فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه تربیتی
سال هشتم شماره 15 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن شکوری، مجید طرقی، عباس موسوی* صفحات 7-36
    آموزش جنسی، بخش مهمی از تربیت جنسی است. این نوع آموزش، در راستای افزایش دانش، آگاهی و ارتقای مهارت متربیان در امور جنسی و جنسیتی آنان صورت می گیرد. عدم تدوین پژوهشی مبتنی بر فقه اهل بیت؟عهم؟ و همچنین فقدان برنامه ای جامع برای ارایه آموزش جنسی، والدین و مربیان را دچار سردرگمی در انتقال محتوای آموزشی در این زمینه کرده است. ازاین رو، این پژوهش با روش اجتهادی، احکام مربوط به تعلیم آموزه های جنسی از دیدگاه فقه اهل بیت؟عهم؟ را در دوره کودکی بررسی، و حکم هر آموزه ای را از ادله عامه [قواعد عامه] و خاصه _ قرآن و سنت _ و همچنین ادله عقلی استخراج کرده است. تعلیم برخی آموزه های جنسی به کودکان با توجه به سن، جنسیت و توان جسمی و روانی آنان در ساحت های شناختی، عاطفی و رفتاری، مشروع است. این پژوهش، براساس روش استدلالی مذکور، تعلیم آموزه هایی نظیر: هویت یابی جنسی، تحفظ عورت از دیده شدن، آموزش استیذان، پاسخ دهی به کنجکاوی ها و سوالات جنسی کودکان و همچنین تعلیم روش های گفتاری و رفتاری محافظت از خود در برابر سوء استفاده های جنسی را در دوره کودکی راجح دانسته است.
    کلیدواژگان: آموزش جنسی، تربیت جنسی، انحراف جنسی، هویت جنسی، و استیذان
  • کنیز بانو کنیز بانو*، محمد داودی، حمید جزایری صفحات 37-61
    خداوند، انسان را جز برای عبادت خلق نکرده است. تربیت عبادی به توسعه رابطه صحیح بین انسان و خدا و رسیدن به هدف خلقت می انجامد. تربیت عبادی دارای مبانی، اهداف و اصول و روش هایی است که بیانگر مقصد تربیت عبادی و چگونگی رسیدن به این مقصد است. به رغم کوشش های صورت گرفته، هنوز زوایای قرآنی و روایی تربیت عبادی از منظر اصول تربیتی منقح نشده است. هدف این مقاله، شناسایی اصول تربیت عبادی بر اساس قرآن و روایات با روش تحلیلی _ استنتاجی است. با بررسی آیات و روایات، نه اصل برای تربیت عبادی شناسایی و توضیح داده شد که عبارت اند از: اصل تقویت و ترسیخ ایمان، اصل تقویت محبت خداوند، اصل تقویت روحیه شکرگزاری، اصل تقویت بینش و آگاهی درباره عبادات، اصل تسهیل، اصل توجه به روح عبادت، اصل تدریج، اصل استمرار، و اصل اعتدال. این اصول، راهنمای مربی در فرایند تربیت عبادی است و کیفیت افعال عبادی را برای رسیدن به روح عبودیت بیان می کنند.تربیت، تربیت عبادی، اصول تربیت عبادی، عبودیت، و تربیت در قرآن.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت عبادی، اصول تربیت عبادی، عبودیت، و تربیت در قرآن
  • سید نقی موسوی* صفحات 63-93
    فقه تربیتی در مسیر رشد و بالندگی، نیازمند توسعه قلمروهای پیرامونی خود مانند «قواعد تربیتی» است؛ زیرا این قواعد در «تفقه تربیتی»، مفید و پرکاربرد است. اضلال (گمراه کردن دیگران) از عناوینی است که سیاست ها، اقدامات و روش های آموزشی و پرورشی می تواند مصداق آن قرار گیرد. نوشتار پیش رو در صدد است از ماهیت و حقیقت اضلال (گمراه کردن دیگران) سخن بگوید و زوایای مفهوم اضلال و نسبتش را با مفاهیم مشابه تبیین کند. روش این مقاله، توصیفی _ استنباطی است و نمونه گیری در آن به شیوه هدفمند انجام شده (تبیین مفهومی اضلال و مفاهیم مشابه و تحلیل شبکه مفاهیم) و روش تحلیل آن، تحلیل محتوای کیفی است. پس از بررسی ها روشن شد که اضلال دارای دو معنای عام و خاص است و معنای خاص، فقط گمراهی شناختی و عقیدتی را شامل می شود و در این معنا با عناوینی چون «تعلیم ضلال» و شبهه افکنی قرابت دارد. همچنین دانستیم که اضلال مفهومی غیرقصدی است و در صدق آن، اضلال فعلی و شخصی و همچنین تحقق گمراهی (ضلالت) مدنظر است و اختصاصی به اضلال عقیدتی ندارد. همچنین در باب نسبت مفهوم/قاعده اضلال با مفاهیم مشابه، به این نتیجه رسیدیم که اضلال از حیث اصل تسبیب، نوعی اغراء دیگران به جهل و اعانه دیگران به گناه است؛ اما از حیث نوع تسبیب، بیشتر به مقوله ره زنی اشاره دارد؛ برخلاف آن عناوین. همچنین دانستیم که نسبت عنوان اضلال با عنوان «تعلیم ضلال» و «شبهه افکنی»، نسبت عام و خاص من وجه است.
    کلیدواژگان: تعلیم ضلال، شبهه افکنی، تسبیب به حرام، اعانه بر إثم، هدایت، و تربیت
  • سعید شمس*، علی سعیدی، رجب اکبرزاده، علی رضا آقا یوسفی صفحات 95-123

    از مباحث مهم و کاربردی در آموزه های تربیتی قرآن، بحث روش هاست و مهم تر از آن، شناخت آسیب های روش های تربیتی است که تعیین کننده ضوابط و هنجارهای حاکم بر فرایند تربیت است. این مقاله با هدف رهنمون ساختن مربیان و متربیان به هدایت صحیح قرآنی براساس روش استنادی و تحلیلی و با بهره گیری از محتوای غنی آیات قرآن کریم و دیدگاه های مفسران از فریقین، روش تربیتی قرآنی الگودهی و اسوه پذیری را ارایه کرده است. این امر، به حسن اجرای تربیت قرآنی، اصلاح راهکارها و روش هایی که در مقام اجرا و عمل یا در بستر زمان، دچار انحراف و کج راهه شده اند، کمک شایانی می کند و بخشی از مشکلات اجرایی را از سر راه برمی دارد. از بررسی آیات، به دست می آید افراط و تفریط، ترسیم نامفهوم و گاه متناقض از الگو، مطلق انگاری، پیروی از تعصبات قومی، تقلیدکورکورانه و غیرمنطقی، از آسیب های این روش به شمار می آید و آموزه های قرآنی، فراهم ساختن شرایط، ملاک ها و معیارهای الگوها، بالا بردن شناخت و آگاهی و پیروی آگاهانه از الگوها را از راهکارهای اصلاح این آسیب ها می دانند. در این تحقیق، از آرای مفسرانی همچون: علامه طباطبایی، مکارم شیرازی، وهبه زحیلی، صادقی تهرانی و سیدقطب استفاده شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، الگودهی، اسوه پذیری، روش های تربیت، آسیب شناسی، و آراء تربیتی مفسران
  • اردوان ارژنگ*، سید نقی موسوی، مطهره طالبی سیه سران صفحات 125-155

    امروزه نگرش هایی مانند جانی بالفطره دانستن کم توانان ذهنی خفیف و افراد دارای هوش مرزی، ناپذیرفتنی و مطرودشده است. اما برای آن که جرایمی از ایشان به ثبت می رسد، بی شک پرداختن به مسایل جرم شناسی این گروه، به ویژه بزهکاری _ با توجه به قوت ریسک فاکتورها _ ، به گونه ای خاص و اختصاصی لازم است. در این نوشتار، که به صورت کیفی _ استنباطی و بر اساس منابع کتابخانه ای است، هم در قالب سلبی یعنی ادله مخالفان، نقد و هم به صورت ایجابی، ادله ای دال بر ضرورت این امر، با تاکید بر تکلیف والدین و سایر سرپرستان و مسیولین تعلیم و تربیت و توانبخشی، ارایه شده است. ادله ای از قبیل تعداد کم این افراد در جامعه، مسیولیت کیفری نداشتن و بی تاثیر بودن اقدامات و همچنین هزینه بر بودن اقدامات، به گونه ای جدی نقدپذیر و ناپذیرفتنی تلقی شده است. ازسوی دیگر، ادله اثباتی مانند آیه وقایه، آیه لاتضار، آیات دال بر امربه معروف و نهی ازمنکر و همچنین روایاتی از قبیل لاضرر و دلیل عقلی، بر ضرورت مطالعه و اقدام در امر پیشگیری متربیان کم توانان ذهنی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، توانبخشی، حضانت، فقه تربیتی، مورد اهتمام شارع، و وقایه
  • فاطمه قدرتی* صفحات 157-184
    تجربه مادری، به عنوان حقی طبیعی، قابل سلب نیست؛ اما در مواردی حق فرزندآوری زوجه در تقابل با مصالح اجتماعی، سلامت کودک، حقوق جنسی زوج یا اشتراط عدم فرزندآوری از سوی زوج قرار می گیرد و قانونا می توان زوجه را از این حق محروم ساخت. در هریک از این موارد، بررسی تبعات تربیتی و اخلاقی محروم سازی زن از احساس مادری و تبیین راهکارهای موجود برای عدم محروم سازی او با استفاده از اثرگذاری قواعد اخلاقی در قواعد حقوقی، هم در خانواده و هم جامعه حایز اهمیت خواهد بود.لذا در این مقاله، با روش توصیفی و تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای، ضمن تبیین جایگاه و اهمیت حق مادری، ابتدا موارد مجاز محرومیت از این حق تبیین شد و نهایتا در دو مورد، به رغم استحقاق زوج یا سیاست های کنترلی جمعیت بر عدم فرزندآوری، می توان با عنایت به جایگاه برتر قواعد تربیتی و اخلاقی، حق زوجه را مقدم داشت: 1. توجه به اقتضایات تربیتی و اخلاقی جایگاه ریاست مرد بر خانواده و انتظار مدارا و سازش با زوجه در زمانی که عدم فرزندآوری موجب حرج و سختی زوجه باشد؛ 2. زمانی که در کنترل برخی معضلات اجتماعی همچون بیماری های واگیردار، فحشا و... به جای تاکید بر سیاست های کاهش جمعیت و محروم نمودن زوجین از فرزندآوری، با تاکید بر حاکمیت قواعد تربیتی و اخلاقی در مراودات زنان و مردان، مانع برخی معضلات اجتماعی شد. البته در تقابل حق فرزندآوری با بهداشت عمومی و سلامت کودک، دولت ها نمی توانند امری عمل کنند و در راستای ایمن سازی روابط جنسی، زوجین را به عقیم سازی مجبور سازند.
    کلیدواژگان: فرزندآوری، حقوق زوج، حق سلامت کودک، مصالح اجتماعی، و حاکمیت قواعد تربیتی و اخلاقی
  • حسین کارآمد*، محمدایوب عارفی صفحات 185-209

    تبیین قلمرو فقهی عزاداری (به مثابه روش تربیتی) این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی و به منظور بررسی قلمرو فقهی عزاداری، به مثابه یک روش تربیتی، انجام شده است. یافته ها نشان می دهد با این که اندوه و عزاداری برای معصومین؟عهم؟ و همچنین متوفی از اهمیت تربیتی و روانی زیادی برخوردار است، در مورد قلمرو و حد و مرز آن از منظر فقه اسلامی اختلاف نظر وجود دارد. برخی بر کراهت مطلق یا حرمت بیش از سه روز، و برخی دیگر بر جواز تاکید می ورزند. قایلان به جواز نیز در عدم تحدید زمانی و تحدید تا سه روز، متفاوت اند. نظر اهل سنت نیز در این مورد مختلف است. بااین همه، اندوه و عزاداری برای معصومین؟عهم؟ و همچنین برای شوهر متوفا استثناست. عزاداری برای معصومین؟عهم؟ همیشه امری مقدس و ارزشمند است؛ زیرا در مراسم عزا و بزرگداشت ایشان، احیای امر اهل بیت (عهم)، بیان فضایل و سیره آنان مطرح می شود. همچنین عزاداری زن برای شوهر، براساس قرآن و سنت، چهار ماه و ده روز، به عنوان عده وفات، واجب است.

    کلیدواژگان: اندوه، عزاداری، حداد، عزاداری برای امامان معصوم؟عهم؟، و عزاداری برای متوفا
  • سیده زهرا موسوی*، زهرا فهرستی، احمدرضا خزایی صفحات 211-234

    حدیث نبوی «المومنون عند شروطهم»، از قواعد فقهی _ حقوقی برخاسته از قرآن کریم و تاکیدهای فراوان الهی بر تعهدپذیری و وفای به عهد است که علاوه بر جایگاهش در فقه و حقوق، پیامدهای بسیاری در تربیت فردی و اجتماعی دارد و نمود و الگوهای بارزی را می توان برای آن شمرد.این نوشتار بر پایه روش توصیفی _ تحلیلی، نخست از چیستی مفهومی این قاعده و مستندات آن می نویسد و رابطه علوم فقه و تربیت را تبیین می کند؛ سپس مسیولیت پذیری، عمل گرایی، وفاداری و صداقت، اعتمادسازی و آرامش فردی و اجتماعی را از مهم ترین آثار و پیامدهای اخلاقی و تربیتی این قاعده شمرده، نوشتار را با معرفی سنت تربیتی رهبران الهی و سبک پرورشی والدین، به عنوان یک نمود خاص و یک نمود عام، به پایان می برد که بارزترین نمودهای عینی و الگوهای تربیتی این قاعده شناخته می شوند و در امر تربیت اخلاقی و هدایت و جهت دهی فردی و اجتماعی انسان ها از کودکی تا بزرگسالی، نقش بسیاری دارند.

    کلیدواژگان: قاعده شرط، تربیت اسلامی، الگوهای تربیتی، پیامدهای قاعده شرط، وفاداری، مسئولیت پذیری
  • علی نقی فقیهی* صفحات 235-258
    فقه تربیتی، عهده دار وظایف جوارحی و جوانحی مکلفان در حیطه های تربیتی است. از وظایف تربیتی جوانحی، وظایف نگرشی است. مسئله این پژوهش، تبیین وظایف نگرشی تربیتی زوجین نسبت به هم، از منظر فقه است که با روش توصیف و تفسیر تربیتی از آیات و روایات، استنباط شده است. نتایج تحقیق عبارت اند از: الف) فقها، به جامعیت احکام دین و گستره فقه اذعان دارند؛ ب) فطرت مبنای وظایف شرعی است؛ ج) فطرت مشترک زوجین، مبنای وظایف تربیتی است؛ د) اسلام به مسیولیت ها و تعاملات زوجین نگاه تربیتی دارد؛ ه) در فقه تربیتی برای هر سه دسته، وظایف نگرشی، عاطفی و عملکردی، تعیین تکلیف می شود.مهم ترین وظایف نگرشی تربیتی همسران نسبت به یکدیگر عبارت اند از: 1. نگرش انسانی به هم، 2. مثبت نگری و حسن ظن، 3. نگرش نعمتی کرامتی، 4. نگرش آرامشی، انسی و مصونیتی به همسر، 5. نگرش همیاری زوجین به هم در زندگی دنیا و آخرت، 6. نگرش معنوی به روابط جنسی زن و شوهر.
    کلیدواژگان: فقه تربیتی، وظایف نگرشی، و زوجین
  • حسن محمدپور، محسن ملک افضلی*، علی همت بناری صفحات 259-281
    از نظر اسلام، تعلیم و تربیت امری پسندیده و واجب است. آیات نورانی قرآن و روایات شریف بر اهمیت جایگاه تعلیم و تربیت و نقش اثرگذار دو رکن مهم خانواده و حکومت در این مقوله تاکید کرده اند. در متون روایی، استنادات زیادی مبنی بر اثبات تکلیف و وظیفه مشترک حکومت و خانواده در امر تعلیم و تربیت وجود دارد. پرسشی که اینجا مطرح می شود، این است که در صورت تزاحم بین حکومت و خانواده، تقدم وظیفه مندی با کدام نهاد است؟ این نوشتار با روش توصیفی _ تحلیلی درصدد رسیدن به پاسخ از میان آموزه های اسلامی است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که مفهوم تقدم وظیفه مندی در دوران طفولیت و کودکی، خاص و ویژه خانواده است و در دوران آموزش و دانش پذیری، حکومت هم بنابر حکم اولیه، وظیفه مند و مکلف، و هم براساس حکم ثانویه، همکار و قایم مقام خانواده در تعلیم و تربیت است.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، وظیفه مندی خانواده، وظیفه مندی حکومت
  • محمد احسانی* صفحات 283-322
    مقاله پیش رو با موضوع «تحلیل تربیتی احکام فقهی کودک با محوریت اثبات نسب مبتنی بر متون دینی و یافته های علوم جدید و با رویکرد تربیتی، به منظور تبیین اهمیت اثبات نسب و تاثیر آن در تربیت کودک» به رشته تحریر درآمده است. در این مقاله، روش توصیفی _ تحلیلی به کار رفته است که با مراجعه به منابع مورد نیاز، فیش برداری، گردآوری و تجزیه وتحلیل اطلاعات در فضای کتابخانه به مرحله اجرا رسیده است. در مقاله پیش رو اقسام نسب و راه های اثبات نسب مشروع با تکیه بر قرآن، حدیث، عقل و قانون مدنی از منظر فقه و قانون تبیین شده است. پشتوانه تربیتی، رفع نیازها، حضانت، ولایت بر کودک و تربیت صحیح کودک، از هدف های مهم اثبات نسب هستند که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. آثار تربیتی اثبات نسب، شامل حرمت ازدواج محارم، رابطه ارث و میراث، خوانده شدن کودک به نام پدر، نفقه و پرورش مطلوب کودک است که با تحلیل تربیتی به آنها دست یافته است.
    کلیدواژگان: فقه، تربیت، نسب، کودک، احکام فقهی، و تحلیل تربیتی
  • هادی عجمی*، علیرضا اعرافی، احمد شهامت صفحات 323-351

    از مسایل مهم فرایند تعلم و از نیازهای اساسی جامعه، حفاظت و تثبیت اطلاعات، معلومات و علوم است. در این مقاله، با روش توصیفی و تحلیل اجتهادی مصطلح، به بررسی فقهی محافظت از اطلاعات پرداخته شده است. این مسیله، از دو بعد محافظت برای خود و برای دیگران و همچنین روش های بیان شده آن در روایات، بررسی شد.هدف، توجه دادن به اهمیت، حکم و راهکارهای این مسئله برای اهل علم و مسیولان مربوط در حوزه های گوناگون دانش است. مهم ترین نتایج چنین است که حفظ علوم و اطلاعات، رجحان و استحباب دارد؛ اما ممکن است در مواردی برای برخی یا نسبت به برخی علوم، وجوب داشته باشد. برپایه لزوم حفظ نظام جامعه اسلامی، محافظت از علوم و اطلاعات مورد نیاز جامعه، واجب کفایی است؛ اما ممکن است در شرایطی برای حکومت، این وجوب عینی شود. در ادله، به دو نوع روش محافظت از دانش توجه شده است: روش های انسانی، مانند مباحثه و تدریس و روش های ابزاری، مانند کتابت و ثبت آن. مناط حکم بیان شده در این مباحث، محافظت است و هر روشی که امروزه و در آینده، ذیل این عنوان قرار بگیرد، همان حکم را دارد.

    کلیدواژگان: حفاظت از اطلاعات، تعلم، یادگیری، کتابت، تدریس، مباحثه علمی، و مرور درس
|
  • Hasan Shakoori, Majid Toroghi, Abbas Mosavi * Pages 7-36
    Sex education is an important part of sex training. This type of education aims to increase knowledge, awareness and improve the skills of trainees in their sexual affairs. Little efforts have been made to study sex education based on the jurisprudence of the Ahl al-Bayt (a) not to mention the lack of a comprehensive program to provide sex education, which confused parents and educators in communicating educational content to the audience in this field. Therefore, this study examines the rulings related to sex education from the perspective of the jurisprudence of the Ahl al-Bayt (a) in childhood. It has thus extracted the rulings based on rational arguments as well as general and specific doctrines extracted from the Qur'an and Sunnah. Teaching some sexual content to children is legitimate in terms of their age, gender, and physical and mental strength in the cognitive, emotional, and behavioral domains. Based on the above-mentioned reasoning method, this study concludes that teaching contents such as sexual identification, protection of the private parts and the exposure of the private parts to others, seeking permission, answering children's curiosities and sexual questions, as well as teaching speech and behavioral methods to protect them against sexual abuse during childhood is preferred.
    Keywords: sex education, sex training, sexual perversion, sexual identity, seeking permission
  • Kaniz Bano Kaniz Bano *, Mohammad Dawoodi, Hamid Jzayri Pages 37-61
    God created man to worship Him and people cannot find personal fulfillment apart from the glad submission of themselves in worshipful obedience to God. Devotional education leads to the development of the right relationship between man and God and the achievement of the purpose of creation. Devotional education has principles, goals and methods that indicate the purpose of such education and how to reach this goal. Despite efforts made, the Qur'anic aspects and the narrations concerning devotional education have not been explored from the perspective of educational principles. The purpose of this article is to identify the principles of devotional education based on the Qur'an and hadiths using an analytical-inferential method. By examining the verses and hadiths, nine principles for devotional education were identified and explained. These include: The principle of strengthening and instilling faith, the principle of strengthening God's love, the principle of strengthening the spirit of gratitude, the principle of strengthening insight and awareness of worship, the principle of facilitation, the principle of paying attention to the spirit of worship, the principle of gradation, the principle of continuity, and the principle of moderation. These principles guide the teacher in the process of devotional education inasmuch as they explain the quality and manners of devotional actions to attain the spirit and reality of servitude.
    Keywords: Education, Devotional Education, principles of devotional education, servitude, Education in the Quran
  • Seyed Naghi Mosavi * Pages 63-93
    Educational jurisprudence in the course of its growth and development requires the development of its surrounding domains such as "educational rules" because the rules of jurisprudence are useful and used extensively to understand profound "educational concepts". Misguiding others is one of the topics that can be applied to educational policies, actions and methods in the sense that they can be considered manifestations of misguidance. The present article seeks to discuss the truth of misguidance and to explain the various angles of the concept of misguidance and its relation with similar concepts. The method of this article is descriptive-inferential and sampling is done in a purposeful way (conceptual explanation of misguidance and similar concepts and the analysis of a network of concepts)  based on qualitative content analysis. After studies, it became clear that misguidance has two general and specific meanings; the specific meaning includes only cognitive and ideological misguidance, and in this sense it can be termed as "teaching misguidance" and casting doubt. We also came to know that misguidance is a non-intentional concept and what is intended is current and practical misguidance as well as the occurrence of misguidance and it is not specific to ideological misguidance. Concerning the relation of the concept/rule of misguidance with similar concepts, we have also come to the conclusion that misguidance, in terms of the principle of causation, is a kind of deceiving others and putting them in the darkness of ignorance and helping them commit a sin. However, in terms of causation, it refers more to banditry. We also came to know that the relation between misguidance and "teaching misguidance" and "casting doubt" is that of a general and specific one.
    Keywords: teaching of misguidance, casting doubt, causation of haram, aiding in sin, guidance, Education
  • Saeid Shams *, Ali Saeidi, Rajab Akbarzadeh, AliReza Aqayousufi Pages 95-123

    One of the important and practical topics in the teachings of the Qur'an is the discussion of methods, and more importantly, understanding the negative aspects of educational methods that determine the rules and norms governing the educational process. This article aims to guide educators and trainees to the correct guidance of the Qur'an and role model based on citation and analytical methods using the rich content of verses of the Holy Qur'an and the views of commentators from the two branches of faith. This will help in the proper implementation of Quranic education, correction of the strategies and methods that have not been properly implemented and practiced in the course of time. Thus, it will help reduce and do away with some of the executive problems. Extravagance, incomprehensible and sometimes contradictory depiction of the role model, absolutism, following ethnic prejudices, blind imitation and irrationality are among the challenges facing this method. The Qur'anic teachings, creating a suitable atmosphere, criteria and standards, promoting knowledge and awareness and consciously following the role models are considered as ways to address these problems. In this research, the opinions of commentators such as Allama Tabatabai, Makarem Shirazi, Wahba al-Zuhayli, Ṣādiqi Tehrani, and Seyed Qutb have been solicited.

    Keywords: Quran, introducing a role model, accepting a model, education methods, Pathology, Educational opinions of commentators
  • Ardavan Arzhang *, Seyed naghi Mousavi, Motahare Talebi Siah Saran Pages 125-155

    Today, attitudes such as considering people with mild symptoms of mental retardation and those with borderline intelligence as criminals by nature, is unacceptable and rejected. However, because crimes are registered in their names and in view of the strength of the risk factors, it is undoubtedly necessary to address in a special and detailed way the criminological issues of this group, especially delinquencies. In this article, which is qualitatively-inferential and based on library sources, the arguments of the proponents and opponents of the necessity of dealing with this matter have been brought up and discussed with emphasis on the duty of parents and those in charge of education and rehabilitation. Arguments such as the small number of these people in the society, the lack of criminal responsibility and the ineffectiveness and costliness of the measures have been seriously criticized and considered unacceptable. On the other hand, positive arguments such as the verse of prevention, the verse of "no harm" (lā tuḍār), the verses indicating the promotion of the good and the prohibition of the evil, as well as narrations such as the principle of no-harm (lā ḍarar) and rational reason have been presented on the necessity of studying and acting to prevent mentally retarded trainees from committing delinquencies.

    Keywords: Education, rehabilitation, custody, educational jurisprudence, Sharia, Prevention
  • Fatemeh Ghodrati * Pages 157-184
    Motherhood experience as a natural right cannot be taken away, but in some cases the wife's right to have children is at odds with the couple's social interests, the child's health, the husband's sexual rights or the condition of no childbearing, in which case the wife can be legally deprived of this right. In each of these cases, it will be important to study the educational and moral consequences of depriving a woman of motherhood right and to explain the existing strategies for not depriving her by using the influence of moral rules on legal rules in both family and society.Using descriptive and analytical methods and citing library sources, this article explains the status and importance of motherhood rights after elaborating on the cases in which a woman may be denied this right. Then it refers to two cases in which, despite the couple's entitlement or population control policies, the wife's right takes precedence owing to the superior position of educational and moral rules: 1- Paying attention to the educational and moral requirements of the man's position as the head of the family and expecting tolerance and compromise with the wife when not having children causes embarrassment for the wife. 2- To control and prevent some social problems such as infectious diseases, prostitution, etc., instead of emphasizing population reduction policies and depriving couples of childbearing, it is possible to stress on the importance of educational and moral rules in the relations between men and women. Of course, when the right to childbearing goes against public well-being and the health of the child, governments cannot act and force couples to sterilize in order to ensure safe sexual relations.
    Keywords: childbearing, husband's rights, child's right to a healthy life, social interests, precedence of educational, moral rules
  • Hossein Karamad *, Mohammadayub Arefi Pages 185-209

    This research has been done using analytical and descriptive methods in a bid to study the jurisprudential realm of mourning as an educational method. The findings show that although grief and mourning for the Infallibles (a) and the deceased is of great educational and psychological importance, there is disagreement about its limits and boundaries from the perspective of Islamic jurisprudence. Some jurists maintain that it is absolutely reprehensible to mourn for more than three days while others say that it is forbidden, and there is a third group of scholars who believe that mourning is permissible. Those who permit mourning also disagree in limiting the time up to three days. Sunnis also differ in their opinions in this regard. However, mourning for the Infallibles and for the deceased husband is an exception. Mourning for the Infallibles (a) is always sacrosanct and recommended, because the commemoration ceremonies provide an occasion in which the stories of the Ahl al-Bayt (a) are narrated, their virtues, merits and manners are discussed. Also, according to the Qur'an and Sunnah, a woman's mourning for her husband is obligatory in the sense that she should observe waiting period for four months and ten days. That is when she is not allowed to marry another man or wear makeup and fashionable dresses.

    Keywords: grief, Mourning, lamentation, mourning for the Imams, mourning for the deceased
  • Seyedeh Zahra Mousavi *, Zahra Fehresti, AhmadReza Khazaei Pages 211-234

    The prophetic tradition "The believers are bound by their conditions" is one of the jurisprudential-legal rules arising from the Holy Quran and the many divine emphases on commitment and fulfillment of the covenant. In addition to its role in jurisprudence and law, it has many consequences in individual and social education and that prominent models can be enumerated for it.Using descriptive-analytical method, this article first writes about the concept of this rule and its references and explains the relationship between the sciences of jurisprudence and education.  Then, it goes on considering responsibility, pragmatism, loyalty and honesty, building trust and personal and social peace as the most important moral and educational consequences of this rule. He concludes that they are known as the most obvious objective manifestations and educational patterns from childhood to adulthood.

    Keywords: the principle of condition, Islamic education, Educational models, consequences of the principle of condition, Loyalty, responsibility
  • Ali Naghi Faghihi * Pages 235-258
    Educational jurisprudence is responsible for the duties and responsibilities of the obliges in the fields of education. Among the youth training tasks are attitude tasks.The issue of this research is to explain the duties of couples' educational attitude towards each other from the perspective of jurisprudence, which has been inferred by the method of educational description and interpretation of verses and hadiths.The results of the research are: A- The common nature of couples is the basis of educational duties. B- Islam has an educational view on the responsibilities and interactions of couples. C- In educational jurisprudence, duties are assigned to all three categories of attitudinal, emotional and functional duties.D- The most important duties of the educational attitude of spouses towards each other are: - Human attitude towards each other - Positive attitude and good suspicion - Blessed attitude towards dignity - A relaxed, humane and immune attitude towards the spouse - A cooperative attitude towards each other in this life and the hereafter - A spiritual attitude towards the sexual relations between husband and wife.
    Keywords: couples, duties, upbringing, attitude, jurisprudence
  • Hasan Mohammadpoor, Mohsen Malek Afzali *, Ali Hemat Banari Pages 259-281
    According to Islam, pedagogical education and training is recommended and obligatory. The luminous verses of the Qur'an and the noble narrations of infallible Imams emphasize the importance of the position of education and pedagogy and the influential role of the family and government in this regard as two important foundations. In the narrations, there are many citations to prove the common duty of the government and the family in the field of education and training.    The question that arises here is, in the event of a conflict between the government and the family, which institution is preferred? The present article seeks to answer the question using a descriptive-analytical method. Findings show that the concept of priority of dutifulness in childhood is specific to the family, and in the period of education and pedagogy as well as acculturation, the government has both responsibility and obligation according to initial rules and it is partner and representative of the family in the matter of education and pedagogy as per the secondary rules.
    Keywords: Education, Training, family responsibilities, government responsibilities
  • Mohammed Ehsani * Pages 283-322
    The present article has been written on the subject of pedagogical analysis of the jurisprudential rules concerning the child aiming to prove lineage and ancestry based on religious texts and findings of modern sciences. The article has an educational approach and seeks to explain the importance of proving lineage and its effect on educating children.  Using a descriptive-analytical method, the article seeks to record, collect and analyze information in the library setting. The article at hand explains the different types of lineage and the ways of proving legitimate lineage based on the Qur'an, hadith, reason and civil law from the perspective of jurisprudence and law. Educational support, meeting needs, custody, guardianship of the child and proper upbringing of the child are among the important goals of proving ancestry that have been examined in this article. The educational effects of proving lineage include the prohibition of incestuous marriage, the entitlement to inheritance, the child being called after the father, maintenance and the optimal upbringing of the child, which has been achieved through educational analysis.
    Keywords: jurisprudence, Education, lineage, child, jurisprudential rules, educational analysis
  • Hadi Ajami *, Alireza Arafi, Ahmad Shahamat Pages 323-351

    Among the important issues of the learning process and one of the basic needs of society is the protection of information, knowledge and science. Using a descriptive method and juristic analysis, the article seeks to study from a jurisprudential perspective the need for the protection of information. The article examines the protection of information from two dimensions i.e. protection for oneself and for others, as well as the methods expressed in the narrations.The aim is to pay attention to the importance, ruling and solutions of this issue for scholars and officials related to various fields of knowledge. The most important results are that the preservation of science and information is preferred and recommended but in some cases it may even be necessary to protect some sciences. Based on the need to maintain the system of Islamic society, the protection of science and information required by society becomes a collection obligation (wājib-e kifaʾī), but in some others situations, this may even be an individual obligation (wājib-e ʿaynī) for the government. Evidence has focused on two types of protection methods Human methods, such as discussion and teaching, and instrumental methods, such as writing and recording. The criterion for the ruling expressed in these discussions is protection, and any method that is under this heading today and in the future has the same ruling.

    Keywords: Information protection, Learning, writing, teaching, scientific discussion, lesson review