فهرست مطالب

دین و دنیای معاصر - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

نشریه دین و دنیای معاصر
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میرسعید موسوی کریمی* صفحات 7-72

    عبدالکریم سروش در قبض و بسط، هرچند فهم ما از دین را متغیر و خطاپذیر دانسته، خود دین را کامل، ثابت و بدون خطا فرض کرده است. اما در رویاهای رسولانه وی ابتدا تلاش کرده است، به زعم خود، مواردی از وجود نقص، خطا، و تناقض را در قرآن نشان دهد، سپس، از منظری پدیدارشناسانه راه حل طبیعی گرایانه ای را پیش نهد که بنا بر آن، پدیدار وحی و پدید آمدن قرآن، فرایندی طبیعی معرفی می شود. ابوالقاسم فنایی (1400) در نقد خود، تلاش کرده است نشان دهد لوازم کلامی ناشی از این راه حل با پیش فرض های به ویژه هستی شناسانه آن در تعارض است. هرچند نگارنده این سطور با اصل مدعای فنایی در مورد اشکالات فرضیه های قبض و بسط و رویاهای رسولانه، موافق است، اما با برخی از دلایل و نقدهای او چندان همراه نیست. در بخش اول این مقاله، با بررسی نقدهای فنایی به قبض و بسط و رویاهای رسولانه نشان می دهیم با تغییر برخی از پیش فرض ها، می توان روایت قانع کننده تری از این دو نوشته ارایه داد و اعتراضات فنایی را پاسخ گفت. اما در همین بخش نشان داده می شود این تغییر پیش فرض ها با دیدگاه خود سروش سازگار نیست، و بنابراین، اعتراض های فنایی وارد است. در بخش دوم مقاله نیز نشان می دهیم قبض و بسط و رویاهای رسولانه با مشکلات اساسی روش شناختی، هستی شناختی، معرفت شناختی و پدیدارشناختی مواجه اند و لذا هر دو، ناپذیرفتنی و نادرست اند. در پایان مقاله هم اشاره ای خواهیم داشت به این که چرا چنین ادعاهای مشکل آفرینی، در فضای فکری و فرهنگی ایران، بازتابی خارج از معمول می یابند.

    کلیدواژگان: سروش، فنائی، قبض و بسط، رویاهای رسولانه، روشنفکری دینی
  • امیر مازیار* صفحات 73-90

    نظریه رویاهای رسولانه که آخرین نظریه عبدالکریم سروش در باب وحی و قرآن محسوب می شود، تکمیل کننده برنامه ای است که وی از چند دهه پیش در جهت تدوین الاهیاتی سازگار با عقلانیت انتقادی آغاز کرد. در بطن این دیدگاه نظریه ای درباب زبان دین وجود دارد که می توان آن را «زبان رویایی دین» خواند. در این مقاله پس از مشخص کردن جایگاه نظریه رویاهای رسولانه در نظام فکری سروش و جایگاه بحث زبان دین در آن، به «زبان رویایی دین» پرداخته شده است و در نهایت نشان داده شده است که از نظر صاحب نظریه، زبان رویایی، قسمی از زبان استعاری مطابق با دیدگاه های فلسفی و زبان شناختی جدید به استعاره است. بر این مبنا سرشت استعاری زبان رویایی دین نه تنها تقلیل دهنده جایگاه شناختی و قدسی متن دینی نیست، بلکه می تواند توجیهی برای این ادعا فراهم آورد که متن دینی در مقام متنی استعاری منبعی یگانه و بی بدیل و تحویل ناپذیر برای شناخت است؛ و «ظواهر نص» بی آنکه به ورطه نص گرایی یا عقل ستیزی درافتیم، داری اصالت و اعتبار و تقدس اند.

    کلیدواژگان: رویا، استعاره، زبان قرآن، عبدالکریم سروش، رویاهای رسولانه
  • محمدرضا یوسفی شیخ رباط* صفحات 91-108

    امکان نظام اقتصادی مبتنی بر قرآن کریم از مباحثی است که ذهن برخی از محققان را به خود مشغول داشته است. بر این اساس این نوشتار به بررسی پاسخ سه مسئله نظام سازی قرآنی، وجود و عدم نظام اقتصادی در قرآن و در نهایت امکان نظام سازی مبتنی بر قرآن پرداخته است. برای دستیابی به پاسخ پرسش های یادشده از روش استنطاق شهید صدر و روش تحلیل محتوا بهره برده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که امکان تبیین نظام اقتصادی بر اساس تعاریف مرسوم در مباحث اقتصادی در قرآن کریم وجود ندارد. همچنین گرچه در برخی موارد، قرآن کریم به مباحث مکتب اقتصادی ورود کرده است اما به تبیین همه جانبه آن نیز پرداخته نشده است. با این وجود می توان با اتکاء بر قرآن و سنت به ارایه یک مکتب اقتصادی دست زد. امکان نظام اقتصادی مبتنی بر قرآن کریم از مباحثی است که ذهن برخی از محققان را به خود مشغول داشته است. بر این اساس این نوشتار به بررسی پاسخ سه مسئله نظام سازی قرآنی، وجود و عدم نظام اقتصادی در قرآن و در نهایت امکان نظام سازی مبتنی بر قرآن پرداخته است. برای دستیابی به پاسخ پرسش های یادشده از روش استنطاق شهید صدر و روش تحلیل محتوا بهره برده شده است.

    کلیدواژگان: نظام اقتصادی، مکتب اقتصادی، روش استنطاق، قرآن، نظام سازی قرآنی
  • سید محمدعلی ایازی* صفحات 109-138

    درباره پیام های اخلاقی قرآن دو نظریه وجود دارد: نظریه موافقت و نظریه مخالفت با نظام مندی اخلاق قرآنی. نظریه نخست به امکان نظام مند بودن این مفاهیم و فواید آن در ترسیم رهنمودهای اخلاقی می اندیشد و آن را مجموعه ای از گزاره ها، قواعد، موضوعات و مفاهیمی می داند که دارای چنان چینش و مناسبات و ساختاری است که هم از جهت روابط مفهومی موضوعی، و هم از جهت مناسبات حکمی در راستای رسیدن به غایت خاصی عمل می کند و این نظام برخوردار از چنان سلسله های علت و معلولی است که دارای کارکرد هماهنگ بوده و در راستای رسیدن به غایت واحدی ایفای نقش می کند. اما نظریه دوم، به بی فایده بودن این کار، قایل است و آن را موجب محدود کردن ارزش های اخلاقی می داند و معتقد است غنی بودن اخلاق فراتر از یک نظام است. این نوشته درصدد اثبات نظریه نخست در قرآن با روش تحلیل و استناد است. لذا در آغاز تلقی از نظام مندی را تعریف و تبیین می کند؛ سپس به بیان فواید کشف نظام اخلاقی در برابر نظریه رقیب می پردازد؛ آن گاه از قایلان به نظریه و اینکه چگونه شد تا آنان به این نظریه روی آوردند، سخن می گوید و برای امکان کشف و بیان عناصر ضروری برای ایجاد نظام اخلاقی، شواهدی ذکر می کند؛

    کلیدواژگان: نظام مندی، مبانی نظام اخلاقی، ویژگی نظام اخلاقی قرآن، قرآن
  • سید رسول موسوی*، ابوالقاسم فنائی صفحات 139-164

    مناسبات هنجاری حاکم بر نهاد برده داری و مناسبات هنجاری حاکم بر خرید و فروش کالا در نگرش رایج فقهی به نهاد ازدواج نقش پر رنگی بازی می کنند. با بررسی فتاوای فقیهان در باب نکاح به خوبی می توان ردپای تاثیر این مناسبات را در تشخیص و تعیین حقوق و تکالیف شرعی زن و مرد در نهاد خانواده و ازدواج نشان داد. این تاثیر تا بدانجاست که یگانه مستند برخی از فتاوای رایج در باب نکاح مقایسه ازدواج با خرید کنیز است. این مقاله می کوشد: (1) با استقراء استدلال های فقهی در باب نکاح این نقش و تاثیر را نشان دهد؛ (2) نشان دهد که این نگرش از نظر اخلاقی قابل دفاع نیست؛ (3) نشان دهد که میان این نگرش و نگرش قرآن به نهاد ازدواج تفاوت عمیقی وجود دارد؛ و (4) با ارایه تفسیر جدیدی از روایات مربوط به باب نکاح، نشان دهد که برداشت رایج فقهی از این روایات نادرست است، و قرآن و سنت معتبر، نگرش تاجرانه و مردسالارانه به نهاد ازدواج و نگرش مالکانه و سطله جویانه مردان نسبت به زنان را تایید نمی کند.

    کلیدواژگان: نهاد ازدواج، حقوق زنان، نهاد برده‏داری، نهاد خانواده
  • زهرا اخوان صراف * صفحات 165-186

    قرآن پژوهان غیرباورمند، از دیرباز کیفیت تدوین و رسمی سازی قرآن را مورد مطالعه قرارداده اند. گابریل سعید رینولدز، استادیار مطالعات اسلامی و الهیات دانشگاه نوتردام آمریکا، در فرضیه اخیر خود با تعمیم روش های تحقیق مدرن در عهد جدید بر قرآن، و تمرکز بر دوتایی ها یا عبارات تکرارشونده قرآن، مصحف فعلی را محصول ویراستاری متاخر متن مکتوبی می داند که از دو مکتوب پیشینی مکی و مدنی فراهم آمده است. نوشتار حاضر که پی آمد بررسی یک مقاله طولانی، دو سخنرانی و بحث و گفتگو و مجموعه مکاتباتی علمی با این محقق است، پس از شرح فرضیه و روش کار او، ضمن آشکار کردن خطاهای روشی رینولدز و عدول وی از معیارهای علمی خودش، اعتبار علمی ایده وی را مخدوش کرده، سپس پیش فرض ها، مبانی و محتوای این دیدگاه را با طرح قیاس ناپذیری قرآن با عهد جدید و در نتیجه عقیم بودن تعمیم روش های تحقیقی عهد جدید بر قرآن، اصیل و تعمدی بودن تکرار در اسلوب بیانی قرآن، خواندنی و شفاهی بودن قرآن و انتقال آن بر بستر نقل سینه به سینه و از طریق قرایات اجازه دار، آشکار کردن آسیب هایی که غفلت از دیدگاه های قرآن شناسان مسلمان در علمیت طرح ایجاد کرده و نیز بیان نادرستی شواهد به خاطر سوء فهم های تفسیری، به شکل آکادمیک زیر سوال برده، ضرورت جدی بازبینی آن را آشکار می کند.

    کلیدواژگان: دوتایی های قرآن، رسمی سازی قرآن، منبع مکی، منبع مدنی، گابریل رینولدز، مستشرقان و قرآن، ویرایش قرآن
  • حمیدرضا شریعتمداری* صفحات 187-206

    قرن چهارم را دوره ی نوزایی اسلامی، و گاهی میان پرده ی شیعی ایرانی در تاریخ اسلام می دانند. در این روزگار، شاهد زایش نوعی انسان گرایی هستیم که حتما تحت تاثیر مولفه های ایرانی و شیعی بوده است. این انسان گرایی همچون اومانیزم اروپا در رنسانس قرن پانزدهم، بیشتر جنبه ادبی دارد تا فلسفی، اما بر خلاف آن، سمت و سوی دینی دارد. روایتگر و در عین حال، یکی از بازیگران اصلی این انسان گرایی ابوحیان توحیدی است که هم فلسفه دان است، هم ادیبی در طراز بالا، اما آنچه در این نوشتار، مورد توجه است، گرایش های انسانی وی و نیز تقریرهای اوست از انسان گرایی این دوره. در این نوشتار می خواهیم ویژگی ها ودرونمایه های این انسان گرایی را که قرن ها پیش از نوزایی مغرب زمین رخ داده و چه بسا در آن نیز اثرگذار بوده است، بازبشناسیم ودر عین حال، تفاوت های آن را با همتای اروپایی اش نشان دهیم.هم ادیبی در طراز بالا، اما آنچه در این نوشتار، مورد توجه است، گرایش های انسانی وی و نیز تقریرهای اوست از انسان گرایی این دوره. در این نوشتار می خواهیم ویژگی ها ودرونمایه های این انسان گرایی را که قرن ها پیش از نوزایی مغرب زمین رخ داده و چه بسا در آن نیز اثرگذار بوده است، بازبشناسیم ودر عین حال، تفاوت های آن را با همتای اروپایی اش نشان دهیم.

    کلیدواژگان: انسان گرایی دینی، نوزایی اسلامی، ابوحیان توحیدی، قرن چهارم هجری، اومانیزم، رنسانس
  • سید ابوالفضل موسویان* صفحات 207-222

    یکی از موضوعات مهم در بحث نسبت دین و به ویژه اسلام با سیاست، پرسش از مشروعیت و حقانیت حکومت است. در این راستا سوالاتی از این دست مطرح می شود: در اسلام چه حکومت و نظامی مورد قبول است؟ آیا صرف داشتن شرایط رهبری برای آن کفایت می کند؟ مردم نقشی در پذیرش دارند؟ آیا زور و غلبه مشروعیت آور است؟ و...در این مقاله، از بیعت که یکی از روش های حکومتی بوده و در قرآن و روایات مورد تایید قرار گرفته است و در واقع پیش از اسلام نیز بوده و با شرایطی به امضا رسیده است، بحث خواهد شد. در این روش، افزون بر شرایط رهبری، رضایت و مقبولیت مردمی یا به نحو شرط وجوب یا شرط واجب نیز لحاظ شده است و حکومت نمی تواند بدون آن، مشروعیت یابد. دامنه و قلمرو این رضایت از قبول حاکم، به پذیرش برنامه های کلان حکومت نیز گسترش می یابد، هرچند برخلاف مصالح خودشان تصمیم بگیرند.لذا پس از بحثی درباره مفهوم بیعت، به آیات و روایاتی در این باره استناد شده است و شرایط و قلمرو بیعت مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بیعت، قلمرو بیعت، شرایط بیعت، بیعت در اسلام، اسلام و مردم سالاری، سیاست در قرآن
  • محمدمهدی مقدادی*، مهدی همتیان، سیده معصومه فاطمی صفحات 223-246

    از آنجا که قرآن کریم به عنوان مهمترین منبع دین مبین اسلام مورد پذیرش همه مذاهب اسلامی است، اثبات یا عدم اثبات قرآنی بودن منشا برخی از قواعد حقوقی می تواند تاثیر بسزایی در توجیه یا عدم توجیه آن قواعد میان حقوقدانان مسلمان داشته باشد و به نوعی جوامع اسلامی را به وحدت کلمه نزدیک تر نماید. این پژوهش دلالت آیه افوا بالعقود بر قاعده حقوقی اصل لزوم مورد بازنگری و تامل مجدد قرار داده است، در این راستا ابتدا واژگان تشکیل دهنده آیه از حیث لغوی و اصطلاحی مورد بررسی قرار گرفته ، سپس به بررسی ترکیب و هییت آیه پرداخته شده است، پس از بررسی بیانات مفسرین و فقها پیرامون آیه شریفه ، ادله قول به دلالت ایه بر اصل لزوم و همچنین ادله قول به عدم دلالت آیه بر اصل لزوم نقل و مورد بررسی قرار گرفته شده است ؛ نتیجه اینکه به نظر می رسد آیه شریفه هیچ گونه دلالتی بر اصل لزوم ندارد.

    کلیدواژگان: عقد، اصل، لزوم، عهد، وفا
  • علی اکبر عبدالاحدی مقدم*، افلاطون صادقی، جلال پیکانی صفحات 247-266

    آیا می توان از ابطال پذیری برای اثبات علمی بودن گزاره های دینی استفاده کرد؟ با ظهور پوزیتویسم منطقی در ابتدای قرن بیستم و گسترش آن در سراسر جهان، مابعدالطبیعه و حتی اخلاق متعالی از اعتبار ساقط شدند. پوپر با درهم شکستن اقتدار پوزیتویسم که معیار تجربی و استقرایی را برای تمییز علم از غیرعلم تعمیم داده و آن را تبدیل به معیاری کلی برای معناداری نموده بود، عرصه جدیدی برای مباحث متافیزیکی گشود که در آن نظرورزی متافیزیکی امری عقلانی تلقی می شود. پوپر با حرمت نهادن به نظرورزی متافیزیکی نه تنها متافیزیک را غیرقابل انفکاک از علم دانست بلکه از این مهم تر معتقد بود که متافیزیک از اوصاف نظریه های علمی آزمون پذیر پیشرو است. در این سپهر، این تحقیق با روش تحلیلی - انتقادی، درصدد سنجش و بررسی تاثیر فلسفه علم پوپر بر معرفت دینی است. بدین منظور نخست با بررسی فلسفه علم پوپر، به این نتیجه رسیدیم که علی رغم ایرداتی که به فلسفه علم پوپر وارد است، ابطال پذیری نه تنها بستری مناسب برای توجیه عقلانی گزاره های دینی آماده کرده است؛ بلکه مشخص شد برخی از معارف دینی خصوصا آن دسته از معارف که با استدلال عقلی اثبات می شوند، قابلیت ابطال پذیری دارند و می توان آن ها را بر مبنای ابطال گرایی علمی قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، معرفت شناسی دینی، فلسفه علم، تحقیق پذیری، ابطال پذیری، کارل پوپر
  • بتول سادات بنیادی* صفحات 267-290

    ریشه «وحی» در عربی عصر نزول قرآن فاقد ابعاد جنسیتی بوده است و با نزول قرآن مجید تحول معنایی گسترده ای را آغاز می کند. در دانش کلام این واژه به نوعی تخصیص معنایی یافته به بشر و سپس به انبیا و ارتباط وی با خداوند اختصاص می یابد. دانش کلام مفهوم کانونی این واژه را از فعل خداوند به «قوه نبوت» تحول می دهد. این قوه اگرچه در نظر برخی دارای معنای انفعالی است اما خود موضوعیت یافته و در کانون مفهوم وحی قرار می گیرد. در اندیشه فلسفی، فرشته وحی به عقل مفارق یا همان عقل دهم در سلسله مراتب عقول تعبیر می شود و عقل کامل انسانی عنصر کانونی مفهوم وحی می شود. طی تحولات معنایی، جنسیت به میدان معنای وحی راه یافته است؛ ابتدا از مجرای تفاوت معنای وحی بر زنان و مردان در تفاسیر، سپس در تلازم معنای وحی و نبوت و سپس در تلازم معنای وحی و عقل موحی الیه. نبوت و عقل هر دو در تاریخ اندیشه اسلامی مفاهیمی مرتبط با جنسیت هستند. اما در قرآن مجید نشانه ای از تلازم دو سویه بین وحی و نبوت و وحی و عقل دیده نمی شود. لذا به نظر می رسد وحی در گفتمان قرآن نه تنها فاقد بعد جنسیتی که فاقد بعد بشری است.

    کلیدواژگان: وحی، جنسیت، تغییر معنایی، قرآن
  • خدیجه احمدی بیغش*، محسن قمرزاده صفحات 291-303

    کارآمدی، امری نسبی است که با توجه به اهداف، امکانات و موانع خاص هر پدیده، تغیر می کند. این معیار مورد توجه خاص مکاتب و نظریات مختلف قرار گرفته است. اگرچه نظریه کارآمدی مورد نظر این مکاتب با مسایل دینی ما سازگاری ندارد، اما کارآمدی، به معنای محوریت داشتن سودمندی حداکثری در اموری چون رویکردهای تفسیری قرآن کریم، موجب ماندگاری و حتی کنش اجتماعی این نظریات خواهد شد. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش است معیارهای کارآمدی در رویکردهای مختلف یک نظریه تفسیری چگونه قابل اجرا است. بررسی توصیفی تحلیلی این مسئله حکایت از آن دارد که نظریه کارآمدی در رویکردهای ناظر به متن، مولف، و مفسر، با پیروی از معیارهای مهم در هر یک از این رویکردها، می تواند موجب ارایه نظریه کارآمد تفسیری شده، و گسترش کمی و کیفی فهم کتاب الهی را منجر گشته، و تنوع رویکردها و دیدگاه های تفسیری سر از نسبیت در نیاورد.با پیروی از معیارهای مهم در هر یک از این رویکردها، می تواند موجب ارایه نظریه کارآمد تفسیری شده، و گسترش کمی و کیفی فهم کتاب الهی را منجر گشته، و تنوع رویکردها و دیدگاه های تفسیری سر از نسبیت در نیاورد.

    کلیدواژگان: نظریه تفسیری، معیارهای کارآمدی، تفاسیر معاصر، رویکردهای مختلف
|
  • Mirsaeid Mousavi Karimi * Pages 7-72

    Abdolkarim Soroush in his Qabz va Bast (QB) has assumed that religion (Islam) is perfect, unchangeable and free of error, though our understanding of it is imperfect, changeable, and falsifiable. However, in Royahaye Rasoolaneh (RR) he first tries to find some cases of imperfections, errors, and paradoxes in the Quran. Then, he gives an explanation for them from a phenomenological point of view, according to which, the Revelation and generation of the Quran are natural phenomena. Abolghasem Fanaei in his critique against QB ana RR has tried to show that the philosophical and theological implications of this explanation are unacceptable, and also inconsistent with its ontological presuppositions. Although I agree with Fanaei’s main claims against QB and RR, some of his arguments are not convincing. In the first part of this paper, Fanaei’s main critiques will be examined. It will be shown that more satisfactory interpretations of QB and RR can be found if some of their presuppositions are changed. The problem, however, is that this cannot be of any help to Soroush since the changes are not compatible with his views. In the second part of the paper, we will show that both QB and RR face with essential problems in the areas of ontology, epistemology, phenomenology, and methodology. So, the claims of both QB and RR are argued to be both erroneous and unacceptable. Finally, we will briefly explain why such problematic views often receive an overwhelming reception in Iran.

    Keywords: Soroush, Fanaei, Qabz va Bast, Royahaye Rasoolaneh, Quran.
  • Amir Maziyar * Pages 73-90

    The theory of prophetic dreams, as Soroush's latest theory of revelation and the Qur'an, completes the program he began several decades ago to formulate a theology consistent with critical rationality. At the heart of this view is a theory of the language of religion that can be called the "dream language of religion."In this article, after determining the place of the theory of prophetic dreams in Soroush's thought and the place of discussion of the language of religion in that theory, the "dream language of religion" has been discussed and finally, it has been shown that according to Soroush the dream language is a kind of metaphorical language as some contemporary philosophers and linguistics defined it.according to this view, the metaphorical nature of the dream language of religion not only does not diminish the cognitive and sacred status of the religious text but can justify the claim that the religious text as a metaphorical text is a unique and irreplaceable source for cognition.

    Keywords: the language of the Quran, the language of religion, metaphor, Soroush
  • Mohammad Reza Yousefi Sheikh Robat * Pages 91-108

    The possibility of economic system with relying on the Holy Quran is one of the topics that has occupied some researchers’ minds. This writing is going to deal with studying the answers of three issues of Quran-based systematization, existence and lack of existence of economic system in the Holy Quran, and at the end the possibility of systematization based on the Holy Quran. In order to achieve the answers of mentioned questions, we have benefited from interrogation method of Shahid Sadr and content analysis technique. The obtained results show that there is no possibility of enlightening economic system based on customary definitions on economic topics in the Holy Quran. Also although the Holy Quran has dealt with the topics of economic school in some cases, but it has not explained it multilaterally. However with relying on the Holy Quran and Sunnah, presenting an economic school is possible. . . .

    Keywords: Economic System, Economic School, Interrogation Technique, Holy Quran, Quran-Based Systematization
  • Seyed Mohammad Ali Ayazi * Pages 109-138

    There two theories about ethical messages in Quran; Assent theory and Dissent theory to Quranic ethical systematization. The first theory indicates the possibility of being systematized of these concepts and its benefits in outlining ethical guidelines and also considers them as a set of predicates, instructions, topics and concepts which are in an appropriate order, relationship and construction acting in respect of both thematic conceptual relations and rulings associations to reach a specific objective; moreover, this system has a casual progression and plays an important role in reaching that objective. In contrast, the second theory admits it as a useless one, and considers it as a means to limit the ethical values and believes that the richness in ethic is beyond the system. This paper is to prove the first theory in Quran by means of documents and analyzing method; therefore, at first it explains this systematization, then goes on to state the advantages of ethical system discovery against rival theory; in addition, it will talk about its believers and their reason to believe it; and also it gives some evidences to show the possibility of necessary elements discovery to make an ethical system and mentions the explanation about them. Finally, the triple respects will follow up. This theory asks for those Quranic studies that although they include elements, concepts, prospects, rulings, narratives and authentications, it will be shown that all these meanings are omnidirectional and relatable. In this discussion, the focus is on its general form. Eventually the theories problems will be adverted to.

    Keywords: Systematization, Ethical System Essentials, Ethical System Principle in Quran
  • Seyed Rasoul Mousavi *, Abolghasem Fanaei Pages 139-164

    An inductive examination of fiqhi verdicts on the institution of marriage reveals the substantial influence of conventional (and partially religious) norms governing the institution of slavery and commercial practice. The extent of this influence is such that the sole justification for some of these verdicts is analogical reasoning comparing marriage to trading a female slave. This article tries to: (1) demonstrate this influence using a comprehensive survey of fiqhi Verdicts on different aspects of marriage; (2) show that this approach is not morally justifiable; (3) illustrate that there is a huge gap between this and the Qurʾānic outlook on marriage; and (4) present a new interpretation of the relevant body of traditions (Sunnah) Concerning marriage showing that the popular fiqhi understanding is incorrect and that the Qurʾān and valid traditions do not endorse a mercantile, domineering and patriarchal attitude towards women. In our concluding remarks, we briefly elaborate on different types of discourse found in the Qurʾān and Sunnah claiming that substantive discourses, such as moral and spiritual discourses, must be distinguished from accidental discourses, such as economic and master-slave discourses, and that we must interpret the latter in light of the former and not the other way around.

    Keywords: Institution of Marriage, Institution of Slavery, family institution, Women’s rights, Marriage as an Economic Transaction
  • Zahra Akhavan Sarraf Pages 165-186

    Unbelieving Qur’anic scholars have long studied Qur’an’s codification and canonization. In his recent hypothesis, Gabriel Said Reynolds, assistant professor of Islamic studies and theology at the Notre Dame University of America, generalizes New Testament’s modern research studies to Qur’an and focuses on Qur’an’s “doublets” or repeating passages, and considers the present codex (mushaf) of the Qur’an as a result of the later redaction of a written text provided from two previous Meccan and Medinan written material. This article - which is the outcome of analyzing a detailed article, two speeches of the writer and a series of scientific correspondences and discussions with him - explains his hypothesis and research method, clarifies his methodological mistakes and violation of his own scientific criteria and thus falsifies the validity of his idea. It then academically questions the presuppositions, bases and the content of this view, mentioning the following points: the incompatibility of the Holy Qur’an and the New Testament and thus the invalidity of generalizing the research methods of the New Testament to the Holy Qur’an, the intentionality of repetition in the expressive style of the Qur'an and considering repetition as one of the feature of the Qur’an, Qur’an being oral and readable and transmitted from one heart to another heart through permitted recitations, disclosing the scientific flaws of this proposal resulted from neglecting the views of Muslim Qur’anic scholars, and explaining the inaccuracy of his evidences due to interpretational misunderstandings; it then shows the critical necessity of inspecting the idea.

    Keywords: Qur’an’s Doublets, Canonization of the Qur’an, Meccan Source, Medinan Source, Gabriel Reynolds, orientalists, Redaction of the Qur’an
  • Hamid Reza Shariatmadari * Pages 187-206

    The fourth Islamic century is considered as the Islamic Renaissance and sometimes as Iranian and Shi’ite intermission in the Islamic history. In this period, we can realize a renaissance of a kind of humanism that is undoubtedly influenced by Shi’ite and Iranian components. This Renaissance was like its counterpart in the Europe in the 15th century, literal more than philosophical, but otherwise, was religious. The narrator and one of the actors of this humanistic thought is Abu-Hayyan Al-Tawhidi. He was philosopher and literary man in high level, but this article merely aims to reflect his humanistic approaches and his quotes and reports of the humanistic attitudes of his time. We want to realize the characteristics of this humanistic idea that occurred some centuries before Western humanism and probably affected it. We try to recognize their similarities and deference.

    Keywords: Religious Humanism, Islamic Rennaisens, Abu-Hayyan Al-Tawhidi, 4th Century, Humanism, Rennaisens
  • Seyed Aboulfazl Moosavian * Pages 207-222

    One of the important issues in politics is the legitimacy of the government; In this regard, questions are raised; Such as, what government is acceptable in Islam? Is just having the leadership characteristics enough for that? Do people have a role in acceptance? Is domination legitimate? and the like.In this article, allegiance, which is one of the governmental methods and has been confirmed in the Qur'an and hadiths, and in fact is pre-Islamic tradition and Islam has been accepted and signed with conditions, will be discussed. In this method, in addition to the conditions of leadership, the consent and acceptance of the people are either taken into account as a condition of necessity or an obligatory condition, and the government cannot gain legitimacy without it. The scope of this consent to accept the ruler extends to the acceptance of the government's grand plans, even if they decide against their own interests.Therefore, after discussing the concept of allegiance, verses and hadiths have been cited in this regard and the conditions and scope of allegiance have been studied.Allegiance; Realm of Allegiance; Conditions of Allegiance; Democracy

    Keywords: Allegiance, Realm of Allegiance, Conditions of Allegiance Democracy
  • Mohammad Mahdi Meghdadi *, Mehdi Hemmatian, Seyyedeh Masoumeh Fatemi Pages 223-246

    Since all Islamic religions have accepted the Holy Quran as the most important source of the religion of Islam, the Proving or not proving the Qur'anic origin of some legal rules may have a great impact on the justification or non-justification of those rules among Muslim jurists and brought Islamic societies closer to the unity. This study has reviewed indication of the verse “اوفوا بالعقود” on the legal rule of "principle of necessity" and after reviewing the Statements of commentators and jurists, the arguments of the views on the indication and non- indication of the verse on the principle of necessity are presented and examined. The result is that the verse does not any the indication on the principle of necessity.

    Keywords: Contract, Principle of necessity Covenant, Faithfulness
  • Ali Akbar Abdolahadi Moghaddam *, Aflatoon Sadeghi, Jalal Peykani Pages 247-266

    Can falsity be used to prove the scientific nature of religious propositions? With the advent of rational positivism in the early twentieth century and its spread throughout the world, metaphysics and even transcendent ethics were discredited. By breaking with the authority of positivism, which generalized the empirical and inductive criterion for distinguishing science from non-science and turned it into a general criterion for meaning, Popper opened a new arena for metaphysical discussions in which metaphysical theory is considered rational. Respecting metaphysical theory, Popper not only saw metaphysics as inseparable from science, but more importantly, that metaphysics was one of the hallmarks of testable scientific theories. In this sphere, this research with analytical-critical method, seeks to measure and study the impact of Popper's philosophy of science on religious knowledge. To this end, we first examine Popper's philosophy of science and conclude that, despite the objections to Popper's philosophy of science, falsity has not only provided a suitable platform for the rational justification of religious propositions; Rather, it was found that some religious teachings, especially those teachings that are proven by rational reasoning, have the ability to be refuted and can be considered on the basis of scientific refutation.

    Keywords: Epistemology, religious epistemology, philosophy of science, Researchability, Refutability, Karl Popper
  • Batool Sadat Bonyadi * Pages 267-290

    The root of Vahy in Arabic at the time of the revelation of the Qur'an had no gender dimension. With the revelation of the Holy Quran, a wide semantic transformation begins. In theological knowledge, this word has found a semantic allocation. It is assigned to man and then to the prophets and their relationship with God. Theological knowledge transforms the central meaning of this word from the "act of God" to the "power of prophecy". Although this power has a passive meaning in the eyes of some, but it has become a subject and is at the center of the concept of revelation.In philosophical thought, the angel of revelation is interpreted as a separate intellect or the tenth intellect in the hierarchy of intellects, and the perfect human intellect becomes the focal element of the concept of revelation.During semantic changes, gender has entered the field of the meaning of revelation, first through the difference in the meaning of revelation on men and women in the interpretations of the Qur'an, then in the Inherence of the meaning of revelation and prophecy and then in the Inherence of the meaning of revelation and the intellect of the person being revealed.Prophecy and reason are both concepts related to gender in the history of Islamic thought.However, in the Holy Quran, there is no sign of a two-way Inherence between revelation and prophecy or revelation and reason. Therefore, it seems that revelation in the discourse of the Qur'an not only lacks a gender dimension but also a human dimension. 

    Keywords: Revelation, Gender, Semantics, Semantic Change, Quran
  • Khadijeh Ahmadi Bighash *, Mohsen Ghamarzadeh Pages 291-303

    Efficiency is a relative thing that varies according to the specific goals, possibilities and obstacles of each phenomenon. This criterion has been given special attention by different schools and theories. Although the theory of efficiency of these schools is not compatible with our religious issues, but efficiency, meaning to focus on maximum usefulness in matters such as contemporary interpretive approaches to the Holy Quran, will lead to the persistence and even social action of these theories. This research seeks to answer the question of how efficiency criteria are applicable in different approaches of an interpretive theory. Descriptive-analytical study of this issue indicates that the theory of efficiency in the approaches to the text, author, and interpreter, by following the important criteria in each of these approaches, can lead to efficient interpretive theory, and quantitative and qualitative expansion of understanding. He led the divine book, and did not overlook the diversity of interpretive approaches and views.

    Keywords: Interpretive Theory, Efficiency Criteria, Contemporary Interpretations, Different Approaches