فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 44 (زمستان 1400)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 44 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهناز مهمانپذیر*، نورعلی فرخی صفحات 1-19

    هدف این پژوهش مقایسه ی کارکردهای اجرایی، تنظیم هیجانی و حافظه ی کاری در دانش‏ آموزان با و بدون اضطراب بود. روش تحقیق از نوع توصیفی-علی مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این تحقیق شامل دانش‏ آموزان پسر پایه ششم مقطع ابتدایی شهر ورامین در سال تحصیلی 97-1396 بود که نمونه ای به تعداد 150 دانش آموز با روش نمونه‏ گیری تصادفی خوشه ای (75 نفر دانش‏آموز با اضطراب و 75 دانش‏آموز بدون اضطراب) انتخاب و در یک طرح علی مقایسه ای شرکت کردند. هر دو گروه دانش ‏آموزان از لحاظ بهره هوشی، تحصیلات والدین، سن و جنسیت همتاسازی شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه ی کارکردهای اجرایی کولیج (2002)، پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2002)، پرسشنامه ی حافظه ی کاری دانیمن و کارپنتر (1980) و پرسشنامه ی اضطراب رینولدز و ریچموند (1987) جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که دانش‏ آموزان با اضطراب میانگین نمره کارکرد اجرایی کمتری از دانش‏ آموزان بدون اضطراب دارند و این تفاوت به لحاظ آماری معناداراست (51/5- =t، 59=df، 001/0=sig). همچنین یافته ها نشان داد میانگین راهبردهای تمرکز مجدد/برنامه ریزی، ارزیابی مثبت و پذیرش (مولفه های متغیر تنظیم هیجانی) در گروه بدون اضطراب بالاتر از با اضطراب و سایر راهبردها درگروه با اضطراب بالاتر از گروه بدون اضطراب می باشد؛ و سرانجام تفاوت نمره میانگین حافظه ی کاری (84/0 =t، 59=df، 4/0=sig) در دو گروه (دانش‏ آموزان با وبدون اضطراب) معنادار نمی باشد. اضطراب بالا در فرد می تواند باعث ایجاد اختلال در عملکردهای اجرایی، تنظیم هیجانی و حافظه ی کاری شود و با در نظر گرفتن یافته های فوق، به نظر می رسد برای افزایش سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی دانش آموزان، آموزش کارکردهای اجرایی و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم شناختی هیجانی، حافظه ی کاری، کارکردهای اجرایی
  • زینب مظفری، محمدحسین عبداللهی*، ولی اله فرزاد، یحیی قایدی صفحات 20-29

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تفکر نقاد مبتنی بر مدل پاویل-الدر بر مهارت تفکر نقاد دانش آموزان بود. پژوهش شبه آزمایشی با طرح گروه گواه نامعادل همراه با مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دختر 15 تا 18 سال شهر تهران در سال 99-1398 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 40 نفر از دانش آموزان پایه دهم انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند که در نهایت، از هر گروه پنج نفر حذف شدند. بسته آموزش تفکر نقاد بر اساس مطالب تفکر نقاد الدر و پاویل و داستان های بازنویسی شده مثنوی مولوی طراحی، بررسی و تایید شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی تفکر نقاد کالیفرنیا فرم ب فاسیونه و فاسیونه (1997) بوده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در افزایش تفکر نقاد در مرحله پس آزمون و پیگیری وجود دارد (05/<p). بنابراین می توان اذعان داشت که آموزش تفکر نقاد مبتنی بر مدل پاویل-الدر منجر به ارتقای تفکر نقاد می شود که این رشد و پیشرفت سطوح تفکر نقاد، در طی زمان حفظ خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش تفکر نقاد مبتنی بر مدل پاوئل-الدر، مهارت تفکر نقاد، دانش آموزان
  • علی خالق خواه، ابراهیم آریانی قیزقاپان*، پروانه محمدی صفحات 30-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تدریس مبتنی بر ابزارهای آموزشی هنری بر تحلیل رفتگی تحصیلی دانش آموزآنجام گرفت. این پژوهش از نظر راهبرد اصلی؛ کمی و از نظر تکنیک تحلیلی؛ نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان مدارس هوشمند در پایه نهم (دوره اول متوسطه) شهر سنندج در سال تحصیلی 97-1396 بودند. روش نمونه گیری از نوع هدفمند بود و 40 دانش آموز انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) جایگزین شدند. کتاب جغرافیا در گروه آزمایش با روش تدریس مبتنی بر ابزارهای آموزشی هنری و در گروه گواه با روش تدریس مرسوم در مدارس، مورد آموزش قرار گرفت. جهت سنجش تحلیل رفتگی تحصیلی، از پرسشنامه تحلیل رفتگی مسلش (1907) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد. نتیجه تحلیل نشان داد پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، اثر عامل بین آزمودنی ها (عضویت در گروه آزمایش و استفاده از روش مبتنی بر ابزارهای آموزشی هنری، عضویت در گروه گواه و عدم استفاده از روش زیبایی شناسی) بر متغیرهای وابسته تحلیل رفتگی تحصیلی، خستگی تحصیلی، بی علاقگی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی معنی دار است و باعث تفاوت بین تحلیل رفتگی تحصیلی و مولفه های سه گانه آن در دو گروه گواه و آزمایش می شود. یافته تحقیق حاضر ضرورت توجه به تدریس مبتنی بر ابزارهای آموزشی هنری و اثرات مثبت آن در مدارس را آشکار می نماید.

    کلیدواژگان: تدریس، ابزارهای آموزشی هنری، تحلیل رفتگی تحصیلی
  • محمدرضا اتحادی فر*، حسین جناآبادی، ابوسعید داورپناه صفحات 51-61

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بخشش درمانی در شادکامی و کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش انجام پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی دانش آموزان پسر دوره ی اول متوسطه شهرستان زهک در سال تحصیلی 98-1397 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای در نهایت حجم نمونه ای به تعداد 30 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند و به پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (OHI) (1990) و کیفیت زندگی در مدرسه (QOSL) اندرسون و برو (2000) پاسخ دادند. گروه آزمایش 12جلسه 60 دقیقه ای بخشش درمانی بر اساس الگوی درمانی اصلی انرایت را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند نتایج نشان داد که بخشش درمانی بر شادکامی و کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان موثر بوده است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش بخشش درمانی باعث افزایش شادکامی و بهبود کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: بخشش درمانی، شاد کامی، کیفیت زندگی تحصیلی، دانش آموزان
  • علی وزیری مهر، سمانه سلیمی* صفحات 62-73
    هدف پژوهش حاضر مدل یابی ساختاری تاثیر امید تحصیلی بر درگیری تحصیلی با نقش میانجی خودکار آمدی تحصیلی بود که با روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری دانش آموزان متوسطه اول عشایر استان سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 99-1398، شامل 953 که 300 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه های امید تحصیلی خرمایی و کمری (1396)، درگیری تحصیلی ریوو تیسنگ (2011) و خودکارآمدی تحصیلی میگلی و همکاران(2000) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار لیزرل صورت گرفت. نتایج نشان داد که امید تحصیلی بر درگیری تحصیلی اثر مستقیم (55/0B=)، امید تحصیلی بر خود کارآمدی تحصیلی اثر مستقیم (59/0B=)، امید تحصیلی بر درگیری تحصیلی با نقش میانجی خود کار آمدی تحصیلی اثر غیر مستقیم (26/0B=) دارد. بر اساس یافته های پژوهش، بالا بودن امید تحصیلی دانش آموزان عشایر نقش موثری در درگیری تحصیلی آنان داشته، بنابراین پیشنهاد می گردد، برنامه هایی جهت افزایش امید تحصیلی دانش آموزان طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: امید تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی، مدارس عشایر
  • معصومه اکبری، سیاوش طالع پسند*، اسحق رحیمیان، علی اکبر امین بیدختی صفحات 74-102

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی مداخله یکپارچه نگر شکست عاطفی بر بهبود نشانگان ضربه عشق، تاب آوری تحصیلی، بهزیستی تحصیلی و تمایزیافتگی خود در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل برابر بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه دولتی شهرستان نیشابور در سال تحصیلی 1398-1397بودند (2215N=). از بین دانشجویان دچار شکست عاطفی (کسب نمره بالاتر از 16 در سیاهه نشانگان ضربه عشق راس، 1999) که 89 نفر بودند، 36 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و سپس در گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (18 نفر) به صورت تصادفی گمارده شدند. به گروه آزمایش، برنامه مداخله یکپارچه نگر شکست عاطفی اکبری، طالع پسند، رحیمیان بوگر و امین بیدختی (1397) طی 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش داده شد. شرکت کنندگان پرسشنامه های نشانگان ضربه عشق (راس، 1999)، تاب آوری تحصیلی (سامویلز، 2004)، بهزیستی تحصیلی (پیترینن، سوینی و پیهالتو، 2014) و تمایزیافتگی خود (اسکورون و فریدلندر، 2003) را تکمیل کردند. داده ها با تحلیل اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مداخله یکپارچه نگر شکست عاطفی با ضریب توافقی بالای 90/0 که توسط 9 نفر از داوران متخصص سنجیده شد، توانست در بهبود نشانگان ضربه عشق (79/0=Eta)، مهارت های ارتباطی (67/0=Eta)، جهت گیری آینده (38/0=Eta)، مساله محوری و مثبت نگری (95/0=Eta)، بهزیستی تحصیلی (23/0=Eta)، آمیختگی با دیگران (11/0=Eta)، بریدگی عاطفی (14/0=Eta) و جایگاه من (78/0=Eta) اثرات مثبتی در مرحله پس آزمون داشته باشد و این اثر تنها در ارتباط با بعد واکنش هیجانی در مرحله پس آزمون معنادار نبود. در مرحله پیگیری نیز در تمام متغیرها به جز مساله محوری و مثبت نگری (بعد تاب آوری تحصیلی) و تمام ابعاد تمایزیافتگی خود اثربخشی مداخله معنادار بود (01/0>p). مداخله یکپارچه نگر شکست عاطفی می تواند برنامه ای موثر و کارآمد در حوزه ارتقای سلامت روان و پیشگیری از بروز مشکلات هیجانی و تحصیلی در دانشجویان باشد. لذا از این برنامه می توان جهت ایمن سازی دانشجویان در برابر مشکلات مختلف روانی، اجتماعی و تحصیلی استفاده نمود و پیشنهاد می شود مراکز مشاوره دانشگاه ها به طور گسترده از این مداخله بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مداخله یکپارچه نگر، شکست عاطفی، نشانگان ضربه عشق، تاب آوری تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، تمایزیافتگی خود، دانشجویان
  • زهرا جعفری*، سهراب عبدی زرین صفحات 103-122

    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی سازگاری تحصیلی بر اساس اشتیاق تحصیلی، هویت تحصیلی و پایستگی تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر قم در سال تحصیلی 98- 1397تشکیل دادند که از حدود تقریبی 20000 نفر، تعداد 377 دانش آموز به روش نمونه گیری  تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد سازگاری تحصیلی سینها و سینک(1993)، پرسشنامه استاندارد منزلت های هویت تحصیلی واز و ایزاکسون(2008)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز، بلومنفیلد، پاریس(2004) و پرسشنامه پایستگی تحصیلی مارتین و مارش(2008) بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه با استفاده از نرم افزار22   SPSS انجام شد. یافته ها نشان داد که سازگاری تحصیلی با مولفه های اشتیاق تحصیلی(اشتیاق تحصیلی رفتاری، اشتیاق تحصیلی عاطفی و اشتیاق تحصیلی شناختی)، هویت تحصیلی موفق، هویت تحصیلی دنباله رو و پایستگی تحصیلی رابطه ی مستقیم و معنادار دارد و با هویت تحصیلی سردرگم و هویت تحصیلی دیررس رابطه ی معکوس و معنادار دارد (05/0>p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 3/58 درصد از واریانس سازگاری تحصیلی از طریق مولفه های اشتیاق تحصیلی، مولف های هویت تحصیلی و پایستگی تحصیلی قابل پیش بینی است. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که اشتیاق تحصیلی، پایستگی تحصیلی و هویت تحصیلی موفق و دنباله رو به کاهش مشکلات سازگاری اجتماعی، عاطفی و تحصیلی دانش آموزان می انجامد و موجب ارتقا سطح سازگاری تحصیلی آنان می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، هویت تحصیلی، پایستگی تحصیلی
  • مریم نظری، حمدالله منظری توکلی*، امان الله سلطانی، ویدا سادات رضوی نعمت اللهی صفحات 123-134

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عملکرد تحصیلی و انگیزش تحصیلی با یادگیری خودراهبر به منظور ارایه مدل مناسب انجام شد. روش تحقیق توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری عبارت اند از تعداد دانش آموز دوره متوسطه مدارس دولتی شهرستان سیرجان در سال تحصیلی 96-1395 که تعداد 90 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه سنجش عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999)، مقیاس انگیزش تحصیلی والراند و همکاران (1992) و پرسشنامه سنجش خودراهبری در یادگیری فیشر و همکاران (2001) از دانش آموزان جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج نشان دادند شاخص ریشه میانگین مجذورات تقریب (RMSEA) برابر 016/0 است و مدل از برازندگی خوبی برخوردار است. همچنین قدرت رابطه میان عملکرد تحصیلی با یادگیری خودراهبر برابر 78/0 و قدرت رابطه میان انگیزش تحصیلی با یادگیری خودراهبر برابر 59/0 است (05/0 > p) که نشان می دهد همبستگی مطلوب است. بنابراین بهبود عملکرد تحصیلی و انگیزش تحصیلی در مدارس در یادگیری خودراهبر تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی، یادگیری خودراهبر
  • سعید سیف درخشنده، اکبر عطادخت*، نادر حاجلو، نیلوفر میکائیلی صفحات 135-153

    این پژوهش با هدف مدل یابی گرایش دانش آموزان به فضای مجازی بر مبنای عوامل فردی، زمینه ای و محیطی و پیامدهای روان شناختی آن انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده و کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر اردبیل به تعداد 21714 نفر جامعه آماری این پژوهش بودند که از بین آن ها 340 دانش آموز با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه های استاندارد آزمون اعتیاد اینترنتی "یانگ" (1998)، مقیاس افسردگی، اضطراب و فشار روانی"لاویبوند" (1995)، مقیاس انزوای اجتماعی"راسل" (1976) و پرسشنامه شخصیتی"وودورث" (2001) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل عاملی و تحلیل مسیر انجام گرفت. یافته ها نشان داد که تمامی ضرایب اثر مستقیم مسیرها معنی دار هستند و از میان آن ها ضرایب اثر مستقیم از عوامل فردی بر رضایت کاربر (ضریب اثر 14/0 و مقدار 40/2T=) و گرایش به فضای مجازی (ضریب اثر 10/0 و مقدار 46/2T=) و ضریب اثر مستقیم از عوامل محیطی بر رضایت کاربر (ضریب اثر 10/0 و مقدار 66/1T=) در سطح 05/0>P و بقیه ضرایب در سطح 01/0>P معنی دار هستند. همچنین تمامی ضرایب اثر غیرمستقیم متغیرها به جزء ضریب اثر غیرمستقیم محیطی به روی گرایش به فضای مجازی از طریق رضایت کاربر در سطح 01/0>P معنی دار هستند. برازش داده ها نشان دادند: گستردگی اینترنت، دسترسی راحت، ارزان و کم هزینه بودن و همچنین محتوای سایت ها و شبکه های اجتماعی، احساس تنهایی و تعامل با دیگران از جمله عوامل گرایش به فضای مجازی هستند و تاثیر زیاد آن بر اعتیاد به اینترنت، خشونت، انزوای اجتماعی، اضطراب و افسردگی بیانگر آن است که گرایش به فضای مجازی بیشتر از چه منابعی سرچشمه گرفته و چقدر در بروز و یا تشدید اختلال های روانی افراد می توانند موثر باشند و این موضوع می تواند زنگ خطری باشد برای اولیاء خانواده و مدرسه و همچنین مسیولین و تصمیم گیران جامعه که به نحو مقتضی و موثر در مدیریت استفاده از این فن آوری نقش آفرین باشند.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، تحلیل مسیر، اعتیاد به اینترنت
|
  • Mahnaz Mehmanpazir *, Noorali Farokhi Pages 1-19

    The purpose of this study was to compare executive function, emotional regulation and Working memory in students with and without anxiety. The present study was descriptive and used a causal-comparative design. The population of the study consisted of all sixth grade male elementary students in Varamin in academic year 2017-2018. A sample of 150 students (75 students with anxiety And 75 students without anxiety) gathered by Cluster random sampling and participated in a causal- comparative study. In order to diagnose Anxiety disorder, an executive function test was first taken. Both groups of students were Matched in terms of intelligence, parental education, age and gender. The data were collected through the Coolidge Executive Functioning Questionnaire (2002), the Garnfsky Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2002), the Daneman & Carpenter Working Memory Questionnaire (1980), and the Reynolds & Richmond Manifest Anxiety Scale (1987). Independent t-test and multivariate analysis of variance were used to analyze the data. The Findings showed that Students with anxiety have lower mean scores in executive function test than students without anxiety and the difference is statistically significant (t =- 5.51, df = 59, sig = 0.001). Findings also showed that the mean scores in refocusing / planning strategies, positive evaluation and acceptance (components for emotional regulation) in the group without anxiety is higher than with anxiety and other strategies in the group with anxiety are higher than the group without anxiety. Finally, the different mean score for working memory (t = 0.84, df = 59, sig = 0.4) in the two groups (students with and without anxiety) was not significant. high anxiety is more likely to result in problems for executive functions, emotional regulation and working memory. Considering above mentioned finding, it seems that in order to increase the physical, mental and social health of students, executive functions and cognitive emotion regulation strategies training is absolutely essential.

    Keywords: cognitive emotional regulation, working memory, executive function
  • Zaynab Mozafari, Mohammad Hosain Abdollahi *, Valiolah Farzad, Yahya Ghayedi Pages 20-29

    The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of training critical thinking based on the Paul-Elder model, on students' critical thinking skill. The study method was quasi-experimental with Non-equivalent control group design and follow-up stage. The statistical population included all female students aged 15 to 18 years in Tehran. Using simple multistage sampling method, 40 students in grade ten were selected and put into two groups, 20 in the experimental group and 20 in the control group. After conducting the research, five students from each group were removed due to unwillingness to continue participating in the research, failure to complete the questionnaire in the post-test or follow-up stages. Interventions related to teaching critical thinking were performed in 10 sessions of 90-minute training, two sessions per week, for the students in the experimental group. The instrument of this research was the California Critical Thinking Questionnaire Form B. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and SPSS software version 21 were used to analyze the data. The results showed that with pre-test control, there was a significant difference in increasing of critical thinking between experimental and control groups (p <0.05). This difference is also maintained in the follow-up stage. Therefore, it can be acknowledged that teaching critical thinking with Paul -Elder model leads to the promotion of critical thinking and this growth and development of levels of critical thinking will be maintained over time.

    Keywords: Paul-Elder model critical thinking training, critical thinking skill, Students
  • Ali Khaleghkhah, Ebrahim Aryani Ghizghapan *, Parvaneh Mohammadi Pages 30-50

    The purpose of this study was to investigate the effect of teaching based on art educational tools on students' academic burnout. This research based on the main strategy; is quantitative, based on data collection; is whole experiment with the control group and random assignment; based on analytical technique; is whole experiment type of pre-test and post-test design with the control group. The statistical population of this study was the students of intelligent schools in the 9th grade (first grade high school) in Sanandaj city in the academic year of 2017-2018. Sampling method was purposeful and 40 students selected randomly in two groups of experimental group (20 people) and control (20 people). Geography lessons were taught in the experimental group with teaching method based on art teaching tools and in the control group by conventional teaching methods in schools. To assess the burnout, a scalar burnout questionnaire was used. The data were analyzed by using the Multivariate covariance analysis (Mancova) with spss.vs.22 software. The result of the analysis showed that after modifying the pre-test scores, the effect of the factor between the subjects (membership in the experimental group and using method based on art tools, membership in the control group and the lack of use of the aesthetic method) on the dependent variables of burnout, academic fatigue, academic unwillingness and inadequacy are significant and causes the difference between the burnout and its triple components, in the control and experimental groups. The findings of the present study highlight the necessity of paying attention to teaching based on art educational tools and their positive effects in schools.

    Keywords: Teaching, Art teaching tools, academic burnout
  • Mohammadreza Etehadifar *, Hossein Jenabadi, Aboosaied Davarpanah Pages 51-61

    This research aims to determine the effect of forgiveness therapy on students happiness and the quality of their academic life . research method is semi-experimental regarding academic. statistical population of the research consisted of all male students in first good of high school in zahak city in academic year 2018-2019 . Finally , sample size of 30 people was selected using multi-stage cluster sampling .   to measure research variables , tow oxford happiness questionnaires (OHI) and the quality of life at school questionnaire (QOSL) were used which reviewed by Anderson and brou (2000) and forgireness therapy training was held for tweleve 60 minutes sessions (fire weeks and tow sessions each week) for test group based on main therapy pattern . in this research , descriptive (frequency distribution , calculation of central indices) and inferential statistics ( Kolmogorov – smirnor test , levene test , single variable covariance analysis and multi – variable covariance analysis ) were used to data analysis . the results showed that forgiveness therapy training has effect on students happiness and the Quality of their academic life . ie . forgiveness  therapy training causes increase in happiness and improve students .quality of academic life.

    Keywords: forgiveness therapy . happiness, the quality of academic life, Students
  • Ali Vazirimehr, Samaneh Salimi * Pages 62-73
    The present research set to evaluate the structural modeling of academic hope on academic involvement with the mediating role of academic self-efficacy conducted by correlational model and SEM. The statistical population consisted of the first-grade nomad high school students of Sistan and Baluchistan province in 2019-2020; 300 individuals were selected as a research sample using From Krejcie and Morgan's table, they were selected as a stratified random sample. Khormaei and Kamari's academic self-efficacy questionnaire (2017), Ryu Tisang's academic involvement (2011), and the academic self-efficacy questionnaire of Migli et al. (2000) were used to collect data. The questionnaire structure validity was calculated and confirmed using confirmatory factor analysis. The questionnaire reliability was obtained at 0.83, 0.90, and 0.85 using Cronbach’s alpha coefficient, respectively. Data was analyzed by Lisrel software. The results showed that academic hope had a direct effect on academic engagement (B = 0.55), academic hope had a direct effect on academic self-efficacy (B = 0.59), academic hope on academic engagement with the mediating role of academic self-efficacy had an indirect effect (B =26/0). According to the findings, the high academic hope level of nomad students has an effective role in their academic involvement. It is recommened to design and execute some plans to increase students’ academic hope.
    Keywords: Academic Hope, Academic Self-Efficacy, Academic involvement, Nomadic Schools, Zahedan
  • Masoumeh Akbari, Siavash Talehpasand *, Issaq Rahimian Boogar, Ali Akbar Amin Bidakhti Pages 74-102

    The consequences of personal, family, social and educational harm caused by students' emotional breakdowns in society are very significant. The present study aimed to evaluate the effectiveness of an integrated emotional failure intervention on improvement of love trauma syndrome, academic resiliency, academic well-being, and self-differentiation in students with emotional failure. The research method was quasi-experimental research and pre-test, post-test, follow-up with equal control group were used. The statistical population included all government students of Neishabour city in the academic year 2018-2019 (N = 2215). Among the students with emotional failure (scoring above 16 in the list of Ross Love Trauma Syndrome, 1999) who were 89, 36 were selected by random sampling method and then in two groups of experimental (18) and control (18). Were randomly assigned. The experimental group was trained in an integrated emotional failure intervention program Akbari, Talepsand, Rahimian Bogar and Amin Beidakhti (2018) in 8 sessions of 70 minutes and the control group did not receive any training. This treatment program was an integrated combination of positivist psychotherapy theory and selection theory, which was set in 6 treatment units and 27 themes. Participants completed questionnaires on love trauma syndrome (Ross, 1999), academic resilience (Samuels, 2004), academic well-being (Petrinen, Sweeney, & Pihalto, 2014) and their differentiation (Scorron and Friedlander, 2003). ‌ were analyzed by repeated measures analysis and LSD post hoc test using SPSS-25 software. The results showed that the integrated-emotional intervention of emotional failure with an agreement coefficient above 0.90, which was measured by 9 expert judges, was able to improve love trauma syndrome (Eta = 0.79), communication skills (67.67). Eta = 0), future orientation (Eta = 0.38), problem orientation and positivity (Eta = 0.95), academic well-being (Eta = 0.23), integration with others (= 0.11) Eta), emotional attachment (Eta = 0.14) and my position (Eta = 0.78) had positive effects in the post-test phase and this effect was not significant only in relation to the emotional response dimension in the post-test phase. In the follow-up stage, the effectiveness of the intervention was significant in all variables except problem-orientation and positivism (educational resilience dimension) and all dimensions of self-differentiation (p <0.01). Integrated emotional failure intervention can be an effective and efficient program in promoting mental health and preventing emotional and academic problems in students. Therefore, this program can be used to protect students against various psychological, social and academic problems, and it is suggested that university counseling centers make extensive use of this intervention.

    Keywords: Outright Intervention, Love Failure, Love trauma syndrome, academic resilience, Academic Well-being, Self-Differentiation, Students
  • Zahra Jafari *, Sohrab Abdizarin Pages 103-122

    This research was done to predict academic adjustment based on school engagment, academic identity and academic buoyancy among students. This research describ the type of correlation and its statistical society was consist of all the female students of secandary schools of Qom in academic year of 2018-2019  Out of approximately 20,000 students, 377 students were selected by multi-stage cluster random sampling. Sinha and Singh academic adjustment standard questionnaire(1993), Was and Isaacson academic identity status standard questionnaire(2008), Fredricks, Blumenfeld and Paris school engagment questionnaire(2004) and Martin and Marsh academic buoyancy questionnaire(2008) were our research tools. Statistical analysis of data was done by Pearson correlation test and with SPSS22 software, multivariate regression was achieved. Reseasrch findings showed a positive and meaningful relation between school engagment components(Behavioral, cognitive and emotional school engagment), successful academic identity, follower academic identity and academic buoyancy with academic adjustment and there was a negative and meaningful relation between confused academic identity and serotinous academic identity with academic adjustment (p<0/05).  Regression analysis results showed that 58.3% of the variance of academic adjustment can be predicted through  the  school engagment components, academic identity components and academic buoyancy. Reseasrch findings showed that  Various interventions aimed at improving school engagment, academic buoyancy and successful academic identity and reducing the social, emotional and academic adjustment problems of students and Improves their level of academic adjustment.

    Keywords: academic adjustment, school engagment, academic identity, academic buoyancy
  • Maryam Nazari, Hamdollah Manzari Tavakoli *, Amanollah Soltani, Vidasadat Razavi Nematollahi Pages 123-134

    The purpose of this study was to investigate the relationship between academic performance and academic motivation with self-directed learning in order to present an appropriate model. The research method was descriptive-correlational and the statistical population consisted of high school students in public schools of Sirjan city in the academic year of 2015-2016. 90 of them were selected by multistage cluster random sampling. Ninety high school students from the public schools of Sirjan, who were studying in the academic year of 2015-2016, were selected using multistage cluster random sampling. Data were collected using Fam and Taylor (1999) Academic Performance Scale, Valerand et al. (1992) Academic Motivation Scale, and Fisher et al. (2001) Self-directed Learning Questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling and LISREL software. The results showed that the root mean square approximation index (RMSEA) is 0.016 and the model has good fit. Also the power of the relationship between academic performance with self-directed learning was 0.78 and the power of the relationship between academic motivation with self-directed learning was 0.59 (p <0.05) which indicates a good correlation. Therefore, improving academic performance and academic motivation in schools have an impact on self-directed learning.

    Keywords: Academic Performance, academic motivation, Self-directed learning
  • Saeed Seif Derakhshandeh, Akbar Atadokht *, Nader Hajloo, Nilofar Mikaeili Pages 135-153

    The aim of this study was to modeling the tendency of students to cyberspace based on individual, contextual and environmental factors and its psychological consequences. The research method was descriptive-correlational and all high school students in Ardabil were 21,714 statistical population of this study, of which 340 students were selected as a research sample using Krejcie and Morgan sampling table using multi-stage cluster sampling method. To collect the data, a researcher-made questionnaire and standard questionnaires of Young Internet Addiction Test (1998), Lovibond Depression, Anxiety and Stress Scale (1995), Russell Social Isolation Scale (1976) and a questionnaire The character "Woodworth" (2001) was used. Data analysis was performed using factor analysis and path analysis methods using SPSS 26, LISREL and AMOS softwares. The results showed that all the direct effect coefficients of the routes are significant and among them the direct effect coefficients of individual factors on user satisfaction (effect coefficient 0.14 and T value=2.40) and tendency to cyberspace (effect coefficient 0.10 and The value of T value=2.46 and the coefficient of direct effect of environmental factors on user satisfaction (effect coefficient of 0.10 and T value=1.66) are significant at the level of P<0.05 and other coefficients at the level of P<0.01. Also, all the indirect effect coefficients of the variables, except for the indirect indirect effect coefficient, are significant on the tendency to cyberspace through user satisfaction at the level of P<0.01. The data showed that the vastness of the Internet, easy access, cheapness and low cost, as well as the content of sites and social networks, feelings of loneliness and interaction with others are among the factors tending to cyberspace and its high impact on Internet addiction, violence, social isolation. Anxiety and depression indicate that the tendency to cyberspace originates more from what sources and how much they can be effective in the occurrence or exacerbation of mental disorders, and this can be a wake-up call for parents and school, as well as community leaders and decision makers so appropriate and effective syntax in managing the use of this technology to play a role.

    Keywords: Cyberspace, path analysis, Internet addiction