فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیما رضاعلیزاده، آناهیتا آرین، کبری ناصری، فاطمه سلمانی، احمد نصیری فورگ* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    خشکی پوست یکی از شایع ترین عوارض پوستی مرتبط با نارسایی مزمن کلیه در بیماران همودیالیزی می باشد. ژل آلویه ورا و روغن بنفشه از طریق مکانیسم های خاصی می توانند در بهبود علایم خشکی موثر باشند؛ بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر موضعی آلویه ورا و بنفشه با هیدروکسی زین بر خشکی پوست بیماران همودیالیزی انجام شد.

    روش تحقیق

    در این مطالعه کارآزمایی مداخله ای متقاطع تصادفی شده تعداد 36 نفر مطابق معیارهای ورود و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به روش تصادفی ساده در سه گروه 12 نفره A، B و C قرار گرفتند. مطالعه شامل سه دوره مداخله دو هفته ای و دو دوره پاکسازی یک هفته ای بود. با انجام یک تخصیص تصادفی هر سه گروه به صورت کراس در هر دوره یکی از مداخلات شامل ژل آلویه ورا، روغن بنفشه و قرص هیدروکسی زین را دریافت کردند. جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار VAS قبل و بعد از مداخلات توسط کمک پژوهشگر صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و همچنین برای تحلیل اثرات متقاطع شامل اثر دوره و اثر انتقالی از نرم افزار SAS نسخه 2/9 استفاده گردید. سطح معنی داری تمام آزمون ها 05/0P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد در دوره اول و سوم در هر سه روش درمانی میانگین نمره شدت خشکی قبل و بعد از مداخله کاهش آماری معنی داری داشته است (05/0P<)؛ اما این کاهش در دوره دوم در هیچ یک از روش ها معنی دار نبوده است (05/0>P)؛ همچنین اثر هر سه روش درمانی بر روی شدت خشکی بیماران بعد از مداخله با یکدیگر اختلاف آماری معنی داری نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    هر سه روش درمانی به یک اندازه می توانند سبب بهبود علایم خشکی پوست اورمیک در بیماران دیالیزی گردند؛ هر چند جهت تایید نتایج این مطالعه پژوهش های بیشتری باید صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آلوئه ورا، نارسایی مزمن کلیه، خشکی پوست، همودیالیز، روغن بنفشه
  • هما ملایی*، مریم مودی، مرتضی قربانی، سید موسی موسوی کوهی، محبوبه سادات حسین زاده صفحات 12-20
    زمینه و هدف

    سرطان ریه یکی از شایع ترین بدخیمی هاست که با وجود پیشرفت های اخیر، درمان های موجود برای آن کارایی کافی ندارند و دانشمندان همواره در تلاش برای یافتن درمان های مکمل می باشند. از جمله این موارد استفاده از گیاهان دارویی مانند چای ترش است که به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان فراوان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر ضمن بررسی اثرات ضد سرطانی عصاره چای ترش بر مدل سلولی انسانی سرطان ریه(A549)، مکانیسم های مولکولی مرتبط از طریق ارزیابی بیان ژن هایBax  و Bcl2 مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش تحقیق

    به منظور دست یابی به اهداف ذکر شده، پس از عصاره گیری از چای ترش، ابتدا سنجش سمیت سلولی عصاره به روش MTT انجام شد. سپس سلول ها مجددا با غلظت های انتخابی از عصاره تیمار شدند و پس از گذشت زمان 24 ساعت استخراج RNA، سنتز cDNA و بررسی بیان ژن های آپوپتوزی Bax و Bcl2 به روش real-time PCR انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد عصاره چای ترش در روندی وابسته به غلظت و زمان باعث کاهش بقای سلول های سرطانی ریه می شود و با توجه به نتایج مولکولی تیمار سلول های سرطانی با عصاره چای ترش می تواند منجر به افزایش نسبت Bax/Bcl2 شود که این مکانیسم برای راه اندازی آپوپتوز با اهمیت است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله عصاره چای ترش می تواند پس از مطالعات جانوری و کارآزمایی بالینی به عنوان درمان بالقوه مکمل برای سرطان ریه پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: خاصیت ضد سرطانی، آپوپتوز، عصاره چای ترش
  • ابوالفضل عباس زاده، محمدعلی مهدی آبادی، سید محمد ریاحی، راضیه آوان* صفحات 21-31
    زمینه و هدف

    از بی خطرترین محصولات بیولوژیکی می توان به ایمونوگلوبولین وریدی (IVIG) اشاره نمود که در درمان بسیاری از بیماری ها اثر دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی الگوی تجویز منطقی داروی IVIG بر اساس اندیکاسیون های پذیرفته شده سازمان غذا و دارو (FDA) در بیمارستان های آموزشی بیرجند انجام شد.

    روش تحقیق

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، جامعه مورد مطالعه ما 300 بیمار دریافت کننده IVIG بستری در بخش های مختلف بیمارستان رازی و ولی عصر (عج) بیرجند طی سال 98-1395 بود. اطلاعات دموگرافیک، دوز، مدت زمان تجویز، طول مدت بستری، عوارض جانبی و سایر اطلاعات لازم از اطلاعات بیماران استخراج شد. داده های جمع آوری شده با اندیکاسیون و دوز مورد تایید FDA مقایسه و میزان تجویز منطقی دارو گزارش شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 19 وارد شد. برای مقایسه متغیرهای کمی و کیفی در گروه ها از آزمون T مستقل (یامن ویتنی) و کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در این مطالعه 150 نفر (50 %) مرد بودند. میانگین سن بیماران دریافت کننده IVIG 01/27±17/28 سال بود. اغلب بیماران دریافت کننده IVIG در بخش نورولوژی (3/30%) بستری بودند. بیماری گیلن باره و پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی بیش ترین موارد تجویز IVIG بودند. در این مطالعه 3/44 درصد (1/50- 6/3895%CI:) (133 بیمار) مطابق اندیکاسیون پذیرفته شده (FDA on-labeled) دارو دریافت کردند. دوز دریافتی IVIG براساس FDA در 33 درصد (6/38- 7/2795%CI:) موارد منطقی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به دسترسی محدود و قیمت بالای این فرآورده، تدوین و نظارت دقیق بر اجرای مصرف منطقی IVIG در بیمارستان بر اساس پروتکل استاندارد منطقه ای به ویژه با حضور داروسازان بالینی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی مصرف دارو، سازمان غذا و دارو، اندیکاسیون، ایمونوگلوبولین وریدی
  • محبوبه ابراهیمی، شیلا نایبی فر*، حسین نخعی صفحات 32-41
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سندروم متابولیک یافتن راه کارهایی در جهت بهبود عوارض آن می تواند بسیار حایز اهمیت باشد. هدف این مطالعه تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی دویدن بر سطح سرمی فاکتور نکروز تومور (TNF-α) و مقاومت به انسولین در موش های صحرایی نر مبتلا به سندرم متابولیک بود.

    روش تحقیق

    تحقیق حاضر از نوع تجربی بود. تعداد 24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با سن 50 تا 60 روز وزن 180-150 گرم از دانشگاه علوم پزشکی زاهدان خریداری و پس از 12 هفته رژیم غذایی پر چرب و ایجاد مدل سندرم متابولیک به طور تصادفی در 3 گروه مساوی (8n=) شامل گروه تمرین+سندروم متابولیک، گروه سندرم متابولیک و گروه کنترل سالم قرار گرفتند. گروه تمرین تناوبی به مدت 8 هفته به انجام تمرینات دویدن با شدت 110-80% شدت بیشینه با 2 تا 8 تکرار بر روی تردمیل پرداختند. برای اندازه گیری شاخص های بیوشیمیایی مستقیما از قلب موش ها خونگیری شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد و کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت.

    یافته ها

    سطوح سرمی TNF-α بین گروه ها پس از 8 هفته تمرین تفاوت معنادار نداشت (11/0P=)؛ هم چنین در مقادیر مقاومت به انسولین نیز بین گروه ها تفاوت معنادار مشاهده نشد (71/0=P).

    نتیجه گیری

    اگر چه تفاوت معناداری در شاخص های مقاومت به انسولین و فاکتورنکروز تومور آلفا بین گروه های مطالعه مشاهده نشد احتمالا پاسخ به تمرینات تناوبی دویدن در مدل سندرم متابولیک تحت تاثیر شدت تمرین قرار دارد. مطالعات بیشتر برای درک مکانیزم های تاثیر گذار مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک، TNF-α
  • مهرنوش قوامی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا* صفحات 42-49
    زمینه و هدف

    کلرید کادمیوم باعث اختلال در عملکرد کلیه می شود. در این مطالعه، اثرات حفاظتی عصاره هیدروالکلی بخش های هوایی گیاه ختمی بر اختلال عملکرد کلیوی القا شده توسط کلرید کادمیوم در موش های صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق

    در این مطالعه تجربی، 54 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 6 گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه شاهد 1: 0/2 میلی لیتر آب مقطر به عنوان حلال دریافت کردند. گروه شاهد 2: 2 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم را به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه های تجربی 1، 2 و 3: به ترتیب 2 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی و سپس 150، 300 و 450 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی بخش های هوایی گیاه ختمی به مدت 30 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان آزمایش از تمامی حیوانات نمونه خون گرفته شد. نمونه خون برای اندازه گیری سطوح سدیم، پتاسیم، BUN، کراتینین و اسید اوریک گرفته شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفهANOVA  و آزمون تعقیبی توکی با استفاده از نرم افزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرمی کراتینین، BUN، سدیم، پتاسیم و اسید اوریک در تمام گروه های تجربی نسبت به گروه شاهد 2 کاهش معنی داری نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    احتمالا عصاره هیدروالکلی بخش های هوایی گیاه ختمی منجر به بهبود اختلال عملکرد کلیوی القا شده توسط کلرید کادمیوم در موش های صحرایی نر می گردد.

    کلیدواژگان: ختمی، کلرید کادمیوم، موش صحرایی نر، اختلال عملکرد کلیه
  • وحید باقری، محمد زنگوئی* صفحات 50-56

    گونه های فعال اکسیژن (ROS) داخل سلولی نقش مهمی در عملکرد سلول های بنیادی سرطان (CSC) دارد. هسپرتین (HST) فلاونوییدی است که مشخص شده است بر میزان ROS سلولی اثر دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر هسپرتین بر سطح ROS در سلول های CSC جدا شده از یک بیمار مبتلا به سرطان معده بود. به منظور بررسی بقای سلولی از آزمایش MTT استفاده شد. سطح ROS سلولی نیز با استفاده از دی کلروفلورسین با روش فلوسایتومتری اندازه گیری شد. در مطالعه حاضر کاهش معنی داری در بقای سلول های CSC معده تیمار شده با هسپرتین مشاهده شد. هسپرتین در غلظت های 200 و 400 میکرومولار سطح ROS داخل سلولی را به ترتیب تا حدود 47 و 40 درصد کاهش داد. این گونه می توان نتیجه گیری کرد که هسپرتین بقای CSCهای معده و سطح ROS در این سلول ها را کاهش می دهد و ممکن است از طریق تاثیر بر سطح ROS سلولی بر عملکرد این سلول ها از قبیل تکثیر و تمایز و همچنین پاسخ به شیمی درمانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی سرطان، بقای سلولی، هسپرتین، گونه های فعال اکسیژن
  • قدسیه آذرکار، مسعود ضیائی*، علی اسماعیل پور صفحات 57-66

    زخم پای دیابتی از شایع ترین عوارض بیماری دیابت است که در صورت عدم درمان، مبتلایان را در معرض خطر عفونت زخم، استیومیلیت و قطع اندام تحتانی قرار می دهد. از این رو، تشخیص دقیق و سریع عفونت زخم و استیومیلیت گامی مهم در درمان این عارضه خطرناک و ناتوان کننده است. از این رو پژوهش حاضر در فاصله سال های 1392 تا 1397 در شهرستان بیرجند و به منظور تعیین فراوانی ابتلا به استیومیلیت و بررسی عوامل زمینه ساز آن در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی انجام پذیرفت. این مطالعه اپیدمیولوژیک از نوع تحلیلی-گذشته نگر بود. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. داده های جمعیتی و بالینی مورد نیاز از طریق بررسی اطلاعات پرونده پزشکی بیماران و با استفاده از یک چک لیست تدوین شده توسط مجری طرح جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 18) انجام پذیرفت و نتایج کمی و کیفی به ترتیب به صورت میانگین±خطای معیار و درصد گزارش شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ارتباط معنی داری میان محل زخم اندام تحتانی و احتمال بروز استیومیلیت وجود دارد؛ به طوری که زخم های دیابتی واقع در انگشتان پا بیشترین شانس ابتلا به استیومیلیت را دارند (0/02=P). با این حال میان زخم های پای راست و چپ تفاوت معنی داری از نظر میزان احتمال بروز استیومیلیت مشاهده نشد. همچنین میانگین مقدار سرعت رسوب گلبول های قرمز در بیماران دیابتی مبتلا به استیومیلیت به طور معنی داری بالاتر از بیماران دیابتی غیر مبتلا به استیومیلیت بود (0/04=P)؛ هرچند که چنین تفاوتی معنی داری در خصوص پروتیین واکنشگر C و لکوسیتوز مشاهده نشد. سن و جنسیت بیماران نیز تاثیر معنی داری بر شانس بروز استیومیلیت نداشتند. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده ارتباط معنی دار میان محل زخم اندام تحتانی با شانس بروز استیومیلیت بود؛ به طوری که زخم های واقع در انگشتان پا بیشترین احتمال ابتلا به استیومیلیت را دارند.

    کلیدواژگان: دیابت، زخم پای دیابتی، عفونت، استئومیلیت
  • محمد آفتابی، حسین رحیمی، غلامرضا شریف زاده، سید محمدرضا حسینی* صفحات 67-72

    پیش آگهی بیماران دچار ایست قلبی وابسته به ارایه ماساژ قلبی با کیفیت بالا است و از پرستاران انتظار می رود توانمندی احیای با کیفیت بالا را داشته باشند. این پژوهش با هدف بررسی کیفیت ماساژ قلبی و عوامل موثر بر آن در 90 نفر از پرستاران بیمارستان های بیرجند در سال 1398 انجام شد. این مطالعه به روش توصیفی مقطعی با نمونه گیری در دسترس انجام شد و چهار آیتم کیفیت ماساژ قلبی (عمق، سرعت، اجازه برگشت به قفسه سینه و بدون وقفه بودن) با استفاده از دستگاه Q-CPR با استخراج درصد انجام مطلوب هرکدام از آیتم ها بررسی شد. طبق نتایج این مطالعه میانگین نمرات کلی کیفیت ماساژ قلبی ثبت شده توسط دستگاه Q-CPR (30±15) بوده؛ عمق ماساژ 27±20؛ بدون وقفه بودن 21±20؛ سرعت ماساژ 38±26 و اجازه برگشت به قفسه سینه 35±22 بود. کیفیت ماساژ در آقایان نسبت به خانم ها و همچنین با گذراندن کارگاه احیا و سطح تحصیلات افزایش معناداری را نشان داد (03/0=P). گذراندن کارگاه های احیای قلبی و کیفیت ماساژ قلبی اندازه گیری شده توسط دستگاه Q-CPR تفاوت معنی داری داشت (01/0P=). سطح تحصیلات با کیفیت ماساژ قلبی اندازه گیری شده توسط دستگاه Q-CPR تفاوت معنی داری داشت (001/0P=). نتایج این مطالعه نشان داد که تنها 30درصد از ماساژ قلبی انجام شده توسط پرستاران به درستی انجام شده که در سطح مطلوبی قرار نداشت. لذا جستجوی روش هایی که بتواند به کارآمدی بالاتر پرستاران در انجام ماساژ با کیفیت منجر شود، ضرورت دارد. به نظر می رسد استفاده از ابزارهای بازخورد صوتی و تصویری حین ماساژ و برگزاری کارگاه های احیا با رویکرد مهارت افزایی مورد نیاز باشد. مطالعات برای بررسی بازخوردهای موثر به پرستاران و همچنین امدادگران جهت حصول معیارهای ماساژ با کیفیت حین احیاء پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: احیای قلبی و ریوی، کیفیت ماساژ قلبی، تیم احیاء
  • حبیب الله ابراهیم زاده، پوریا محمدپرست طبس، ذبیح الله محقق، فرشاد شریفی، میترا مودی، محسن فوادالدینی، محسن ناصری* صفحات 73-79

    کزار بیماری عصبی همراه با افزایش انقباض و گرفتگی عضلانی در بیماران مبتلا است. احتمال و خطر پیشرفت بیماری در بیماران با سن بالا بیشتر می باشد. بسیاری از افراد سالمند کشورمان به ویژه در مناطق روستایی فاقد واکسیناسیون کزاز در دوران کودکی می باشند. با توجه به ضعف سیستم ایمنی در سالمندان بر آن شدیم که وضعیت ایمنی علیه کزاز را در افراد بالای 60 سال شهر بیرجند در سال 1398-1397 مورد بررسی قرار دهیم. در این مطالعه توصیفی مقطعی، سطح آنتی بادی کزاز نمونه های سرمی 186 فرد از جامعه سالمندان شهر بیرجند در سال 1398-1397 اندازه گیری شد. در این پژوهش میانگین سطح آنتی بادی کزاز IU/ml 0/355+0/63 اندازه گیری شد که 132 نفر (71 درصد) فاقد ایمنی مصونیت زا علیه کزاز (0/36-0/26=CI) بودند. در مطالعه حاضر، با افزایش سن افراد، سطح آنتی بادی کزاز به طور معنی داری کاهش یافت. (0/002=P)؛ همچنین تفاوت معنی داری بین شغل و سطح آنتی بادی کزاز مشاهده شد (0/003=P). میزان میانگین سطح آنتی بادی کزاز به طور معنی داری در افراد با افزایش سطح تحصیلات، افزایش یافت (0/018=P). در این مطالعه تفاوتی بین محل سکونت (0/232=P) و جنس افراد (0/872=P) با میانگین سطح آنتی بادی کزاز مشاهده نشد. در این مطالعه بیش از هفتاد درصد سالمندان فاقد ایمنی مصونیت زا نسبت به کزاز بودندکه نشان دهنده لزوم توجه بیشتر در ارایه خدمات بهداشتی بیشتر به سالمندان است.

    کلیدواژگان: سالمندان، وضعیت ایمنی، کزاز
  • علی معزی بادی، محمدیوسف قدوسی*، ناهید ازدکی، نازنین حنفی بجد، ندا پرتوی صفحات 80-84

    در پزشکی مبتنی بر شواهد، ساختن سوال تحقیق مهم ترین بخش یکپارچگی تحقیق است. طراحی یک سوال تحقیق، گام اولیه برای انجام یک تحقیق معتبر و ارزشمند است. PICO (:P توصیف بیمار، I: توصیف مداخله، C: توصیف مقایسه ای مداخله، O: توصیف نتیجه یا پیامد بالینی) یک چارچوب تخصصی است که توسط اکثر محققین برای طرح یک سوال پژوهشی و تسهیل مرور منابع استفاده می شود. در بخش قلب بیمارستان رازی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند طبق نیاز سنجی های انجام شده به منظور افزایش سطح دانش، نگرش و مهارت های استدلال بالینی و همچنین نیاز دانشجویان به آشنایی با امر پژوهش در حین آموزش ژورنال کلاب به شیوه تلفیقی PICO اجرا شد. ما در این مقاله نحوه بررسی و پاسخ به سوال (خانم 36 ساله با درد تیپیک قفسه صدری از 3 ساعت قبل به دنبال استرس شدید، بدون عامل خطر قلبی به اورژانس مراجعه کرد. معاینات بالینی نرمال بود. در نوار قلب بالارفتن قطعه ST (ST Elevation) در لید aVR دیده شد، آیا برای این بیمار مداخله تهاجمی انجام شود؟) را توضیح می دهیم.

    کلیدواژگان: لید aVR، مداخله تهاجمی کرونری، PICO، ST در نوار قلب
|
  • Nima Rezaalizadeh, Anahita Arian, Kobra Naseri, Fatemeh Salmani, Ahmad Nasiri Furg* Pages 1-11
    Background and Aims

    Dry skin is one of the most common skin complications associated with chronic renal failure in hemodialysis patients. Aloe vera gel and Violet oil can be effective in improving the symptoms of dryness through special mechanisms. Therefore, this study aimed to compare the topical effect of Aloe vera and Violet with hydroxyzine on dry skin of hemodialysis patients.

    Materials and Methods

    In this randomized crossover interventional trial, 36 people were selected according to the inclusion criteria and available sampling method. Following that, they were divided into three groups (12 cases per group) of A, B, and C by simple random sampling. The study consisted of three two-week intervention periods and two wash-out periods for one week. By performing a random allocation, all three groups received one of the interventions, including Aloe vera gel, Violet oil, or hydroxyzine tablets in each period. Data were collected using the VAS tool before and after the interventions by the co-researcher. The obtained data were then analyzed in SPSS software (version 16). Furthermore, SAS software (version 9.2) was also used to analyze crossover effects including period and carry-over effects. A P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that in the first and third periods, in all three treatments, the mean score of dryness intensity had a statistically significant decrease before and after the intervention (P<0.05); however, this reduction in the second period was not significant in none of the treatments (P>0.05). In addition, the effect of all three treatments showed no statistical significance on the severity of dryness in patients after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    All three treatments can improve the symptoms of skin dryness as equipotent in hemodialysis patients. However, further research is needed to confirm the results of this study.

    Keywords: Aloe vera, Chronic renal failure, Dry skin, Renal hemodialysis, Viola odorata oil
  • Homa Mollaei*, Maryam Moudi, Morteza Ghorbani, Seyed Mousa Mousavi-Kouhi, Mahboubeh Sadat Hosseinzadeh Pages 12-20
    Background and Aims

    Lung cancer is one of the most common malignancies worldwide that despite the recent progress, its existing treatments have not sufficient efficiency, and scientists are always trying to find complementary therapies. Medicinal plants, such as sour tea, have attracted lots of attention due to their abundant antioxidant compounds. In the present study, in addition to assessing the anticancer effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on the human cellular model (A549) of lung cancer, the related molecular mechanism of anti-proliferative effects of the extract was investigated through the evaluation of the expression level of Bax and Bcl2 genes.

    Materials and Methods

    To this end, after the preparation of the sour tea extract, cellular cytotoxicity was evaluated with an MTT assay. Afterward, the cells were treated again with selective concentrations of the extract, and after 24 h, RNA extraction, cDNA synthesis, and gene expression analysis of apoptosis genes (Bax and Bcl2) were performed with a real-time polymerase chain reaction.

    Results

    The results of the study showed that sour tea extract reduced the viability of cancer cells in a dose- and time-dependent manner. Furthermore, molecular analysis results revealed that the treatment of cancer cells with sour tea extract could increase the Bax/Bcl2 ratio, which is an important mechanism for triggering apoptosis.

    Conclusion

    According to the obtained results, sour tea extract had a cytotoxic effect on lung cancer cells, and therefore, could be suggested as a potential complementary therapy for lung cancer after experimental studies and clinical trials.

    Keywords: Anti-cancer effect, Apoptosis, Sour tea extract
  • Abolfazl Abbaszadeh, Mohammad Ali Mahdiabadi, Seyed Mohammad Riahi, Razieh Avan* Pages 21-31
    Background and Aims

    Intravenous immunoglobulin (IVIG) is one of the safest biological products, which is effective in the treatment of many diseases. This study aimed to evaluate the rational prescription pattern of IVIG based on the approved indications of the Food and Drug Administration (FDA) among teaching hospitals in Birjand, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study included 300 patients receiving IVIG who were hospitalized in different wards of Razi and Vali-e-Asr hospitals in Birjand during 2016-19. Demographic characteristics, dose, duration of administration, duration of hospitalization, side effects, and other necessary information were extracted from patients' medical records. The collected data were compared with FDA-approved indications and dosages, followed by identifying the rate of rational prescription of the drug. The data were analyzed in SPSS software (version 19) through independent t-test (or Mann-Whitney) and Chi-square test to compare quantitative and qualitative variables in the groups, respectively.

    Results

    According to the results, half of the patients were male (n=150; 150%). The mean age of the patients receiving IVIG was 28.17±27.01 years. Most of the patients receiving IVIG (30.3%) were hospitalized in the neurology ward. Guillain-Barre syndrome and immune thrombocytopenic purpura accounted for the most prescription of IVIG. In total, 133 patients (44.3%) (95%CI: 38.6-50.1) received the drug according to the FDA on-labeled indication. The dose of IVIG was rationally based on FDA in 33% of the cases (95%CI: 27.7-38.6).

    Conclusion

    Due to the limited availability and high price of this product, it is recommended to formulate and closely monitor the implementation of rational IVIG consumption in the hospital based on the regional standard protocol, especially with the presence of clinical pharmacists.

    Keywords: Drug Utilization Evaluation, Food, Drug Administration, Indication, Intravenous Immunoglobulin
  • Mahboobeh Ebrahimi, Shila Nayebifar*, Hossein Nakhaei Pages 32-41
    Background and Aims

    The critical importance of metabolic syndrome has necessitated the achievement of effective strategies to overcome the complications of this serious health condition. The present study aimed to evaluate the effect of eight weeks of intermittent running training on serum TNF-α levels and insulin resistance in male Wistar rats with metabolic syndrome.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 24 male Wistar rats aged six weeks and weighed 150-180 g.  They were purchased from Zahedan University of Medical Sciences and after being fed with a high-fat diet for 12 weeks and the induction of metabolic syndrome model, they were assigned to three equal groups (n=8): training+metabolic syndrome, metabolic syndrome, and healthy control. The intermittent training group performed running with an intensity of 80%-110% maximum intensity for two-eight repetitions on the treadmill. To measure biochemical parameters, blood samples were taken directly from the hearts. All statistical calculations were performed in SPSS software (version 20) using one-way ANOVA and Tukey post hoc test.

    Results

    Serum TNF-α levels had no significant difference among groups (P=0.11); moreover, no significant differences were observed in insulin resistance among the groups (P=0.71).

    Conclusion

    Although there were no significant changes in TNF-α and Insulin resistance between groups, probably response to intermittent running training in metabolic syndrome model is affected by training intensity. More investigations are needed to get the mechanisms.

    Keywords: Intermittent Exercise, Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, TNF-α
  • Mehrdad Ghavami, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia* Pages 42-49
    Background and Aims

    Cadmium chloride causes renal dysfunction. The present study aimed to investigate the protective effects of hydroalcoholic extract of Alcea rosea aerial parts on cadmium chloride-induced renal dysfunction in male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 54 adult male Wistar rats were assigned to six groups (n=9 in each group). The control group, the sham group1, received 0.2 ml of distilled water as solvent. Sham group 2 received 2 mg/kg cadmium chloride intraperitoneally (IP) for 21 days. Experimental groups 1, 2, and 3, respectively, received 2 mg/kg cadmium chloride IP for 21 days, followed by 150,300, and 450 mg/kg hydroalcoholic extracts of aerial parts of Alcea rosea intraperitoneally for 30 days. At the end of the experiment, blood samples were taken from all animals to measure levels of sodium, potassium, blood urea nitrogen (BUN), creatinine, and uric acid. The data were analyzed in SPSS software (version 18) using one-way ANOVA and Tukey post hoc test.

    Results

    The mean serum concentrations of creatinine, BUN, sodium, potassium, and uric acid in all experimental groups showed a significant decrease, as compared to those in sham group 2 (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, hydroalcoholic extract of aerial parts of Alcea rosea may improve cadmium chloride-induced renal dysfunction in male rats.

    Keywords: Alcea rosea, Cadmium chloride, Male rats, Renal dysfunction
  • Vahid Bagheri, Mohammad Zangooei* Pages 50-56

    Intracellular reactive oxygen species (ROS) play an important role in cancer stem cell (CSC) function. Hesperetin (Hst) is a flavonoid that has been shown to affect cellular ROS level. The goal of this study was to investigate the effect of Hst on the level of ROS in gastric CSCs (GCSCs). MTT assay was used to evaluate cell survival. Cellular ROS level was measured using 2′,7′-dichlorofluorescin diacetate by flow cytometry. A significant decrease in the survival of GCSCs treated with Hst was observed. Hst decreased ROS level to about 47% and 40% at concentrations of 200 and 400 mM, respectively. It can be concluded that Hst reduces the survival and ROS level of GCSCs and may be influences the function of these cells such as proliferation and differentiation as well as response to chemotherapy by affecting cellular ROS level.

    Keywords: Cancer stem cell, Cell survival, Hesperetin, Reactive oxygen species
  • Ghodsiyeh Azarkar, Masoud Ziaei*, Ali Esmaeilpour Pages 57-66

    One of the most common complications of diabetes is diabetic foot ulcer, which exposes patients to wound infection, osteomyelitis, and lower-limb amputation if left untreated. Therefore, accurate and rapid diagnosis of wound and osteomyelitis infection is an important step in treating this debilitating complication. In this regard, the present study was aimed to determine the incidence of osteomyelitis and assess its risk factors in patients with diabetic foot ulcers during 2013 and 2016 in Birjand, Iran. This epidemiological analytical-retrospective study was conducted using numerical sampling. Demographic and clinical data were obtained by reviewing patients’ medical records and using a checklist developed by the project manager. Data analysis was performed using SPSS software (version 18). Quantitative and qualitative results were reported as mean±standard error and percentage, respectively. The obtained findings indicated a significant association between the location of foot ulcers and the risk of osteomyelitis (P=0.02); accordingly, osteomyelitis is more likely to occur in diabetic ulcers on the toes. However, no significant difference was observed between right and left foot ulcers in terms of osteomyelitis risk. Mean erythrocyte sedimentation rate was also significantly higher in diabetic patients with osteomyelitis than those of non-osteomyelitis ones (P=0.04). However, no significant difference was observed in C-reactive protein and leukocytosis. The age and gender of the patients had no significant effect on the risk of osteomyelitis. Overall, the results of the present study demonstrated a significant relationship between the location of foot ulcers and the probability of osteomyelitis. Accordingly, ulcers located on the toes are more likely to develop osteomyelitis.

    Keywords: Diabetes, Diabetic foot ulcer, Infection, Osteomyelitis
  • Mohammad Aftabi, Hossein Rahimi, Gholamreza Sharifzadeh, Seyyed Mohammad Reza Hosseini* Pages 67-72

    The prognosis of patients with cardiac arrest depends on the provision of high quality cardiac massage and the nurses are expected to be able to provide high-quality cardiac massage. Therefore, this study aimed to investigate the quality of cardiac massage and its effective factors in 90 nurses of Birjand hospitals, Birjand, Iran, in 2019. This cross-sectional descriptive study was conducted using the available sampling method. Moreover, four quality items of cardiac massage (depth, speed, full chest recoil, continuity) were examined using a Q-CPR device and extracting the percentage of optimal performance of each item. According to the obtained results, the Mean±SD of the total scores of cardiac massage quality, massage depth, continuity, speed, and full chest recoil were recorded at 30±15, 20±27, 21±20, 26±38 and, 22±35 by Q-CPR device. A significant increase was observed in the quality of massage in males compared to females, after passing a resuscitation workshop, and with the increase of education level (P=0.03). There was a significant difference between and the quality of cardiac massage measured by the Q-CPR devise after the cardiac resuscitation workshops and the quality of cardiac massage before the workshop (P=0.01). There was a significant association between the level of education and the quality of cardiac massage measured by the Q-CPR device (P=0.001). The results indicated that only 30% of cardiac massage performed by nurses was performed correctly, which was not desirable. Therefore, it is necessary to look for methods that lead to the higher efficiency of nurses in performing high-quality cardiac massage. It seems that there is a need for the use of audio and video feedback tools during the cardiac massage as well as resuscitation workshops with a skill-enhancing approach. Further studies are recommended to provide effective feedback to nurses and paramedics in order to observe the standards of high-quality cardiopulmonary resuscitation.

    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation, Quality of Cardiac Massage, Resuscitation Team
  • Habiballah Ebrahimzade, Pouria Mohammad Parast Tabas, Zabihullah Mohaqiq, Farshad Sharifi, Mitra Moodi, Mohsen Foadoddini, Mohsen Naseri* Pages 73-79

    Tetanus is a neurological disease associated with increased muscle contraction and spasm in patients. The risk and progression of the disease are higher in elderly patients. Numerous elderly people in our country, especially in rural areas, lack tetanus vaccination in childhood. Due to the weakness of the immune system in the elderly, this study aimed to assess the tetanus immunity in the elderly over 60 years old in Birjand, Iran, 2018-2019. In this cross-sectional descriptive study, the level of tetanus antibody was measured in serum samples of 186 individuals from the elderly population of Birjand in 2018-2019. The mean level of tetanus antibody was estimated at 0.355±0.63 IU/ml, showing that 132 (71%) cases lacked immunity against tetanus (95% CI: 0.23-0.36). In the present study, the level of tetanus antibody decreased significantly with aging (P=0.002), and a significant difference was observed between the job and the level of tetanus antibody (P=0.003). The mean level of tetanus antibody increased significantly in individuals with an increase in education level (P=0.018). However, the mean level of tetanus antibody showed no significant difference with the living place (P=0.232) and gender (P=0.872). In this study, more than 70% of the elderly lacked immunity against tetanus, indicating the need for more attention in providing more health services to the elderly.

    Keywords: Elderly, Immunity status, Tetanus
  • Ali Moezibady, Mohammad Yousof Qoddusi*, Nahid Azdaki, Nazanin Hanafi Bojd, Neda Partovi Pages 80-84

    In evidence-based medicine, constructing research questions is the most important part of research integration. Formulating a research question is the first step to conducting a credible and valuable research. Patient, intervention, comparison, outcome (PICO) is a specialized framework used by most researchers to formulate a research question and facilitate resource review. In the heart ward of Razi Hospital, Birjand University of Medical Sciences, according to the needs assessments, PICO was implemented during the Journal Club to familiarize students with research and increase their level of knowledge, attitude, as well as clinical reasoning skills. In this article, we explain the case of a 36-year-old woman with typical chest pain for 3 hours due to severe stress, without cardiac risk factors referring to the emergency room. The clinical examination was normal. The ST elevation was observed in the aVR lead. The question is “Should we perform an invasive intervention for this patient?

    Keywords: aVR lead, Invasive intervention, PICO, ST elevation