فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه پهلوانی، محمد عاشوری* صفحات 7-19
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی گشتالتی و لگو درمانی بر شایستگی اجتماعی هیجانی در کودکان ناشنوا انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. نمونه آماری این پژوهش شامل 42 نفر از کودکان ناشنوای 4 تا 6 ساله می شد که به روش نمونه گیری در دسترس از مرکز توانبخشی مادر و کودک آوا در شهر اصفهان انتخاب شدند و به روش تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل 14 نفری اختصاص یافتند. یکی از گروه های آزمایش در برنامه بازی درمانی گشتالتی در 8 جلسه (یک بار در هفته ، هر جلسه 45 دقیقه) و گروه آزمایش بعدی در برنامه لگو درمانی در 10 جلسه (یک بار در هفته ، هر جلسه 35 تا 40 دقیقه) شرکت کردند در حالی که گروه کنترل در این برنامه ها شرکت نکرده و در برنامه رایج مرکز شرکت داشتند. شرکت کنندگان با استفاده از مقیاس شایستگی اجتماعی هیجانی (2013) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بازی درمانی گشتالتی و لگو درمانی بر شایستگی اجتماعی هیجانی در کودکان ناشنوا تاثیر مثبت و معناداری داشت (001/0 > P). علاوه بر این، نتایج مقایسه این دو نوع بازی درمانی نشان داد که بین میزان اثربخشی بازی درمانی گشتالتی و لگو درمانی بر شایستگی اجتماعی هیجانی در کودکان ناشنوا تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بازی درمانی گشتالتی و لگو درمانی منجر به بهبود شایستگی اجتماعی هیجانی در این کودکان شد. یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می کند که بازی درمانی گشتالتی و لگو درمانی پیامدهای مثبت و موثری برای کودکان ناشنوا دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی گشتالتی، لگو درمانی، شایستگی اجتماعی هیجانی، کودکان ناشنوا
  • فهیمه حمزه نژادی، فریبرز باقری*، محمد حاتمی، فریبرز درتاج صفحات 21-31
    هدف

    یکی از اختلال های شایع دوران کودکی، اختلال بیش فعالی- نارسایی توجه است که می تواند ناشی از کمبود خودتنظیمی باشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله های خودتنظیمی رفتار توجهی با خودتنظیمی رفتار انگیزشی بر کاهش علایم اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل کلیه کودکان 7 تا 12 ساله مبتلا به نارسایی توجه و بیش فعالی بود که در سال تحصیلی 99-1398 به مراکز مشاوره و روان شناسی منطقه 5 تهران مراجعه کرده و تحت درمان دارویی ریتالین قرار داشتند. نخست به وسیله سیاهه علایم مرضی کودکان (CSI-4) غربالگری شدند. سپس 45 نفر از دانش آموزانی که بیش ترین تراز ADHD را داشتند، به تصادف انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) به طور تصادفی جایگزین شدند. داده های به دست آمده نیز با روش تحلیل کواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو گروه آزمایش نسبت به گروه گواه افزایش معناداری را در پس آزمون داشته اند (001/0<p). علاوه بر این نتایج نشان داد که بین میانگین ADHD گروه مداخله های خودتنظیمی رفتار توجهی با میانگین ADHD گروه خودتنظیمی رفتار انگیزشی تفاوت معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر تاثیر دو روش درمانی در کاهش نارسایی توجه و بیش فعالی یکسان است (01/0<p).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت آموزش فرایندهای خودتنظیمی رفتار انگیزشی و رفتار توجهی می توانند بر کاهش علایم اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در این کودکان کمک قابل توجهی کنند (01/0<p).

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، رفتار توجهی، رفتار انگیزشی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • زهرا موثقی، لیلا شاملی*، حبیب هادیان فرد صفحات 33-49
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه پردازش حسی، کمک طلبی تحصیلی و راهبردهای حل مسئله در کودکان مبتلا به اختلال های نقص توجه/ بیش فعالی، یادگیری خاص و دانش آموزان عادی انجام شد.

    روش

    در پژوهش حاضر که از نوع علی مقایسه ای بود، از میان تمامی دانش آموزان 10 تا 12 ساله با اختلال های نقص توجه/ بیش فعالی، یادگیری خاص و عادی شهر شیراز که در سال 1399 مشغول به تحصیل بودند، 150 نفر (50 نفر با اختلال نقص توجه/ بیش فعال، 50 نفر با اختلال یادگیری خاص و 50 نفر عادی) به شیوه نمونه گیری هدفمند و با لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. از ابزارهای مقیاس تشخیصی اختلال نقص توجه/ بیش فعالی SNAP (فرم والدین) مقیاس پردازش حسی، کمک طلبی تحصیلی و راهبردهای حل مسئله برای ارزیابی افراد استفاده شد. داده ها از راه آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد هر سه گروه دانش آموزان مبتلا به اختلال های نقص توجه/ بیش فعالی، یادگیری خاص و عادی در مولفه های پردازش حسی، کمک طلبی تحصیلی و راهبرد های حل مسئله اختلاف معناداری با هم دارند.

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه شواهدی بر مشکلات پردازش حسی، کمک طلبی تحصیلی و راهبرد های حل مسئله در دانش آموزان مبتلا به اختلال های یادگیری خاص و  نقص توجه/بیش فعالی فراهم می کند. بنابراین لازم است مداخله ها و آموزش های روان شناختی  در جهت بهبود و اصلاح مشکلات این دانش آموزان لحاظ شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، اختلال یادگیری خاص، پردازش حسی، راهبرد های حل مسئله، کمک طلبی تحصیلی
  • مریم شیروانی، فاطمه جوادزاده، الله یار عرب مومنی* صفحات 51-61
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه توان بخشی مبتنی بر روش حرکتی اسپارک بر مهارت های حرکتی و هوش هیجانی در دانش آموزان با آسیب بینایی شهر اصفهان در سال 1399 انجام شد.

    روش

    در این پژوهش نیمه تجربی که به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد، 30 نفر از دانش آموزان با آسیب بینایی شهر اصفهان با میانگین سن 17/12 سال با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. برنامه توانبخشی مبتنی بر فعالیت های بدنی برگرفته از روش حرکتی اسپارک به مدت 8 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه روی گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل در این مدت در برنامه تمرینی شرکت نداشتند. در آغاز و انتهای برنامه توانبخشی، شاخص های مهارت های حرکتی و هوش هیجانی در هر دو گروه در شرایطی مشابه با استفاده از پرسشنامه های استاندارد هوش هیجانی شات و همکاران (1998) و آزمون تبحر حرکتی برونینکس-اوزرتسکی (1972) برآورد شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که برنامه های توانبخشی مبتنی بر فعالیت بدنی بر شاخص های مهارت های حرکتی در دانش آموزان با آسیب بینایی شهر اصفهان تاثیر معناداری داشت (05/0≤p). همچنین تاثیر برنامه تمرینی بر هوش هیجانی آزمودنی ها معنادار بود (05/0≤p).  

    نتیجه گیری

     این یافته ها نشان می دهد که برنامه های توانبخشی مبتنی بر فعالیت بدنی بر مهارت های حرکتی و هوش هیجانی در دانش آموزان با آسیب بینایی موثر است. از این رو پیشنهاد می شود تا دست اندرکاران آسیب دیدگان بینایی، مربیان، والدین و ورزشکاران کم بینا از این روش برای پیشرفت و بهبود اجراهای ورزشی و هوش هیجانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، مهارت حرکتی، هوش هیجانی، آسیب بینایی
  • نرگس پورطالب*، رحیم بدری، شهروز نعمتی، تورج هاشمی صفحات 63-73
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه های زیسته دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ویژه از بافت تحصیلی آنان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی و مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی است. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر دارای اختلال یادگیری ویژه در تبریز بودند که به روش نمونه گیری هدفمند آزمودنی ها انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و از 14 دانش آموز دارای ملاک های ورود به پژوهش گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش پدیدارشناسی اسمیت استفاده شد که در آن 3 مضمون اصلی و 19 مضمون فرعی از داده ها استخراج شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها مضامین اصلی و فرعی این پژوهش عبارت هستند از پاسخ های هیجانی (استرس، تنش، خشم، احساس حقارت، احساس تنهایی، خستگی هیجانی، نگرانی و خودسرزنشگری)، پاسخ های روانی تحصیلی (استقلال نداشتن در انجام تکالیف، بی ارزش جلوه دادن درس و تحصیل، پنهان کاری تحصیلی، پرخاشگری، درماندگی آموخته، ترس از امتحان، عزت نفس پایین و اعتماد به نفس پایین) و پاسخ های اجتماعی (خجالت کشیدن، احساس طرد شدن از جانب همسالان و معلمان و انزوا).  

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش راهگشای پژوهش های بیشتر در حوزه مداخله های مربوط به اختلال یادگیری ویژه خواهد بود زیرا یافته های حاصل، طراحی و ارزیابی اثربخشی روش های درمانی را می طلبد که بتواند ابعاد مختلف مشکلات این گروه از دانش آموزان را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، مطالعه پدیدار شناختی، تجارب زیسته، دانش آموزان
  • فاطمه نجفی*، وحید دستیار صفحات 75-86
    هدف

    در پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری دانش آموزان با نقص بینایی (کم بینا و نابینا) شهر یاسوج بررسی شده است.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان با نقص بینایی مدرسه شقایق شهر یاسوج است که در سال تحصیلی 1397-98 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش نیز شامل تمامی جامعه آماری (10 نفر مورد آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند و 10 نفر دانش آموز که هیچ مداخله ای روی آنها انجام نشد) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش آموزش مداخله ذهن آگاهی، پرسشنامه تاب آوری کونر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی مارتین و روبین (1995) بود. روش مداخله ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارایه شد. داده ها با نرم افزار  Spss-21 و آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون مولفه های انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری در دو گروه با کنترل کردن اثر پیش آزمون، پس از شرکت در جلسه های مداخلات ذهن آگاهی نشان داد نمرات مولفه های انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری دانش آموزانی که در گروه آزمایش شرکت داشتند، نسبت به آنهایی که در گروه کنترل جایگزین شده بودند، افزایش معناداری داشت (05/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

     آموزش ذهن آگاهی می تواند رویکردی موثر در انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری افراد کم بینا و نابینا باشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تاب آوری، ذهن آگاهی، کم بینا، نابینا
  • سوسن علیزاده فرد*، پریسا اردبیلی، احمد علیپور صفحات 87-97
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثر اسنارک و بررسی بازنمایی عدد- مکان در نوجوانان ایرانی مبتلا به اختلال بیش‏فعالی، اختلال نقص توجه و نوجوانان بدون اختلال طراحی و انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی، از نوع علی- مقایسه‏ای بود. جامعه آماری نوجوانان 10 تا 15 ساله شهر تهران و گروه نمونه شامل 30 فرد مبتلا به اختلال بیش‏فعالی، 30 فرد مبتلا به اختلال نقص توجه و30 نوجوان بدون اختلال بودند که با روش نمونه‏گیری به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. همه این افراد تکلیف بزرگی اعداد (جورجز، 2017) را اجرا کردند و به آن پاسخ دادند.

    یافته‏ ها

    نتایج نشان داد که اثر اسنارک در نوجوانان عادی و مبتلا به اختلال بیش‏فعالی و نقص توجه وجود دارد، به‏صورتی که بیشترین مقدار اسنارک در افراد مبتلا به بیش‏فعالی و کمترین مقدار مربوط به افراد عادی است. این اثر به شکل بازنمایی اعداد کوچک در سمت راست و بازنمایی اعداد بزرگ در سمت چپ دیده می‏شود. همچنین گروه سالم بیش ترین پاسخ‏های صحیح و گروه دارای نقص توجه، کمترین تعداد پاسخ‏های صحیح را داده‏اند. زمان واکنش گروه نقص توجه نیز بیش ترین و زمان واکنش گروه بیش‏فعال کمترین مقدار بوده است.

    نتیجه ‏گیری

    این نتایج نخست مشخص می‏کند که اثر اسنارک معکوس در فارسی زبانان ایرانی وجود دارد و همچنین نشان دهنده بزرگ تر بودن اثر اسنارک در افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی- نقص توجه است.

    کلیدواژگان: اسنارک، تداعی عدد- مکان، بیش فعالی، نقص توجه
  • علی کرمانی، سجاد بشرپور*، محمد نریمانی صفحات 99-111
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی بر تکانش وری حرکتی و بازداری پاسخ کودکان با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی انجام شد.

    روش 

    پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان پسر با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بود که در سال تحصیلی 98-99 در مقطع ابتدایی شهر مشهد مشغول به تحصیل بودند. نخست 450 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به وسیله مقیاس درجه بندی کانرز فرم معلم غربال گری شدند. تعداد 56 نفر نمره بالای 26 داشتند. از این افراد تعداد 30 نفر به تصادف انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای بازی رایانه ای رایاپویا پژوهشگر ساخته با الگوبرداری از نرم افزار آلمانی Cog Pack (بسته آموزشی شناختی) (مارکر، 1987-2007)، مقیاس درجه بندی کانرز فرم معلم (1969)، آزمون جایگذاری اوکانر (1920) و آزمون استروپ (1935) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که پس از کنترل نمره های پیش آزمون، تفاوت آماری معناداری بین میانگین نمره های پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در متغیر اختلال کم توجهی/ بیش فعالی وجود دارد.

    نتیجه گیری

     این پژوهش نشان داد آموزش شناختی رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی یک روش یادگیری امیدوار کننده است که باعث کاهش تکانش وری حرکتی و افزایش بازداری پاسخ کودکان با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی شده است. بنابراین می توان از آن به عنوان یک روش جایگزین یا مکمل برای مداخله های معمول اختلال کم توجهی/ بیش فعالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی، آموزش شناختی رایانه ای، اختلال کم توجهی، بیش فعالی، تکانش وری حرکتی، بازداری پاسخ
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 113-125
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تیوری انتخاب بر مشکلات عصب روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان قلدر دارای اختلال بیش فعالی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با گروه گواه و پیش آزمون و پس آزمون همراه با گمارش تصادفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش آموزان قلدر دارای اختلال بیش فعالی شهرستان اردکان در سال تحصیلی 1398-1399 بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 26 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 13 نفری (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های استاندارد مشکلات عصب روان شناختی کانرز (2004) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایچ و اسپینهاوم (2001) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله تیوری انتخاب را در 12 جلسه یک ساعته و هر هفته دو جلسه دریافت کردند، در صورتی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت نکردند. در پایان نیز داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و در سطح معنا داری 005/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره های مشکلات عصب روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری پیدا کرده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، آموزش تیوری انتخاب می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش مشکلات روان شناختی دانش آموزان قلدر دارای اختلال بیش فعالی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش تئوری انتخاب، مشکلات عصب روان شناختی، تنظیم شناختی هیجان، دانش آموزان، قلدر، اختلال بیش فعالی
  • مریم شریف منش، امیر قمرانی*، محمدعلی نادی، ایلناز سجادیان صفحات 127-140
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر مداخله آموزش بارشناختی با آموزش فراشناخت بر علایم مشکلات رفتاری درونی شده دانش آموزان بود

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و دو گروه آزمایشی بود. انتخاب نمونه ها هدفمند و انتصاب آنها به گروه ها تصادفی بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از بین نواحی شش گانه آموزش و پرورش ناحیه سه شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب و از بین مدارس ناحیه سه، سه مدرسه انتخاب شدند که تعداد دانش آموزان 320 نفر بودند. سپس با اجرای سیاهه رفتاری کودک آخنباخ بر این دانش آموزان و کسب نمره یک انحراف بالاتر از میانگین، در این سیاهه، به روش نمونه گیری هدفمند 45 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (آموزش بارشناختی و آموزش فراشناخت) و یک گروه کنترل (بدون مداخله آموزشی) گمارده شدند. سپس به معلمان گروه های آزمایشی آموزش های لازم در زمینه بار شناختی (گروه اول آزمایشی) و فراشناخت (گروه دوم آزمایشی) داده شد. نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری به دست آمد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد آموزش بارشناختی و آموزش فراشناخت بر کاهش علایم دانش آموزان دارای مشکلات درونی شده تاثیر داشته است (در زمینه تفاوت بین اثربخشی آموزش بارشناختی و آموزش فراشناخت نتایج پژوهش نشان داد که در کاهش علایم دانش آموزان دارای مشکلات درونی شده، تاثیر آموزش بارشناختی بیشتر بوده است).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که از آموزش بارشناختی و کاربرد آن در تدریس به وسیله معلمان برای کاهش علایم مشکلات رفتاری درونی شده دانش آموزان استفاده شود. همچنین با توجه به ماهیت سلسله مراتبی آموزش های بارشناختی به برنامه ریزان آموزشی پیشنهاد می شود که استفاده از یافته های این پژوهش در جهت تجدید نظر در برنامه های درسی دانش آموزان را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: بارشناختی، فراشناخت، مشکلات رفتاری درونی شده
|
  • Marzieh Pahlavi, Mohammad Ashori* Pages 7-19
    Objective

    The aim of this research was to compare the effect of comparison of the effect of Gestalt Play Therapy (GPT) and Lego Therapy (LT) on the social- emotional competence in deaf children.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The sample size consists of 42 deaf children aged 4-6 years who were selected by convenient sampling method from the Ava Rehabilitation Center for mother and child with hearing loss in Isfahan, and they were randomly assigned into two experimental groups and one control group. Each group consists of 14 deaf children. Out of two experimental group, one group participated in GPT in 8 sessions (once weekly; each last for 45 minutes) and the other participated in LT in 10 sessions (once weekly; each last for 35-40 minutes), while the control group did not participate in these programs and participated in the common program of center. Social-Emotional Assets and Resiliency Scale (2013) was used for assessment of all participants. The research data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The findings showed that the GPT and LT had a positive and significant effect on the social- emotional competence in deaf children (P < 0.001). In addition, the results of comparing the both approaches of play therapy showed that there is no significant difference between the effect of the GPT and LT in terms of the social- emotional competence in deaf children (P > 0.05).

    Conclusion

    The GPT and LT led to improve of the social- emotional competence in these children. Our findings suggest that the GPT and LT programs have positive and effective outcomes for deaf children.

    Keywords: Gestalt Play Therapy, Lego Therapy, Social- emotional competence, Deaf children
  • Fariborz Hamzehnejadi, Fariborz Bagheri*, Mohammad Hatami, Fariborz Dortaj Pages 21-31
    Objective

    One of the most common childhood disorders is Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), which can be caused by a lack of self-regulation. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of self-regulatory behavioral interventions with self-regulatory motivational behavior on reducing the ADHD symptoms in elementary school students.  

    Method

    The present study was a pretest-posttest experiment with a control group. The statistical population included all children aged 7 to 12 years old with attention deficit hyperactivity disorder that referred to counseling and psychology centers in Tehran's District 5 in the academic year 2019-2020 and were receiving Ritalin medication. First, they were screened by the Pediatric Symptom Inventory (CSI-4). Then, 45 students with the highest level of ADHD were randomly selected and assigned to three groups (two experimental groups and one control group). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and Bonferroni posthoc test.

    Results

    The results showed that the two experimental groups had a significant increase in post-test compared to the control group (p<0.001). In addition, there was no significant difference between the mean of ADHD group of self-regulatory behavioral interventions and the mean of ADHD group of self-regulatory motivational behavior. In other words, the effect of the two treatments in reducing ADHD is the same (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that training in motivational and behavioral self-regulatory processes can significantly help reduce the symptoms of ADHD in these children (p<0.01).

    Keywords: Self-regulation, Attention behavior, Motivational behavior, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD)
  • Zahra Movasaghi, Leila Shameli*, Habib Hadianfard Pages 33-49
    Objectives

    The present study was conducted to evaluate and compare sensory processing, academic help seeking and problem-solving strategies in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, (ADHD) children with special learning disabilities, and normal students.

    Method

    In the present comparative scientific type study, among all 10-12 years old students of Shiraz, 150 people (50 people with (ADHD), 50 people with special learning disabilites and 50 normal people) were selected by purposive sampling and considering the entry and exit criteria. SNAP (Parent Form) Sensory Processing Scale, Academic Help Seeking Scale, and Problem-Solving Strategies were used to assess the participants. Data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results showed that all three groups of students had significant differences in the components of sensory processing, academic help seeking and problem-solving strategies.

    Conclusion

    The findings of this study provide evidence of sensory processing problems, academic help seeking, and problem-solving strategies in students with ADHD and, special learning disabilities. Therefore, it is necessary to consider psychological interventions and training in order to improve and correct the problems of these students.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, specific learning disorder, Sensory processing, Problem solving Strategies, Academic help seeking
  • Maryam Shirvani, Fateme Javadzadeh, Allahyar Arabmomeni* Pages 51-61
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of rehabilitation program based on Spark motor method on the motor skills and emotional intelligence of students with visual impairment in Isfahan in 2020.

    Method

    In this quasi-experimental study, which was performed as a pretest-posttest with a control group, 30 students with visual impairment in Isfahan (mean age 12.17 years) were selected by using available sampling method. Then randomly divided into two groups of experimental (n=15) and control (n=15). The rehabilitation program based on physical activity (Spark movement method) was performed for eight weeks, three sessions per week and 60 minutes each session for the experimental group. The control group did not receive any exercise during this period. At the beginning and the end of the rehabilitation program, motor indexes and emotional intelligence skills in both groups were evaluated using the standard emotional intelligence shot questionnaire (Shot et al. 1998) and Bruninks-Oseretsky test of motor proficiency (1972) in similar conditions. Data were analyzed using covariance and multivariate covariance analyses.

    Results

    The results showed that physical activity-based rehabilitation programs had a significant effect on motor skills indices in students with visual impairment in Isfahan (P≤0.05). Also the effect of exercise program on emotional intelligence was significant (P≤0.05).

    Conclusion

    The research findings indicated that physical activity-based rehabilitation programs are effective on motor skills and emotional intelligence indices in students with visual impairments. Therefore, it is recommended that visually impaired practitioners, coaches, parents, and comedians use this method to develop and improve student’s sports performance and intelligence.

    Keywords: Physical activity, Motor skills, Emotional intelligence, Visual impairment
  • Narges Pourtaleb*, Rahim Badri, Shahrouz Nemati, Touraj Hashemi Pages 63-73
    Objective

    The aim of current study was to study the challenges of students with learning disability.

    Method

    This is a qualitative phenomenological study. The population of the research included 14 female students with specific learning disabilities, who selected by purposive sampling semi-structure interview from Tabriz city.

    Results

    Data analysis by Smit Method and recognition of the main and subsidiary themes revealed that the concerns faced by the students were emotional responses (stress, worry, tension, anger, humiliation, feeling of soleness, emotional exhausted, and self-criticism), psycho-academic response (dependence in doing home works, discrediting the education, aggressiveness, learned helplessness, test anxiety, low self-esteem and low self-confidence( and social responses (embarrassment, feeling of rejection by peers and teachers and seclusion).

    Conclusions

    The present study findings could be helpful for further studies regarding specific learning disabilities as the obtained results require developing and evaluating the effectiveness of treatment methods, which could cover different dimensions of problems experienced by the students.

    Keywords: Specific learning disability, Phenomenological study, Lived experience, Students
  • Fatemeh Najafi*, Vahid Dastyar Pages 75-86
    Objective

    The present study aimed to assess the effectiveness of mindfulness training on the cognitive flexibility and resilience of students with visual impairment (Low vision and Blind) in Yasuj City.

    Method

    The method of this research was semi-experimental and pre-test-post-test with control group. The statistical population included all students with visual impairment studying in Yasuj's Shaghayegh School in the academic year of 2018-19. The research sample also included the entire statistical population (10 students recieved mindfulness training and 10 students recieved no intervention by available sampling method). The used instrument, were Mindfulness Intervention Training, Connor and Davidson Resilience Questionnaire (2003) and Martin and Rubin Cognitive Flexibility Questionnaire (1995). The mindfulness intervention was performed within 8 sessions of 90 minutes for the experimental group. The data were analyzed by using the SPSS21 software and covariance analysis.

    Results

    After comparison of the post-test cognitive flexibility and resilience components in the two groups with controlling the effect of pre-test, and also, after participation of the experimental group in the mindfulness intervention sessions, it was rejealed that the scores of the experimental group students in cognitive flexibility and resilience were significantly higher than those of the control group students (P≤0.05).

    Conclusion

    Mindfulness training can be an effective approach in improving the cognitive flexibility and resilience of low vision and blind people.

    Keywords: Cognitive flexibility, Resilience, Mindfulness, Low vision, Blind
  • Susan Alizadeh Fard*, Parisa Ardebili, Ahmad Alipour Pages 87-97
    Objective

    The aim of this study was to compare the effect of SNARC between people with hyperactivity, and attention deficit and healthy people in Iranian adolescents.

    Method

    The research design was descriptive and causal-comparative. Statistical populations of the study were 10-15 years old adolescents of Tehran. The sample group consisted of 30 individuals with hyperactivity, 30 individuals with attention-deficit, and 30 normal individuals who were selected by convenience and targeted manner sampling method. All of them responded to Magnitude Judgment Task (Georges, 2017).

    Results

    The results showed the significant effect of SANRC in adolescents with the hyperactivity, group attention-deficit, and normal people, so that the highest amount was in hyperactivity and the lowest amount was in the normal group. This effect was seen as a representation of small numbers on the right side, and large numbers on the left side. Also the normal group gave the most correct answers and the attention-deficit group gave the least number of correct answers. The reaction time of the attention-deficit group was the highest, and the hyperactive group had the lowest.

    Conclusion

    These results imply that SANRS has an inverse reaction time. effect in Persian-speaking Iranians, and a greater effect in people with ADHD disorder.

    Keywords: SNARC, Number–space association, Hyperactivity, Attention-deficit
  • Ali Kermani, Sajjad Basharpoor*, Mohammad Narimani Pages 99-111
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of computerized training of visual-motor skills on motor impulsivity and response inhibition in children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

    Method

    The design was experimental with pretest-posttest and a control group. The statistical population of the study consisted of all male students with attention deficit/hyperactivity disorder, who were studying in the elementary school of Mashhad during the academic year 2019-2020. First, 450 students were selected via cluster sampling and screened by the Connor's teacher rating scale. A total of 56 students had a score above 26, which 30 of them were randomly selected and assigned to two experimental groups and one control group. The researcher-made computer game Rayapoya modeled on the German software Cog Pack (The Cognitive Training Package) (Marker, 1987-2007), Conner's Teacher Rating Scale (CTRS) (1969), O’Connor Dexterity Test (1920), and Stroop Test (1935) were employed to collect the required data. To analyze the data, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was applied.

    Results

    The (MANCOVA) results showed that after controlling the pre-test scores, there was a statistically significant difference between the mean post-test scores of the experimental and control groups on the attention deficit/hyperactivity disorder variable.

    Conclusion

    This study showed that computerized cognitive training of visual-motor skills is a promising learning method that improves motor impulsivity and response inhibition in children with attention deficit/hyperactivity disorder. Therefore, it can be used as an alternative or complementary method for common attention deficit/hyperactivity disorder interventions.

    Keywords: computerized training of visual-motor skills, computerized cognitive training, attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), motor impulsivity, response inhibition
  • Mehdi Shomaliahmadabadi*, Atefe Barkhordari Ahmadabadi Pages 113-125
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of choice theory training on neuropsychological problems and cognitive emotion regulation of bullying students with ADHD disorder.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with control group, pre-test and post-test with random assignment. The statistical population included all bullying students with ADHD disorder in Ardakan City in the academic year 2019-2020. Using convenience sampling, 26 individuals were selected and randomly assigned into two groups of 13 (experimental and control). All participants answered the standard questionnaires of Conner’s Psychological Neurological Problems (2004) and the Garnefsky, Crich and Spinhauem’s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire in the pre-test and post-test stages. The experimental group received the theory of choice in 12 sessions of one hour and two sessions per week, while the control group did not receive any intervention during the study period. Finally, the data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA)at the significant level of 0.005.

    Results

    The results showed that the mean scores of neuropsychological problems and cognitive emotion regulation in the experimental group were significantly different in the post-test stge (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, teaching the theory of choice can be considered as an effective intervention method in reducing the psychological problems of bullying students with ADHD disorder.

    Keywords: Choice Theory Training, Neuropsychological problems, Cognitive emotion regulation, Bullying students, ADHD
  • Maryam Sharifmanesh, Amir Ghamarani*, Mohammadali Nadi, Ilnaz Sajjadian Pages 127-140
    Objectives

    The purpose of this study was comparing the effect cognitive load and meta-cognition intervention on the symptoms of internalized behavioral problems in first-grade female high school students.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group and two experimental groups. The research population included all high school first grade girl students in Isfahan. Then the teachers of the cognitive and metacognitive groups were trained. For sampling, at first, three schools were randomly selected by multistage random sampling method from among the six education districts in the city. Then three schools were selected from District three with a total of 320 students. Then, using the Achenbach’s child behavior checklist, 60 students were selected through purposeful sampling and were randomly assigned to two experimental groups (cognitive load training and metacognitive training) and one control group (without educational intervention). The data were analyzed using multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    It was revealed that cognitive load training and metacognitive training had a significant effect on decreasing the symptoms of students with internalizing problems. However, cognitive load training was more effective in reducing the students, internalized behavioral problems Comparing to meta-cognitive training.

    Conclusion

    The research findings showed that cognitive load training and its use in teaching by teachers can be used to reduce the symptoms of students with internalized behavioral problems. There was a difference between the marks of the symptoms of students with internalized problems between the cognitive load and control groups and between the metacognitive and control groups. In other words, metacognitive education affected the symptoms of students with internalized problems. In addition, teaching cognitive load and metacognitive learning were able to reduce the symptoms of students with internalized problems. The difference between the marks of the students' symptoms with internalized problems in the control and metacognitive education groups was significant, which in the favor of the students in the cognitive load group. Based on the findings of this study, homework-related education in cognitive load has an easy-to-difficult hierarchy that can improve anxiety and stress symptoms in students with internalized behavioral problems. Educational planners are suggested to use the findings of this study to promote the mental health of these students in their executive programs.

    Keywords: Cognitive load, Meta-cognition, Internalized behavioral problems