فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 12 (پیاپی 69، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 25
|
  • حمیده اداوی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 1-14

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای نگرش به خواندن در رابطه راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی خواندن، نگرش والدین به خواندن با انگیزش خواندن دانش آموزان دارای مشکلات خواندن بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و به طور خاص مدل معادلات ساختاری بود. برای این منظور از جامعه آماری پژوهش، که شامل کلیه دانش آموزان (دختر و پسر) پایه های چهارم و پنجم دوره ابتدایی دارای مشکلات خواندن شهر الیگودرز که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند، تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های انگیزش خواندن (MRFQ) ویگفیلد و گاتری (1997)، زمینه یابی یادگیری خواندن (LTRS) انجمن بین المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی (2001)، نگرش به خواندن (ARQ) مککنا و کی یر (1990)، راهبردهای آگاهی فراشناختی خواندن (MORASQ) مختاری و ریچارد (2002)، راهبردهای خودتنظیمی (MSFLQ) پینتریج و دی گروت (1990) پاسخ دادند. در تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری برای وارسی مدل علی بین متغیرهای پژوهش استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که راهبرد شناختی با سطح معنی داری (001/0) و نگرش والدین به خواندن با سطح معنی داری (01/0) به صورت مستقیم با انگیزش خواندن رابطه دارند. رابطه مستقیم راهبردهای فراشناختی خواندن بر انگیزش خواندن تآیید نشد (35/0). راهبردهای شناختی به صورت غیرمستقیم و با واسطه نگرش به خواندن با انگیزش خواندن رابطه دارد (009/0). راهبردهای فراشناختی خواندن به صورت غیرمستقیم و با واسطه نگرش به خواندن با انگیزش خواندن رابطه دارد (001/0). همچنین نگرش والدین به خواندن به صورت غیرمستقیم و با واسطه نگرش به خواندن با انگیزش خواندن رابطه دارد (004/0). مدل پیشنهادی بر اساس شاخص های برازش از برازش مطلوبی برخوردار بوده است.  نتایج این پژوهش می تواند اطلاعات ارزشمندی را در خصوص افزایش انگیزش خواندن ارایه دهد.

    کلیدواژگان: نگرش به خواندن، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی خواندن، نگرش به خواندن والدین، انگیزش خواندن
  • آلاء شریفی، علی مشهدی* صفحات 15-24

    نارسانظم جویی خلقی مخرب (DMDD) اختلال جدیدی است که به طبقه ی اختلال های خلقی  در پنجمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی افزوده شد تا تحریک پذیری غیردوره ای مزمن را از تحریک پذیری دوره ای اختلال دوقطبی متمایز کند. ویژگی اصلی اختلال نارسانظم جویی خلقی مخرب وجود تحریک پذیری مزمن مداوم و شدید است. ازآنجایی که این اختلال یک نهاد تشخیصی جدید است پژوهشهای زیادی روی آن انجام نشده است و ادبیات مربوط به آن هنوز در حال گسترش است. هدف از این مقاله مروری، جمع آوری اطلاعات درباره ی تشخیص، همه گیرشناسی، اختلال های همبود،  عوامل سبب ساز و عوامل خطر و رویکردهای درمانی برای این اختلال است.

    کلیدواژگان: نارسانظم جویی خلقی مخرب، تحریک پذیری غیر دوره ای، اختلالات خلقی، DSM-5
  • عدنان اکبری*، علی فتحی آشتیانی صفحات 25-36

    با ظهور تکنولوژی های جدید و گسترش آن ها در سطح جهان، استفاده از گوشی های هوشمند به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی انسان ها تبدیل شده است. اما در کنار وجوه مثبت این مقوله، استفاده ی بیش از حد و اعتیاد به این ابزار جدید به موضوعی شایان توجه بدل شده است که می تواند ابعاد مهمی از زندگی یک فرد را تحت تاثیر قرار دهد. در مطالعه ی حاضر با جستجوی کلیدواژه های اثرات روان شناختی اعتیاد به گوشی هوشمند و عوامل روان شناختی اعتیاد به گوشی هوشمند در پایگاه های معتبر خارجی و داخلی در بازه ی زمانی سال 2000 تا 2021 تعداد 512 مقاله ی مرتبط به دست آمد که پس از بررسی ملاک های ورود و خروج تعداد 35 مقاله در تحلیل نهایی لحاظ شد. پژوهش های این حیطه در دو دسته ی اثرات روان شناختی اعتیاد به گوشی هوشمند و عوامل روان شناختی اعتیاد به گوشی هوشمند دسته بندی شد. در رابطه با اثرات روان شناختی عمده ی پژوهش ها حاکی از اثرات منفی ای همچون افسردگی، اضطراب، استرس، کاهش یادگیری، کاهش بهره وری، عزت نفس پایین و امثال آن بود بود و در رابطه با عوامل روان شناختی پژوهش ها بر نقش عواملی همچون روان رنجورخویی، گشودگی، وجدانی بودن پایین، توافقی بودن پایین، افسردگی، اضطراب، خودکنترلی پایین، تکانش گری کژکار، تنهایی و مواردی از این قبیل تاکیده داشته اند. مرور این پژوهش ها نشان می دهد که پدیده ی اعتیاد به گوشی هوشمند از اثرات روان شناختی قابل ملاحظه ای برخوردار است و لذا ضروری است که با در نظر گرفتن چهارچوب پژوهش هایی که به عوامل روان شناختی دخیل در آن پرداخته اند برنامه هایی برای پیشگیری و مداخله در این پدیده ی مخرب طراحی نمود.

    کلیدواژگان: گوشی هوشمند، اعتیاد، عوامل روان شناختی، اثرات روان شناختی، مرور نظام مند
  • رویا زارع، سمیه تکلوی*، عذرا غفاری صفحات 37-48

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته ی آموزش فلسفه به کودکان بر خود تعیین گری و مسیولیت پذیری در دانش آموزان ابتدایی انجام شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی استان اردبیل که در سال 1399-1400 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل دادند. 32 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 16 نفر) قرار گرفتند و به آزمون ارضای نیازهای بنیادی روانشناختی (BNSQ) ریان، کاچمن و دسی (2000) و پرسشنامه مسیولیت پذیری دانش آموزان (SR-Q) کردلو (1389) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی 60 دقیقه ای و هفته ای دوبار بسته ی آموزش فلسفه به کودکان را دریافت کردند. داده ها بوسیله ی آزمون تحلیل کواریانس از طریق نرم افزار اس پی اس اس نسخه ی 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بسته ی آموزش فلسفه به کودکان موجب افزایش و بهبود خودتعیین گری و مسیولیت پذیری دانش آموزان گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه شد (01/0p<). در مجموع نتایج نشان داد که بسته ی آموزشی فلسفه به کودکان بر خود تعیین گری و مسیولیت پذیری دانش آموزان ابتدایی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: بسته ی آموزش فلسفه به کودکان، خودتعیین گری، مسئولیت پذیری
  • ریحانه نیک گو، مریم عباسی سورشجانی، زهرا نقش، نیما قربانی* صفحات 49-60

    فراهم نمودن مقیاسی معتبر برای سنجش شفقت به دیگران در جامعه ی ایرانی جزء نیاز های پژوهشی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی روایی و پایایی مقیاس شفقت به دیگران ساسکس- آکسفورد در نمونه ای از افراد متاهل ایرانی، که در نیمه ی دوم سال 1399 و نیمه ی اول سال 1400 در کشور ایران سکونت داشتند، بود. 315 نفر (265 زن و 50 مرد) از این افراد متاهل ایرانی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و  به مقیاس شفقت به دیگران ساسکس- آکسفورد (SOCS-O؛ گوو و همکاران، 2020) پاسخ دادند. به منظور بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار 4 عاملی برای مقیاس شفقت به دیگران را در جامعه ی ایرانی نشان داد، که با مدل اصلی مقیاس در سطح عامل و گویه تفاوت داشت. تحلیل عاملی تاییدی از ساختار 4 عاملی حمایت کرد و شاخص ها نشان از برازش قابل قبول مدل داشتند. آلفای کرونباخ کل مقیاس 90/0 و ضرایب آلفای عامل ها بین 71/0 تا 86/0 بود که حاکی از همسانی درونی مطلوب این مقیاس در جامعه ی ایرانی است. نتایج این پژوهش نشان از روایی و پایایی مطلوب نسخه ی فارسی این مقیاس دارد و ابزار معتبری برای سنجش شفقت به دیگران در اختیار متخصصان قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، شفقت به دیگران، مقیاس شفقت به دیگران ساسکس- آکسفورد
  • مرضیه حقایقی، کیوان صالحی* صفحات 61-72

    با توجه به اهمیت تشخیص زودهنگام اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) و از طرفی ناهمگنی این اختلال در میان کودکان پیش دبستان، این مطالعه به بررسی ابزارهای مورد استفاده برای تشخیص نقص توجه/بیش فعالی در مطالعات مربوط به کودکان پیش دبستان پرداخته است. از این رو در یک مرور نظامند بر اساس دستورالعمل پریزما (PRISMA) مقالات فهرست بندی شده در پایگاه های اطلاعاتی Scopus، ProQuest ، ScienceDirect و Sage در بازه زمانی 2015 تا 2021، با استفاده از ترکیب کلیدواژه های ((“ADHD” or “ADD” or “Attention Deficit Disorder”) and (“preschooer” or “3-6-year-olds”) and (“assessment” or  “measurement”)) مورد بررسی قرار گرفتند و بعد از کنار گذاشتن موارد نامناسب، تعداد 18 مقاله استخراج شد. ارزیابی کیفیت مطالعات در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول میزان توافق بین دو مرورگر بر اساس ضریب کاپای کوهن محاسبه شد. از انجایی که ضریب توافق 87/0 بود هیچ مقاله ای در این مرحله حذف نشد. در مرحله بعدی از ابزار ارزیابی کیفیت برای مطالعات مقطعی و گروهی استفاده شد و تمامی 19 مطالعه از منظر (1)سوگیری، (2) تناقض، (3) توان آماری و (4)قدرت ارتباط بین مداخله و نتایج ارزیابی شدند.. یافته ها نشان داد که می توان ابزارهای این حیطه را به دو دسته کلی پرسشنامه های گزارشگری اطرافیان و و تکالیفی که به مشاهده ی کنش و رفتار کودکان می پردازند، تقسیم کرد.  این تکالیف مشاهده کنش و رفتار کودک را نیز می توان به دو دسته آزمون های بازداری شناختی   و بازداری رفتاری  تقسیم کرد. به طور کلی، یافته ها نشان داد برای سنجش نقص توجه/بیش فعالی کودکان پیش دبستان نیاز به رویکردی چند روشی با اطلاعات چندگانه و مبتنی بر هر دو روش گزارشگری اطرافیان و عصب شناختی است.

    کلیدواژگان: نقص توجه، بیش فعالی، ابزارهای تشخیصی، کودکان پیش دبستانی
  • سمیه عابدینی چمگردانی، فرزانه نیک نژادی* صفحات 73-84

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی مقابله زوجی و تفاهم و هماهنگی فکری در رابطه بین جاذبه های زناشویی و کیفیت زناشویی انجام شد. روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل مشاور فعال در مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 207 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل، مقیاس تجدید نظر شده کیفیت زناشویی RDAS (باسبی و همکاران، 1995)، پرسشنامه جاذبه های زناشویی MAQ (سلیمی و همکاران، 1399)، پرسشنامه مقابله زوجی DCI (بودنمن، 2000) و پرسشنامه تفاهم و هماهنگی فکری زوجین ایرانی ICIMC (جاودان، 2014) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و برای بررسی اثرات غیر مستقیم از آزمون بوت استرپ استفاده گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل مفروض میانجی گری مقابله زوجی و تفاهم و هماهنگی فکری در رابطه ی بین جاذبه های زناشویی و کیفیت زناشویی با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه براین نتایج نشان داد که در مدل مفروض تمام وزن های رگرسیونی به لحاظ آماری معنادار بودند (05/0<p). و همچنین جاذبه های زناشویی، مقابله زوجی و تفاهم و هماهنگی فکری می توانند 64 درصد از واریانس کیفیت زناشویی را تبیین کنند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در رابطه بین جاذبه های زناشویی و کیفیت زناشویی، متغیرهای مقابله زوجی و تفاهم و هماهنگی فکری، نقش میانجی ایفا می کنند. از یافته های پژوهش حاضر می توان در جهت بهبود کیفیت زناشویی در مراکز مشاوره ازدواج و خانواده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زناشویی، جاذبه های زناشویی، مقابله زوجی، تفاهم و هماهنگی فکری
  • سمیه اسدی، عباس بخشی پور رودسری*، مجید محمودعلیلو، پریسا سادات سید موسوی صفحات 85-96

    این مطالعه با هدف بررسی نقش میانجی توانایی ذهنی سازی در رابطه بین امنیت دلبستگی با بد تنظیمی هیجانی نوجوانان انجام گردید. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر و چه پسر -بودند که در طیف سنی 11 تا 17 سال قرار داشتند و در سال 1399 مشغول به تحصیل در مناطق یک و دو شهرستان زنجان بودند. 200 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس برای این پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تجارب روابط نزدیک - ساختار رابطه- (ECR-RS) (فریلی و همکاران، 2000)، ذهنی سازی نوجوانان- (RFQ-Y) (ها و همکاران، 2013) و دشواری تنظیم هیجان- (DERS) (گرتز و رویمر، 2004) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. شاخص های برازش نشان دهنده ی برازش عالی داده ها با مدل اصلاح شده بود. دلبستگی اجتنابی به پدر به صورت مستقیم توانست بد تنظیمی هیجانی در نوجوانان را پیش بینی کند (001/0‹p). همچنین دلبستگی اجتنابی به پدر و دلبستگی اضطرابی به مادر به صورت غیر مستقیم و از طریق توانایی ذهنی سازی توانستند بد تنظیمی هیجانی در نوجوانان را پیش بینی کنند (001/0p‹). از نتایج فوق می توان نتیجه گرفت که امنیت دلبستگی و توانایی ذهنی سازی در کنار هم می توانند نقش زیادی در پیش بینی بد تنظیمی هیجانی در نوجوانان داشته باشند و لزوم توجه به این عوامل در برنامه های ارتقا تنظیم هیجانی ضروری است.

    کلیدواژگان: بدتنظیمی هیجانی، امنیت دلبستگی، ذهنی سازی
  • حمیده خساره*، فاطمه سادات میرتاج الدینی صفحات 97-108

    امروزه اضطراب ناشی از کرونا در بین عموم مردم دیده می‏شود و به موضوع بسیار نگران کننده‏ای برای سلامت روان افراد تبدیل شده است. افراد برحسب ویژگی‏های فردی، اضطراب ناشی از این بیماری را متفاوت درک می‏کنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر،  پیش‏بینی اضطراب کرونا بر اساس منبع کنترل سلامت و حمایت اجتماعی ادراک شده بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی ‏بود. جامعه‏ی آماری مورد مطالعه، مراجعه‏کنندگان به سازمان بهزیستی شهر کرمان در سال 1400 بود که 200 نفر به روش در‏دسترس انتخاب شدند. جهت ‏گردآوری داده‏ها از پرسشنامه اضطراب کرونا  CDAS علی‏پور و همکاران (1398) ، مقیاس چندوجهی کانون کنترل سلامت MHLC والستون و دولیس (1992) و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک‏شده MSPSS  زیمیت و همکاران (1998) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‏ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام‏به‏گام استفاده شد. نتایج نشان داد که اضطراب کرونا با منبع کنترل سلامت مربوط به شانس رابطه مثبت و معنادار و با منبع درونی کنترل سلامت و حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه منفی و معنادار دارد (سطح معناداری<01/0). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که منبع کنترل سلامت و حمایت اجتماعی ادراک شده، در مجموع 29/0 از واریانس اضطراب کرونا را پیش‏بینی می‏‎کنند. این نتایج نشان داد، افرادی که منبع کنترل سلامت آن‏ها درونی است و همچنین افرادی که حمایت اجتماعی ادراک‏شده‏ی بالاتری دارند، میزان اضطراب مرتبط با کرونا کمتری داشتند. بنابراین با آگاه‏سازی و به‏کارگیری مداخلات مناسب می‏توان کیفیت زندگی افراد را در طول اپیدمی بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، منبع کنترل سلامت، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • زیبا کیارسی، سیده علیا عمادیان*، رمضان حسن زاده صفحات 109-118

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر بر رشد پس از سانحه و نگرانی از تصویر بدنی  در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه، شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان بود که در بهار 1398 به بیمارستان آراد شهر تهران مراجعه کرده و دارای پرونده پزشکی بودند. از بین آن ها 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه در انتظار درمان و یک گروه آزمایش  (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش درمان متمرکز بر شفقت (طی 8 جلسه) دریافت کردند و گروه در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رشد پس از سانحه PTGI  (تدسچی و کالهون، 1996) و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی BICI  (لیتلتون، آکسوم و پوری، 2005) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS21 انجام گرفت. نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به طور معناداری باعث افزایش رشد پس از سانحه  و کاهش نگرانی از تصویر بدنی سانحه  شده است (05/0>p). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان از درمان متمرکز بر شفقت جهت افزایش رشد پس از سانحه و کاهش نگرانی از تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، رشد پس از سانحه، نگرانی از تصویر بدنی، سرطان پستان
  • عاشور محمد کوچکی، کاظم شریعت نیا*، جوانشیر اسدی، ارسطو میرانی صفحات 119-130

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی مدل علی برای خرد بر مبنای پنج عامل بزرگ شخصیت با نقش واسطه ای نیازهای بنیادین روان شناختی در میان دانشجویان بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و به روش مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقاطع کارشناسی و کاشناسی ارشد سال تحصیلی 1399-1400 دانشگاه های استان گلستان بودند. از میان این جامعه نمونه ای متشکل از 356 نفر دانشجوی دختر و پسر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور گرد آوری داده ها از پرسشنامه های  ویژگی های شخصیتی نیو (فرم کوتاه)(NEO-PI)(1996)، مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی گاینه (BNGS) (2003) و پرسشنامه سه بعدی خرد آردلت(3D-WS) (2003) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و با نرم افزار لیزرل نسخه (8.71) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در اغلب شاخص های برازش، مدل ساختاری خرد از برازش مناسب و قابل قبولی برخوردار است. مطابق با نتایج پژوهش روان رنجوری با خرد رابطه منفی (58/0-)، برون گرایی (44/0)، تجربه پذیری(33/0)، و ارضای نیازهای بنیادین (49/0) با خرد رابطه مثبت و معنی دار داشتند (01/0>P). در مجموع توانستند 41 درصد از واریانس متغیر خرد را پیش بینی و تبیین نمایند. بنا بر این به نظر می رسد که خرد می تواند به عنوان یک ویژگی شخصیتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: خرد، دانشجویان، پنج عامل بزرگ شخصیت، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • فاطمه فتحی*، شهرام وزیری، مهدی پوراصغر، مریم نصری صفحات 131-144

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سازمان شخصیت و سبک های دفاعی افراد مبتلا به شخصیت مرزی بود. روش پژوهش از نوع طرح تک آزمودنی A-B-A بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که به بخش سرپایی بیمارستان روانپزشکی زارع و کلینیک خانه معنا ساری در طی خرداد 1399 مراجعه کردند، از میان آنها 3 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مدت 40 جلسه تحت درمان قرار گرفتند. داده ها در سه مرحله خط پایه، درمان، پیگیری در طی 11 ماه با استفاده از پرسشنامه شخصیت کرنبرگ IPO (کرنبرگ، 2002) و سبکهای دفاعی DSQ-40 (آندورز و همکاران، 1993) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل نمودار، تغییر پایا، استفاده شد. تحلیل نتایج در مرحله درمان، فرد اول در متغیرهای آزمون گری واقعیت، نمره کل سازمان شخصیت، فرد دوم در متغیر های سردرگمی، آزمون گری واقعیت، نمره کل سازمان شخصیت، دفاع رشد یافته و در فرد سوم در سازمان شخصیت، دفاع رشد نیافته و دفاع روان آزرده دیده شد. مرحله پیگیری فرد اول تغییرات در مولفه های آزمون گری واقعیت، سردرگمی، فرد دوم در آزمون گری واقعیت، سردرگمی، نمره کل شخصیت و  فرد سوم در متغیرهای آزمون گری واقعیت نمره کل شخصیت، دفاع رشد یافته، دفاع رشد نیافته دیده شد. درمان ACT در مدت زمان 10 ماه می تواند تغییراتی را در افراد مبتلا به شخصیت مرزی ایجاد کند، تحقیقات بیشتر برای تععمیم پذیری یافته ها نیاز است.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، سازمان شخصیت، سبک های دفاعی، اختلال شخصیت مرزی
  • محمد زارع آبندانسری، مهرداد محرم زاده*، فاطمه رضاپور صفحات 145-158

    دانش آموزان تراجنسیتی به دلیل برخی مشکلات نظیر: نبود یادگیری مناسب و فقدان انگیزه مشارکت در حین درس تربیت بدنی، به نسبت دیگر دانش آموزان امکان حضور فعال در فعالیت های ورزشی را ندارند. هدف پژوهش حاضر شناسایی مشکلات و ارایه راهکارهای کاربردی در زمینه بهبود یادگیری و افزایش انگیزه دانش آموزان تراجنسیتی بود تا شرایط مشارکت فعال دانش آموزان تراجنسیتی در ورزش مدارس فراهم شود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و با رویکرد پدیدارشناسی در شیوه کلایزی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان تراجنسیتی، معلمان تربیت بدنی، مدیران مدارس، اعضای هییت علمی دانشگاه ها در گروه روانشناسی و مدیریت ورزشی در استان مازندران و در سال 1400 تشکیل دادند؛ که 19 نفر از این افراد به عنوان نمونه آماری به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار سنجش مصاحبه نیمه ساختاریافته با پرسش های باز بود و مصاحبه ها تا زمانی که امکان استخراج مفاهیم کاملا غیرتکراری وجود داشت؛ یعنی مصاحبه شماره 19 ادامه یافت. در راستای معتبرسازی نهایی پژوهش از ملاک های اعتبار و قابلیت اعتماد استفاده شد. یافته های عوامل موثر در ناتوانی های یادگیری و کاهش انگیزه مشارکت ورزشی دانش آموزان تراجنسیت را 48 مضمون فرعی در قالب 9 مضمون اصلی؛ روانی، اجتماعی، حمایتی، جسمانی، محیطی، فردی، مقبولیت، وضعیت پوششی و ناهنجاری ها تشکیل می دهند. در بخش ارایه راهکارهای کاربردی نیز 32 مضمون فرعی در قالب 5 مضمون اصلی؛ روانی، حمایتی، فرهنگ سازی، پیشگیرانه و محیطی شناسایی شدند. برخی از راهکارهای پیشنهادی شامل: ایجاد انگیزه در دانش آموزان تراجنسیت به مشارکت در فعالیت های ورزشی با استفاده از ابزارهای تشویقی، آموزش روش های مواجهه با استرس، کمک به شناخت هویت جنسی آنان با استفاده از ابزارهایی نظیر؛ مشاوره و یا عمل تغییر جنسیت، ایجاد فضای رشد و یادگیری مناسب همسان با دیگر دانش آموزان، ایجاد برنامه آموزش عمومی به تمامی دانش آموزان در زمینه آشنایی و نحوه ارتباط با افراد تراجنسیت، شناسایی تراجنسیتی ها از 6-5 سالگی با بررسی های تخصصی توسط خانواده و روانشناسان و ایجاد محیطی ایمن و بهداشتی به منظور انگیزه مشارکت دانش آموزان تراجنسیت در فعالیت های ورزشی می باشد.

    کلیدواژگان: انگیزه، مشارکت، دانش آموزان تراجنسیت، ورزش مدارس، ناتوانی های یادگیری
  • نفیسه یوسفی، نادر منیرپور* صفحات 159-168

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشانگان وسواس براساس ناگویی هیجانی و باورهای غیرمنطقی در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری انجام شد. مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین کرج در سه ماهه (مهر، آبان و آذر) سال 1399 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 270 نفر انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادزلی MOCI (1980)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو TAS (1994) و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز IBT (1969) بود. پس از گردآوری، داده ها به وسیله روش های آماری ، همبستگی و تحلیل رگرسیون و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتیجه ی یافته ها حاکی از آن بود که مولفه های ناگویی با نشانگان وسواسی 13/0 ارتباط دارند و این ارتباط در سطح  (005/0) معنادار بود. همچنین بین مولفه های باورهای غیر منطقی با وسواس ارتباط معناداری 14/0 وجود دارد که در اینجا نیز در سطح (005/0) معنی دار بود یافته های پژوهش خاکی از آن است که متغیر ناگویی هیجانی و باورهای غیر منطقی در محوع می توانند 34/0  از واریانس نشانگان وسواس را تبیین کنند.  از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که ناگویی هیجانی و باورهای غیر منطقی هر دو با هم توان پیش بینی وسواس فکری- عملی را دارند.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، باور غیر منطقی، وسواس فکری- عملی
  • یاسمن صفا کرمانشاهی، فاطمه نیکویی*، غلامحسن حیاتی صفحات 169-178

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر سازگاری و صمیمیت زناشویی زنان دچار تعارضات زناشویی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی زنان دارای تعارضات زناشویی بودند که جهت حل اختلاف خانوادگی خود در شش ماهه پاییز و زمستان 1399 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند، با استفاده از پرسشنامه ی تعارضات زناشویی ثنایی و براتی (1387)، 30 نفر از زنانی که دارای تعارضات زناشویی بودند، به طور هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند و به پرسشنامه های سازگاری زناشویی لاک-والاس (LWMAT) (1959) و صمیمیت زناشویی (MIS) والکر و تامپسون (1983) پاسخ دادند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای یک بار) فنون رفتار درمانی دیالکتیکی را براساس بسته آموزشی لینهان (1970) آموزش دیدند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که اثربخشی درمانی دیالکتیکی بر سازگاری  (01/0P<، 79/17=F)، و صمیمیت زناشویی (01/0P<، 82/14=F)، زنان دچار تعارضات زناشویی، مورد تایید قرارگرفته است (05/0>P) و زنان دچار تعارضات زناشویی گروه آزمایش نسبت به زنان دچار تعارضات زناشویی گروه گواه در پس آزمون، به طور معناداری، سازگاری و صمیمیت زناشویی  بیشتری داشتند (05/0>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که رفتار درمانی دیالکتیکی در افزایش سازگاری و صمیمیت زناشویی زوجین اثربخش است.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، سازگاری زناشویی، صمیمیت زناشویی، تعارضات زناشویی
  • پگاه راتقی، فاطمه سادات مرعشیان* صفحات 179-190

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی عروسکی بر کاهش کمرویی و احساس تنهایی و بهبود مشکلات رفتاری کودکان تک سرپرست شهر اهواز انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان تک سرپرست 3 تا 9 سال شهر اهواز در سال 1399 بودند. که از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های کمرویی استنفورد (SSQ) (1997)، احساس تنهایی راسل (UCLA) (1980) و مشکلات رفتاری شهیم و یوسفی (BPQPC) (1378) استفاده شد. سپس 10 جلسه 45 دقیقه و هر هفته دو جلسه بازی درمانی عروسکی بر روی  گروه آزمایش اجرا گردید. در حالی که افراد گروه گواه هیج مداخله ای دریافت نکردند. داده های به دست آمده با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار 24SPSS- مورد تجزیه و تحلیل  قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر کمرویی، احساس تنهایی و مشکلات رفتاری در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0≥P).  همچنین، نتایج فوق در مرحله پیگیری 5/1 ماهه تداوم داشت. بر این اساس می توان گفت؛ بازی درمانی عروسکی جهت کاهش کمرویی، احساس تنهایی و بهبود مشکلات رفتاری کودکان تک سرپرست موثر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی عروسکی، کمرویی، احساس تنهایی، مشکلات رفتاری، تک سرپرست
  • هادی صمدیه، مهدی صدری*، مطهره اکبری مقدم کاخکی صفحات 191-202

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای درگیر عاملی در ارتباط میان اشتیاق تحصیلی و تعهد به دانشگاه بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر 15 دانشکده ی  دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1400- 1399بود. که از میان آن ها 650 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه درگیری عاملی (AE) ریو (2013)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی دانشجویان ((SES گونیوس و کوزو (2015) و پرسشنامه انسجام تحصیلی و اجتماعی (SAI) پاسکارلا و ترنزینی (1980) بود. جهت بررسی آماره های توصیفی از  نرم افزار SPSS-21 و برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار Amos-22 استفاده شد. نتایج  نشان داد بین متغیرهای اشتیاق شناختی، درگیری عاملی و تعهد به دانشگاه روابط مثبت معنادار وجود دارد (01/0 > p). به گونه ای که اشتیاق شناختی نقشی مستقیم و معنادار بر درگیری عاملی دانشجویان دارد (66/0=β، 001/0P<) و درگیری عاملی نیز نقشی مثبت و معنادار بر تعهد دانشجویان به دانشگاه دارد (22/0=β، 001/0P<). بنابراین پیشنهاد می شود برای افزایش درگیری تحصیلی دانشجویان در نظام آموزش عالی به جایگاه تعهد و اشتیاق تحصیلی دانشجویان به دانشگاه ها توجه شایانی شود.

    کلیدواژگان: درگیری عاملی، اشتیاق تحصیلی، تعهد به دانشگاه، دانشجویان
  • مرضیه حیدرپور اسکندری، ناصر امینی*، غلامرضا جعفری نیا صفحات 203-214

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر طلاق عاطفی زوجین بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر شیراز در سال 1400-1399 بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 30 زوج از آنان انتخاب و در سه گروه(در گروه آزمایش زوج درمانی هیجان مدار 10 زوج، در گروه آزمایش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس 10 زوج و گروه گواه 10 زوج) جایگزین شدند. از پرسشنامه طلاق عاطفی (EDQ) گاتمن (1995) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که هر دو درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه گواه اثربخشی معناداری بر طلاق عاطفی اعمال کردند (05/0>P). همچنین زوج درمانی هیجان مدار در مقایسه با ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کاهش طلاق عاطفی موثرتر بود (05/0>P). بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی هیجان مدار و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس می توانند به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش طلاق عاطفی در مراکز درمانی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، طلاق عاطفی
  • آسیه عسگری، لیلا سادات عزیزی ضیابری*، جوانشیر اسدی، علی حسینائی صفحات 215-226

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانی هیجان مدار بر بخشش زناشویی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر گرگان در 9 ماهه ی اول سال 1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری قرار گرفتند. گروه آزمایش اول، زوج درمانی هیجان مدار و گروه آزمایش دوم، زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 12 جلسه ی 90 دقیقه ای دوبار در هفته دریافت کردند. ابزار پژوهش پرسش نامه ی بخشش زناشویی (MFQ) ری و همکاران (2001) بود. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS 16 در سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. هر دو رویکرد زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بخشش زناشویی در مرحله ی پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری دارند (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد اثر بیشتری بر بخشش زناشویی (0.002<p)، وجود مثبت (0.001<p) و نبود منفی (0.014<p) نسبت به زوج درمانی هیجان مدار داشت. در نتیجه،  می توان به منظور افزایش بخشش زناشویی از هر دو مداخله بهره جست اما با توجه به اثربخشی بیشتر زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، این رویکرد ارجح است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانی هیجان مدار، بخشش زناشویی
  • فروغ السادات موسوی تکیه، زهرا یوسفی* صفحات 227-238

    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه کیفی کیفیت زندگی زنان معتاد شهر اصفهان بود. نوع این پژوهش کیفی، تحلیل محتوا بود و داده ها با روش تحلیل مضمون شش مرحله ای کلارک و براون (2006) ارزیابی شد.  جامعه ی آماری پژوهش، زنان معتاد در مراکز ترک اعتیاد شهر اصفهان در سال 1397 بودند که 17 نفر به شکل هدفمند و به روش نمونه گیری همگون انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که حاوی سوالات مرتبط با کیفیت زندگی زنان معتاد براساس نظریه ی فریش (2006) بود. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی زنان معتاد در چهار حوزه قابل بررسی است: (1) وضعیت سلامت جسمانی و روانشناختی، (2) جایگاه اقتصادی، (3) وضعیت اجتماعی و (4) وضعیت خانوادگی. با توجه به چارچوب نظریه فریش می توان چنین نتیجه گرفت که کیفیت زندگی زنان معتاد بیشتر در سایه این چهار حوزه ذکر شده تغییر می کند و درمانگران اعتیاد برای درمان این زنان معتاد بایستی توجه خود را به بهبود و بالا بردن سطح این چهار حیطه متمرکز کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان معتاد، نظریه فریش، تحلیل مضمون
  • حسن نیازمند، مجید برزگر*، حسین بقولی، نادره سهرابی شگفتی صفحات 239-250

    توانمندسازی روانشناختی زندانیان یکی از برنامه های درمانی موثر در کاهش پیشگیری از تکرار جرم است. با توجه به اهمیت این موضوع مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر سرمایه روانشناختی و تفکر جنایی زندانیان شهر بوشهر انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری دو ماهه  با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش 895 نفر از زندانیان مرد مستقر در زندان مرکزی شهر بوشهر در سال 1399 بودند. 40 نفر از زندانیان به روش در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی ساده با استفاده از قرعه کشی در دو گروه مداخله و گواه تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه روانشناختی PCQ (لوتانز و همکاران، 2007) و مقیاس تفکر جنایی CTS (نایت و همکاران، 2006) بودند. پس از دریافت پیش آزمون، درمان پذیرش و تعهد در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا شد و در گروه گواه در لیست انتظار قرار داشت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در  SPSS-20  انجام شد. نتایج آزمون تبعی بون فرونی نشان داد نمرات مولفه های خودکارآمدی و خوش بینی در گروه مداخله در مرحله پس آزمون به طور معنادار افزایش یافته است (05/0>P)؛ و  این اثر افزایشی در مرحله پیگیری در مولفه خودکارآمدی معنادار باقی مانده است (05/0>P)؛ همچنین نتایج نشان داد که نمرات تفکر جنایی در گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری کاهش یافته است (05/0>P). از نتایج فوق می توان نتیجه گرفت که درمان پذیرش و تعهد یک مداخله موثر در بهبود خودکارآمدی، خوشبینی و کاهش تفکر جنایی در زندانیان است.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، امیدواری، خوش بینی، تاب آوری، درمان پذیرش و تعهد، تفکر جنایی
  • هدا لایق، وجیهه قربانی، سمانه سلطان آبادی، محسن محمدپور، سمیرا گواهی* صفحات 251-260

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای تاب آوری روانی در رابطه عواطف مثبت و منفی با عملکرد روانی- اجتماعی افراد در دوران کرونا انجام شد. طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بزرگسالان ایرانی 18 تا 60 سال بود که از این میان آن ها 461 نفر با روش نمونه گیری در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های عملکرد روانی- اجتماعی در طول کووید-19((PFC19آرنولد و همکاران (2021)، تاب آوری روانی (CD-RISC) کانر-دیویدسون (2003) و عاطفه مثبت و منفی (PANAS) واتسون، کلارک و تلگن (1998) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهایSPSS-25  وAMOS-v22  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی به خوبی برازش شده است. در این مدل عاطفه مثبت و منفی و تاب آوری روانی اثر مستقیم و معناداری بر عملکرد روانی- اجتماعی داشتند و همچنین تاب آوری روانی به طور معنی داری بین عاطفه مثبت و منفی و عملکرد روانی- اجتماعی میانجی گری کردند (0.01<p). با توجه به این نتایج می توان بر روی بهبود عاطفه مثبت و افزایش تاب آوری روانی و کاهش عاطفه منفی افراد برای داشتن عملکرد بهتر در این شرایط کمک کرد.

    کلیدواژگان: همه گیری، ویروس کرونا، تاب آوری روانی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، عملکرد روانی-اجتماعی
  • اعظم قاسمی*، علی کشمیری، سارا محمدی، زهرا ساداتی نژاد صفحات 261-272

    هدف اصلی این پژوهش تعیین اثربخشی رفتاردرمانی عقلانی_هیجانی (REBT) بر سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری (BAS/BIS)، رفتارهای پرخطر جنسی و اجتناب تجربی در نوجوانان دارای سابقه فرار از خانه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان مراجعه کننده به مراکز گذری کاهش آسیب  و سرپناه شبانه زنان و مردان منطقه شوش -هرندی شهر تهران در 6 ماهه اول سال 1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزارهای اندازه گیری مقیاس سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری (BIS/BAS) (کارور و وایت، 1994)، پرسشنامه رفتارهای پرخطر جنسی (RSBQ) (زارعی و همکاران،1389) و پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ- II) (باند و همکاران، 2011) بودند. رفتاردرمانی با رویکرد REBT بر سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری، رفتارهای پرخطر جنسی و اجتناب تجربی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که مشاوره گروهی با رویکرد REBT بر کاهش نشانه های سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری، رفتارهای پرخطر جنسی و اجتناب تجربی تاثیر داشته است (P<0.05). با توجه به اثربخشی رفتاردرمانی عقلانی-هیجانی بر نشانه های سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری، رفتارهای پرخطر جنسی و اجتناب تجربی اجرای کارگاه های آموزشی مبتنی بر این مفاهیم در مراکز کاهش آسیب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، بازداری رفتاری، رفتارهای پرخطر جنسی، رویکرد REBT، فعال سازی رفتاری
  • زهره آهنگرقربانی*، اکبر عطادخت، نیلوفر میکائیلی، نادر حاجلو صفحات 273-282

    علی رغم شناخت روز افزون اهمیت خلاقیت در نوجوانان، خلاقیت در نوجوانان هم چنان یک رشته مغفول در مطالعه مانده است.  هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی خلاقیت و هوش هیجانی با  میانجی گری شوخ طبعی در نوجوانان بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر عباس آباد در سال 99-1398 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 314 نفر (45 پسر،269 دختر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372)، پرسش نامه هوش هیجانی برادبری-گریوز (2005) و شوخ طبعی خشوعی (SHQ) (1388)  بود. برای تحلیل نتایج از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel انجام شد. یافته ها نشان داد هوش هیجانی بر خلاقیت 63/0(001/0> P)، شوخ طبعی بر خلاقیت 16/0 (002/0> P)، هوش هیجانی بر شوخ طبعی 50/0 تاثیر مستقیم داشت (001/0> P) و میزان تاثیر غیرمستقیم هوش هیجانی بر خلاقیت با میانجی گری شوخ طبعی 10/0 بوده است (05/0>P). بنابراین براساس نتایج حاضر می توان به اهمیت نقش  شوخ طبعی در ارتباط خلاقیت با هوش هیجانی نوجوانان پی برد و در این راستا تدبیرهای لازم را بکار گرفت.

    کلیدواژگان: خلاقیت، هوش هیجانی، شوخ طبعی، نوجوانان
  • محمد شفیعی، محمد عباسی*، عزت الله قدم پور صفحات 283-294

    پژوهش حاضر با هدف امکان‎سنجی آموزش مجازی شناختی، هیجانی و رفتاری متمرکز بر کمال‎گرایی بر کیفیت روابط بین‎فردی، عزت نفس و بهزیستی روانی دانش آموزان تیزهوش مقطع متوسطه دوم به انجام رسید. این پژوهش از نظر هدف؛ کاربردی و از حیث روش گرد آوری داده ها تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون‎پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‎آموزان کمال گرای مدارس متوسطه دوم تیزهوش استان لرستان در سال تحصیلی 1400-1399 که از میان آن ها 30 شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی (15نفر) و گواه (15نفر) به صورت تصادفی جایگذاری شدند ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کمال‎گرایی فراست و همکاران (1390) (MPS)، کیفیت روابط پیرس و همکاران (1991) (QRI)، عزت نفس روزنبرگ (1965) RSE)) و بهزیستی روان شناختی ریف (1989) (SPWB) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که مداخله شناختی، هیجانی و رفتاری طراحی شده دارای تاثیری معنادار بر بهبود روابط بین‎فردی، عزت نفس و بهزیستی روانی افراد بود (001/0). نتایج حاصل نشان داد که مداخله تدوین شده در این مطالعه که مبتنی بر ویژگی های افراد کمال گرا بود، قابلیت کاربرد توسط روان شناسان و مشاوران مدارس را دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، تیزهوش، عزت نفس، کمال گرایی، کیفیت روابط بین فردی
|
  • Hamideh Adavi, Ezatollah Ghadampour*, Mohammad Abasi Pages 1-14

    The aim of this study was to investigate the mediating role of attitudes toward reading in relation to cognitive strategies, metacognitive reading strategies, parents' attitudes to reading with reading motivation for students with reading difficulties. The research method was descriptive correlational and in particular structural equation model. For this purpose, the statistical population of the study, which included all students (boy and girl) with reading difficulties, fourth and fifth grades of primary school in Aligudarz who were studying in the academic year 2019-20, which was 300 people as a sample. They responded to Wigfield and Guthrie's (1997) reading motivation questionnaires, learning to read survey (international association for the Evaluation Achievement)(2001), McKenna & Kear's (1990) attitudes to reading, Mokhtari, and Richard's (2002) metacognitive awareness strategies, Pintrich & DeGroot (1990) motivated strategies for learning questionnaire. In data analysis, the Structural equation modeling method was used to check the causal model between the research variables. The results showed that Cognitive strategy is directly related to the level of significance (0.001) and parents' attitude to reading is significantly related to the level of significance (0.01) to the motivation to read. The direct relationship between metacognitive reading strategies and reading motivation was not confirmed (0.35). Cognitive strategies are indirectly related to reading motivation through the attitude of reading (0.009). Metacognitive strategies of reading are indirectly related to reading motivation through the attitude of reading (0.001). Also, parents' attitudes to reading are indirectly related to reading motivation through reading attitudes (0.004). The proposed model has a good fit based on the fit indices. The results of this study can provide valuable information about increasing reading motivation.

    Keywords: attitudes to reading, cognitive strategies, metacognitive reading strategies, parental attitudes to reading, reading motivation
  • Ala Sharifi, Ali Mashhadi* Pages 15-24

    Disruptive mood dysregulation disorder (DMDD)  is a new disorder that has been added to the mood disorders category in the Fifth Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders to distinguish chronic non-periodic irritability from periodic irritability of bipolar disorder. The main feature of DMDD is chronic and severe irritability. Since it is a new diagnostic entity, not much research has been done on it and the literature on it is still expanding. The purpose of this review article is to gather information about the diagnosis, epidemiology, comorbidities, etiology and risk factors, and treatment approaches for this disorder.

    Keywords: Disruptive Mood Dysregulation Disorder, Non-Periodic Irritability, Mood Disorder, DSM-5
  • Adnan Akbari*, Ali Fathi Ashtiani Pages 25-36

    The advent and development of new technologies around the world have turned the use of smartphones into an essential part of human life. But in spite of its positive aspects, the overuse and addiction to this new tool have become an important subject. Smartphone addiction can affect many aspects of one’s life. In the present study, we collected 512 scientific studies by searching the keywords “psychological effects of smartphone addiction” and “psychological factors of smartphone addiction” invalid external and internal information resources within the time range of 2000-to 2021. After evaluating the inclusion and exclusion criteria, 35 qualified articles were included in the final review. The studies on this topic were classified into two groups: psychological effects of smartphone addiction and psychological factors of smartphone addiction. With respect to psychological effects, studies mainly show negative effects such as depression, anxiety, stress, reduced learning, reduced productivity, low self-esteem, etc. In relation to psychological factors studies focus on factors such as neuroticism, openness, low conscientiousness, low agreeableness, depression, anxiety, low self-control, dysfunctional impulsivity, loneliness, etc. The review of these studies shows that the phenomenon of smartphone addiction has substantial psychological effects and thus it is necessary to devise a plan to prevent and intervene in this destructive phenomenon according to its psychological factors.

    Keywords: Smartphone, Addiction, Psychological Factors, Psychological Effects, Systematic Review
  • Roya Zare, Somayyeh Taklavi*, Azra Ghaffari Pages 37-48

    This study was conducted to determine the effect of the children's philosophy education program on the self-determination and responsibility of elementary students. Regarding the purpose, this study was an applied study and it was also semi-experimental (pre-test / post-test and control groups design) in nature. The population of this study consisted of all fifth- and sixth-grade elementary students in Ardabil (Iran) who were studying in 2020-2021. Thirty-two students were selected by the convenience sampling method and divided into the experimental and control groups (16 students for each group). They completed the Basic Needs Satisfaction, General version (BNSG-S) designed by Ryan, Couchman, and Deci (2000) and the Students’ Responsibility Questionnaire (SR-Q) designed by Kordloo (2010). Then, the experimental group had a 10-session (twice a week) philosophy education program (each with 60 minutes) over 5 weeks. The data were analyzed using SPSS-24 software. The results showed that, compared to the control group, philosophy education increased and improved the self-determination and the responsibility of students in the experimental group (p < 0.01). In a nutshell, the results reported a positive and significant effect of the philosophy education program on the students’ self-determination and responsibility.

    Keywords: Philosophy education program, Self-determination, Responsibility
  • Reihaneh Nikgoo, Maryam Abbasi Sooreshjani, Zahra Naghsh, Nima Ghorbani* Pages 49-60

    Providing a valid scale for measuring compassion for others in Iranian society is part of the research needs. The purpose of this study was to investigate the validity and reliability of the Sussex-Oxford Compassion for Others Scale (SOCS-O) in a sample of Iranian married individuals, who lived in Iran in the second half of 1399 and the first half of 1400. 315 Iranian married people (265 females and 50 males) were selected by convenience sampling method and responded to the Sussex-Oxford Compassion for Others Scale (SOCS-O; Gu et al., 2020). Exploratory and confirmatory factor analyses were used to evaluate the construct validity. The results of exploratory factor analysis showed the four-factor structure for the scale of compassion for others in Iranian society, which differed from the main model of the scale in terms of factor and item. Confirmatory factor analysis supported the 4-factor structure and the indicators showed acceptable model fit. Cronbach's alpha of the whole scale was 0.90 and the alpha coefficients of factors were between 0.71 and 0.86, which indicates the desired internal consistency of this scale in Iranian society. The results of this study show the desired validity and reliability of the Persian version of this scale and provide a reliable tool for measuring compassion for others to experts.

    Keywords: Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis, Compassion for others, Sussex-Oxford Compassion for Others Scale
  • Marzieh Haghayeghi, Keyvan Salehi* Pages 61-72

    Given the importance of early diagnosis of Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) on the one hand and the heterogeneity of ADHD among preschoolers, on the other hand, this study aimed at examining the tools used to diagnose ADHD in preschoolers. According to PRISMA guidelines, we searched for articles indexed in the Scopus, ProQuest, ScienceDirect, and Sage databases from 2015 to 2021, using a combination of expressions including "ADHD" or "ADD" or "Attention" Deficit Disorder ”(and“ preschooler ”or“ 3-6-year-olds ”) and (“ assessment ”or“ measurement ”). Eighteen empirical studies were identified as relevant to our research. The studies were evaluated in two stages: first, the agreement between the two reviewers was calculated using Cohen's Kappa coefficient (r=0.87), and none of the articles was removed. Secondly, each study was assessed based on bias, confounders, power, and strength of association between intervention and outcomes using the Quality Assessment Tool for Observational Cohort and Cross-Sectional Studies. The findings demonstrated that the tools in this area can be divided into two general categories: questionnaires of reporting parents and teachers and observing children's actions and behavior. And tacks of observing children's actions and behavior are divided into two categories: cognitive inhibition and behavioral inhibition tests. In conclusion, the diagnosis of preschoolers with ADHD requires a multi-method approach with multiple information and must be based on both reporting and Nero-psychological methods.

    Keywords: Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder, ADHD, Diagnostic Tools, Preschoolers
  • Somayeh Abedini Chamgordani, Farzaneh Niknejadi* Pages 73-84

    The aim of this research was to investigate the mediating role of dyadic coping and understanding and intellectual coordination in the relationship between marital attractions and marital quality. The research method is correlational modeling of structural equations. The statistical population included all married women active counselors in counseling centers of Isfahan in 1400 207 people were selected as a statistical sample using purposive sampling. The tools of this study included the Revised Dyadic Adjustment Scale of Busby et al. (1995), the Marital Attractions Questionnaire of Salimi et al. (2020), the Dyadic Coping Inventory of Bodenmann (2000), and the Iranian Couples Intellectual Mutuality and Coordination of Javdan (2014). Structural equation modeling was used to analyze the data and a bootstrap test was used to investigate the indirect effects. The results of data analysis showed that the hypothetical model of mediation of dyadic coping and understanding and intellectual coordination in the relationship between marital attractions and marital quality had a good fit with the data. In addition, the results showed that in the hypothesized model, all regression weights were statistically significant (p <0.05). Also, marital attractions, dyadic coping, and understanding and intellectual coordination can explain 64% of the variance in marital quality. The results of the present study show that in the relationship between marital attractions and marital quality, the variables of dyadic coping and understanding, and intellectual coordination play a mediating role. The findings of the present study can be used to improve the marital quality in marriage and family counseling centers.

    Keywords: Marital Quality, Marital Attractions, Dyadic Coping, Understanding, Intellectual Coordination
  • Seyedeh Somayeh Asadi, Abbas Bakhshipour Roudsari*, Majid Mahmoud Alilou, Parisa Sadat Seyed Mousavi Pages 85-96

    The aim of this study was to investigate the mediating role of mentalization ability in the relationship between attachment security and adolescent emotional dysregulation. The present research was a descriptive correlational study. The statistical population of this study was male and female students who were in the age range of 11 to 17 years, who in 2020 were studying in regions one and two of Zanjan City. 200 people were selected using available sampling for this study. The research instruments included the experiences of close relationships questionnaire - (ECR-RS)  (Fraley et al., 2000), Reflective Function Questionnaire for Youth- (RFQ-Y) (Ha & et al., 2013), and Difficulties in Emotion Regulation Scale- (DERS) (Gratz & Roemer, 2004). Data were analyzed using the Pearson correlation test and path analysis. Fit indicators showed an excellent fit of the data with the modified model. Avoidance attachment to the father was directly able to predict emotional dysregulation in adolescents (p<0.001). Also, avoidant attachment to the father and anxious attachment to the mother indirectly and through the ability to mentalize were able to predict emotional dysregulation in adolescents (p<0.001). From the above results, it can be concluded that attachment security and the ability to mentalize together can play a major role in predicting emotional dysregulation in adolescents and it is necessary to pay attention to these factors in emotional regulation promotion programs.

    Keywords: emotional dysregulation, attachment security, mentalization
  • Hamideh Khasareh*, Fatemeh Sadat Mirtajadini Pages 97-108

    Nowadays, Corona disease anxiety is becoming common among people and has become a major concern for mental health. People perceive Corona disease anxiety differently depending on their individual characteristics. Therefore, the aim of this study was the prediction of Corona disease anxiety based on the health locus of control and perceived social support. The method of the present study was descriptive-correlational. The study statistical population was people who referred to the state welfare (Behzisti) organization of Kerman in 2021, of which 200 were selected according to the convenience sampling method. The Corona Disease Anxiety Scale by Alipour et al (2020), Multidimensional Health Locus of Control by Wollaston and Davis (1992), and Multidimensional Scale of Perceived Social Support by Zimet et al (1998) are used for data collection. Pearson-R correlation and stepwise regression analysis were used to analyze the data. The results showed that the Corona disease anxiety had a positive and significant relationship with the chance locus of control, and a negative and significant relationship with the internal locus of control and perceived social support (p <0.01). The results of regression analysis also showed that the health locus of control and perceived social support predict altogether 0.29 of the Corona disease anxiety variance. These results showed that people with an internal health locus of control, as well as people with higher perceived social support, had lower levels of Corona disease anxiety. Therefore, by informing and using appropriate psychological interventions, the life quality of people during the epidemic can be improved.

    Keywords: Corona Disease Anxiety, Health Locus of Control, Perceived Social Support
  • Ziba Kiarasi, Seyedeh Olia Emadian*, Ramazan Hassanzadeh Pages 109-118

    The purpose of this study was the effectiveness of Compassion-Focused therapy on posttraumatic growth and Body Image Fear in Females with Breast Cancer. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all females with breast cancer who were referred to Arad hospital and had a medical record in the spring of 2020.  Among them, 30 females were selected by purposive sampling and randomly replaced in a control group (waiting for treatment) and an experimental group (15 people in each group). The subjects of the experimental group received Compassion-Focused therapy (during 8 sessions) and the control group (waiting for treatment) did not receive the intervention. For data collection, the posttraumatic growth PTGI (Tedeschi & Calhoun, 1996) and Body Image Fear BICI (Body Image Fear, 2005) were used. Data were analyzed by analysis of covariance in SPSS21. The results showed that Compassion-Focused therapy significantly increased posttraumatic growth and decreased Body Image Fear(p<0.05). According to the results of the present study, Compassion-Focused therapy can be used to increase posttraumatic growth and decreased Body Image Fear in females with Breast Cancer.

    Keywords: Compassion-Focused therapy, post traumatic growth, Body Image Fear, Breast Cancer
  • Ashour Mohammad Kouchaki, Kazem Shariatnia*, Javanshir Asadi, Arastoo Mirani Pages 119-130

    The aim of this study was to evaluate the causal model for wisdom based on the five factors of personality with the mediating role of psychological basic needs in students. the method of the present study was descriptive-correlational using a structural equation model. The statistical population of this study was undergraduate and graduate students of the academic year 2020-2021 in Golestan province. from this population, a sample of 356 male and female students was selected using stepwise cluster sampling.in order to collect data, the NEO Personality Traits Questionnaire (NEO-PI), the Guinea Psychological Basic Needs Scale, and Ardelt`s three-dimensional Wisdom Scale (3 D-WS) were used. Data were analyzed using the structural equation modeling (SEM) method and the LISREL software version (8.71). The results showed that in most of the fit indices, the structural model for wisdom has a suitable and acceptable fit. According to the research results, neuroticism was negatively correlated to wisdom(-0.58), extroversion(0.44), openness to experience(0.33), and psychological basic needs(0.49) positive significantly correlated with wisdom at the alpha level ( 0.01) and in total 41% of the variance of the wisdom is predicted and explained by these variables. Therefore, wisdom can be considered a personality trait.

    Keywords: Wisdom, students, Five Factor Model, Psychological Basic Needs
  • Fatemeh Fathi*, Shahram Vaziri, Mehdi Pourasghar, Maryam Nasri Pages 131-144

    The aim of this study was the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the organization of personality and defense styles of people with borderline personality. The research method was single-subject design A-B-A The statistical population includes all people with borderline personality disorder who were referred to the outpatient department of Zare Psychiatric Hospital and Mana Home Sari Clinic in June 2016. Among them, 3 people were selected by sampling method and treated for 40 sessions. they got. Data were collected in three baselines: treatment, follow-up, and follow-up over 11 months using the Kernberg  IPO Personality Questionnaire (Kronberg, 2002) and the DSQ-40 Defense Styles (Anders & et al., 1993). For statistical analysis, the shape analysis method, stable change, was used. Analysis of the results in the treatment phase, the first person in the variables of reality testing, total personality score, the second person in the variables of confusion, reality testing, total personality score, progress growth defense, and the third person in personality, immature defense and Mental defense was seen as annoying. The follow-up stage of the first person was seen in the components of reality testing, confusion, the second person in reality testing, confusion, personality score, and the third person in the real testing variables of personality score, growth defense, immature defense. ACT treatment in 10 months I can make changes in a person with a borderline personality, Further research is needed to generalize the findings.

    Keywords: Acceptance, commitment-based psychotherapy, components of personality organization, defense styles, borderline personality disorder
  • Mohammad Zare Abandansari, Mehrdad Moharramzadeh*, Fatemeh Rezapour Pages 145-158

    Transgender students are not able to actively participate in sports activities compared to other students due to some problems such as lack of proper learning and lack of motivation to participate during physical education. The purpose of this study was to identify problems and provide practical solutions to improve learning and increase the motivation of transgender students to provide the conditions for active participation of transgender students in school sports. The present study was applied in terms of purpose and with a phenomenological approach in the Colaizzi method. The statistical population of the study consisted of transgender students, physical education teachers, school principals, faculty members of universities in the Department of Psychology and Sports Management in Mazandaran province in 2021; 19 of these people were purposefully selected as a statistical sample. The measurement tool was semi-structured interviews with open-ended questions and interviews as long as it was possible to extract completely non-repetitive concepts; That is, interview number 19 continued. In order to finalize the research, the criteria of validity and reliability were used. Findings of the effective factors in learning disabilities and reducing the motivation of transgender students to participate in sports include 48 sub-themes in the form of 9 main themes; They constitute psychological, social, supportive, physical, environmental, personal, acceptance, cover status, and abnormalities. In the section on providing practical solutions, 32 sub-themes in the form of 5 main themes; Psychological, supportive, cultural, preventive, and environmental were identified. Some of the suggested solutions include: motivating transgender students to participate in sports activities using incentive tools, teaching stress coping techniques, helping to identify their sexual identity using tools such as; Counseling or practice of gender reassignment, creating a suitable environment for growth and learning similar to other students, creating a general education program for all students in the field of acquaintance and how to communicate with transgender people, identifying transgender people from 5-6 years old by examining Specialized by families and psychologists and the creation of a safe and healthy environment to motivate transgender students to participate in sports activities.

    Keywords: Motivation, Participation, Transgender Students, School Sports, Learning Disabilities
  • Nafiseh Yousefi, Nader Monirpoor* Pages 159-168

    The present study aimed to predict obsessive-compulsive disorder based on alexithymia and irrational beliefs in people with obsessive-compulsive disorder. The present study is a descriptive correlation. The statistical population included all patients referred to Imam Hossein Hospital in Karaj in the quarter (October, November, and December) of 2020, which was selected by the available sampling method of 270 people. Research tools included the Madzley Obsessive-Compulsive Disorder Questionnaire MOCI (1980), the Toronto Emotional Dysfunction Scale TAS (1994), and the Jones Irrational Beliefs Questionnaire. IBT (1969) After collection, data were analyzed by, correlation and regression analysis and SPSS software version 20. The results showed that the components of nausea were associated with obsessive-compulsive syndrome and this relationship was significant at 13/0 at the level of (0.005). There is also a significant relationship between the components of irrational beliefs and obsession 14/0, which was also significant here (0.005). The results of the study showed that emotional distress and irrational beliefs can both predict obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: alexithymia, Irrational Belief, obsessive-compulsive disorder
  • Yasaman Safa Kermanshahi, Fatemeh Nikooei*, Gholamhasan Hayati Pages 169-178

    The aim of this study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on marital adjustment and intimacy of women with marital conflicts. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of this study included all women with marital conflicts who had referred to counseling centers in Tehran to resolve their family disputes In the six months of autumn and winter 2020, using the Sanai and Barati Marital Conflict Questionnaire (2008). Thirty women with marital conflicts were purposefully selected and randomly assigned to experimental and control groups (15 in each group). They answered the Lock-Wallace (1959) Marital Adjustment Questionnaire (LWMAT) and the Walker & Thompson (1983) Marital Intimacy Questionnaire (MIS). The experimental group was trained in 8 sessions of 60 minutes (once a week) of dialectical behavior therapy techniques based on Linhan's (1970) training package. Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance. Findings showed that the effectiveness of dialectical therapy on marital adjustment (P<0/01, F=17/79) and intimacy of women (P<0/01, F=14/82) with marital conflicts has been confirmed (P <0.05) and women with marital conflicts in the experimental group compared to women with marital conflicts in the control group. After the test, they had significantly more marital adjustment and intimacy (P <0.05). Therefore, it can be concluded that dialectical behavior therapy is effective in increasing the marital adjustment and intimacy of couples.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, marital adjustment, marital intimacy, marital conflicts
  • Pegah Rateghi, Fatemeh Sadat Marashian* Pages 179-190

    The aim of this study was to determine the effectiveness of puppet play therapy in reducing shyness and loneliness and improving the behavioral problems of single-parent children in Ahvaz. The method of this quasi-experimental study was pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The statistical population of this study included all single-parent children aged 3 to 9 years in Ahvaz in 1399. Among them, 30 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The Stanford Shyness (SSQ)(1997), Russell Loneliness (UCLA) (1980), and Shahim and Yousefi (BPQPC)(1999) Behavioral Problems questionnaires were used to collect data. Then 10 sessions of 45 minutes and two sessions of puppet play therapy were performed on the experimental group every week. While the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by Repeated Measures ANOVA (RM ANOVA) using SPSS 24 software. The results showed that there was a significant difference between shyness, loneliness, and behavioral problems in the experimental group compared to the control group (P ≥ 0.05). The results continued after a month and a half of follow-up. On this basis we can say; Puppet play is effective in reducing shyness, loneliness, and improving the behavioral problems of single-parent children.

    Keywords: puppet play therapy, shynes, loneliness, behavioral problems, single-parent
  • Hadi Samadieh, Mahdi Sadri*, Motahare Akbarimoqadam Kakhki Pages 191-202

    This study aimed to investigate the mediating role of agentic engagement in the relationship between Academic Enthusiasm and commitment to the university. The present study was a descriptive correlational study. The population data contained all male and female students of 15 faculties of the University of Tehran in the academic year 1399-1400. Among them, 650 students were selected by the available sampling method. The research instruments were the Factor Involvement Questionnaire (AE) Rio (2013), Student Achievement Questionnaire (SES Gonius and Cozo (2015)) and Pascarla and Transzini (SAI) Questionnaire of Academic and Social Cohesion (1980).. SPSS-21 software was used for Descriptive statistics analysis and Amos-22 software was used for structural equation modeling. The results showed that there are significant positive relationships between the variables of cognitive enthusiasm, factor involvement, and commitment to the university (P <0.01). Cognitive enthusiasm has a direct and significant effect on students agentic engagement (β = 0.66, P <0.001), and agentic engagement has a positive and significant effect on student's commitment to the university (β = 0.22, P <0.001). Therefore, it is suggested that for increasing the academic engagement of students in the higher education system, the status of students' commitment and academic enthusiasm to universities should be considered.

    Keywords: Agentic engagement, Academic enthusiasm, Commitment to university, Students
  • Marzieh Heidarpour Eskandari, Naser Amini*, Gholamreza Jafarinia Pages 203-214

    The purpose of this study was to compare of the effectiveness of emotion-focused couple therapy and mindfulness-based stress reduction program on the emotional divorce of couples. This semi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with a control group and follow-up for two months. The statistical population included all the couples referring to counseling and psychological services in Shiraz city to 91 people were in 1399 and 60 couples by random sampling were considered as the sample size in two experimental groups (each group of 10 couples) and control (10 couples). The experimental groups underwent emotion-focused couple therapy (9 sessions 90 minutes) and a mindfulness-based stress reduction program (9 sessions 90 minutes), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data Kessler emotional divorce Questionnaire (EDQ) of Guttman (1995). Data analysis by repeated-measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test showed that both therapies had a significant effect on emotional divorce in the post-test and follow-up stages compared to the control group (P <0.05). Also, emotion-oriented couple therapy was more effective in reducing emotional divorce compared to stress-based mindfulness (P <0.05). Based on the findings, it can be concluded that emotional couple therapy and mindfulness-based stress reduction can be used as treatment methods to reduce emotional divorce in medical centers.

    Keywords: emotion-focused couple therapy, mindfulness-based stress reduction, emotional divorce
  • Asiye Asgari, Leilasadat Azizi Ziabari*, Javanshir Asadi, Ali Hosseinae Pages 215-226

    The aim of this study was to compare the effectiveness of couple therapy based on acceptance and commitment (ACT) and emotionally-focused couple therapy (EFCT) on marital forgiveness of women affected by extramarital relationships. The method of the present study was semi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The statistical population included all women affected by extramarital relationships who were referred to counseling centers in Gorgan in the first 9 months of 1399 Using the purposive sampling method, 45 people were selected, and then They were randomly divided into three groups of 15 people. The first experimental group received emotionally-focused couple therapy and the second experimental group received couple therapy based on acceptance and commitment in 12 sessions of 90 minutes twice a week. The research instrument was the Marital Forgiveness Questionnaire (MFQ) of Ray et al. (2001). Data were analyzed by repeated-measures analysis of variance using SPSS-16 software at a significance level of 0.05. Both approaches of EFCT and ACT have a significant effect on marital forgiveness in the post-test and follow-up stages (P <0/01). The results also showed that acceptance and commitment-based couple therapy had a greater effect on marital forgiveness (P=0/002), presence of positive (P=0/001), and absence of negative (p=0/014) than emotionally-focused couple therapy. As a result, both interventions can be used to increase marital forgiveness but given the greater effectiveness of acceptance and commitment-based couple therapy, this approach is preferred.

    Keywords: Couple Therapy Based on Acceptance, Commitement, Emotionallay-Focused Couple Therapy, Marital Forgiveness
  • Forugh Sadat Mousavi Tekieh, Zahra Yousefi* Pages 227-238

    The aim of the current research was a qualitative study of the quality of life of addicted women in Isfahan city. The type of this qualitative study was contents analysis and data was evaluated through Braun and Clark’s (2006) six-phase thematic analysis process. The statistical population of the study was all addicted women in addiction withdrawal centers in Isfahan city in 2018 and 17 persons were selected using purposive and homogeneous sampling. Data were collected through semi-structured interviews that included questions about the quality of life-based on Frisch’s theory (2006). The results showed that the quality of life of addicted women could be analyzed in four domains: 1) physical and psychological health status, 2) material possession, 3) social status, and 4) family status. With regard to Frisch's theory, it can be concluded that the quality of life among addicted women is mostly changed alongside the four mentioned domains and addiction therapists should focus their attention on the improvement of these four areas for the therapy of these addicted women.

    Keywords: quality of life, addicted women, Frisch’s theory, thematic analysis
  • Hassan Nyazmand, Majid Barzegar*, Hosein Bagholi, Nadereh Sohrabi Shegefti Pages 239-250

    Psychological empowerment of prisoners is one of the effective treatment programs for reducing the prevention of recurrence of crime. Due to the importance of this issue, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on the psychological capital and criminal thinking of prisoners in Bushehr city. The method of the present study was quasi-experimental and its design was pre-experimental-post-experimental-follow-up after two-month with the control group. The statistical population of this study was 895 male prisoners in Bushehr Central Prison in 2020. Forty prisoners were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups of intervention and control using a lottery. The research instruments included the Psychological Capital Questionnaire; PCQ (Luthans et al., 2007), and Criminal Thinking Scales; CTS (Knight et al., 2006). After receiving the pretest, acceptance and commitment therapy was performed in 8 sessions of 90 minutes for the intervention group, and the control group was on the waiting list. Data analysis was performed using Repeated measures ANOVA tests in SPSS-20. The results of the Bonferroni Subordinate Test showed the scores of self-efficacy, and optimism in the intervention group in the post-test stage increased significantly (P<0.05); However, this incremental effect remained significant in the follow-up phase in the component of self-efficacy (P<0.05); The results also showed that the scores of criminal thinking in the experimental group decreased in the post-test and follow-up stages (P<0.05). From the above results, it can be concluded that acceptance and commitment therapy is an effective intervention in improving self-efficacy, optimism and reducing criminal thinking in prisoners.

    Keywords: self-efficacy, hope, optimism, resilience, Acceptance, commitment therapy, criminal thinking
  • Hoda Layegh, Vajiheh Ghorbani, Samane Soltanabadi, Mohsen Mohammadpour, Samira Gavahi* Pages 251-260

    The aim of this study was to investigate the mediating role of psychological resilience in the relationship between positive and negative emotions and the psychosocial functioning of individuals during the corona. The design of the present study was descriptive correlation and path analysis was applied. The statistical population included Iranian adults, of which 461 people participated in this study by available sampling method. In order to collect data from the Psychosocial Performance Questionnaire during Covid-19 (PFC19) Arnold et al. (2021), Psychological Resilience (CD-RISC) Conner-Davidson (2003), and Positive and Negative Emotion ( PANAS) Watson, Clark and Telgen (1998) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis through SPSS-25 and AMOS-v22 software. The results showed that the proposed model fits well. In this model, positive and negative affect and psychological resilience had a direct and significant effect on psychosocial performance, and resilience mediated significantly between positive and negative affect and psychosocial performance. From the research findings, it can be concluded that e Positive and negative affect and psychological resilience have a direct and significant effect on the psychosocial function of individuals during the corona epidemic and resilience played a mediating role between positive and negative affect and psychosocial function (p<0.01). Based on these results, we can help improve positive emotions, increase psychological resilience, and reduce negative emotions in people to perform better in these situations.

    Keywords: pandemic, Coronavirus, Psychological Resilience, Positive Affect, Negative Affect, Psychosocial Function
  • Azam Ghasemi*, Ali Keshmiri, Sara Mohammadi, Zahra Sadatinezhad Pages 261-272

    The main purpose of this study was to determine the effectiveness of rational-emotional behavior therapy (REBT) on behavioral activation/inhibition systems (BAS / BIS), high-risk sexual behaviors, and experimental avoidance in adolescents with a history of running away from home. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with the control group. The statistical population of the study included adolescents referring to transient harm reduction centers and night shelters for men and women in the Shush-Harandi area of Tehran in the first 6 months of 1400. Using the available sampling method, 30 people were selected and randomly selected. The experimental and control groups (15 people in each group) were assigned. The scale measuring tools were Inhibition / Behavioral Activation Systems (BIS/BAS) (Carver and White, 1994), the High-Risk Sexual Behaviors Questionnaire (RSBQ) (Zarei et al., 2010), and the Acceptance and Action Questionnaire (AAQ- II) (Band et al., 2011). Behavior therapy with REBT approach on behavioral activation/inhibition systems, high-risk sexual behaviors, and experimental avoidance was performed on the experimental group for 8 sessions of 90 minutes. The results of multivariate analysis of covariance showed that group counseling with the REBT approach had an effect on reducing the symptoms of behavioral activation/inhibition systems, high-risk sexual behaviors, and experimental avoidance (P<0/05). Due to the effectiveness of rational-emotional behavior therapy on the symptoms of behavioral activation/inhibition systems, high-risk sexual behaviors, and experimental avoidance, it is recommended to conduct training workshops based on these concepts in harm reduction centers.

    Keywords: Experimental Avoidance, Behavioral Inhibition, High Risk Sexual Behaviors, REBT Approach, Behavioral Activator
  • Zohreh Ahangar Ghorbani*, Akbar Atadokht, Nilofar Mikaeili, Nader Hajloo Pages 273-282

    Despite the growing importance of creativity in adolescents, creativity in adolescents is still a neglected discipline. The aim of this research was to investigate the relationship between creativity and emotional intelligence with mediating of humor in adolescents. In regard to the purpose, this research was Fundamental, and in regard to procedure, it was a correlation study. The study community included all middle and high school ' students of Abbas Abad City in 2019-2020, among them 314(45boys, 269girls) students were selected as samples by available sampling. Research questionnaires included: the Abedi Creativity questionnaire (1993), the Bradbury-Graves Emotional Intelligence Questionnaire (2005), and the  Humor Questionnaire(SHQ) (2009).  Structural equation modeling was used to analyze the results.  Findings showed that emotional intelligence on creativity was 0.63 (P <0.001), humor on creativity 0.16 (P <0.002), emotional intelligence on humor 0.50 (001 P <0.05 had a direct effect and the rate of the indirect effect of emotional intelligence on creativity mediated by humor was 0.10 (P <0.05). Therefore, based on the present results, we can understand the importance of the role of humor in the relationship between creativity and emotional intelligence of adolescents, and in this regard, the necessary measures can be used.

    Keywords: Creativity, Emotional Intelligence, Humor, Adolescents
  • Mohammad Shafiee, Mohammad Abbasi*, Ezatollah Ghadampour Pages 283-294

    The aim of this study was to evaluate the feasibility of cognitive, emotional, and behavioral education focusing on perfectionism in the quality of interpersonal relationships, self-esteem, and psychological well-being of gifted high school students. This research was applied in terms of purpose and quasi-experimental research with a pre-test-post-test design and control group in terms of the data collection method. The statistical population includes all perfectionist students of gifted high schools in Lorestan province in the academic year 2020-2021. 30 participants were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups. research tools included Frost et al. (2011) Perfectionism Questionnaire (MPS), Pierce et al. (1991) (QRI), Rosenberg Self-Esteem (1965) (RSE), and Reef (1989) Psychological Well-Being (SPWB). Multivariate analysis of covariance was used for data analysis. The results showed that the designed cognitive, emotional, and behavioral intervention had a significant effect on improving interpersonal relationships, self-esteem, and psychological wellbeing (0.001). The results showed that the designed intervention in this study, which was based on the characteristics of perfectionists, can be used by school psychologists and counselors.

    Keywords: Perfectionism, interpersonal relationships, self esteem, psychological wellbeing, gifted student