فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهجبین ردایی، اسماعیل صالحی*، شهرزاد فریادی، محمدرضا مثنوی، لعبت زبردست صفحات 1-52

    غفلت از شاخص های بنیادین اکولوژیک شهری منجر کاهش تاب آوری در برابر تغییر شرایط محیطی می شود. سیستم های اجتماعی- اکولوژیک کهن نتایج چندین هزاره مداخلات درسیمای سرزمین و ذخیره گاهی ارزشمند از تجربیات موفق و ناموفق است که می تواند به عنوان محرک یا بازدارنده تصمیمات در فرایندهای برنامه ریزی آتی عمل نماید. هدف مطالعه حاضر استنتاج اصول و قواعد عقلانیت اکولوژیک حاکم بردالان های جریان باد و ارایه راهبردهای ساختاری-عملکردی در شبکه‎های اکولوژیک شهرهای کهن کویری (شهر یزد به عنوان مورد مطالعاتی) به منظور ارتقاء تاب آوری است. روش تحقیق بر مبنای تحلیل محتوای ادبیات موضوع، به بازبینی اهمیت دالان های اکولوژیک در ارتقاء تاب آوری شهری، استنتاج اصول عقلانیت اکولوژیک می پردازد و سپس با تحلیلی اکتشافی، اصول و قواعد عقلانیت اکولوژیک حاکم بر شبکه های دالانی جریان باد در شهر یزد، در سه مقیاس کلان (شهری-فراشهری)، میانی (محله ای) و خرد (بناهای ساختمانی) بازشناسی می شود. نتایج مطالعه حاکی از آن است که الگوهای ساختاری-عملکردی، موقعیت قرارگیری و جهت گیری، تناسبات و نظم هندسی، اتصالات و ارتباطات، جنس و رنگ مصالح، تنوع ساختاری-عملکردی و ترکیب ساختاری-عملکردی در دالان های جریان باد و راهبردهای بازآفرینی ساختاری-عملکردی مبتنی بر عقلانیت اکولوژیک در شبکه های دسترسی و دالان های شهری از اهمیت قابل توجهی در ایجاد شبکه های اکولوژیک و ارتقاء تاب آوری برخوردار است.

    کلیدواژگان: دالان های اکولوژیک، اکولوژی شهری، تاب آوری، شهر کویری، عقلانیت اکولوژیک
  • محمد افروغ* صفحات 53-84
    در دست بافته های عشایری، علی رغم این که جنبه کاربردی و خود مصرفی بودن، هدف بود لیک جنبه زیباشناختی و تلطیف نمودن آن با انواع نقش و نگاره های بومی که حاصل زایش باورهای شخصی و جمعی است، برجسته تر می نماید و گویی دست-بافته بهانه و عرصه ای بوده برای رخ نمودن ذوق آزمایی، بازنمایی خیال و احساس. جل اسب نمودی از دست بافته های عشایری و به طور خاص قشقایی است که فضایی را جهت طراحی، نقش اندازی و هم نشین کردن رنگ های بومی و طبیعی توسط بافنده فرآهم آورده است. در این مقاله، ضمن پرداختن مختصر به توصیف و معرفی دست بافته های قشقایی، انواع پوشش ها و تزیینات مربوط به اسب، جل های عشایری و به طورخاص جل های قشقایی از منظر فن بافت و ساختار و هم چنین ابعاد زیباشناختی آن، معرفی، توصیف و تحلیل قرارمی گیرد و برای این فرآیند، تعداد 24 جل به عنوان نمونه انتخاب مورد مطالعه قرارگرفت. یافته های حاصل از تحقیق پیش رو بر آن است که ساختار جل های همه مناطق ایران فارغ از برخی استثناع ها، از یک شکل و فرم کلی تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: عشایر، قشقایی، دست بافته، جل اسب
  • احمد بازگیر، مهدی پورهاشمی* صفحات 85-158
    بشر از گذشته تا به امروز در بسیاری از زمینه ها برای بقا و بهبود کیفیت زندگی خود از طرق مختلف به گیاهان وابسته بوده است. هدف از این پژوهش بررسی همه جانبه گیاه مردم نگاری گیاهان خودروی منطقه بسطام در استان لرستان از ناحیه رویشی زاگرس است. جامعه انسانی مورد مطالعه در این تحقیق اهالی دو روستای چشمه بید و چشمه صالح از شهرستان سلسله در استان لرستان است. روش پژوهش بکار رفته در این مطالعه ی گیاه مردم شناسی، روش مردم نگاری بوده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مشاهده ی مستقیم، مشاهده ی همراه با مشارکت و مصاحبه ی نیمه ساختاریافته بوده است. نتایج نشان داده که 119 گونه گیاهی متعلق به 41 خانواده گیاهی توسط اطلاع رسانان شناسایی شده است. خانواده های گیاهی کاسنیان (3/14 درصد)، سوسنیان (2/9 درصد) و گلسرخیان (2/9 درصد) بیشترین فراوانی را در بین خانواده های گیاهی داشته اند. نتایج بیانگر این است که دانش و کاربرد گیاهان بسیار متنوع بوده و بیشتر شناخت و استفاده ها شامل 58 گونه (7/48 درصد) استفاده خوراکی، 42 گونه (3/35 درصد) استفاده علوفه ای، 32 گونه (9/26 درصد) استفاده دارویی و 16 گونه (8/16 درصد) برای ابزار و صنایع دستی کاربرد داشته است.
    کلیدواژگان: استفاده خوراکی، استفاده علوفه ای، چشمه صالح، دانش بومی، زاگرس
  • مرضیه مهربانی* صفحات 159-198
    مردم محلی هر منطقه، مرجعی مهم برای شناخت بهتر آثار تاریخی فرهنگی هستند؛ که می بایست در پژوهش های باستان شناختی، به عنوان وجه مهمی از یک محوطه یا یک اثر باستانی، مدنظر قرار گیرند. در پژوهش حاضر، دانش افراد آگاه بومی جزیره ی کیش پیرامون شهر تاریخی حریره، با هدف شناخت بیشتر آثار فرهنگی این شهر و در نتیجه حفاظت از آن ها، مورد استفاده قرار گرفته است. روش پژوهش کیفی است و جمع آوری اطلاعات بر پایه ی بررسی میدانی باستان شناختی، تحلیل عکس های هوایی قدیمی، مصاحبهی مبتنی بر پرسش وپاسخ تفصیلی و مطالعات اسنادی بوده است. این پژوهش با توجه به رویکرد ارزش مبنا در حفاظت و مدیریت بهتر میراث فرهنگی و با تاکید بر دانش محلی بومیان جزیره ی کیش به معرفی تعدادی از آثار فرهنگی شهر حریره می پردازد که کمتر مورد توجه بوده اند؛ بدین ترتیب در ارتباط با کارکرد احتمالی کانال شناسایی شده در ساحل این محوطه ی بندری، دانش محلی به عنوان ابزاری برای شناخت تکمیلی مورد استفاده قرار گرفت. انبار نگه داری خرما، بقایای صدف های مرواریدساز موجود در امتداد خط ساحلی و تنه ی خشکیده ی درخت لور نیز از داده های دیگر این پژوهش هستند که پی بردن به کارکرد و ماهیت آن ها با کمک دانش و تجربه ی افراد محلی میسر شد.
    کلیدواژگان: جزیره ی کیش، شهر تاریخی حریره، دانش محلی، صدف های مرواریدساز، فلگه، چندول
  • حسین محمدزاده*، الهه قبادی، یعقوب احمدی صفحات 199-242

      مرگ در طول زندگی و تاریخ همراه انسان و حیات او بوده و همیشه ذهن انسان را به خود مشغول داشته است. مرگ باعث درد و رنج،فقدان ، سوگ ، تخیل، مراسم و مویه می شود. مراسم مرگ در فرهنگ های مختلف متفاوت است. مویه های پس از مرگ در چارچوب یک ژانر ادبی امری شناخته شده هست. در هر جامعه ای که مرگ اتفاق می افتد مراسم خاصی شکل می گیرد که مویه بخشی از آن را تشکیل می دهد . هدف پژوهش حاضر ، بررسی فرآیند مرگ و سوگواری و مرثیه سرایی در (شجاع آباد) یکی از روستاهای کردستان است . داده های تحقیق بر اساس مشاهدات میدانی و بخشی از طریق مصاحبه ای عمیق با زنان و مردان چند روستای حومه شهرستان قروه به دست آمده است. اطلاعات به دست آمده نشان می دهند که در هنگام مرگ یک متوفی، یک رشته مراسم پی درپی برای برگزار می شود و در طی مراسم، غالبا مویه سر داده می شود. مردان و اما بیشتر زنان به عنوان حافظ و نگهبان و سراینده این مرثیه ها شناخته می شوند. . این متن ها ازنظر معنی حاوی مضامینی چو ن جدایی ، تنها ماندن ، شکواییه از کار خدا و روزگار ، ناپایداری حیات ، بی وفایی دنیا ، ناتوانی انسان در برابر مرگ ، ناکامی و... هستند .

    کلیدواژگان: آئین سوگواری، مرثیه سرایی، مرگ، شجاع آباد
  • ناهید جعفری دهکردی، احسان زارعی، مریم قاسمی* صفحات 243-277
    این جستار بر آن است که برپایه مطالعات اسنادی و با هدف شناخت موقعیت هنر حوزه هلیل رود در تاریخ هنر های دیداری، به شناسایی، توصیف و تحلیل عوامل موثر در ایجاد انتظام بصری در آثار سنگ صابونی جیرفت بپردازد. نگارندگان تلاش دارند در جهت پاسخگویی این پرسش بر آیند که: هنرمند یا صنعتگر حوزه باستانی هلیل رود، وارث یا بانی کدام یک از تجربیات هنری بوده است؟ از آنجا که نقوش اجراشده بر روی این آثار در نهایت زیبایی، توازن، تناسب و تعادل طراحی و اجرا شده اند، می توان چنین انگاشت که سازندگان آن ها افزون بر آگاهی از کاربرد هنری خطوط و نقوش، از دانش و مبانی بصری نیز آگاه بوده اند. یافته ها نشان می دهد که مهندسی و فهم بصری عناصر در سطح اشیاء، در جهت تعامل ساختاری خط و نقش آن ها بوده و دستیابی به وحدت در آثار هنری از مهمترین اهداف ساخت آن ها بوده است. هنرمند/صنعتگر حوزه هلیل رود، شناختی نسبتا روشن از کار خود به مثابه یک کار هنری داشته و سعی بر ایجاد رابطه بین طرح و زمینه، دورنما، ایجاد تنوع و ایستاگریزی با تکرار پیکره ها و عناصر کرده است. ضمن این که برخی جنبه های ابتدایی [و غیرپیشرفته] نظیر یکدستی در ابعاد پیکره ها، فقدان زنده نمایی، بافت و سادگی را می توان در آن ها مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: هلیل رود، تمدن جیرفت، عناصر بصری، سنگ صابونی، عناصر تجسمی، انتظام بصری
  • ریحانه رحیمی نژادان، مهرنوش شفیعی*، غلامرضا هاشمی صفحات 279-327
    بر اساس شواهد موجود قدمت سفالگری در منطقه لار به دوره مس سنگی و هزاره چهارم قبل از میلاد می رسد. اشیاء سفالی این منطقه با هدف رفع نیازهای ضروری زندگی روزمره ساخته می شوند. لذا ضروری است که جهت حفظ و ثبت این هنر اقداماتی صورت پذیرد. هدف از این پژوهش کاربردی، مستند نگاری سفالگری شهرستان لار و بازشناسی ارزشهای بومی آن است که با کمک گرفتن از سفالگران قدیمی این منطقه به عنوان بخشی از فرهنگ سفالگری لار و استفاده از روش توصیفی برای محافظت از میراث فرهنگی منطقه و ثبت این میراث ارزشمند انجام شده است.این پژوهش درصدد پاسخ دادن به این سوال ها است که سفالگری امروز لار به چه شیوه هایی کار می شود و شامل چه فرم ها، نقوش و کاربردهایی است؟ ویژگی های فن شناسی، گونه شناسی سفالینه های منطقه، ابزارها، تزیینات، معرفی سفالگران فعال، اصطلاحات محلی و بومی رایج مربوط به حرفه ی سفالگری این منطقه از جمله موضوعاتی است که در این پژوهش به آن ها پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکیست که در گذشته فرم هایی مانند غمب ، کوزه ی چهل و چهار گوشه، قلیان باده گیری و... تولید می شده اما امروزه عمده ی تولیدات به سمت ساخت قلیان، سرقلیان، کوزه های آب و خمره های نگهداری مواد غذایی سوق یافته است.
    کلیدواژگان: سفالگری، لارستان، ارزش های بومی سفال، ویژگی های فنی سفال
  • زینب افضلی، حسن کریمیان، علیرضا ابراهیمی ایده لو صفحات 329-369

    آسیاب‌های آبی به عنوان یکی از گنجینه‌های میراث ارزشمند دانش‌بومی و فرهنگی ایرانیان محسوب می‌شوند. با توجه به شرایط اقلیمی کم‌آب این سرزمین، مردمان گذشته سعی کرده‌اند با ساخت این سازه‌های آبی حداکثر استفاده بهینه را از انرژی آب داشته‌ باشند. از این رو آسیاب‌های آبی از دانش مهندسی آب، مکانیک و معماری بهره گرفته‌اند. یکی از این سازه‌های آبی، آسیاب قطبیه در شهرستان سیرجان است که در نتیجه فعالیت‌های میدانی باستان‌شناسی سال 1397 مورد شناسایی قرار گرفت. هدف از این نوشتار، معرفی و بررسی آسیاب آبی قطبیه در دشت سیرجان است تا درک درستی از تحلیل عمکرد و معماری آن بدست آوریم. بنابراین پرسش‌های این پژوهش عبارتند از: آسیاب آبی قطبیه جزو کدام گونه از آسیاب‌های آبی ایران قرار می‌گیرد؟ و اجزای سازنده و ساختار معماری این آسیاب چگونه بوده است؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و داده‌های آن بر اساس مطالعات میدانی و منابع مکتوب جمع‌آوری شده است. نتایج نشان می‌دهد که آسیاب آبی قطبیه سیرجان از نوع آسیاب‌های آبی تنوره‌ای بوده که با آب قنات قطبیه کار می‌کرده و ساختار معماری آن یک مجموعه کاملی از فضاهای مختلف اصلی و جانبی را شامل می‌شود که بوسیله یک دیوار دفاعی دایره‌ای‌شکل محافظت می‌شده است.

    کلیدواژگان: دشت سیرجان، سازه های آبی، آسیاب قطبیه، قنات قطبیه، معماری
  • علیرضا خسرویانی، رقیه السادات وزیری بزرگ صفحات 371-392

    در هنگام مطالعه و پژوهش در ادبیات شفاهی قوم بختیاری با اسم ظرفd به نام «بوکله» مواجه شدیم که تولید آن در اکثر مناطق بختیاری نشین به فراموشی سپرده شده بود. از این ‌رو، پژوهش حاضر با هدف یافتنروش تولید و باز زنده سازی آن شکل گرفت. در این راستا پس از کنکاش فراوان و یافتن نمونه ای از ظرف تولید شده در روستای صالح کوتاه واقع در دهستان موگویی از توابع شهرستان کوهرنگ، اقدام به گردآوری داده‌ها به صورت میدانی و از طریق مصاحبه، مشاهده و ثبت اطلاعات و عکسبرداری نمودیم. در این روستا تعدادی از زنان بختیاری اقدام به تولید این ظرف می‌;کردند. از ویژگیهای شاخص این ظرف می‏توان به مقاومت و سختی بالا، ضربه‌پذیر بودن، سهولت ساخت و استفاده از مواد بوم‌آورد در ساخت آن و زیست تخریب پذیر بودن این ظرف اشاره نمود؛ مقاومت آن در برابر آب ضعیف و در آن حل میگردد، به همین دلیل می‌توان استفاده از آن را به عنوان یک ابزار برای تعامل بیشتر انسان با محیط زیست مورد بازنگری قرار داد.

    کلیدواژگان: کوهرنگ، ظروف انداموار، گیاه لوه، هنرهای فراموش شده، احیاء
|
  • Mahjabin Radaei, Esmaeil Salehi *, Shahrzad Faryadi, MohammadReza Masnavi, Lobat Zebardast Pages 1-52

    Neglecting basic urban ecological indicators leads to a reduction in resilience to changing environmental conditions. Ancient socio-ecological systems are the result of several millennia of interventions in the landscape and a valuable repository of successful and unsuccessful experiences that can act as a stimulus or deterrent to decisions in future planning processes. This study aims to deduce the ecological wisdom principles and rules governing wind flow corridors and to present structural-functional strategies in the ecological networks of ancient desert cities (Yazd as a case study) to promote resilience. The research method based on the analysis of the content reviews the importance of ecological corridors in promoting urban resilience, deduces the ecological wisdom principles, recognizes the ecological wisdom principles and rules governing wind flow networks with exploratory analysis in the city of Yazd, in three scales: macro (urban-suburban), mezzo (neighborhood) and micro (building). The results indicate that structural-functional patterns, positioning and orientation, proportions and geometric order, connections, texture, and color of construction materials, structural-functional diversity, and structural-functional composition in wind flow corridors and regeneration strategies based on ecological wisdom in access networks and urban corridors are important in creating ecological networks and promoting urban resilience.

    Keywords: Wind Flow Corridor, Ecological Network, Resilience, Desert City, Yazd
  • Mohammad Afrough * Pages 53-84
    In the nomadic weaves, although the functional aspect was intended, its aesthetic aspect with a variety of native motifs, resulting from the birth of personal and collective beliefs, it is more prominent and as if the woven were a space for arousal, representation of imagination and emotion. the horse's face is a representation of the nomadic weaving, and in particular the Qashqai, which provides a space for design and motif creation and companion native and natural colors are provided by the weaver. in this article, while briefly describing and introducing Qashqai woven fabrics, various types of horse coverings and ornaments, nomadic gullies, and in particular gashqai gullies in terms of weaving technique, structure and aesthetic dimensions, introducing, describing, and analyzing, 24 cover of horse were selected as the sample for this process. the results of the present study indicate that the cover of horse structure of all regions of Iran, regardless of some exceptions, follows a general form. while most of them are related to carpet weaving techniques woven has been with the carpet weaving technique ghalibori (Turkmennaghsh) or Gol Barjaste this
    Keywords: Nomads, qashqai, braided, cover of horse
  • Ahmad Bazgir, Pourhashemi Mehdi * Pages 85-158
    Human from the past to the present in many ways to survive and improve their quality of life are dependent on plants of different ways. Ethnobotany .The aim of this study is to comprehensively study the Ethnobotany of wild plants in Bestam region in Lorestan province from the Zagros forest. The human community studied in this study is the residents of Cheshmeh Bid and Cheshmeh Saleh villages of Selseleh County in Lorestan province. The research method used in this ethnobotany study was ethnography method. Data collection tools included direct observation, participant observation, and semi-structured interviews. The results show that 119 plant species belonging to 41 plant families have been identified by the villagers. The results show that 119 plant species belonging to 41 plant families have been identified by informants. The results indicate that the knowledge and application of plants has been very diverse. Knowledge and uses include 58 species (48.7%) for edible use, 42 species (35.3%) for fodder use, 32 species (26.9%) for medicinal use and 16 species (16.8%) for tools and handicrafts have been used. The study demonstrated the knowledge and application of a variety of plants that generally provide the security of livelihood and their health.
    Keywords: Cheshmeh Saleh, Edible use, Fodder use, indigenous knowledge, Zagros
  • Marzieh Mehrabani * Pages 159-198
    In this article, we aim to emphasis on the significance of the local knowledge in better understanding the cultural remains along with their conservation. Thus, in order to complete our knowledge on the ancient site of Harrireh, located in the northern part of Kish Island, and comprehend some collected data more wisely, the interview with local people has been in priority in this research, and then forms the main content. This is a qualitative research, and methodologically, collecting information is based on archaeological fieldwork, analyzing the old aerial imagery, semi-structured interview, and study of the textual evidence. This research used Value Based Management approach in conservation and cultural heritage management of Harireh and focused on local knowledge of people who live in Kish Island in order to better understanding of some of the cultural remains where they have received less attention. The possible function of the identified canal near the beach of Harrireh in fieldwork was realized by local knowledge. The storeroom of date, the remains of pinctata fucat, and the dry ficus benghalensis trunk are the other data which figuring out their function were based on the local's comprehensive knowledge and experience.
    Keywords: Local Knowledge, Harrireh, Cultural Heritage, Conservation, Kish
  • Hossein Mohammadzadeh *, Elahe Ghobadi, Yaqhob Ahmadi Pages 199-242

    The process of death and jeremiad in the Shojai Abad villageAbstrats:Death is unliveness. At another word live meaningful enverse death.death during history and live were along humans and busy his subjectivity for every time. Death cause of pain, discomfort, miss, sorrow, intention, ceremony and jeremiad.the ceremony of death is different in variouse context. Jeremiad as known as literature genre. Death in every societies along with ceremony and jeremiad. The goal of this study is prosess of death and jeremiad in Shojai Abad (A village in Kurdistan provice). Data collected by interview with men and women via participated observer and related document. Data shows during death and then people doing a serial ceremony and elegy especially by women. Women elegy for husband, father, her boy, mother and siter and dauther. The theme of this text related to the tearaway, lonely, protest a gainst numen and nature, jilt world, unable off death, unhappy and so on.

    Keywords: death, jeremiad, Shojai Abad, ceremony
  • Nahid Jafari Dehkordi, Ehsan Zarei Farsani, Maryam Ghasemi * Pages 243-277
    This paper aims to identify, describe and analyze the effective factors in creating visual order in Jiroft soapstone works based on documentary studies and with the aim of identifying different types of painted works. Accordingly, the authors try to answer the question with documentary studies and descriptive-analytical method in order to answer the question: Artist or craftsman of Halilrood archaeological site, heir or founder of which artistic experience? Since the designs performed on these works are ultimately designed and executed in beauty, balance, fit and balance, it can be assumed that their creators, in addition to being aware of the artistic application of lines and designs, also have little knowledge of visual knowledge and basics in the field. Findings show that engineering and visual understanding of elements at the level of objects, in the direction of structural interaction of their line and role, and achieving unity in works of art has been one of the most important goals of their construction. The artist / craftsman of Halilrood has a relatively clear knowledge of his work as a work of art and has tried to create a relationship between design and background, perspective, diversity and statism by repeating figures and elements.
    Keywords: Halilrud, Jiroft Civilization, Soap Stone, Visual Elements, Visual Arrangement
  • Reyhane Rahiminezhadan, Mehrnoosh Shafie *, Gholamreza Hashemi Pages 279-327
    Since many years ago when the exact time is not available, pottery has flourished in the Lar region, which includes the cities of Lar. The pottery objects of this region are made with the aim of meeting the essential needs of daily life, but today, with the change of people's taste and the use of industrial alternatives, a large number of old pottery are not made. Therefore, it seems necessary to take action for preserving and recording this art. This research by considering of questions such as how pottery is practiced in Lar today and what forms, motifs and applications are included? deal with technological features, introduction of pottery works in the region, tools, decorations, introduction of active potters, common dialects and terms related to pottery profession of this region and finally presenting of important works of culture and pottery of this region. The results of the research indicate that in the past, forms such as ghumb, chehel-o-chahar gushe, wine hookahs, etc.
    Keywords: Pottery, Larestan, Indigenous values of pottery, technical characteristics of pottery
  • Zeinab Afzali, Hassan Karimian, Alireza Ebrahimi Eedelou Pages 329-369

    Watermills are considered valuable treasures of Iranian indigenous and cultural knowledge. Due to the climatic conditions of this land, the people of the past have tried to make maximum use of water energy by building water structures. Therefore, watermills that have used the knowledge of water engineering, mechanics, and architecture, have been used in different parts of Iran since ancient times. One of these water structures is Qutbiyeh Mill in Sirjan city, identified and studied during archaeological field activities in 2019. The purpose of this article is to introduce and study the Qotbiyeh water mill in Sirjan plain to gain a proper understanding of its performance and architecture analysis. The questions of this research are as follows: Qutbiyeh water mill belongs to which type of water mills in Iran? What were the components and the architectural structure of this mill? The present study was conducted by descriptive-analytical method, and its data were collected based on field studies and literature. The results showed that the Sirjan Qotbiyeh water mill was a furnace watermill, working with the water of the Qotbiyeh qanat, and its architectural structure included a complete set of different main and side spaces surrounded by a circular defensive wall.

    Keywords: Sirjan plain, water structures, Qotbiyeh mill, Qotbiyeh qanat, architecture
  • alireza khosraviani, R.a Vaziri Pages 371-392

    Studying Bakhtiari culture and folk literature, is a way to gain local knowledge about their handicrafts. "Bokele" is a one of handicrafts, that its production knowledge has been almost forgotten. Therefore, the aim of this study is preserving the production knowledge of the Bokele crock and its reproduction and recording the popular culture related to the mentioned in the folk literature of Bakhtiari people. The research method in this article was field research and presence on site along with data collection through interviews, observation and recording of information by photography. a number of women produce Bokele by hand and with the root of local plant "Lowva". The presence of the Bokele mentioned among the local poems and proverbs indicates its long history in the culture and tradition of Bakhtiaries. This crock is water-soluble, and therefore, it can be reconsidered and reused as a tool for greater human interaction with the environment.

    Keywords: Koohrang, organic dishes, Lowva plant, The Forgotten Art, revival