فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال نهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال نهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صابری*، صمد گودرزی، روح الله عسگری گندمانی صفحات 1-22

    شیوع ویروس کرونا باعث افزایش اضطراب بین عموم مردم و بالاخص اقشار در معرض خطر، همچون سالمندان، شده است. از این رو، شناسایی راهکارهای مقابله با اضطراب و مکانیسم عمل آن میان سالمندان امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر اضطراب ناشی از کروناویروس بین سه گروه از سالمندان، بر اساس فعالیت بدنی قبل و بعد از شیوع ویروس، بود. روش تحقیق ترکیبی از علی مقایسه‏ای و همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق را همه سالمندان بالای 50 سال شهرستان سمیرم تشکیل دادند. 42 سالمند ورزشکار فعال، 42 سالمند ورزشکار غیرفعال، و 42 سالمند غیرورزشکار به عنوان نمونه به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن تایید شد. تجزیه وتحلیل داده‏ها با استفاده از کلموگروف اسمیرنوف، تحلیل واریانس چندمتغیره، آزمون تعقیبی LSD، ضریب همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون چندمتغیره هم زمان انجام شد. نتایج نشان داد سالمندان ورزشکار فعال و غیرفعال در دوران شیوع ویروس از نظر سرمایه اجتماعی و ابعاد آن تفاوت معناداری با هم ندارند. اما سرمایه اجتماعی آن‏ها از سالمندان غیرورزشکار بیشتر است. سالمندان ورزشکار فعال کمترین میزان اضطراب و سالمندان غیرورزشکار بیشترین اضطراب ناشی از کرونا را تجربه کردند. همچنین نتایج نشان داد ابعاد شناختی و ارتباطی سرمایه اجتماعی بر اضطراب ناشی از کرونا تاثیر منفی و معناداری دارند. بنابراین، نتیجه گرفته می‏شود ورزش خانگی در دوران فاصله‏گذاری اجتماعی بیشتر از طریق تاثیرات فیزیولوژیکی و روانی باعث کاهش اضطراب ناشی از کرونا در سالمندان می‏شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، سالمندی، سرمایه اجتماعی، فعالیت بدنی، کرونا ویروس
  • حسین محمدی*، سید محمد موسوی مقدم صفحات 23-48

    واگرایی اجتماعی مانعی برای مدیریت فرایند تولید و بازتولید سرمایه اجتماعی است. زیرا واگرایی اجتماعی زمینه‏های تعامل و برقراری ارتباط و بیشینه‏سازی کمی و کیفی آن را از بین می برد و فرسایش سرمایه اجتماعی را به همراه می‏آورد. به همین علت، مدیریت سرمایه اجتماعی در گرو مدیریت عناصر و مولفه هایی است که به واگرایی اجتماعی دامن می‏زنند. بنیاد واگرایی اجتماعی بر عدم مدیریت تمایزهای اجتماعی نظیر تمایز‏های ملیتی و قومی، تمایز باورها و ارزش‏های ذهنی، تمایزات اقتصادی، و... استوار است. در این تحقیق تلاش می‏شود با روش تحلیلی توصیفی نقش تنوع ها و تمایزهای ملی و قومی در مدیریت سرمایه اجتماعی بررسی و به این پرسش پاسخ داده شود که «اصول مدیریت تمایزهای ملی و قومی در قرآن، که منجر به ارتقای سرمایه اجتماعی بشود، کدام است؟». به منظور پاسخ به این پرسش، ابتدا از جایگاه سنن ربوبی در تدبیر نظام اجتماعی انسان و به طور خاص سنت تفاوت ملی و قومی سخن رانده شده و سپس به اصول راهبردی قرآن برای مدیریت تفاوت های یادشده جهت جلوگیری از واگرایی اجتماعی پرداخته شده است. این اصول با عنایت به مولفه های شناختی و ارتباطی سرمایه اجتماعی صورت بندی شده است. اصل بازنمایی یگانگی هستی انسان ها به عنوان مولفه شناختی سرمایه اجتماعی، اصل «تعارف» به عنوان رویکرد ایجابی، و اصل «تقوای اجتماعی» به عنوان رویکرد سلبی برای مدیریت ارتباطات ملیت ها و قومیت های مختلف شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: تعارف، تفاوت اجتماعی، تقوا، سرمایه اجتماعی، واگرایی اجتماعی
  • فیروز امرایی، سید نجم الدین موسوی*، رضا سپهوند، امیرهوشنگ نظرپوری صفحات 49-76

    سازمان پدیده‏ای اجتماعی است که جهت دستیابی به اهداف مشترک، با استفاده از افراد و گروه‏هایی که با هم در تعامل اند، فعالیت می‏کند. چون سازمان پدیده‏ای اجتماعی است الگوها و هنجارهایی که اعضای ‏سازمان از آن تبعیت می‏کنند باید موزون و هماهنگ باشند تا سازمان دچار بی‏نظمی و آشوب نشود. در واقع سازمان‏ها به منزله پدیده‏های ‏اجتماعی می‏توانند دچار بی‏هنجاری‏، آشفتگی، بی‏نظمی، و آشوب شوند که از لحاظ نظری به این پدیده آنومی سازمانی گفته می‏شود. از‏ این ‏رو، پژوهش حاضر با هدف واکاوی پیشایندها و پسایندهای آنومی سازمانی انجام شد. این پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته و از نوع کیفی و کمی است. جامعه ‏آماری پژوهش را خبرگان، متشکل از مدیران صفی و ستادی در بانک رفاه ‏کارگران لرستان، تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند و اصل کفایت نظری تعداد 30 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه‏ساختار‏یافته و در بخش کمی از پرسشنامه بهره گرفته شد. به این‏ ترتیب اطلاعات به‏دست‏آمده در بخش کیفی با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش کدگذاری و در بخش کمی با روش دلفی فازی تحلیل شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که فضای غیراخلاقی حاکم بر سازمان، رهبری و مدیریت ضعیف، خویشاوند‏سالاری و تبعیض، ارتباطات ضعیف، عدم شایسته سالاری، و فقدان نظام ارزشیابی مناسب مهم‏ترین پیشایندهای آنومی سازمانی هستند. علاوه بر این، کاهش عملکرد فردی و سازمانی، فساد اداری، کاهش سود‏آوری و سهم‏ بازار، عدم رقابت‏پذیری، کاهش وفاداری، و از دست دادن مشتریان مهم ترین پسایندهای آنومی سازمانی اند.

    کلیدواژگان: آشفتگی، آنومی، آنومی سازمانی، بی نظمی
  • بهنام جعفری مجد*، حسن زارعی متین صفحات 77-99

    هدف این پژوهش طراحی الگویی برای توسعه سرمایه اجتماعی در آموزش وپرورش بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و در آن از رویکرد کیفی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، همه صاحبنظران، استادان و مدیران ارشد حوزهمدیریت آموزشی و آموزش و بهسازی منابع انسانی استان لرستان بودندکه در آموزش وپرورش تجربه و حضور داشتند. جهت نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری با تکنیک گلوله برفی استفاده شد. به منظور جمع آوری اطلاعات برای سوالات پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و با استفاده از سه فرایند همپوش در فرایند تحلیل تیوری مفهوم سازی بنیادی کدگذاری باز، محوری و انتخابی به تحلیل یافته ها پرداخته شد . نتایج نشان داد " توسعه ساختاری، مدیریتی، فردی ، سازمانی" مقوله محوری مطرح هستند. مقوله های "تعامل، مدیریت دانش،امکانات و تدارکات" عللی تلقی می شوند که نقش فعال در ایجاد و توسعه سرمایه اجتماعی در آموزش وپرورش دارند. راهبردهای اتخاذ شده عبارت اند از: " فعالیت های فرهنگی، تفریحی و علمی، شبکه سازی، و چرخه دانش" مشکلات کارکنان، جو محیطی سازمان و گروه کارکنان" شرایط بسترهستند. "استراتژی های مدیریت منابع انسانی، ساختار و فرهنگ سازمانی" به منزله شرایط مداخله گر الگوی پارادایمی مورد توجه قرار گرفتند و پیامدهای توسعه سرمایه اجتماعی " پیامدهای فردی و سازمانی" هستند.

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه اجتماعی، سرمایه، سرمایه اجتماعی، نظریهداده - بنیاد
  • معصومه محترم*، جعفر ترک زاده، نغمه صالحی صفحات 101-125

    هدف کلی از این پژوهش مدل یابی رابطه ساختاری سرمایه اجتماعی دانشگاه و تمایل کارمندان به مشارکت با نقش واسطه‏ای آمادگی آن ها برای تغییر در دانشگاه شیراز بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارمندان دانشگاه شیراز (990 نفر) بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 339 نفر به عنوان نمونه پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه سرمایه اجتماعی، آمادگی برای تغییر، و تمایل به مشارکت بود که پس از محاسبه روایی و پایایی با استفاده از روش تحلیل گویه و آلفای کرونباخ توزیع و گردآوری شد. داده‏های پژوهش به کمک نرم افزار Spss و Amoos و با استفاده از روش‏های آماری تی‏تست تک نمونه‏ای و رگرسیون چندمتغیره تحلیل مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد وضعیت سرمایه اجتماعی از میانگین معیار بیشتر است. درحالی که آمادگی شناختی کارمندان از میانگین معیار کمتر بود، مابقی ابعاد و آمادگی کلی کارمندان از میانگین معیار بیشتر بود. میانگین تمایل کارمندان به مشارکت نیز از میانگین معیار بیشتر بود. مدل معادله ساختاری نشان داد سرمایه اجتماعی دانشگاه و آمادگی کارمندان برای تغییر به طور مستقیم پیش‏بینی‏کننده معنادار تمایل کارمندان به مشارکت است. به علاوه، یافته ها مبین آن است که سرمایه اجتماعی با نقش واسطه‏‏گری آمادگی کارمندان برای تغییر از قدرت بالاتری برای پیش‏بینی تمایل آن ها به مشارکت برخوردار است.

    کلیدواژگان: آمادگی برای تغییر، تمایل به مشارکت، دانشگاه، سرمایه اجتماعی، کارمند
  • هاشم قربانی* صفحات 127-154

    محور بنیادین سرمایه اجتماعی شبکه‏ های ارتباطی و آگاه‏مندی از مناسبات اجتماعی است. بر این اساس، شیوه مواجهه و انگاره ‏های افراد در چگونگی روابط و کیفیت آگاهی بر کاهش یا فزونش سرمایه اجتماعی تاثیر خواهد گذاشت. آسیب ‏شناسی معرفتی رفتاری این ساحت نشان می‏دهد رویکرد تحجرزدگی در تخریب شبکه‏ های ارتباطی نقش عمده‏ای دارد. هدف از این پژوهش نشان دادن وجوه تحجرزدگی و اثربخشی آن در کاستن از میزان سرمایه اجتماعی و ارایه راهکاری بنیادین در فروکاست این معضل بود. در این پژوهش، با روش توصیفی اکتشافی، جزمیت در دو حوزه معرفتی و رفتاری تحلیل و کیفیت تاثیر آن بر سرمایه اجتماعی بررسی شد. روش تحلیلی، با تاکید بر تحلیل مضمون، از روش‏های کارآمد در حوزه مطالعات نظری فلسفی به شمار می‏رود. عمده بهره‏ وری روش تحلیلی، در مطالعات نظری، استنتاج مفاهیم و ایده‏پردازی در طراحی نظریه‏ هاست. در این جستار، راهکار بنیادین مواجهه با این آفت اندیشگی فلسفه‏ درمانی معرفی شده است. فلسفه‏ درمانی یا مشاوره فلسفی، با ایجاد فضای دیالکتیکی فهم، بنیانی می‏نهد که در آن آگاهی اجتماعی توسعه می‏یابد و روابط اجتماعی ارتقا پیدا می‏کند. بر این اساس، فلسفه ‏درمانی با درمان ریشه‏ های آسیب‏زای سرمایه اجتماعی در دو حوزه شناخت و رفتار و نیز توسعه خردورزی زمینه مطالعات جدیدی را در جهت تعمیق و تقویت هم‏گرایانه مولفه ‏های سرمایه اجتماعی مطرح می‏سازد.

    کلیدواژگان: تحجرزدگی، سرمایه اجتماعی، فلسفه ‏درمانی
|
  • Ali Saberi *, Samad Goodarzi, Rohollah Asgari Gandomani Pages 1-22

    COVID pandemic has led to the increase of anxiety level among the public, especially the high risk groups such as the elderly. Therefore, the identification of the solutions to overcome anxiety and the way it affects the elderly is a necessity. Accordingly, the purpose of the study at hand was to examine the effect of social capital on COVID-driven anxiety among three elderly groups based on physical activity levels before and after COVID pandemic. The research method was a mixture of causal comparative and correlational research methods. The statistical population of the study was comprised of all the elderly over 50 years old in Semirom city. The sample was consisted of 42 active athletic elderly, 42 inactive athletic elderly, and 42 non-athletic elderly, selected using purposive sampling method. A standard questionnaire was used for data collection whose reliability and validity was confirmed. Data analysis was done using Kolmogorov-Smirnov, multivariate analysis of variance, LSD post hoc test, Pearson correlation coefficient, and simultaneous multivariate regression analysis. The results showed that active and inactive athletic elderly were not significantly different in terms of social capital and its dimensions during COVID pandemic; however, their social capital was found to be more than that of the non-athletic elderly. The active athletic elderly experienced the lowest and the non-athletic elderly the highest levels of COVID-driven anxiety.  Moreover, the results demonstrated that the cognitive and communicative dimensions of social capital had negative, significant impact on COVID-driven anxiety. Therefore, it might be concluded based on the research findings that household sports during social distancing period reduce COVID-driven anxiety in the elderly, mostly through physiological and psychological effects.

    Keywords: Social capital, Physical Activity, Elderly, anxiety, coronavirus
  • Hossein Mohammadi *, Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam Pages 23-48

    Social divergence is an obstacle to managing the generation and regeneration of social capital, because social divergence spoils the context of interaction and connection, prevents the quantitative and qualitative maximization of those interactions, and brings about social capital corrosion. As a result, social capital management depends on the management of elements and components that aggravate social divergence. Social divergence has its bases on the non-management of social differences such as national and ethnic differences, different mental beliefs and values, economic differences, etc. This study was an effort to examine the role of national and ethnic differences in social capital management using an analytical-descriptive method. In particular, this study set out to answer the question “What are the Quranic principles of managing the national and ethical differences that lead to the enhancement of social capital?” In order to answer this question, first a discussion of the divine traditions in the management of the human social system in general and the traditions about the national/ethical differences in particular are presented. Then, the strategic principles suggested by the Quran to manage these differences in order to prevent social divergence are put forth. These principles were formulated in the light of the cognitive and communicative components of social capital. To this end, the principle of the representation of the similar human quiddity as the cognitive component of social capital, the principle of “ta’aaruf” as a positive approach, and the principle of “social piety” as the negative approach to management of the communication of various nations and ethnicities were identified.

    Keywords: Social capital, Social divergence, Social differences, ta’aaruf, piety
  • Firooz Amraee, Seyed Najmodin Mousavi *, Reza Sepahvand, Amirhoshang Nazarpouri Pages 49-76

    An organization is a social phenomenon that acts to achieve a common goal using individuals and groups who interact with each other. Since the organization is a social phenomenon, the models and norms that are followed by the members of the organization should be balanced and congruent so that the organization can stay away from disorder and chaos. In fact, organizations – as social phenomena – can get afflicted with anomaly, turmoil, disorder, and chaos; this state is theoretically called organizational anomie. Consequently, the study at hand was carried out to explore the antecedents and consequences of organizational anomie using a mixed methods approach. The statistical population of the study was comprised of the related experts, including the staff and line managers of Refah Kargaran Bank in Lorestan Province, Iran, out of which 30 individuals were selected using purposive sampling and theoretical sufficiency principle. In the qualitative phase of the study, data was collected using semi-structured interviews, while a questionnaire was used to collect data in the quantitative phase. Then, the data obtained in the qualitative phase was analyzed using ATLAS.ti software and coding method, while the quantitative data of the study was analyzed using the Fuzzy Delphi method. The findings reveal that the unethical atmosphere of the organization, weak leadership and management, favoritism and partiality, weak communications, lack of meritocracy, and lack of an appropriate evaluation system are the main antecedents of organizational anomie. Moreover, reduced personal and organizational performance, administrative corruption, reduced profitability and market share, lack of competitiveness, reduced loyalty, and loss of customers are the main consequences of organizational anomie.

    Keywords: Chaos, anomie, Organizational anomie, Disorder
  • Behnam Jafari Majd *, Hassan Zarei Matin Pages 77-99

    The purpose of this study was to design a model for the development of social capital in the Ministry of Education. This study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of research method. The statistical population included all experts, professors, and top managers of educational management domain and Training and Improvement Department of Human Resources Office in Lorestan Province who have experience and have been active in the education arena. Sampling was done using purposive sampling up to the theoretical saturation point through snowball technique. Semi-structured interviews were used to collect data related to research questions. Then, the three overlapping processes of grounded theory conceptualization (namely open, axial, and selective coding) were applied to analyze the data. The results showed that “structural, managerial, individual, and organizational developments” were the central categories. The “interaction, knowledge management, and facilities and logistics” categories were the causes that had an active role in the creation and development of social capital in the Ministry of Education. Strategies involved “cultural, recreational, and scientific activities, networking, and knowledge cycle.” Ccontextual conditions were “employees’ problems, organizational environment, and employee groups.” The intervening factors of the paradigmatic model included “human resource management strategies and organizational structure and culture.” Finally, “individual and organizational consequences” were found to be the consequences of social capital development.

    Keywords: capital, Social capital, Social Capital Development, Grounded theory
  • Maasoumeh Mohtaram *, Jafar Torkzadeh, Naghmeh Salehi Pages 101-125

    The general purpose of this study was the structural equation modeling of university social capital and the employee tendency to participate through the mediating role of their readiness for change in Shiraz University. The statistical population of the study involved all employees of Shiraz University (990 individuals), from among whom 339 individuals were selected as the study sample through simple random sampling method. The research instrument included three questionnaires of social capital, readiness for change, and tendency to participate, which were distributed and received back for data collection after the calculation of validity and reliability through item analysis and Cronbach’s alpha. The obtained data was analyzed using one-sample t-test and multivariate regression analysis in SPSS and Amos software. The findings of the study showed that the social capital in the sample was higher than the benchmark average. While the cognitive readiness of the employees was less than the benchmark average, the other dimensions – including the general readiness level of the employees – were higher than the benchmark averages. The average score of the employees’ tendency to participate was higher than the benchmark average. The structural equation model also showed that the university social capital and the employees’ readiness to change were direct, significant predictors of the employees’ tendency to participate. Moreover, the findings indicate that the mediating role of employees’ readiness makes social capital a stronger predictor of the employees’ tendency to participate.

    Keywords: Employees, Readiness for Change, Social capital, Tendency to Participate, University
  • Hashem Qorbani * Pages 127-154

    The foundational part of social capital is made of communication networks and awareness about social relationships. Accordingly, the way individuals face and perceive the quality of relations and the quality of knowledge will influence the growth or reduction of social capital. The epistemic-behavioral pathology of this domain reveals that dogmatism has a significant role in the destruction of communication networks. The purpose of this study was to elucidate various aspects of dogmatism, discuss its influence on reducing social capital, and offer an essential solution to diminish the effects of this problem. Using the descriptive-exploratory research method, dogmatism was analyzed in the epistemic and behavioral domains, and its effect on social capital were probed. With its emphasis on thematic analysis, the analytical method is one of the useful methods in theoretical-philosophical research arena. Within the theoretical studies domain, this method is mostly used to induce concepts and ideate theories. This paper suggests philosotherapy as the essential solution to face dogmatism. Creating a dialectic milieu for understanding, philosotherapy (aka philosophical consultation) sets a foundation on which social awareness is developed and social relations are enhanced. Consequently, treating the damaging roots of social capital in the two realms of cognition and behavior and developing wisdom, philosotherapy sets the ground for novel studies to deepen and enhance the convergence of social capital components.

    Keywords: Dogmatism, Philosotherapy, Social capital