فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1401)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم کولیائی، عادل آذر*، علی رجب زاده قطری، محمود دهقان نیری صفحات 9-44

    هدف این پژوهش، طراحی مدل بهینه سازی دوسطحی برای زنجیره تامین است؛ به طوری که تصمیم گیری غیرمتمرکز کمی و کیفی را در سطوح استراتژی و تاکتیکی ادغام کند. کارخانه تولیدی در نقش تصمیم گیرنده سطح بالا با ارایه تخفیف مقداری، به دنبال ترغیب مشتریان به سفارش خرید بیشتر است. در سطح پایین، مشتریان به عنوان تصمیم گیرنده سطح پایین تمایل دارند با ادغام مقادیر سفارش از طریق خرید مشارکتی، به مقیاس اقتصادی دست یابند. این مدل یکی از نخستین پژوهش هایی است که با هدف یافتن راه حل های بهینه برای مسئله زنجیره تامین تجهیزات پزشکی در ایران، مدل توقعات مشتریان را با مدل بهینه سازی تولیدکننده ها به طور هم زمان با داده های واقعی از زنجیره تامین بررسی کرده است. طبق بررسی های به عمل آمده تاکنون هیچ مطالعه ای انجام نشده است که استراتژی های تخفیف مقداری برای فروشنده و نحوه تصمیم خرید مشتریان را به طور هم زمان به عنوان یک مسئله برنامه ریزی دوسطحی در نظر بگیرد. تحلیل ها حاکی از آن است که مدل طراحی شده دوسطحی در مقایسه با مدل تک سطحی برای مشتری و تولیدکننده از طریق کاهش هزینه ها، انطباق بیشتری با دنیای واقع دارد و به ایجاد رابطه بلندمدت بین طرفین از طریق مشارکت مشتری ها منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی دوسطحی، خرید گروهی، تخفیف در مقدار، طراحی زنجیره تامین، صنعت تجهیزات پزشکی
  • سید جلال الدین حسینی دهشیری، مقصود امیری*، لعیا الفت، میرسامان پیشوایی صفحات 45-81
    به دلیل عدم قطعیت های شناختی، تصادفی و محدودیت های انعطاف پذیر، در این مطالعه مدل جدیدی از برنامه ریزی محدودیت شانس انعطاف پذیر، امکانی، تصادفی استوار مختلط بر مبنای تیوری اعتبار برای طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته توسعه داده شد. نگرش های متفاوت تصمیم گیرندگان با اندازه گیری انعطاف پذیرتر پارامترهای خوش بینانه و بدبینانه در قالب معیار اعتبار پاسخ داده شد. حداقل سطح رضایت محدودیت های انعطاف پذیر با حل مدل بهینه گردید. مدل پیشنهادی، قادر به کاهش انحرافات امکانی، انحرافات تصادفی، عدم تحقق محدودیت های مربوط به تقاضا و ظرفیت و نقض محدودیت های انعطاف پذیر بوده است که بطور همزمان عدم قطعیت های شناختی و تصادفی و انعطاف پذیری محدودیت ها در مدل لحاظ شده است. برای کاربرد مدل پیشنهادی، مطالعه ای موردی به منظور طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته کاغذ سنگی چند محصولی، چند دوره ای انجام شد. نتایج پیاده سازی مدل پیشنهادی در مورد مطالعاتی نشان داد که در شرایط مختلف و با توجه به اهمیت نظرات تصمیم گیرندگان، با استفاده از محدوده خوش بینانه و بدبینانه، می توان تعداد، محل تسهیلات، جریان بهینه محصولات و مواد را بین مراکز در شبکه زنجیره تامین کاغذ سنگی تعیین کرد. رویکرد پیشنهادی قادر به ارایه راه حل های واقع بینانه ای بر اساس سناریوها و ترجیحات تصمیم گیرندگان بود. مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل استواری و تحلیل حساسیت بررسی شد و عملکرد آن با استفاده از داده های اسمی در مدل تحقق ارزیابی شد که نتایج بررسی ها، نشان دهنده کارایی مناسب مدل بود.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، برنامه ریزی تصادفی، برنامه ریزی امکانی، برنامه ریزی انعطاف پذیر، بهینه سازی استوار
  • صدرا احمدی*، محمدمهدی توانا صفحات 83-108

    اخیرا داده ها در سازمان ها به دارایی ارزشمندی تبدیل شده اند و حاکمیت داده به یکی از اولویت های سازمان ها تبدیل شده است. بررسی مطالعات پیشین نشان می دهد که سنجش استقرار حاکمیت داده در سازمان ها به صورت کیفی انجام می شود و سازمان ها نمی توانند بر اساس این نوع سنجش برنامه ای را برای بهبود وضعیت خود تعیین کنند. هدف این پژوهش، ارایه روشی کمی برای سنجش سطح استقرار حاکمیت داده ها در یک سازمان و متعاقبا برنامه ریزی برای بهبود وضعیت موجود است. با توجه به ماهیت کیفی عوامل تاثیرگذار در سنجش میزان استقرار از مفاهیم فازی برای مدل سازی و تحلیل استفاده شده است؛ همچنین به منظور درنظر گرفتن چگونگی تاثیرگذاری عوامل بر یکدیگر از تکنیک نقشه شناختی فازی برای مدل سازی روابط علی بین عوامل استفاده شد. سپس عوامل تاثیرگذار شناسایی شده و با استفاده از روش بهترین - بدترین فازی و روش دیمتل وزن دهی و اولویت بندی شدند و متعاقبا سناریوهای بهبود وضعیت سازمان به منظور برنامه ریزی برای تخصیص موثر منابع محدود سازمان طراحی شدند. مدل سازی های انجام شده در این پژوهش بر اساس نظر خبرگان است. این پژوهش برای سازمان هایی که قصد استقرار چنین نظامی را دارند یا در مراحل میانی استقرار بوده و به دنبال راهکاری برای یافتن برنامه بهبود وضعیت هستند، پیامدهای عملی زیادی دارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت داده ها، مدل سنجش استقرار، نقشه شناختی فازی، روش بهترین - بدترین فازی، دیمتل فازی
  • اکبر رحیمی، پیمان اخوان*، مریم فیلسوفیان، علی دارابی صفحات 109-134

    ارتقای بازدارندگی دفاعی مستلزم تولید گسترده و متنوع محصولات و تجهیزات نظامی است که نیازمند به کارگیری ظرفیت ها و قابلیت های وسیع و متنوع صنعتی است. ازآنجاکه تصدی و تملک همه این قابلیت ها منطقی و اقتصادی نیست، بخشی از فعالیت های تولیدی در صنایع دفاعی، برون سپاری می شود که به ایجاد شبکه گسترده و بزرگی از تامین کنندگان منجر شده است. گستردگی این شبکه، تعاملات همکارانه و بهبود عملکرد زنجیره تامین صنایع دفاعی را به یک چالش جدی برای مدیران تبدیل کرده است. گستردگی زنجیره تامین سازمان های امروزی، مدیران را ترغیب می نماید که به روش ها و فناوری های نوین برای بهبود عملکرد زنجیره تامین روی آورند. فناوری جدید بلاکچین با توجه به ویژگی های کلیدی مانند جعل ناپذیری، تمرکززدایی و شفافیت، از جمله فناوری هایی است که اخیرا موردتوجه قرار گرفته است؛ بنابراین این پژوهش با هدف بررسی نقش به کارگیری این فناوری در بهبود تعاملات همکارانه و عملکرد زنجیره تامین صنایع دفاعی تدوین شده است. مدل سازی معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه های پژوهش به کار رفت. نتایج نشان داد که به کارگیری فناوری بلاکچین به ترتیب با ضریب 851/0 و 439/0 دارای اثری مثبت و معنادار بر تعاملات همکارانه و عملکرد زنجیره بوده و ایجاد تعاملات همکارانه نیز با ضریب 469/0 به بهبود عملکرد زنجیره تامین صنایع دفاعی منجر می شود.

    کلیدواژگان: فناوری بلاکچین، زنجیره تامین، تعاملات همکارانه، بهبود عملکرد، صنایع دفاعی
  • مهدی سیف برقی*، هاجر کفشیان اهر صفحات 135-159

    با رشد سریع فناوری اطلاعات، تولیدکنندگان که در گذشته فقط به صورت سنتی و از طریق خرده فروشان محصولات خود را عرضه می کردند، می توانند به صورت مستقیم و آنلاین نیز محصولات خود را عرضه کنند. این پژوهش، یک زنجیره تامین دو کاناله شامل یک تولیدکننده و یک خرده فروش را در نظر گرفته است که در آن تولیدکننده می تواند محصولات خود را از طریق دو کانال سنتی و آنلاین به فروش برساند. فرض می شود تولیدکننده محصول را در کانال آنلاین با دو روش حمل و درنتیجه دو زمان تحویل متفاوت عرضه می کند که قاعدتا روی تقاضای یکدیگر تاثیر می گذارد. زنجیره تامین موردنظر ابتدا در حالت غیرمتمرکز با فرض رهبری تولیدکننده و با استفاده از رویکرد استکلبرگ مدل سازی شده و متغیرهای تصمیم کلیدی شامل قیمت کانال های سنتی و آنلاین و زمان های تحویل کانال های آنلاین تعیین می شود؛ سپس فرض می شود که تولیدکننده و خرده فروش تصمیمات خود را به طور یکپارچه و متمرکز اتخاذ کنند. آنچه موجب نوآوری و منحصربه فرد شدن این پژوهش می شود، وجود دو کانال فروش آنلاین و رقابت بین آن ها و همچنین کانال فروش سنتی است. مثال های عددی ارایه شده نشان می دهد که یکپارچگی و هماهنگی تولیدکننده و خرده فروش به نفع تمام اعضای زنجیره تامین است و به میزان زیادی سود کل زنجیره تامین را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، قیمت گذاری تصمیمات متمرکز و غیرمتمرکز، کانال فروش آنلاین، نظریه بازی ها، رویکرد استکلبرگ
  • مصطفی سلمان نژاد، سید حبیب الله میرغفوری*، داوود عندلیب اردکانی، سید حیدر میرفخرالدینی صفحات 161-191

    امروزه توسعه سیستم های کارآمد و اثربخش بهداشت و درمان به یکی از نگرانی های اصلی دولت ها و تصمیم گیرندگان بهداشت و درمان تبدیل شده است. تامین به موقع دارو و کارایی سیستم موجودی و توزیع، نقشی حیاتی در زنجیره تامین بیمارستانی دارند و برای افزایش کارایی این فعالیت ها، فرآیند تصمیم گیری مناسب در مدیریت موجودی ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش یک مدل دوهدفه به صورت برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط برای مدیریت جریان دارو و اطلاعات ارایه شده است. اهداف این مدل حداقل کردن هزینه های خرید، نگهداری، نیروی انسانی و انقضای دارو و نیز حداقل کردن کمبود دارو است. عدم قطعیت پارامترها مربوط به تقاضا، ظرفیت ذخیره سازی و تامین و نیز سطح تمایل هر آرمان است. مدل اولیه ابتدا به مدل برنامه ریزی آرمانی فازی عدد صحیح مختلط تبدیل شده، آنگاه مدل حاصل با استفاده از روش ترابی و هسینی به مدل تک هدفه تبدیل و با نرم افزار گمز حل شد. برای تشریح رویکرد پیشنهادی از زنجیره تامین «بیمارستان شهید بهشتی کاشان» استفاده شده است. بررسی نتایج نشان داد که تصمیمات مربوط به خرید و لجستیک دارو، اثر زیادی بر کمبود دارو و کنترل هزینه های مختلف موجودی دارو در بیمارستان دارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین بیمارستان، بهداشت و درمان، خدمات، بهینه سازی، برنامه ریزی آرمانی فازی
  • مهرناز سادات سیدبطحائی، جاوید قهرمانی نهر، حامد نوذری*، سید اسماعیل نجفی صفحات 193-224

    در این مقاله یک مدل ریاضی برای مسئله سیستم تولیدی همکارانه ساخت بر اساس سفارش با رعایت انصاف برای تخصیص بار های تولید طراحی شده است. اهداف اصلی مدل، کمینه سازی هزینه های کل تولید و حداکثر استفاده از منابع به منظور تخصیص عادلانه بار های تولید در شرایط عدم قطعیت است. برای کنترل پارامتر های غیرقطعی از روش برنامه ریزی فازی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد با افزایش نرخ عدم قطعیت، هزینه های سیستم تولید افزایش می یابد. ازآنجاکه ظرفیت کارخانه ها ثابت است، با افزایش مقدار تقاضا، مقدار تولید افزایش و حداکثر استفاده از منابع هر کارخانه نیز افزایش می یابد؛ همچنین بر خلاف روند تغییرات هزینه سیستم، با افزایش تعداد کارخانه ها، حداکثر استفاده از منابع در دسترس کاهش یافته است. برای حل مسایل نمونه با اندازه بزرگ از الگوریتم NSGA II با یک کروموزوم مناسب برای جست وجوی فضای مسئله استفاده شده است. نتایج عددی از حل 15 مسئله نمونه، نشان از کارایی بالای الگوریتم NSGA II در حل مسئله سیستم تولیدی همکارانه در زمان بسیار کوتاه دارد.

    کلیدواژگان: ساخت بر اساس سفارش، برنامه ریزی فازی، سیستم تولید همکارانه، الگوریتم NSGA II، عدم قطعیت
  • فهیمه غیاثوند غیاثی، مهدی یزدانی*، بهنام وحدانی، ابوالفضل کاظمی صفحات 225-260

    مراقبت سلامت خانگی، ارایه مجموعه‎ ای از خدمات مراقبتی در منزل از پیشگیری تا توان بخشی و از مراقبت‎ های اولیه تا خدمات حرفه ای پرستاری است. در این پژوهش یک مدل ریاضی دو هدفه بر اساس رویکرد برنامه‎ ریزی خطی عدد صحیح مختلط برای مسئله مسیریابی و زمان بندی مراقبت‎ سلامت خانگی با اهداف حداقل سازی هزینه های سفر پرستاران و حداقل سازی حداکثر تفاوت های زمان کاری بین پرستاران ارایه شده است. درنظرگرفتن حالت‎ های دوگانه حمل ونقل عمومی و خصوصی، مراکز درمانی آغازین و پایانی  و پنجره های زمانی بیمار و پرستار از ویژگی های مهم مدل ریاضی مسئله موردمطالعه است. پس از ارایه مدل ریاضی، مسایل اندازه کوچک با استفاده از روش محدودیت اپسیلون و با بهره گیری از نرم افزار گمز حل شد؛ همچنین با توجه به پیچیدگی بالای مسئله از دو روش فراابتکاری الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب و الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات چند هدفه برای حل مسئله در ابعاد متوسط و بزرگ بهره گرفته شد. نتایج آماری حاکی از عملکرد بهتر الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب در دو شاخص متوسط فاصله از نقطه ایده آل و تعداد جواب های پارتو نسبت به الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات چند هدفه در مسایل متوسط و بزرگ است. درمجموع نتایج شاخص ها نشان می دهد که الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب دارای عملکردی کارا و اثربخش در حل مسایل با اندازه های مختلف است.

    کلیدواژگان: مسئله مراقبت سلامت خانگی، مسیریابی و زمان بندی، برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط، روش محدودیت اپسیلون، بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم‎های فراابتکاری چندهدفه
  • سید محمدجواد میرزاپورآل هاشم، حسین عموزادخلیلی*، روح الله خزایی کوه پر صفحات 261-291

    پیوند اعضا از ارکان مهم سیستم های سلامت است و به درمان بسیاری از بیماری های صعب العلاج کمک شایانی کرده است. روزانه 7 تا 10 نفر از بیماران نیازمند به پیوند در ایران به علت نرسیدن به موقع عضو پیوندی از دنیا می روند. با توجه به بحرانی بودن زنجیره پیوند عضو برای سلامتی انسان، مدیریت و برنامه ریزی این زنجیره از اهمیت فراوانی برخوردار است. انتقال به موقع عضو و بیمار از یک بیمارستان به بیمارستان محل پیوند با توجه به تاثیر ثانیه ها بر کیفیت عضو مورد انتقال و موفقیت پیوند، بسیار حایز اهمیت است. در این پژوهش، مدلی ریاضی برای زمان بندی برداشت و تحویل اعضای پیوندی و مسیریابی آمبولانس های حامل اعضاء و بیماران پیوندی، به عنوان حلقه پایانی زنجیره تامین پیوند اعضاء در شهر تهران ارایه شده است. مسئله در قالب یک برنامه ریزی غیرخطی عددصحیح مختلط فرموله شده و در ادامه با استفاده از روش های دقیق به یک مدل ریاضی خطی معادل تبدیل شده است. مدل ارایه شده به دنبال یافتن زمان بندی و توالی بهینه برداشت و تحویل اعضا و بیماران، با توجه به محدودیت های عملیاتی نظیر زمان ایسکمی سرد، ترافیک شهری و نیز محدود بودن ناوگان حمل است. مدل پیشنهادی با استفاده از نرم افزار CPLEX12.8 بصورت بهینه حل شده و نتایج محاسباتی بر کاربردپذیری آن صحه می گذارد.

    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی آمبولانس، مسئله برداشت و تحویل، زنجیره تامین پیوند اعضا، ترافیک شهری، ایسکمی سرد
  • علی محقر*، محمدرضا صادقی مقدم، مهناز حسین زاده، غلامرضا هروی، مجتبی فلاح نژاد صفحات 291-334

    تاخیرهای طولانی در تکمیل واحدهای مسکونی، ناشی از عدم تامین منابع مالی کافی و به موقع یکی از مشکلات سازندگان در فرآیند تولید مسکن است؛ بنابراین پژوهش حاضر با توجه به چالش هایی که مانع پیش فروش موثر واحدهای مسکونی برای تامین منابع مالی هستند، بر آن است تا با ارایه مدلی بر اساس رویکرد پویایی سیستم، سیاست های پیش فروش مسکن را در راستای تامین منابع مالی مکفی و به موقع، کاهش تاخیر در تکمیل، کاهش هزینه فرصت ازدست رفته و حصول توازن بین سود سازنده و سود خریدار تعیین کند. پس از ایجاد مدل دینامیکی و اعتبارسنجی آن، 48 سناریو متشکل از حالت های پنج متغیر اهرمی، شبیه سازی شده و پس از تحلیل نتایج، سیاست های بهبود مشتمل بر چهار راهکار استخراج شد. نتایج نشان می دهد برای تولید واحدهای مسکونی با قیمت متوسط، چنانچه درصد متراژ ارایه شده برای پیش فروش اولیه 30 درصد، ضریب تخفیف پیش فروش اولیه نسبت به قیمت واحد تکمیل شده 6 درصد، ضریب پیش پرداخت 30 درصد، ضریب قسط پیش از تحویل 30 درصد و عملکرد در تصمیم پیش فروش جبرانی در حالت عدم تاخیر قرار گیرد، به کاهش قابل توجه تاخیر در تکمیل و هزینه فرصت ازدست رفته و ایجاد توازن بین سود سازنده و خریدار منجر می شود.

    کلیدواژگان: پیش فروش مسکن، تامین منابع مالی تولید مسکن، کاهش تاخیر در تولید واحدهای مسکونی، دستیابی به منافع سازنده و خریدار مسکن، پویایی سیستم
|
  • Maryam Kolyaei, Adel Azar *, Ali Rajabzadeh Gatari, Mahmoud Dehghan Nayeri Pages 9-44

    This research aims to design a bi-level optimization model for a supply chain that integrates decentralized quantitative and qualitative decisions at strategic and tactical levels. The manufacturer, as upper-level decision-maker, offers quantity discounts to encourage customers to order more quantity. At the lower level, customers tend to obtain economies of scale by aggregating their orders through cooperative purchasing.  This is one of the first studies that investigate the model of customer expectations with the optimization model of manufacturers at the same time with real data from the supply chain in order to find the optimal solutions to the problem of the medical equipment supply chain in Iran. In addition, there have been no studies to date that consider quantitative discount strategies for the seller and customer behavior in a bi-level planning model simultaneously. The results and analyses reveal that the designed bi-level model compared to the one-level model for the customer and the manufacturer is more suited to the real world and will lead to a long-term relationship between the parties through customer participation. Research suggestions and directions for future research are also provided.

    Keywords: Bi-level optimization, Group purchasing, Quantity discount, Supply Chain Design, Medical equipment industry
  • Seyyed Jalaladdin Hosseini Dehshiri, Maghsoud Amiri *, Laya Olfat, Mir Saman Pishvaee Pages 45-81
    Considering the cognitive, random, uncertain, and flexible constraints, a robust, stochastic, possibilistic, and flexible chance-constrained model was developed based on credibility measurement. The ultimate aim was closed-loop supply chain network design. Different attitudes of decision-makers were answered by more flexible measurements of optimistic and pessimistic parameters in the form of credibility measurement. The model has been able to reduce the possible deviation, stochastic deviations, non-fulfillment of demand and capacity constraints, and violation of flexible constraints, which simultaneously include cognitive and random uncertainties and flexibility of constraints in the model. To apply the model, a case study was conducted to design the closed-loop supply chain network of multi-product and multi-period stone paper. The results of implementing the model showed that in different situations and according to the importance of decision makers' opinions, using the range of optimism and pessimism, the number, location of facilities, optimal flow of products and materials between centers in the stone paper supply chain network can be determined. The proposed model was evaluated using robustness and sensitivity analysis, and its performance was evaluated using nominal data in the realization model, which results showed the appropriate performance of the model.
    Keywords: Closed-Loop Supply Chain Network Design, Stochastic Programming, Possibilistic Programming, Flexible programming, Robust Optimization
  • Sadra Ahmadi *, Mohammad Mahdi Tavana Pages 83-108

    Data in various organizations has become a valuable asset and data governance has become one of the priorities of the organization. A review of previous studies shows that the assessment of the implementation of the data governance system in organizations is done qualitatively and organizations cannot determine a plan to improve their situation based on this type of assessment. The purpose of this paper is to provide a quantitative way to measure the level of implementation of data governance in an organization and subsequently plan to improve the status quo. Due to the qualitative nature of the influential factors in measuring the success rate, fuzzy concepts have been used for modeling and analysis. Also, in order to consider how the factors affect each other, the fuzzy cognitive mapping technique has been used to model the causal relationships between the factors. Then, the identified influential factors have been weighted and prioritized using the best-worst fuzzy method and the DEMATEL technique, and subsequently, scenarios of improving the situation of the organization have been designed to plan for the effective allocation of limited resources of the organization. This research has significant practical implications for the organizations that intend to establish such a system or are in the middle stages of implementation and are looking for a solution to find a plan to improve the situation.

    Keywords: Data Governance, Implementation Assessment Model, Fuzzy Cognitive, Fuzzy Best-Worst Method, DEMATEL
  • Akbar Rahimi, Peyman Akhavan *, Maryam Philsofian, Ali Darabi Pages 109-134

    Improving defense deterrence requires the extensive and diverse production of military products and equipment, which requires the use of vast and diverse industrial capacities and capabilities. Since the acquisition of all these capabilities is not economical, part of the production activities in the defense industry is outsourced, which has led to the creation of a large network of suppliers. The expansion of this network has made cooperative interactions and improving the supply chain performance of the defense industry a serious challenge for managers. The breadth of the supply chain of today''s organizations encourages managers to turn to new methods and technologies to improve supply chain performance. The new blockchain technology is one of the most recently considered technologies due to its key features such as forgery, decentralization, and transparency; Therefore, this study has been conducted with the aim of investigating the role of using this technology in improving collaborative interactions and supply chain performance of the defense industry. Structural equation modeling was used to test the research hypotheses. The results showed that the use of blockchain technology with a coefficient of 0.851 and 0.439, respectively, has a positive and significant effect on collaborative interactions and chain performance, and the creation of cooperative interactions with a coefficient of 0.469 leads to improving the supply chain performance of the defense industry.

    Keywords: Blockchain technology, Supply Chain, collaborative interactions, Performance Improvement, Defense industry
  • Mehdi Seifbarghy *, Hajar Kafshian Ahar Pages 135-159

    Today, with the rapid growth of Information Technology, manufacturers provide their products through online direct channels to the consumers as well as the traditional physical channels. In this study, a dual channel supply chain including one manufacturer and one retailer is considered. The manufacturer can sell his products in two ways: the traditional retail channel and online direct channel. It is assumed that the manufacturer offers his product on an online channel via two different transportation modes and correspondingly two different lead times. Initially, a decentralized supply chain is considered, and then it is assumed that the manufacturer is vertically integrated with the retailer in centralized supply chain. The first model is analyzed using the Stackelberg game approach with the manufacturer as the leader, and the second model is optimized using an integrated approach. Optimal decisions of prices and delivery lead times are determined. The major contribution of this paper is existence of two online channels with two different service levels. Our numerical studies reveals that the integration and coordination of the manufacturer and the retailer is beneficial for all members of the supply chain and significantly increase the profit of the whole supply chain.

    Keywords: Supply Chain Management, Pricing, Centralized, Decentralized Decisions, Online Sales Channel, game theory, Stackelberg Approach
  • Mostafa Salmannejad, Seyed Habibollah Mirghafoori *, Davood Andalib Ardakani, Seyyed Heidar Mirfakhredini Pages 161-191

    Developing efficient and effective health care systems has become a major concern for governments and health care decision makers. In-time supply of medicine and efficiency of the inventory and distribution system play a vital role in the hospital supply chain and require a proper decision-making process in inventory management. This study suggests a two-objective model of mixed-integer, linear programming to manage medicine and information flow. The main goals of this model are to minimize the costs of purchasing, maintaining, manpower, and medicine expiration, and to minimize medicine shortages. Uncertainty parameters are related to demand, storage, and supply capacity, as well as the aspiration level of each goal. The initial model is first transformed into a fuzzy mixed-integer, goal programming model. Then, the resulting model is transformed into a one-objective model using methods suggested by Torabi and Hassini and solved in GAMS. The supply chain of Shahid Beheshti Hospital in Kashan is used to explain the proposed approach. The results indicate that decisions related to the purchase and logistics of medicine have a great impact on medicine shortages and control various costs relating to medicine inventory in this hospital.

    Keywords: Hospital Supply Chain, Healthcare, Services, Optimization, Fuzzy Goal Programming
  • Mehrnaz Sadat Seyed Bathaee, Javid Ghahremani-Nahr, Hamed Nozari *, Seyed Esmaeil Najafi Pages 193-224

    We present a mathematical model for the problem of collaborative production system based on order with fairness to allocate production loads. The main objectives of the model are to minimize total production costs and maximize the use of resources in order to distribute production loads fairly in conditions of uncertainty. Fuzzy programming was used to control uncertain parameters. The results show that, with increasing the uncertainty rates, production system costs have increased. Since the capacity of factories is constant, with the increase in demand, the amount of production has increased and the maximum use of resources of each factory has also increased. Also, contrary to the trend of system cost changes, with the increase in the number of factories, the maximum use of available resources has decreased. To solve large sample problems, the NSGA II algorithm with a suitable chromosome is used to search the problem space. Numerical results of solving 15 sample problems show the high efficiency of NSGA II algorithm in solving the problem of cooperative production system in a very short time.

    Keywords: Make to order, Fuzzy Programming, collaborative production system, NSGA II Algorithm, Uncertainty
  • Fahimeh Ghiasvand Ghiasi, Mehdi Yazdani *, Behnam Vahdani, Abolfazl Kazemi Pages 225-260

    Home Healthcare provides a wide range of home care services from prevention to rehabilitation and primary care to professional nursing services. This research presents a two-objective mathematical model based on the mixed integer linear programming approach for the home healthcare routing and scheduling problem (HHCRSP) with the objectives of minimization the nurses’ travel costs and the maximal working time difference among nurses. Considering the multimodal transportation, several initial health centers and one final health center and patient and nurse time windows are important features of the studied mathematical model. Small-sized problems have solved by using the Ɛ-constraint method on GAMS software. Also, due to the NP-hardness of the problem, MOPSO and NSGA-II algorithms have used to solve the medium and large-sized problems. The statistical results showed that the NSGA-II performed better than the MOPSO for medium and large sizes of problems in both MID and NOS performance metrics. Overall, Results of the performance metrics on different sizes of problems indicate the efficient and effective performance of NSGA-II in solving the understudied problem.

    Keywords: Home Health Care Problem, Routing, Scheduling, Mixed Integer Linear Programming, ɛ-Constraint Method, Multi-Objective Optimization, Multi-Objective Meta-Heuristic Algorithms
  • Seyed Mohammad Javad Mirzapour Al-E-Hashem, Hossein Amoozad Khalili *, Rouhollah Khazaei Kouhpar Pages 261-291

    Organ transplantation is one of the most important pillars of health systems and has helped to treat many incurable diseases. Every day, 7 to 10 patients in Iran die because they do not have a transplant on time. Due to the criticality of the organ transplant chain for human health, the management and planning of this chain is of great importance. Timely transfer of organ and patient from one hospital to transplant hospital is very important considering the effect of seconds on the quality of the transferred organ and the success of the transplant. In this paper, a mathematical model for scheduling the pickup and delivery of transplanted organs and routing the ambulances carrying organs transplant and patients is presented. The problem is formulated in the form of a mixed integer nonlinear programming and then transformed into an equivalent linear mathematical model using exact operations research methods. The proposed model seeks to find the optimal schedule and sequence of pickup and delivery of organs and patients; under the operational constraints such as cold ischemia, urban traffic and limited fleet. The proposed model is optimally solved in CPLEX 12.8 software, and the computational results confirm the applicability of the proposed model.

    Keywords: Ambulance routing problem, Pickup, delivery problem, Organ Transplant Supply Chain, Urban traffic, Cold ischemia
  • Ali Mohaghar *, Mohammad Reza Sadeghi Moghadam, Mahnaz Hosseinzadeh, Gholamreza Heravi, Mojtaba Fallahnejad Pages 291-334

    Long-term delays to complete residential units, due to lack of adequate and punctual financing, is considered as a developer's problem, in the process of housing production. In this regard, the present study, with the consideration of the challenges that obstacle the efficient pre-sale of residential units, aims to determine the pre-sale policies of housing by providing a model based on the system dynamics approach in order to provide sufficient and punctual financial resources, reduce delays in completion, reduce opportunity cost and to achieve a balance between developers’ and buyers’ profit. After making a dynamic model and validating it, 48 scenarios consisting of the states of five lever variables were simulated and after analyzing the results, improvement policies which include four alternatives were extracted. The results indicate that to produce the residential units with average prices, whether the percentage offered of area for initial pre-sale is 0/3, the initial pre-sale discount coefficient relative to the price of the completed unit is 0/06 and the down payment coefficient is 0/3, from which the mentioned variables will lead to a significant reduction in completion delays and opportunity cost, and also will balance the profit of both developers and buyers.

    Keywords: Housing Pre-sale, Financing of Housing Production, Reduction of Delays in Housing Production, Achieving the interests of developers, buyers, system dynamics