فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 46 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه سی شارپ (مقیاس خصومت و پرخاشگری کودکان: کنشی/ واکنشی) در افراد با و بدون اختلال طیف اوتیسم
    زهرا قدیمی کلاته، سید فردین قیصری، محمود شیخ * صفحه 1

    اندازه گیری انواع مختلف پرخاشگری (مانند جسمی، کلامی) و کارکردهای آن (مانند کنشی/واکنشی) در افراد دارای اختلال ناتوانی‌های رشدی و خصوصا نوجوانان و بزرگسالان توجه کمی را به خود اختصاص داده است. در این مطالعه، به تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس خصومت و پرخاشگری کودکان: کنشی/ واکنشی (C-SHARP) در افراد با و بدون اختلال طیف اوتیسم در گروه‌های سنی مختلف می-پردازیم. بدین منظور پرسشنامه C-SHARP ، چک لیست رفتار کودک (CBCL) و پرسشنامه پرخاشگری واکنشی _ کنشی توسط گروه‌های سنی مختلف دارای اختلال طیف اوتیسم و سایر ناتوانی‌های رشدی پر شد. انواع مختلف روایی همراه با آزمون- بازآزمون و آلفای کرونباخ برای پایایی بیرونی و درونی آن، تعیین گردید. همچنین همبستگی بین C-SHARP ، CBCL و پرسشنامه پرخاشگری واکنشی _کنشی برای بررسی اعتبار مقیاس C-SHARP به کار برده شد. ضریب همبستگی بین خرده مقیاس‌های C-SHARP با CBCL بیرونی سازی‌شده نسبت به CBCL درونی سازی‌شده بیشتر بود. افراد طبقه بندی شده با پرسشنامه پرخاشگری واکنشی _ کنشی به عنوان واکنشی و کنشی، نمرات کنشی C-SHARP بالاتر از افرادی که فقط به عنوان واکنشی یا به عنوان نه واکنشی و نه کنشی طبقه بندی شده اند دارند. برای نمرات واکنشی C-SHARP نیز الگوی مشابه با نمرات کنشی مشاهده شد. نتایج این مطالعه شواهدی از اعتبار C-SHARP از طریق تایید روایی محتوا و ارتباط آن با مقیاس‌های معتبر ارایه داد که نشان می-دهد C-SHARP برای اندازه گیری انواع مختلف رفتار پرخاشگرانه در گروه‌های سنی مختلف دارای ناتوانی-های رشدی مفید است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، پرسشنامه C-SHARP، پرخاشگری، پرسشنامه پرخاشگری واکنشی، کنشی، ناتوانی رشدی
  • صالح معظم*، رسول حمایت طلب، حسن غرایاق زندی، محمد خزائی صفحات 355-373

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی روش های آموزش ارتقای عملکرد ورزشی مبتنی بر مایندفولنس و تصویرسازی ذهنی بر بهبود مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در بسکتبالیست های جوان انجام گرفت. تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی است و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه لیست انتظار است. جامعه آماری پژوهش را بسکتبالیست های جوان شهر تهران تشکیل دادند. تعداد 60 نفر به عنوان نمونه آماری و به شیوه در دسترس، در سه گروه مایندفولنس، تصویرسازی ذهنی و گروه لیست انتظار جایگزین شدند. تحلیل های آماری در دو بخش آمار توصیفی شامل مشخصات آزمودنی ها، توزیع داده ها و مقادیر میانگین و انحراف معیار متغیرهای مورد مطالعه ارایه شده اند و از آزمون شاپیرو-ویلک برای تشخیص طبیعی بودن داده ها و در ادامه با استفاده از آمار استنباطی از آزمون های تی همبسته، آنوا، لون (برابر واریانس ها)، جیمز هاول و بنفرونی (تعقیبی) به منظور تجزیه وتحلیل و آزمون فرضیه ها استفاده شده است. همچنین سطح آماری در این پژوهش 05/0 در نظر گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان داد، عملکرد پرتاب شوت آزمودنی ها در پیش و پس آزمون در گروه مداخله مایندفولنس با اختلاف میانگین (15/4) و تصویرسازی ذهنی با اختلاف میانگین (55/2-)، معنادار شد. همچنین یافته های نهایی پژوهش نشان داد که آموزش مایندفولنس در مقایسه با آموزش تصویرسازی ذهنی در ارتقای مهارت پرتاب آزاد تاثیر بیشتری داشت (2/0=P).

    کلیدواژگان: بسکتبال، پرتاب آزاد، تصویرسازی ذهنی، عملکرد ورزشی، مایندفولنس
  • ایوب هاشمی*، ربابه رستمی، حبیب هادیان فرد صفحات 393-407
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر توانبخشی شناختی بر مهارت های پایه بنیادی کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بود. روش پژوهش نیمه تجربی بود و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کودکان 6 تا 10 ساله شهر خنج بودند. برای این منظور،40 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی به روش نمونه گیری خوشه ای و براساس ملاک های ورود و خروج به عنوان افراد گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. تحریک الکتریکی در 24 جلسه و هر جلسه به مدت 20 دقیقه با شدت یک میلی آمپر روی ناحیه F3 و F4 بر روی گروه های تحقیق انجام گرفت. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه اختلال هماهنگی رشدی (DCDQ7)، آزمون ارزیابی حرکتی برای کودکان (MABC-2)، آزمون رشد مهارت های حرکتی درشت اولریخ (TGMD-2) و آزمون هوش ریون بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات از طریق آزمون لوین، کولموگروف-اسمیرنوف و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0 انجام گرفت. یافته ها نشان داد که تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز (tDCS) بر افزایش مهارت های حرکتی جابه جایی (92/0=Eta،001/0P=،84/461F=)، کنترل شیء (90/0=Eta،001/0P=،15/351F=) و بهره حرکتی کلی (94/0=Eta،001/0P=، 21/597F=) تاثیر معناداری دارد. این روش به عنوان درمان غیردارویی می تواند در این افراد استفاده شود و در بهبود مهارت های پایه بنیادی که از مشکلات مهم افراد دارای این اختلال است، مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تحریک الکتریکی، توانبخشی شناختی، کودکان، مهارت حرکتی
  • فرناز ترابی*، زهرا مرتضایی دارسرا صفحات 409-427

    تمرکز، در تیراندازی نقش مهمی دارد. برخی توانایی تمرکز را از استعدادهای طبیعی و ذاتی ورزشکاران دانسته اند، حال آنکه این توانایی ها ذاتی نیست و مهارت هایی است که ورزشکاران می توانند از طریق تمرین و آموختن به دست آورند. یکی از راه‏های افزایش تمرکز، استفاده از تحریک الکتریکی فراجمجمه‏ای مغز با استفاده از جریان الکتریکی مستقیم (tDCS) است. بدین منظور به بررسی تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه‏ای مغز با استفاده از جریان الکتریکی مستقیم بر تمرکز و رکورد تیراندازان تپانچه 16-26 ساله شهر اصفهان پرداخته شد. در پژوهش 30 آزمودنی (خانم و آقا) حضور داشتند که 15 نفر آنها در گروه تجربی و 15 نفر برای گروه کنترل انتخاب شدند. پیش از شروع کار از آزمودنی‏های هر دو گروه پیش‏آزمون شامل تست استروپ و فرم کامل تیراندازی شامل 60 تیر با دستگاه اسکت گرفته شد و پس از آن افراد گروه تجربی تحت تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه‏ای مغز با استفاده از جریان الکتریکی مستقیم از ناحیهT3 و CZ به مدت 20 دقیقه با ولتاژ یک میلی‏آمپر در یک روز و به مدت 10 جلسه به صورت مداوم قرار گرفتند. پس از پایان کار و گذشت 7 روز از همه آزمودنی‏ها پس‏آزمون گرفته شد که همان موارد پیش آزمون بود. داده‏های به دست آمده با استفاده از SPSS و سپس تحلیل کوواریانس بررسی شد. در این تحقیق، سطح معناداری برای آمار بخش تمرکز 005/0 و برای آمار بخش رکورد 0001/0 به دست آمد. نتایج به دست آمده هم در آمار توصیفی و هم در آمار استنباطی با 05/0 >P نشان دهنده این بود که تحریک الکتریکی فراجمجمه‏ای مغز بر تمرکز و رکورد تیراندازان تپانچه تاثیر معنا داری داشته و بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز، تمرکز، تیراندازی، رکورد
  • شهریان اسحاقی، مرتضی طاهری*، خدیجه ایراندوست صفحات 429-443
    افزایش نرخ جمعیت سالمندان و هزینه های ناشی از آن، بخش عمده ای از منابع بهداشتی و درمانی هر جامعه ای را به خود اختصاص داده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره مداخلات ورزشی و غذایی هدفمند بر ظرفیت توجه، سرعت واکنش و پردازش اطلاعات زنان سالمند دارای اختلال خواب بود. بر این اساس 53 نفر به صورت در دسترس و هدفمند با دامنه سنی 65-75 سال انتخاب شدند. همگی آنها از کم خوابی رنج می بردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین هوازی، تمرین هوازی-مکمل ویتامین دی ، مکمل ویتامین دی و گروه کنترل تقسیم شدند. مصرف ویتامین دی در دو گروه به صورت 2000 واحد روزانه مصرف می شد. از پرسشنامه تشخیصی آمادگی فعالیت بدنی (PARQ) برای آگاهی از سطح آمادگی جسمانی آزمودنی ها و از پرسشنامه یادآمد 24 ساعته رژیم غذایی گیبسون روز قبل از پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای استخراج نیمرخ وضعیت خواب از مقیاس کیفیت خواب پیتزبورگ استفاده شد. از آزمون روانی-حرکتی COG نیز به منظور بررسی مولفه های شناختی و ذهنی و پردازش اطلاعات استفاده شد. نتایج نشان داد گروه های هوازی، مکمل و هوازی-مکمل بهبود معنا داری در توجه انتخابی و زمان واکنش داشتند. همچنین گروه هوازی-مکمل به نسبت  گروه هوازی و گروه مکمل بهبود معنا داری در توجه انتخابی و زمان واکنش داشت. به نظر می رسد تمرینات هوازی به همراه مصرف مکمل ویتامین دی موجب بهبود عملکرد روانی حرکتی زنان سالمند می شود. ازاین رو مصرف مکمل ویتامین دی و تمرینات هوازی در تعامل با هم برای زنان سالمند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، پردازش اطلاعات، سالمند، عملکرد روانی-حرکتی، ویتامین D
  • عاطفه افتخاری، جلال دهقانی زاده* صفحات 445-458
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر خودحرکتی بر ادراک فاصله بود. روش تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه ارومیه بودند که به طور تصادفی در دسترس 60 نفر (30 پسر و 30 دختر) با میانگین سنی 73/2 ± 19 سال که شرایط شرکت در تحقیق را داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به سه گروه 20 نفره شامل گروه ایستا، گروه پویا با سرعت 4 کیلومتر در ساعت و گروه پویا با سرعت 8 کیلومتر در ساعت تقسیم شدند. از آزمون راه رفتن با چشم بسته در مسیر مستقیم به سمت هدف قبلا مشاهده شده برای سنجش ادراک فاصله استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون تحلیل واریانس نشان داد که در ادراک فاصله بین گروه ها تفاوت معناداری وجود ندارد، درحالی که در ادراک فاصله با چشم بسته بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین در نمرات ادراک فاصله با چشم بسته بین گروه حرکت با سرعت تردمیل 4 و 8 کیلومتر در ساعت تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی تفاوت این دو گروه با گروه ایستا معنادار است. در نهایت نتایج نشان داد هرچند خودحرکتی بر ادراک فاصله با چشم بسته تاثیر دارد، سرعت حرکت تاثیری بر این ادراک ندارد؛ بنابراین، حرکت می تواند بر ادراک محیط پیرامون اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ادراک، خودحرکتی، سرعت حرکت
  • نیره شمشیری، زهره مشکاتی*، رخساره بادامی صفحات 459-475
    مقدمه و هدف

    هدف مطالعه حاضر تاثیر تمرینات دید ورزشی بر دقت و چشم ساکن مهارت هدف گیری-مهاری در کودکان با اختلال یادگیری بود.

    روش

    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح اندازه گیری تکراری (پیش آزمون- پس آزمون- یادداری- انتقال)، 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری شهر اصفهان با دامنه سنی 7 تا 10 سال، به صورت در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در دو ‏گروه تمرینات دید ورزشی و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون شرکت کنندگان اقدام به 10 کوشش تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توپ نمودند. مرحله اکتساب طی هشت هفته و هر هفته سه جلسه انجام گفت. پس از اتمام آخرین جلسه تمرینی، در مرحله پس آزمون، در دو هفته بی تمرینی در مر کودکان با اختلال یادگیری استفاده ناکارامدتری از راهبرد های خیرگی در تکالیف مختلف دارند. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات دید ورزشی بر مدت زمان چشم ساکن و دقت مهارت هدف گیری- مهاری در کودکان با اختلال یادگیری بود.در این تحقیق نیمه تجربی با طرح سری های زمانی (پیش آزمون- پس آزمون- یادداری- انتقال)، 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری شهر اصفهان با دامنه سنی 7 تا 10 سال، به صورت در دسترس، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات دید ورزشی و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون شرکت کنندگان اقدام به 10 کوشش تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توپ کردند. مرحله اکتساب طی 8 هفته و هر هفته 3 جلسه انجام گرفت. پس از اتمام آخرین جلسه تمرینی، در مرحله پس آزمون، در دو هفته بی تمرینی در مرحله یادداری و در مرحله انتقال، شرکت کنندگان اقدام به 10 کوشش تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توپ کردند. در هریک از مراحل رفتار خیرگی توسط دستگاه ردیابی چشم و عملکرد تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توسط محقق ثبت شد. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری با سطح معنا داری 05/0 تحلیل شد. نتایج نشان داد که تمرینات دید ورزشی بر افزایش دقت مهارت هدف گیری- مهاری و افزایش طول دوره چشم ساکن مرحله پرتاب کردن کودکان با اختلال یادگیری تاثیر معنا داری دارد. اما دیگر نتایج نشان داد که تمرینات دید ورزشی بر چشم ساکن مرحله دریافت کردن کودکان با اختلال یادگیری تاثیر معنا داری ندارد.به طور کلی نتایج تحقیق حاضر بر اهمیت تمرینات دید ورزشی بر عملکرد کودکان دارای اختلال یادگیری تاکید دارد؛ اما در مورد اثر تمرینات دید ورزشی بر رفتار خیرگی با توجه به نوع تکلیف موردنظر (هدف گیری یا مهاری) به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. حله یادداری و در مرحله انتقال، شرکت کنندگان اقدام به 10 کوشش تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توپ نمودند. در هر یک از مراحل رفتار خیرگی توسط دستگاه ردیابی چشم و عملکرد تکلیف پرتاب کردن و گرفتن توسط محقق ثبت گردید. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری با سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    تمرینات دید ورزشی بر افزایش دقت مهارت هدف گیری- مهاری و افزایش طول دوره چشم ساکن مرحله پرتاب کردن کودکان تاثیر معنی داری دارد. تمرینات دید ورزشی بر چشم ساکن مرحله دریافت کردن کودکان تاثیر معنی داری ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطاله حاضر بر اهمیت تمرینات دید ورزشی بر عملکرد کودکان دارای اختلال یادگیری تاکید دارد؛ در مورد اثر تمرینات دید ورزشی بر رفتار خیرگی با توجه به نوع تکلیف مورد نظر (هدف گیری یا مهاری) نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، تمرینات خیرگی، چشم ساکن، دقت، دید ورزشی، مهارت هدف گیری- مهاری
  • مغدید عبدالله رش، نرمین غنی زاده حصار*، مهری محمدی دانقرالو، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه صفحات 475-495

    مهارت های بنیادی دستکاری در کودکان، پیش نیاز حرکات و مهارت های ورزشی در بزرگسالی است. هدف از این پژوهش مقایسه مهارت های بنیادی دستکاری بین کودکان مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی و کودکان سالم بود. جامعه آماری پژوهشدو گروه کودکان پسر 10-11 ساله سالم و کودکان مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی شهر پیرانشهر بودند که 45 دانش آموز سالم به روش نمونه گیری تصادفی و 45 دانش آموز دارای سندروم متقاطع فوقانی با توجه به معیارهای ورود به پژوهش و با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری ناهنجاری کایفوز از برنامه (Goniometer-pro) و برای ارزیابی سر به جلو و شانه به جلو از روش برنامه image J و برای ارزیابی مهارت های بنیادی دستکاری از آزمون اولریخ درشت نسخه سوم (TGMD 3) استفاده شد.بین مهارت های بنیادی دستکاری کودکان مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی و کودکان سالم تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p)، به طوری که در همه مهارت های بنیادی دستکاری، کودکان سالم نسبت به کودکان مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی وضعیت بهتری داشتند. نتایج نشان داد براساس یافته ها، سندروم متقاطع فوقانی که منشا آن برهم خوردن تعادل بین عضلات آگونیست و آنتاگونیست است، سبب ایجاد محدودیت حرکتی و ضعف در مهارت های بنیادی دستکاری کودکان می شود، ازاین رو توجه به این ناهنجاری ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اولریخ، سندروم متقاطع فوقانی، کودکان، مهارت های بنیادی، مهارت های دستکاری
|
  • Psychometric properties of the Persian version of the C -SHARP questionnaire (Children’s Scale of Hostility and Aggression: Reactive/Proactive) in individuals with and without autism spectrum disorder
    zahra ghadimi kalateh, seyed fardin qeysari, Mahmood Sheikh * Page 1

    Measuring different types of aggression (such as physical, verbal) and its functions (such as Reactive/Proactive) in individuals with developmental disabilities, especially adolescents and adults, has received little attention. In this study, we investigated the validity and reliability of the Persian version of the Children’s Scale of Hostility and Aggression: )Reactive/Proactive) in individuals with and without autism spectrum disorder in different age groups. For this purpose, C-SHARP questionnaire, child behavior checklist (CBCL) and reactive/Proactive aggression questionnaire were filled out by different age groups with autism spectrum disorder and other developmental disabilities. Different types of validity were determined with test-retest and Cronbach's alpha for its external and internal reliability. Correlation between C-SHARP, CBCL and reactive/Proactive aggression questionnaire was also used to assess the validity of the C-SHARP scale. The correlation coefficient between C-SHARP subscales and CBCL Externalizing was higher than internalized CBCL. Individuals classified with the reactive/Proactive aggression questionnaire as both Reactive and Proactive have higher C-SHARP Proactive Scores than individuals classified as Reactive only or Reactive or Non- Proactive. For C-SHARP reaction scores, a similar pattern was observed for proactive scores. The results of this study provided evidence for the validity of C-SHARP by confirming the content validity and its relationship with valid scales, which shows that C-SHARP is useful for measuring different types of aggressive behavior in different age groups with developmental disabilities

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, C-SHARP Questionnaire, Aggression, Reactive-Active Aggression Questionnaire, Developmental Disability
  • Saleh Moazam *, Rasoul Hemayat Talab, Hassan Gharayagh Zandi, Mohammad Khazaei Pages 355-373

    The present study was conducted to compare the effectiveness of two different methods to enhance free throw shooting among young basketball players. One method is based on mindfulness(MSPE) and the other is based on mental imagery(MI). This is a semi-experimental study and in terms of data collection, the design of the study is experimental with pre-test, post-test and a control group. Statistical population consisted of young basketball players in Tehran from whom 60 players were selected through convenience sampling and put into the following three groups: mindfulness group, mental imagery group and control group. Statistical analyses were presented in two sections: descriptive statistics and inferential statistics. Descriptive statistics included participants’ characteristics, distribution of data and the variables’ mean and standard deviation. Shapiro-Wilk test was also used to determine whether the data were naturally occurring. Then, the data were analyzed through inferential statistics using paired-samples T-Test, ANOVA, Leven’s Test, Games-Howell Test and Bonferroni post hoc Test to test the hypotheses. Significance level of the study was set at 0.05. The results obtained from the pre-test and post-test of both mindfulness and mental imagery groups showed the participants’ performance was significant with mean differences of 4.15 and -2.55 respectively. Also, the final findings of the study indicated that treatment in mindfulness group was more effective than that of mental imagery group, in improving free throw shooting (P=0.2).

    Keywords: basketball, free throw, Mindfulness, mental imagery, sport performance
  • Ayoub Hashemi *, Robabeh Rostami, Habib Hadianfard Pages 393-407
    The purpose of this study was to investigate the effect of cognitive rehabilitation on Fundamental motor skills of children with DCD. The method of the present study was quasi-experimental, a pre- posttest design with experimental, and control groups. The statistical population of the study was 6 to 10 year old children in khonj city. For this purpose, 40 children with developmental coordination disorders were selected by cluster sampling method based on entry and exit criteria as members of the sample group and were randomly divided into experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. Electrical stimulation was performed in 24 sessions and each session for 20 minutes with an intensity of one mA on the F3 and F4 regions on the study groups. The instruments used in this study included the DCD Questionnaire (DCDQ7), Movement Assessment Battery for Children - Second Edition (MABC-2), the Ulrich Test of Gross Motor Development (TGMD-2) and the Raven Intelligence Test. Data analysis was performed by Levin, Kolmogorov-Smirnov test and analysis of covariance at a significance level of 0.05. The results showed that Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) have a significant effect on increasing locomotor movement skills (F = 461.84, P = 0.001, Eta = 0.92), object control (F = 351.15, P = 0.001, Eta = 0.90,) and total motor skills (F = 597.21, P = 0.001, Eta = 0.94). This method can be useful and effective in improving Fundamental motor Skills, which is one of the major problems of these children.
    Keywords: Children, cognitive rehabilitation, Developmental Coordination Disorder, Electrical stimulation, motor skills
  • Farnaz Torabi *, Zahra Mortazaee darsara Pages 409-427

    Concentration is an important rool in shooting, Some consider the ability to concentrate to be a natural and inherent talent of athletes, while these abilities are not innate and are skills that athletes can acquire through practice and learning.The use of direct brain electrical stimulation is one of the ways to increase the concentration. This study focused on effect of Transcranial direct current stimulation (tDCS) on the concentration and record of 16 to 26 year old pistol shooters in Isfahan was investigated, 30 subjects (consisted of women and gentlemen were present. 15 of them were in experimental group and 15 subjects were selected for control group. Before the beginning of the study, subjects of both groups were subjected to a pretest including a stroop test and a complete shot form 60 arrows with a scatt machine. Then the experimental group went under the influence of tDCS from the T3 and CZ regions for 20 minutes with voltage of 1 mA per day and it continued for 10 sessions. All subjects were subjected to post-test, which was the same as the pre-test after the end of work and 7 days later. Data were analyzed by SPSS . The results showed that Transcranial direct current stimulation had a significant effect on the concentration and the record of the pistol shooters. The results of both descriptive statistics and inferential statistics (P <0.05) indicated that tDCS had a significant effect on concentration and record of pistol shooters and it improved by using tDCS.

    Keywords: concentration, Record, Shooting, transcranial direct current stimulation (tDCS), pistol
  • Shahrian Eshaghi, Morteza Taheri *, Khadijeh Irandoust Pages 429-443
    The purpose of this study was to investigate the effect of a course of aerobic exercise and vitamin D supplementation on the psychomotor function of elderly women with sleep disorders. Based on this, 42 people were selected in an accessible and targeted manner with an age range of 60-70 years. They all suffered from insomnia. Subjects were randomly divided into four groups: aerobic exercise, aerobic exercise-vitamin D supplement, vitamin D supplement and control group. Vitamin D intake in both groups was taken as 2000 units daily. The Physical Activity Readiness Diagnostic Questionnaire (PARQ) was used to know the level of physical fitness of the subjects and the Gibson 24-hour diet recall questionnaire the day before the pre-test and post-test. The Pittsburgh Sleep Quality Scale was used to extract the sleep profile. COG psychomotor test was also used to assess cognitive and mental components and information processing. The results showed that the aerobic, supplement and aerobic-supplement groups had a significant improvement in selective attention and reaction time. Also, the aerobic-supplement group had a significant improvement in selective attention and reaction time compared to the aerobic group and the supplement group. Aerobic exercise along with vitamin D supplementation seems to improve the motor and motor function of older women. Therefore, vitamin D supplementation and aerobic exercise in interaction are recommended for older women.
    Keywords: sleep, Vitamins, Elderly, Disorder, Function
  • Atefe Eftekhari, Jalal Dehghanizade * Pages 445-458
    The aim of this study was to investigate the effect of self-movement on distance perception. The method of the present study is quasi-experimental. The statistical population of the present study was the students of Urmia University who were randomly selected as a sample of 60 students who were eligible to participate in the study and were randomly divided into three groups of 20 people including static group, dynamic group with treadmill speed 4 Km/h and the dynamic group were divided at a speed of 8 km/h. The test of walking blindfolded in a straight line to a previously observed target was used to measure distance perception. The results of analysis of variance showed that there was no significant difference in the perception of estimating the distance between groups, while there was a significant difference in the perception of distance with closed eyes between groups and also in perception scores. There is no significant difference in distance with closed eyes between the movement group with treadmill speeds 4 and 8, but the difference between these two groups with the group without movement is significant and Finally, the results showed that although self-motion affects the perception of distance with the eyes closed, but the speed of movement does not affect this perception. Therefore, movement can affect the perception of the surrounding environment.
    Keywords: Self-movement, perception, speed of movement, Distance, students
  • Nayereh Shamshiri, Zohreh Meshkati *, Rokhsareh Badami Pages 459-475
    Introduction and Purpose

    the purpose of this study was to examine the effect of sport vision training on accuracy and targeting-interceptive skill quiet eye in children with learning disorder.

    Methods

    In this semi- experimental study with a repeated-measure design, 30 boys aged 7-10 years with learning disorder were divided into sport vision and control groups. In the pre-test phase, participants performed 10 trails to throw and catch task the ball.Acquisition phase have done in eight weeks and three sessions in per weeks. At the end of the last training session, in the post-test phase, in two weeks of detraining in the retention and transfer phases, the participants performed 10 trials to throw and catch task the ball. At each phase, the gaze behavior was recorded by eye tracker system and the throw and catch task performance was recorded by the researcher. Data were analyzed by analysis of variance with repeated measures with 0.05 significant levels.

    Results

    The results indicated that sport vision training has a significant effect on increasing the accuracy of targeting-interceptive skills and on increase quiet eye period of throw phase. But, other result indicated that sport vision training has not effect on quiet eye of catching phase.

    Conclusion

    In general, the results of the current study emphasize the importance of sports vision training on the performance of children with learning disabilities; However, more research is needed on the effect of sports vision training on gaze behavior according to the type of task (targeting or interceptive).

    Keywords: Accuracy, gaze training, learning disorder, Quiet Eye, sport vision, targeting-interceptive skill
  • Abdollah Rash, Maghdid, Narmin Ghani Zadeh Hesar *, Mehri Mohammadi Danghralo, Ebrahim MohammadAli Nasab Firouzjah Pages 475-495
    Introduction

    Basic manipulation skills in children are a prerequisite for movement and sports skills in adulthood. The aim of this study was to compare basic manipulation skills between children with upper cross syndrome and healthy children.

    Methodology

    The statistical population of the study included two groups of healthy boys aged 10-11 years and children with upper cross syndrome in Piranshahr. According to the inclusion criteria, 45 healthy students and 45 students with upper cross syndrome were selected by random and purposive sampling. The Goniometer-pro android app was used to measure kyphosis, the image J program was used to evaluate the head and shoulders forward, and the Ulrich test (TGMD 3) was used to assess the basic manipulation skills. Descriptive statistics, mean and standard deviation were used to describe the data and One-way ANOVA was used to compare the two groups.

    Results

    There was a significant difference between the basic manipulation skills of children with upper cross syndrome and healthy children (p <0.05). In this regard, healthy children in all skills of manipulation, were better than children with upper cross syndrome.

    Conclusion

    Based on the findings, upper cross syndrome abnormality, which is caused by imbalance between agonist and antagonist muscles, causes limitation of movement and weakness in basic manipulation skills of children, so it is necessary to pay attention to these abnormalities.

    Keywords: basic skills, Children, manipulation skill, Ulrich, Upper Crossing Syndrome