فهرست مطالب

توسعه محلی (روستایی - شهری) - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 25، پاییز و زمستان 1400)

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 25، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهرداد توکلی راد* صفحات 347-370

    خرید زمین های مرغوب در نواحی روستایی شمال کشور و ساخت ویلاهای مجلل توسط ساکنان غیربومی در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. این ساخت وسازها در کنار حضور غریبه ها به عنوان ساکنان جدید در روستاها و زندگی آنان با بومیان، به تغییرات چشمگیری در سبک زندگی روستا منجر شده است. این تغییرات، پیامدها و آثار گوناگونی بر زندگی روستاییان داشته است؛ به طوری که آنان احساسات و ادراک متفاوت یا متضادی از تداوم حضور غریبه ها در روستاهای خویش تجربه می کنند. بر این اساس، این پژوهش با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی به دنبال درک احساس های مختلف در بین روستاییان از حضور غربیه ها در روستا است. این مطالعه از طریق مصاحبه با 32 نفر از مشارکت کنندگان پژوهش که براساس دو نوع نمونه گیری در دسترس و نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند، به تجربه زیسته ساکنان هشت روستا از روستاهای تابعه شهرستان فومن در استان گیلان پرداخت تا از این طریق امکان تحلیل احساسات تجربه شده آنان در برابر غریبه های ساکن موقت یا دایم در روستا فراهم شود. نتایج یافته های این پژوهش نشان داد حضور غریبه ها در روستا سبب بروز احساسات ناخوشایند در بین روستاییان شده است؛ به گونه ای که حضور آنان در روستا موجب شده احساسات ناخوشایندی نظیر تضاد، تبعیض، خشم، حقارت، پشیمانی و نارضایتی در بین ساکنان روستایی ادراک شود. همچنین نتیجه این احساس های ناخوشایند، پیامدهایی نظیر دوگانه شدن الگوی زیست روستایی، نمایش های مالکانه غریبه ها، تشدید نابرابری های اجتماعی، فروپاشی اقتصاد رایج روستایی و افزایش میل به مهاجرت در جوانان را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: احساسات ناخوشایند، پدیدارشناسی، روستایی، غریبه ها، فومن
  • صلاح الدین قادری*، حسین ایمانی جاجرمی، مسعود گلچین، مجتبی بیات صفحات 371-396

    سیاست گذاری فرهنگی مفهومی بین رشته ای است که از یک سو یکی از حوزه های رشته سیاست گذاری عمومی است و از سوی دیگر ماهیتا رویکردی جامعه شناسانه دارد و می تواند موضوع مطالعات شهری باشد. موضوع این مقاله، صورت بندی مفهوم سیاست گذاری فرهنگی شهری است که در منابع علمی کمتر به آن پرداخته شده است؛ این در حالی است که شهرداری ها در کشورهای مختلف همواره در حال سیاست گذاری و اجرای برنامه های فرهنگی هستند. مدیریت شهری تهران نیز در عمل، موضوعات فرهنگی را در دستورکار خود قرار داده است. نبود صورت بندی مفهوم سیاست گذاری فرهنگی شهری عامل سردرگمی پژوهشگران در مواجهه با هر فعالیتی است که مدیران و کارگزاران مدیریت شهری آن را به عنوان دستورکار و برنامه فرهنگی معرفی می کنند. در این پژوهش ضمن صورت بندی این مفهوم، مصادیق آن در فعالیت های مدیریت شهری تهران نشان داده شده است. این پژوهش با روش اسنادی و تحلیل مضمون و با استفاده از تکنیک کدگذاری انجام شده است. اسناد مورد بررسی شامل گزارش پژوهش ها، آمارنامه ها، گزارش های مطبوعاتی و قوانین حوزه شهری است. در خلق مفهومی اولیه، سیاست گذاری فرهنگی شهری شامل ترویج و تحکیم ایدیولوژی، توسعه شهری، ارتقای سرانه ها، گسترش فضاهای عمومی، سیاست های زمانی، صنایع فرهنگی، آموزش شهروندی و تشخص شهری است. مطابق بررسی تجربه تحقق یافته مدیریت شهری تهران، از دی ماه سال 1368 تا شهریور سال 1396 که چهار دوره سازندگی، اصلاح طلبان، آبادگران و اصول گرایان را دربرمی گیرد، این مفهوم علاوه بر این هشت دستورکار، دست کم شامل چهار دستورکار دیگر نیز می شود که عبارت‎اند از: ایجاد ساختار و تشکیلات برای مدیریت فرهنگی، شبکه سازی و نشاط اجتماعی، اوقات فراغت و حمایت از نهادهای فرهنگ ساز.

    کلیدواژگان: تعیین دستورکار، سیاست گذاری شهری، سیاست گذاری فرهنگی شهری، شهرداری تهران، مدیریت شهری
  • فرشاد رزم آور، مسلم سواری* صفحات 397-427

    غذای محلی نماد فرهنگ و سبک زندگی مردم یک منطقه است که از نظر ارزش تغذیه ای و سلامت غذایی جایگاه بالایی دارد، اما در چند سال اخیر به دلایل مختلف، مصرف این غذاها به فراموشی سپرده شده و بخش اعظمی از آن ها منسوخ شده اند. در این راستا، برای حفظ و نگهداری آن ها در فرهنگ غذایی مردم نیاز است به دلایل و چرایی حذف آن ها پرداخته شود تا برنامه اصولی برای احیای غذاهای سنتی و بومی فراموش شده تدارک دیده شود. هدف این مطالعه که در پارادایم تحقیقات کیفی قرار دارد، بررسی تعاریف و موانع ترویج و مصرف غذاهای محلی در جوامع روستایی شهرستان دشتستان است. از این رو افراد مطلع و خبرگان نظری در مناطق روستایی شهرستان دشتستان، میدان مورد مطالعه تحقیق را تشکیل دادند که در این میدان مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته صورت گرفت. به منظور تعیین تعداد نمونه ها، از تکنیک گلوله برفی استفاده شد و مصاحبه ها تا اشباع داده ها ادامه یافت. درنهایت شمار شرکت کنندگان در تحقیق به 25 نفر رسید. داده ها براساس دو روش پدیدارشناسی و گرندد تیوری گردآوری و تجزیه و تحلیل شدند. بر پایه نتایج، جوامع روستایی مورد مطالعه درک متفاوتی از مفهوم غذای محلی داشتند. پس از جمع آوری تعاریف و دانسته ها، بحث درمورد موانع استفاده و ترویج غذاهای محلی موجب شناسایی 53 مفهوم شد. فراموش شدن آداب و رسوم، فراموش شدن دستورپخت های قدیمی، تغییر ذایقه فرهنگی، ازبین رفتن نسل برخی از گیاهان، نکردن استقبال نسل جدید، زندگی مدرنیته، آشنانبودن نسل جدید با طرز تهیه غذاهای قدیمی، پذیرش نکردن غذاهای محلی توسط فرزندان و پیدایش غذاهای نیمه آماده و فست فود به عنوان مهم ترین موانع از دیدگاه جوامع روستایی شناسایی شدند. درنهایت دوازده سازوکار به منظور برون رفت از این موضوع طراحی شد. این سازوکارها شامل سازوکار دولتی، رسانه ای، تکنولوژیکی، آموزشی، اطلاعاتی، اقتصادی، انگیزشی، محیطی، فرهنگی، اجتماعی و انسانی بودند که در قالب نظریه استراوس و کوربین جایگذاری شدند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، جامعه روستایی، شهرستان دشتستان، غذای محلی، گرندد تئوری
  • هادی برغمدی*، سیمین زمانی صفحات 429-453

    فعالیت سازمانهای مردم نهاد در حوزه های شهری و به ویژه در حوزه اجتماعی و فرهنگی با برخی از فعالیتهای انجام شده توسط شهرداری هم پوشانی دارد و در مواردی موازی کاری های موجود، ممکن است به عنوان نکته ای منفی قلمداد گردد. درحالی که با ایجاد تعامل و هم افزایی بین شهرداری و سازمان های مردم نهاد، علاوه بر بهبود عملکرد، تحقق هدفهای هر دو سازمان را در پی خواهد داشت. هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی مسایل و مشکلات موجود در مسیر تعامل متقابل شهرداری تهران با سازمان های مردم نهاد این شهر و ارایه راه کارها و پیشنهادهایی جهت بهبود تعاملات موجود بوده است. این مطالعه، با استفاده از رویکرد کیفی اجراشده و برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته با چهارده سازمان مردم نهاد فعال در سطح شهرتهران و شش فرد مطلع در سازمان های مرتبط (شهرداری تهران، وزارت کشور و ستاد توان افزایی) استفاده شده است. همچنین برای توصیف و تحلیل یافته ها از تحلیل مضمون، الگوی سه گانه براون و کلارک، بهره گرفته شده است. یافته های حاصل از مطالعه نشان می دهد که مهمترین مشکلات موجود در خصوص تعامل بین سازمان های مردم نهاد و سازمان های دولتی نظیر شهرداری، وجود بوروکراسی پیچیده اداری، تعدد متولیان در امر سازمانهای مردم نهاد و موازی کاری سازمانهای حاکمیتی، عدم درک جایگاه و نبود شناخت از توانایی و قدرت سازمانهای مردم نهاد، عدم نظارت و ارزیابی بر عملکرد سازمان های مردم نهاد، نگاه سلیقه ای برخی مدیران در برخورد با سازمانهای مردم نهاد، نبود اعتماد ، عدم مسیولیت پذیری هر دو سازمان در مقابل تعهدات خود، ضعف در وضع و اجرای قوانین و مقررات، نبود دانش و تخصص کافی در مدیریت سازمانهای مردم نهاد، ضعف در کارگروهی، عدم شفاف سازی سازمان های مردم نهاد در خصوص فعالیت های خود، ضعف در هماهنگی درون سازمانی شهرداری(شهرداری مناطق و سازمان های تابعه) و برون سازمانی(سازمانها و نهادهای دولتی با یکدیگر) و همچنین عدم برخورداری سازمان های مردم نهاد از قدرت حقوقی بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آسیب شناسی، تعامل، سازمانهای مردم نهاد، شهرداری تهران
  • مهدی نادریان فر، سیروس قنبری*، جواد بذرافشان صفحات 455-479

    با توجه به قرارگیری منشا جریان های ورودی آب به سیستان در کشور افغانستان، کمبود آب یکی از عوامل اصلی محدودکننده توسعه فعالیت های کشاورزی در این منطقه به شمار می رود؛ به طوری که خشکسالی های اخیر به خشک شدن شریان های حیاتی، نابودی بنیان های تولیدی و تشدید مهاجرت های گسترده به سایر نقاط ایران منجر شده است. در این راستا، طرح آبیاری 46 هزار هکتار از اراضی کشاورزی سیستان به منظور انتقال سیلاب های جاری از کشور افغانستان به گودال های طبیعی معروف به مخازن چاه نیمه ها و امکان بهره برداری مناسب از سیلاب های مذکور، برای توسعه کشاورزی و پایداری منطقه تصویب و اجرا شد. در این پژوهش تلاش شده است تا تاثیر طرح 46 هزار هکتاری آبیاری دشت سیستان بر پایداری اجتماعی روستاها مطالعه شود. جامعه آماری پژوهش، ساکنان 40 روستای شهرستان هامون بودند که با استفاده از فرمول کوکران، از بین 19،133 خانوار، با 346 نفر مصاحبه صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزارهای سوارا، ماباک، جی.آی.اس. و نیز از آزمون های ویلکاکسون در نرم افزار SPSS برای تحلیل های آماری استفاده شد. براساس آزمون ویلکاکسون، پایداری اجتماعی روستاهای مورد مطالعه، با اجرای طرح انتقال آب به اراضی کشاورزان نسبت به قبل از اجرای طرح افزایش یافته است. نتایج تحلیل فضایی تاثیرگذاری طرح 46 هزار هکتاری بر پایداری اجتماعی روستاها با استفاده از مدل ماباک نشان داد با اجرای طرح انتقال آب، 12 روستا در وضعیت مطلوب، 10 روستا در وضعیت متوسط و 18 روستا در وضعیت نامطلوب یا تاثیرگذاری اندک طرح بر پایداری اجتماعی قرار گرفته اند. بیشترین تاثیرگذاری اجرای طرح 46 هزار هکتاری آبیاری بر پایداری اجتماعی روستاها، مربوط به مولفه های افزایش تمایل ماندگاری روستاییان در منطقه و انتظارات خوش بینانه به آینده سیستان است.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، روستا، سیستان، طرح انتقال آب، مدل ماباک
  • فرهاد شایگان فرد، علیرضا محسنی تبریزی، هوشنگ نایبی*، حمیدرضا جلایی پور، یونس نوربخش صفحات 481-509

    مقاله حاضر در پی بازنمایی درک و تجربه نخبگان از نابرابری اجتماعی-سیاسی در استان کردستان و تصوری است که از شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، سازوکارها و پیامدهای آن دارند. در این مقاله با بهره گیری از رویکرد کیفی و روش گرانددتیوری و نیز بهره گیری از تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته، به جمع آوری داده های کیفی پرداخته شد. برای این منظور، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری، با 20 نفر از کنشگران کرد اهل سنت شامل چهار طیف نمایندگان مجلس، مدیران، فعالان فرهنگی و اعضای هییت علمی مصاحبه شد. یافته ها به کمک رویکرد استراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و تبیین شدند. سپس با استناد به نظرات پاسخگویان، در شش مقوله اصلی پژوهش شامل تعریف در سه مقوله هسته ای و نه زیرمقوله، شرایط علی در سه مقوله هسته ای و هفت زیرمقوله، شرایط زمینه ای در سه مقوله هسته ای و ده زیرمقوله، شرایط مداخله گر در دو مقوله هسته ای و هفت زیرمقوله، سازوکار در سه مقوله هسته ای و هفت زیرمقوله، و پیامدها در سه مقوله هسته ای و دوازده زیرمقوله استخراج شدند. در پایان نیز مدل پارادیمی ارایه شده است که گویای تاثیر تعریف بر شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر و نیز تاثیر مستقیم شرایط علی روی پدیده نابرابری و تاثیر غیرمستقیم شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر بر شرایط علی و سازوکارها از یک سو و تاثیر غیرمستقیم شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر روی پدیده نابرابری اجتماعی-سیاسی است. همچنین طبق یافته های نهایی، پدیده نابرابری اجتماعی-سیاسی، محصول انتخاب کردهای اهل سنت در استان کردستان نیست، بلکه به واسطه مقوله های گفته شده برساخت شده است.

    کلیدواژگان: استان کردستان، برساخت، روش کیفی، سنندج، گرانددتئوری، نابرابری اجتماعی-سیاسی
  • معصومه شفعتی*، محمدجواد زاهدی مازندرانی صفحات 511-531

    مطالعاتی که تاکنون در حوزه کشاورزی خانوادگی انجام شده، به طورکلی برمبنای دو دیدگاه متفاوت بوده است: دیدگاه اول روی ساختارهای مادی متمرکز و برجسته کننده نقش انواع مزرعه و پویایی های اکولوژیکی است و دیدگاه دوم بر کنشگران اجتماعی متمرکز و برجسته کننده عاملیت کشاورز است و نیروهای اجتماعی گسترده تر نیز نقش مهمی در آن دارند. در مقابل، پیشنهاد دارنهوفر و همکاران (2016) دیدگاه سوم با تمرکز روی روابط است که پتانسیل غلبه کردن بر دوگانگی اکولوژیکی/اجتماعی و ساختار/عاملیت را دارد. با حاکمیت این رویکرد در این مطالعه، برای ساختن چارچوب مفهومی و افزایش حساسیت نظری، از نظریه جامعه شناختی رابطه-محور کانتزن و فورنی استفاده شد. این کار با استفاده از روش گونه شناسی و راهبرد عملیاتی (ترکیبی از راهبرد تجربی و مفهومی) به انجام رسید. به این ترتیب که براساس رویکردی استقرایی، ابتدا مشاهده های مکرر و عمیق، در کنار مصاحبه های نیمه ساختاریافته با اعضای 19 خانوار (43 مصاحبه) در روستای قودجان که در آن صددرصد واحدهای بهره برداری کشاورزی به صورت خانوادگی اداره می شدند، انجام گرفت. سپس در یک فرایند مستمر رفت وبرگشتی، مفاهیم براساس یک مفهوم کلی تر، برچسب های مفهومی مناسب به عنوان گونه ها دریافت کردند و گونه ها به تدریج شکل گرفتند (تجربی). یافته ها نشان می دهد چگونگی و میزان مشارکت اعضای خانواده های بهره بردار در تصمیم گیری و نحوه عملکرد آن ها در ساختار کار در واحد بهره برداری، به شکل گیری پیکربندی های مختلفی از خانواده های کشاورز می انجامد که شامل چهار نوع پیکربندی «مکمل سنتی»، «همکاری»، «فردگرایی درون مزرعه» و «فردگرایی تخصصی» می شود. در روستای قودجان مکمل سنتی به رغم وجود پیکربندی های خانوادگی دیگر، نوع غالب است که در آن مرد مالک و سرپرست رسمی واحد بهره برداری خانوادگی است. همچنین نتایج نشان می دهد احتمال پایداری نسلی واحد بهره برداری خانوادگی با پیکربندی فردگرایی درون مزرعه، بیشتر از دیگر انواع پیکربندی است. بازسازی الگوهای تقسیم کار در خانواده بهره بردار می تواند انعطاف پذیری آن را افزایش دهد و درنتیجه چشم انداز آتی کسب وکار کشاورزی خانوادگی را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: پایداری نسلی، پیکربندی خانواده کشاورز، روستای قودجان، فردگرایی درون مزرعه، نظام بهره برداری خانوادگی
  • سروش مرزبان*، داریوش حیاتی صفحات 533-559

    برنامه های توسعه روستایی در روند تغییرات خود همواره به دنبال ارایه راه حل مناسب تری برای حفظ زیستگاه های روستایی و افزایش کیفیت زندگی در عرصه های روستایی بوده اند؛ بنابراین با توجه به تغییرات ساختارهای روستایی و مفهوم روستا در ایران و جهان، نیازمند تغییر در رویکردهای توسعه روستایی هستیم. توسعه نودرون زا به عنوان یکی از رهیافت های نوین توسعه روستایی، با عبور از رهیافت های درون زا و برون زا در پی ارایه رهیافتی جامع برای ایجاد شرایط بهروزی و افزایش کیفیت زندگی در عرصه های روستایی است. این رهیافت با تاکید بر اقتصاد اجتماعی و شبکه سازی و همچنین استفاده از سرمایه های انسانی و اجتماعی در درون اجتماعات محلی، همراه با تعامل و همکاری با نهادهای دولتی و تلفیق رویکردهای بالا به پایین و پایین به بالا تدوین و مفهوم سازی شده است. رهیافت نودرون زا در این شرایط راه حلی برای واردکردن جوامع محلی و تقویت نهادهای نوع سوم در فضاهای قلمروی شهری و روستایی و همچنین شبکه سازی در بین نهادهای سه گانه است (دولتی، خصوصی و نوع سوم) تا بتوان سازوکارهای تصمیم سازی را با همکاری سطوح مختلف قدرت سیاسی-اداری و همکاری اجتماعات محلی و با نقش تسهیل گری و مداخله گری نهادهای مدنی از قبیل سازمان های مردم نهاد و دیگر سازمان های مردمی به گونه ای متعاملانه، تصمیم گیری و اجرا کرد. با توجه به تغییرات ایجادشده در روستاهای کشور و همچنین وجود ظرفیت های متعدد مانند سرمایه های انسانی و اجتماعی و وجود روستاییان تحصیلکرده و متخصص و همچنین اجرای طرح های توانمندسازی و مشارکتی توسط نهادهای مدنی در عرصه های توسعه روستایی که در سال های اخیر شاهد اجرای آن هستیم، رهیافت توسعه روستایی نودرون زا قابلیت ایجاد الگوی مناسبی برای اجرای برنامه های توسعه روستایی در کشور را دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، توسعه روستایی، توسعه نودرون زا، روستا
  • شهلا باقری میاب*، محمدصادق کریمی کیا صفحات 561-584

    حاشیه نشینی به عنوان ابرچالش اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و حتی سیاسی کشور دارای ابعادی پیچیده و متداخل است که متمرکزشدن بر بعد فرهنگی آن به شناخت و مداقه مضاعف و جامع نیاز دارد. پژوهش حاضر با تمرکز بر پدیده حاشیه نشینی در خوزستان، به عنوان یکی از پرچالش ترین استان های کشور، سعی دارد تا با شناخت عمق و زوایای پنهان و آشکار این پدیده، برمبنای ارزیابی سیاست های گذشته، اعمال دیدگاه های ذی نفعان و مطلعان محلی، مقتضیات میدان و مقوله های تاثیرگذار بر ساحت حاشیه نشینان را شناسایی و مدل خط مشی گذاری متناسب با اقتضایات آن را طراحی کند. در این پژوهش از روش کیفی مبتنی بر رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، محله های حاشیه نشین (ملاشیه، عین دو، سیاحی، حصیرآباد و زویه) شهر اهواز بود و روش جمع آوری داده ها، از طریق مصاحبه با چهل نفر از مطلعان محلی و مدیران اجرایی مرتبط انجام شد. یافته های پژوهش (ویژگی های اصلی حاشیه نشینی در محله های هدف) شامل بی اعتمادی نهادی، احساس تبعیض مضاعف، عادت واره دوگانه شهری و روستایی، محرومیت نسبی ادراک شده، تحولات بنیادی منطقه، سرمایه اجتماعی درون گروهی (زیست کلونی)، نارضایتی عمومی، انباشتگی مشکلات کالبدی، فقر فرهنگی، درهم تنیدگی حاشیه نشینی و قومیت گرایی، تعارض منافع ذی نفعان، دولت محوربودن توقعات و انتظارات و واگرایی مذهبی است که ساحت حاشیه نشینان در شهرستان اهواز را تشکیل داده و درنهایت در سه بعد پارادایمی شرایطی-ایجابی، کنش/تعامل و پیامدی ترسیم شده است. مطابق با مختصات اجتماعی و فرهنگی، و کالبدی احصاشده، مدل خط مشی گذاری اقتضایی-فراگردی-تعاملی سیال با محوریت اقتضایات محلی، نظرات ذی نفعان و تعامل گرا (فرایندی) ارایه شد. مدل طراحی شده، بر اشتراکات فرهنگی، مطالبات ذی نفعان، تعامل بین ذی نفعان و مدیران و متمرکز بر اقتضایات محیطی استوار شده است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری فرهنگی، روش نظریه داده بنیاد، ساحت حاشیه نشین، عادت واره دوگانه شهری و روستایی، مدل اقتضایی-فراگردی
  • منوچهر علی نژاد*، عزت الله فریدنیا صفحات 585-608

    در قدیم مردم برای حفاظت از خود و تامین امنیت، دور شهرها حصار می کشیدند. اما با گذشت زمان و در دهه های اخیر فرهنگ جدایی گزینی اجتماعی و خصوصی سازی فرم و محتوای حصارها را تغییر داده و آن را با مزرعه شخصی، باغ ویلا و منازل خصوصی گره زده است. هدف این پژوهش تاملی جامعه شناختی بر دوگانگی نشانه شناختی حصار و حصارکشی در میان مردم سوادکوه استان مازندران هست تا بتوان به فهم معنای اجتماعی از یک سازه فیزیکی دست یافت. روش مورد استفاده در این تحقیق کیفی و مردم نگاری انتقادی بوده و 20 نفر از شهروندان سوادکوه به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و مصاحبه صورت گرفته است. نتایج در این تحقیق نشان دهنده دوگانگی و استحاله معنایی حصار و حصارکشی در شهر سواد کوه داشته و با رویکرد نشانه شناختی و تصور از شهر در قالب دو مضمون اصلی:1- « حصارکشی به مثابه مظهر زیست سنتی و هویت بخش» و 2- «حصارکشی به مثابه مظهر غلبه ارزشهای ابزاری مدرن، غریبگی و فردگرایی » مشخص گردید. مقولات محوری در بحث حصارکشی شامل « فقدان یا محدودیت حصار در گذشته»، « حصار نشانه مرزبندی و مراقبت از محصول و زمین کشاورزی »، « مظهر امنیت»، « مظهر سادگی و فقر حیات روستایی» و همچنین « حصار نشانه ارزش یافتن زمین»، «مظهر مدرن شدگی و تفکیک»، « مظهر عقلانیت و شخصی سازی حریم» و « مظهر آسیب شناختی و بدبینی اجتماعی» هستند. نهایت اینکه این دوگانگی در سازه ها و نمادهای شهری تصویری از دوگانگی و نابرابری فضایی و اجتماعی در گستره وسیع محیط شهری دارد.

    کلیدواژگان: حصار، حصار کشی، نشانه شناسی، زیست سنتی، ارزشهای ابزاری، سوادکوه
  • اصغر طهماسبی*، حامد قادرمرزی، فردین رحیمی، سمیه عزیزی صفحات 609-637

    اگر چه تغییر اقلیم همه جوامع انسانی را تحت تاثیر قرار می دهد، اما بی شک روستاییان به خصوص در کشورهای در حال توسعه آسیب پذیرترین قشر در مقابل تغییرات اقلیمی هستند. در سالیان اخیر راهکارهای سازگاری جوامع محلی بسیار مورد توجه و تاکید سازمان های بین المللی و مجامع علمی قرار گرفته اند. با این وجود سازگاری روستاییان با تغییرات اقلیمی در ایران کمتر در مطالعات پیشین مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو هدف کلیدی پژوهش حاضر مطالعه درک و شناخت روستاییان شهرستان مشکین شهر استان اردبیل نسبت به تغییرات اقلیمی، شناسایی استراتژی های سازگاری آنان در مقابل این پدیده و تبیین راهکارهای ارتقای ظرفیت سازگاری آنان است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع کیفی موسوم به نظریه داده بنیاد است. داده های مورد نیاز به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 55 تن از روستاییان شاغلین در بخش های اقتصادی (کشاورزی، دامداری، باغداری) جمع آوری و با بهره گیری از نرم افزار اطلس تی آی (ATLAS.ti) کدگذاری و تحلیل شد. نتایج نشان داد اکثر مصاحبه شوندگان بر این باور هستند که افزایش پدیده های خشکسالی، روزهای گرم، وزش باد و کاهش بارندگی ها به دلیل تغییرات اقلیمی اتفاق افتاده و بر معیشت آنان اثر گذاشته است که از جمله این پیامدها می توان به کاهش تولید و کیفیت محصولات، افت سطح آب های زیرزمینی، تخریب و از بین رفتن مراتع، کاهش منابع آب روستاها، کاهش دام، کاهش جمعیت، کمبود و گرانی نهاده ها اشاره کرد. در مقابل روستاییان استراتژی های متعددی برای سازگاری با این شرایط اتخاذ نموده اند که شامل کاشت محصولات دیمی، صرفه جویی در مصرف آب، توسعه آبیاری قطره ای، پرورش بز، مدیریت مصرف آب، کاهش سطح کاشت محصولات، حفر چاه غیرمجاز، مهاجرت از روستا، کاهش تعداد دام، کاهش دفعات آبیاری و روی آوردن به کارگری بوده است. همچنین مصاحبه شوندگان راهکارهای مختلفی از جمله آموزش، توسعه بیمه محصولات و خدمات روستایی، اعطای تسهیلات و وام های کم بهره، توسعه سیستم های آبیاری نوین، بازاریابی محصولات کشاورزی و دامی را برای ارتقاء ظرفیت سازگاری روستاییان در مقابل تغییرات اقلیمی ارایه نمودند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، استراتژی سازگاری، جوامع محلی، شهرستان مشکین شهر
  • حسین حیدری*، احمد شکیبا صفحات 639-666

    هدف از این پژوهش شناسایی مشکلات و مسایل روستاهای دهستان گچی از نظرگاه روستاییان، آگاهی از نگرش آنها نسبت به ریشه و علت مشکلات مبتلابه خود و همچنین پیامدهای احتمالی این مشکلات در حیات اجتماعی حوزه مورد مطالعه است. برای تحقق این هدف از روش کیفی و به طور خاص از جلسات کانونی، مصاحبه نیمه ساخت یافته و مشاهده استفاده شده است. میدان پژوهش شامل روستاهای دهستان گچی است. برای تحلیل داده های گردآوری شده از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. نتایج نشان داد که کمبود چراگاه و تخریب مراتع، کمبود علوفه، کمبود شدید آب شرب و آب دام، بیکاری، تخصص و مهارت پایین، نامناسب بودن راه های ارتباطی بین روستاها و مرکز شهرستان، نامناسب بودن راه های بین مزارع، فقدان امکانات خدماتی و پوشش پایین تلفن همراه و اینترنت،  عدم ارایه خدمات بهداشت و سلامت از عمده ترین مشکلات شناسایی شده در روستاهای دهستان گچی است. ریشه بسیاری از این مشکلات در مواردی مانند فقدان زیرساخت های آموزشی، رفاهی و خدماتی، نبود زیرساخت های بهداشتی، کمبود نیروی انسانی ماهر درمانی برای ارایه خدمات بهداشتی، خشکسالی و خشک شدن چشمه ها، کم توجهی مسیولین، دور افتادگی و عدم دسترسی به روستاها، ... نهفته است. فقر،  فرسایش خاک و پایین آمدن کیفیت زمین های کشاورزی، تشدید بی سوادی، مهاجرت به شهر، گسترش دزدی، نزاع بین فردی و اختلافات طایفه ای، سست شدن بندهای خانوادگی، فشار روانی و استرس، پرخاشگری و افزایش خشونت و... از مهم ترین پیامدهای مشکلات موجود است که باعث تشدید آسیب های اجتماعی، اقتصادی، طبیعی و روانی در دهستان گچی شده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه مشارکتی، ارزیابی مشارکتی روستایی، دهستان گچی شهرستان ملکشاهی
|
  • Mehrdad Tavakolirad * Pages 347-370

    The purchase of high-value land in rural areas in the north of the country by non-native residents and the construction of luxury villas by them has increased sharply in recent years. These constructions, together with the presence of strangers as new residents in the villages and their coexistence with the locals, have led to significant changes in village lifestyles. These changes have different consequences and impacts on the lives of villagers, causing them to experience different or contradictory feelings and perceptions of the continued presence of strangers in their villages. Therefore, using this phenomenological approach, this study seeks to understand the different feelings of villagers towards the presence of strangers in the village. Through interviews with 32 research participants selected on the basis of two types of available samples and purposive samples with maximum diversity, this study addressed the lived experiences of villagers in eight villages in Fuman Town in Gilan Province by analyzing their experienced feelings towards strangers living temporarily or permanently in the village. The results of this study showed that the presence of strangers in the village caused unpleasant feelings among villagers, such as conflict, discrimination, anger, humiliation, regret, and dissatisfaction. The result of these unpleasant feelings are also consequences such as the duplication of the rural way of life, the ownership of the strangers, the aggravation of social inequalities, the collapse of the current rural economy, and the increase in the desire of young people to emigrate.

    Keywords: phenomenology, strangers, Rural, unpleasant feelings, Fouman
  • Salahedin Ghaderi *, Hossein Imani Jajarmi, Masoud Golchin, Mojtaba Bayat Pages 371-396

    Cultural policy is an interdisciplinary field that is relevant to public policy on the one hand and has a social approach on the other hand, and can be studied at the municipal level. The issue raised in this paper is the formation of the concept, which has not been addressed in scientific sources. In other countries, municipalities are constantly working on cultural policies and plans. Tehran municipal management has also put this issue on its agenda. The lack of a concept of municipal cultural policy has led to some confusion among scholars in light of the plans offered by the municipality. This paper details not only the formation of this concept, but also its expression. Documents examined include reports such as research reports, statistical reports, press reports, and city rules and regulations. The creation of the original concept of urban cultural concepts can be evaluated in terms of eight different types: Idea promotion and stabilization, urban development, per capita income promotion, public space development, time policy, cultural industry, civic education, and urban indication. Analyzing the experiments carried out from 1989 to 2017 in four different construction phases, the reformist, the developmentalist and the fundamentalist, it was found that four more agendas must be added to the previous ones, including creation of structures and organizations for cultural management, networking and social vitality, leisure and support for cultural institutions.

    Keywords: Urban Policy, Urban-Cultural Policy, Agenda setting, Urban Management, Municipality of Tehran
  • Farshad Razmavar, Moslem Savari * Pages 397-427

    Local food is a mixture of culture and lifestyle of the people of a region, which has a high value in terms of nutritional value and health of food. But in recent years, the use of these foods has been forgotten for various reasons and most of them are outdated. Therefore, in order to keep them in people’s food culture, it is necessary to study the reasons of their elimination in order to develop a basic program to revive the forgotten traditional and local foods. In this regard, the aim of this study, in the paradigm of qualitative research, is to investigate the definitions and obstacles to the use and promotion of local foods in rural communities of Dashtestan County. Therefore, knowledgeable individuals and theoretical experts in the rural areas of Dashtestan County formed the statistical population of the study, which was subjected to in-depth semi-structured interviews. To determine the number of samples, the snowball technique was used and interviews continued until data saturation. Finally, the number of participants in the study reached 25 subjects. Data were collected and analyzed based on both phenomenology and grounded theory methods. The results show that the rural communities studied have different understandings of the concept of local food. After collecting definitions and knowledge, barriers to the use and promotion of local food were discussed, leading to the identification of 53 concepts. The forgetting of customs, the forgetting of old recipes, the change of cultural tastes, the disappearance of some plants, the unwillingness of the new generation to live in modernity, the unfamiliarity of the new generation with the way of preparing old foods, the rejection of local foods by children, and the emergence of semi-prepared foods Prepared foods and fast foods were identified as the most important obstacles from the point of view of rural communities. Finally, 12 mechanisms were designed to get out of this problem. These mechanisms included governmental, media, technological, educational, informational, economic, motivational, environmental, cultural, social, and human mechanisms, which were put in the form of Strauss and Corbin's theory.

    Keywords: phenomenology, Rural Community, Local food, Grounded theory, Dashtestan County
  • Hadi Barghamadi *, Simin Zamani Pages 429-453

    abstaractIn urban areas there are some overlaps between the activities carried out by the municipalities and Non-Governmental Organizations, especially in social and cultural aspects, and in some cases, the existing parallel functions may be considered as a negative point. Nevertheless creating synergy and improving interaction between the municipalities and NGOs, will lead to their effectiveness and performance enhancement. This study aimed to identify the issues and problems of the interactions between Tehran Municipality and NGOs and to provide suitable solutions and suggestions to improve existing interactions. In order to collect data, this qualitative study used semi-structured interviews with 14 active NGOs in Tehran and 6 well-informed officials in related organizations, namely Tehran Municipality, Ministry of Interior and Synergy Committee. The findings were described and analyzed by Braun and Clarke’s six-phase model for thematic analysis.Findings show that the most important problems regarding the interactions between NGOs and public organizations such as the municipality were as follows: complex bureaucratic administrative procedures, multiplicity of administrators and overlapping functions of public organizations, lack of understanding NGOs and their position and potential, lack of supervision and evaluation of NGOs’ performance, officials’ arbitrary points of view regarding NGOs, distrust, mutual irresponsibility about their commitments, weakness in legislation and regulation, NGOs’ shortcoming in knowledge and expertise, weakness in group work, NGOs’ lack of transparency, weakness in the municipality’s intra-organizational coordination, i.e. regional municipalities and affiliated organizations, and inter-organizational coordination, i.e. public organizations and institutions, and also deprivation of NGOs’ of legal power.

    Keywords: Social capital, pathology, interaction, non-governmental organizations, Tehran Municipality
  • Mahdi Naderianfar, Sirus Ghanbari *, Javad Bazrafshan Pages 455-479

    Given the water inflows to Sistan in Afghanistan, water scarcity is one of the main factors limiting the development of agricultural activities in the region. Recent droughts have led to the drying up of lifelines, destruction of production bases, and increased migration to other parts of Iran. In this regard, the irrigation project of 46,000 hectares of agricultural land in Sistan has been approved and implemented to channel the current floods from Afghanistan into natural pits known as wells and reservoirs, and to provide the possibility of appropriate use of these floods for agricultural development and regional sustainability. Therefore, this study attempted to examine the impact of the 46,000 hectare irrigation project in the Sistan Plains on the social sustainability of the villages. The statistical population of the study was the inhabitants of 40 villages of Hamoon city. Using the Cochran formula, 346 respondents were interviewed out of 19,133 households. Swara, Mabak, GIS and Wilcoxon tests in SPSS statistical analysis software were used to analyze the data. According to the Wilcoxon test, the social sustainability of the studied villages has increased with the implementation of the water transfer plan on farmers' land compared to before the implementation of the plan. The greatest impact of the implementation of the 46,000 hectare irrigation project on the social sustainability of the villages is related to the components that increase the villagers' tendency to stay in the region and optimistic expectations for the future of Sistan.

    Keywords: water transfer plan, social sustainability, Village, Sistan, Mabak model
  • Farhad Shayeganfard, Alireza Mohseni Tabrizi, Houshang Naibi *, Hamid Reza Jalaiepoor, Younes Nourbakhsh Pages 481-509

    This paper seeks to present elites' perceptions and experiences of socio-political inequality in Kurdistan Province and describe their perceptions of causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, mechanisms, and consequences. This study collects qualitative data using a qualitative approach and grounded theory method as well as in-depth and semi-structured interview techniques. To this end, 20 Sunni Kurdish activists, including four groups of parliamentarians, managers, cultural activists, and faculty members, were interviewed using purposive sampling and theoretical saturation criteria. The results are analyzed and explained in three stages of open, axial, and selective coding using the Strauss-Corbin approach. Then, relying on the respondents' opinions, the six main categories of the research were extracted: Definition in 3 core categories and 9 subcategories, causal conditions in 3 core categories and 7 subcategories, basic conditions in 3 core categories and 10 subcategories, disturbance conditions in 2 core categories and 7 subcategories, the mechanism in 3 core categories and 7 subcategories, and the consequences in 3 core categories and 12 subcategories. Finally, a paradigmatic model is presented showing the effects of definition on causal, contextual and intervening conditions and the direct effect of causal conditions on inequality and the indirect effect of basic conditions and intervening conditions on causal conditions and mechanism and also the indirect effect of contextual and intervening conditions on socio-political inequality. The final results show that the phenomenon of socio-political inequality is not the product of Sunni Kurds in Kurdistan province, but it has been constructed based on the mentioned categories.

    Keywords: construction, Socio-political inequality, Qualitative Method, Grand Theoretical, Kurdistan province, Sanandaj
  • Masoumeh Shafati *, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani Pages 511-531

    Studies in the field of family farming have generally been based on two different perspectives: the first perspective focuses on the material structures and highlights the role of farm types and ecological dynamics; the second perspective focuses on the social actors and emphasizes agency. It is the farmer and the wider social forces that also play an important role. In contrast, the proposal by Darnhofer et al. (2016) is a third perspective that focuses on “relationships” and has the potential to overcome the duality of ecology /social and structure/actor. Given the dominance of this approach in this study, Kantzen and Fornay’s relational sociological theory was used to build a conceptual framework and increase theoretical sensitivity. For this purpose, the typological method and the operational strategy (a combination of experimental and conceptual strategy) were used. Thus, based on the inductive approach, frequent and in-depth observations and semi-structured interviews were first conducted with members of 19 households (43 interviews) in the village of Qudjan, where 100% of the farm units are family-run. In a roundabout way, concepts based on a more general concept were given appropriate conceptual labels as species, and species gradually became (experimental). The results show that how and to what extent the members of the exploiting families participate in decision making and how they function in the work structure in the exploiting unit leads to the formation of different configurations of peasant families, including four types of configurations: “traditional complementarity”, “cooperation”, “individualism on the farm” and “specialized individualism”. In Qudjan village, despite the existence of other family configurations, the “traditional complementation” type is the predominant type in which the man is the official owner and head of the family farm unit. The research results also show that the probability of generational stability of the family exploitation unit is higher with the “individualism in the field” configuration than with other configuration types. Reconstructing patterns of labor division in the family sweatshop can increase its flexibility and thus improve the future prospects of the family farm.

    Keywords: Generational Stability, Farmer Family Configuration, In-farm individualism, Family exploitation system, Qudjan Village
  • Soroush Marzban *, Daryoush Hayati Pages 533-559

    Rural development programs are always in search of appropriate and effective solutions to improve the quality of life in rural areas. Therefore, given the conceptual and structural changes in rural areas, it is necessary to change our view of rural development in Iran and the global development terminology. Neo-endogenous development approach is one of the latest approaches to rural development after exogenous and endogenous approaches, which aims to induce and improve the concept of well-being and quality of life in rural areas. This perspective emphasizes the social economy, networking, human and social resources, and the central involvement of local communities in development programs. It also pursues public, private, and third sector collaboration with a synthesis of up-down and bottom-up approaches. Considering the changes in rural areas of Iran and the country's numerous capacities and potentials, such as the presence of social and human capital, a large number of educated rural youth, social activists, and civil societies, as well as many new rural empowerment and capacity building projects that have been implemented in rural communities in recent years, the neoendogenous development approach seems to be an appropriate pattern to promote development in rural areas.

    Keywords: Rural, neoendogenous development, Sustainable Rural Development
  • Shala Bagheri Miab *, Mohamad Sadegh Karimikia Pages 561-584

    Slums as one of the most challenging social, cultural and economic problem in the country have complex dimensions and are so multifaceted that focusing on their cultural dimension requires a dual approach. This study focuses on the slum in one of the most challenging provinces of the country, Khuzestan, and attempts to identify the categories that affect the slum by recognizing the depth and hidden and obvious aspects of this phenomenon based on assessing previous policies, applying the views of stakeholders and local informants, field requirements, identifying the categories that affect the slum, and developing a policy model tailored to its requirements. This study used a qualitative method based on the grounded theory approach. The study population and sample of slums (Malashieh, Eindo, Sayahi, Hassir Abad, Zoyeh) of Ahvaz city and data collection were conducted through interviews with 40 local informants and their respective leaders. The findings are the main components of marginalization, including institutional mistrust, double discrimination, dual urban and rural Habitus, perceived relative deprivation, fundamental developments of the region,social capital within the group (biocolony) public dissatisfaction, accumulation of physical problems, cultural poverty, intertwining marginalization and ethnicity, conflict of interest among stakeholders, state and government centered expectations and religious divergence, all of which constitute slumming. Finally, the three paradigmatic dimensions of conditions-need, action/interaction, and outcome-are presented. Consistent with the social and cultural coordinates, a calculated physical policy model of a fluid, contingent, procedural, and interactive policy was presented with a focus on local needs, stakeholders, and interactional (process) commentary. The designed model is based on cultural commonalities, stakeholder demands, stakeholder-manager interaction, and focuses on environmental demands.

    Keywords: Grounded theory Research, Slum, Urban, Rural Dual Habitus, Contingent-Process Model, cultural policy making
  • Manouchehr Alinejad *, Ezzat Ollah Faridnia Pages 585-608

    In the past, people built fences around cities to protect themselves and provide security. But over time and in recent decades, the culture of social segregation and privatization has changed the form and content of fences and tied it to private farms, villa gardens and private homes. The purpose of this sociological reflection is on the semiotic duality of fence and fencing among the people of Savadkuh in Mazandaran province in order to understand the social meaning of a physical structure. The method used in this research is qualitative and critical ethnography and 20 citizens of Savadkuh have been selected and interviewed by purposive sampling. The results of this study show the duality and semantic transformation of fencing and fencing in Savad Kooh city and with a semiotic approach and perception of the city in the form of two main themes: 1- "Fencing as a biological and identity manifestation" and 2- "Fencing as The manifestation of the dominance of modern instrumental values, alienation and individualism. The central categories in the discussion of fencing include "lack or limitation of fencing in the past", "fence is a sign of demarcation and care of agricultural land and product", "manifestation of security", "manifestation of simplicity and poverty of rural life" and "fence is a sign of land value" Are "manifestations of modernization and segregation", "manifestations of rationality and personalization of privacy" and "manifestations of pathology and social pessimism". Finally, this duality in urban structures and symbols has a picture of spatial and social duality and inequality in a wide range of urban environments.

    Keywords: fence, fencing, Semiotics, traditional biology, Instrumental Values, Savadkooh
  • Asghar Tahmasebi *, Hamed Ghadermarzi, Fardin Rahimi, Somayeh Azizi Pages 609-637

    Although climate change affects all human societies, villagers are the most affected by, especially in developing countries. International organizations and scientific associations have given much attention and emphasis to community-based adaptation strategies. However, adaptation of villagers to climate change in Iran has been insufficiently studied in previous studies. This study aims to investigate villagers’ understanding of climate change in Meshkinshahr County, Ardabil Province, identify their adaptation strategies, and develop measures to improve their adaptive capacity. We used a quantitative approach and grounded theory method for data collection and analysis. The required data were collected through semi-structured interviews with 55 employees in the economic sectors (farmers, ranchers, gardeners) and coded and analyzed using ATLAS.ti software. The respondents believe that the increase in the frequency of droughts and wind, the number of hot days and the decrease in rainfall are related to climate change and have negatively affected their livelihoods in various ways. These include the reduction in the quality and grade of agricultural products, the decline in the water table, the degradation and destruction of pastures, the reduction in rural water resources, the reduction in livestock products, and the lack and high cost of agricultural inputs. In addition, villagers have developed various strategies to address these impacts, including rain-fed agriculture, water harvesting, drip irrigation, goat rearing, water consumption management, digging illegal wells, and migration to cities, to name a few. In addition, interventions such as education, developing insurance, providing financing and credit, developing modern irrigation systems, and marketing agricultural and livestock products were identified as measures to improve their adaptive capacity.

    Keywords: climate change, Adaptation strategy, Local communities, Meshkinshahr county
  • Hossein Heidari *, Ahmad Shakiba Pages 639-666

    The purpose of this study is to identify the problems and issues of Gachi villages from the perspective of villagers, their awareness of the roots and causes of their problems and also the possible consequences of these problems in the social life of the study area. To achieve this goal, a qualitative method, particularly focus group, semi-structured interviews, and observations has been used. The research field includes the villages of Gachi in Ilam’s Malekshahi county. The collected data have been analysed with the Qualitative content analysis method. The results showed that lack of pasture, grassland destruction, absence of fodder, the severe shortage of drinking water and livestock water, unemployment, low expertise and skills, inadequate roads between villages and the city centre, inadequate roads between farms, deficiency of facilities services and low coverage of mobile phones and the Internet, lack of health services are the main problems identified in the villages of Gachi rural area. The root of many of these problems is the lack of educational, welfare and service infrastructure, lack of health infrastructure, lack of skilled medical personnel to provide health services, drought and drying of springs, negligence of officials, remoteness and lack of access to villages. Poverty, soil erosion and declining quality of agricultural land, aggravation of illiteracy, migration to the city, the spread of theft, interpersonal strife and sectarian strife, weakening family ties, stress, aggression and increased violence, etc. are the most important consequences of the existing problems that have intensified social, economic, natural and psychological damage in Gachi village

    Keywords: Rural Development, Participatory development, rural participatory assessment, Gachi Area of Malekshahi County