فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1400)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان جعفری سبدانی*، لیلا مشگین قلم، علی احسانی صفحات 5-26

    نوآوری پایدار برای بقا و موفقیت سازمان در فضای آشفته ی عصر دیجیتال، به ویژه در بحران کنونی همه گیری کووید-19 ضروری است. بسیاری از نوآوری های امروزی از ترکیبی از فناوری های دیجیتال استفاده می کنند و به زیرساخت های ارتباط از راه دور و دسترسی به اینترنت متکی هستند. تجربه یک ساله بحران کووید-19 نشان داده است که نوآوری های شکل گرفته در بستر دیجیتال تا چه حد توانسته است تاب آوری جامعه در برابر این بحران را افزایش دهد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف ارایه مدل جامع نوآوری ها در بستر دیجیتال و نقش و تاثیر آنها در بحران کووید-19 انجام شده است. روش اصلی این تحقیق فراترکیب کیفی است که در آن از محاسبه ضریب کاپا برای ارزیابی مدل و همچنین محاسبه آنتروپی شانون برای تعیین ضریب اهمیت شاخص ها استفاده شده است. بدین منظور ابتدا، از طریق جستجوی کلیدواژه های مرتبط نسبت به استخراج مطالعات پیشین در رابطه با نوآوری های دیجیتال در دوران بحران کووید-19 اقدام شد و تعداد 634 مقاله یافت و در چهار مرحله متوالی غربال گری، 78 مقاله نهایی انتخاب شد. در ادامه شاخص های شناسایی شده در مقالات مختلف کدگذاری شده و با دسته بندی کدها، مضمون های اصلی شناسایی شد. نتایج نشان داد فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، فناوری ابری و بلاکچین مهم ترین حوزه های نوآوری دیجیتال در دوران پاندمی کووید-19 هستند. همچنین بهداشت و درمان، آموزش و کسب و کار به عنوان حوزه های اصلی کاربرد نوآوری های دیجیتال در دوران پاندمی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، بلاکچین، پاندمی کووید-19، نوآوری دیجیتال، هوش مصنوعی
  • محمدرضا رضائی نژاد، محمدرضا تقوا*، حبیب الله رودساز صفحات 27-44

    کارآفرینی تعاونی و شیوه های نوین تامین مالی تعاونی ها در راستای جذب سرمایه های خرد با زمینه اعتقادی جوامع اسلامی سازگاری بیشتری دارد. هدف از این پژوهش پاسخگویی به این سوال بوده است که چه معیارهایی برای سرمایه گذاری در تعاونی اهمیت بیشتری دارد. این پژوهش ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف مدل های مرسوم تامین مالی تعاونی ها، مدل تامین مالی مدنظر را با تحلیل داده های نمونه آماری با متغیرهای کمی و کیفی بر اساس نظریه داده بنیاد مورد بررسی قرار می دهد. متغیرهای کمی در جامعه آماری 38000 نفری و نمونه گیری 380 پرسش نامه و متغیرهای کیفی بر اساس نظریه داده بنیاد با استفاده از مصاحبه ژرف نگر با 15 نفر از خبرگان و متخصصان حوزه تعاون باسابقه بیش از 3 سال می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که عوامل اقتصادی و اجتماعی بیشترین تاثیر را در انباشت سرمایه در تعاونی ها دارند و این مدل تامین مالی باتوجه به هزینه کمتر و مزایای اجتماعی آن، راهکاری مناسب جهت تامین مالی پروژه های زیرساختی می باشد.

    کلیدواژگان: سهامدارغیر عضو، کارآفرینی تعاونی، اقتصاد تعاونی، انباشت سرمایه
  • حامد نوذری*، محمدابراهیم صادقی، محمد فلاح صفحات 45-61

    فناوری اینترنت اشیا یکی از موج های بلند فناوری می باشد که به عنوان سکویی برای صعود و یا سقوط کشورها در مسیر توسعه اقتصادی عمل خواهد نمود. کشورها و شرکتهایی که از فرصت های پیش روی این فناوری استفاده نمایند، می توانند به جمع پیشتازان جهانی ملحق شده و برای چندین دهه جایگاه خود را تثبیت نمایند. در سالهای گذشته ایران فعالیت های گسترده ای را به منظور توسعه فناوری های مختلف، صورت داده است ، اما به علت کثرت حوزه های فناوری و پخش شدن توان کشور در حوزه های متنوع، انباشت کافی دانش و سرمایه در یک بخش صورت نپذیرفته تا امکان سرریز آن به سایر بخش های صنعتی و اقتصادی نیز فراهم گردد. به صورت کلی به منظور همپایی اقتصادی باید در چندین بخش صنعتی و فناوری جهش صورت بپذیرد تا یک کشور بتواند به بک کشور توسعه یافته تبدیل شود. اما از آنجاییکه فناوری اینترنت اشیا یک فناوری عام بوده و در همه ی بخش ها کاربرد دارد، مجددا خطر پخش شدن توان علمی و سرمایه ای کشور در حوزه های مختلف آن وجود دارد، بنابراین ضروری است با تمرکز بر حوزه های اولویت دار، انباشت دانش و در پی آن انباشت سرمایه و ثروت هم ایجاد شود تا بتوان با سراریز به سایر بخش ها فرصت را برای جهش اقتصادی کشور فراهم نمود. با توجه این امر، در این پژوهش کوشیده شده است، بخش های کاربردی فناوری اینترنت اشیا که میتوانند جهش فناوری و اقتصادی را بوجود آورند شناسایی شده و سپس با استفاده از رویکرد مدلسازی غیر خطی میزان اهمیت و اولویت این بخشها مشخص شوند. نتایج نشان داد که تمرکز بر هوشمندسازی حوزه انرژی در ایران دارای بالاترین مزیت بوده و تمرکز بر این بخش میتواند رشد اقتصادی وفناوری جامعه را تضمین نماید.

    کلیدواژگان: فناوری اینترنت اشیا، همپایی اقتصادی، جهش صنعتی، جهش فناوری، سرریز دانش
  • کمال سخدری*، بهزاد صادقی، محمدرضا هدایتی صفحات 62-78

    بحران کووید-19، منجر به تاثیر منفی زیادی بر رشد اقتصادی کشورها و تعطیلی بسیاری از کسب وکارها شده است. این تاثیر به خصوص برای کشور ما که تحت تحریم های ناعادلانه اقتصادی نیز هستیم، دوچندان بوده است. لذا نظر به چالش های اقتصادی برهه کنونی، هدف این پژوهش، تحلیل الگوی رفتاری کسب وکارهای نوپای ایرانی که در شرایط اضطرار (بحران کرونا) موفق به بقا و حتی رشد خود شده اند می باشد. این پژوهش با رویکردی کیفی و با استفاده از روش مطالعه موردی از نوع طرح پژوهش قالبی یا مبتنی بر تمپلیت ، 12 کسب وکار نوپا در صنایع مختلف را مورد مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته قرار داد. نتایج نشان می دهد، اتخاذ رفتارها و استراتژی های کارآفرینانه پیشگیری محور، مساله محور و فرصت محور، پیش و حین بحران و رفتارهای اکتشافی شامل پرسشگری، مشاهده گری، شبکه سازی و آزمایشگری، احتمال موفقیت کسب وکارهای نوپا را در شرایط اضطرار افزایش می دهد. این نتایج بینش های ارزشمندی برای محققین و کارآفرینان بالقوه در ارتباط با الگوهای رفتاری کسب وکارهای نوپای موفق در شرایط بحرانی ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: Covid-19، شرایط اضطرار، کسب و کار نوپا، کارآفرینی، استراتژی کارآفرینانه
  • عبدالله جاسبی*، علی بنیادی نایینی، علی ملکی، نجم الدین یزدی صفحات 79-97

    تدارکات عمومی (حامی) نوآوری سیاستی است که به دلیل سهم قابل توجه خریدهای دولت ها از اقتصادهای ملی، از اوایل قرن بیست و یکم مورد توجه کشورهای توسعه یافته به خصوص اروپا قرار گرفته است. این سیاست نوآوری طرف تقاضا با وجود جذابیت هایی که دارد بسیار اندک مورد توجه کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته قرار گرفته است که یک دلیل آن اقتضایات و نیازهای متفاوت این کشورهاست. از جمله اهم این اقتضایات توانمندی ناکافی تامین کنندگان است. این مقاله مروری با ارایه 1) مبانی نظری مطالعات توانمندسازی تامین کنندگان و سیاست تدارکات عمومی نوآوری، و 2) بررسی پژوهش های صورت گرفته، و 3) بررسی علم سنجی مقدماتی آثار علمی در این دو حوزه سعی دارد شمایی کلی از مطالعات مربوطه ارایه دهد. یافته ها نشان می دهند که هر دو حوزه با قلت و پراکندگی آثار علمی مواجهند. کشورهای پیشرفته - احتمالا به دلیل اینکه توانمندسازی تامین کنندگان در مقایسه با توسعه نوآوری هدف اصلی آنها نیست- توانمندسازی تامین کنندگان را به عنوان هدفی فرعی و تبعی از سیاست تدارکات عمومی نوآوری در نظر می گیرند که در طی مسیر توسعه نوآوری خودبه خود رخ می دهد. این در حالیست که کشورهای در حال توسعه نیازمند هدفگذاری عامدانه بر روی این نیاز خود طی اهرم کردن تدارکات عمومی هستند.

    کلیدواژگان: تدارکات عمومی نوآوری، توانمندسازی تامین کنندگان، علم سنجی، سیاست نوآوری طرف تقاضا
  • سالار فضلی فرد، محمدمهدی لطفی هروی، مژگان سمندر علی اشتهاردی* صفحات 98-114

    در طی چند دهه ی گذشته، به دنبال نقش کلیدی دانش و تجاری سازی دانش به عنوان عامل اصلی رونق اقتصادی و رقابت پذیری، هرچه بیشتر بر اهمیت تحول نقش دانشگاه ها در جهت زمینه سازی باروری فعالیت های نوآورانه و کارآفرینانه تاکید می شود. در این راستا در بسیاری از نقاط جهان سازمان های دولتی و میان دولتی نقش مهمی به منظور ترویج مفاهیم، ایجاد ذهنیت و فرهنگ کارآفرینی و تشویق دانشگاه ها داشته اند. یکی از راهکارهای مورداستفاده در این زمینه اعطای جوایز ملی و بین المللی به دانشگاه هایی است که توانسته اند در مسیر جامعه محوری و کارآفرینی گام های موثری را بردارند. با توجه به اهمیتی که در کشور برای حرکت به سمت جامعه محوری و کارآفرینی در دانشگاه های کشور احساس می شود، جایزه دانشگاه کارآفرین می تواند به عنوان ابزاری در جهت تسریع عملی کردن سیاست های مربوطه موردتوجه قرار گیرد. ازاین رو در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از مطالعه اسنادی، به مرور و بررسی جوایزی که در این خصوص توسط سایر کشورها به دانشگاه ها اعطا می شود و مدل های ارزیابی آن پرداخته شود. یافته های این پژوهش می تواند راهگشایی برای سیاست گذاران و محققین به منظور درک اهمیت پر کردن جای خالی این جایزه و نیز ارایه مدل بومی در ایران برای سمت دهی و تشویق دانشگاه های کشور به سوی جامعه محوری و کارآفرینی و کمک به بهبود وضعیت زیست بوم کارآفرینی باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، جایزه، ارزیابی کارآفرینی دانشگاه
  • وحید نورنژادونوش*، مهدی ابراهیمی صفحات 115-128

    در عصر حاضر، پیچیدگی و تغییرات محیطی به اندازه ای گسترده و پویا است که بسیاری از سازمان ها با استفاده از ساختارهای سلسله مراتبی سنتی قادر به انطباق و سازگاری با تغییرات نیستند. چنین شرایطی شرکت ها را مجبور می سازد به سمت ساختارهای تخت و انعطاف پذیر سوق پیدا کنند. هدف این مقاله شناسایی و معرفی شیوه ای نوین از سازماندهی در عصر پیچیده امروزی می باشد. جهت دستیابی به این هدف با بررسی ادبیات موضوع با استفاده از مطالعات کتابخانه و بررسی اسناد و مدارک و مقالات موجود در مجلات معتبر این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم. درنهایت با معرفی ساختار لتیس به عنوان شیوه ای نوین در سازماندهی می توان با استفاده از تیم های کاری کوچک و توزیع قدرت در سازمان، موانع ناشی از بوروکراسی های سلسله مراتبی سنتی را کاهش داد و پاسخگویی، انعطاف پذیری، خلاقیت، نوآوری، کارایی و اثربخشی را در سازمان فراهم آورد. استفاده از چنین شیوه ی سازماندهی می تواند مزایایی ازجمله ارتباطات نامحدود و چندجانبه بین افراد، مسیرهای پیشرفت شغلی چندجهته، ظهور ایده های خلاقانه، تعادل میان زندگی و کار، افزایش روحیه و نشاط، انگیزه کاری و تعهد به اهداف را در سازمان به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: طراحی سازمان، مدرنیسم، پست مدرنیسم، بوروکراسی، ساختار لتیس
|
  • Peyman Jafari Sabdani *, Leila Meshkinghalam, Ali Ehsani Pages 5-26

    Sustainable innovation is necessary for organizational survival as well as success in the turbulent environment of digital era, particularly in the currentCOVID-19 epidemic crisis. Many of today’s innovations employ a combination of digital technologies while relying on telecommunications infrastructure besides Internet access. The COVID-19 crisis one-year experience has revealed that to what extent the innovations formed in the digital context have succeeded to enhance society’s resilience to this crisis. In this regard, the present study was aimed at providing a comprehensive model of innovations in the digital context and their role and effect on the COVID-19 crisis. Qualitative meta-synthesis was the main method of this research, in which the kappa coefficient was calculated to assess the model and Shannon entropy was calculated to specify the significance coefficient of the indices. To this end, the previous studies on digital innovations over the COVID-19 crisis were first extracted through searching for relevant keywords and 634 papers were found that 78 of which were finalized at four consecutive screening stages. Subsequently, the identified indices in different papers were coded and the main themes were identified through categorizing the codes. The results revealed that technologies based on artificial intelligence, Internet of Things, cloud technologies, and blockchain are the fundamental areas of digital innovation during the COVID-19 pandemic. Moreover, health, education, and business were identified as the key areas for applying digital innovations during the pandemic.

    Keywords: Shannon entropy, Blockchain, COVID-19 pandemic, Digital Innovation, Artificial intelligence
  • Mohammadreza Rezaeinejad, Mohammadreza Taghva *, Habibollah Roudsaz Pages 27-44

    Cooperative entrepreneurship and the new methods of financing them that are used to attract people funds are more compatible with the beliefs of Islamic societies. The purpose of this study is to answer the question of what criteria are more important for investing in cooperatives. in this research, while examining the strengths and weaknesses of conventional models of cooperatives financing, the presented model is analyzed by analyzing statistical sample data with quantitative variables and qualitative variables based of grounded theory. Quantitative variables in a statistical population of 38, 000 and sampling 380 and qualitative variables based on grounded theory were collaborated using in depth interviews with 15 specialists in the field of cooperative with history of more than 3 years. The findings of this study showed that economic and social factors have the greatest impact on capital accumulation in cooperatives and this financing model is a suitable solution for financing infrastructure projects due to its lower cost and social benefits for enterprises.

    Keywords: Nonmember share, Cooperative Entrepreneurship, Cooperative Economy, Capital accumulation
  • Hamed Nozari *, MohammadEbrahim Sadeghi, Mohammad Fallah Pages 45-61

    IoT technology is one of long waves of technology that will act as a platform for countries to rise or fall in the economic path. If countries and companies that take advantage of the opportunities ahead of this technology, they can join the ranks of global leaders and consolidate their position for decades. In recent years, Iran has carried out extensive activities to develop various technologies, but due to the multiplicity of technology fields and the spread of the country's potential in various fields, sufficient accumulation of knowledge and capital in one sector has not taken place. In general, in order for economic coexistence, there must be leaps in several industrial and technological sectors so that a country can become the backbone of a developed country. But since IoT technology is a common technology and is used in all sectors, there is a risk of spreading the scientific and capital potential of the country in its various fields. Therefore, it is necessary to create accumulation of knowledge, capital and wealth by focusing on priority areas. Due to this, in this research, the applied parts of IoT technology that can cause technological and economic leaps have been identified and then the importance and priority of these parts can be determined using nonlinear modeling approach. The results showed that focusing on energy intelligence in Iran has the highest advantage and focusing on this sector can ensure economic growth and technology of society.

    Keywords: Internet of things, economic catch up, industrial catch up, Technology Leapfrogging, knowledge spillover
  • Kamal Sakhdari *, Behzad Sadeghi, Mohammadreza Hedayati Pages 62-78

    The Covid-19 crisis has had major negative impacts on the economic growth of countries and the closure of many businesses new ventures. The effects are twofold, especially for our country, Iran, which is also subject to unfair economic sanctions. Given the current economic challenges, the purpose of this study is to analyze the behavioral pattern of Iranian start-ups that have survived and even grown in emergency conditions (like Corona crisis). This research with a qualitative approach and using a case study method of template-based research design, examined 12 start-ups in different industries with in-depth semi-structured interviews. The results show that the adoption of preventive, problem-oriented and opportunity-oriented entrepreneurial behaviors before and during the crisis along with exploratory behaviors of questioning, observation, networking and experimentation increases the likelihood of start-up survival in emergencies. These results provide valuable insights for researchers and potential entrepreneurs regarding the behavioral patterns effective for emergency conditions.

    Keywords: Covid-19, Emergency Conditions, Start-up, Entrepreneurship, Entrepreneurial Strategy
  • Abdollah Jassbi *, Ali Bonyadi Naeini, Ali Maleki, Najmoddin Yazdi Pages 79-97

    PPI is an innovation policy that industrialized countries have studied since the early twenty-first century because to the large contribution of government purchases to their national economies. Despite its attraction, this demand-side innovation policy has failed to capture the attention of emerging and less developed countries, owing to their demands and circumstances being distinct from those of developed ones. One of these conditions is insufficient supplier capability. This review paper examined 1) the theoretical underpinnings of supplier capability development and public procurement of innovation, 2) the body of existing research, and 3) conducted an introductory scientometric analysis of these two literatures. The findings indicated that both fields are burdened by a small number of publications that are largely unrelated to one another. Developed countries have viewed this topic as a secondary goal of PPI policy, which develops organically during this policy - most likely because suppliers' capability building is not their primary objective in comparison to the growth of innovation. Developing countries, on the other hand, require purposeful targeting of this objective in order to leverage public procurement.

    Keywords: Public Procurement of Innovation (PPI), Suppliers', capability-building, scientometrics, Demand-side innovation policy
  • Salar Fazlifard, MohammadMahdi Lotfi Heravi, Mojgan Samandar Ali Eshtehardi * Pages 98-114

    Over the past few decades, following the pivotal role of knowledge and commercialization of knowledge as the main factor of economic prosperity and competitiveness, the importance of changing the universities' role in fostering the fertility of innovative and entrepreneurial activities is increasingly emphasized. In this regard, in many parts of the world, governmental and intergovernmental organizations have played an influential role in promoting the entrepreneurial concept and mentality and encouraging universities to become more entrepreneurial and engaged. One of the means in this line is awards to entrepreneurship in higher education. Due to the importance of moving towards this concept in Iran, the entrepreneurial university awards can be a means to accelerate the implementation of relevant policies. Therefore, this research, using documentary study, reviews awards to entrepreneurship and engagement in higher education provided by other countries. The findings can assist policymakers and researchers in understanding the importance of introducing this award and in providing a local model in Iran that can guide and encourage the Iranian universities towards engagement and entrepreneurship, which helps improve the entrepreneurial ecosystem.

    Keywords: Entrepreneurial, engaged University, Award, Entrepreneurial Assessment of University
  • Vahid Noornejadvanoush *, Mehdi Ebrahimi Pages 115-128

    In the present age, the complexity and changes of the environment are so widespread and dynamic that many organizations are not able to adapt to changes using traditional hierarchical structures. Such conditions force companies to move towards flat and flexible structures. The purpose of this article is to identify and introduce new ways of organizing in today's complex age. To achieve this goal, we examined the literature by reviewing the literature using the library and examining the documents and articles in journals. Finally, by introducing the lattice structure as a new way of organizing, using small work teams and power distribution in the organization can reduce the barriers caused by traditional hierarchical bureaucracies and provide responsiveness, flexibility, creativity, innovation, efficiency and effectiveness in the organization. Using such a way of organizing can bring benefits such as Unlimited and multidirectional communication between people, Multidirectional career advancement path, the emergence of creative ideas, balance between life and work, increased morale and happiness, work motivation and commitment to goals in the organization.

    Keywords: Organizational Design, Modernism, Postmodernism, Bureaucracy, Lattice Structure