فهرست مطالب

مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1401)

مجله مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه رضایی*، مرتضی اکبری، آصف کریمی صفحات 1-34
    زمینه و هدف

    امروزه نوآوری در اقتصاد کشورها یک مزیت رقابتی شناخته می شود. در محیط پویای امروز توسعه و بقای کسب و کار ها مستلزم اتخاذ راهبردها و توجه به علوم بین رشته ای برای دستیابی به درکی عمیق از تعاملات بین آن ها است. از این رو مفاهیم حوزه شبکه نوآوری به منظور تاکید بر اهمیت همکاری های بین سازمانی ظهور یافت. بر این اساس این پژوهش به طراحی مدل شبکه نوآوری استارت آپ (حوزه اینترنت اشیا) می پردازد.

    روش شناسی

    این مطالعه از نگاه هدف کاربردی، از نظر روش کیفی و از لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش نظریه بنیادی بر استخراج مدل شبکه نوآوری در استارت آپ متمرکز شده است. جامعه آماری پژوهش اعضای استارت آپ حوزه اینترنت اشیا بود که 15 نفر از مدیران استارت آپ با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با رعایت اصل اشباع نظری به عنوان نمونه وارد فرایند مصاحبه شدند. نتایج مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شبکه نوآوری شامل پنج مقوله شرایط علی، استراتژی، شرایط مداخله ای، شرایط زمینه ای و پیامدها است.

    نتیجه گیری

    از این مدل می توان در راستای برطرف نمودن چالش مدیران استارت آپ در نبدیل ایده های کارآفرینانه به محصولات نوآور همراه با مزیت رقابتی و توسعه اقتصادی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شبکه نوآوری، استارت آپ، اینترنت اشیا، داده بنیاد
  • غزل رضایی لری، سنجر سلاجقه*، شیوا مداحیان، امین نیک پور صفحات 35-58
    زمینه وهدف

    حکمرانان ومدیران ، رسیدن به توسعه پایدار را در دستور کار خود قرار داده اند. توسعه پایداری که منجر به بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی سالم می گردد. اما پژوهش ها و تحقیقات موجود در زمینه عواملی که منجر به این هدف می گردد بسیار اندک است. به همین جهت هدف اصلی پژوهش طراحی و تبیین الگوی حکمرانی خوب در حوزه صنعت و معدن در راستای توسعه پایدار با رویکرد کنش های نوآورانه می است.

    روش

    در این پژوهش از روش کیفی و استراتژی پژوهش داده بنیاد استفاده شده است. نمونه آماری شامل 22 نفر از مدیران شرکت صنعتی و معدنی گل گهر و اعضای هییت علمی دانشگاه ها بود که به عنوان نمونه آماری به به شیوه هدفمند و به روش نیمه ساختار یافته مصاحبه شد و متون مصاحبه در سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده های پژوهش نشان داد که مسیولیت پذیری جامع گرا عامل شکل گیری حکمرانی خوب می گردد و در کنار آن پیوند گرایی دانشی، بسترهای نوآوری وکنش های نوآورانهبه توسعه پایدار در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی منتج می می گردد. همچنین منابع طبیعی کشور فرصت بسیار خوبی در جهت توسعه همه جانبه کشور است.

    نتیجه گیری

    با توجه این که منابع طبیعی فرصت ارزشمندی در جهت توسعه همه جانبه کشور است، مدیران باید با توجه به مسیولیت پذیری خود در مقابل گروه های مختلف جامعه ، با مهیا کردن شرایط لازم در جهت تبدیل منابع طبیعی به منافع بلندمدت جامعه گام بردارند.

    کلیدواژگان: کنش های نوآورانه، توسعه پایدار، حکمرانی خوب، معدن گل وگهر
  • سید نجم الدین موسوی، فاطمه فاضل پور*، حامد قاسم پور، سعید میر صفحات 59-84
    زمینه و هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تاثیر فرهنگ مشارکتی بر ارتقای بهره وری کارگزاران دانشی با در نظر گرفتن نقش دو متغیر میانجی قابلیت های نوآوری و جو نوآورانه است.

    روش شناسی

    این پژوهش، از لحاظ هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی- پیمایشی به طور خاص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری، کارکنان شاغل در تعداد 160 شرکت مستقر در پارک علم و فناوری استان لرستان می باشند و حجم نمونه با روش مبتنی بر توان آزمون و نرم افزار G*Power برابر 129 تعیین شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای است که با الگوگیری از چهار سنجه استاندارد ارزیابی متغیرهای مذکور در قالب 27 سوال طراحی شد. قابلیت اعتبار ابزار از طریق روایی صوری و روایی همگرا سنجیده شد و برای اعتمادیابی به ابزار از شاخص های بار عاملی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق در چارچوب رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS نشان داد فرهنگ مشارکتی بر بهره وری کارگزاران دانشی، قابلیت های نوآوری و جو نوآورانه اثر معنی دار و مثبت دارد. همچنین، قابلیت های نوآوری و جو نوآورانه بر بهره وری کارگزارن دانشی تاثیر معنی دار و مثبت بر جای می گذارد. در نهایت، فرهنگ مشارکتی از طریق دو متغیر میانجی قابلیت های نوآوری و جو نوآورانه بر بهره وری کارگزاران دانشی اثر غیرمستقیم و مثبت دارد

    کلیدواژگان: فرهنگ مشارکتی، بهره وری کارگزاران دانشی، قابلیت های نوآوری، جو نوآورانه
  • عاطیه صفردوست*، سید سروش قاضی نوری، منوچهر منطقی، محمد نقی زاده صفحات 85-112
    زمینه و هدف

    شبکه های نوآوری به مجموعه از شرکت ها و نهاد ها اطلاق می گردد که در کنار هم برای یک هدف مشترک که همان توسعه نوآوری است، تلاش می کنند. هدف این پژوهش، شناسایی ابعاد ناهمگونی شبکه های همکاری و نوآوری در حوزه زیست دارویی کشور می باشد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و توصیفی است و از نظر روش، آمیخته و دارای دو فاز کیفی و کمی می باشد. در فاز کیفی پس از بررسی مبانی نظری، از طریق نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از متخصصان دولتی، دانشگاهی و صنعتی فعال در شبکه های نوآوری مصاحبه گردید. روایی مصاحبه ها از طریق تدوین پروتکل مصاحبه و روش بررسی همکار، و پایایی از طریق روش باز آزمون بررسی گردید و با روش تحلیل مضمون نسبت به شناسایی مضامین اصلی ناهمگونی شبکه اقدام گردید. در فاز کمی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 32 پرسشنامه از نمونه آماری که شرکت های زیست دارویی کشور می باشد، جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با توجه به سه بعد روایی صوری، محتوا و سازه بررسی شد و برای تایید پایایی از آلفای کرونباخ و پایای مرکب بهره گرفته شد و درنهایت با روش تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار Smart-Pls، مضامین، تایید شدند.

    کلیدواژگان: شبکه همکاری و نوآوری، ناهمگونی شبکه، ناهمگونی ساختاری، ناهمگونی رابطه ای، ناهمگونی شناختی
  • رحمان مهدیانی خطبه سرا، سید سپهر قاضی نوری*، رضا رادفر صفحات 113-136
    زمینه و هدف

    یکی از ضرورت های تثبیت برتری دفاعی، دراختیار داشتن تکنولوژی های نوظهور ناشی از نوآوری های بنیادین است. بر این اساس این پژوهش با هدف اکتشاف عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری نوآوری های بنیادین در بخش دفاع انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش با رویکردی کیفی و با استفاده از تاکتیک های تحلیل محتوای پنهان و با ابزار مصاحبه های ساختار یافته به دنبال اکتشاف عوامل موثر بر ظهور نوآوری بنیادین در بخش دفاع برآمده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه متخصصین پروژه های تحقیق و توسعه پیشرفته بنگاه های توسعه فناوری دفاعی کشور است. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است.

    یافته ها

    عوامل موثر بر ظهور نوآوری های بنیادین شامل مقوله های منابع مالی و انسانی، زیرساخت های آزمایشگاهی، مکانیزم های تعیین اولویت، مدیریت و نظارت بر پروژه ها، فرایندهای پشتیبان، حکمرانی و ساختار، شبکه سازی و نوآوری باز، ملاحظات زمانی، الزامات پروژه های نوآوری بنیادین، الزامات کار با قهرمانان نوآوری و فهم و زبان مشترک هستند که در سه دسته منابع، ارزش ها و فرآیندها قابل دسته-بندی هستند.

    نتیجه گیری

    شکل گیری نوآوری های بنیادین، نیازمند صرف هدفمند منابع وسیع و پایدار با بهره گیری از فرآیندهای تخصصی و گسترده ای است که از ایجاد این نوع از نوآوری ها پشتیبانی می کنند. این فرایندها بایستی در چارچوب ارزش هایی به کار گرفته شوند که محرک و مشوق بنگاه ها برای سرمایه گذاری در نوآوری های بنیادین است.

    کلیدواژگان: نوآوری رادیکال، صنایع دفاعی، تحلیل محتوای پنهان
  • محمدجواد نائیجی، محمد خدابخشی *، فاطمه بیات، زهره پرهیزگار صفحات 137-156
    زمینه و هدف

    در سال‌های اخیر، مطالعه تاثیر عوامل مرتبط با نوآوری‌ بر عملکرد مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس رویکردهای جدید، گرایش‌های مختلف شرکت و استراتژی‌های نوآوری می‌تواند اثرات متنوع و حتی متعارضی روی عملکرد داشته باشد. در این مقاله، با ایجاد تمایز بین دو بعد گرایش بازار شامل مشتری‌گرایی و رقیب‌گرایی، نقش مجزای هر دو استراتژی اکتشاف و بهره‌برداری بر عملکرد نوآورانه بررسی می‌شود.

    روش‌شناسی

     این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است. بر اساس فرمول کوکران، 82 شرکت از 85 شرکت دانش‌بنیان در مراکز رشد و فناوری دانشگاه‌های شهید بهشتی و تربیت مدرس به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده‌های تحقیق از طریق پرسشنامه‌‌ گردآوری شد و روایی و پایایی متغیرها به کمک روایی همگرا و واگرا، پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ تایید شدند. برای تحلیل داده‌ها از مدل‌سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج بیانگر این است که هر دو بعد گرایش بازار بر استراتژی‌های اکتشاف و بهره‌برداری تاثیر دارند. ضرایب تاثیر مشتری‌گرایی بر نوآوری اکتشافی و نوآوری بهره‌بردارانه به ترتیب 468/0 و 310/0 و ضرایب تاثیر ر‌قیب‌گرایی بر این دو استراتژی نوآوری به ترتیب 407/0 و 457/0 بود. همچنین، استراتژی‌های نوآوری با عملکرد ارتباط مثبتی دارند؛ بااین‌وجود، تاثیر نوآوری اکتشافی بر عملکرد نوآورانه قوی‌تر از نوآوری بهره‌بردارانه بوده است.

    نتیجه‌گیری

     این مطالعه با در نظرگرفتن ابعاد گرایش بازار و ارزش‌های نسبی آن در تقویت استراتژی‌های نوآوری، بینش جدیدی در مورد عملکرد ارایه نمود. بنابراین، شرکت‌هایی می‌توانند به عملکرد نوآورانه مناسبی دست پیدا کنند که در هر دو بعد  استراتژی‌های نوآوری شامل اکتشاف و بهره‌برداری موفق عمل نمایند.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، اکتشاف و بهره برداری، نوآوری، عملکرد، شرکت های دانش بنیان
|
  • Haniye Rezaei *, Morteza Akbari, Asef Karimi Pages 1-34
    Background & Purpose

    Today, innovation in the economies of countries recognize as a competitive advantage. In today's dynamic environment, the development and survival of businesses require the adoption of strategies and attention to interdisciplinary sciences to achieve a deep understanding of the interactions between them. Thus, concepts in the field of innovation networks emerged to emphasize the importance of inter-organizational cooperation. Based on this, the research designs the startup innovation network model.

    Methodology

    This study is descriptive in terms of applied purpose, qualitative in terms of method, and in terms of data collection, it is descriptive. The study applied the Data-Driven Approach to Internet of Things (IoT) Startups. The statistical population of the study was the members of the IoT startups. Fifteen startup managers entered the interview process using purposeful sampling and observing the principle of theoretical saturation as a sample. The results of in-depth semi-structured interviews were analyzed using three stages of open, axial, and selective coding.

    Findings

    The innovation network includes five categories: causal conditions, strategies, intervention conditions, contextual conditions, and consequences.

    Conclusion

    This model can be used to meet the challenge of startup managers in converting entrepreneurial ideas into innovative products with a competitive advantage and economic development.

    Keywords: Innovation Network, Startup, Internet of Things, Data-Driven
  • Ghazal Rezaei Lori, Sanjar Salsjeghe *, Shiva Maddahiyan, Amin Nikpour Pages 35-58
    Background and Aim

    Rulers and managers have put achieving sustainable development on their agenda. Sustainable development that leads to improved economic, social and environmental conditions. But there is very little research available on the factors that lead to this goal. Therefore, the main purpose of the research is to design and explain the model of good governance in the field of industry and mining in sustainable development with innovative actions.

    Method

    In this research, the qualitative method and data research strategy of the foundation have been used. The statistical sample consisted of 22 managers of Gol Gohar Industrial and Mining Company and faculty members of universities who were interviewed as a statistical sample in a purposeful and semi-structured manner and the interview texts were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. Were.

    Findings

    "Comprehensive responsibility" leads to the formation of "good governance", along with "knowledge linkage", "innovation platforms" and "innovative actions" leading to development. It becomes sustainable in the dimensions of "social", "economic" and "environmental". The country's natural resources are a very good opportunity for the comprehensive development of the country.

    Conclusion

    Managers, considering that natural resources are a valuable opportunity for the comprehensive development of the country, is necessary due to their responsibility towards different groups of society by providing conditions such as contexts and innovative behaviors to turn natural resources into Take long-term interests of society.

    Keywords: Innovative Actions, Sustainable Development, Good Governance, Gol, Gohar Mine
  • Najmaldin Mousav, Fatemeh Fazelpour *, Hamed Ghasempoor, Saeed Mir Pages 59-84
    Background & Purpose

    the aim of this study is to investigate the impact of corporate culture on improving the productivity of knowledge workers by considering the role of two mediator variables of innovation and innovation capabilities .

    Methodology

    This research is specifically based on structural equation modeling in terms of applied purpose and descriptive - survey implementation . The statistical population is the employees of 160 companies located in Lorestan Science and Technology Park and the sample size was determined to be 129 by the method based on test power and G * Power software . The main tool of data collection is a researcher - made questionnaire that was designed in the form of 27 questions by modeling four standard criteria for evaluating the mentioned variables . The validity of the instrument was measured through face validity and convergent validity , and factor load indices , Cronbach's alpha and combined reliability were used to establish the reliability of the instrument .

    Findings

    findings in the framework of partial least squares approach and smart pls software showed that collaborative culture has a significant and significant effect on the productivity of knowledge brokers, innovation capabilities and innovative climate. also, innovation and innovation capabilities on productivity and knowledge productivity affect both meaningful and meaningful effects. Finally, collaborative culture has an indirect and positive effect on the productivity of knowledge brokers through two mediating variables of innovation and innovation capabilities.

    Keywords: participatory culture, Knowledge staff productivity, Innovation capabilities, Innovative atmosphere
  • Atiyeh Safardoust *, Seyed Soroush Ghazi Noori, Manouchehr Manteghi, Mohammad Naghizadeh Pages 85-112
    Background & Purpose

    Innovation networks refer to a set of companies and institutions that work together for a common goal, which is the development of innovation. The purpose of this study is to identify the heterogeneity of cooperation and innovation networks in the field of Biopharmaceuticals.

    Methodology

    Considering that the present research is applied and descriptive in terms of purpose and nature and is mixed in terms of method, at first the theoretical foundations were examined. Then, in the first step, with a qualitative approach, the statistical population of government, academic and industrial experts active in innovation networks was determined and some of these people were interviewed by purposeful sampling method and the main themes of network heterogeneity were identified by content analysis method. Took. In the second step, with a qualitative approach, the statistical population, bio-pharmaceutical companies of the country were determined and 32 questionnaires were collected from those companies by random sampling method. Finally, by confirmatory factor analysis method and using Smart-Pls software, Themes were approved.

    Findings

    The results show that the three main categories of network heterogeneity include structural, relational and cognitive heterogeneity. Also, according to the amount of factor load, "power and centrality" in terms of structural heterogeneity, "partner selection" in terms of relational heterogeneity, and "the extent of benefiting from all kinds of tacit and explicit knowledge" in terms of cognitive heterogeneity have a higher priority in Networks heterogeneity.

    Keywords: collaboration, innovation network, network heterogeneity, structural heterogeneity, relational heterogeneity, cognitive heterogeneity
  • Rahman Mahdianikhotbesara, Seyed Sepehr Ghazinoory *, Reza Radfar Pages 113-136
    Background & Purpose

    One of the necessities of consolidating defense superiority is the availability of emerging technologies resulting from radical innovations. Accordingly, this study was conducted with the aim of identifying the factors affecting the formation of radical innovations in the defense sector.

    Methodology

    This research has been conducted with a qualitative approach using latent content analysis tactics and structured interview tools to explore the factors influencing the emergence of radical innovation in the defense sector. The statistical population of this research includes all experts of advanced R & D projects of defense technological firms. Purposive sampling method was used to select the sample.

    Findings

    Factors influencing the emergence of radical innovations include financial and human resources, laboratory infrastructure, prioritization mechanisms, project management, support processes, governance and structure, open innovation and networking, timing considerations, the requirements of working with the heroes of innovation and common understanding and language, which can be categorized into three categories of resources, values and processes.

    Conclusion

    Realization of radical innovations requires expending constant and extensive resources as well as employing expert procedures and processes, which support the achievement of these kinds of innovations. They should be used in the framework of those values encouraging the companies to invest in radical innovations.

    Keywords: Radical Innovations, Defense Industries, latent Contetnt Analysis
  • Mohammad Javad Naeiji, mohammad khodabakhshi *, Fatemeh Bayat, Zohreh Parhizkar Pages 137-156
    Background and Purpose

     

    In recent years, the study of the impact of innovation-related factors on performance has been considered. Based on new approaches, different company trends and innovation strategies can have varied and even conflicting effects on performance. In this paper, by distinguishing between two dimensions of market orientation including customer orientation and competitiveness, the separate role of both exploration and exploitation strategies on innovative performance is investigated.

    Methodology

    This research is a descriptive research in terms of purpose and  is an applied research in terms of type of use. According to Cochran's formula, 82 companies out of 85 knowledge-based companies in the growth and technology centers of Shahid Beheshti and Tarbiat Modares universities were randomly selected. Research data were collected through a standard questionnaire and the validity and reliability of all variables were confirmed by convergent and discriminant validity, composit relibility and Cronbach's alpha. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that both dimensions of market orientation have an impact on exploration and exploitation strategies. The coefficients of the effect of customer orientation on exploratory innovation and exploitative innovation were 0.468 and 0.310, respectively, and the coefficients of the effect of competitiveness on these two innovation strategies were 0.407 and 0.457, respectively. Innovation strategies also have a positive relationship with performance; Nevertheless, the impact of exploratory innovation on innovative performance has been stronger than exploitative innovation.

    Conclusion

    This study provided a new insight into performance by considering the dimensions of market orientation and its relative values in strengthening innovation strategies. Therefore, companies can achieve good innovative performance by being successful in both dimensions of innovation strategies, including exploration and exploitation.

    Keywords: market orientation, exploration, exploitation, innovation, performance, Knowledge Based Enterprises