فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحه 562
  • محمد خدایاری فرد* صفحات 563-590
    هدف

    این مطالعه با هدف فهم عوامل مرتبط با افزایش و کاهش گرایش دانشجویان به دینداری انجام شد.

    روش

    رویکرد این مطالعه، کیفی و روش آن پدیدارشناختی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش، 105 نفر از مطلعان در چهار خوشه دانشجویان(75 نفر)، اعضای هییت علمی(9 نفر)، مدیران فرهنگی(9 نفر) و استادان حوزوی(12 نفر) بودند که به روش نمونه گزینی هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از فن مصاحبه نیمه ساختارمند و برای تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    درباره عوامل مرتبط با افزایش گرایش به دینداری، تحلیل داده ها به شناسایی 49 زیرمضمون و 29 مضمون منتج شد. مضامین «زندگی و رشد در خانواده های مذهبی»، «وجود الگوهای دینداری در جامعه و دسترسی به این الگوها»، «صداقت و اخلاص دینی در فعالیتهای مسیولان و آحاد جامعه»، «روش تدریس مدرسان دروس معارف»، «گرایش درونی و فطری انسان به دینداری»، «کسب دستاوردهای مثبت از دین و ظرفیتهای آن در زندگی» و «تقویت اندیشه ورزی دینی و کیفیت مبانی معرفتی»، مضامینی بودند که دست کم سه خوشه از اعضای گروه نمونه، از آنها به عنوان عوامل مرتبط با افزایش گرایش دانشجویان به دینداری یاد کردند. درباره عوامل مرتبط با کاهش گرایش به دینداری، تحلیل داده ها بیانگر 87 زیرمضمون و 60 مضمون اصلی بود. مضامین «سوء عملکرد افراد به ظاهر مذهبی»، «سوءرویه ها در تبلیغ و تبیین دین»، «عوامل مربوط به آموزش دروس عمومی»، «ویژگی های شناختی و روانی دانشجویان»، «عوامل اجتماعی» و «اقتصادی» و «عوامل مربوط به شبکه های اجتماعی و رسانه ها»، مضامینی بودند که دست کم سه خوشه از اعضای گروه نمونه به عنوان عامل مرتبط با کاهش گرایش به دینداری معرفی کردند.

    نتیجه گیری

    توجه به این عوامل در سیاستگذاری برای تربیت دینی دانشجویان امری ضروری است و پیشنهاد می شود به منظور ارتقای دینداری دانشجویان، نهادهای فرهنگی دانشگاه ضوابط مشخص آموزشی با لحاظ عوامل موثر احصاشده، تدوین کنند.

    کلیدواژگان: دینداری، دانشجویان، عوامل کاهنده و افزاینده، افزایش و کاهش گرایش، پدیدارشناسی
  • محمدتقی مبشری* صفحات 591-608
    هدف

    هدف از انجام این مطالعه، تبیین رابطه بین پذیرش فرهنگ دینی و تحمل ناملایمات اجتماعی دانشجویان بود.

    روش

    در این پژوهش که به صورت کمی انجام شد، جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشجویان رشته الهیات استان تهران در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 537 نفر بود. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 224 نفر تعیین شد و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. این مطالعه از نوع همبستگی بود و به صورت پیمایشی انجام شد. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه محقق ساخته دین باوری با 20 گویه و تحمل ناملایمات اجتماعی با 16 گویه و طیف پنج گزینه ای لیکرتی بود. روایی صوری و محتوایی آنها توسط 10 نفر از صاحب نظران این حوزه تایید شد. پایایی هر دو پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0 و 87/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    رابطه معناداری بین متغیر مستقل دین باوری به همراه هر یک از مولفه های آن(یقین، عمل صالح، وفای به عهد، ترک گناه و امانتداری) و متغیر وابسته تحمل ناملایمات اجتماعی به همراه مولفه های آن(صبر، تقوا، توکل و توسل) وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که دین باوری دانشجویان می تواند 66/0 از تحمل ناملایمات اجتماعی آنان را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    تقویت فرهنگ دینی در بین دانشجومعلمان، سهم بسزایی در مواجهه آنان در برابر ناملایمات اجتماعی دارد. این مهم که می تواند به وسیله متون آموزشی تحقق یابد، در تربیت آینده سازان ایران اسلامی نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، فرهنگ دینی، تحمل ناملایمات اجتماعی
  • کیومرث بشلیده*، محمدنبی صالحی صفحات 609-620
    هدف

    پژوهشگرانی که در حوزه مرگ و به خصوص مرگ آگاهی و اضطراب مرگ مطالعه می کنند، باید از ابزارهایی استفاده کنند که از روایی و پایایی کافی برخوردار باشند تا بتوانند نتایج دقیق تر و معتبرتری ارایه دهند. بنابر این، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس ترجمه شده مرگ آگاهی ریان(1977) بود.

    روش

    مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناسی با طرح توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ایلام در سال تحصیلی 400-1399 بود که با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 163 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس مرگ آگاهی ریان و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر(1970)، نظرات متخصصان و فرم ارزیابی بود.

    یافته ها

    نتایج بررسی روایی صوری کیفی و کمی، روایی محتوایی و روایی ملاکی از نوع همزمان و پایایی برای مقیاس مرگ آگاهی مطلوب و مناسب بود. همچنین بین مرگ آگاهی و اضطراب مرگ همبستگی منفی و معکوس معناداری وجود داشت(866/0-=r). میزان پایایی مقیاس مرگ آگاهی با روش آلفای کرونباخ نیز برابر با 92/0 بود.

    نتیجه گیری

    فرم ترجمه شده مقیاس 19 سوالی مرگ آگاهی ریان از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و برای اجرای پژوهش در ایران مناسب است.

    کلیدواژگان: مرگ آگاهی، اضطراب مرگ، پایایی، روایی
  • زهرا مقیمی*، سورنا نسیمی، وحید حاجیلو صفحات 621-634
    هدف

    از دیدگاه روان شناسی مثبت نگر، سلامت روان شامل توانایی فرد در لذت بردن از زندگی، برقراری تعادل بین فعالیتها و تلاش برای کسب تاب آوری روان شناختی است. در روان شناسی اسلامی، سلامت روانی از طریق اعتقاد به نیرویی برتر که در زندگی از انسان حمایت می کند، تامین می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نماز بر سلامت روانی دانشجویان با میانجی گری هوش معنوی انجام شد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی است و برای تعیین حجم نمونه، از جدول مورگان استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام گرفت.

    یافته ها

    نماز بر سلامت روانی تاثیر مثبت و معناداری دارد(0.79) و هوش معنوی رابطه بین نماز و سلامت روانی را به میزان کمی(0.02) میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری

    فریضه نماز در بهبود سلامت روان دانشجویان تاثیر بسزایی دارد و این امر چندان متاثر از سطح هوش معنوی آنها نیست. در واقع؛ نماز، سلامت روان دانشجویان را با هر میزانی از هوش معنوی بهبود می بخشد و این از برکات فریضه الهی است که دامنه تاثیرگذاری روانی آن، فارغ از ظرفیتهای معنوی دانشجویان، شامل حال همه می شود. بر این اساس، با توجه به نقش موثر دانشگاه در بالندگی و پرورش دانشجویان، نهادینه کردن انجام فریضه الهی نماز و تاکید بر آثار مثبت آن می تواند زمینه ساز تحولات بنیادین در بهبود سلامت و بهداشت روانی سرمایه های انسانی جامعه شود.

    کلیدواژگان: نماز، دانشجو، سلامت روانی، هوش معنوی
  • غزاله محمدحسینی، جعفر محرمی* صفحات 635-652
    هدف

    هدف از این پژوهش پیش بینی اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر اساس شخصیت پنج عاملی جایگزین زاکرمن-کلمن و عوامل فراتشخیصی(کمال گرایی و بدتنظیمی هیجانی)» بود.

    روش

    روش پژوهش، کمی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 32000 بر اساس گزارش روابط عمومی دانشگاه بودند که تعداد 385 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه ‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه اعتیاد شبکه های اجتماعی مجازی خواجه احمدی و همکاران(1395)، پرسشنامه شخصیت عاملی زاکرمن-کلمن(2002)، مقیاس کمال گرایی چندبعدی هویت و فلت(1991) و مقیاس دشوای در تنظیم هیجان گراتز و رومر(2004) پاسخ دادند.

    یافته ‏ها

    داده‏ های جمع‏ آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد.

    نتیجه ‏گیری

    بین شخصیت پنج عاملی جایگزین زاکرمن-کلمن و عوامل فراتشخیصی(کمال گرایی و بدتنظیمی هیجانی) با اعتیاد به شبکه های اجتماعی رابطه معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 4/57 درصد واریانس اعتیاد به شبکه های اجتماعی به وسیله شخصیت پنج عاملی جایگزین زاکرمن-کلمن و عوامل فراتشخیصی(کمال گرایی و بدتنظیمی هیجانی) ‏تبیین می‏شود. یافته‏های این پژوهش نشان می‏دهد که شخصیت پنج عاملی جایگزین زاکرمن-کلمن و عوامل فراتشخیصی(کمال گرایی و بدتنظیمی هیجانی) نقش مهمی در پیش بینی اعتیاد به شبکه های اجتماعی دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، شخصیت پنج عاملی جایگزین، کمال گرایی و بدتنظیمی هیجانی
  • عطیه بحرانی*، زهرا فروتنی، زینب بوجلالی صفحات 653-676
    هدف

    سواد رسانه ای و اخلاق اجتماعی دو مقوله مهم در عصر کنونی اند. نظر به اهمیت این دو مقوله، هدف تحقیق حاضر، سنجش تاثیر سواد رسانه ای و مولفه های آن بر اخلاق اجتماعی کاربران بود.

    روش

    این پژوهش، توصیفی- همبستگی از نوع کاربردی و جامعه آماری آن، شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آنها مجدد تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری تحت نرم فزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد.

    یافته ها

    متغیر سواد رسانه ای و مولفه های آن بر اخلاق اجتماعی جامعه هدف، تاثیر مثبت و معناداری دارد. ضریب تعیین به دست آمده نشان می دهد که 5/92 درصد از واریانس متغیر اخلاق اجتماعی توسط سواد رسانه ای تبیین می شود. کلیه شاخصهای برازش مدل نشان دهنده برازش مطلوب مدل تحقیق اند.

    نتیجه گیری

    افراد واجد سواد رسانه ای، در استفاده از فضای مجازی کمتر در معرض آسیبهای اخلاق اجتماعی قرار دارند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، فضای مجازی، اینترنت، اخلاق اجتماعی
  • کاوس روحی برندق*، کاظم قاضی زاده، انسیه سادات اسکاف صفحات 677-692
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مفهوم سرمایه اجتماعی شبکه در منظومه فکری امام موسی صدر شکل گرفت و در همین راستا به مطالعه آثار او که دستاورد تجربه هم زیستی رهبری دینی در یک جامعه متشکل از مذاهب و فرقه های گوناگون به شمار می رود، پرداخت.

    روش

    در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای، در استناد داده ها از روش اسنادی و در تجزیه و تحلیل مطالب از روش تحلیل محتوایی از نوع توصیفی تحلیلی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    از اندیشه امام موسی صدر دریافت می شود که مفهوم شبکه بر خلاف نظریات کلاسیک، تنها برساخته روابط انسانی نیست؛ بلکه گستره آن را تمام هستی با همه لایه ها و ابعاد پیدا و نهان تشکیل می دهد.

    نتیجه گیری

    صدر هستی را شبکه اجتماعی وسیعی در نظر می گیرد که هماهنگی و هم سویی با آن انسان را بهره مند از منابع بالقوه و بالفعلی می کند که حاصل سرمایه اجتماعی این شبکه عظیم اجتماعی است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امام موسی صدر، شبکه اجتماعی، شبکه هستی
|
  • Pages 563-590
    Objectives

    The aim of this study was to understand the factors related to increasing and decreasing tendebcy of University student s to religiosity.

    Method

    This study was done by qualitative phenomenological method. The participants were 105 well-informed individuals in four four groups consisting of students (75 people), faculty members (nine people), cultural directors (nine people), and clerics (12 people) who were selected through criterion-referenced purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using Colaizzi's method.

    Results

     Regarding the factors related to the tendency toward religiosity, data analysis led to the identification of 49 sub-themes and 29 themes. "Living and upbringing in religious families", "existence of religiosity role models in society and access to them", "religious honesty and sincerity in the activities of officials and individuals in society", "teaching methods of teachers of religious courses", "human's intrinsic and innate tendency toward religiosity", "achieving accurate religious accomplishments and their capacities in life", and "strengthening religious thinking and the quality of epistemological foundations" were the themes that at least three clusters of the sample group mentioned as factors related to students' tendency toward religiosity. Regarding the factors related to decreasing tendency toward religiosity, data analysis led to the identification of 87 sub-themes and 60 themes. "Misbehavior of so-called religious individuals", "misconduct in propagating and teaching religion", "factors related to teaching general courses", "students' cognitive and psychological characteristics", "social and economic factors", and "factors related to social networks and media" were the themes that at least three clusters of the sample group mentioned as factors related to students' decreasing tendency toward religiosity.

    Conclusion

    For the religious education of students, it is necessary to consider these factors in policymaking, and in order to promote the religiosity of students, it is recommended that the cultural institutions of the universities develop specific educational protocols based on the effective factors mentioned.

    Keywords: religiosity, university students, increasing, decresasing factors, phenomenology
  • Pages 591-608
    Objectives

    The aim of this study is to explain the relationship between acceptance of religious culture and tolerance of students' social hardships.

    Method

    In this research, which was conducted quantitatively, the statistical population of the study included all theology students in Tehran province in the academic year 1399-400, numbering 537 people. The statistical sample size was determined based on Cochran's formula, 224 people and were selected by simple random sampling. This study was a correlational study and was conducted as a survey. The research instrument included two questionnaires made by a researcher on religion with 20 items and tolerance of social adversity with 16 items and a range of five Likert options. Their face and content validity was confirmed by 10 experts in this field. The reliability of both questionnaires was calculated through Cronbach's alpha coefficient of 0.92 and 0.87, respectively. Spearman correlation test and multivariate regression were used to analyze the data.

    Results

    The results of the survey indicate a significant relationship between the independent variable of religion with each of its components (certainty, righteousness, fulfillment of covenant, forsaking sin and fidelity) and the dependent variable of tolerance of social adversity with its components (patience, piety, existence and reliance). The results also showed that students' religiosity can predict 0.66 of their tolerance of social adversity.

    Conclusion

    Strengthening religious culture among student-teachers has a significant role in their exposure to social adversity. This important factor, which can be achieved through educational texts, plays an important role in educating the future makers of Islamic Iran.

    Keywords: farhangian university, religious culture, tolerance of social hardships
  • Pages 609-620
    Objectives

     Researchers in the field of death, especially death awareness and death anxiety, should use tools that have sufficient validity and reliability to be able to provide more accurate and reliable results. Therefore, the aim of the present study was to investigate the psychometric properties of the translated Death Awareness Scale by Ryan (1977).

    Method

    The present study was a methodological research with a descriptive design. The statistical population of the present study included all students of the Islamic Azad University of Ilam in the academic year 1399-1400, in which 163 students were selected as sample members by available sampling method. Research instruments included Ryan (1977) Self-Death Awareness and Templer Death Anxiety Scale (1970), expert opinions and evaluation form.

    Results

    The results of qualitative and quantitative face validity, content validity and criterion validity of simultaneous type and reliability for knowledge death scale were desirable and appropriate. There was also a significant negative and inverse correlation between death consciousness and death anxiety (r = -0 / 866). The reliability of the Knowledge Death Scale with Cronbach's alpha method was 0.92.

    Conclusion

    The translated form of Ryan Self-Death Awareness of 19 questions (1977) has good validity and reliability and is suitable for conducting research in Iran.

    Keywords: self-death awareness, death anxiety, reliability, validity
  • Pages 621-634
    Objectives

    From a positive psychology perspective, mental health includes an individual's ability to enjoy life, balance activities, and strive for psychological resilience. In Islamic psychology, mental health is achieved through the belief in a superior force that supports human beings in life. The aim of this study was to investigate the effect of Namaz on students' mental health mediated by spiritual intelligence.

    Method

    The research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population of the study was the students of Islamic Azad University and Morgan table was used to determine the sample size. Data collection tool was a questionnaire and data analysis was performed using Lisrel software.

    Results

    The results showed that prayer has a positive and significant effect on mental health (0.79) and spiritual intelligence mediates the relationship between Namaz and mental health to a small extent (0.02).

    Conclusion

    Based on the findings, Namaz has a significant effect on improving the mental health of students and this is not much affected by their level of spiritual intelligence. In fact, Namaz improves the mental health of students with any degree of spiritual intelligence. Accordingly, considering the effective role of the university in educating students, emphasizing the positive effects of Namaz can lead to fundamental changes in improving the mental health of human capital.

    Keywords: Namaz, students, mental health, spiritual intelligence
  • Pages 635-652
    Objectives

    The aim of this study is to predict social media addiction based on the five-factor personality of Zuckerman- Kuhlman alternative and meta-diagnostic factors (perfectionism and emotional dysregulation).

    Method

    The research method was quantitative and correlational. The statistical population of this study was all students studying at the Islamic Azad University, North Tehran Branch in the academic year 1399-400, 32,000 according to the university's public relations report, of which 385 were using the Cochran's formula and sampling method. The selected individuals answered the following questionnaires: Khajeh Ahmadi and colleagues (2016) Virtual Social Network Addiction Questionnaire, Zuckerman- Kuhlman (2002) Factor Personality Questionnaire, Hewitt-Felt- Multidimensional Perfectionism-Scale (1991) and Gratez and Romer's Difficulties in Emotional Regulation Scale (2004).

    Results

    The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis.

    Conclusion

    There is a significant relationship between Zuckerman- Kuhlman five personality factors and meta-diagnostic factors (perfectionism and emotional dysregulation) with social media addiction. The results of multiple regression analysis also revealed that 57.4% of the variance of social media addiction is explained by the five-factor personality of Zuckerman- Kuhlman and meta-diagnostic factors (perfectionism and emotional dysregulation). The findings of this study show that the five-factor personality of Zuckerman- Kuhlman alternatives and meta-diagnostic factors (perfectionism and emotional dysregulation) play an important role in predicting students' addiction to social networks.

    Keywords: social media addiction, five-factor personality alternative, perfectionism, emotional dysregulation
  • Pages 653-676
    Objectives

    Media literacy and social ethics are two important issues in the current era. Given the importance of these two categories, the

    purpose

    of this study is to assess the impact of media literacy and its components on social ethics of users.

    Method

    This is a descriptive-correlational research of applied type. The statistical population is Master students of Islamic Azad University of South Tehran Branch. Data collection tool is two standard questionnaires. Structural equation modeling under Smart Pls software was used to analyze the data.

    Findings

    The results indicate that the variable of media literacy and its indicators have a positive and significant effect on social ethics. The obtained coefficient of determination shows that 92.5% of the variance of social ethics variable is explained by media literacy. All model fit indices indicate the optimal fit of the research model.

    Conclusion

    According to the results of this study, people with media literacy are less exposed to the harms of social ethics in using cyberspace.

    Keywords: media literacy, cyberspace, internet, social ethics
  • Pages 677-692
    Objectives

    the present survey is formed with the aim of achieving the concept of “social capital” in Emam Mosa Sadr’s system of philosophy; in this regard, his works which are regarded as the achievement of theological leadership coexistence in a community made up of different religions and cults are studied.

    Methods

    In the present study, “library method”, “documentary method” and “content analysis method of descriptive- analytic type” are used for gathering information, referring to data and analyzing the matters; respectively.

    Results

    according to Emam Mosa Sadr's thought, network concept, unlike the classic theories, is not only based on the human relationships, but also is made up of whole creation with its all obvious and hidden layers and aspects.

    Conclusion

    Sadr regards the creation as an extensive social network that being in accordance with it, benefits human by potential and de facto sources which are the achievements of the social capital of this enormous social network.

    Keywords: social capital, Imam Musa Sadr, social network, existence network