فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 93 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیلوفر مقدمی خمامی*، آرامش شهبازی صفحات 7-28

    اعلامیه جهانی حقوق بشر و دو میثاق بین المللی برخاسته از آن، به منظور حفاظت از حقوق اساسی انسان و جلوگیری از درد و رنج مضاعف او به ویژه پس از تجربه دهشتناک دو جنگ جهانی به تصویب رسید. با وجود این، تصریح این سه سند به اهمیت خانواده و ضرورت حمایت از آن و اختلاف رویکرد نهادهای بین المللی و منطقه ای حقوق بشر در این حوزه، پرسش-هایی را مطرح ساخته است. پرسش اول آن است که رویکرد فلسفی و حقوقی نسبت به نهاد خانواده در ظرف منشور بین-المللی حقوق بشر چیست؟ حقوق دانان بین المللی معاصر بر این باورند که منظومه حقوق بشر، سه نسل از حقوق را تجربه کرده است؛ دو نسل اول ناظر به حقوق فردی و نسل سوم مشتمل بر حقوق جمعی و گروهی. با این توضیحات حمایت از نهاد خانواده در کدام چارچوب، بسترسازی شده است؟ این پژوهش برای پاسخ به پرسش های مذکور با استفاده از روش توصیفی-تفسیری و اسنادی به بررسی گفتمان فلسفی و حقوقی در اعلامیه و میثاقین پرداخته است. رویکرد تفسیری بکارگرفته شده در این مقاله مطابق با قواعد عام تفسیری حقوق معاهدات «مولف محوری» و «متن محوری» است. یافته ها نشان می دهد حقوق بشر در معنای عام خود در چارچوب مکتب حقوق طبیعی معنا دارد و خانواده نیز در سازوکار حقوق طبیعی و با خاستگاه طبیعی مورد توجه قرار گرفته است؛ همچنین شخصیت حقوقی نهاد خانواده مشتمل بر رویکرد منحصر بفرد فردی-نهادی در میثاقین است.

    کلیدواژگان: نهاد خانواده، حقوق طبیعی، تفسیر متن محور، تفسیر مولف محور، شخصیت حقوقی
  • مهدی محمدزاده*، رضا بکشلو، بشیر عیسی زاده صفحات 29-54

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نظام حقوقی ایران، همواره در صدد ارتقاء کیفیت استیفاء حقوق زنان در سطوح مختلف بوده است. در سطح قانونگذاری نیز به صورت متناوب طرح ها و لوایحی در این حوزه مطرح بوده اند. تا زمان نگارش این سطور، آخرین اقدام تقنینی در این حوزه، لایحه «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» است. با توجه به ابعاد مختلف و آثار شگرف لایحه، بررسی آن ضروری می نمایاند. پژوهش حاضر در صدد است با واکاوی مفاد لایحه، رویکرد و راهکارهای آن را به چالش بکشد. از این رو، سوال اصلی چنین طراحی شده است: «چه انتقاداتی بر رویکرد و راهکارهای لایحه وارد است؟» نتایج نشان می دهد لایحه تا حد زیادی تحت تاثیر اسناد بین المللی و مبانی جنسیت گرایی نگاشته شده است. به نظر می رسد این ادبیات سنخیتی با مبانی دینی و الزامات فرهنگ ایرانی-اسلامی جامعه ما ندارد. مسئله شناسی لایحه نیز با اشکال مواجه است و تردیدهای جدی در ضرورت تصویب چنین قانونی بروز یافته است. لذا در نهایت، پیشنهاد شده است که لایحه از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب نشده و حل برخی مشکلات موجود در بستر قانونی جامع در حوزه «خانواده» پیگیری شود و ادبیات «ظلم» و «تعدی» جایگزین ادبیات «خشونت» گردد. روش بررسی توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: حقوق زن، خشونت، خشونت علیه زنان، فمنیسم، کرامت
  • آناهیتا سیفی*، نجمه رزمخواه صفحات 55-81

    تغذیه با شیر مادر یکی از مهم ترین ضروریات، در فرایند سلامت و رشد و نمو کودکان است.در اغلب کشورهای جهان با توجه به توصیه های سازمان بهداشت جهانی و حساسیت های موجود در زمینه ی تغذیه ی نوزادان با شیر مادر، عرضه و ارایه ی شیرخشک با محدویت های جدی مواجه می باشد. از سوی دیگر با توجه به وجود بحران های اجتماعی، اقتصادی و امنیتی در نقاط مختلف دنیا، جهان با چالش افزایش تعداد آواراگان و پناهندگان، مواجه است. با هدف اسکان موقت آوارگان و کمک به آن ها برخی از کشورهای جهان، اردوگاه های موقتی را در نقاط مرزی خود برپا نموده اند. تعداد زیادی از زنان و کودکان در این اردوگاه ها اسکان یافته اند. با توجه به ارایه ی شیرخشک در این اردوگاه ها در قالب کمک های بشردوستانه، وضعیت تغذیه ی نوزادان و کودکان شیرخواره و همچنین مسایل مربوط به سلامت و رشد نموشان، به یک نگرانی حقوق بشری تبدیل شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با توسل به شیوه ی تحلیلی توصیفی به دنبال یافتن پاسخی مناسب برای دو پرسش است. اول، این که آیا، طبق قواعد بین المللی حقوق بشری، حقی به نام حق بر بهره مند شدن از شیر مادر وجود دارد؟ اگر چنین حقی وجود دارد، با توجه به شرایط اضطراری موجود در اردوگاه های پناهندگان، چگونه می توان از عهده ی اجرا و تامین چنین حقی برآمد؟ به نظر می رسد در قالب برخی از اسناد حقوق بشری ، بحث حق بر شیر مادر به نوعی مطرح شده و تامین این حق، تعهدی است که دولت های برپاکننده ی اردوگاه، بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: شیر مادر، شیرخشک، اردوگاه پناهندگان، حقوق بشر، سازمان بهداشت جهانی
  • راحله کاردوانی*، حانیه قوام صفحات 83-112

    طلاق پدیده ای اجتماعی است که با ارکان مختلف جامعه اعم از خرد و کلان درآمیخته و در ارتباط متقابل با عرصه های مختلف فردی، خانوادگی، نهادی و ساختاری است. بر این اساس، افراد در فرایند طلاق سنخ های متفاوتی از وقایع را تجربه می کنند و به دلیل قانونی و قضایی بودن امر طلاق، یکی از مهمترین انواع آنها «تجارب حقوقی» است که اشاره به سنخی از تجارب افراد در طول درگیری و ارتباط با امر حقوقی دارد. این تحقیق بر آن است مبتنی بر مصاحبه نیمه ساختاریافته با زنان مطلقه (15 نمونه از شهر قم) و با تکنیک تحلیل مضامین، به توصیف غنی این تجارب پرداخته تا به این سوال پاسخ دهد که «زنان فرایند حقوقی طلاق در ایران را با چه کیفیتی و مبتنی بر نقش آفرینی کدام کنشگران تجربه می کنند؟» بر اساس یافته ها، تجارب حقوقی زنان در فرایند طلاق در سه سطح فردی، نهادی و قانونی صورت می گیرد. در این میان، سطح فردی به ویژه گروه قضات مهمترین مقوله به شمار آمده است. بطوریکه در مورد نظام حقوقی ایران در خصوص مساله طلاق باید اذعان داشت افراد به ویژه قضات و وکلا فراتر از هر امر دیگری اعم از عاملیت زنان، نهادهای مرتبط و قوانین ایفای نقش دارند. همچنین واحد معنایی غالب در روایت زنان از تجارب شان، مربوط به نسبتی است که این تجارب با «زن بودن» آنها دارد و لذا غلبه جنسیت به اقسام مختلف در مواجهات با افراد (به ویژه قضات)، نهادها (به ویژه دستگاه قضایی) و قوانین ظهور داشته است.

    کلیدواژگان: زنان مطلقه، تجارب حقوقی، فرایند طلاق، جامعه شناسی حقوق
  • محمد اسحاقی*، زهرا غلامی صفحات 113-133

    عقد ازدواج همانند هر قراردادی، شرایطی دارد که طرفین بر وجود و رعایت آن ها توافق می کنند. عقد ازدواج بیش از هر پیمانی بر صداقت استوار است. بااین حال بعد از وقوع عقد در برخی موارد مشاهده می شود که علیرغم توافقات انجام گرفته، خلاف آن کشف می شود. کشف خلاف واقع در عقد ازدواج، دارای احکامی است که شناخت آن ها برای زوجین و نظام تقنینی و قضایی اهمیت زیادی دارد. روش پژوهش حاضر توصیفی، تحلیلی و استنباطی است. گردآوری مطالب به شیوه ی کتابخانه ای است. یافته ها و نتایج پژوهش نشان داد کشف خلاف واقع بعد از وقوع عقد، حسب مورد آثار و احکام گسترده ای چون بطلان، بطلان عقد به همراه حرمت ازدواج بعدی (ابد یا موقت)، فسخ عقد ازدواج، اجبار به انجام تعهد، ادامه ی زندگی، تفکیک اقامتگاه، جبران خسارت، تقاضای زوجه برای طلاق، عدم نفوذ عقد، حق ابطال نکاح، مجازات، اجرای حدود الهی، ممنوعیت ادامه ی اشتغال را در پی دارد.

    کلیدواژگان: ازدواج، بطلان، حرمت ازدواج، خلاف واقع، مجازات
  • سیف الله احدی* صفحات 135-157

    قرآن کریم با عباراتی مختصر، بلیغ و فصیح تمام مسایل بشریت را بیان فرموده است که بایستی هر آیه آن در پرتو سایر آیات و روایات ایمه معصومین(ع) و تفکر انسانی تحلیل و تبیین شود. یکی از این تعابیر عبارت شریفه «هن لباس لکم وانتم لباس لهن» خطاب به مردان و مربوط به خانواده است که زن و شوهر را لباس برای یکدیگر معرفی کرده است. اما اینکه مراد از تعبیر مذکور چیست و خداوند متعال با این تعبیر چه نکاتی را به زوجین بیان فرموده است نیاز به تامل و بررسی دارد؛ از این رو نویسنده در نوشتار حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تتبع در کتب تفسیری، حدیثی، فقهی و حقوقی به بیان نکات مستفاد از آیه شریفه پرداخته و بر آن شده است که تعبیر مذکور هم دربردارنده نکات مربوط به انتخاب همسر بوده؛ چراکه بیان کننده مختار بودن زوجین و ملاکهای انتخاب همسر است، و هم متضمن نکات مربوط به زندگی مشترک و کیفیت تعامل و حسن معاشرت آنها است؛ چراکه همسر را مایه آرامش، سبب زینت، محرم راز، نزدیکترین همراه، گرمادهنده زندگی، موجب دوری از آلودگیها و احساس مناعت طبع، و مکمل دیگری معرفی کرده، و اینکه در صورت عدم امکان ادامه زندگی مشترک، جدایی آنها را از طریق طلاق ممکن دانسته است.

    کلیدواژگان: لباس بودن زوجین، معاشرت زوجین، همسرداری اسلامی، ویژگی های همسر
  • محمدجواد پاشایی* صفحات 159-176

    یکی از پیامدهای تحولات اجتماعی قرن اخیر، توجه به حقوق زنان و منزلت فردی و اجتماعی آنان به ویژه در مکاتب معنویت گراست. از میان اندیشمندان اسلامی، ابن عربی از منظری عرفانی _ ذوقی به توصیف جایگاه زن و بیان اشتراکات و افتراقات او با مرد پرداخته است. پرسش اصلی نوشتار حاضر آن است که وجوه اشتراک و افتراق زن با مرد در هستی شناسی عرفانی ابن عربی کدامند و چه نقدهایی به این وجوه وارد است؟ نگارنده در روی آوردی تحلیلی انتقادی به آرای ابن عربی، دیدگاه او را در دو بخش شباهت ها و تفاوت ها سامان داده است. رهاورد این تحقیق، اشتراک مرد و زن در اصل انسانیت؛ در اصل کمال و نیز در نیل به مقام قطبیت است. چه اینکه تفاوت آنها نیز در وجوهی چون: فرعیت زن نسبت به مرد در فرآیند خلقت؛ برتری مرد نسبت به زن از جهت عقلی و دینی؛ هویت فعلی مرد در کنار هویت انفعالی زن؛ کاملتر بودن شهود خداوند در زن؛ و اکملیت مرد نسبت به زن می باشد. تقریبا همه وجوه افتراقی مورد ادعای ابن عربی در خصوص مرد و زن قابل مناقشه بوده و به چالش کشیده شده است.

    کلیدواژگان: مرد، زن، وجوه اشتراک، وجوه افتراق، ابن عربی
|
  • Niloufar Moghaddami Khomami *, Aramesh Shahbazi Pages 7-28

    Universal Declaration of Human Rights and its two originated Covenants were signed and ratified in order to protect the basic rights of Human being and prevent him from more pain specifically after two world wars’ horrendous experience. Howbeit, the affirmation of these documents about the necessity of “protecting family institution” and different approaches of international and regional human rights institutions have raised some questions. The first question is that what is the philosophical and legal approach to family institution within the International bill of Human Rights? Contemporary International lawyers believe that the International human rights law system has experienced three generations of rights; the first two are about individual rights while the third one contains collective and group rights. According to this discussion, which platform is appropriate to protect the family institution? Based on analytical-interpretive method and through documentary review, this essay has investigated philosophical and legal debates in UDHR and Covenants in order to find the answers of aforementioned questions. The interpretive approach used in this article is "author and text centric" in accordance with the general interpretive rules of treaty law. Findings show that Human rights in its general terms, sense within the framework of the natural law, and the family has been considered in the mechanism of natural rights and has natural origin. Furthermore, the legal personality of family institution includes a unique individual-institutional approach in the Covenants.

    Keywords: Family Institution, Natural law, Text-centered interpretation, Author-centered interpretation, Legal Personality
  • Mahdi Mohammadzadeh *, Reza Bakeshlou, Bashir Eisazadeh Pages 29-54

    The Islamic Revolution’s legal system has always tends to improve the quality of women's rights. From now on, there have been bills about rights of women. The latest legislative action in this matter is the "Dignity and Protection of Women against Violence" bill. This article intends to challenge the principles and solutions of the bill by analyzing its provisions. Therefore, the main issue of the article is "review of the principles and solutions of the bill" which is examined by descriptive-analytical method. The results show that the bill was written largely under the influence of international documents and the principles of feminism. It seems that this bill is not in line with the Islamic teachings and the Iranian-Islamic culture of our society. Therefore, the Islamic Consultative Assembly (Iranian Parliament) should not approve the bill. In the end, it is concluded that the solution of some existing problems should be pursued in the context of "family" and it is urgently necessary to replace the literature of "violence" with concepts in the islamic approach.

    Keywords: Violence, Violence against Women, feminism, dignity, Women's Rights
  • Anahita Seifi *, Najmeh Razmkhah Pages 55-81

    Breastfeeding, also known as natural nutrition, is recognized as a vital factor in the development and health of children. in most countries of the world, according to the recommendations of the World Health Organization and the existing sensitivities in the field of breastfeeding infants, the supply of formula milk is facing serious limitations. On the other hand, due to social, economic and security crises, the world is facing the challenge of increasing the number of displaced persons and refugees. Some countries around the world have set up temporary camps in their border areas with the aim of providing temporary accommodation and assistance to refugees. Large numbers of women and children are housed in these camps. Due to the provision of formula milk in these camps in the form of humanitarian aid, the nutritional status of infants and toddlers, as well as issues related to the health and development of the sample, has become a human rights concern. In this regard, the present study seeks to find a suitable answer to two questions by using analytical-descriptive method. First, is there a right under international human rights law about the right to breastfeeding? Second, if there is such a right, given the emergency situation in the refugee camps, how can such a right be enforced and secured? In some human rights documents, the issue of the right to breast milk seems to have been raised . The exercise of this right is an obligation of the governments establishing the camp.

    Keywords: Breast Milk, Formula milk, refugee camps, Human rights, World Health Organization
  • Rahele Kardavani *, Haniye Ghavam Pages 83-112

    Divorce is a social phenomenon that is intertwined with various elements of society, both micro and macro, and is interrelated with various areas of individual, family, institutional and structural. Accordingly, individuals experience different types of events in the divorce process, and due to the legal and judicial nature of divorce, one of the most important types is "legal experience", which refers to a type of experience of individuals during conflict and communication. It has a legal basis. This study is based on a semi-structured interview with divorced women (15 samples from Qom) and with a content analysis technique, richly describes these experiences to answer the question "How well do women view the legal process of divorce in Iran?" "And based on role-playing, which actors do they experience?" According to the findings, women's legal experiences in the divorce process take place at three levels: individual, institutional and legal. Among these, the individual level, especially the group of judges, is the most important category. As for the Iranian legal system regarding the issue of divorce, it must be acknowledged that individuals, especially judges and lawyers, play a role beyond anything else, including women's agency, related institutions and laws. Also, the dominant semantic unit in women's narrative of their experiences is related to the relationship that these experiences have with their "being a woman" and therefore the predominance of gender in various ways in dealing with individuals (especially judges), institutions (especially the judiciary) And laws have emerged.

    Keywords: divorced women, legal experiences, divorce process, Sociology of Law
  • Mohammad Eshaghi *, Zahra Gholami Pages 113-133

    Marriage, like any contract, has conditions that the parties agree on their existence and observance. Marriage is based on honesty more than any other covenant. However, after the occurrence of the contract, it is observed that in some cases, despite the agreements made, the opposite is discovered. The discovery of wrongdoing in a marriage contract has rulings that are very important for the couple to know and the legislative and judicial system. It is descriptive, analytical and inferential. Collection of materials is library method.  The discovery of falsehood after the marriage, as the case may be, has the following broad effects and rulings: annulment, annulment of the marriage with the sanctity of the next marriage (permanent or temporary), termination of the marriage, compulsion to fulfill the obligation, continuation of life Separation of residence, compensation, wife's request for divorce, non-influence of the contract, right to annul the marriage, punishment, enforcement of divine limits, prohibition of continued.

    Keywords: Marriage, Invalidity, sanctity of marriage, untruth, Punishment
  • Seifollah Ahadi * Pages 135-157

    The Holy Qur'an, with its concise and eloquent expressions, has stated that all human affairs must be analyzed and explained in the light of other verses and narratives of the Imams (AS) and human thought. One of these interpretations is the phrase "dressed in clothing and clothing for the attire" addressed to men and the family, which introduced the husband and wife to each other. In this article, the author deals with descriptive-analytical method and with commentary, jurisprudence, law, and psychology books, expressing the moral and educational points of the verse. Some of these are related to the selection process of the spouse, which indicates that couples are eligible and the criteria for choosing a spouse. and some are related to the stage after the arrival of a common life, which makes the wife calm, makes her adornment, secret Moharram, the closest companion, the warming up of life, to avoid contamination and feelings of temperament, and introduce another complement ,and if it is not possible to continue living together, it is possible to divorce them through divorce.

    Keywords: Dress up husband, wife, Good communication to husband, spouse of the specifications, marriage benefits
  • Mohammad Javad Pashaei * Pages 159-176

    One of the consequences of the social changes of the last century is the attention to women's rights and their individual and social status, especially in spiritual schools. Among Islamic thinkers, Ibn Arabi has described the position of women from a mystical-taste perspective and expressed their similarities and differences with men. The main question of the present article is what are the similarities and differences between women and men in Ibn Arabi's mystical ontology and what are the criticisms of these aspects? In a critical analytical approach to Ibn Arabi's views, the author has organized his view into two parts: similarities and differences. The result of this research is the sharing of men and women in the essence of humanity; in perfection and also in achieving the position of polarity. What is the difference between them in aspects such as: the subordination of women to men in the process of creation; The superiority of men over women intellectually and religiously; The active identity of the man along with the passive identity of the woman; The more complete intuition of God in woman; And the superiority of men over women. Almost all the differential aspects claimed by Ibn Arabi regarding men and women have been disputed and challenged .

    Keywords: man, Woman, similarities, differentiating aspects, Ibn Arabi