فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد نعمت الهی*، پریسا شهبازی، آرمین فاخری صفحات 381-388
    زمینه مطالعه

    نیوسپوروزیس (Neosporosis) بیماری است که توسط تک یاخته نیوسپورا کانینوم (Neospora caninum) ایجاد می شود و با سقط جنین در گاو و فلج عصبی و عضلانی اندام های مختلف به خصوص اندام های خلفی سگ شناخته می شود. تشخیص نیوسپوروزیس اغلب به واسطه تست های سرولوژیک و آزمایشات مولکولی می باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر برای ارزیابی حضور اووسیست های نیوسپورا کانینوم در مدفوع سگ های اطراف تبریز انجام گرفت.

    روش ‎کار

     تعداد 100 نمونه مدفوع از سگ های خانگی و خارج خانه در طول سال های 1397 و 1398 در اطراف تبریز جمع آوری گردید. اطلاعات مربوط به سن، محل نگه داری و سابقه درمان ضد انگل سگ ها در پرسشنامه مخصوص ثبت گردید. ابتدا نمونه های مدفوعی برای ارزیابی اووسیست های نیوسپورا به شکل میکروسکوپی بررسی شدند. بعد از شکستن اووسیست های جمع آوری شده به روش فریز-دفریز و سونیکاسیون، DNA محتویات اووسیست ها استخراج شد و با روش PCR بررسی شدند.

    نتایج

    در مطالعه حاضر با میکروسکوپ نوری در 45 مورد (45 درصد) از نمونه های مدفوع بررسی شده اووسیست رویت گردید. در بررسی به روش PCR 21 مورد از 45 مورد قبلی از نظر آلودگی به نیوسپورا مثبت بودند (21 درصد). تمام موارد مثبت آلودگی در بررسی مولکولی در سگ های بالای 1 سال مشاهده شد. موارد مثبت در سگ های خانگی 2 درصد، سگ های ولگرد 8 درصد، سگ های پرورشگاه 6 درصد و سگ های روستایی 5 درصد ثبت گردید. همچنین 19 درصد سگ های آلوده سابقه درمان ضدانگلی نداشتند و فقط 2 درصد آنان سابقه درمان ضد انگل داشتند. نتایج بررسی آماری نشان داد که میزان آلودگی سگ های اطراف تبریز به نیوسپورا کانینوم ارتباط معنی داری (05/0>P) با محیط زندگی حیوان و سابقه درمان ضدانگل دارند اما این میزان با سن حیوان رابطه معنی داری ندارد.

    نتیجه گیری نهایی

     با توجه به میزان بالای آلودگی با نیوسپورا کانینوم در سگ های منطقه تبریز لزوم اعمال روش های پیشگیری در گاوداری های سنتی و صنعتی اطراف تبریز و همچنین استفاده از روش های تشخیص سریع بیماری در آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نئوسپورا کانینوم، سگ، PCR، آزمایش مدفوع، شیوع
  • محمد افضلی، رضا نبوی*، فاطمه ناصری، محمد رهنما صفحات 389-397
    زمینه مطالعه

    با افزایش رشد جمعیت نیاز به مصرف ماهی بیش از گذشته شده است. بسیاری از انواع ماهی میزبان انگل های مشترک بین انسان و ماهی هستند. آنیزاکیازیس به عنوان یکی از بیماری های مهم مشترک بین انسان و ماهی محسوب می شود. عامل این بیماری مرحله نوزادی نماتودهای خانواده آنیزاکیده از جمله "سودوترونوا و آنیزاکیس" هستند.

    هدف

    ماهی هامور که یکی از ماهیان خوراکی و با ارزش تجاری دریای عمان است، از نظر حضور نماتودهای خانواده آنیزاکیده مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش‎ کار

     تعداد 26 نماتود از محوطه شکمی ماهی هامور از تعداد 15 ماهی جداسازی شد. به منظور بررسی ریخت شناسی، هر نمونه کرمی ابتدا با لاکتوفنل شفاف سازی شد. سپس با استفاده از میکروسکپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. پس از آن استخراجDNA  انجام شد. با استفاده از پرایمرهای مربوط به قسمتی از ژن سیتوکروم اکسیداز زیر واحد یک (Cox1) به اندازه bp 710 وارد واکنش PCR شدند. در نهایت قطعه تکثیر شده مورد تعیین توالی قرار گرفت.

    نتایج

    نوزادها طولی در حدود 1 تا 3 سانتی متر، سفید رنگ و اغلب پیچ خورده بودند. در انتهای قدامی انگل تکمه و در برخی از نوزادها خار انتهایی دیده شد و در برخی از نوزادها شکمچه کوچک در انتهای مری قابل رویت بود. از 26 نمونه نماتود به دست آمده، بعد از بررسی های ریختی 8 نمونه آنیزاکیس تشخیص داده شد. این نمونه ها دارای خار انتهایی و سه لب قدامی بودند. بعد از تعیین توالی، نماتود سودوترونووا از نماتودهای خانواده آنیزاکیده شناسایی شد. درخت شجره ای کلاد جداگانه پارافایلیتیک را برای سودوترونووای جدا شده نشان داد.

    نتیجه گیری نهایی

     بررسی ریخت شناسی نوزادهای جدا شده را در خانواده آنیزاکیده قرار داد. نتایج مولکولی این نماتود را سودوترونووا کربی نشان داد. نتایج حاصل از تعیین توالی این انگل در بانک ژن با شماره MK317965 ثبت شد. این نماتود برای اولین بار از ماهی هامور دریای عمان جدا شده است.

    کلیدواژگان: ماهی هامور، آنیزاکیده، نماتود، سودوترونووا کربی، COX1
  • عاطفه برنجیان، سید داود شریفی*، عبدالله محمدی سنگ چشمه، محمدرضا بختیاری زاده صفحات 398-407
    زمینه مطالعه

    اسیدهای چرب امگا-3 به واسطه کاهش فعالیت تحریکی نورون های گلوتاماترژیک می توانند در کاهش اثرات زیان بار تنش فیزیولوژیک مفید باشند.

    هدف

    بررسی اثرات اسیدهای چرب امگا-3 بر عملکرد فراسنجه های خونی و پروفایل اسیدهای چرب در زرده تخم مرغ های تخم گذار تحت تنش بود.

    روش‎ کار

    مطالعه حاضر با استفاده از 96 قطعه مرغ تخم گذار لوهمن سفید (LSL-Lite) در یک مطالعه فاکتوریل 2×3 با دو فاکتور تنش (بدون دگزامتازون و سطح 5/1 میلی گرم دگزامتازون در کیلوگرم جیره) و اسیدهای چرب امگا-3 (سطوح صفر، 24/0 و 48/0 درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی و به مدت 70 روز، از سن 35 تا 44 هفتگی انجام شد. از قرص های دگزامتازون به مقدار 5/1 میلی گرم درکیلوگرم جیره برای القای تنش فیزیولوژیکی به مدت 1 هفته در سن 41 هفتگی استفاده شد.

    نتایج

    تنش فیزیولوژیک موجب کاهش مصرف خوراک، درصد تولید و توده تخم مرغ در مرغ های تخم گذار شد (05/0<p). مکمل اسیدهای چرب امگا-3 تاثیری بر صفات مذکور نداشت. گروه های دریافت کننده غلظت 48/0 درصد اسیدهای چرب امگا-3 دارای کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت بودند (05/0<p) و از این نظر تفاوتی بین گروه های تحت تنش و بدون تنش نبود. نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در پرندگانی که قبلا تحت تاثیر تنش قرار گرفته بودند، بیشتر بود (05/0<p). تغذیه مکمل اسیدهای چرب امگا-3 موجب افزایش نسبت اسیدهای چرب امگا-3 در زرده تخم مرغ و کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در مرغ های تخم گذار شد (05/0<p).

    نتیجه گیری نهایی

    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، تنش فیزیولوژیک اثرات منفی بر صفات عملکردی داشت و استفاده از اسیدهای چرب امگا-3 در مرغ های تخم گذار تحت تنش تاثیری بر صفات عملکردی نداشت. تنش فیزیولوژیک موجب تغییر پروفایل اسیدهای چرب و افزایش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در زرده تخم مرغ شد. استفاده از اسیدهای چرب امگا-3 موجب کاهش اثرات منفی تنش و بهبود پروفایل اسیدهای چرب در زرده تخم مرغ شد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، توده تخم مرغ، تنش فیزیولوژیک، مصرف خوراک، فراسنجه های خونی
  • مجید عیدی، حسینعلی قاسمی*، ایمان حاج خدادادی، محمدحسین مرادی صفحات 408-420
    زمینه مطالعه

    سطح بهینه مواد معدنی در جیره غذایی برای بهبود عملکرد و پاسخ ایمنی در برابر تنش های محیطی بسیار مهم است.

    هدف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مکمل کلاته عناصر کم نیاز (CTM) در آب آشامیدنی بر عملکرد، هماتولوژی، بیوشیمی خون، وضعیت آنتی اکسیدانی و پاسخ ایمنی در جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش حرارتی انجام شد.

    روش ‎کار

     تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه راس 308 به طور تصادفی به یکی از 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) تخصیص داده شدند: شاهد مثبت (دمای نرمال)، شاهد منفی (تنش حرارتی)، CTM کم (شاهد منفی + سطح کم CTM در آب)، CTM متوسط (شاهد منفی + سطح متوسط CTM در آب) و CTM بالا (شاهد منفی + سطح بالای CTM در آب). مقدار مکمل CTM  در آب آشامیدنی در روزهای 1 تا 10، 11 تا 20، 21 تا 30، 31 تا 40 و 41 تا 50 برای سطوح کم به ترتیب 1/0، 15/0، 3/0، 4/0 و 45/0 میلی گرم به ازای هر جوجه در روز بود. این مقادیر برای سطوح متوسط 0/1، 5/1، 0/3، 0/4و 5/4 میلی گرم و برای سطوح بالا به ترتیب 10، 15، 30، 40 و 45 میلی گرم به ازای هر جوجه در روز بود.

    نتایج

    میانگین افزایش وزن در کل دوره آزمایشی در تیمار CTM متوسط در مقایسه با تیمار شاهد منفی بالاتر اما در مقایسه با تیمار شاهد مثبت پایین تر بود (05/0>P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت و کل عیار پادتن علیه بیماری نیوکاسل در گروه های CTM متوسط و بالا مشابه گروه شاهد مثبت ولی بهتر از گروه شاهد منفی بود (05/0>P). همچنین فعالیت سوپراکسید دیسموتاز سرم خون در گروه CTM بالا بیشتر از گروه شاهد منفی بود (05/0>P).

    نتیجه گیری نهایی

    نتایج پیشنهاد می کند که استفاده از مکمل CTM در آب در سطح متوسط (0/1، 5/1، 0/3، 0/4 و 5/4 میلی گرم به ازای هر جوجه در روز در دوره های مختلف پرورشی) می تواند راهکاری برای مقابله با اثرات منفی تنش حرارتی باشد.

    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، تنش حرارتی، مکمل کلاته عناصر، ایمنی، وضعیت آنتی اکسیدانی
  • شقایق رسولی، حمیدرضا علی اکبرپور*، سید محمد حسینی صفحات 421-431
    زمینه مطالعه

    تا کنون فیتازهای متفاوتی از منابع مختلف، شناسایی و برای استفاده در تغذیه طیور معرفی شده است.

    هدف

    بررسی اثرات دو نوع آنزیم 6 -فیتاز متفاوت از لحاظ منشا تولید، روی صفات عملکردی، شاخص های بیومتریک، شیمیایی و میزان استحکام استخوان درشت نی و همچنین برخی فراسنجه های خونی و ترکیب لاشه جوجه های گوشتی انجام پذیرفت.

    روش‎ کار

    216 قطعه جوجه خروس سویه راس، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار غذایی و 6 تکرار و 12 جوجه در هر تکرار، به مدت 42 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای غذایی شامل 1 جیره بدون آنزیم فیتاز (شاهد)، 2 جیره حاوی 500 واحد فعال فیتاز حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر (فیتاز قارچی) در هر کیلوگرم 3 جیره حاوی 500 واحد فعال فیتاز حاصل از آسپرژیلوس اوریزا تغییر ژنوتیپ یافته با استفاده از ژن های باکتری سیتروباکتر براکی (فیتار ژنوتیپ نوترکیب) در هر کیلوگرم، بود.

    نتایج

    فسفر خون جوجه هایی که فیتاز حاصل از ژنوتیپ نوترکیب دریافت کردند بیشتر از پرندگان شاهد بود (05/0<p). فسفر استخوان این گروه نسبت به فسفر استخوان جوجه های دریافت کننده فیتاز قارچی، بیشتر بود (05/0<p). میزان مقاومت استخوان تحت تاثیر نیروی شکست در جوجه های مصرف کننده فیتاز حاصل از ژنوتیپ نوترکیب اگر چه تفاوت معنی داری با میزان مقاومت استخوان جوجه های دریافت کننده فیتاز قارچی نداشت ولی از میزان مقاومت استخوان پرندگان شاهد بیشتر بود (05/0<p). اثر تیمارها بر صفات عملکرد، طول، قطر، خاکستر، کلسیم و وزن خشک استخوان، همچنین غلظت HDL، تری گلیسرید، کلسترول، کلسیم و آنزیم آلکالین فسفاتاز ، گلوکز، پروتیین تام خون و ترکیب لاشه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری نهایی

     افزودن 500 واحد فعال فیتاز حاصل از ژنوتیپ نوترکیب به هر کیلوگرم جیره در مقایسه با فیتاز حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر، بدون تغییر عملکرد رشد سبب افزایش میزان فسفر خون، استخوان درشت نی و همچنین مقاومت استخوان درشت نی جوجه خروس های گوشتی شد.

    کلیدواژگان: فیتاز، استخوان، عملکرد، جوجه گوشتی، لاشه
  • شعله هوشیار، محمدحسین شهیر*، ایرج جعفری انارکولی صفحات 432-441
    زمینه مطالعه

    با توجه به اهمیت عنصر ید در ساخت هورمون های تیروییدی، سطوح مختلف ید در جیره می تواند در بروز سندرم آسیت تاثیر گذار باشد.

    هدف

    بررسی اثرات استفاده از منابع و سطوح مختلف ید بر عملکرد، صفات لاشه، تلفات آسیت، هورمون های تیروییدی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی تحت تنش سرمایی.

    روش ‎کار

     مطالعه حاضر با استفاده از 375 قطعه جوجه یک روزه گوشتی نر در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 15 پرنده در هر تکرار انجام گرفت. جهت القای آسیت از 14 روزگی دمای سالن به 15 درجه سانتی گراد کاهش یافت و تا آخر دوره این دما حفظ گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار شاهد (جیره پایه با مقدار ید در سطح توصیه 25/1 میلی گرم در کیلوگرم)، جیره پایه + یدید پتاسیم (KI) با سطوح ید (25/6 و 75/3 میلی گرم در کیلو گرم) و جیره پایه + یدات کلسیم [Ca(IO3)2.H2O] با سطوح ید (25/6 و 75/3 میلی گرم در کیلوگرم).

    نتایج

    تاثیر تیمارها بر شاخص های عملکرد در کل دوره مطالعه معنی دار نبود. کمترین میزان درصد تلفات آسیت، وزن قلب و تری یدوتیرونین (T3) در تیمار (25/6 میلی گرم در کیلوگرم) مشاهده شد که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/0<p). کمترین نسبت بطن راست به کل بطن ها (RV/TV) مربوط به تیمار یدید پتاسیم (25/6 میلی گرم در کیلو گرم) بود که تمایل به معنی داری نشان داد (10/0<p). جوجه هایی که سطوح بالاتر ید (25/6 میلی گرم در کیلو گرم) دریافت کردند هورمون تیروکسین بیشتری نسبت به سطوح پایین تر (75/3 میلی گرم در کیلوگرم) داشتند (05/0<p) و نسبت تری یدوتیرونین به تیروکسین کمتری نسبت به سطوح پایین تر نشان دادند (05/0<p).

    نتیجه گیری نهایی

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از سطوح بالاتر ید (ppm 25/6) مخصوصا از منبع یدید پتاسیم باعث کاهش تلفات آسیت در شرایط تنش سرمایی می شود.

    کلیدواژگان: سندرم آسیت، جوجه های گوشتی، تنش سرمایی، هورمون های تیروئیدی، ید
  • محمد مازندرانی*، غلامرضا درویشی، اشکان زرگر، اشکان زرگری صفحات 442-449
    زمینه مطالعه

    تجمع آمونیاک در مزارع ماهیان گرمابی می تواند منجر به تلفات و یا کاهش تولید و کاهش عملکردی سیستم ایمنی شود.

    هدف

    در مطالعه حاضر اثرات مواجهه مزمن با آمونیاک مولکولی (NH3) غیر کشنده بر شاخص های رشد و همچنین آسیب های بافتی آبشش و کلیه در یک دوره آزمایشی 30 روزه در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش‎ کار

     180 ماهی با میانگین وزنی 5/0± 5/4 گرم در 6 تانک تقسیم شدند. در این راستا یک گروه شاهد و یک گروه تیمار (هر گروه شامل سه تکرار) در نظر گرفته شد. ماهیان گروه تیمار به مدت 30 روز با غلظت 1/0 میلی گرم/لیتر آمونیاک غیر یونیزه (NH3) مورد مواجهه قرار گرفتند. وضعیت شاخص های رشد و آسیب شناسی آبشش و کلیه پس از یک ماه مواجهه با آمونیاک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    مواجهه با 1/0 میلی گرم/لیتر آمونیاک مولکولی منجر به کاهش معنی دار در شاخص های رشد کپور معمولی گردید. همچنین در بررسی آبشش ها، ادم و جداشدگی اپیتلوم پوششی و هایپرپلازی لاملاهای ثانویه در گروه تیمار مشاهده گردید. در بررسی بافت کلیه دژنره شدن و نکروز توبول های کلیوی، احتقان و افزایش مراکز ملانوماکروفاژ از علایم عمده در ماهیان گروه تیمار بوده است.

    نتیجه گیری نهایی

     اگرچه مواجهه با 1/0 میلی گرم/لیتر آمونیاک مولکولی منجر به مرگ و میر در ماهی کپور معمولی نمی شود اما قادر به ایجاد عوارض و مشکلات جانبی از جمله کاهش رشد و آسیب های بافتی در آبشش و کلیه می باشد. لذا برای رسیدن به تولید بالاتر باید سطوح تحت کشنده آمونیاک نیز در مزارع کپور معمولی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آمونیاک، بافت شناسی، مواجهه طولانی مدت، شاخص های رشد، کپور معمولی
  • محمدمهدی ملکشاهی نژاد، سید مهدی قمصری*، محمدمهدی دهقان، غلامرضا نیکبخت بروجنی، سید صدرا ایزدی صفحات 450-458
    زمینه مطالعه

    زخم های باز اندام حرکتی یکی از شایع ترین مشکلات در اسب ها می باشد که به دلایلی نظیر کمبود بافت نرم، رشد سریع بافت گرانوله اضافه، آلودگی زیاد و پاسخ ضعیف به درمان های رایج، ترمیم آن ها معضل بزرگی برای دامپزشکان است. استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی جهت ترمیم زخم ها از روش هایی است که به تازگی توجه محققین را به خود جلب کرده است. در این میان سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی به عللی نظیر سهولت تهیه، تعداد بسیار زیاد سلول های بنیادی حاصله در استحصال اولیه و قابلیت تمایز به رده های مختلف سلولی کاربرد فراوان یافته اند.

    هدف

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی بیان ژن های کلاژن های تیپ 1 و 3 در روند التیام زخم باز اندام حرکتی اسب با استفاده از سلول های بنیادی خودی مشتق از بافت چربی و مقایسه آن با سلول های بنیادی مشتق از مغز استخوان صورت گرفت.

    روش ‎کار

    پس از ایجاد زخم های باز تجربی در اندام های حرکتی چهار اسب و درمان آن ها با استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی خودی، از روش Real-Time PCR برای ارزیابی و مقایسه میزان بیان ژن های کلاژن تیپ 1 و 3 در روند التیام زخم استفاده شد.

    نتایج

    اختلاف معنی دار در تغییر بیان ژن های کلاژن تیپ 1 و 3 در بین گروه های درمانی مشاهده گردید. با وجود آن که بیشترین میزان بیان ژن های انواع کلاژن مربوط به سلول های بنیادی مشتق از مغز استخوان بود اما بین این سلول ها و سلول های مشتق از بافت چربی اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری نهایی

     بر این اساس با توجه به مزایای سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی و عملکرد قابل قبول، این سلول ها می توانند به عنوان روشی نوین در تسریع فرایند التیام زخم های اندام حرکتی مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ترمیم زخم، اسب، سلول های بنیادی مزانشیمی، مغز استخوان، بافت چربی
  • شیبا یوسفوند، فرشید حمیدی*، مرتضی زنده دل صفحات 459-466
    زمینه مطالعه

    در طی اصلاح نژادهای متعددی که بر روی جوجه ها صورت گرفته است، تغییرات متعددی در عملکرد مسیرهای نورونی و تراکم گیرنده های درگیر در کنترل اخذ غذا و اشتها بوجود آمده است. سیستم ملانوکورتینی و گیرنده های آن در تنظیم مرکزی رفتارهای تغذیه ای و تعادل انرژی نقش دارند. به همین دلیل برای بررسی نقش این سیستم در کنترل مرکزی اخذ غذا و آب در پرندگان، مطالعه حاضر طراحی شده است.

    هدف

    بررسی نقش گیرنده های MCR3 و MCR4 در کنترل اخذ آب و غذا در پرندگان.

    روش‎ کار

     مطالعه حاضر بر روی 48 قطعه جوجه خروس نژاد گوشتی سویه راس 308، طی دو آزمایش (در هر آزمایش چهار گروه) انجام شد. ابتدا در جوجه ها با استفاده از جراحی استریوتاکسی کانول راهنما کاشته شد. سپس در آزمایش اول جوجه ها به ترتیب در چهار گروه، محلول کنترل و دوزهای 2/0، 2 و 10 نانومول در 5 میکرولیتر از SHU9119 (آنتاگونیست غیر انتخابی گیرنده های MCR3 و MCR4) و در آزمایش دوم هم به ترتیب در چهار گروه، محلول کنترل و دوزهای 2/0، 2 و 10 نانومول در 5 میکرولیتر از MCL0020 (آنتاگونیست انتخابی گیرنده MCR4) را به صورت تزریق داخل بطن مغزی دریافت کردند. سپس میزان اخذ آب و غذای تجمعی در زمان های 180 و 150، 120، 90، 60، 30 دقیقه پس از تزریق اندازه گیری شد.

    نتایج

    تزریق داخل بطن مغزی SHU9119 و MCL0020 باعث افزایش اخذ غذای تجمعی شده (05/0<p)، ولی اثری روی اخذ آب تجمعی نداشته است (05/0<P).

    نتیجه گیری نهایی

    سیستم ملانوکورتینی مرکزی یکی از سیستم های درگیر در کنترل مرکزی اخذ غذا در پرندگان می باشد.

    کلیدواژگان: اخذ غذا، اخذ آب، گیرنده MC3، گیرنده MC4، جوجه خروس گوشتی
  • زهرا بصیر*، رحیم پیغان صفحات 467-475
    زمینه مطالعه

    ماهی تیلاپیلا (Oreochromis niloticus) همه چیز خوار و از گونه‎های مهم پرورشی در دنیا است و در سال های اخیر در ایران نیز پرورش تیلاپیا آغاز شده است. در ضمن در پرورش آبزیان تنظیم یک جیره غذایی متعادل از نظر مواد غذایی مورد نیاز رشد و مناسب از نظر اقتصادی اهمیت بسیار زیادی دارد.

    هدف

    هدف اصلی از مطالعه حاضر تاثیر جایگزینی پودر ضایعات مرغ بجای پودرماهی در سطوح0، 25، 50، 75 و 100 درصد در جیره غذایی بر ساختار بافتی قسمت های مختلف روده تیلاپیای نیل بوده است.

    روش ‎کار

     تعداد 75 قطعه ماهی (سه تکرار در هرتیمار) به مدت 8 هفته در سطوح0، 25، 50، 75 و 100 درصد از پودر ضایعات مرغ بجای پودرماهی در جیره غذایی خود استفاده کردند. پس از طی شدن دوره پرورش از قسمت های ابتدایی، میانی و انتهایی روده نمونه گیری و تحت مراحل معمول بافت شناسی و رنگ آمیزی های هماتوکسیلین- ایوزین، پریودیک اسیدشیف و تکنیک ایمونوهیستوشیمی TUNEL قرارگرفتند.

    نتایج

    در مطالعات هیستومتری بیشترین ارتفاع پرز، ضخامت طبقه عضلانی و تعداد سلول های جامی در بافت روده مربوط به گروه کنترل و کمترین مقدار در گروه جایگزینی100 درصد گزارش گردید. در مطالعات ایمونوهیستوشیمی تعداد سلول‏ های آپوپتوز شده در گروه های جایگزینی 75 و 100 درصد بیشتر از سایر گروه های دیگر بوده است.

    نتیجه گیری نهایی

     با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان اذعان داشت که جایگزینی پودر ضایعات مرغ بجای پودرماهی تا سطح 50 درصد برای تیلاپیای نیل قابل تحمل بوده، اما در موارد بالاتر از این حد باعث کاهش جذب، کاهش مقبولیت پذیرش غذا و اثرات نامطلوب بر رشد و افزایش وزن را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پودرضایعات مرغ، پودرماهی، بافت شناسی روده، تیلاپیا، جیره غذایی
|
  • Ahmad Nematollahi *, Parisa Shahbazi, Armin Fakheri Pages 381-388
    BACKGROUND

    Neosporosis is a disease caused by the protozoan Neospora caninum, which is characterized by abortion in cattle and neuromuscular paralysis of various organs, particularly the hind limbs of dogs. The diagnosis of neosporosis is often made by serological molecular tests.

    OBJECTIVES

    This study was conducted to investigate the presence of N. caninum oocysts in the feces of dogs.

    METHODS

    A total of 100 fecal samples were collected from indoor and outdoor dogs during 2018-2019 around Tabriz. Information about age, location, and history of antiparasitic treatment of the dogs were recorded in a questionnaire. Primarily, fecal samples were examined microscopically for Neospora ocysts. After breaking the collected oocysts through freeze-thaw and sonication, DNA contents of the oocysts were extracted and analyzed via PCR.

    RESULTS

    In a light microscopic study, oocysts were observed in 45 (45 %) of the fecal samples. In the PCR study, 21 of the 45 cases tested positive for Neospora infection (21 %). All the positive cases of infection were observed in molecular examination in dogs older than one year. The positive cases were observed in 2 % of the domestic dogs, 8 % of the stray dogs, 6 % of the kennel dogs, and 5 % of the rural dogs. Furthermore, 19 % of the infected dogs had no history of antiparasitic treatment; only 2% had a history of antiparasitic treatment. The results of statistical analysis showed that the rate of infection in dogs around Tabriz with Neospora caninum was significantly (P<0.05) related to the animal's living environment and history of antiparasitic treatment. However, this rate was found to have no significant relationships with the age of the animals.

    CONCLUSIONS

    Due to the high rate of infection with Neospora caninum in dogs in Tabriz, it is necessary to apply preventive methods in traditional and industrial farms around this city and use rapid diagnosis methods in them.

    Keywords: Neospora caninum, Dog, PCR, Fecal examination, Prevalence
  • Mohammad Afzali, Reza Nabavi *, Fatemeh Naseri, Mohammad Rahnama Pages 389-397
    BACKGROUND

    As the population grows, there is further need to food, and fish is not an exception. Several fish species are potential sources of common parasites between humans and fish. One of the important diseases common between human and fish is Anisakiasis. The parasitic agent of this disease is the larval stage of the Anisakid family nematodes, including Pseudoterranova and Anisakis.

    OBJECTIVES

    In this study, Epinephelus fish, one of the edible and commercial valuable fishes of the Oman Sea, was examined for the presence of nematodes of the Anizakidae family.

    METHODS

    Fifteen out of the 26 specimens were infected with Nematodes. Nematodes were isolated from fish abdominal area. For morphological study, each nematode sample was first clarified with lactophenol. Subsequently, it was examined using an optical microscope. After morphological examination of these nematodes, DNA extraction was performed. Using primers related to a part of cytochrome oxidase subunit 1 (Cox1), PCR products were 710 bp for PCR reaction. Finally, the amplified fragment was sequenced.

    RESULTS

    The larvae were about 1 to 3 cm long, white, and often twisted. At the anterior end of the parasite, a button was seen, and in some larvae, a terminal spine was observed. In certain larvae, a small abdomen at the end of the esophagus can be seen. Out of the obtained 26 nematode specimens, eight Anisakis specimens were identified following morphological analysis. These specimens had terminal spines and three anterior lips. After sequencing, Pseudoterranova nematode was identified to belong to aniakidae family. Separate clad tree showed paraphylitic for isolated Pseudoterranova.

    CONCLUSIONS

    Morphological examination categorized isolated larvae as the Anizakidae family. Other molecular results of this nematode showed Pseudoterranova krabbei. The results of sequencing this parasite were recorded in the gene bank under the Accession number: MK317965. This nematode was initially isolated from the Oman Sea Epinephelus fish.

    Keywords: Epinephelus fish, Anizakidae, nematode, Pseudotronova krabbei, COX1
  • Atefeh Berenjian, Seyed Davood Sharifi *, Abdollah Mohammadi-Sangcheshmeh, MohammadReza Bakhtiarizadeh Pages 398-407
    BACKGROUND

    Omega-3 fatty acids can be conducive toreducing the harmful effects of physiological stress through reducing the stimulatory activity of glutamatergic neurons.

    OBJECTIVES

    The aim of this study was to investigate the effects of omega-3 fatty acids on performance, blood parameters, and the profile of fatty acids in the egg yolks of laying hen under stress.

    METHODS

    This study was performed using 96 LSL-Lite laying hens in a 2 × 3 factorial experiment with 2 factors, namely stress (no dexamethasone and 1.5 mg/kg of diet dexamethasone) and omega-3 fatty acids (the levels of 0, 0.24 and 0.48 % of diet), in a completely randomized design for 70 days from 35 to 44 weeks of age.

    RESULTS

    Physiological stress reduced the feed intake, the percentage of egg production, and egg mass in laying hens (P<0.05). Omega-3 fatty acid supplements had no effects on these traits. The groups receiving 0.48 % of omega-3 fatty acids had the lowest heterophil:lymphocytes (P<0.05), and there was no difference between stressed and non-stressed groups. The ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids was higher in birds previously affected by stress (P<0.05). Feeding with omega-3 fatty acids in birds increased omega-3 fatty acids in egg yolk and reduced the ratio of omega-6 fatty acids to omega-3 in laying hens (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    Based on the results of this experiment, physiological stress had a negative effect on performance traits, and the use of omega-3 fatty acids in laying hens under stress had no effect on performance traits. Physiological stress altered the profile of fatty acids and increased the proportion of omega-6 to omega-3 fatty acids in egg yolk. The use of omega-3 fatty acids reduced the negative effects of stress and improved the profile of fatty acids in egg yolk.

    Keywords: Fatty acids, egg mass, Physiological Stress, Feed intake, Blood parameters
  • Majid Eidi, Hossein Ali Ghasemi *, Ima Hajkhodadadi, MohammadHossein Moradi Pages 408-420
    BACKGROUND

    Optimal levels of minerals in the diet are crucial for improving performance and immune response against the environmental stresses.

    OBJECTIVES

    This study was conducted to evaluate the effects of water supplementation of chelated trace mineral (CTM) on growth performance, hematology, blood biochemistry, antioxidant status, and antibody response in broilers reared under heat stress condition.

    METHODS

    A total of 240 male Ross 308 broiler chickens were randomly allocated into one of the following five treatments (each consisting of four replicates): (1) positive control (PC; thermoneutral condition), (2) negative control (NC; heat stress condition), (3) low-CTM (NC + low CTM level in tap water), (4) medium-CTM (NC + medium CTM level in tap water),  and (4) high-CTM (NC + high CTM level in tap water). The CTM levels in the tap water for the low-CTM treatment were 0.1, 0.15, 0.3, 0.4, and 0.45 mg/bird/day on days 1-10, 11-20, 21-30, 31-40, and 41-50, respectively. The respective values were 1.0, 1.5, 3.0, 4.0, and 4.5 for the medium-CTM, and 10, 15, 30, 40, and 45 mg/bird/day for the high-CTM water.

    RESULTS

    The average weight gain during the whole experimental period in the medium-CTM treatment was higher compared to that in the negative control treatment, but lower than that in the positive control treatment (P<0.05). The heterophil/lymphocyte ratio and total antibody titers against Newcastle disease in the medium-CTM and high-CTM groups were similar to those of the broilers in the PC group, yet better (P<0.05) those of the NC group. The serum superoxide dismutase activity was also higher (P<0.05) in the high-CTM group compared to that of the NC group.

    CONCLUSIONS

    The results suggested that the water supplementation of CTM at a moderate level (1.0, 1.5, 3.0, 4.0, and 4.5 mg/bird/day during different rearing periods) could be a strategy to ameliorate the detrimental effects of heat stress in broilers.

    Keywords: Broilers, heat stress, Chelated mineral supplementation, Immunity, antioxidant status
  • Shaghayegh Rasoli, HamidReza Aliakbarpour *, Seyed-Mohammad Hosseini Pages 421-431
    BACKGROUND

    There are different kinds of phytase from different sources used in poultry nutrition.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to evaluate the effects of addition of 2 sources of 6- phytase to the diet of male broilers in terms of growth performance, Tibia biometric, breacking straight, mineralization, blood biochemical parameters, and carcase yield.

    METHODS

    Herein, we recruited 216 1-d-old male Ross broilers and divided them to three experimental groups and six replications for 42 D. The treatment (T) diets included: T1 (without phytase (control)), T2 (supplemented with 500 FTU/kg diet of Aspergillus niger phytase (fungi phytase)), T3 (supplemented with 500 FTU/kg diet of phytase produced by a genetically modified strain of Aspergillus oryzae by doner Citrobacter braakii gene (genetically modified phytase)).

    RESULTS

    Serum P in the birds supplemented by genetically modified phytase was higher compared with that in the control birds (P<0.05). Additionally, Tibia P in this group was higher than that of birds supplemented by fungi phytase (P<0.05). However, Tibia breaking straight in birds supplemented by genetically modified phytase did not differ significantly with those fed with a diet with fungi phytase. Meanwhile, Tibia breaking straight in birds supplemented by genetically modified phytase was higher than control (P<0.05). Growth performance, Tibia length, diameter, ash, Ca, dry weight, average serum HDL, Triglyserid, Cholesterol, Ca, Alkalin phosphatase, Glucose, Total Protein, and Carcase yeild were not significantly different among any of the treatments.

    CONCLUSIONS

    Supplementation of male broilers diet with genetically modified phytase (500 FTU/kg), without any differences in terms of performance, could increase P of serum, P of Tibia and breacking straight of Tibia compared to supplementation diet with Aspergillus niger phytase.

    Keywords: Phytase, Bone, Performance, Broilers, Carcase
  • Sholeh Hooshyar, MohammadHossein Shahir *, Iraj Jafari Anarkooli Pages 432-441
    BACKGROUND

    On account of the importance of iodine in the synthesis of thyroid hormones, different levels of dietary iodine can affect the occurrence of ascites syndrome in broilers.

    OBJECTIVES

    The current research aimed to investigate the effects of different sources and levels of iodine on performance, carcass traits, ascites mortality, thyroid hormones, and serum biochemical parameters of broiler chickens under cold stress condition.

    METHODS

    This experiment was performed using 375 one-day-old male broiler chickens in a completely randomized design with five treatments, five replications, and 15 birds per replication. To induce ascites, the room temperature was reduced to 15 °C from 14 days and this temperature was maintained until the end of the period. The experimental treatments included: control treatment (basal diet with iodine at the recommended level, 1.25 ppm), basal diet + potassium iodide (KI) with iodine levels (6.25 and 3.75 ppm), and basal diet + calcium iodate [Ca(IO3)2. H2O] with iodine levels (6.25 and 3.75 ppm).

    RESULTS

    The effect of the treatments on the performance indices was not significant throughout the experiment. The lowest percentage of ascites mortality, heart weight, and triiodothyronine (T3) were observed in the treatment (6.25 ppm), which was significantly different from the control treatment (P<0.05). The lowest ratio of right ventricle to total ventricles (RV/TV) was related to potassium iodide treatment (6.25 ppm), which indicated tendency (P<0.10). Chickens receiving higher levels of iodine (6.25 ppm) had higher thyroxine than those receiving lower levels (3.75 ppm) (P<0.05) and showed a lower ratio of triiodothyronine to thyroxine compared to those (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    The results of this experiment implied that the use of higher levels of dietary iodine (6.25 ppm), especially as potassium iodide, reduces broiler’s ascites mortality under cold stress conditions.

    Keywords: Ascites Syndrome, Broilers, Cold stress, thyroid hormones, iodine
  • Mohammad Mazandarani *, Gholamreza Darvishi, Ashkan Zargar, Ashkan Zargari Pages 442-449
    BACKGROUND

    Ammonia accumulation in warm-water fish pond can lead to mortality or reduction in growth and body immune indices.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to investigate the effects of chronic sub-lethal unionized ammonia (NH3) on growth indices and gill and kidney histopathology l, after a 30 – day trial in common carp (Cyprinus carpio).

    METHODS

    Herein, 180 fish with an average weight of 4.5±0.5 g were divided into six tanks. Two groups, including one control group and one treatment group (with three replicates for each one), were considered. The treatment fish were exposed to 0.1 mg/l on un-ionized ammonia (NH3) for 30 consecutive days. Following one -month, ammonia exposure growth indices and histological analysis of gill and kidney were investigated.

    RESULTS

    The results showed that exposure to 0.1 mg/l of NH3 led to a significant reduction in growth indices. Additionally, edema and epithelial lifting with hyperplasia in the second lamella were detected in the gill of the treatment group. The kidney was characterized by focal renal tubules degeneration and necrosis, congestion, and increase in the melano-macrophage centers.

    CONCLUSIONS

    Although chronic exposure to 0.1 mg/l of unionized ammonia was not found to cause mortality in common carp, it could have some side effects, such as a decline in growth indices and histopathological effects in kidney and gill tissues. Thus, for higher production, sublethal levels of ammonia should also be taken into account in common carp ponds.

    Keywords: ammonia, Histology, growth indices, Long time exposure, Common carp
  • MohammadMehdi Malekshahinejad, Seyed Mehdi Ghamsari *, MohammadMehdi Dehghan, Gholamreza Nikbakhat-Brojeni, Seyed Sadra Izadi Pages 450-458
    BACKGROUND

    Open wounds affecting the distal part of limbs are commonly seen in horses. Due to certain factors, such as limited connective tissue available, potentiated growth of excessive granulation tissue, risk of contamination, and poor response to common treatments, healing of these wounds becomes a major problem for veterinarians on a number of occasions. Application of Mesenchymal Stem Cells (MSC) for enhancing wound healing has received a great deal of scientific attention. Among the MSCs, those derived from adipose tissue are frequently used owing to their availability, large number of cells after the primary harvest, and the capacity to differentiate to different cell lines.

    OBJECTIVES

    The current study aimed to evaluate type 1 and 3 collagen genes expression in horse distal limb wounds treated via adipose-derived Mesenchymal Stem Cells and its comparison with bone marrow-derived stem cells.

    METHODS

    After treatment of the experimental open wounds created in the distal limbs of four horses via autologous MSCs, real-time PCR was used for evaluating and comparing the expression of type I and III collagen genes in the healing wounds.

    RESULTS

    Significant differences in the expression of type I and III collagen genes were observed between the treatment groups. Despite the fact that the greatest collagen genes expression belonged to bone marrow-derived MSCs, no significant differences were seen with adipose-derived MSCs.

    CONCLUSIONS

    Owing to the advantages and an acceptable performance, adipose-derived MSCs could be considered as a novel approach to enhancing limb wound healing in horses.

    Keywords: Wound healing, equine, Mesenchymal stem cells, bone marrow, adipose tissue
  • Shiba Yousefvand, Farshid Hamidi *, Morteza Zendehdel Pages 459-466
    BACKGROUND

    During the modification of several races, which has been done on chickens, there have been several changes in the function of neural pathways and receptor density involved in the control of food intake and appetite. Melanocortin system and its receptors are involved in the central regulation of nutritional behaviour and energy balance. Therefore, this study was designed to investigate the role of this system in the central control of food and water intake in birds.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to evaluate the role of MCR3 and MCR4 receptors in controlling the food and water intake in birds.

    METHODS

    This work was performed on 48 Ross 308 broiler chicks through two experiments (each experiment in four groups). Primarily, stereotaxic surgical guide cannula was implanted in the chickens. Subsequently, in the first experiment, the chickens were divided into the four following groups: the control solution, 0.2, 2, and 10 nmol/5µl of SHU9119 (Non-selective antagonist of MCR3 and MCR4 receptors) In the second experiment, the chickens were also divided in four groups: the received control solution, 0.2, 2, and 10 nmol/5µl of MCL0020 (Selective MCR4 receptor antagonist) via intracerebroventricular (ICV) injection. Afterwards, cumulative food and water intake were measured at 30, 60, 90, 120, 150, and 180 minutes after the injection.

    RESULTS

    The results of this study showed that ICV injection of SHU9119 and MCL0020 increased cumulative food intake (P>0.05), but did not affect cumulative water intake (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    According to the findings herein, central melanocortin system is one of the systems involved in central control of food intake in birds.

    Keywords: food intake, Water intake, MCR3, MCR4, broiler chicks
  • Zahra Basir *, Rahim Peyghan Pages 467-475
    BACKGROUND

    Tilapia, Oreochromis niloticus, is an omnivorous and important breeding species in the world. Over the recent years, tilapia breeding has begun in Iran. In aquaculture, it is very important to regulate a balanced diet in terms of nutrients needed for growth, which would be also economically appropriate.

    OBJECTIVES

    The main objective of this study was to investigate the effect of substituting chicken waste powder in the diet of fish at levels of 0, 25, 50, 75, and 100 % on the tissue structure of different parts of the intestine of Nile tilapia.

    METHODS

    75 fish (three frequency per treatment) were fed with chicken waste powder instead of fish meal in their diet for eight weeks at 0, 25, 50, 75, and 100 % levels. At the end of the treatment, separate samples were taken from the initial, middle, and end parts of the intestine. After passing the usual histological steps, the slides were assessed by hematoxylin-eosin staining and TUNEL immunohistochemistry technique.

    RESULTS

    In histometric studies, the highest villi height, thickness, muscle layer, and number of goblet cells were reported in the control group and the lowest in the 100 % group. In immunohistochemical studies, the number of apoptotic cells in groups 75 and 100 % was higher than that in the other groups.

    CONCLUSIONS

    According to the results of the present study, it could be suggested that the replacement of chicken waste powder instead of a fish meal up to 50 % for indigo tilapia is tolerable. However, higher levels of chicken waste powder will reduce absorption, and acceptance of food and have adverse effects on growth.

    Keywords: Poultry by-product, Fish meal, Intestine histology, tilapia, Diet