فهرست مطالب

پژوهه باستان سنجی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهه باستان سنجی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احد صمدی*، فرزاد حبیبی آذریوش، سمیه نوری، نشاط متقی، فردین عینی صفحه 1

    اسفند ماه 1397 در گورستان چالادیم روستای شال خلخال اردبیل طی یک کاوش باستان شناسی تعداد زیادی لوازم و ابزارهای فلزی نظیر ابزارآلات جنگی از دو گور مکشوفه آن منطقه بدست آمد که با توجه به تشابهات موجود با آثار دوره مانایی، به نظر می رسد که مربوط به این دوره باشد. یکی از لوازم کشف شده از این گورستان یک جام فلزی کمر باریک منحصر به فردی است که شناسایی جنس و روش فراوری آن به منظور درک سطح دانش، فن، هنر و فرهنگ بومیان آن منظقه حایز اهمیت است. بر این اساس، در این مقاله ضمن ارزیابی اولیه ترکیب شیمیایی اثر با روش طیف سنجی توزیع انرژی اشعه X (EDS) ریز ساختار اثر نیز با استفاده از میکروسکوپ های نوری و الکترونی روبشی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان می دهند که اثر یاد شده از جنس آلیاژ پایه نقره حاوی مقدار مس همراه با سایر عناصر می باشد که با توجه به مشاهده مرز دانه های ناقص و ناتمام و علایم کشیدگی دانه ها و نیز آخال ها یا اینکلوژن ها در ریزساختار به نظر می رسد که این جام با چکش کاری مداوم گرم (و البته نه چکش کاری داغ) در دمای نه چندان بالا فراوری شده است به طوری که دمای پایین چکش کاری فرصت لازم برای باز تبلور کامل دانه ها را فراهم ننموده است. با وجود این، اظهار نظر در خصوص منشا یابی سنگ معدن اولیه اثر نیاز به بررسی های بیشتر و دقیق تری دارد که می تواند موضوع پژوهش آتی در مورد این اثر باشد.

    کلیدواژگان: جام نقره ای، چالادئم شال خلخال، دوره مانایی، چکش کاری گرم، باز تبلور ناقص
  • محدثه حسینی صومعه، مهرناز آزادی بویاغچی*، کامبیز پورطهماسی، مریم افشارپور، صمد نژادابراهیمی صفحه 2

    کاغذهای تاریخی متشکل از الیاف گیاهان غیرچوبی هستند، الیافی که تنها در منابعی انگشت شمار به آنان اشاره شده است. این پژوهش بر آن است تا تنوع و بیشترین نوع الیاف گیاهی مورد استفاده در نمونه کاغذهای نسخ خطی قرون 5، 7 الی 12 ه.ق را از طریق تطبیق با نمونه گیاهان موجود بررسی کند. بنابراین با استناد به منابع کتابخانه ای در خصوص بیشترین گیاهان مورد استفاده در کاغذسازی، جمع آوری گیاهان غیر چوبی و بررسی الیاف آنان با مرفولوژی الیاف کاغذهای نسخ خطی موجود در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک داده ها را گردآوری می نماید. این داده ها بر پایه روش های آزمایشگاهی و از طریق معرف میکرو شیمیایی و بررسی های میکروسکوپی نوری و پلاریزان بدست آمدند که در نهایت به توصیف، تحلیل و دسته بندی انواع الیاف سازنده در نمونه کاغذهای این پژوهش منتهی شدند. نتایج مطالعات نشان دادند که الیاف گیاهی کتان، شاهدانه، کنف در دو دسته فیبرهای چوبی و پوستی از یکدیگر متمایزند اما این تفاوت پایدار نیست و گاهی از استاندارهای بیومتری الیاف تبعیت نمی کند و گاها شباهت هایی، به ویژه در میان الیاف پوستی شان مشاهده می گردد. در نمونه کاغذهای مطالعاتی نیز، عمده مواد تشکیل دهنده فیبرهای پوستی گیاهان کتان، شاهدانه و الیاف لینت میوه گیاه پنبه حضور دارند و نشانه ای از حضور الیاف کنف در میان کاغذهای این نسخ خطی نیست. در خمیر همه این کاغذها، فیبرهای چوبی و سلول های همراه به ندرت وجود دارند که کار شناسایی الیاف گیاهی را دشوار می سازند، اما حضورشان نقش موثری در امر شناسایی و تشخیص صحیح الیاف گیاهی دارد.

    کلیدواژگان: گیاهان غیرچوبی، گیاه کتان، گیاه شاهدانه، گیاه کنف، گیاه پنبه، الیاف کاغذ، نسخ خطی پارسی و عربی
  • مسعود باتر*، حسین احمدی، جهانگیر عابدی کوپایی صفحه 3

    امروزه بررسی دقیق و علمی یافته های باستان شناختی و اموال تاریخی و فرهنگی در بسیاری از پژوهش ها، به ویژه در رشته های ‏باستان سنجی و مرمت، متکی به کاربرد روش های تجربی است. قابلیت تکرار و تعمیم نتایج حاصل از به کارگیری روش های تجربی با استفاده از روش-های آزمایشگاهی بر روی جامعه آماری مورد نظر، موجب ‏می گردد که پژوهشگران با اطمینان بیشتری از طریق تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از آزمایشات عینی به واقعیت دست یابند. با این وجود، ‏یکی از مهمترین الزامات استفاده از روش های تجربی، دسترسی به روش های آزمایشگاهی علمی ‏و استانداردی است که بتوان به کمک آنها به طور دقیق، ویژگی های مختلف فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی نمونه های تاریخی و فرهنگی را مورد سنجش و ‏ارزیابی قرار داد. هدف از انجام این پژوهش، یافتن آزمون استانداردی است که بتوان به کمک آن، میزان نفوذپذیری و خاصیت عایق بندی ‏مواد و مصالح به کار رفته در بناهای تاریخی را در مقابل رطوبت اندازه گیری نمود. در این پژوهش، برای دستیابی به این هدف، برای اولین بار برای اندازه گیری خاصیت نفوذپذیری و عایق بندی اندود کاهگل در مقابل رطوبت در بناهای تاریخی و میراث معماری، از آزمون تعیین ضریب نفوذپذیری آب با بار ‏افتان، استفاده شد. به منظور سنجش و ارزیابی کارایی این روش آزمایشگاهی برای بررسی عایق بندی و میزان نفوذپذیری مصالح تاریخی، این ویژگی مهم در نمونه هایی از اندود کاهگل به سازی شده با مواد افزودنی مختلف در مقایسه با نمونه هایی از اندود کاهگل معمولی به عنوان نمونه شاهد مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از این روش آزمایشگاهی، ‏شرایط و رفتار ‏آب در هنگام جذب و نفوذ به نمونه های تاریخی مصالح تا حد زیادی بازسازی شده و نحوه ‏عملکرد ‏واقعی آنها در مواجه با رطوبت و بارندگی بازنمایی می شود، بنابراین، می توان میزان نفوذپذیری و خاصیت عایق بندی آنها ‏را در مقابل آب به صورت کمی در شرایط اشباع با این روش، اندازه گیری نمود.

    کلیدواژگان: مطالعه آزمایشگاهی، مواد و مصالح تاریخی، نفوذپذیری، عایق بندی در مقابل رطوبت، کاهگل، خشت و گل
  • کورش محمدخانی*، سمانه نظیف صفحه 4

    رویکرد غیر تخریبی در باستان شناسی به انگیزه نگه داشت بازمانده های پیشینیان برای آنان که پس از ما می آیند و آیندگان ما هستند، امری بایسته و بی گمان خردمندانه تر از به کارگیری روش های ویرانگر است. یکی از روش های غیر تخریبی، بررسی های توپوگرافی است که کمک های ارزشمند و بسزایی به باستان شناسان در پژوهش های میدانی می کند. در بررسی های توپوگرافی یک نقشه بردار باستان شناس، به همه فرورفتگی ها و برجستگی های موجود در محوطه و چگونگی پیوند آن ها با انسان می پردازد. مانده های دیوارها و ساختارهای معماری، بازمانده های گورها و اجاق های باستانی، برون زد تخته سنگ های بزرگ در تپه های باستانی، مانده های کانال های ساخته شده در گذشته و امروز محوطه، گستره های گردهمایی تکه های سفال و سنگ، و روی هم رفته، کم ترین شیب ها و کوچک ترین پدیده ها از دیگر نکته های برجسته و درنگ کردنی است و همگی آن ها به کمک جی پی اس برداشت می شوند. از سویی، به گمان بسیاری از پژوهشگران، پاسارگاد بناشده در روزگار کورش بزرگ و جانشینانش، فراتر از محوطه ای بوده که امروزه برای ما دانسته شده است. اگر به پاسارگاد هخامنشیان همچون پازلی نگریسته شود، بی تردید کنار هم نهادن تکه های این پازل، نیازمند انجام پژوهش های باستان شناسی در روستاها و محوطه های پیرامون آن است. یکی از این محوطه ها، تپه باستانی جای گرفته در شرقی ترین بخش روستای دهنو است. در سال 1396 خورشیدی، تیم بررسی های توپوگرافی هیات مشترک بررسی های باستان شناسی ایران- فرانسه؛ به پژوهش های میدانی در این محوطه پرداخت. در این نوشتار، با کمک نگاره ها و نقشه های توپوگرافی، به بازگویی بررسی ها و چگونگی انجام آن ها در محوطه، پرداخته شده و از پژوهش های کتابخانه ای برای آشنایی با مفاهیم پایه ای بهره برده شده است. برآیندها، نشان از استقرار در تپه باستانی در دوره اسلامی دارند ولی برای آگاهی از این که تپه دهنو باید در کجای پازل پاسارگاد هخامنشیان قرار داده شود، نیاز است تا پژوهش ها و بررسی های بیشتر در این محوطه و دیگر پهنه های پیرامونی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بررسی های توپوگرافی، سامانه تعیین موقعیت جهانی (GPS)، دهنو، پاسارگاد، باستان شناسی
  • شهرزاد آئینه چی*، نیما ولی بیگ صفحه 5

    معماران ایرانی معمولا سعی می کرده اند عناصر نازیبای سازه ای را در پشت عناصر پوششی پنهان سازند. چنین پیچیدگی و ابهامی درک ساختار کاربندی ها  را دشوار می سازد. کاربندی های موجود در سقف تیمچه های بازار تبریز نیز از نظر ساختاری با کاربندی های بقیه جاها متفاوت هستند. به همین جهت ویژه نامیده می شوند. به عبارتی تویزه های باربر کاربندی های مورد استفاده در تیمچه ها از هندسه معمول کاربندی که از زیر سقف دیده می شود تبعیت نمی کند. همچنین کاربندی گوناگونی هستند که دارای هندسه نظری یکسان هستند ولی در اجرا (هندسه عملی) شکلی متفاوت پیدا می کنند. با شناخت و تحلیل کاربندی های ویژه بازار تبریز از لحاظ فرم و هندسه می توان به ساختار فرمی و نحوه اجرای آنها پی برد. این فن آوری اولین فن آوری ثبت شده در یونسکو به نام ایران (قبل از قنات) است. با توجه به کمبود نوشتار تخصصی درزمینه کاربندی ویژه ، تناقض بسیاری از این نوشته ها در مورد عملکرد سازه ای تویزه ها در این ساختار و نبود تعریف مشخص پژوهش درباره آن ها لازم می آید.  در این مقاله با استناد به منابع کتابخانه ای، مطالعات میدانی و تحلیل و تفسیر یافته ها، پژوهشی در باب هندسه و فن آوری ساخت کاربندی های ویژه پوشش های بازار تاریخی تبریز انجام و مفاهیم نهفته در آن بازخوانی شده است. بدین منظور با بررسی اسناد اندک حاصل از مرمت های انجام شده و مراحل  اجرایی  کاربندی های ویژه ، هندسه تویزه های دز این نوع کاربندی ها از پشت بام و  تصویر آن از داخل فضا  مقایسه گردید. نتیجه پژوهش مبین این مطلب است که برای تحلیل کاربندی های ویژه بازار تبریز باید خصوصیات شکلی، خصوصیات ساختاری، نقش ساختمانی وکاربرد، جنس مصالح لنگه ها و نقش سازه ای لحاظ گردد. فرم هندسی کاربندی ها به شکل مستقیم از اندازه، ابعاد، پلان و شکل آن تاثیر می گیرد.

    کلیدواژگان: ساختار، کاربندی ویژه، بازارتاریخی تبریز، تیمچه
  • داود آقاعلی گل، فاطمه فرشی جلالی*، علیرضا سرداری، محمود مرادی صفحه 6

    مطالعه و اندازه گیری ترکیبات عنصری نمونه های ابسیدین از اهمیت خاصی در بین پژوهشگران برخوردار است، زیرا با آگاهی از ترکیبات عنصری ابسیدین های باستانی، می توان اطلاعات بسیار ارزنده ای در زمینه بررسی تجارت و نقل و انتقالات جوامع اولیه بدست آورد. در این طرح پژوهشی،17 نمونه از ابسیدین های محوطه پیش از تاریخی تل خاری پاسارگاد که در طی دو فصل کاوش، در سال های 1396 و 1397 بدست آمده اند، با استفاده از روش میکروپیکسی مورد آنالیز عنصری و بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، با استفاده از عناصر اصلی و کم مقدار اندازه گیری شده در ترکیبات ابسیدین ها و مقایسه آنها با منابع شناخته شده ابسیدین در آناتولی و ارمنستان و همچنین استفاده از تحلیل های آماری و نمودارهای پراکندگی دو یا سه بعدی، طبقه بندی و بررسی منشا ابسیدین های تل خاری انجام شده است. نتایج بررسی های آنالیز عنصری نشان می دهد که دو گروه کاملا متمایز در این ابسیدین ها قابل شناسایی است که بر اساس عناصر مختلفی، از جمله اکسیدهای آهن، منگنز، تیتانیم و آلومینیم قابل تفکیک هستند. همچنین با مقایسه ابسیدین های محوطه تل خاری با محوطه های مختلفی از آناتولی و ارمنستان مشخص شد که ترکیبات ابسیدین های گروه اول تل خاری با نمونه هایی از معدن بینگول A از آناتولی و ابسیدین های گروه دوم تل خاری نیز با نمونه هایی از معادن ننزی داغ، پاسینلر و میدان داغ در آناتولی مرکزی و شرقی ترکیبات یکسانی دارند. بنابراین این احتمال که ابسیدین های بدست آمده در تل خاری از منابع ابسیدین آناتولی با استفاده از یک شبکه انتقال و تجارتی با مسافت بسیار طولانی که در حدود 1000 تا 1900 کیلومتر بوده است، بسیار محتمل است.

    کلیدواژگان: ابسیدین، تل خاری پاسارگاد، میکروپیکسی، آنالیز عنصری، آنالیز آماری، منشایابی
  • وحیده رحیمی مهر* صفحه 7

    شناسایی مواد و مصالح به کار رفته در ساخت و تزیینات بنا برای تکمیل مباحث یک اثر تاریخی و مرمت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از بناهایی که به عنوان یک بنای بارز و با ارزش نیاز به مطالعه ای در این زمینه دارد، قبه سبز کرمان است که تاکنون مطالعه فنی روی کاشی های معرق آن صورت نگرفته است. کاشی های این بنا به رنگ های سیاه، لاجوردی، سفید، فیروزه ای، زرد و سبز می باشند. این پژوهش در حوزه تحقیقات کاربردی جهت شناخت بهتر معماری گذشته و فنون ساخت آرایه های معماری صورت گرفته است. در راستای رسیدن به هدف، از روش بررسی میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به آنالیز تفکیک انرژی پرتوی ایکس برای شناسایی عناصر لعاب و پتروگرافی بدنه در نمونه های مورد مطالعه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رنگ مشکی لعاب ناشی از وجود موادی چون منگنز در لعاب است. رنگ لعاب فیروزه ای از کنار هم قرارگیری ترکیبات مس در لعاب غنی از عناصر قلیایی مانند پتاسیم حاصل شده، همچنین آنتیموانات سرب، اکسید آهن و سولفات کادمیوم عامل رنگ لعاب زرد و اکسید قلع و سولفات قلع در لعاب سربی عامل رنگ سفید می باشد. همچنین رنگ لاجوردی به واسطه اکسید کبالت و سولفات کبالت ایجاد شده است و عامل رنگ سبز لعاب وجود سولفات مس و آهن است. آنالیز پتروگرافی، آنالیز  XRD و XRF جهت شناسایی کیفی کانی ها ، فازهای موجود و آنالیز عنصری 4 نمونه بدنه کاشی، نشان می دهد که از کوارتز به عنوان پرکننده استفاده شده است و در بدنه ها خاک های آهکی وجود دارد.  نتایج پتروگرافی و  XRD بیسکویت کاشی، حاکی از محیط پخت اکسیداسیون و دمای پخت کمتر از 800 درجه برای سه نمونه BL ,B-2 و B-4 و دمای بالای 850 برای نمونه G-4 است.

    کلیدواژگان: قبه سبز، پتروگرافی، SEM-EDS، قراختائیان، عوامل رنگزای لعاب
  • فرزانه رحیمی جعفری، فاطمه حبیبی، سجاد موذن* صفحه 8

    میراث فرهنگی سرمایه ای بی بدیل برای انسان است که دستاوردهای او را طی قرن ها به تصویر می کشد. نیاز به شناسایی و حفاظت از میراث فرهنگی به خوبی درک شده  و تلاش متخصصان این است که از هر روش ممکن برای تحقق این هدف بهره بگیرند. حفاظت و مرمت میراث فرهنگی شامل حفاظت از بناهای تاریخی با استفاده از تمام فناوری های جدید است که در حفظ وضعیت اولیه تا حد ممکن موثر است. آنها اغلب با بررسی هندسی، نظارت و مستندنگاری میراث مرتبط هستند. این مقاله به صورت مروری و با بررسی و تحلیل 20 مقاله نشریات معتبر در پنج سال اخیر به معرفی علم فتوگرامتری، انواع، ابزار و تکنیک های این علم می پردازد و در پایان با معرفی چند نمونه موردی، کارآمدی این فناوری را در عصر حاضر در حفاظت، مرمت و مستندنگاری میراث فرهنگی نشان می دهد. مستندسازی بناهای تاریخی اولین قدم برای هرگونه مداخله و برنامه ریزی است. فتوگرامتری میراث معماری یک فرایند مفید و استاندارد به منظور دستیابی به داده های سه بعدی دقیق برای مستندسازی و تجسم مجازی بناهای تاریخی و یکی از توصیه شده ترین روش های غیرمزاحم (non-intrusive method) است، که متشکل از تکنیک هایی برای تفسیر، اندازه گیری و مدل سازی اشیا بر اساس تصاویر بدست آمده از آنها است. براساس مطالعات انجام شده، علم فتوگرامتری با توجه به لزوم مستندنگاری میراث فرهنگی به عنوان یکی از پرکاربردترین، ارزان ترین و در دسترس ترین فناوری های غیرمخرب در کلیه علوم مرتبط با میراث فرهنگی به صورت گسترده استفاده می شود و با پیشرفت علم، ابزارها و روش های جدیدتر و کارآمدتری در این زمینه ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، مستندسازی، برداشت، روش غیرمخرب، فتوگرامتری
  • مهدی ذبیحی، محمد سهرابی*، محمدحسن طالبیان، عبدالمجید نورتقانی صفحه 9

    ایران با داشتن آثار هنری _ تاریخی متنوع ساخته شده از سنگ، آجر و خشتی به عنوان یکی از 10 کشور برتر در این حوزه شناخته می شود. عوامل فیزیکی، شیمیایی و زیستی در همکاری مشترک، از هم زیستی تا هم ستیزی، باعث فرسودگی زیستی می شوند. هر نوع تغییر نامطلوب در خواص مواد که به وسیله فعالیت های حیاتی ارگانیسم های زنده رخ می دهد را فرسودگی زیستی می نامند. فرسودگی زیستی آثار تاریخی _ هنری در کشورهایی با تاریخ کهن و داشتن ابنیهء تاریخی مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است. ارگانیسم های زنده که می توانند موجب بروز فرسودگی زیستی شوند، به عنوان عوامل فرسایشزای زیستی شناخته می شوند. این عوامل با تشکیل بیوفیلم برروی سطوح باعث فرسودگی زیستی می شوند. موادی که در اثر فعالیت های موجودات دچار تغییر و فرسودگی می شوند به دو دسته آلی و غیر آلی تقسیم می شوند. توسعه گونه های زیستی خاص در مواد ساختاری خاص، بر اساس ماهیت، خواص مواد و عوامل محیطی خاص (ترکیبات معدنی، pH، درصد نسبی مواد معدنی مختلف، شوری، رطوبت و بافت دما، رطوبت نسبی - RH، شرایط نور، اکسیژن) تعیین می شود. در مقاله حاضر به بررسی عوامل فرسودگی زیستی آثار تاریخی _ هنری ساخته شده از مواد متخلخل در ایران پرداخته شده تا با ارزیابی عوامل موثر بر فعالیت ارگانیسم ها و تکثیرشان بر روی آثار تایخی _ هنری و درک مکانیزم های مربوط به فرسودگی زیستی طراحی راهکارهای مناسب برای کنترل و حفاظت بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی زیستی، آثار تاریخی، مصالح متخلخل، ارگانیسم های زنده، بیوفیلم
  • سحر یزدانی*، نصیر اسکندری صفحه 10

    در مطالعات باستان شناسی امروزی در جهان استفاده از گاهنگاری مطلق با روش سالیابی رادیوکربن یا کربن 14 متداول می باشد و حتی می تواند خطاهای ناشی از لایه نگاری نادرست و لایه های مضطرب را برای کاوشگران تقلیل دهد. دقت اندازه گیری در این روش به شرط نمونه برداری صحیح بسیار بالا می باشد و با پیشرفت علم و فناوری، نرم افزارهایی برای انجام محاسبات تخصصی و طولانی تبدیل و کالیبره کردن نتایج به سن تقویمی مورداستفاده باستان شناسان، به وجود آمدند. یکی از این نرم افزارها برنامه OxCal بوده که هم به صورت برخط و هم برون خط برای پژوهشگران قابل استفاده می باشد. در این نوشتار علاوه بر توضیح مختصری از روش انجام این سالیابی، به آموزش استفاده از این برنامه برای کالیبراسیون داده های تکی یا داده های فازهای متوالی، زیرفازها (فازهای هم جوار) و فازهای هم پوشان با ساده ترین روش ممکن و بدون نیاز به کدنویسی خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: رادیوکربن، کربن 14، OxCal، کالیبراسیون، طیف سنجی جرمی شتاب دهنده
  • مهدی علوی* صفحه 11

    هنر و فنون کاشی کاری رنگارنگ در گنبدها، کتیبه ها، مناره های مساجد، بناها و آثار تاریخی به جامانده از دوران باستان، سند ارزشمند و مهمی در تزیینات معماری قدیمی ایران است. ریاضی دانان، طراحان و مجریان باستان، از روش های هندسی گره چینی، یزدی بندی، مقرنس و روش های دیگر، با استفاده از چید مان هندسی توسط اشکال مربع، مربع مورب، لوزی و روش های دیگر نظیر «هم نسبتی مربع با دایره» با اصطلاح «ماندالا» استفاده نموده اند. شناسایی و تولید واحدهای اولیه نقوش «نقش مایه ها» از قرن ها پیش آغاز شده و شامل واحدهای هندسی در دو بعد است. این نقوش در دوران مختلف تاریخی، توسط هندسه دانان و طراحان تکامل یافته است. این موضوع مشخص است که قوانین ریاضی - هندسی در همه دوران گذشته در نقوش ثابت باقی مانده است. این بدان معنی است که قوانین قرینه سازی، دارای یک منشا اصلی هستند، به طوری که در دوران مختلف تاریخی هم دارای شکلی ثابت بوده اند. از طرفی هم ترازی، تعادل و تقارن، لازم و ملزوم یکدیگرند. هندسه در دوران باستان برای اندازه گیری سطوح ساختمان ها و زمین های کشاورزی مورداستفاده قرار گرفته است. در ترتیب نقش های منظم، از نقطه، پاره خط، زاویه، دایره، مربع و مثلث در تولید نقوش دوبعدی استفاده شده است. در این پژوهش، ضمن بررسی نقوش هندسی کاشی کاری های باستانی، با استفاده از روش های تصویری دوبعدی و تطبیق آن با دانش تقارنی مورداستفاده در ساختار مواد جامد کریستالین شامل نقش بندی اتم ها در شبکه سه بعدی و دوبعدی و تک بعدی اتم ها، مشخص شد که هر دو نوع آرایش یابی ها، از قوانین و دانش اصلی تقارنی پیروی می کنند.

    کلیدواژگان: نقوش کاشی کاری، نقوش ساختارهای اتمی بلورها، تقارن، تطبیق نقوش تقارنی
  • جواد حسین زاده ساداتی* صفحه 12

    کتاب "باستان شناسی آسیای مرکزی" نوشته دکترسیدمنصور سیدسجادی، در سال 1395، با 912 صفحه نوشتار، عکس، طرح و نقشه، در دو جلد توسط سازمان سمت به چاپ رسیده است. کتاب به هنگام منتشر شده و قطعا هم برای جامعه باستان شناسی ایران و هم سایر پژوهشگرانی که دل در گرو تاریخ و فرهنگ ایران زمین در منطقه آسیای میانه دارند، کتابی مفید و سودمند خواهد بود. کتاب از نظر اصول نگارشی و ویرایشی به غایت ویراسته و پیراسته است و دست اندرکاران، از نگارنده گرفته تا ویراستاران، زحمت فراوان کشیده اند. با وجود اینکه کتاب از نظر ساختاری، پس از معرفی منطقه و تاریخ پژوهش ها، یک سیر زمانی را از پارینه سنگی تا دوران آهن در پیش گرفته اما با تورق و مطالعه کتاب، نوعی آشفتگی و عدم انسجام ساختاری در بیشتر بخش های آن دیده می شود. از نظر محتوایی نیز کتاب، با وجود اینکه تقریبا تمامی مباحث پیش از تاریخ منطقه آسیای مرکزی را دربر گرفته است؛ اما با این حال برخی از دوره ها و فصل های کتاب لاغرتر و برخی مباحث، به ویژه مباحث دورن مفرغ، به غایت فربه و پرحجم است. نکته اصلی که در خصوص محتوای کتاب وجود دارد آن است که بیش از نیمی از مطالب و محتوای نوشتاری کتاب از تنها یک منبع، یعنی کتاب "باستان شناسی آسیای مرکزی: از پارینه سنگی تا عصر آهن" نوشته باستان شناس آمریکایی، فیلیپ کول برگرفته شده است. با وجود اینکه نگارنده تقریبا در تمامی مواردی که از این کتاب بهره گرفته است، بدان ارجاع داده اما بر همگان روشن است که چنین بهره گیری های کلانی و یکباره از یک منبع، جزو رفتارهای معمول و حرفه ای دانشگاهی به حساب نمی آید و اوضاع به گونه ای دیگر است. پیشنهاد نگارنده این نوشتار آن است که دست کم روی جلد کتاب، عنوان "ترجمه و گرداوری" آورده شود تا ماهیت کتاب با عنوان آن سازگارتر باشد.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، آسیای میانه، باستان شناسی، فرهنگ بلخی-مروی، خراسان بزرگ
|
  • Ahad Samadi*, Farzad Habibi Azarivash, Somayeh Nouri, Neshat Mottaghi, Fardin Eyni Page 1
  • Mehrnaz Azadi Boyaghchi*, Kambiz Pourtahmasi, Maryam Afsharpour, Samad Nejad Ebrahimi Page 2

    Historical papers are composed of non-woody plant fibers, fibers mentioned only in a few sources. This research intends to study the diversity and the most types of plant fibers used in the sample of manuscripts of the 5th, 7th to 12th centuries AH by matching them with existing plant samples. Therefore, with citing library resources regarding the most used plants in paper making, collecting non-woody plants, examining their fibers with the morphology of the fibers of the manuscripts in the National Library and Museum property collection data. These data were obtained based on laboratory methods and through microchemical reagents and optical and polarizing microscopic examinations, which ultimately led to the description, analysis and classification of various fibers in the paper sample of this study. The results showed that the plant fibers of flax, hemp, kenaf and cotton are different in two categories of woody fibers and bast fibers, but this difference is not stable and sometimes does not follow the biometric standards of fibers and sometimes similarities are observed, especially among their bast fibers. Also, In the sample of study papers, the main constituents of the bast fibers of flax, hemp and cotton lint fibers are present, and there is no sign of the presence of kenaf fibers among the papers of this manuscript. In the pulp of all these papers, woody fibers and accompanying cells are seldom present, which make it difficult to identify plant fibers, but their presence plays an effective role in the correct identification and detection of plant fibers.

    Keywords: non-woody plants, flax plant, hemp plant, kenaf plant, cotton plant, paper fibers, Persian, Arabic manuscripts
  • Masoud Bater *, Hossein Ahmadi, Jahangir Abedi Koupai Page 3

    Today, accurate and scientific study of archaeological findings and historical and cultural property in many studies, especially in the field archeometry and restoration, relies on the use of experimental methods. The ability to replicate and generalize the results of applying experimental methods using laboratory methods on the statistical population makes researchers more confident by analyzing the results of objective experiments to achieve reality. However, access to scientific and standard laboratory methods is one of the most important requirements use of experimental methods that can be employed to accurately measure and evaluate the various physical, chemical, and mechanical properties of historical and cultural samples. The purpose of this study is to find a standard test that can use to measure the permeability and insulation properties of materials used in historic buildings against moisture. In this study, to achieve this goal, for the first time was used to measure the permeability and insulation of traditional and ancient Kahgel plaster against moisture in historical buildings and architectural heritage, a test to determine the Hydraulic conductivity of water with falling head. In order to measure and evaluate the efficiency of this laboratory method to investigate the insulation and permeability of historical materials, this important feature was tested in samples of Kahgel plaster improved with different additives compared to the typical Kahgel plaster samples as a control sample. Results of the study showed that using the laboratory method, reconstructed the conditions and behavior of water during adsorption and penetration into historical samples materials are largely represented and their actual performance in the face of moisture and rainfall, therefore, it is possible to measure their permeability and insulating properties against water ‎quantitatively‏ ‏in saturated conditions with this method‏.‏

    Keywords: Laboratory study, historical materials, permeability, insulation against moisture, Kahgel plaster, mud adobe
  • Kourosh Mohammadkhani*, Samaneh Nazif Page 4

    Topographic surveys are one of the non-destructive methods that provide valuable and significant assistance to archaeologists in field works. In topographic surveys, an archaeological surveyor deals with all the depressions and ridges in the site and how they relate to humans. Remains of walls and architectural structures, the remains of ancient graves and furnaces, the outcrop of the large slate rock in ancient hills, remnants of canals built in the past and contemporary of the site, enclosures with aggregation of pottery and stone fragments, and in general, the lowest slopes and the smallest phenomena are other highlights, and all of them are mapped by using GPS. On the other hand, many scholars believe that the Pasargadae built in the time of Cyrus the Great and his successors, is beyond the area known to us today. If we look at the Achaemenid Pasargadae as a puzzle, we undoubtedly need to conduct archaeological research in the villages and surrounding areas to put all the pieces of this puzzle together. One of these sites is an ancient hill located in the easternmost part of Dehno village. In 2017, the team of topographic surveys of the Joint Mission of Archaeological Surveys of Iran- France; Under the supervision of Kourosh Mohammadkhani and Sebastian Gondet, conducted field works on this site. The results indicate the settlement on the ancient hill in the Islamic period.

    Keywords: Topographic Surveys, Global Positioning System (GPS), Dehno, Pasargadae, Archaeology
  • Sharzad Ainechi*, Nima Valibeig Page 5

    Covering the roofs of the bazaars due to the diversity of spatial and small and large openings with simple and complex structures. These coatings are available in various bazaar spaces , each with special geometry, both in the final design and in space structures. To cover large openings such as  timche, they used domes and karbandis. Considering the global registration of the traditional bazaar of Tabriz, as well as the great efforts of the architects of the Tabriz bazaar in creating the most beautiful, diversified and most sophisticated types of karbandis in bazaar timches, reveals the importance of studying the Tabriz bazaar karbandis as a sample of this study. Considering the wide openings of the covers in Tabriz bazaar, such as Timche Amir South (14-15 m), the need to use more tiles with high width and height for roof skeletons is created. Therefore, in addition to the boundaries of the field (sideways), other tensions (middle tensions) are formed that appear on the roof. As a result, it separates the features of thiskarbandi  from the usual karbandis. In the study of the karbandis that have been used, the structure of the plan shape affects the form of the design. This means that in a specific context with a certain length-to-width ratio, it is possible to apply certain implementations that affect a variety of factors. These variables are available to the host architect to make decisions about the details of these features. Iranian architects usually try to conceal the elemental elements of the structure behind the cover elements. Such complexity and ambiguity makes it difficult to understand the structure of the karbandis. Existing karbandis on the roof of the Tabriz  bazaar are structurally different from those of the rest. That's why they are called special. In other words, the ribs of the karbandis used in the timche do not follow the usual geometry of the karbandi that is seen from below the ceiling. There are also various karbandis that have the same theoretical geometry, but they are different in practical geometry. Nowadays a lot of Tabriz bazaar vaults collapse and are in an irregular situation that has brought the marketers at serious risk. This erosion situation has been growing and the unconscious disregard for the restoration of karbandis, regardless of their initial structure. Therefore, in the typical karbandis of the Tabriz bazaar, due to the factors mentioned, their structure and shape are not necessarily consistent. The restoration of some of the Tabriz bazaar karbandis has been done without considering this issue and has changed its form. Therefore, in view of the loss of traditional and empirical doctrines on these types of karbandis, disclosure of the desired relationships is necessary. And can be effective in providing their repair solutions and building new ones afterwards.  By recognizing and analyzing the special karbandis of the Tabriz bazaar, we can understand the form and geometry of the form and its implementation. Due to the lack of specialized writing in the field of special karbandis, the contradiction of many of these writings about the performance of ribs in this structure, requires research. In this paper, based on library resources, field studies, and the analysis and interpretation of the findings, a study on the geometry and technology of constructing special karbandis for the cover of the historical bazaar of Tabriz has been completed and the implied concepts have been refereed. For this purpose, by examining the small documentation of the repairs and the implementation steps of the special applications, the geometry of the hidden ribs of this type of karbandis was compared from the roof and its image from inside the space. The result of the study indicates that for the analysis of the special karbandis of the Tabriz bazaar, the characteristics of the structure, structural characteristics, the role of construction and use, the material of the ribs and the structural role should be considered. The geometric form of the karbandis directly affects its size, dimensions, plan, shape.

    Keywords: Structure, special karbandi, Tabriz historical bazaar, timche
  • Davoud Agha-Aligol, Fatemeh Farshi Jalali*, Alireza Sardari, Mahmoud Moradi Page 6

    The study and measurement of elemental compounds of obsidian specimens is of particular importance among researchers. By knowing the elemental compounds of ancient obsidian, very valuable information will be obtained in the study of trade and transfers of early societies. In this case study, 17obsidian samples of prehistoric site, Tole Khari in Pasargad, which were obtained during two excavation seasons, in 1396 and 1397, have been analyzed and studied by micro-PIXE method. In this study, using the major and trace element amounts of measured in obsidian compounds and comparing them with known sources of obsidian in Anatolia and Armenia, as well as using statistical analysis and two- or three-dimensional scatter plots, classify and the origin of Tole Khari obsidian has been investigated. The results of elemental analysis studies show that two completely distinct groups can be identified in these obsidians that can be distinguished based on different elements, including iron oxides, manganese, titanium and aluminum. Also, by comparing the obsidian of Tole Khari site with different sites of Anatolia and Armenia, it was found that the composition of obsidian of the first group of Tole Khari with samples from Bingol A source from Anatolia and the obsidian of the second group of Tole Khari with samples of Sources Nenezi Dag, Pasinler and Meydan Dağı,have the same composition in Central and Eastern Anatolia. Therefore, it is probably that the obsidian has been prepared in the Tole Khari from the sources of Anatolian obsidian using a very long-distance transition and trade network, which was about 1000 to 1900 km.

    Keywords: Obsidian, Tole Khari, Pasargad, Elemental Analysis, Statistic Analysis, Provenance Studies
  • Vahideh Rahimimehr* Page 7

    Identifying the materials used in the construction and decoration of the building is of great importance to complete the discussion of a historical monument and its restoration. One of the buildings that need to be studied in this field as a prominent and valuable building is the green dome of Kerman that its mosaic tiles are known as the oldest mosaic tiles in Iran. And so far no study has been done on them. The colors of the tiles of this building are black, azure, white, and turquoise, yellow and green. This research has been done in the field of applied research to better understand the architecture of the past and the techniques of making architectural decorations. In order to achieve the goal, has been used the method of scanning electron microscopy equipped with X-ray energy separation analysis to identify glaze elements and body petrography in the studied samples. The results show that the black color of the glaze is due to the presence of substances such as manganese in the glaze. The turquoise glaze color is obtained by combining copper compounds in the rich glaze in alkaline elements such as potassium. Also, lead antimony, iron oxide and cadmium sulfate cause yellow glaze and tin oxide and tin sulfate in white glaze cause white color. The azure color is also caused by cobalt oxide and cobalt sulfate, and the green color of the glaze is due to the presence of copper sulfate and iron. Petrographic analysis, XRD and XRF analysis for qualitative identification of minerals, existing phases, and elemental analysis of 4 samples of the tile body, shows that quartz has been used as a filler and there are calcareous soils in the bodies. Petrographic and XRD results on tile biscuits indicate oxidation baking environment and baking temperature less than 800 degrees for three samples BL, B-2, and B-4 and temperature above 850 for sample G-4.

    Keywords: Green dome, Petrography, SEM-EDS, Qara Khitai, Glaze dye factors
  • Farzaneh Rahimi Jafari, Fatemeh Habibi, Sajad Moazen* Page 8

    Cultural heritage is an invaluable asset to human beings that reflects their achievements over the centuries. The need to identify and protect cultural heritage is well understood, and experts strive to use every means possible to achieve this goal. Preservation and restoration of cultural heritage include conservation of historic buildings using all new technologies that are as effective as possible in maintaining the original condition. They are often associated with geometric surveying, surveillance, and heritage documentation. This article introduces the science of photogrammetry, types, tools, and techniques by reviewing and analyzing 20 reputable publications articles in the last five years. this article demonstrates the efficiency of this technology in the conservation, restoration, and documentation of cultural heritage by introducing some comparative examples in the present era. Documenting monuments is the first step to any intervention and planning. Architectural heritage photogrammetry is a helpful and standard process for obtaining accurate 3D data for documentation and virtualizing historical monuments.  Also is one of the most recommended non-invasive methods, consisting of techniques for interpreting, measuring, and modeling objects by the basis of images obtained from them. According to studies, the science of photogrammetry is one of the most widely used, cheapest, and most available non-destructive technologies in restoration science, and with the advancement of science, newer and more efficient tools and methods in this field are presented.

    Keywords: Historical Building, Documentation, Roleve, Non-destructive technique, Photogrammetry
  • Mehdi Zabihi, Mohammad Sohrabi*, Mohammad Hassan Talebian, Abdolmajid Nortaghani Page 9
  • Sahar Yazdani*, Nasir Eskandari Page 10

    In today's archaeological studies around the world, the use of absolute chronology by radiocarbon or carbon 14 method is common and can even reduce errors due to incorrect stratigraphy and anxious layers for explorers. The accuracy of measurement in this method is very high provided correct sampling, and with the advancement of science and technology, software for specialized and complex calculations to convert and calibrate the results to the calendar age, which used by archaeologists, was created. One of these softwares is OxCal program which can be used for researchers both online and offline. In this paper, in addition to a brief explanation of the method of performing Radiocarbon dating and Calibration, we’ll show you how to use this program to calibrate single, Sequential phases, sub-phases (Contiguous phases) and overlapping phases and also using these analysis.

    Keywords: Radiocarbon, C14 dating, AMS, OxCal, Absolut chronology
  • Mehdi Alavi* Page 11

    The art and techniques of colorful tiling in domes, inscriptions, minarets of mosques, buildings and historical monuments from antiquity, is a valuable and important document about the decorations of ancient Iranian architecture. Ancient mathematicians, designers, and practitioners used the geometric methods of knot arrangement, Yazdi-bandi, Muqarnas,(Ahu pai) and other methods, with the help of geometric arrangement of squares, diagonals, rhombuses, and techniques such as "square-to-circle correlation" with the term "mandala. The identification and production of the primary units of geometrical "motifs" began centuries ago and includes geometric units in two dimensions. These motifs have been developed in different historical periods by geometers and designers. It is clear that mathematical-geometric laws have remained fixed in motifs throughout the past. This means that the laws of symmetry have a main origin, in a way that they have been fixed in different historical periods. On the other hand, alignment, balance and symmetry are necessary for each other. Geometry has been used since ancient times to measure the surfaces of buildings and agricultural lands. Points, line segments, angles, circles, squares and triangles have been used in the production of two-dimensional patterns in the order of regular patterns.

    Keywords: Tile Work patterns, symmetrical patterns, patterns of crystals structures, template matching, versatility of pattern
  • Javad Hoseinzadeh Sadati* Page 12

    The book "Archeology of Central Asia" written by Dr. Seyed Mansour Seyed Sajjadi, in 2016, with 912 pages of text, photos, plans and maps, has been published in two volumes by Samat Organization. The book is published on right time and will definitely be a useful book for the Iranian archeologists and other researchers who are interested in the history and culture of Iran in the Central Asian region. The book is highly edited in terms of writing and editing principles, and the staff, from the author to the editors, have worked hard. Although the book, structurally, after introducing the region and the history of research, has gone through a period from Paleolithic to Iron Age, but with the study of the book, a kind of confusion and structural incoherence can be seen in most parts. In terms of content, the book, although covering almost all prehistoric topics in the Central Asian region; However, some of the periods and chapters of the book are thinner and some of the topics, especially the topics about the bronze age, are very fat and voluminous. The main point of the book is that more than half of the book's writing is taken from a single source, the book "Central Asian Archeology: From the Paleolithic to the Iron Age" by the American archaeologist Philip Cohl. Although the author has referred to it almost in all the cases in which he has used this book, it is clear to everyone that such a large and sudden use of a source is not a common practice in academic profession. The author of this article suggests that at least on the cover of the book, the title "translation and compilation" be given so that the nature of the book is more consistent with its title.

    Keywords: Central Asia, Middle Asia, Archaeology, BMAC, Great Khorasan