فهرست مطالب

علوم آبزی پروری پیشرفته - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامیار جاوید رحمدل، بهرام فلاحتکار* صفحات 1-15

    ماهی سوف سفید (Sander lucioperca) گونه ای ارزشمند با ویژگی های مطلوب نظیر رشد سریع و گوشت خوش طعم است که آن را برای اهداف آبزی پروری بسیار مناسب ساخته است و در نتیجه طی 2 دهه اخیر پرورش آن در بسیاری از کشورهای جهان آغاز شده است. این گونه، بومی حوضه آبریز جنوبی دریای خزر در ایران بوده و ارزش اقتصادی بسیار بالایی در این منطقه دارد، اما متاسفانه صید بی رویه و تخریب زیستگاه ها منجر به تحلیل رفتن ذخایر طبیعی آن شده است. بنابراین، سازمان شیلات ایران از سال 1368، بازسازی ذخایر این ماهی را آغاز کرده است. همچنین، معرفی این گونه با هدف آبزی پروری در سیستم های پرورشی مختلف شامل استخرهای خاکی، حوضچه ها، قفس ها و تاسیسات مداربسته بسیار حایز اهمیت است. تکثیر نیمه طبیعی سوف سفید در ایران پیشرفت قابل توجهی داشته است، اما با توجه به اهمیت اقتصادی بالای سوف سفید، به نظر می رسد دستیابی به زی فن تکثیر مصنوعی و پرورش و همچنین تعیین نیازمندی های محیطی و تغذیه ای این ماهی نیز بسیار مهم است، چراکه می تواند به توفیق بیشتر در احیای ذخایر طبیعی و رشد آبزی پروری این گونه ارزشمند در آینده منجر شود. بنابراین در مقاله حاضر تلاش شده است تا روش های تکثیر و پرورش ماهی سوف سفید مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تکثیر، دریای خزر، زی فن، سوف معمولی
  • امید جعفری*، مریم نصرالله پورمقدم، اسماعیل عبدالله زاده صفحات 17-24

    در صنعت آبزی پروری، انتخاب بر مبنای اطلاعات ژنومیک از پتانسیل بالایی جهت ارتقای برنامه های ژنتیکی وسیستم های تولید برخوردار است. انتخاب ژنومیک از روابط ژنومی واقعی بین افراد و همچنین اطلاعات حاصل از نشانگرهای ژنومی در LD قوی با ژن های مهم اقتصادی و بیولوژیکی بهره برداری می کند. در این مقاله، پیشرفت های تکنیکی، نیازهای عملی و کاربردهای اقتصادی که انتخاب ژنومیک را در بسیاری از صنایع آبزی پروری عملی کرده است، مورد بحث قرار می گیرد. استفاده از توالی یابی مقرون به صرفه ژنوم امکان تعیین ژنوتیپ تعداد زیادی گونه بخصوص گونه های فاقد اطلاعات پیشین ژنومی را فراهم آورده است. کاربرد انتخاب ژنومیک مزیت های قابل توجهی را از طریق پیش بینی دقیق صفات چند ژنی پیچیده از جمله مقاومت به بیماری، افزایش نرخ منفعت ژنتیکی، حداقل رسانی آمیزش خویشاوندی و خنثی نمودن اثرات بالقوه محدود کننده ناشی از فعل و انفعالات بین ژنوتیپ و محیط در مقایسه با آبزی پروری سنتی ارایه می دهد. بر اساس مطالعات صورت گرفته اجرای برنامه های انتخاب ژنومیک می تواند میزان آمیزش خویشاوندی را تا 81 درصد کاهش دهد. در حال حاضر انتخاب ژنومیک در مرحله ای از تکامل خود قرار داشته که در آن برنامه های اقتصادی می توانند پذیرفته شده و راه حل های طولانی مدت و یا کوتاه مدت برای نیل به آبزی پروری پایدار اقتصادی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: بهگزینی، تعیین ژنوتیپ با استفاده از توالی یابی، چندشکلی تک نوکلئوتیدی، درون آمیزی، لوکوس های صفات کمی
  • کامیار غرا* صفحات 25-37

    با توجه به محدودیت منابع آبی کشور نیاز است مکانیزم های بهینه ای جهت طراحی و ساخت استخرهای پرورش لحاظ شوند تا اولا استفاده حداکثری از منابع موجود در کشور فراهم شود و از سویی دیگر زمینه برای تولید انواع آبزیان با حداکثر بهره‎وری بوجود آید. در این میان طراحی و ساخت استخرهای مبتنی بر سیستم گلخانه‎ای از عوامل کلیدی هستند که نقش بسزایی در افزایش راندمان تولید و سودآوری خواهند داشت. یکی از مزایای قابل توجه این سیستم‎ها صرفه جویی در منابع آب است. ضمن اینکه این سیستم‎ها قابلیت کنترل بصورت مدار بسته را نیز دارا می‎باشند که این امر ایمنی زیستی مطلوب را فراهم خواهد کرد. در این تحقیق توصیه‎های ترویجی به منظور حصول به یک سازه مناسب به منظور تولید و پرورش ماهی تیلاپیا در سیستم گلخانه‎ای مجهز به فنآوری بیوفلاک بیان شده است. بدین منظور سه طرح بین المللی سیستم پرورش ماهیان در سیستم گلخانه‎ای مجهز به فناوری بیوفلاک بررسی شدند. این سه سازه شامل مخزن اصلی بیوفلاک  و مخزن رسوب گذاری، مخزن پرورش با مخروط وسط  خط تخلیه خارجی و سیستم مخزن دو-نهری می باشد. در این راستا تجهیزات مورد نیاز برای هر سازه بصورت پارامتریک ارایه شد و ارزیابی اقتصادی سازه‎ها به منظور انتخاب سازه با کمترین هزینه انجام پذیرفت. مقایسه هر سه سازه برای ظرفیت 60 تن انجام شد. تجهیزات مشترک در همه سازه ها شامل مخزن 85 متر مکعبی با سازه اسکلت و ورق و پوشش پلی کربنات / هر متر مربع می‎باشد. آنالیز هزینه روی شاخص انرژی برق مصرفی نشان داد که هزینه مصرف انرژی در طرح 3 بیشتر بوده به گونه ای که حدود 8 برابر بیشتر از طرح 2 و حدود 13 برابر بیشتر از طرح 1 می باشد. اما از نظر هزینه ساخت تانک های مورد نیاز، طرح 3 بهینه است. بنابراین با توجه به اقتضای مزارع پرورش و محدودیت های خاص هر منطقه، می‎توان یکی از طرح های 1 یا 3 را پیاده سازی نمود.

    کلیدواژگان: استخر پرورش، بیوفلاک، سیستم گلخانه‎ای، طراحی سازه، ارزیابی پارامتریک اقتصادی
  • سید حسن جلیلی حسن کیاده*، مینا سیف زاده صفحات 39-46

    ژلاتین ماده ای پروتیینی، کلوییدی و در عین حال قدیمی ترین ماکرو مولکولی است که از هیدرولیز کلاژن موجود در پوست، استخوان و بافت پیوندی حیوانات از جمله دام، طیور و آبزیان به دست می آید. فرآورده های جانبی یا زایدات، بیش از نیمی از وزن آبزیان را شامل می شود. استخوان و پوست بخش قابل ملاحظه ای از زایدات آبزیان را به خود اختصاص داده و از پروتیین های بافت همبند تشکیل یافته که پتانسیل مناسبی جهت تولید ژلاتین فراهم می نماید. با توجه به ویژگی ها و مزایای ژلاتین از جمله کالری پایین، ذوب شبیه چربی و ایجاد حس خوشایند در دهان، به کار گیری آن برای تهیه محصولات کم چرب مناسب به نظر می رسد. در صنایع غذایی، مهم ترین خصوصیات بارز ژلاتین استحکام ژل، ویسکوزیته، حالت ژلی و نقطه ذوب آن است، به همین جهت ژلاتین گزینه مناسبی برای تهیه فرآورده های رژیمی و کم کالری محسوب می گردد. تهیه ژلاتین از مراحل متعددی شامل پیش تیمار با اسید و قلیا، خنثی سازی، حرارت دادن، جدا سازی فاز مایع، تغلیظ و خشک کردن، آسیاب کردن و بسته بندی در بسته های غیر قابل نفوذ به هوا تشکیل شده است. این مقاله به بررسی اهمیت ژلاتین و روش های تهیه آن، انواع ژلاتین  و چگونگی تهیه ژلاتین از آبزیان،  می پردازد.

    کلیدواژگان: ژلاتین ماهی، کاربردها، فرآورده های رژیمی، زائدات آبزیان
  • جواد دقیق روحی*، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، محدث قاسمی، محمد صیاد بورانی، منیره فئید صفحات 47-56

    عوامل بیماری زا همواره یکی از تهدیدات صنعت آبزی پروری محسوب می گردند. گاهی بیماریها می توانند خسارات جبران ناپذیری را برجای گذارند. بیماری ویروسی کوی هرپس ویروس(KHVD)  یکی از این بیماری هاست که بسیاری از کشورهای جهان و از جمله کشور ما را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری تنها بر روی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و نژادهای مختلف آن نظیر ماهی کوی تاثیر می گذارد. همه گروه های سنی ماهی کپور معمولی در مقابل این ویروس حساس می باشند. این بیماری در دمای بیشتر از 16 درجه سانتیگراد رخ می دهد. متاسفانه این بیماری ویروسی درمان خاصی ندارد و در صورت بروز آن ممکن است 100-80% ماهیان کپور معمولی موجود در کارگاه تلف شوند. از طرفی ماهیان بجا مانده از بیماری احتمالا حامل ویروس بوده و می توانند باعث سرایت آن به گروه های دیگر شوند. خوشبختانه ویروس هرپس که عامل ایجاد بیماریKHV در ماهی است، باعث بیماری در انسان نمی شود، لذا دستکاری، حمل و حتی مصرف این ماهیان خطری را متوجه انسان نمی سازد . متاسفانه هنوز واکسن موثری برای ایمن سازی ماهیان پرورشی در مقابل این ویروس وجود ندارد. لذا بهترین راه مقابله با آن پیشگیری و رعایت سختگیرانه مقررات ایمنی زیستی در کارگاه های پرورش ماهی است. درصورت بروز این بیماری لازم است پرورش دهنده حتما به اداره دامپزشکی و شیلات اطلاع رسانی نماید تا ضمن دریافت راهنمایی و کمک های کارشناسی از انتشار بیشتر بیماری جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، کوی، هرپس ویروس، بیماری
  • علیرضا جهانبانی *، سید محمد سجادی دزفولی صفحات 55-69

      ماهی سی باس از اعضای خانواده Latidae می‌باشد که دو گونه آسیاییLates calcarifer و اروپایی Dicentrarchus labrax آن برای پرورش با استقبال بیشتری رو به رو شده و بیشتر تحقیقات مرتبط با این ماهی نیز بر این دوگونه متمرکز است. در اختیار داشتن دامنه طبیعی شاخص‌های بیوشیمیایی و خون شناسی که به تابلوی خونی نیز معروف است در تحقیقات مرتبط با این ماهی اهمیت دارد. در این راستا با مرور منابع معتبر منتشر شده طی 50 سال گذشته در پایگاه های اطلاعاتی پابمد،گوگل اسکالر،پایگاه استنادی جهان اسلام و پایگاه جهاد دانشگاهی، این اطلاعات که شامل دامنه طبیعی گلوکز،کلسترول،تری آسیل گلیسرول،پروتئین تام،آلبومین،آنزیم های خونی، هورمون های؛ تیروئیدی، کورتیزول ،تستوسترون و الکترولیت های خون و همچنین تعداد گلبول های قرمز و پارامترهای وابسته به آن و تعداد گلبول های سفید است به روش علمی جمع آوری و طبقه بندی شده است تا بتواند به شکل منبعی منسجم در پژوهش های مرتبط استفاده شود.

    کلیدواژگان: سی باس آسیایی، سی باس اروپایی، شاخص های بیوشیمیایی، خون شناسی
|
  • Kamyar Javid Rahmdel, Bahram Falahatkar * Pages 1-15

    Zander (Sander lucioperca) is a valuable species with desired specifications like high growth rate and delicious meat which makes it so appropriate for aquaculture goals and subsequently, its cultivation has begun in many countries around the world during recent two decades. This species is endemic to Iranian southern Caspian Sea basin and has high commercial value in this region, but unfortunately, over harvesting and habitats destruction has led to diminish of its natural stocks. Therefore, introduce of this species for aquaculture purposes in different culture systems such as earthen ponds, raceways, cages and recirculating facilities is very important. According to high commercial importance of pikeperch in Iran and other countries, looks that access to biotechniques of propagation and rearing and also, determining environmental and nutritional requirements of this fish could lead to development in aquaculture of this valuable species in future. Therefore, the current paper tried to review methods for propagation and rearing of pikeperch.

    Keywords: Biotechnique, Propagation, Caspian Sea, ZANDER
  • Omid Jafari *, Maryam Nasrolah-Pourmoghadam, Esmail Abdollahzadeh Pages 17-24

    In aquaculture industry, genomic selection has a profound potential to improve the genetic programs and production systems. Genomic selection benefits from both the actual relationship between animals and information from genomic markers in strong LD with commercially and biologically important genes. In this paper, technical progresses, practical requirements and commercial applications of genomic selection in aquaculture will be discussed. Using cost-effective genome sequencing, the genotyping capability in all type of organisms even those with no previous genetic knowledge has been provided. Usage of genomic selection proposes advantages more than traditional aquaculture through accurate estimation of polygenic complex traits such as disease resistance, increase the genetic gain, minimizing the inbreeding and negating the limiting effects of genotype by environment interactions. Based on the performed studies, implementation of a genomic selection program can reduce the rates inbreeding up to 81%. At the moment, the genomic selection is now at the position which can be involved in commercial breeding programs to suggest long and/or short term solutions towards reaching the commercial sustainable aquaculture.

    Keywords: Genotyping by sequencing, Inbreeding, selection, Single Nucleotide Polymorphism, QTL
  • Kamyar Gharra * Pages 25-37

    In this research, extension recommendations have been expressed in order to achieve a suitable structure for the production and breeding of tilapia in a greenhouse system equipped with biofloc technology. For this purpose, three international designs of fish farming systems in a greenhouse system equipped with biofloc technology were reviewed. These three structures include the main biofloc reservoir and sedimentation tank, breeding tank with middle cone - external discharge line, and two-stream reservoir system. In this regard, the required equipment for each structure was presented parametrically and the economic evaluation of the structures was done in order to select the structure with the lowest cost. A comparison of all three structures was performed for a capacity of 60 tons. Common equipment in all structures includes an 85 cubic meter tank with skeleton and sheet structure and polycarbonate cover / per square meter. Cost analysis on the electricity consumption index showed that the cost of energy consumption in plan 3 is higher, so that it is about 8 times more than plan 2 and about 13 times more than plan 1. But in terms of the cost of building the required tanks, plan 3 is optimal. Therefore, according to the needs of breeding farms and the specific restrictions of each region, one of the plans 1 or 3 can be implemented.

    Keywords: Biofloc, breeding pond, Greenhouse system, structure design, Economic evaluation
  • Jalili H*, Seyfzadeh M Pages 39-46

    Gelatin is a protein, colloidal, and the oldest macromolecule obtained from the hydrolysis of collagen in the skin, bones, and connective tissue of animals, including livestock, poultry, and aquatic animals. By-products or wastes make up more than half the weight of aquatic animals. Bones and skin make up a significant portion of aquatic waste and are composed of connective tissue proteins that provide the potential for gelatin production. Due to the properties and benefits of gelatin such as low calorie, fatlike melting, and pleasant mouthfeel, its use for low-fat products seems appropriate. In the food industry, the most important characteristics of gelatin are the strength of the gel, viscosity, gel state, and melting point, so gelatin is a good choice for diet and low-calorie products. Preparation of gelatin consists of several stages including pretreatment with acid and alkali, neutralization, heating, liquid phase separation, concentration, drying, grinding, and packaging in air-impermeable packages. This article examines the importance of gelatin and its preparation methods, types of gelatin, and how to prepare gelatin from aquatic animals.

    Keywords: Applications, Aquatic waste, Dietary products, Fish gelatin
  • Javad Daghigh Roohi *, Seyed Fakhraddin Mirhashemi Nasab, Mohaddes Ghasemi, Mohamad Sayad Bourani, Monireh Faeed Pages 47-56

    Pathogens are always one of the threats to the aquaculture industry. Sometimes diseases can cause irreparable damage. Herpesvirus (KHVD) is one of these diseases that has affected many countries in the world, including our country. The disease only affects common carp (Cyprinus carpio) and its various breeds such as Koi fish. All age groups of common carp are susceptible to this virus. The disease occurs at temperatures above 16°C. Unfortunately, there is no specific treatment for this viral disease, and if it occurs, 80-100% of the common carp in the farm may be lost. On the other hand, fish left over from the disease are likely to carry the virus and can spread it to other groups. Fortunately, the herpes virus, which causes KHV in fish, does not cause disease in humans, so manipulating or even consuming these fish does not pose a risk to humans. Unfortunately, there is still no effective vaccine to protect farmed fish against the virus. Unfortunately, there is still no effective vaccine to protect farmed fish against the virus. Therefore, the best way to deal with it is to prevent and strictly observe the biosafety regulations in fish farms. In case of this disease, it is necessary for the breeder to inform the Veterinary and Fisheries Department in order to prevent further spread of the disease while receiving expert guidance and assistance.

    Keywords: common carp, koi, herpes virus, disease, virus, 'mortality
  • Alireza Jahanbani *, Seyed Mohamad Sajjadi Dezfouli Pages 55-69

    Sea bass is a member of the Latidae family, which two Asian species (Lates calcarifer) and European (Dicentrarchus labrax) are more popular for breeding, and most research related to this fish is focused on these two species. Having a normal range of biochemical and hematological parameters, also known as blood table, is important in research related to this fish. In this regard, by reviewing the authoritative sources published during the last 50 years in the databases of PubMed, Google Scholar, Islamic World Citation Database and Jahad Daneshgahi database, this information includes the normal range of glucose, cholesterol, triacylglycerol, total protein, albumin, blood enzymes, hormones; Thyroid, cortisol, testosterone and blood electrolytes as well as the number of red blood cells and related parameters and the number of white blood cells are scientifically collected and classified so that it can be used as a coherent source in related research.

    Keywords: Asian Sea bass, European Sea bass, biochemical factors, hematological factors