فهرست مطالب

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و چهارم شماره 1 (پیاپی 157، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا شفیعی کندجانی، جلیل هوشیار قراملکی، نگین غفاری، حبیبه برزگر دوغانی* صفحات 7-14
    زمینه

    میزان شیوع دیابت تیپ دو در حال افزایش است. این بیماری عامل خطر مهم برای زوال شناختی شناخته می شود. با توجه به اهمیت تشخیص و کنترل اختلالات شناختی در بیماران دیابتی و تفاوت بروز آنها در جمعیت های مختلف، تصمیم گرفتیم ارتباط دیابت تیپ دو با حافظه و عملکرد اجرایی در این بیماران را بررسی کنیم.

    روش کار

    این مطالعه مورد-شاهدی روی 30 بیمار دیابتی نوع دو و 30 فرد غیردیابتی مراجعه کننده به درمانگاه شیخ الرییس تبریز طی سال 1397 انجام گرفت. برای تمامی نمونه ها پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک تکمیل شده و آزمون ارزیابی شناختی آزمودنی های فارسی زبان (PCAP) انجام شد. از آزمون های تی و فیشر برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، بیماران مبتلا به دیابت در مقایسه با گروه شاهد در آزمون های سنجش حافظه کاری و تمرکز نمره های پایین تری به دست آوردند. در خصوص عملکرد اجرایی، میزان عملکرد کلامی بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05) اما نمره آزمون جاگذاری اعداد و نمادها و آزمون جاگذاری اعداد و حروف در گروه مورد به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود(P<0.05).

    نتیجه گیری

    دیابت نوع دو می تواند تاثیر چشمگیری بر میزان تمرکز این بیماران بگذارد و باعث اختلال در حافظه کاری و عملکرد اجرایی آنان شود. یافته های پژوهش حاضر تاکید می کند که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، اختلال در عملکرد شناختی را نشان می دهند. بنابراین نظارت بر وضعیت عصبی روانی این گروه ضروری است. پیامدهای عملی. با توجه به تاثیر دیابت نوع دو بر مغز و ایجاد اختلالات شناختی(مانند اختلال درحافظه و عملکرد اجرایی)، در صورت تشخیص و درمان به موقع دیابت می توان به طور معنی داری از بروز اختلالات شناختی جلوگیری کرد .بررسی این نواقص شناختی از این لحاظ حایز اهمیت است که این نواقص می توانند توانایی شخص در فعالیت های روزمره ،عملکرد شغلی و خودمراقبتی را تحت تاثیر قرار دهند. توصیه می شود که با بهبود روند کنترل دیابت از بروز اختلالات شناختی در بیماران مبتلا جلوگیری و به ارتقا کیفیت زندگی آنان کمک شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، حافظه، عملکرد شناختی، عملکرد اجرایی
  • شاهرخ امیری، مرضیه علیوندی وفا *، بهزاد دهقانی اصل صفحات 15-25
    زمینه

    مطالعات روانپزشکی تحت تاثیر شرایط جغرافیایی و روش تحقیق است. از این میان، استفاده از ابزارهای تشخیصی ممکن است اختلاف نظرهایی را درباره نتایج مطالعات مربوط به اختلالات روانپزشکی نظیر ADHD ایجاد کند. هدف کلی این تحقیق، بررسی اختلالات روانپزشکی همراه در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال نقص توجه–بیش فعالی است.

    روش کار

    در این تحقیق، تعداد 400 کودک و نوجوان مبتلا به اختلال نقص توجه–بیش فعالی از میان مراجعه کنندگان به درمانگاه روانپزشکی بیمارستان رازی و شریف تبریز انتخاب شدند. در فرآیند نمونه گیری، شرکت کننده ها با مصاحبه تشخیصی نیمه ساختاریافته K-SADS-PL از نظر وجود اختلالات روانپزشکی ارزیابی شدند. در فرآیند گردآوری داده ها، از دو پرسشنامه جمعیت شناختی و K-SADS-PL استفاده شد. مدت اجرای طرح 4 ماه بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، میانگین سن بیماران مطالعه 46/3 ± 16/9 سال بوده و بیشترین فراوانی گروه های سنی مربوط به گروه سنی 6 تا 9 سال بود (63 درصد). از 400 بیمار مطالعه شده، 3/73 درصد آن ها پسر بودند. بیشترین فراوانی مقطع تحصیلی نیز مربوط به پیش دبستانی (5/61 درصد) بود. سابقه وجود ADHD در 8/10 درصد در پدر، 3/2 درصد در مادر و 8/3 درصد در هر دو والدین مثبت بود. همچنین 5/9 درصد بیماران سابقه وجود ADHD در برادر و 4 درصد سابقه مثبت ADHD در خواهر خود داشتند. شایع ترین اختلال روانپزشکی در بررسی حاضر اختلال نافرمانی–مقابله ای(ODD) (92 درصد) بود. در بیش از 54 درصد مبتلایان، یک اختلال همراه دیگر قابل تشخیص بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که شایع ترین اختلال روانپزشکی در کودکان مبتلا به ADHD اختلال نافرمانی است که این اختلال هر چند در پسر ها کمی بیشتر است ولی از نظر آماری تفاوت معنی داری بین دو جنس و گروه های سنی مشاهده نشد. پیامدهای عملی. از نتایج حاصل چنین استنباط می شود که بالینیگران و متخصصان روانشناسی و روانپزشکی کودک بهتر است در فرآیند تشخیص و درمان اختلال ADHD، به حضور احتمالی اختلالهای همراه بها دهند؛ چراکه بی احتیاطی در این امر می تواند بطور مستقیم بر کیفیت و کمیت مداخلات بکار رفته تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه-بیش فعالی، همبودی، کودکان، نوجوانان
  • نیما فرقانی، زینب کریمی *، مختار مختاری، مهرداد شریعتی، فاطمه مسجدی صفحات 26-35
    زمینه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، شایع ترین اختلال تولیدمثل در زنان قبل از یایسگی است. این سندرم همچنین با عوارض متابولیکی و قلبی عروقی بسیاری همراه است. این عوارض عامل اصلی خطرآفرین برای آسیب ها و بیماری های کلیوی هستند. بنابراین، این مطالعه برای روشن کردن انواع آسیب های عملکردی و ساختاری کلیوی ناشی از القای مدل هیپرآندروژن در موش های صحرایی ماده طراحی شد.

    روش کار

    موش های صحرایی ماده نژاد اسپراگ-داولی به طور تصادفی به سه گروه (n=10) تقسیم شدند: کنترل، شاهد و دهیدرواپی آندروسترون (DHEA). تستوسترون تام پلاسما و شاخص های عملکردی کلیه با استفاده از تکنیک های الایزا و رنگ سنجی اندازه گیری شدند. تغییرات بافت شناسی تخمدان و کلیه نیز از لحاظ کیفی و کمی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین (H & E) بررسی شدند.

    یافته ها

    تستوسترون تام پلاسما در گروه DHEA در مقایسه با گروه های کنترل و شاهد تقریبا 9 برابر افزایش یافت. همچنین افزایش معنی دار Cr، BUN و دفع مطلق سدیم مشاهده شد. مقادیری افزایش در میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR)، جریان ادرار (V0) و دفع مطلق پتاسیم در گروه DHEA در مقایسه با سایر گروه ها دیده شد که از لحاظ آماری معنی دار نبودند. آسیب های قابل توجهی در قسمت های گلومرولی و توبولی کلیه ها و بخش های فولیکولی تخمدان ها در موش های دریافت کننده DHEA مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    احتمالا هیپرآندروژنمی باعث ایجاد ناهنجاری های سیستمیک از طریق مکانیسم های متعدد می شود و به دنبال آن تخریب آشکار بافت های کلیه و تخمدان روی می دهد. بر این اساس، تزریق DHEA یک مدل حیوانی مفید برای مطالعه مکانیسم آسیب های کلیوی ناشی از PCOS فراهم می کند. پیامدهای عملی. یافته های مطالعه حاضر می تواند در جهت شناسایی مکانیسم آسیب های کلیوی ناشی از PCOS به ویژه در زنان جوانتر راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: سندروم تخمدان پلی کیستیک، آسیب حاد کلیوی، دهیدرواپی آندروسترون، هایپرآندروژنیسم، هیستوپاتولوژی
  • کریم قلعه بان، نعیمه محب *، رضا عبدی، علیرضا فرنام صفحات 36-46
    زمینه

    ایده و اقدام به خودکشی به شدت پیش بینی کننده مرگ های ناشی از خودکشی هستند و می تواند منجر به عواقب منفی متعددی هم برای شخص و خانواده آن و هم برای جامعه شوند. از این رو این پژوهش با هدف بررسی نقش درد، ناامیدی، تعلق و ظرفیت خودکشی در پیش بینی اقدام به خودکشی در افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکی انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق این مطالعه از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام افراد مراجعه کننده با مشکلات روانشناختی به درمانگاه های سرپایی روانپزشکی مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز در سال 1399-1400 بود. حجم نمونه باتوجه به ملاک کلاین و با توجه به 62 سوالی بودن پرسشنامه ها، تعداد 298 نفر آزمودنی بود. ابزارهای پژوهش نیز شامل مقیاس اقدام به خودکشی، مقیاس ظرفیت خودکشی و پرسشنامه انگیزه برای اقدام به خودکشی (برای بررسی سه متغیر درد، ناامیدی و تعلق) بودند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت PLS نسخه 2 استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 63/3 درصد پاسخ دهندگان را مردان و 36/7 درصد را زنان تشکیل دادند. میانگین و انحراف استاندارد سنی پاسخ دهندگان، 37/26± 10/88 سال بود. طبق نتایج ضرایب مسیر بین ناامیدی با ظرفیت خودکشی (0/63=β)، احساس تعلق با ظرفیت خودکشی (0/28=β) و اقدام به خودکشی (0/21=β)، ظرفیت خودکشی با اقدام به خودکشی (0/59=β) در سطح معنی داری قرار داشت (0/05>P). از طرفی ظرفیت خودکشی در ارتباط بین ناامیدی و احساس تعلق با اقدام به خودکشی نقش میانجی معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدل سه مرحله ای خودکشی توانایی پیش بینی اقدام به خودکشی در جامعه بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی را دارد. پیامدهای عملی. نتایج این پژوهش برای متخصصانی که با افراد مبتلا به اختلالهای روانپزشکی کار می کنند در جهت تمایز ایده خودکشی در مقابل اقدام به خودکشی اهمیت بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: درد، ناامیدی، احساس تعلق، ظرفیت خودکشی، اقدام به خودکشی
  • عزت الله عباسی، احد قضاوی*، اسما فیروزی صفحات 47-54
    زمینه

    تب و تشنج شایع ترین اختلال تشنج در دوران کودکی است که در 3 تا 15 درصد کودکان رخ می دهد. مطالعه حاضر متغیرهای آزمایشگاهی را در کودکان مبتلا به تب و تشنج و مبتلایان به تب بدون کانون مشخص (fever without localized sign) در بیمارستان شهید مطهری ارومیه بررسی کرده است.

    روش کار

    اطلاعات دموگرافیک و بالینی تمامی بیمارانی که با تب بدون کانون مشخص (FWLS) یا تب تشنج از سال 94 تا 98 در بخش اطفال بیمارستان شهید مطهری ارومیه بستری شده بودند، بررسی شد. سطوح BUN، کراتینین، قندخون، سدیم، پتاسیم، کلسیم، CRP، شمار نوتروفیل، شمار لنفوسیت، شمار گلبول های سفید، هماتوکریت، پلاکت، ESR و نتیجه تست U/A و U/C نیز از مدارک بیماران استخراج شد. سپس اطلاعات متغیرهای آزمایشگاهی ذکر شده در بین گروه تب تشنج و تب ساده با یکدیگر از نظر آماری مقایسه شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، در مجموع 425 نفر وارد مطالعه شدند که از این تعداد 185 نفر در گروه تشنج ناشی از تب بودند و 240 نفر در گروه تب بدون کانون مشخص (FWLS) (شاهد) بودند (220 نفر (51/8 درصد) پسر و 205 (48/2 درصد) دختر). میانگین سنی برای همه افراد 4/84 ± 20/62 ماه بود. بین دو گروه از نظر میانگین سطح BUN (P=0/041)، کراتینین (0/006=P)،ESR (P<0/001) و CRP (P<0/001) تفاوت معنی داری وجود داشت. میانگین سطح BUN و کراتینین در بیماران مبتلا به تب تشنج به طور قابل توجهی بالاتر از بیماران تب بدون کانون مشخص (FWLS) و میانگین ESR و CRP در بیماران مبتلا به تب بدون کانون مشخص (FWLS) به طور قابل توجهی بالاتر از بیماران تب تشنج بود.

    نتیجه گیری

    تفاوت معنی داری در سطح BUN، کراتینین، ESR و CRP بین بیماران مبتلا به تب تشنج و تب بدون کانون مشخص (FWLS) وجود دارد که می تواند برای پیش بینی روند تب در کودکان استفاده شود. پیامدهای عملی. هیچکدام از پارامترهای آزمایشگاهی پیش بینی کننده بروز تب و تشنج بدنبال تب ساده نمی باشد.

    کلیدواژگان: متغیرهای آزمایشگاهی، تب بدون کانون مشخص، تب تشنج
  • مهدی عجم، موسی سجادی، محمدرضا منصوریان، حسین عجم زیبد* صفحات 55-66
    زمینه

    بهبود شرایط زندگی، افزایش طول عمر و امید به زندگی، پدیده سالمندی را در جوامع مختلف در پی داشته است. به تبع آن سبک زندگی سالمندان و بیماری های مزمن مرتبط با سالمندی را دگرگون ساخته است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سبک زندگی با بیماری های مزمن سالمندان در شهر گناباد در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی 600 سالمند ساکن شهر گناباد به صورت طبقه ای از جمعیت تحت پوشش مراکز سلامت جامعه گناباد انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها به کمک دو پرسشنامه سبک زندگی و بیماری های مزمن مرتبط با دوران سالمندی به روش مصاحبه جمع آوری شد و با نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، کای مجذور و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    مشارکت کنندگان در پژوهش، 321 نفر (53/5 درصد) مرد و 279 نفر (46/5 درصد) زن با میانگین سن 8/47±68/47 سال بودند. سبک زندگی سالمندان، 0/7 درصد مطلوب، 36/2 درصد متوسط و 62/8 درصد نامطلوب و فراوانی بیماری های قلبی 31/3 درصد، فشارخون 42/8 درصد، سکته قلبی 8/2 درصد، سکته مغزی 4/8 درصد، دیابت 17/8 درصد، سرطان 6/5 درصد، تنگی نفس 17/3 درصد، سوتغذیه 5/2 درصد، یبوست 16/3 درصد، آرتروز 27/3 درصد، استیوپروز 21/3 درصد، افسردگی 12/8 درصد، مشکلات ادراری 20 درصد، مشکلات بینایی 12/3درصد، مشکلات شنوایی 12/2 درصد و مشکلات خواب 14 درصد بود. بین سبک زندگی و جنسیت رابطه معنی داری وجود داشت (0/001=P) طوری که میانگین سبک زندگی مردان بالاتر از زنان بود. همچنین بین سن و سبک زندگی رابطه منفی و معنی داری وجود داشت (0/001>P) طوری که با افزایش سن، میانگین سبک زندگی کاهش می یابد. سبک زندگی در مقاطع تحصیلی تفاوت معنی داری داشت (0/34-=r).

    نتیجه گیری

    با توجه به درصد بالای بیماری های مزمن و سبک زندگی نامطلوب در افراد مسن و ارتباط سبک زندگی با بیماری های مزمن، غربالگری و نظارت بر بیماری های مزمن و بهبود شیوه زندگی سالمندان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. پیامدهای عملی. از سبک زندگی سالمندان و بیماری های مرتبط با آن در مناطق مختلف کشور اطلاعات روشن و دقیقی در دست نیست، بنابراین این مطالعه به درک بهتر سبک زندگی سالمندان و بیماری های مزمن مرتبط با آن کمک می کند و با آگاهی از آنها می توان استراتژی ها و مداخلات موثرتری را جهت بهبود سبک زندگی سالمندان در راستای پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن تهدیدکننده سالمندان طراحی کرد.

    کلیدواژگان: بیماری های مزمن، سبک زندگی، سالمندان
  • نیکزاد شهیدی *، علیرضا لطفی صفحات 67-71

    زمینه. سرطان دهان به دلیل تشخیص دیر هنگام به جهت علل متعددی مثل بدون علامت بودن در مراحل اولیه، تشابه بالینی با سایر ضایعات و تنوع در تظاهرات کلنیکی و یافته های رادیولوژیک جز ده علت عمده مرگ و میر می باشد. روش کار. در این مطالعه 101 بیمار با کارسینوم سلول سنگفرشی دهان بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز گردید. یافته ها. بیش ترین دهه سنی بیماران دهه هفتم بود. بیش ترین شکایت زخم دهانی (61 درصد) بود. شش درصد بیماران سابقه بدخیمی در خانواده خود داشتند. 22 درصد بیماران وضعیت بهداشت دهانی نامناسبی داشتند. 47 درصد بیماران سابقه مصرف دخانیات را داشتند. نتیجه گیری. در این مطالعه کارسینوم سلول سنگفرشی دهان در دهه هفتم و در مردان نسبت به زنان شیوع بیشتری داشت. بر خلاف سایر مطالعات انجام شده در این زمینه نقش استعمال دخانیات به عنوان عامل خطر کمرنگ تر بود. پیامدهای عملی. تشخیص بموقع و زودرس سرطان های دهان سبب درمان مناسب و میزان بقای بالاتر بیمار میشود.

    کلیدواژگان: کارسینوم، دهان، بدخیمی
  • کاظم خرم دل، سلما پاسالاری*، محمد نامی صفحات 72-79

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی یک مورد اختلال خوابگردی مرتبط با خشونت و آپنه انسدادی و راهکارهای درمانی مرتبط با آن طراحی شد. در تحقیق حاضر، یک مرد 60 ساله مبتلا به اختلال خوابگردی مطالعه شد. طرح درمان شامل رعایت اصول بهداشت خواب توسط بیمار، استفاده از ماشین ایجاد فشار هوای مثبت و هشت جلسه درمان هفتگی بایوفیدبک بود. قبل از مداخله، فرد بررسی شده از اضطراب، افسردگی جزیی، کیفیت زندگی متوسط، درجه هایی از PTSD، آپنه انسدادی و حرکات ناخواسته دوره ای اندام ها رنج می برد و بعد از مداخله درمانی، بهبود نسبی در همه شاخص ها به ویژه مشکل آپنه انسدادی و حرکات اندام ها ایجاد شد. پیامدهای عملی. با توجه به شیوع و پیچیدگی های اختلال پاراسومنیای خواب غیر رم، شناخت ناکافی از علت ها و مکانیسم های درگیر و ناموفق بودن بسیاری از درمان های دارویی، مطالعه حاضر می تواند در زمینه کشف علت های احتمالی و روش های درمانی جایگزین مبتنی بر عوامل فیزیکی و روانشناختی راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: خوابگردی، خشونت، پلی سومنوگرافی، درمان بیوفیدبک، ماشین ایجاد فشار هوای مثبت، آپنه انسدادی خواب
|
  • Ali Reza Shafiee-Kandjani, Jalil Hoshyar-Gharamaleki, Negin Ghafari, Habibeh Barzegar * Pages 7-14
    Background

    The prevalence of type 2 diabetes is increasing. The disease is known to be an important risk factor for cognitive decline. Given the importance of diagnosing and controlling cognitive disorders such as memory impairment in diabetic patients and the difference of cognitive impairments in different populations, we decided to investigate the relationship between type 2 diabetes with memory and executive function .

    Methods

    This case-control study was performed on 30 type 2 diabetic patients (case group) and 30 nondiabetic patients (control group) referred to Sheikh ol-Rayis Clinic in Tabriz during 1997. Demographic information questionnaires and Persian Cognitive Assessment Package (PCAP) were administered to all subjects in both groups.

    Results

    pPatients with diabetes achieved lower scores in working memory tests and concentration tests compared to controls (healthy controls). There was no significant difference between the two groups regarding executive function (P<0.05). But the scores of diabetic patients in the number and symbol placement test and the number and letter placement test were significantly lower than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Type 2 diabetes can have a significant impact on the concentration of these patients and impair working memory and executive function. The findings of the present study stress that patients with type 2 diabetes experience a decline in their cognitive performance. Therefore, monitoring the neuropsychological status of these group are essential. Practical Implications. Due to the effect of type 2 diabetes on the brain and the development of cognitive disorders (such as memory and executive dysfunction), if diabetes is diagnosed and treated early, cognitive impairments can be significantly prevented. Importantly, these deficiencies can affect a person's ability to perform daily activities, job performance, and self-care. It is recommended to improve the process of diabetes control to prevent cognitive disorders in patients and help improve their quality of life.

    Keywords: Type 2 diabetes, memory, cognitive function, executive function
  • Shahrokh Amiri, Marziyeh Alivandi Vafa*, Behzad Dehghani Asl Pages 15-25
    Background

    Psychiatric studies are influenced by geographical conditions and research methods. Among them, the use of diagnostic tools may cause controversy over the results of studies on psychiatric disorders as such ADHD. The aim of this study was to investigate comorbid psychiatric disorders in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    In this study, 400 children and adolescents with ADHD were selected from the clients of Razi and Sharif Hospital Psychiatric Clinic. For sample selection, a demographic questionnaire and semi-structured diagnostic interview (K-SADS-PL) were utilized to evaluate the presence of psychiatric disorders. The duration of the project was 4 months.

    Results

    The mean age of the patients was 9.16±2.46 years and the highest frequency was in the age group of 6 to 9 years (63%). Of the 400 patients studied, 73.3% were boys. The highest frequency of education was related to preschool (61.5%). A history of ADHD was positive in 10.8% in the father, 2.3% in the mother and 3.8% in both parents. Also, 9.5% of patients had a history of ADHD in their brother and 4% had a positive history of ADHD in their sister. The most common psychiatric disorder in the present study was oppositional defiant disorder (92%). One comorbid disorder was identifiable in more than 54% of participants.

    Conclusion

    The most common psychiatric disorder in children with ADHD includes oppositional defiant disorder, which is more common in boys, although no significant differences was founded in terms of sex and age. Practical Implications. Findings of this study suggest that the clinicians, child psychologists and psychiatrists ought to take into consideration the probability of comorbid disorders with ADHD, since failing to consider them might directly influence the quality and quantity of treatments utilized.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Co-morbidity, Children, Adolescents
  • Nima Forghani Zeinab Karimi *, Mokhtari Mokhtar, Mehrdad Shariati, Fatemeh Masjedi Pages 26-35
    Background

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common reproductive disorder in premenopausal women. This syndrome is also associated with many metabolic and cardiovascular complications. These complications are major risk factors for renal injury and kidney disease. Therefore, this study aimed to investigate the types of functional and structural kidney injuries in a hyperandrogenic female rat model.

    Methods

    Female Sprague-Dawley rats were randomly divided into three groups (n=10 each): control, sham, and dehydroepiandrosterone (DHEA). Plasma total testosterone and kidney functional indices were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and colorimetric techniques. Ovarian and renal histological changes were also evaluated qualitatively and quantitatively by Hematoxylin-Eosin (H&E) staining.

    Results

    Plasma total testosterone in the DHEA group increased about 9-fold compared to the control and sham groups. There was also a significant increase in Cr, BUN, and absolute excretion of sodium ion. Insignificant increases in glomerular filtration rate (GFR), urine flow rate (V0), and absolute excretion of potassium ion were observed in DHEA group compared to other groups. However, significant damages were observed in the glomerular and tubular parts of the kidneys and the follicular parts of the ovaries in DHEA-receiving rats.

    Conclusion

    Hyperandrogenemia is likely to cause systemic abnormalities through a variety of mechanisms, followed by obvious destruction of kidney and ovarian tissues. Accordingly, DHEA administration provides a useful animal model for studying the mechanism of PCOS-mediated renal injury. Practical Implications. The present study Findings can be helpful in identifying the mechanism of PCOS-induced renal injury, especially in younger women.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Acute Kidney injury, Dehydroepiandrosterone, Hyperandrogenism, Histopathology
  • Karim Ghaleban, Naeemeh Moheb *, Reza Abdi, Alireza Farnam Pages 36-46
    Background

    The idea and attempt of suicide are highly predictive of deaths due to suicide and can lead to several negative consequences for both the individual and his family and for society. Therefore, this study was conducted with the aim of the role of pain, hopelessness, belonging and suicidal capacity in predicting suicide attempt in people with psychiatric disorders.

    Methods

    The research method of this study was correlational and the statistical population included all individuals referred to psychiatric outpatient clinics of Razi Hospital in Tabriz in 2020-2021. Sample sizes According to Klein criterion and according to the 62-item questionnaire, 298 subjects were selected. Research tools also include the Suicide Attempt Scale, the Suicide Capacity Scale and to examine the three variables of pain, hopelessness and belonging to the Suicide Motivation Questionnaire were used. Structural equation modeling was used to analyze the data using Smart pls software version 2.

    Results

    In this study, 63.3% of the respondents were men and 36.7% of the respondents were women. The mean and standard deviation of the age of the respondents was 37.26±10.88 years. According to the results of the path coefficients between hopelessness with suicide capacity (β= 0.63), sense of belonging with suicide capacity (β= 0.28) and suicide attempt (β= 0.21), suicide capacity with suicide attempt (β= 0.59) were at a significant level (P<0.05). On the other hand, suicidal capacity had a significant mediating role in the relationship between hopelessness and sense of belonging with suicide attempt.

    Conclusion

    The results showed that the three-step model of suicide has the ability to predict suicide attempt in the community of patients with psychiatric disorders. Practical Implications. The results of this study are very important for professionals who work with people with psychiatric disorders to distinguish the idea of suicide from suicide attempt.

    Keywords: Pain, Hopelessness, Sense of Belonging, Suicidal Capacity, Suicide Attempt
  • Ezatollah Abbasi, Ahad Ghazavi*, Asma Firoozi Pages 47-54
    Background

    Febrile seizures are the most common childhood seizure disorder, occurring in 3 to 15% of children. The present study investigated the laboratory parameters in children admitted with febrile seizure and those with fever without localized sign (FWLS) in Shahid Motahari Hospital in Urmia.

    Methods

    Demographic and clinical data of all patients admitted to the pediatric ward of Shahid Motahari Hospital in Urmia from 2015 to 2020 with febrile seizure and fever without localized sign (FWLS) were collected. Levels of BUN, creatinine, blood sugar, sodium, potassium , calcium , C reactive protein (CRP), neutrophil count, lymphocyte count, white blood cell count, hematocrit, platelets, ESR (Erythrocyte sedimentation rate ) and UA (urine analysis) and UC(urine cuiture), test results were also extracted from patients' file. Finally, the data extracted were compared between patients with febrile seizure and fever without localized sign (FWLS) cohort.

    Results

    In this study, a total of 425 people were included, of which 185 were in the Febrile seizures group (case) and 240 were in the fever without localized sign (FWLS) (control) cohort, with 220 (51.8%) being male and 205 (48.2%) female. The mean age for all subjects was 20.62 ±4.84 months. There was a significant difference between the two groups in terms of mean levels of BUN (P=0.041), creatinine (P=0.006), ESR (P<0.001) and CRP (P<0.001); The mean levels of BUN and creatinine in patients with febrile seizures were significantly higher than patients with fever without localized sign (FWLS) and the mean ESR and CRP in patients with fever without localized sign (FWLS) were significantly higher than patients with febrile seizures.

    Conclusion

    There is a significant difference in BUN, creatinine, ESR and CRP levels between patients with febrile seizure and fever without localized sign (FWLS), which can be used to predict the course of fever in children. Practical Implications. None of the laboratory parameters predict the onset of fever and seizures following a simple fever.

    Keywords: Laboratory parameters, Fever without Localized Sign, Febrile Seizure
  • Mahdi Ajam, Moosa Sajjadi, Mohammad Reza Mansoorian, Hosein Ajamzibad* Pages 55-66
    Background

    Improving living conditions and increasing life expectancy have led to aging of societies. Lifestyles of the elderly and its related chronic diseases have changed by all of these factors, so this study was conducted to assess the correlation between lifestyle and chronic diseases of the elderly in Gonabad in 2019.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 600 elderly residents of Gonabad were selected randomly from population covered by the three community health centers of Gonabad. Data was collected using lifestyle and its related chronic diseases questionnaires. These questionnaires were completed by interview method. The data were analyzed using independent t-test, paired t-test, ANOVA, Pearson test and chi-square test (SPSS software version 23).

    Results

    Of the 600 participants, 321 (53.5%) were male and 279 (46.5%) were female with a mean age of 47.68 years. The lifestyle of the elderly was 0.7% favorable, 36.2% relatively favorable and 62.7% unfavorable. The prevalence of diseases in the elderly was heart disease 31.3%, blood pressure 42.8%, heart attack 8.2%, stroke 4.8%, diabetes 17.8%, cancer 6.5%, shortness of breath 17.3%, malnutrition 5.2%, constipation 16.3%, arthritis 27.3%, osteoporosis 21.3%, depression 12.8%, urinary problems 20%, vision problems 12.3%, hearing problems 12.2% and sleep problems 14%. There was a significant relationship between lifestyle and gender (P=0.001) so that the lifestyle average value of men was higher than women. There was also a negative and significant relationship between age and lifestyle (r=- 0.34) (P<0.001) so that with increasing age, lifestyle mean value decreased. Mean value of lifestyle based on educational levels was significant difference.

    Conclusion

    Due to the high percentage of chronic diseases, low lifestyle in the elderly and relationship between lifestyle and chronic diseases of the elderly, screening and monitoring of chronic diseases should be given more attention. Also, improving the lifestyle of the elderly should be considered. Practical Implications. There is no clear and accurate information about the lifestyle of the elderly and related diseases in different parts of the country, so this study helps to better understand the lifestyle of the elderly and related chronic diseases, and by knowing them, strategies can be And designed more effective interventions to improve the lifestyle of the elderly in order to prevent and control chronic diseases threatening the elderly.

    Keywords: Aged, Lifestyle, Chronic diseases
  • Nikzad Shahidi*, Alireza Lotfi Pages 67-71
    Background

    Oral cancer is one of ten most common causes of death, because of late diagnosis due to its similarity of clinical presentation with some of the benign lesions.The aim of this research is to determine five years’ prevalence of oral squamous cell carcinoma of the patients.

    Methods

    A descriptive cross-sectional study was done.We used SPSS software to analyze data.

    Result

    In this study, 101 patients were included, the most patients were in the seventh decade, with chief complaint was oral ulcer (61%), also only 6% of patients had a history of malignancy in their family, 22% had poor oral health status. males had a higher incidence rate than females. 

    Conclusion

    Surprisingly tobacco use was markedly low in comparison to other studies. Practical Implications. Early diagnosis of oral cavity cancers leads to proper treatment and increases survival rate of patientr.

    Keywords: Carcinoma, Oral, Malignancy
  • Kazem Khorramdel, Selma Pasalari *, Mohammad Nami Pages 72-79

    This study aimed to investigate a case of sleep problems associated with violence (non-REM parasomnias) and obstructive sleep apnea (OSA) besides related therapeutic approaches. The studied case in the present study was a 60-year-old man with a family history of this sleep disorder. The treatment plan in the present study was as follows: Execution of the principles of sleep hygiene by the patient, use of the continuous positive airway pressure machine (CPAP), and eight sessions of weekly biofeedback therapy. Before the intervention, the subject suffered from anxiety, minor depression, moderate quality of life, some degree of PTSD, obstructive sleep apnea, and periodic limb undesirable movements. After the intervention, there was a relative improvement in all indicators, especially obstructive sleep apnea and limb movements. Practical Implications. Given the prevalence and complexity of non-REM parasomnias, insufficient knowledge of the involved causes and mechanisms, and the failure of many pharmacological therapies, the present study can help discover the possible causes and alternative treatments based on physical and psychological factors.

    Keywords: Somnambulism, Violence, Polysomnography, CPAP, Obstructive sleep apnea