فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 39 (زمستان 1400)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 39 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ولی نعمتی*، محمود ضیایی، ابوالحسن فقیهی، اصغر طهماسبی صفحات 7-29

    معیشت عشایری امروزه با چالش های جدی همراه شده است. سیاست گذاری های غلط در رابطه با جامعه عشایری، باعث شده است، تعداد جمعیت عشایر کوچنده نسبت به گذشته کمتر شده و عشایر به یکجانشینی سوق داده می شوند. این در حالی است که جامعه عشایری ایران از پتانسیل های بالایی برای جذب گردشگر برخوردار است که عواید حاصله از آن می تواند بعنوان یک گزینه معیشتی مکمل برای عشایر مطرح باشد. استفاده از قابلیت های گردشگری، نیازمند سیاست گذاری و شناخت عوامل تاثیرگذار بر توسعه گردشگری عشایری است. بر این اساس، هدف این پژوهش شناسایی عوامل تاثیرگذار بر توسعه گردشگری عشایری بعنوان مکمل معیشت عشایری است. این تحقیق از نوع پژوهش های کیفی بوده و با استفاده از تحلیل محتوای مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان انجام یافته است. از تحلیل تماتیک برای استخراج مفاهیم پنهان مرتبط با عوامل تاثیرگذار بر گردشگری عشایری استفاده و در قالب دو دسته عوامل ایجابی و سلبی طبقه بندی شدند. عوامل ایجابی که دارای تاثیر مثبت بر توسعه گردشگری عشایری است شامل: سرمایه اجتماعی، کنشگری دولت، توان محیطی، سرمایه فرهنگی و نمادین، توان اقتصادی، امکانات و زیرساخت ها و توانمندسازی جامعه عشایری است. همچنین عوامل سلبی توسعه گردشگری عشایری شامل موانع فرهنگی، موانع اجتماعی، موانع زیست محیطی، موانع شناختی-دانشی و بی توجهی به عشایر بود.

    کلیدواژگان: معیشت عشایری، گردشگری عشایری، عشایر شاهسون، تحلیل کیفی
  • علیرضا خاکی*، عبدالرضا افتخاری، سعید هاشمی، مهدی پورطاهری صفحات 31-49

    پژوهش حاضر به ارایه الگوی مطلوب مدیریت اکوتوریسم شهری کوهستانی در شهرستان مریوان پرداخته است. روش تحقیق روش اکتشافی-کاربردی و به صورت کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش، گردشگرانی هستند که به شهرستان مریوان به عنوان مقصد گردشگری مراجعه می کنند، که برای نمونه گیری، با استفاده از فرمول کوکران تعداد 130 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدهد اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخت بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری SmartPLS انجام شده است. بررسی نتایج نشان داد که الگوی مدیریت اکوتوریسم در منطقه شهری کوهستانی مریوان در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و از مدیریت یکپارچه آمایشی (حکمروایی) تبعیت نمی کند. الگوی مطلوب مدیریت اکوتوریسم در چارچوب توسعه پایدار گردشگری الگوی حکمروایی یکپارچه می باشد.

    کلیدواژگان: ارائه الگوی مطلوب، الگوی مدیریت، اکوتوریسم شهری کوهستانی، رویکرد حکمروایی
  • جمشید عینالی*، مهدی چراغی، سکینه آذرخش صفحات 51-77

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش حمل و نقل روستایی در رقابت پذیری اقتصادی مقاصد گردشگری روستایی در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شده است. نوع تحقیق کاربردی و ماهیت آن توصیفی- تحلیلی مبتنی بر گردآوری داده ها با استفاده از تکمیل پرسشنامه در بین سرپرستان خانوار است. جامعه آماری پژوهش خانوارهای ساکن دایمی در روستاهای هدف گردشگری استان کهگیلویه و بویر احمد است. تعداد روستاهای هدف گردشگری استان بالغ بر 12 مورد است که 9 مورد از انها دارای جمعیت دایمی هستند که از روش تمام شماری استفاده شده است. در سطح تحلیل خانوار از 1312 خانوار ساکن با استفاده از فرمول کوکران تعداد 297 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری t تک نمونه ای، همبستگی، معادلات ساختاری و کروسکال والیس استفاده شده است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین رقابت پذیری مقصدهای گردشگری و حمل و نقل رابطه معناداری وجود دارد. همچنین براساس نتایج معادلات ساختاری بیشترین اثرات حمل و نقل بر روی مولفه تنوع بخشی به فرصت های اشتغال و درآمد با ضریب 521/0 می باشد. نتایج نشان داد که، دسترسی به سیستم حمل و نقل مناسب و بهبود یافته نقش اساسی در ارتقای شاخص های رقابت پذیری اقتصادی مقاصد گردشگری روستایی دارد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، رقابت پذیری اقتصادی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • رضا سلیمان نژاد، امیرحسین علی بیگی*، لاله صالحی صفحات 79-112

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ظرفیت های غرب استان مازندران برای توسعه پایدار گردشگری کشاورزی به صورت آمیخته انجام گرفت.جامعه بخش کیفی، کارشناسان حوزه گردشگری کشاورزی بودند که به صورت هدفمند انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با 20 نفر از آنها اطلاعات گردآوری شد که بر اساس دو مرحله کدگذاری باز و محوری نظریه بنیانی با استفاده از نرم افزار Maxqdawin12 تعداد 87 گویه استخراج گردید که در شش بعد چشم اندازهای طبیعی، چشم اندازهای انسان ساخت، ظرفیت های گردشگرپذیری، امکانات اقامتی و تفریحی، آثار تاریخی-فرهنگی و امکانات زیرساختی دسته بندی شدند. جامعه آماری بخش کمی تعداد 69 نفر از دهیاران روستاهای غرب استان مازندران بودندکه به روش چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده های بخش کمی از آماره های میانگین، انحراف معیار، آزمون رتبه ای فریدمن، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد چشم اندازهای طبیعی در مرتبه نخست، چشم اندازهای انسان ساخت در رتبه دوم قرار دارند. اما امکانات زیرساختی در مرتبه آخر از لحاظ جاذبه ها قرار دارد. نتایج آزمون F و توکی نشان داد اختلاف معناداری بین سه شهرستان تنکابن، چالوس و رامسر از لحاظ فرصت های هم پیوند گردشگری کشاورزی درسطح خطای 01/0 وجود دارد و شهرستان های مختلف از لحاظ فرصت ها و جاذبه ها با یکدیگر تفاوت دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری پایدار کشاورزی، چشم انداز طبیعی، ظرفیت های گردشگری کشاورزی، توسعه روستایی
  • کسری کتاب اللهی، سحر نصری، مرتضی میرغلامی*، حسن محمودزاده صفحات 113-139

    به دلیل شیوع و استمرار بیماری همه گیر کرونا، تمایل به استفاده از فضاهای باز و عمومی رونق یافته است. در این میان سبزراه خسروآباد شهر سنندج که به دلایلی چون وجود عمارت تاریخی، قرارگیری در مرکز شهر و سبزینگی فراوان، یکی از مقاصد مهم تفریحی شهروندان و مسافرین شهر سنندج می باشد نیز رونقی دوچندان یافته است. با این حال فرضیه نویسندگان این است که این محور می تواند کیفیات بهتری را به بازدیدکنندگانش عرضه نماید. از آنجا که تاکنون پژوهش منسجمی در زمینه تحلیل طراحی شهری این محور به مثابه مهمترین سبز راه استان کردستان به انجام نرسیده است، لذا انجام این پژوهش ضروری می نماید.پژوهش حاضر، به لحاظ نوع هدف، کاربردی و به لحاظ نوع روش در دسته تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد. هدف اصلی پژوهش، بررسی منظر شهری سبزراه پیاده خسروآباد سنندج با استفاده از روش کمی- کیفی گیندرز می باشد. چارچوب نظری با استفاده از روش اسنادی، جمع آوری شده و 3 مورد «اجتماعی/ انسانی؛ زیست محیطی؛ کالبدی» به عنوان مولفه های مورد بررسی در منظر شهری شناسایی شد. ابزار تحلیلی مورد استفاده در این پژوهش، تکنیک گیندرز می باشد. در روش گیندرز، تراکم خطوط نشانگر تراکم اتفاقات کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی و طول خطوط بیانگر اهمیت اتفاقات رخ داده است...

    کلیدواژگان: پاتوق شهری، منظر تاریخی، تحلیل گیندرز، سبزراه خسروآباد، سنندج
  • غدیر عشورنژاد* صفحات 141-162

    برنامه ریزی و بدنبال آن تصمیم گیری در گردشگری با اطلاعات دقیق و بهنگام، توسعه پایدار در این زمینه را تضمین می کند. این اطلاعات در سال های اخیر با توسعه فناوری های سنجش از دور بیش از پیش در دسترس محققان قرار گرفته است. در این تحقیق با استفاده از پتانسیل محصولات سنجش از دور خدمات اکوسیستم گردشگری برای کل بیوم های کشور ارزیابی اقتصادی شد. همچنین استان های کشور به تفکیک ارزش های بیوم های موجود در آن ها با یکدیگر مقایسه شدند. بیوم های ویژه ای همچون آبسنگ های مرجانی، جنگل های حرا و جلبک های دریایی تا بیوم های متداولی همچون جنگل ها و تالاب ها در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، ارزش اقتصادی خدمات گردشگری تمامی بیوم های موجود در کشور در حدود 20 میلیارد دلار در سال برآورد شده است. استان های مازندران، گیلان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان به ترتیب با ارزشی برابر با 3/25، 2/44، 1/43، 1/38 و 1/31 میلیارد دلار در سال بیشترین و استان های خراسان جنوبی، قم، سمنان، خراسان شمالی و ایلام به ترتیب با ارزشی برابر با 0/07، 0/08، 0/14، 0/15 و 0/16 میلیارد دلار در سال کمترین سهم را در ارایه این خدمات داشته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری، تفریحی، خدمات اکوسیستم، سنجش از دور، ایران
  • محسن جاجرمی زاده، بهناز دهدارزاده، امین نیکبخت* صفحات 163-196

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی است، از نظر ماهیت آمیخته، روش گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی و از نظر افق زمانی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی با روش گلوله برفی 22 نفر از خبرگان کارآفرین و مدیران در زمینه ی گردشگری روستایی می باشد و در بخش کمی، اشخاصی می باشند که در حیطه ی گردشگری روستایی فعالیت می کنند و 110 نفر برآورد شدند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با استفاده از جدول مورگان 85 نفر مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از روش تحقیق فراترکیب برای استخراج و شناسایی عوامل استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده، از نرم افزار spss استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که در نهایت 11 عامل، 35 مفهوم و 88 شاخص مورد تایید قرار گرفتند. بر پایه مدل طراحی شده عوامل به ترتیب اولویت از عامل صنعتی که در پایین ترین سطح می باشد و بعد از آن عامل سیاسی و قانونی ، عامل نهادی و سازمانی، عامل اقتصادی، عامل زیرساختی، عامل مدیریتی، عامل شخصیتی کارآفرینان، عامل اجتماعی، عامل امنیتی، عامل زیست محیطی و در نهایت عامل فرهنگی که در بالاترین سطح قرار دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، گردشگری. گردشگری روستایی، فراترکیب
  • علی مدبر خاک نژاد، کریم حسین زاده دلیر*، بختیار عزت پناه صفحات 197-222

    با توجه به اهمیت برنامه ریزی و سیاست گذاری در توسعه ی گردشگری، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی برنامه ریزی و سیاست گذاری توسعه ی گردشگری تاریخی-فرهنگی در شهر تبریز نگارش شده است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر شیوه ی اجرا، پیمایشی و از نظر زمانی، مقطعی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان و کارشناسان شهرداری منطقه ی تاریخی-فرهنگی شهر تبریز بوده که حجم نمونه بر اساس روش دلفی 100 نفر برآورد شده است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک حداقل مجذورات جزیی در نرم افزار Warp-PLS و آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با توجه به پتانسیل های تاریخی-فرهنگی شهر، این نوع از گردشگری در تبریز توسعه ی قابل توجهی را نداشته است. این امر ناشی از نارسایی های برنامه ریزی و سیاست گذاری در سطوح خرد و کلان می باشد. در سطح خرد می توان به ناکارآمدی مدیریت تصمیم گیری و عملیاتی در حوزه ی بازآفرینی بافت تاریخی-فرهنگی (ابعاد مختلف مدیریتی، اقتصادی و فضایی-عملکردی) و در سطح کلان می توان به عدم وجود دیدگاه همه جانبه نگر و سیستمی، قوانین و روابط سیاسی نامناسب، نبود رویکرد یکپارچه در نظام مدیریتی (غلبه ی مدیریت تمرکزگرا و تکنوکرات گرا) و تصدی گری دولت در بخش گردشگری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سیاست گذاری، توسعه ی گردشگری، گردشگری تاریخی-فرهنگی، شهر تبریز
  • حمید ضرغام بروجنی، مریم نقوی* صفحات 223-245

    استراتژی ها بهداشتی مربوط به پیشگیری از شیوع کووید-19، سفر و گردشگری را در سطح جهان متوقف کرده و به شکل غیرقابل انکاری منجر به کاهش سفرهای خارجی و افزایش تقاضای سفرهای داخلی شده است. اگر چه گردشگری کسب وکاری با تاب آوری بالا است اما اثرات بی سابقه این بیماری، نشان از بحران در این صنعت دارد که می تواند تغییرات ساختاری بلندمدتی را در پی داشته باشد. بررسی انگیزه های گردشگران برای انجام سفرهای داخلی در دوران شیوع کووید-19 هدف این پژوهش است. پژوهش حاضر، اکتشافی و با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. تعداد نمونه آماری تا رسیدن به اشباع نظری 17 نفر بودند و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با آنان گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس کیودا انجام شد. یافته های پژوهش، وجود انگیزه های متنوعی برای سفر در دوران شیوع کووید19 را نشان می دهد. در نتیجه ی این پژوهش مشخص شد که وجود انگیزه های رانشی در گردشگران منجر به شکل گیری انگیزه های کششی سفر در این دوران شده است. با این حال، عوامل بازدارنده ای نیز شناسایی شدند که با ایجاد اخلال در تصمیم سفر، اگرچه منجر به تصمیم به عدم سفر نشده، اما تغییر الگوی سفر را در پی داشته اند.

    کلیدواژگان: انگیزه های گردشگران داخلی، تئوری رانشی-کششی، ادراک خطر سفر، تئوری مسئولیت پذیری اجتماعی، کووید-19
  • جواد براتی* صفحات 247-273

    تغییر در ترکیب سبد خرید یکی از آثار کاهش قدرت خرید خانوار است و بخش گردشگری نیز از جمله بخش هایی محسوب می شود که بیشترین تاثیر را از این تغییر می پذیرد. اما ماهیت متفاوت محصول گردشگری از سایر کالاهای اقتصادی و همچنین تمایزات منطقه ای در نوع هزینه کرد گردشگران، چگونگی تاثیرپذیری هزینه کرد خانوار در بخش گردشگری را تحت الشعاع قرار می-دهد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییر رفتار خانوار در انجام هزینه های گردشگری که متاثر از عوامل مختلفی از جمله تغییر در قدرت خرید خانوار می باشد، از مدل پانل دیتای فضایی طی دوره زمانی 1390-1398 و برای 31 استان کشور استفاده کرده است. نتایج مدل خودرگرسیون فضایی نشان داده است که قدرت خرید خانوار، تاثیر منفی بر سهم هزینه های گردشگری در بودجه خانوار دارد. بر اساس نتایج بدست آمده می توان چنین تحلیل کرد که تغییر در قدرت خرید خانوار، مستقیما به کاهش تعداد سفرها و یا کاهش ماندگاری گردشگری نمی انجامد بلکه تاثیر خود را بر نوع سفر و تغییر در الگوی سفر خانوار می گذارد. تغییردرالگوی سفر به گونه ای است که به تغییر درترکیب هزینه های گردشگری خانوار وهمچنین تغییر درانتخاب مقاصد منجرمی شود. بررسی نتایج به تفکیک استان ها نیز موید انجام سفرهای کوتاه تر (انتخاب مقاصد نزدیک تر) در هنگام کاهش قدرت خرید خانوار می باشد.

    کلیدواژگان: قدرت خرید خانوار، الگوی سفر، استان های ایران، پانل دیتای فضایی
|
  • Vali Nemati *, Mahmood Ziaee, Abolhassan Faghihi, Asghar Tahmasebi Pages 7-29

    Wrong policies regarding the nomadic community have caused the number of nomadic populations to decrease compared to the past and the nomads are being pushed towards monogamy. Meanwhile, the nomadic community of Iran has high potentials to attract tourists, the income of which can be considered as a complementary livelihood option for nomads. The use of tourism capabilities requires policy-making and knowledge of the factors affecting the development of nomadic tourism. Accordingly, the purpose of this study is to identify the factors affecting the development of nomadic tourism as a complement to nomadic livelihood. This research is a qualitative research and has been done using the content analysis of semi-structured interviews with experts. Thematic analysis was used to extract the hidden concepts related to the factors affecting nomadic tourism and were classified into two categories of positive and negative factors. Positive factors that have a positive impact on the development of nomadic tourism include: social capital, government activism, environmental power, cultural and symbolic capital, economic power, facilities and infrastructure, and empowerment of nomadic society. Negative factors in the development of nomadic tourism also included cultural barriers, social barriers, environmental barriers, cognitive-knowledge barriers, and inattention to nomads.

    Keywords: nomadic livelihood, Nomadic Tourism, Shahsavan nomads, Qualitative Analysis
  • Alireza Khaki *, Abd Alreza Eftekhari, Saied Hashemi, Mahdi P:Ourtaheri Pages 31-49

    IntroductionThe research present the optimal model of urban ecotourism management in Marivan city. Materials and MethodsThe research method is exploratory-applied and quantitative. The statistical population of the study is tourists who come to Marivan city, for which 130 people have been selected by sampling using the Cochran's formula in a simple random way. The research instrument included a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed using SmartPLS structural equation software. Discussion and resultsExamination of the results showed that the ecotourism management model in the mountainous urban area of Marivan is not in a good condition and does't follow the integrated statistical management. ConclusionThe optimal model of ecotourism management in the context of sustainable tourism development is the integrated governance model.

    Keywords: Provide the desired model, management model, urban urban ecotourism, governance approach
  • Jamshid Einali *, Mahdi Chreraghi, Sakineh Azarakhsh Pages 51-77

    The aim of this study was to investigate the role of rural transportation in the economic competitiveness of rural tourism destinations in Kohgiluyeh and Boyerahmad Province. The type of research is applied and its nature is descriptive-analytical based on data collection using field methods such as completing a questionnaire among households. The statistical population of the study is the permanent residents in the tourism target villages of Kohgiluyeh and Boyerahmad Province. The number of villages targeted for tourism in the Kohgiluyeh and Boyerahmad Province is 12 cases, of which 9 villages have a permanent population, and due to the small number of them, the counting method has been used. At the household analysis level, 297 households were selected as a sample from 1312 resident households using Cochran's formula. One-sample t-test, correlation, structural equations and Kruskal-Wallis statistical tests were used to analyze the data. The results of correlation analysis show that there is a significant relationship between the competitiveness of tourist destinations and transportation indices with the correlation coefficient of 0.331. Also, based on the results of structural equations, the most effects of transportation are on the component of diversification of employment and income opportunities with a coefficient of 0.521.

    Keywords: Tourism Development, Economic Competitiveness, Kohgiluyeh, Boyerahmad Province
  • Reza Solymannejad, Amirhossein Alibaygi *, Laleh Salehi Pages 79-112

    This mixed Research aimed to identify the attractions associated with the sustainable development of Agri- tourism m in the west of Mazandaran Province.The population of the qualitative sector were experts in the field of agricultural tourism in various organizations who were purposefully selected and data was collected through semi structured interviews with 20 of them Based on the two stages of open and axial coding of the basic theory, 87 indicators were extracted using Maxqdawin12 software. The statistical population of the quantitative section was 69 rural villagers in the west of Mazandaran province who were selected by multi-stage method. In order to analyze the quantitative data, mean, standard deviation, Friedman rank tests, Analysis of variance ANOVA and Tukey test software. The results showed that natural landscapes are in the first place, manmade landscapes are in the second place. But infrastructure is the last resort in terms of opportunities. The results of F test and Tukey post hoc showed that there is a significant difference between the three cities of Tonekabon, Chalous and Ramsar in terms of opportunities for interconnected Agri- tourism at the error level of 0.01 and different cities in terms of opportunities and attractions differ from each other.

    Keywords: Tourism, Sustainable of Agri- tourism, Natural landscape, Agri-tourism Capacities, Rural Development
  • Kasra Ketabollahi, Sahar Nasri, Morteza Mirgholami *, Hassan Mahmoudzadeh Pages 113-139

    Due to the current corona pandemic situation, people's acceptance of urban spaces has changed due to their presence. Historic buildings are one of the reasons for attracting people to attend public spaces, and the space in front of these buildings is also a hangout for people. The space in front of Khosrowabad mansion in Sanandaj is the only pedestrian green road in this city that can offer better quality despite the public welcome.While reviewing the literature on the subject, 3 components "social / human; environmental; "Physically" was identified. The present study is applied in terms of purpose type and survey research in terms of method. The analytical tool used in this research is Gindrooz technique, according to which the density of lines indicates the density of physical, social and environmental events and the length of the lines indicates the importance of the events and is obtained through a questionnaire and a green survey. In this study, 100 creative Ginderzi questionnaires are used to identify landscape features in the summer of 2020 and suggestions for improving landscape qualities are presented.

    Keywords: Urban hangout, historical landscape, Gindros analysis, Snandaj, Khosrowabad green road
  • Qadir Ashournejad * Pages 141-162

    Planning and subsequent decision-making in tourism with accurate and up-to-date information ensures sustainable development of the country's assets. This information has become more accessible to researchers in recent years with the development of remote sensing technologies. In this study, using the potential of remote sensing products in integration with Robert Costanza valuation model, tourism ecosystem services for all biomes in Iran were evaluated economically. In addition, the provinces of Iran were compared with each other in terms of biomass values. Special biomes such as coral reefs, mangrove forests and seagrasses to common biomes such as forests, wetlands, etc. were studied in this study. Based on the results, the economic value of tourism ecosystem services of all biomes in Iran is estimated at about $ 20 billion per year. Mazandaran, Gilan, Hormozgan, Bushehr and Khuzestan provinces with a value of 3.25, 2.44, 1.43, 1.38 and 1.31 billion dollars per year, respectively, and the provinces of South Khorasan, Qom, Semnan, North Khorasan and Ilam with a value of 0.07, 0.08, 0.14, 0.15 and 0.16 billion dollars per year had the lowest share in providing these services.

    Keywords: Tourism, recreation, Ecosystem Services, Remote Sensing, Iran
  • Mohsen Jajarmizadeh, Behnaz Dehdarzade, Amin Nikbakht * Pages 163-196

    The purpose of this study is practical, mixed in nature, descriptive-survey and cross-sectional. The statistical population of the study was 22 entrepreneurs and managers in the field of qualitative snowmaking in rural tourism. Stratified random sampling was performed using Morgan table of 85 subjects. In this study, a cross-linked research method was used to extract and identify factors. A researcher-made questionnaire was used for data collection. To evaluate the validity, the face validity method was used by professors and the kappa method was used to measure the reliability of the classification. Spss software was used to analyze the collected data. The findings showed that 11 factors, 35 concepts and 88 indicators were finally approved. According to the designed model, the factors are in the order of priority, the industrial factor at the lowest level followed by the political and legal factor, the institutional factor, the economic factor, the infrastructure factor, the management factor, the entrepreneurial personality factor, the social factor, the factor. Security, environmental factor and ultimately cultural factor at the highest level.

    Keywords: Entrepreneurship, Tourism. Rural tourism, Meta-Synthesis Method
  • Ali Modabber Khaknezhad, Karim Hosseinzadeh Dalir *, Bakhtiar Ezzatpanah Pages 197-222

    Considering the effect of appropriate planning and policy-making in tourism development, the present study has been written with the aim of evaluating the planning and policy-making of historical-cultural tourism development in Tabriz metropolis. The research method in the present study is applied in terms of purpose, survey in terms of implementation method and cross-sectional in terms of time. In order to analyze the data, has been used the technique of least squares in Warp-PLS software and sample t-test in SPSS software. Findings indicate that according to the historical-cultural potentials of the city, this type of tourism in Tabriz has not developed significantly. This is due to inadequacies in planning and policy-making at the micro and macro levels. At the micro level, we can point to the inefficiency of decision-making and operational management in the field of recreating the historical-cultural context (various managerial, economic and spatial-functional dimensions) and at the macro level, we can to the lack of a comprehensive and systematic view, inappropriate laws and political relations, the lack of an integrated approach in the management system (the dominance of centralist and technocratic management) and government ownership in the tourism sector.

    Keywords: Planning, Policy Making, Tourism Development, historical-cultural tourism, Tabriz Metropolis
  • Hamid Zargham Boroujeni, Maryam Naghavi * Pages 223-245

    Health strategies for covid19 have stopped travel and tourism activities around the world and have undeniably led to a decrease in international travel, followed by an increase in domestic travel demand. Although tourism is resilient, the unprecedented impacts of covid19 indicate a crisis in this industry. The crisis that is not only different, but can have long-term structural changes in tourism. In this regard, the purpose of this study is to investigate the tourists’ motivations to make domestic travel during the outbreak of Covid19. This study is a qualitative research. The sampling method was purposive and the number of statistical samples based on achieving theoretical saturation was 17 and the data were collected through semi-structured interviews. Data analysis was performed using MAXQDA in the framework of three steps; open, axial, and selective coding. The findings show that there are various motivation factors for travel during the Covid19 outbreak. As a result of this research, it was found that the existence of tourist’s push motivation has led to the formation of pull motivation for travel in this period. Inhibitory factors were also identified, although they did not stop the domestic tourists from traveling, made them change their usual travel patterns.

    Keywords: Travel motivations of domestic tourists, Push-Pull theory, Perception of travel risk, Social responsibility theory, Covid-19
  • Javad Barati * Pages 247-273

    The change in the composition of the household consumption basket is one of the effects of decreased purchasing power. Tourism sector is one of the sectors that will be most affected by this change. But the different nature of the “tourism product” from other economic goods, as well as regional differences in the type of tourist spending, overshadows how household spending in the tourism sector is affected. This study aimed to investigate the change in household behavior in tourism expenditures that are affected by various factors such as changes in household purchasing power, and for this purpose has used the spatial data panel model during the period 2011-2019 for 31 provinces of Iran. The results has shown that household purchasing power has a negative effect on the share of household tourism expenditures. Results also examining the effects of some of the most important variables of household budget, it can be analyzed that the change in household purchasing power does not directly reduce the number of trips or the tourists’ length of stay, but it affects the type of travel and the change in the household travel pattern. It also leads to changes in choice of destinations.

    Keywords: Household purchasing power, travel pattern, provinces of Iran, spatial panel data models