فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید علی محمدی نژاد، اصلان اگدرنژاد* صفحات 311-322

    پژوهش حاضر به منظور شبیه سازی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت زیدون شامل SAR ، EC و TDS با استفاده از مدل های ANN و ANN-GA و درنهایت مقایسه نتایج آن ها با داده های اندازه گیری شده ، انجام گرفته است. این دشت با مساحتی حدود 1034 کیلومتر مربع در جنوب غربی شهرستان بهبهان واقع شده و دارای اقلیم خشک و بیابانی است. پارامترهای ورودی مدل ها برای پارامتر کیفی TDS شامل سدیم، هدایت الکتریکی، کلسیم، منیزیم، سولفات و نسبت جذب سدیم و برای پارامتر کیفی SAR شامل سدیم، کل نمک های محلول، بی کربنات، کلسیم و منیزیم و برای پارامتر کیفی EC شامل کلسیم، منیزیم، سولفات، سدیم و نسبت جذب سدیم از سال 1390 تا 1397 جمع آوری گردید.نتایج نشان داد، در مدل ANN و ANN-GA بیشترین دقت شبیه سازی SAR در مدل با تابع تانژانت سیگمویید، در مدل شبیه ساز EC هم بیشترین دقت در مدل های ANN و ANN-GA به ترتیب مربوط به توابع محرک لگاریتم سیگمویید و تانژانت سیگمویید می باشد. همچنین در مدل ANN و ANN-GA بیشترین دقت شبیه سازی TDS به ترتیب در مدل با توابع محرک تانژانت سیگمویید و لگاریتم سیگمویید به دست آمد. به طوری که مقدار RMSE و MAE کمترین مقدار و شاخص R2 بیشترین مقدار را دارد. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده، دقت مدل ANN-GA هم بالاتر از مدل ANN، برای شبیه سازی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت زیدون برآورد شده است.بنابراین استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی به همراه الگوریتم ژنتیک ابزار مناسبی برای شبیه سازی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی در حجم بالا، بدون احتیاج به اندازه گیری و کارهای آزمایشگاهی که نیاز به زمان و هزینه بالا دارند، می باشد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، پارامترهای کیفی، شبیه سازی، مدل شبکه عصبی مصنوعی
  • محسن محمدی گلنکش*، سید علی اکبر هدایتی، محمد فروهر واجارگاه، احمدرضا پیرعلی، مریم فلاح صفحات 323-331
    زمینه و هدف

    پایش رسوبات در محیط های آبی بدلیل نقش آنها در آلایندگی اهمیت بسزایی دارد. این مطالعه با هدف پایش آلودگی برخی فلزات سنگین (کادمیم، مس،آهن،سرب و روی) در رسوبات سطحی تالاب انزلی صورت گرفت.

    مواد وروش ها

    بدین منظور نمونه های رسوب از سه بخش شرقی؛ غربی و مرکزی تالاب در فصول مختلف 1399جمع آوری شدند. در ادامه با استفاده از Arc GIS 10.7 پهنه بندی فلزات رسوب تالاب صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد بیشترین غلظت در منطقه غربی تالاب مشاهده شد. میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوبات تالاب برای مس (18/47) ، روی (74/15)، کادمیوم (0/67)، سرب (12/05)و آهن (1/97) میلیگرم برکیلوگرم در بخش غربی بدست آمد. در این بررسی ترتیب غلظت فلزات مورد بررسی در نمونه های رسوب در هر سه منطقه بصورت کادمیوم< آهن < سرب< مس<روی بدست آمد. ارزیابی همبستگی پیرسون نیز ارتباط قوی و معنادار (در سطح 0/05)بین سرب با مس و روی را نشان داد. براساس نقشه پهنه بندی بخش های واقع در حدواسط مرکز تا غرب تالاب مقادیر بالاتری از فلزات را در رسوبات خود جای داده است.

    نتیجه گیری

    در مجموع فعالیت های مختلف انسانی و توسعه صنایع و وجود اراضی کشاورزی در محدوده تالاب انزلی و رودخانه های ورودی را می توان از عوامل موثر بر آلودگی دانست. لذا با پایش مستمر زیستی و اکولوژیکی تالاب می توان رآوردی از میزان فلزات سنگین و سهم هرکدام در تالاب پی برد. همچنین مدیریت در راستای حفاظت و پایش از تالاب ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: آلودگی، تالاب، روش فاصله معکوس وزنی، سرب، رسوب
  • غلامرضا درویشی*، مجید احتشامی، ناصر مهردادی، رضا عابدینی صفحات 332-342
    مقدمه و هدف

    امروزه، در بین مسایل مختلفی که بعنوان منابع آلوده کننده بشمار میروند، پلاستیک ها و مشتقات آن در جایگاه خاصی قرار دارد. بخش اعظمی از این پلاستیک ها در ابعاد میکرو و نانو میباشند. یکی از مهمترین منابع انتقال میکروپلاستیک ها، تصفیه خانه های فاضلاب هستند که مقدار زیادی از این ذرات که در فرایند تصفیه حذف نشده اند، وارد محیط های پذیرنده می شوند. هدف از این تحقیق، ابتدا تعیین روش بهینه شناسایی و استخراج ذرات از فاضلاب جهت شمارش و سپس بررسی میزان حذف در فرآیند تصفیه و همچنین مشخص کردن میزان ذرات خروجی از تصفیه خانه می باشد.

    روش کار

    نمونه گیری از ورودی و خروجی تصفیه خانه فاضلاب که در استان مازندران قرار دارد، بطور فصلی و در سه فصل بهار، تابستان و پاییز انجام گرفت تا مشخص گردد در چه فصلی از سال، میزان میکروپلاستیک های موجود در فاضلاب افزایش و یا کاهش می یابد. همچنین روش استخراج و شناسایی بر اساس عملیات اسیدشویی و بر پایه ایجاد اختلاف چگالی بوده که با بهینه سازی و نوآوری، نتیجه مطلوبی را به همراه داشته است.

    یافته ها

    با استفاده از این روش مقدار میکروذرات و میکروفیبرها به همراه اندازه و شکل ذره مشخص گردید و تعیین شد که فرآیند معمول تصفیه خانه تا چه حد قادر به جداسازی میکروپلاستیک ها از فاضلاب میباشد. فرآیند تصفیه خانه بطور میانگین میتواند 95 درصد از ذرات را جدا کند و این به این معناست که 5 درصد ذرات باقیمانده به همراه پساب خارج شده و وارد محیط های آبی میشود.

    نتیجه گیری

     در نهایت با توجه به تحقیق، مشخص گردید روش آزمایشگاهی تعیین شده، می تواند تا حد بسیار مطلوبی اقدام به شناسایی و استخراج میکروپلاستیک ها در اندازه های بسیار ریز نماید. همچنین تعیین پارامترهای مناسب حجم مایع، نمک مصرفی و استفاده از آهن دوظرفیتی افزایش راندمان را نسبت به روش های دیگر به همراه داشته و باعث شناسایی ذرات کوچکتری نسبت به تحقیقات گذشته گردید.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، تصفیه خانه فاضلاب، واکنشهای شیمیایی، اختلاف چگالی، جداسازی
  • علیرضا سیفی، حسن احمدی*، مجید پیروی، مهری اصفهانیان صفحات 343-353
    زمینه و هدف

     با توجه به بالا بودن بار آلایندگی پساب تولیدشده از کارخانه های کاغذ و به منظور جلوگیری از آسیب به محیط زیست پیرامون، پساب حاصل پیش از ورود به محیط زیست نیازمند تصفیه می باشد.

    مواد و روش ها

    بعد از نمونه گیری از پساب کارخانه چوب و کاغذ در شهرستان بابل و بررسی خواص کمی و کیفی آن، مقادیر بالایی از COD و TSS در آن شناسایی شد. در نتیجه، فرایند انعقاد و لخته سازی با استفاده از مواد منعقدکننده پلیمری مانند سولفات آهن، کلروفریک، پلی آلومینیوم کلراید و آلوم و مواد لخته ساز و کمک منعقدکننده مانند پلی آکریل آمید آنیونی و کاتیونی برای حذف مقادیر COD و TSSمورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    سولفات آهن، کلروفریک، پلی آلومینیوم کلراید، آلوم در pH بهینه خود به ترتیب منجر به حذف %12، %5/13، %15 و %23 از COD پساب و همچنین %5/45، %47، %49 و %52 از TSS شدند. سپس با بررسی تاثیر غلظت مواد منعقدکننده، آلوم با غلظت بهینه g/l 1 موجب حذف %7/23 COD و %4/56 TSS شد. همچنین تاثیر استفاده از کمک منعقد کننده های پلیمری آنیونی و کاتیونی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل، کمک منعقدکننده آنیونی با غلظت g/l 004 /0 به همراه غلظت بهینه آلوم سبب حذف %6/48 COD و %6/69 TSS شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده، می توان از فرایند انعقاد و ته نشینی به منظور تصفیه پساب کارخانه کاغذ سازی استفاده کرد. همچنین استفاده از ماده منعقد کننده آلوم و کمک منعقدکننده آنیونی به صورت همزمان سبب افزایش بازدهی فرایند انعقاد و لخته سازی در حذف آلاینده های موجود در پساب کارخانه کاغذسازی می شود.

    کلیدواژگان: تصفیه شیمیایی، انعقاد و لخته سازی، مواد پلیمری، COD، TSS
  • مریم سرخوش، مصطفی هادئی، سیما نوربخش، حسین علیدادی*، محمد پذیرا، غلامرضا فرحزاد صفحات 354-363
    زمینه و هدف

     آلودگی ذرات معلق هوا به عنوان یکی از عوامل موثر بر بیماری های ایسکمیک قلبی، سکته مغزی، بیماری های ریوی و انسداد مزمن ریوی شناخته شده است. هدف از این مطالعه برآورد مرگ و میر منتسب ناشی از مواجهه طولانی مدت با ذرات PM2.5 در شهر مشهد طی سال 1398 با استفاده از مدل AirQ+ بود.

    مواد و روش ها

    به منظور ارایه این مطالعه تحلیلی، داده های کیفیت هوا در سال 1398 از اداره کل محیط زیست استان و مرکز پایش آلایندها زیست محیطی شهرداری مشهد اخذ گردید. داده های ساعتی هر ایستگاه اعتبارسازی شده و ایستگاه هایی که کمتر از 75 درصد دیتاها ثبت نشده و یا اعتبار نداشت حذف گردید. داده های جمعیتی و پارامترهای هواشناسی نیز از سازمان های مربوطه اخذ گردید. جهت کمی سازی اثرات بهداشتی ذرات معلق از نرم افزار AirQ+ استفاده شد. غلظتCut-off مدنظر برابر10 میکروگرم بر مترمکعب بر اساس رهنمود WHO در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه بیانگرغلظت متوسطPM2.5 برابر با µg/m316/31 و تعداد کل 1069مورد مرگ منتسب به این ذرات در سال 1398 بوده است که این میزان حدود 5/9 درصد از کل مرگ های شهر مشهد است. در مواجهه بلند مدت میزان مرگ های منتسب به PM2.5 به دلیل انسداد مزمن ریوی در سال مذکور 87/13 درصد ، به دلیل سرطان ریه 5/11 درصد، به دلیل ایسکمیک قلبی 7/6 درصد و به دلیل سکته مغزی حدود 3/8 درصد از کل مرگ های شهر مشهد در جمعیت بالای 25 سال را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    آلاینده PM2.5 به دلیل ساختار و ترکیبات ویژه خود میتواند یکی از عوامل مخاطره آمیز برای سلامت عموم افراد مطرح باشد. در صورتیکه اثرات سینرژیستی آلاینده ها در نظر گرفته شود، میزان موارد مرگ منتسب به آلودگی هوا میتواند بسیار بیشتر از موارد برآورد کنونی باشد. نتایج این مطالعه ضرورت اقدامات موثر در راستای بهبود کیفیت هوای شهر مشهد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، مرگ و میر، ارزیابی اثرات بهداشتی، ارزیابی ریسک
  • میترا محمدی*، سپیده انصاری، زینب اصغری، سمانه نجفی، زهره میرزایی نیکو، الهه خیامی صفحات 364-372
    زمینه و هدف

    سبزیجات از جمله مواد غذایی با ارزشی محسوب می شوند. با این وجود ممکن است علاوه بر عناصر ضروری، حاوی مواد سمی با بیش از غلظت مجاز باشند که باعث ایجاد نگرانی های زیادی از نظر کیفیت و امنیت این محصولات و سلامت انسان شده است. لذا تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر آلاینده های جوی دی اکسید کربن،بنزین و باران اسیدی بر مقاومت گیاهان ریحان و جعفری انجام شد.مواد و

    روش

    این پژوهش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 54 تیمار اجرا شد. در این مطالعه CO2 با سه غلظت 0، 1000 و ppm 1800 ، بنزین با سه شرایط بدون افزودن بنزین، با بنزین معمولی و با افزودن بنزین سوپر و محلول اسیدی در دو سطح pH 4 و 6 مورد بررسی قرار گرفتند. لازم به ذکر است که آب مقطر با 7= pH به عنوان تیمار شاهد انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت ppm 1000 دی اکسید کربن موجب 63/178% افزایش عملکرد گیاه شده در حالیکه تغلیظ آن تا 1800 ppm، منجر به نابودی گیاه در طی دو روز گردید. همچنین مشخص شد که بنزین سوپر به دلیل بالا بودن عدد اکتان و مکمل های موجود در آن نسبت به بنزین معمولی اثر آلایندگی کمتری (به میزان 7/5%) بر گیاه دارد. علاوه بر این تفاوت معنی داری بین غلظتهای مختلف محلول اسیدی بر مقاومت گیاه مشاهده نشد. در این آزمایش، گیاه جعفری مقاومت بیشتری نسبت به ریحان در مقابل آلاینده ها از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    دی اکسید کربن نسبت به سایر آلاینده های مورد مطالعه و همچنین نقش کلیدی آن در پدیده گرمایش جهانی، نیازمند اعمال مدیریت موثر به منظور ارتقای بهداشتی جامعه و کنترل منابع تولید کننده این گاز در اتمسفر می باشیم.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سبزیجات، آلودگی محیط زیست، آلاینده هوا
  • علی طولابی، ناصر تربتی زارع، یاسان کاظم زاده، حمید سرحدی، ابوذر رئیسوند، ضیاالدین بنیادی* صفحات 373-380
    سابقه و هدف

    امروزه به دلیل خطرات ناشی از نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی روش های جایگزین و بی خطر مانند استفاده از عصاره طبیعی گیاهان طبیعی افزایش یافته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره میوه کنار بر روی چهار باکتری غذازاد سالمونلا، شیگلا، اشرشیاکلی و باسیلوس سریوس انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    عصاره میوه کنار را به شیوه خیساندن یا غوطه وری در متانول تهیه کردیم.پس از تغلیظ توسط دستگاه روتاری به تهیه 9 غلظت از عصاره به شیوه سریالی پرداختیم، سپس اقدام به آنتی بیوگرام به روش چاهک و تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد1 (MIC) و حداقل غلظت کشندگی2 (MBC) نمودیم. همچنین از محلول حجمی_حجمی متانول و دی متیل سولفوکساید با نسبت برابر به عنوان کنترل منفی و از دیسک های شاهد و استاندارد آنتی بیوتیکهای تجاری به عنوان کنترل مثبت استفاده نمودیم.

    یافته ها

    بر اساس نتایج ، قطر هاله رشد برای شیگلا، سالمونلا، باسیلوس سریوس و اشرشیاکلی در غلظت mg/mL 80 از عصاره متانولی گیاه کنار به ترتیب 24، 17، 59 و 19 میلیمتر بدست آمد. همچنین مشخص شد عصاره متانولی میوه کنار دارای اثرات ضد باکتریایی بسیار مطلوبی بر باکتری گرم مثبت باسیلوس سریوس نسبت به سایر باکتری های هدف (که گرم منفی هستند) بوده و دارای اثرات مهار از رشد و باکتری کشی قابل توجهی در غلظت های بسیار کم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عصاره متانولی کنار دارای تاثیرات ضد باکتریایی بسیار مطلوب بر علیه چهار باکتری هدف بوده است. ازاینرو می توان گفت که احتمالا ترکیبات تشکیل دهنده عصاره متانولی این گیاه می تواند به عنوان اجزاء مهم سازنده محصولات مختلف در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: عصاره متانولی، کنار، عوامل غذازاد، نگهدارنده های مواد غذایی، اثرات ضدباکتریایی
  • عارف لطفیان دلوئی، جواد مقری* صفحات 381-390
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید-19 از زمان آغاز تا کنون اثرات قابل توجهی بر جنبه های مختلف زندگی مردم داشته است. کشورهای مختلف سیاست های گوناگونی برای مقابله با این بیماری در حوزه های مختلف اتخاذ نموده اند. هدف از انجام این پژوهش بررسی سیاست های اتخاذ شده مرتبط با حوزه بهداشت محیط برای مقابله با بیماری کووید-19 در کشور ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی با روش تحلیل اسناد در زمستان سال 1400 به انجام رسید. جامعه پژوهش به صورت هدفمند و با مشورت شش تن از متخصصین سیاست گذاری سلامت و بهداشت محیط تعیین گردید. بدین منظور مصوبات ستاد ملی کرونا به عنوان بالاترین مرجع سیاست گذاری در زمینه بیماری کووید-19 به عنوان جامعه پژوهش انتخاب گردید. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای عرفی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 12 به انجام رسید.

    یافته ها

    در مجموع بررسی مصوبات ستاد ملی کرونا 255 کد، 25 زیر تم و 7 تم اصلی مربوط به سیاست های اتخاذ شده مرتبط با حوزه بهداشت محیط برای مقابله با بیماری کووید-19 شناسایی گردید. فعالیت های اجتماعی عمومی، بهداشت محیط عمومی، فاصله گذاری اجتماعی، کنترل مرزها، توسعه زیرساخت ها، تهیه و توزیع تجهیزات حفاظت فردی و ضد عفونی، و نظارت و برخورد قانونی تم های اصلی شناسایی شده در این پژوهش می باشند.

    نتیجه گیری

    تا کنون گستره ای از سیاست های مختلف در حوزه بهداشت محیط برای مقابله با بیماری کووید-19 در کشور ایران اتخاذ شده است. شواهد بومی و بین المللی، تجارب سایر کشورها، و مباحث اقتصادی اجتماعی و سیاسی نقش قابل توجهی در توسعه سیاست ها، اصلاح آن ها و یا به طور کلی کنار گذاردن سیاست های پیشین داشته اند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری سلامت، بهداشت محیط، کووید-19
|
  • Seyed Ali Mohammadi Nezhad, Aslan Egdernezhad * Pages 311-322

    The present study stimulated the groundwater quality parameters of Zeidoun plain including Sodium Adsorption Ratio (SAR), Electrical Conductivity (EC), Total Dissolved Solids (TDS), using ANN and ANN-GA models and in the end compare their results with measured data. The input data for TDS quality parameter consist of Na, EC, Ca, Mg, SO4 and SAR, for SAR including the Na, TDS, Hco3, Ca and Mg and quality parameter of EC contains Ca, Mg, SO4, Na and SAR, gathered from 2011 to 2018.The results showed that in ANN and ANN-GA models, the highest accuracy of SAR simulation in the model with sigmoid tangent function, in EC simulator model, the highest accuracy in ANN and ANN-GA models, respectively, related to logarithm stimulus functions. Sigmoid and tangent is sigmoid. Also in ANN and ANN-GA models, the highest accuracy of TDS simulation was obtained in the model with sigmoid tangent stimulus and sigmoid logarithm, respectively. so that the MAE and RMSE statistics have the minimum and R^2 has the maximum value for the model. In general, according to the obtained results, the accuracy of ANN-GA model is higher than ANN model, to simulate the groundwater quality parameters of Zeidoun plain. Therefore, the use of artificial neural network model along with genetic algorithm is a good tool to simulate high quality groundwater quality parameters, without the need for measurement and laboratory work, which requires high time and cost.

    Keywords: Groundwater, quality parameters, Simulation, Artificial Neural Networks
  • Mohsen Mohammadi *, Aliakbar Hedayati, Mohammad Forouhar Vajargah, Ahmadreza Pirali, Maryam Fallah Pages 323-331
    Background and Aim

    Sediment monitoring in aquatic environments is very important due to long-term exposure of various pollutants. This study was conducted to monitor the pollution of some heavy metals (Cd, Cu, Fe, Pb and Zn) in the surface sediments of Anzali wetland.

    Materials and Methods

    For this purpose, sediment samples were collected from east, west and central parts of the wetland in different seasons of 2020. Heavy metals contamination zoning for sediments in the study area was performed using Arc GIS 10.7

    Results

    The results showed that the highest level of contaminants were obtained in the western part of the wetland. The average concentrations of heavy metals in the sediments were related to Cu (18.47), Zn (74.15), Cd (0.67), Pb (12.05) and Fe (1.97) mg. kg-1 in the western part. The pattern of changes of studied metals was in conformity with Cd 0.05) between Pb, Cu and Zn. According to the zoning map of the parts located in the middle of the center to the west of the wetland, higher amounts of metals have been deposited in its sediments.

    Conclusion

    In general, various human activities and the development of industries and the existence of agricultural lands in the area of Anzali Wetland and incoming rivers can be considered as factors affecting pollution. Therefore, with continuous biological and ecological monitoring of the wetland, it is possible to estimate the amount of heavy metals and the share of each in the wetland. Also, management in order to protect and monitor the wetland seems necessary.

    Keywords: pollution, Wetland, Inverse weight distance method, Pb, sediment
  • Gholamreza Darvishi *, Majid Ehteshami, Naser Mehrdadi Pages 332-342

    Today, plastics have a special place among the various issues that are considered as sources of pollution. Most of these plastics are in the dimensions of Micro and Nano. One of the most important sources of Microplastics transfer is wastewater treatment plants, where a large amount of these particles, which are not removed in the treatment process, enter the receiving environment. The purpose of this study is to first determine the optimal method of identifying and extracting particles from wastewater for counting and then to investigate the amount of removal and also to determine the amount of particles leaving the treatment plant.Sampling of inlet and outlet of wastewater treatment plant located in Mazandaran province was done seasonally in three seasons of spring, summer and autumn to determine in which season of the year, the amount of microplastics in wastewater increases or decreases. Also, the extraction and identification method is based on acid washing operation and based on creating a density difference, which has resulted in a favorable result with optimization and innovation.Using this method, the amount of Microparticles and microfibers along with the size and shape of the particle was determined and it was determined to what extent the normal treatment process is able to separate Microplastics from wastewater. The treatment plant can remove an average of 95% of the particles, which means that the remaining 5% of the particles are removed with the effluent and enter the aqueous environment.Finally, it was found that the determined laboratory method can identify and extract Microplastics in very small sizes to a very desirable extent. Also, determining the appropriate parameters of liquid volume, salt consumption and the use of dual capacity iron increased the efficiency compared to other methods and led to the identification of smaller particles than previous research.

    Keywords: Microplastics, Wastewater Treatment Plant, chemical reactions, density difference, separation
  • Alireza Seifi, Hasan Ahmadi *, Magid Peyrovi, Mehri Esfahanian Pages 343-353
    Background and Aim

    Due to the high pollutant load of paper mill effluent and in order to decrease contaminants, effluent should be treated before being discharged into the environment.

    Materials and Methods

    After collecting samples of paper mill effluent in Babol city, high levels of COD and TSS were found. Therefore, polymeric coagulants such as iron sulfate, ferric chloride, polyaluminum chloride, and alum were employed, as well as anionic and cationic polyacrylamide flocculants.

    Results

    Ferrous sulfate, ferric chloride, aluminum polychloride and alum at their optimum pH removed 12%, 13.5%, 15%, and 23% of effluent COD, respectively, as well as 45.5%, 47%, 49% and 52% of TSS. Then, by examining the coagulants concentration effect, alum with an optimal concentration of 1 g/l removed 23.7% COD and 56.4% TSS. Additionally, the effects of anionic and cationic polymeric coagulants were studied. According to the results, using an anionic coagulant at a concentration of 0.004 g / l in combination with the optimal amount of alum resulted in the elimination of 48.6 % COD and 69.6 % TSS.

    Conclusion

    Based on the results, the coagulation and sedimentation methods can be utilized to treat the effluent of paper mills. Furthermore, using an alum coagulant and an anionic coagulant at the same time improves the efficiency of the coagulation and flocculation processes in removing pollutants from paper mill effluent.

    Keywords: Chemical treatment, Coagulation, flocculation, Polymeric materials, COD, TSS
  • Maryam Sarkhosh, Mostafa Hadei, Sima Nourbakhsh, Hosein Alidadi *, Mohammad Pazira, Gholamreza Farahzad Pages 354-363
    Background and Purpose

    Assessing the health effects of air pollution can provide useful information for health policy . AirQ + software is a tool for determining and modeling the health effects attributed to air pollutants such as O3, NO2, PM10 and PM2.5. The aim of this study was to quantify the health effects of PM2.5 pollutants in the air of Mashhad.

    materials and methods

    In order to present this analytical study, air quality data were obtained in 2019 from the General Department of Environment of the province and the Environmental Pollutants Monitoring Center of Mashhad Municipality. Hourly data of each validated station and stations that less than 75% of the data were not registered or were not valid were eliminate. Demographic and meteorological information were also obtained from relevant organizations. AirQ + software was used to quantify the health effects of suspended particles. The desired cut-off concentration was 10 μg / m3 according to WHO guidelines.

    result

    The results show that the total death rate attributed to PM2.5 in 2019 was about 1069 cases, which is about 9.5% of the total deaths in Mashhad. In the long term exposure, the rate of premature death attributed to PM2.5 due to COPD in that year was about 14%, due to cancer about 12%, due to IHD about 6% and due to stroke about 8% of the total deaths in Mashhad in the upper25 years old population.

    Conclusion

    Among air pollutants, PM2.5 due to its special structure composition can be one of the risk factors for public health. This study does not consider the synergistic effects of air pollutants, which is due to the lack of studies worldwide. If the synergistic effects of pollutants are taken into account, the rate of deaths attributed to air pollution could be much higher than currently estimated.

    Keywords: Air pollution, Particulate Matter, Mortality, health impact assessment, Risk Assessment
  • Mitra Mohammadi *, Sepideh Ansari, Zeinab Asghari, Samaneh Najafi, Zohreh Mirzaei Niko, Elahe Khayyami Pages 364-372
    Background and purpose

    Vegetables are among the valuable foods. However, in addition to essential elements, they may contain toxins in excess of permissible concentrations, which has raised many concerns about the quality and safety of these products and human health. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of atmospheric pollutants of carbon dioxide, gasoline and acid rain on the resistance of basil and parsley.

    Materials and Methods

    This factorial study was performed based on a completely randomized design with 3 replications and 54 treatments . In this study, CO2 with three concentrations of 0, 1000 and, 1800 ppm, gasoline with three conditions without adding gasoline, with ordinary gasoline and with the addition of super gasoline, and acidic solution at two levels of pH 4 and 6 were studied. It should be noted that distilled water with pH = 7 was selected as a control treatment.

    Results

    The results showed that the concentration of 1000 ppm carbon dioxide increased plant yield by 178.63%, while its concentration up to 1800 ppm, led to the destruction of the plant in two days. It was also found that super gasoline due to the high-octane number and supplements in it has a less polluting effect (5.7%) on the plant than regular gasoline. In addition, no significant difference was observed between different concentrations of acidic solution on plant resistance. In this experiment, parsley showed more resistance to contaminants than basil.

    Conclusion

    carbon dioxide than other pollutants and also its key role in global warming, we need effective management to promote public health and control the production sources of this gas in the atmosphere.

    Keywords: Food security, Vegetables, Environmental Pollution, Air pollution
  • Ali Toolabi, Naser Torbati Zare, Yasan Kazem Zade, Hamid Sarhadi, Abozar Raisvand, Ziaeddin Bonyadi * Pages 373-380
    Background and purpose

    Today, due to the dangers of chemical preservatives in food, alternative and safe methods such as the use of natural extracts of natural plants have increased. The aim of this study was to evaluate the antibacterial effects of Kenar fruit extract on the bacteria of Salmonella, Shigella, Escherichia coli and Bacillus cereus.

    Materials and Methods

    We prepared Kenar fruit extract by soaking or immersing in methanol. After concentrating by rotary device, we prepared 9 concentrations of the extract serially, then performed antibiogram by well method and determined MIC and MBC. We also used volumetric-volumetric solution of methanol and dimethyl sulfoxide in equal proportions as negative control and control disks and standard commercial antibiotics as positive control.

    Results

    Based on the results, the diameter of inhition zone for dropletsfor Shigella, Salmonella, Bacillus cereus and Escherichia coli at a concentration of 80 mg/mL of methanolic extract of the plant was 24, 17, 59 and 19 mm, respectively. It was also found that methanolic extract of Kenar fruit had very good antibacterial effects on gram-positive bacterium Bacillus cereus compared to other target bacteria (which are gram-negative) and had significant growth inhibition and bactericidal effects at very low concentrations.

    Conclusion

    The results showed that methanolic extract had very favorable antibacterial effects against four target bacteria. Therefore, it can be said that the compounds of methanolic extract of this plant can be used as important components of various products in the food, pharmaceutical, cosmetic and health industries.

    Keywords: Methanolic extract, Kenar, Nutrients, Food preservatives, Antibacterial effects
  • Aref Lotfian Daloee, Javad Moghri * Pages 381-390
    Background and purpose

    The Covid-19 pandemic has had a significant impact on various aspects of people's lives. Different countries have adopted different policies to combat this disease. The purpose of this study is to review the policies adopted in the field of environmental health to combat Covid-19 in Iran.

    Materials and methods

    This qualitative study was performed by document analysis method in February 2022. The research population was purposefully determined in consultation with six health policy and environmental health experts. For this purpose, the policies of the National Corona Headquarters as the highest policy reference in the field of Covid-19 were studied. Data analysis was performed using conventional content analysis method and MAXQDA software version 12.

    Results

    In total, 255 codes, 25 sub-themes and 7 main themes in the field of environmental health to combat Covid-19 were identified. Public social activities, public environmental health, social distancing, borders control, infrastructure development, procurement and distribution of personal protective and disinfection equipment, and monitoring were the main themes identified in this research.

    Conclusion

    So far, a range of different policies in the field of environmental health have been adopted in Iran to deal with Covid-19. Local and international evidence, experiences of other countries, and socio-economic and political determinants play significant roles in policy development, policy reform, or abandoning previous policies.

    Keywords: Health policy, Environmental health, Covid-19