فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 44 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 44 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ندامان*، محسن ملک افضلی اردکانی صفحات 5-25

    «قرارداد سلف موازی» یکی از قرارداد هایی است که با انگیزه تامین مالی و توسعه در بازار ثانویه طراحی شده است. برای این قرارداد اقسامی ترسیم شده است که هریک با ویژگی های خود ارزیابی می شود. میزان انطباق این قرارداد با ضوابط فقهی و حقوقی مقرر در «عقد سلف»، مساله ای است که پژوهش حاضر با روش تحلیلی - توصیفی بر اساس آن سامان دهی شده است. گفتنی است برای سازگاری چنین قرارداد هایی با ضوابط فقهی و حقوقی، توجیهات یا ساز وکارهای اجرایی نیز صورت پذیرفته است؛ با این حال در این نوشتار کوشش شده است تا ضمن بازشماری پاره ای از نکات و ایرادهایی که در این زمینه وجود دارد، برخی از پاسخ های داده شده در این باره نقد و بررسی شود. برآیند این پژوهش، بیانگر این است که برخلاف برخی از باورهای مطرح شده دراین زمینه، ساختار رایج چنین قراردادی با ضوابط فقهی معتبر در«عقد سلف»، منطبق نیست.

    کلیدواژگان: سلف موازی، بازار ثانویه، عقد جایز، عقد لازم
  • حامد رحمانی*، صالح نوری، سیده زهرا پور میر اسماعیل صفحات 27-49
    یکی از مباحث عمده در مورد وقف، تقسیماتی است که در مورد آن صورت می گیرد و هریک ناظر به جهت ویژه ای از وقف است و احکام و آثار خاصی را در مورد انواع وقف بیان می دارد. از جمله و در مشهورترین تقسیم، وقف را بر مبنای نیت و اراده واقف در هنگام انشای صیغه وقف و تعیین یا عدم تعیین موقوف علیهم، به دو نوع «وقف عام» و «وقف خاص» منقسم ساخته اند.با این حال، تقسیم بندی جدیدی از وقف را نیز می توان تصور نمود که بر مبنای ویژگی های مال موقوفه صورت می گیرد و در آن، امکان یا عدم امکان انتفاع همزمان موقوف علیهم، معیار دسته بندی قرار می گیرد. بر این اساس، وقف به موجب اصطلاحات نوینی که در این پژوهش برای آن انتخاب شده به دو نوع «وقف ثابت» و «وقف در گردش» تقسیم می گردد که پژوهش فرارو -به عنوان نخستین اثر تحقیقی در این زمینه در روشی توصیفی تحلیلی به بررسی آن می پردازد. هدف از این پژوهش، معرفی و تحلیل نظری این نوع از وقف بر مبنای آرای استدلالی فقه امامیه بوده و ضرورت آن، شناسایی نوع جدیدی از موقوفات است که از حیث احکام و آثار با انواع دیگر وقف تفاوت دارد. در وقف در گردش، مال وقفی به صورت ترتیبی در اختیار موقوف علیهم قرار می-گیرد و آنان به صورت دورانی و گردشی، از موقوفه بهره مند می شوند و هر منتفع پس از انتفاع، آن را در اختیار فرد دیگر قرار می-دهد. نتایج پژوهش، از شمول ادله مشروعیت وقف نسبت به این نوع جدید و وجود شرایط صحت در آن حکایت دارد.
    کلیدواژگان: وقف، وقف در گردش، مال وقفی، انواع وقف
  • عباس میرشکاری، سید محمدامین حسینی* صفحات 51-73

    حیله شرعی به معنای راه کاری است که بنابر قواعد کلی، طرفین برای استفاده از آن، مجاز هستند اما از آنجا که قصد طرفین از به کار گیری آن، فرار از ممنوعیت ها و محدودیت های شرعی و قانونی است، درباره، صحت آن در فقه اختلاف نظر وجود دارد. برخی، قایل به جواز آن هستند. برای اثبات این سخن نیز، به اصل صحت استناد می شود. در مقابل، برخی دیگر بر این باورند که حیله شرعی باطل است، عمده دلیل قایلان به بطلان حیل شرعی، قبح نقض غرض شارع می باشد. یعنی غرض شارع از تحریم ربا وجود ظلم و سایر مفاسدی در ربا بوده است. اگر با تغییر عنوان و در عین حال وجود چنین مفاسدی آن را مباح بداند دچار تناقض در جعل و نقض غرض گردیده و نقض غرض قبیح است و عمل قبیح از شارع سر نمی زند. در نظام حقوقی نیز، همانند این اختلافات قابل مشاهده است، از قانون مدنی نیز، رویکرد واحدی قابل استنباط نیست، با این حال، به نظر می رسد در پناه اصول کلی، باید مسئله را حل کرد. رویکرد اتخاذ شده در این مقاله تاکید بر قصد واقعی برای انشا معامله است. باید دید که با وجود به کارگیری حیله، همجنان طرفین قصد جدی برای انجام معامله دارند یا خیر. پاسخ منفی به این پرسش، معنایی جز بطلان معامله نخواهد داشت. در مقاله حاضر تلاش می شود با معرفی یک پرونده، جدا از بحث نظری در این ارتباط، رویکرد رویه قضایی نیز ترسیم شود.

    کلیدواژگان: حیله، حیل شرعی، ربا، اصل صحت، نقض غرض
  • سید محمود اندرزگو*، حسین نواده توپچی صفحات 75-93

    جهانی شدن و جهانی سازی از مفاهیمی است که در دهه پایانی قرن بیستم تاثیر عمیقی بر بسیاری از جریانات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داشته است. جهانی شدن بیانگر نوعی جهان بینی و اندیشیدن درباره جهان به عنوان یک منظومه کلان و به هم پیوسته است که می تواند چارچوب مفهومی برای تبیین واقعیت های جاری جهان باشد. جهانی سازی نیز مفهومی همسو و مرتبط با جهانی شدن است. با این که در اسلام آموزه های - نظیر دعوت و تبلیغ جهانی و خلافت فراگیر اسلامی- وجود دارد که بیانگر جهانی بودن آن است، اما با نظریه متداول جهانی شدن و جهانی سازی در تضاد است. در این پژوهش نشان داده خواهد شد که نظریه جهانی شدن با قاعده فقهی «نفی سبیل» در تضاد است. قاعده نفی سبیل که به طور مشخص تن دادن به جهانی سازی و جهانی شدن را به نوعی مقدمه ایجاد سبیل و سلطه می داند. بررسی این قاعده فقهی و تضاد آن با جهانی سازی، محور بحث این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: : اسلام، جهانی شدن، جهانی سازی، نفی سبیل، سلطه
  • مینو قره بگلو*، یحیی جمالی صفحات 95-124

    حریم و رعایت یا عدم رعایت آن در بسیاری از مقوله های جامعه امروزی، جزو دغدغه های اصلی افراد جامعه است. با توجه به نوع زندگی امروزی، حریم افراد در بسیاری از موارد در زندگی روز مره نقض شده و مسایل و مشکلاتی من جمله سلب آسایش و ایجاد مزاحمت برای افراد را به همراه دارد. دین اسلام نیز با توجه به جامعیت خود، در این مقوله احکامی دارد که در این تحقیق با هدف بررسی نحوه و میزان تحقق این احکام در معماری و شهرسازی ایران، به شناخت و دسته بندی احکام موجود و بررسی چگونگی تحقق احکام عملی مستخرج، در مقیاس محلی و در محدوده محله خان یزد پرداخته شد. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی و طریقه گرد آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. نتایج تحقیق بیانگر مصادیق متعددی از رعایت حریم در ابعاد مختلف آن و در بستر مورد بررسی است که مواردی همچون عدم قرارگیری درب منازل روبروی هم، کمترین میزان منافذ از کاربری های مسکونی به سوی معبر، درون نشستگی ورودی منازل نسبت به کوچه، همترازی ارتفاع مسجد با بافت اطراف محله، عقب نشستگی حجره های اطراف میدان خان نسبت به معبر اصلی، تفکیک حوزه سواره و پیاده در بیشتر نقاط محله، حفظ حریم آب با کمک انتقال آب از طریق قنات، عدم ازدحام در سطح محله حتی در بازارها و بازارچه ها و غیره، از این قبیل اند. همچنین میزان تحقق حریم از مجموع جهات نیز در سطح مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: حریم، فقه اسلامی، معماری قاجار، معماری اسلامی
  • محمد رضوانی راد*، ابوالفضل رنجبری، ناصر رهبر فرش پیرا صفحات 125-146

    حق آزادی رفت و آمد از حقوق بنیادین انسانهامحسوب می شود که مورد تصریح نظام های حقوقی مدرن، کنوانسیونها، اسنادبین المللی و حقوق داخلی می باشد.در این مقاله حق مذبور از منظر حقوق ایران و اسنادوکنوانسیون های بین المللی با تاکید بر مقررات صدور ویزا مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفت. مطالعات انجام شده نشان می دهد که صدور ویزا به عنوان یکی از اسناد مرتبط با حق آزادی رفت و آمد، در اسناد بین المللی و حقوق داخلی از صلاحیت های انحصاری دولت ها محسوب می شود ولی در اسناد منطقه ای در خصوص پناهندگان، مهاجرین قانونی، بیماران، ورزشکاران، افراد بی تابعیت، هنرمندان، محققان، یک مسیولیت تکلیفی محسوب می شوددر نظام حقوقی ایران درمورد آزادی ترک کشوررضایت کتبی شوهر برای خروج زن از کشور و خروج برای دارندگان اسراردولتی یا نظامیان با محدودیت مواجه هستندو همچنین مولفه های آزادی رفت و آمد در اسنادبین المللی با مشکلات وسخت گیری های فراوان روبرو هستند. یافته های تحقیق نشان می دهد که هنوز اجماع جهانی در خصوص تدوین قوانین متقن صدور ویزا توسط دولت ها نیست. هدف این مقاله با رویکرد جامع، مطالعه و بررسی گروه های مهم تاثیرپذیر از حق مذکور و محدودیت ها و تسهیلاتی که دولت ها در صدور ویزا دارند مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آزادی رفت و آمد، ویزا، اسناد بین المللی، نظام حقوقی ایران، حقوق بشر
  • سید حسن حسینی مقدم*، وجیهه رستگاری صفحات 147-163

    یکی از مصداق های مسیولیت اسباب متعدد در برابر خسارت واحد، مسیولیت مالکین آپارتمانها در برابر خسارت ناشی از قسمتهای مشترک است. در حقوق ایران استناد عرفی فعل زیانبار به عامل آن مبنای مسیولیت بوده و نظریه تقصیر می تواند در تشخیص عرفی و فعل و رفتار نامتعارف مالکان آپارتمان ها در مراقبت از قسمتهای مشترک راهگشا باشد.طبق قاعده«من له الغنم فعلیه الغرم» مالکان به عنوان اشخاص منتفع از قسمت های مشترک،ضامن حفظ و نگهداری این قسمت ها بوده و به نظر برخی از فقها تلازم بین خسارت و فایده،خسارت ناشی از این قسمت ها را در وهله ی نخست متوجه مالکان می سازد.طبق مواد 4 و10 قانون تملک آپارتمانها سهم و تعهد هر یک از مالکین از هزینه قسمتهای مشترک به نسبت مساحت قسمتهای اختصاصی تعیین می گردد؛اکنون این پرسش مطرح است در فرض خسارت ناشی از قسمتهای مشاعی وعمومی ساختمان چه شخص یا اشخاصی مسیول اند ونحوه توزیع مسیولیت چگونه است؟در فرض آنکه خسارت ناشی از عدم رعایت اصول فنی ساختمانی ومتوجه سازنده بطور خاص نباشد،هر یک از مالکین مشاعی به تناسب سهم اختصاصی خویش از کل سهم اختصاصی ساختمان، در نگهداری و پرداخت هزینه های جاری ساختمان مسیول هستندودر جبران خسارات وارده به اشخاص ثالث دیگر نیز برهمین اساس بطور اشتراکی مسیول هستند وقاعده مسیولیت تضامنی ویا اعمال مسیولیت بطور تساوی، بر مالکین حاکمیت نخواهد یافت.مگر اینکه خسارت ناشی از تقصیر شخص معینی از مالکان ویا اشخاص ثالث باشد در این صورت شخص عامل مسیول محسوب می گردد. زیرا انتساب ضرر به مالک معین و اشخاص ثالث همانند قوه قاهره می تواند باعث تعدیل مسیولیت نسبی مالکان گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مشاعی، خسارت، آپارتمان، مالکان، قسمت های مشاعی
  • فضل الله رنجبر*، کاظم قاضی زاده، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 165-187

    پویایی فقه شیعه در پرتو ظرفیت های بالقوه حکم حکومتی و توجه بیش از پیش به عناوین ثانوی است. اعمال مجازات های بدنی(رجم، تازیانه، قطع عضو و اعدام) به عنوان حد، مغایر تعهدات حقوق بشری نظام جمهوری اسلامی ایران دانسته شده و واکنش هایی را در پی داشته است. حاصل این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، بیانگر آن است که با توجه به قاعده فقهی حرمت تنفیر از دین و گرایش های جهانی بر عدم اعمال مجازات های بدنی، امکان تحدید مجازات های مذکور وجود دارد. اگر چه مقتضای حکم اولی،ثبات و تبدیل ناپذیری مجازات های های بدنی، اما با توجه به نظرهای تفسیری نهادهای حقوق بشری و چالش های موجود، صدور حکم حکومتی بر مبنای« حرمت تنفیر از دین »، امکان پذیر و به طور موقت قابل اثبات است و حاکم اسلامی در تحدید مجازات های بدنی، اختیار دارد. دادگاه های ایران با تشخیص ولی فقیه، می توانند اعمال مجازات های بدنی را به حداقل رسانده و موجب اجتناب از مسیولیت بین المللی دولت و حفظ مصالح نظام شوند

    کلیدواژگان: حکم ثانوی، حکم حکومتی، مجازات های بدنی، تنفیر، حقوق بشر
  • بابک پورقهرمانی*، مهرداد تیموری صفحات 189-208
    گاه اهمیت جرم و یا شرایط مجرم به گونه ای می باشد که قانون گذار در کنار اجرای مجازات اصلی و تکمیلی با وضع مقرراتی، گونه ای دیگر از کیفرها با اثر محرومیت از برخی حقوق اجتماعی را ایجاد نموده که اجرای قهری این کیفرها از بعد حقوقی و اجرایی می تواند با چالش هایی روبرو شود. این مقاله باهدف بررسی چالش های مجازات های تبعی در حقوق کیفری ایران و سیر فرآیند تقنینی آن از نسخ مجازات های تبعی تا احیاء مجدد مجازات های تبعی، با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیلی به این نتیجه رسیده است که؛ مجازات های تبعی دارای چالش های متعدد حقوقی و اجرایی می باشد که ازجمله آن ها می توان به غیرقابل تخفیف و تبدیل بودن مجازات های تبعی، محرومیت دایمی از برخی حقوق اجتماعی، نامساوی و غیرقابل انعطاف بودن مجازات های تبعی، طولانی بودن مدت رفع سوءپیشینه کیفری، عدم حذف از سجل قضایی، اعمال مجازات های تبعی پس از توقف کیفرهای سالب حیات و حبس ابد، عدم پیش بینی مرجع خاص در اتمام مجازات های تبعی، اعمال مجازات های تبعی بر اساس قانون لاحق، عدم اعمال مجازات های تبعی برای شخص غایب و عدم پیش بینی گذشت شاکی بعد از اجرای حکم اشاره نمود.
    کلیدواژگان: مجازات های تبعی، محرومیت از حقوق اجتماعی، سوءپیشینه، اعاده حیثیت
  • علیمحمد حیدرسرلک*، سید رسول حسینی کوهستانی صفحات 209-229

    امروزه توسعه جهانی، سبک زندگی در خوردن و آشامیدن را متحول ساخته است و با گسترش روزافزون صنایع غذایی و علوم وابسته به آن، مسایل مستحدث فراوانی فراروی فقه اسلامی قرار گرفته است. در این میان رویکرد صنایع غذایی به فرآورده هایی بر پایه حشرات از یک سو و کثرت وجود این فرآورده ها در بازارهای اسلامی از سوی دیگر، مساله ای است که ضرورت آن موجب شد تا این تحقیق حکم فقهی حرمت حشره خواری را از منظر فقه اسلامی، با تاکید بر فقه امامیه، مورد بازخوانی مجدد قرار دهد. در تحقیقات پیش از این هرچند موضوع حشره خواری و منافع آن مورد تحقیق و بررسی قرارگرفته است اما عمده این تحقیقات از سوی محققان علوم تجربی انجام گرفته و زمینه اصلی پژوهش در آنها نیز بر پایه صنایع غذایی، کشاورزی و اقتصاد بوده است. از همین رو تحقیق حاضر در موضوع حکم حشره خواری، به لحاظ تکیه بر منابع فقهی همه مذاهب اسلامی از یک سو و انجام آن توسط دانش آموختگان علم فقه از سوی دیگر، برای اولین بار در قالب یک مقاله ارایه می گردد. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با رجوع به منابع فقهی مذاهب اسلامی، به ویژه مذهب امامیه، انجام گرفته است و پس از بررسی ادله حرمت حشرات در منابع مذکور مشخص گردید: برخلاف تلقی عمومی بر حرمت حشره خواری، در فقه اسلامی، حکم حشره خواری بین حلیت مطلق و حرمت مطلق نوسان دارد و در فقه امامیه نیز دلیل مورد اتفاقی که از سوی همه فقها پذیرفته شده باشد، بر حرمت خوردن حشرات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اطعمه. اشربه، حشره، حشره خواری. غذای حلال
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، علی حسینی فر صفحات 231-252
    افضای دختر نابالغ احکام و پیامدهای مختلفی دارد و از زوایای متعددی قابل بررسی و کاوش است. اهمیت موضوع و اختلاف فقیهان درباره ی برخی از احکام آن، ضرورت واکاوی مجدد ادله ی ثبوت آثار و پیامدهای افضا را بیش ازپیش می نمایاند. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای به کاوش در ابعاد این موضوع پرداخته، درصدد طرح ادله ای برای بازنگری در این موضوع فقهی است. به نظر می رسد در صورت مناقشه در ادله ی مثبت آثار فقهی افضا و اثبات زوال اتصاف به این عنوان، وجوب شرعی امتثال برخی آثار شرعی آن نیز قابل طرح و رد باشد، به ویژه که در این عصر، علم پزشکی و جراحی پیشرفت کرده است این سوال پیش می آید که اگر عیب افضا به وسیله عمل جراحی یا با وسایل دیگر از میان برود، آیا آثار فقهی مترتب بر افضا نیز ساقط می گردد یا نه؟ ادله ی مورد استناد حرمت ابدی و وجوب نفقه ی افضاشده، حتی در صورت بینونت و ازدواج با مرد دیگر، بر پایه اساس محکمی تکیه ندارد. نتیجه ی به دست آمده درباره ی تاثیر علاج افضا در اسقاط آثار فقهی افضا، مثبت است؛ زیرا علت ایجاد آثار، وجود عیب افضا بوده است و هنگامی که با مداوا و عمل جراحی، آن عیب از بین برود، این امر به معنای زوال علت آثار نیز است و به تبع آن، معلول که حرمت ابدی است، از بین می رود.
    کلیدواژگان: افضا، صغیره، حرمت ابدی، نفقه، دیه
  • سید حسن موسوی اصل*، سید فخرالدین علوی صفحات 253-272

    حضور نیروهای آمریکایی در خاک عراق و اصطکاک میان آنها و نیروهای نظامی و شبه نظامی عراقی و نارضایتی طیف وسیعی از احزاب سیاسی و مردم عراق از عملکردشان و مطالبه مردم، مقامات دولتی، سیاسی و مذهبی برای خروج آنها از عراق، مشروعیت حضور این نیروها در عراق را دچار چالش نموده است. در مقاله پیش رو در مقاله پیش رو با رویکردی تحلیلی ضمن پرداختن به مداخلات گسترده آمریکا در عراق، بررسی خواهد شد که موافقت نامه امنیتی بغداد واشنگتن و درخواست عراق از آمریکا برای مبارزه با داعش می تواند مشروعیت حضور نیروهای آمریکایی در عراق را احراز نماید یا اینکه محتوای این دو سند برای استمرار مشروعیت حضور این نیروها در عراق کافی نبوده و مصوبه پارلمان عراق (اخراج نیروهای بیگانه از عراق) به طور کامل حضور آنها را غیرمشروع نموده است. در نهایت آشکار می گردد که موافقت نامه امنیتی هر چند به صورت موقت موجب مشروعیت حضور نیروهای آمریکایی گردیده اما محدودیت زمانی این حضور مشروع تا سال 2011 بوده و به موجب موافقتنامه دولت عراق هر زمان پس از آن می تواند خروج نیروهای آمریکایی را درخواست کند. رضایت دولت عراق هم تابع محدودیت زمانی و شرایط مبارزه با داعش بوده که با سپری شدن 6 سال از این رضایت و شکست داعش آن رضایت آثار حقوقی خود را از دست داده است. مصوبه اخیر پارلمان عراق و صحه گذاردن اکثریت احزاب سیاسی و دولت عراق (نخست وزیر سابق و فعلی) به آن نیز بیانگر عدم مشروعیت حضور نیروهای آمریکایی در عراق است.

    کلیدواژگان: مداخلات آمریکا، مشروعیت حضور، موافقتنامه امنیتی بغداد واشنگتن، رضایت عراق، قواعد حقوق بین الملل
|
  • Hossein Nedaman *, Mohsen Malek Afzali Ardakani Pages 5-25

    The “parallel salaf contract” is one of the contracts created for the purpose of financing and development in the secondary market.There are also types created for this contract, each of which is evaluated with its own characteristics.The degree of compatibility of this contract with the jurisprudential and legal criteria explained in the“salaf contract” is an issue based on which the present study has been compiled by analytical and descriptive methods.It is worth mentioning that justifications or executive mechanisms have been created for the compatibility of such contracts with jurisprudential and legal criteria However, in this article, in addition to explaining some of the points and objections that exist in this field, some of the answers given in this regard are reviewed. The result of this research indicates that, contrary to some of the ideas expressed in this field, the common type of such a contract does not comply with the valid jurisprudential criteria in the “salaf contract”.

    Keywords: parallel salaf, secondary market, voidable contract, irrevocable contract
  • Hamed Rahmani *, Saleh Noori, Seyede Zahra Pourmiresmaeil Pages 27-49
    One of the main issues about waqf is the divisions that are made about it and each of them observes a specific direction of waqf and expresses certain rules and effects about different types of waqf. For example, the waqf has been divided into two types of "general waqf" and "special waqf" based on the intention of the endower and determining or not determining the beneficiaries of waqf.However, a new division of the endowment can also be imagined, which is based on the characteristics of the endowment property, in which the possibility or impossibility of simultaneous use of the beneficiaries is the criterion of classification. Accordingly, endowment is divided into two types of "fixed endowment" and "circulating endowment" that this research - as the first research work in this background - examines it in a descriptive-analytical way. The purpose of this study is to introduce and theoretically analyze this type of endowment based on the reasoning views of Imami jurisprudence and its necessity is to identify a new type of endowment that differs from other types of endowment. In the case of a circulating endowment, the endowment property is given to the beneficiaries of waqf in a sequential manner, and they benefit from the endowment in a rotating manner, and each beneficiary, after the use, gives it to the other person. The results of the research indicate the reasons for the legitimacy of the endowment for this new type and the existence of conditions for its validity.
    Keywords: Waqf, waqf in circulation, endowment property, types of waqf
  • Abbas Mirshekari, Seyyedmohammadamin Hosseini * Pages 51-73

    Sharia solution means a solution that, according to general rules the parties of contract are allowed to use it. But, as the parties’ purpose is to abscond from religious sharia and legal prohibitions and restrictions, there is some disagreements about its validity in Fiqh. Some faqis believe on using it. The principle of correctness is also invoked to prove this belief. In contrast, some believe that Sharia solution is invalid. The most significant reason for those who believe in its invalidity, is the obscenity of lawgiver's purpose violation.The purpose of lawgiver in banning usury is oppression or other kinds of corruption in it. By changing the title and at the same time allowing such corruption, the purpose would be violated. Therefore, the purpose is violated which is reprehensible and in fact, the lawgiver is not allowed to commit it. Also in legal system, similar contrasts are visible. The same approach could not be inferred from civil act. However, it seems that the issue should be solved regarding to general principles. In this article, an adopted approach is emphasized on real intention for creating contract. As a result, it should be considered that in spite of applying Sharia solution whether the two contracting parties have a serious intention to deal or not. The negative answer to this question, means nothing but contract's invalidity. In this article, by introducing a case study, apart from the theoretical discussion in this regard, an attempt is made to imagine a judicial procedure approach

    Keywords: solution, sharia solution, usury, principle of validity. purpose violation
  • Seyed Mahmoud Andarzgou *, Hossien Navadeh Toupchi Pages 75-93

    Globalization is one of the concepts that has had a profound impact on many political, cultural, social and economic currents in the last decade of the twentieth century. Globalization expresses a kind of worldview and thinking about the world as a macro and interconnected system that can be a conceptual framework for explaining the current realities of the world. Globalization is also a concept related to globalization. Although there are teachings in Islam - such as universal invitation and propaganda and an all-encompassing Islamic caliphate - that indicate its universality, it contradicts the common theory of globalization and globalization. In this research, it will be shown that the theory of globalization is in contradiction with the jurisprudential rule of "denying the mustache". The mustache negation rule, which explicitly considers submission to globalization and globalization as a kind of prelude to mustache and domination. The study of this jurisprudential rule and its contradiction with globalization is the focus of this article in a descriptive-analytical method.

    Keywords: İslam, Globalization, Globalism, Nafye sabil, Domination
  • Minou Ghareh Baglou *, Yahya Jamali Pages 95-124

    Privacy and its observance or non-observance in numerous categories of today's society is one of the key concerns of people in society. Regarding the way of life today, people's privacy is violated in many cases in daily life and brings about problems such as deprivation of comfort and disturbance for people. Based on its comprehensiveness, the religion of Islam has rulings in this category. In the current study, to investigate the manner and extent of realization of these rules in Iranian architecture and urban planning, the existing rules are identified and classified, and the way of implementing the practical rules extracted is studied at the local scale and in Khan Yazd neighborhood. The research method is descriptive-analytical, and the method of collecting information is library and field observations. The research results show several examples of privacy in its various dimensions and the context under study, such as the lack of opposite doors, the least number of openings from residential uses to the passage, the retreat of the entrance of houses compared to the alley, alignment of the height of the mosque with the surrounding texture, the retreat of the cells around Khan Square to the main passage, the separation of the riding and pedestrian areas in most parts of the neighborhood, maintaining water privacy by transferring water through aqueducts, lack of congestion in the neighborhood even in markets and bazaars, etc. Also, privacy in all respects is at a desirable level.

    Keywords: privacy, Islamic jurisprudence, Qajar architecture, Islamic Architecture
  • Mohammad Rezvanirad *, Abolfazl Ranjbari, Naser Rahbar Farsh Pira Pages 125-146

    The right to freedom of movement is one of the fundamental human rights as defined by modern legal systems, conventions, international documents and domestic law. Visa issuance was studied comparatively. Studies show that the issuance of visas, as one of the documents related to the right to freedom of movement, is an exclusive competence of states in international documents and domestic law, but in regional documents regarding Refugees, legal immigrants, patients, athletes, stateless persons, artists, researchers, is a statutory responsibility in the Iranian legal system regarding the freedom to leave the country. The components of freedom of movement in international documents face many problems and difficulties. The research findings show that there is still no global consensus on the enactment of sound visa regulations by governments. The purpose of this article is to study the important groups affected by this right and the limitations and facilities that governments have in issuing visas with a comprehensive approach.

    Keywords: Freedom of movement, visa, international documents, Iranian Legal System, Human Rights
  • Seyyed Hasan Hosseini Moghaddam *, Vajihe Rastegari Pages 147-163

    One example of multiple property liability for single damage is the liability of apartment owners for damage to common areas. In Iranian law, the customary invocation of a harmful act to the perpetrator is the basis of responsibility, and the theory of fault can be helpful in recognizing the custom and unusual behavior of apartment owners in caring for common areas. According to the rule " He who has the sheep is liable for the penalty", the owners, as the beneficiaries of the common parts, are the guarantors of the preservation and maintenance of these parts, According to some jurists, the connection between damage and benefit makes the owners responsible for the damage caused by these parts in the first place.According to Articles 4 and 10 of the Apartment Ownership Law,each owner's share and obligation The cost of common parts is determined by the area of private parts; now the question arises, assuming the damage caused by the common and general parts of the building, who is responsible and what is the distribution of responsibility?Assuming that the damages are not due to non-observance of construction technical principles and the builder pays special attention, each of the common owners is responsible for maintaining and paying the running costs of the building in proportion to their own share of the total dedicated share of the building.It is also jointly and severally liable for damages to other third parties and the rule of joint or several liability will not apply to the owners

    Keywords: Common liability, damages, Apartments, Owners, common areas
  • Fazlullah Ranjbar *, Kazem Ghazizadeh, Mohammad Kazem Rahman Setayesh Pages 165-187

    The dynamism of Shiite jurisprudence is in the light of the potential capacities of the government and more attention to secondary topics. The use of corporal punishment (stoning, flogging, amputation and execution) as a hadd has been considered contrary to the human rights obligations of the Islamic Republic of Iran and has provoked reactions. The result of this research, which has been written in a descriptive-analytical method, indicates that according to the jurisprudential rule of the sanctity of hatred of religion and global tendencies on non-imposition of corporal punishment, it is possible to limit the mentioned punishments. Although the requirement of the first sentence is the stability and irreversibility of corporal punishment , but according to the interpretive views of human rights institutions and the existing challenges, the issuance of a government sentence based on "sanctity of hatred of religion" is possible and temporary. It is provable and the Islamic ruler has the authority to limit corporal punishment. Iranian courts, at the discretion of the Supreme Leader, can minimize the use of corporal punishment and avoid the international responsibility of the government and protect the interests of the system.

    Keywords: Secondary sentence, governmental sentence, corporal punishment, hatred, Human Rights
  • Babak Pourghahramani *, Mehrdad Teymouri Pages 189-208
    Sometimes the importance of the crime or the circumstances of the offender is such that the legislator, in addition to enforcing the main and supplementary punishment by enacting regulations, has created other types of punishments with the effect of deprivation of some social rights. This article aims to investigate the challenges of subordinate punishments in Iranian criminal law and its legislative process from the abolition of subordinate punishments to the revival of subordinate punishments, using library documents and resources and has reached the conclusion that descriptive and analytical; Subsequent penalties have numerous legal and administrative challenges, including Irrevocability and conversion of subordinate punishments, permanent deprivation of some social rights, inequality and inflexibility of subordinate punishments, long period of elimination of criminal record, non-removal from judicial record, application of subordinate punishments after termination of life sentences and life imprisonment, no The special authority foresaw the completion of the subordinate punishments, the application of the subordinate punishments according to the subsequent law, the non-application of the subordinate punishments for the absent person and the non-prediction of the plaintiff's pardon after the execution of the sentence.
    Keywords: Subordinate punishments, deprivation of social rights, bad background, restoration of dignity
  • Alimohammad Heydarsarlak *, Seyedrasool Hoseynikohestani Pages 209-229

    Today, global development has changed the lifestyle of eating and drinking, and with the increasing expansion of the food industry and related sciences, many issues have been faced by Islamic jurisprudence. Meanwhile, the approach of the food industry to products containing insects and the abundance of these products in Islamic markets, was a problem to make this research necessary to re-read the jurisprudential ruling on the prohibition of insects from the perspective of Islamic jurisprudence, with emphasis on Imami jurisprudence.In previous research, although the subject of eating insects and its benefits have been researched, but most of that research has been done by researchers in experimental sciences and the main field of research in them has been based on food industry, agriculture and economics. Therefore, this research is done for the first time in the form of an article, both in terms of relying on the jurisprudential sources of all Islamic religions and in terms of the implementation of jurisprudence graduates.The research method is descriptive-analytical by referring to the jurisprudential sources of Islamic religions, especially the Imami religion. After examining the reasons mentioned in the sources for eating insects, it was determined: Contrary to the general understanding about the prohibition of eating insects in Islamic jurisprudence, the ruling on eating insects is suspended between the permissibility of all and the prohibition of all, and in Imami jurisprudence, there is no reason accepted by all jurists to be forbidden.

    Keywords: Insects, Foods:, Eating insects: Halal food
  • Abduljabar Zargoshnasab *, Ali Hosainefar Pages 231-252
    The immature girl's mind has different rules and consequences and can be explored from many angles. Given the importance of the subject and the differences of the jurisprudents over some of its rulings, the necessity of re-examining the proofs of the proofs of Imam Khomeini's works and its consequences is further advanced. This descriptive-analytical study, using documentary and library sources, explores the dimensions of this issue, and seeks to provide a rationale for revising this jurisprudence. In the event of a dispute over the positive arguments of al-'Af zah jurisprudence and proof of the decline of the connection, the religious necessity of copying some of its religious works may also be debated, especially as medical and surgical science has advanced in this age. If Jurisprudence is eliminated by surgery or by other means, will the Jurisprudence on Jurisprudence be abolished? The findings of the study indicate that the evidence cited for eternal dignity and the necessity of alimony, even in the case of intermarriage and marriage with another man, is not based on correctness. Creation of works has been the fault of Afzai. When treated with surgery, the defect disappears, which means eliminating the cause of the effects and, consequently, the effect of everlasting reverence is lost.
    Keywords: Afzah, small, nfaqah, Diyah
  • Seyed Hassan Mousavi Asl *, Seyed Fakhraldin Alavi Pages 253-272

    The presence of the US forces on Iraqi territory and the friction between them and the Iraqi military forces, and the dissatisfaction of a wide range of Iraqi political parties with their actions and the demand of the people, government, political and religious officials to leave Iraq, have criticized the legitimacy of their presence in Iraq.The present research, while addressing the widespread US intervention in Iraq, it will be examined whether the Baghdad-Washington security agreement and Iraq's request to the United States to fight ISIS could legitimize the presence of US forces in Iraq, or the content of these two documents is not enough for continuing legitimacy of the presence of US military forces in Iraq, and the resolution of the Iraqi parliament about expulsion of foreign forces from Iraq has completely outlawed their presence.Finally, it becomes clear that the security agreement, although temporarily legitimized the presence of US troops, but that legitimate time had limited until 2011. So, under the agreement, the Iraqi government can requests the withdrawal of US troops at any time thereafter.The consent of the Iraqi government has also been subject to the time and circumstances of the fight against ISIS, which has lost its legal effect after 6 years of this consent and the defeat of ISIS. The decision of the Iraqi parliament and the approval of the political parties and the Iraqi government (former and current prime minister) also indicate the illegitimacy of the presence of American forces in Iraq.

    Keywords: US Interventions, legitimacy of presence, Baghdad-Washington Security Agreement, the consent of Iraq, the rules of International Law