فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1400)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محدثه لاری پور* صفحات 1-22

    با توجه به فراگیر شدن تولید و عرضه غذا های سینبیوتیک یا فرا ویژه لزوم مطالعه و بررسی منابع مختلف استخراج مکمل ها جهت تولید این محصولات بسیار ضروری است. تحقیقات مختلف تاثیر مثبت این مکمل ها بر سلامت انسان و پیشگیری و درمان محدوده متنوعی از بیماری ها از قبیل دیابت، سرطان، بیماری های گوارشی و مشکلات کبدی را نشان داده اند. بررسی ها جهت تولید و عرضه مکمل های تجاری همچون اینولین از سال ها پیش آغازشده و اکنون سهم مهمی در بازار مواد غذایی سینبیوتیک دارد. اما مکمل های جدید مانند پلی ساکارید های با منشا باکتریایی، مخمر ها، قارچ های خوراکی و انواع جلبک ها با توجه به صرفه اقتصادی و مزایای بی شمار اثبات شده برای سلامت انسان، عرصه جدیدی در تحقیقات مرتبط با مکمل های سینبیوتیک است. طبق تحقیقات اخیر تغییرات میکروبیوم روده روی تعداد و عملکرد میکروبیوم در قسمت های دیگر بدن که منجر به بیماری زایی یا ارتقاء سلامت می شود، بسیار مهم است. در مقاله حاضر علاوه بر مرور کلی پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها و سینبیوتیک ها مروری جامع بر انواع مکمل های پری بیوتیک با منشا بیولوژیک مختلف شده است.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، سینبیوتیک، مکمل خوراکی، پری بیوتیک
  • مهدی سلطانی* صفحات 23-35

    مایکوباکتریوم آویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس (Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis: MAP) یک باکتری بسیار کند رشد است که به عنوان عامل بیماری یون، هزینه های سنگینی را به صنایع مرتبط با دامداری تحمیل می کند. با توجه به علایم بالینی و آسیب شناسی مشابه در بیماری های یون و کرون، احتمال می رود MAP در بروز و پیشرفت کرون نقش داشته باشد. از این رو امکان انتقال MAP از طریق شیر موجب ایجاد نگرانی های زیادی شده است. برای بررسی وضعیت آلودگی به MAP در نمونه های شیر خام و پاستوریزه در استان کرمان از سه روش تشخیص شامل کشت، IS900 PCR و IS900 nested PCR استفاده شد. نتایج نشان داد آلودگی به MAP در شیر خام تولیدی در گله های مورد مطالعه نسبتا زیاد بود؛ به نحوی که میزان موارد مثبت در روش کشت، PCR و nested PCR به ترتیب 38/4، 16/9 و 55/13 درصد برآورد شد. میزان آلودگی در نمونه های شیر پاستوریزه نیز در روش کشت، PCR و nested PCR به ترتیب 12/1، 93/3 و 18/6 درصد به دست آمد.. مقایسه روش های مورد استفاده در مطالعه حاضر توانایی بیشتر nested PCR را برای تشخیص آلودگی MAP نشان داد. بالا بودن سطح آلودگی در شیر خام از یک سو و مقاومت نسبتا بالای این باکتری به تیمارهای حرارتی از سوی دیگر در کنار ویژگی درون سلولی بودن آن، موجب بقای بیشتر این باکتری به ویژه در جریان پاستوریزه کردن شیر می گردد. لذا ضروری است محققین بهداشت مواد غذایی نسبت به آلودگی شیر به این باکتری توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم پاراتوبرکلوزیس، تشخیص، آلودگی، شیر، پاستوریزاسیون
  • سارا پیشادست، محمد رهنما، مجید علیپور اسکندانی*، داریوش سعادتی، افسانه نوری جنگی، محمدامین حیدرزادی صفحات 37-47

    استافیلوکوکوس اوریوس علاوه بر مسمومیت غذایی عامل ایجاد بسیاری از عفونت ها در انسان می باشد و برای صنعت غذایی خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی عصاره الکلی سیر (Allium sativum) و اثرات ضد باکتریایی آن در مهار باکتری استافیلوکوکوس اوریوس (Staphylococcus aureus) به تنهایی و توام با نیسین در گوشت چرخ شده ماهی تیلاپیا انجام گردید. استخراج عصاره الکلی سیر با روش تبخیر در خلا و توسط دستگاه روتاری صورت پذیرفت. اثر غلظت های مختلف عصاره الکلی سیر (0، 1، 5/2، 5/3، 5 درصد) و نیسین (0، 5/0، 5/2 میکروگرم برگرم) و ترکیب مقادیر مختلف نیسین (میکروگرم برگرم) و عصاره (درصد) (25/0+5/3)، (25/0+5)، (5/0+1)، (5/0+5/2)، (5/2+1)، (5/2+5/2) بر رفتار رشد باکتری مذکور در دمای 4 درجه سلسیوس طی 21 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظت های 5/3 و 5 درصد عصاره سیر به ترتیب از روزهای 12 و 9 به بعد و نیسین 5/0، 5/2 به ترتیب از روزهای 9 و 6 به بعد متوقف شد. غلظت های پایین عصاره سیر (1 و 5/2 درصد) باکتری را مهار نکرد. تیمارهای ترکیبی عصاره به همراه نیسین توانستند از روز 6 به بعد رشد باکتری را متوقف نمایند. با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت عصاره سیر و باکتریوسین نیسین به تنهایی دارای خاصیت مهارکنندگی بوده و به عنوان یک نگه دارنده طبیعی مواد غذایی به جای انواع شیمیایی و صنعتی آن معرفی می شوند. به کارگیری توام این ترکیبات اثرات سینرژیست آن ها را در کنار هم به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: ماهی تیلاپیا، استافیلوکوکوس اورئوس، سیر، نیسین، عصاره الکلی
  • مینا سیف زاده* صفحات 49-65

    میگو محصول بسیار فاسدشدنی با ماندگاری محدود به دلیل ملانوزیس و ترکیب بیولوژیکی است. کنترل اثرات مخرب ملانوزیس از چالش های حایز اهمیت برای صنعت است. ملانوزیس در سخت پوستان معمولا با استفاده از مهارکننده هایی مانند متا بی سولفیت سدیم کنترل می شود. بااین حال استفاده از مهارکننده های مصنوعی برای ملانوزیس و آنتی اکسیدان ها در فرآوری مواد غذایی معمولا با ملاحظات مربوط به ایمنی و تاثیر بر کیفیت غذا محدود می شود. ازاین رو طی دهه اخیر گرایش به سمت مطالعاتی برای کاربرد عصاره های طبیعی برای کنترل ملانوزیس میگو افزایش یافت. از داده های برخی مقالات منتشرشده از پایگاه های Science Direct، Pub Med، SpringerLink و Scopus در مورد بروز رنگ دانه سیاه ملانین در پوست میگو استفاده شد. میگوها به روش غوطه وری پوشش شده و در یخ یا یخچال نگهداری شدند. در ایران صرفا اثرات عصاره دانه انگور برای جلوگیری از ملانوزیس مطالعه شده است. بعضی از مطالعات تاثیر عصاره های گیاهی ازجمله گشنیز ویتنامی، برگ میوه کاوا، رز ماری، چای سبز، آوکادو، رسوب قهوه عربی و چاموانگ را در مقایسه با متا بی سولفیت سدیم بیشتر گزارش کردند. برخی از پژوهشگران اثرات عصاره هایی ازجمله زیتون، رزماری، آویشن را به همراه متا بی سولفیت سدیم در جلوگیری از ملانوزیس در مقایسه با متا بی سولفیت سدیم به تنهایی بیشتر بیان کردند. عصاره های گیاهی طی زمان 28-2 روز برای کاهش بروز لکه سیاه در میگو موثر بودند. مطالعات نشان دادند که عصاره های گیاهی می توانند به منزله آنتی اکسیدان عمل کرده و جایگزین طبیعی موثر برای مهار ملانوزیس بعد از مرگ میگو باشند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، میگوی پرورشی، ملانوزیس، عصاره های گیاهی، متا بی سولفیت سدیم
  • سارا شهریاری، علیرضا صادقی*، مریم ابراهیمی، علیرضا صادقی ماهونک، علی مویدی صفحات 67-81
    ارزیابی ویژگی های مخمرهای جدا شده از بستره های تخمیری که کمتر مورد مطالعه قرارگرفته اند، همواره احتمال مواجهه با جدایه های منحصر به فرد را در پی دارد. در این پژوهش، یکی از مخمرهای غالب خمیرترش باکویت جداسازی شد و جدایه با تکثیر توالی هدف 650 جفت بازی از ژن ITS آن و توالی یابی محصولات PCR شناسایی گردید. در ادامه، برخی از ویژگی های پروبیوتیکی جدایه مخمری شامل زنده مانی در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش، اثر ضدباکتریایی، خوداتصالی، مقاومت آنتی بیوتیکی و قابلیت همولیز خون مورد مطالعه قرار گرفت. توالی یابی محصولات PCR منجر به شناسایی رودوتورولا موسیلاژینوزا گردید. جدایه مخمری 07/85 درصد زنده مانی در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش برخوردار بود. همچنین تاثیر بازدارنده جدایه مذکور روی اشریشیا کولای به شکل معنی داری (05/0P<) از سایر عوامل باکتریایی غذازاد بیشتر بود. علاوه بر این، جدایه مخمری، 60/84 درصد قابلیت خود اتصالی و 10/60 آب گریزی داشتند اما فاقد فعالیت همولیزی بودند. جدایه مخمری نسبت به تمام آنتی بیوتیک های مورد بررسی مقاومت نشان دادند. اما در برابر کتوکونازول نسبت به سایر عوامل ضدقارچ مورد مطالعه حساسیت داشتند. همچنین اثر بازدارنده جدایه ردوترولا موسیلاژینوزا بر آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر تایید گردید. بر این اساس، جدایه رودوتورولا موسیلاژینوزا از قابلیت مناسبی برای استفاده به عنوان کشت پروبیوتیک به منظور تولید محصولات غذایی تخمیری برخوردار است.
    کلیدواژگان: جدایه مخمری، ویژگی های پروبیوتیکی، باکویت تخمیر شده
  • مهسا صادقی، علیرضا تاری نژاد، محمدامین حجازی، یوسف نامی* صفحات 83-94

    رشد انواع میکروارگانیسم های بیماری زا در محصولات غذایی باعث بیماری های جدی در انسان می شود و برای کنترل این آلودگی ها استفاده از لاکتیک اسید باکتری ها روشی امیدوارکننده و درحال توسعه است. در این مطالعه، جداسازی لاکتیک اسید باکتری ها از ماست های سنتی انجام شد که درمجموع 140 جدایه جداسازی شدند. توانایی پروبیوتیکی باکتری های لاکتیک اسید ازجمله مقاومت به شرایط اسیدی، مقاومت به نمک های صفراوی و حساسیت به ده آنتی بیوتیک مهم بررسی شد. سپس از باکتری های دارای توانایی پروبیوتیکی برای مهار میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی استفاده شد. قطر هاله های اندازه گیری شده از محیط باکتریایی، اندازه گیری و ثبت شد و خواص ضد میکروبی سویه ها مقایسه شد. همچنین برای شناسایی سویه ها از تکنیک ARDRA استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام سویه های جداشده تحمل بسیار خوبی در 5/2 pH و نمک صفراوی 3/0 درصد دارند و جدایه های شماره 12، 100 و 102 به عنوان مقاوم ترین سویه علیه میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی موردمطالعه شناخته شدند. یافته های به دست آمده از این تحقیق نشان داد که نمونه های ماست منبع مهمی برای تولید باکتری های دارای توانایی پروبیوتیکی با فعالیت ضد میکروبی هستند و می توانند علیه میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اثرات ضدمیکروبی، باکتری های اسیدلاکتیک، ARDRA
  • فاطمه قویدل، هدا جعفری زاده مالمیری، افشین جوادی*، نویده انرجان صفحات 95-110
    به عنوان یک محصول بیولوژیکی طبیعی حاصل از زنبورداری، بره موم با خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می تواند در تولید مواد غذایی مورداستفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش ارزیابی قابلیت استفاده از بره موم به عنوان نگه دارنده در مواد غذایی می باشد. پس از تهیه بره موم ویژگی های فیزیکوشیمیایی بره موم خام و عصاره با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان صمغ و موم، رطوبت، چربی، پروتیین و خاکستر بره موم خام به ترتیب 89/0±10/35، 14/0±2/4، 22/0±78/64، 13/0±30/2، 25/0±25/1 درصد و میزان pH 06/0±89/4 به دست آمد. سپس عصاره بره موم با استفاده از اتانول 96 درصد استخراج گردید و نتایج آنالیز عصاره اتانولی نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی، کدورت، pH، مقدار بریکس، میزان فنل و فلاونویید کل عصاره تهیه شده به ترتیب 02/0±5/94 درصد، % a.u. 030/0±091/1، 12/0±9/5 و Bx° 07/0±5/18، 09/0±12/91 میلی گرم بر گرم برحسب اسید گالیک و 03/0±94/87 میلی گرم بر گرم برحسب کویرستین بود. نتایج آنالیز گاز کروماتوگرافی/طیف سنجی جرمی نشان داد که ترکیبات اصلی عصاره بره موم شامل پینواستروبین چالکون (90/22 درصد)، پینوکمبرین (14/6 درصد)، 2،1،3-بنزوتیادیازول (76/5 درصد)، تکتوکریسین (83/4 درصد)، فنیتیل الکل (25/4 درصد)، اسید اولییک (10/3 درصد) بود. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره بره موم نشان داد که عصاره تولیدشده دارای فعالیت آنتی باکتریال بالایی در برابر باکتری استافیلوکوکوس اوریوس بوده درحالی که بر روی باکتری اشرشیاکلی بی تاثیر بود. همچنین عصاره توانست رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس را بر خلاف نمونه شاهد مهار کند به طوری که قطر میسیلیوم آن بعد 8 روز انکوباسیون تا 7 میلی متر رسید. نتایج کلی نشان داد که عصاره بره موم تولیدشده قابلیت استفاده به عنوان نگه دارنده طبیعی موثر در مواد غذایی را دارد.
    کلیدواژگان: بره موم، خاصیت ضدمیکروبی، نگه دارنده، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی
  • فیروز طیار، احمد قره خانی*، امیر توکمه چی صفحات 111-123

    یکی از بهترین روش های نگهداری گوشت، روش انجماد می باشد که می تواند گوشت را به حالت طبیعی و بدون فساد قابل ملاحظه نگه دارد. در همین راستا این مطالعه باهدف بررسی تاثیر زمان نگهداری (1، 7، 14، 21 و 28 روز) در انجماد (دمای 18- درجه سلسیوس) بر خواص شیمیایی (رطوبت، خاکستر، چربی و پروتیین)، شاخص های اکسایشی (پراکسید، پیوند دوگانه مزدوج و تیوباربیتوریک اسید)، تعداد باکتری های سرمادوست و ساختار اسیدهای چرب گوشت چرخ شده و چرخ نشده گوساله صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان رطوبت و پروتیین کاهش ولی شاخص پراکسید، پیوند دوگانه مزدوج و تیوباربیتوریک اسید افزایش یافت و تغییر معنی داری در میزان چربی و خاکستر نمونه ها روی نداد. ولی میزان شاخص های اکسایشی پراکسید، پیوند دوگانه مزدوج و تیوباربیتوریک اسید در گوشت چرخ شده گوساله بیش از گوشت چرخ نشده بود. به طوری که بیشینه مقدار عدد پراکسید (2/1 میلی اکی والان اکسیژن بر کیلوگرم) مربوط به نمونه گوشت چرخ شده در طی 28 روز نگهداری در دمای انجماد بود. بر اساس یافته های کروماتوگرافی گازی ازنظر اسیدهای چرب زنجیر کوتاه C10 تا C20 بین گوشت چرخ شده و گوشت چرخ نشده اختلافی وجود ندارد و میزان اسیدهای چرب n-3 و n-6 در گوشت چرخ نشده نسبت به گوشت چرخ شده مقادیر بالاتری را به خود اختصاص دادند. نتایج شمارش باکتری ها ثابت کرد که در طی نگهداری گوشت در دمای انجماد تعداد باکتری های سرمادوست نمونه های گوشت افزایش نمی یابد. در پایان می توان گفت که نگهداری در حالت انجماد برای گوشت چرخ نشده مناسب تر از گوشت چرخ شده می باشد.

    کلیدواژگان: انجماد، گوشت گوساله، گوشت چرخ شده، شاخص های اکسایشی، باکتری های سرمادوست
|
  • M. Larypoor * Pages 1-22

    Due to the widespread production and supply of synbiotic or functional foods, it is necessary to study and study the various sources of supplement extraction to produce these products. Various studies have shown the positive effect of these supplements on human health and the prevention and treatment of a variety of diseases such as diabetes, cancer, gastrointestinal disorders, liver problems, etc. Research into the production and supply of commercial supplements such as inulin has been underway for many years and now has a significant share of the synbiotic food market. But new supplements such as the use of bacterial polysaccharides, yeasts, edible fungi, and algae are a new area of ​​research in synbiotic supplements due to their economic benefits and numerous proven benefits to human health. Changes in the gut microbiome affect the number and function of the microbiome in other parts of the body, leading to disease or health promotion. In the present article, in addition to an overview of probiotics and prebiotics and synbiotics, a comprehensive overview of various prebiotic supplements with different biological origins has been provided.

    Keywords: probiotics, Synbiotics, Food supplement, Prebiotic
  • M. Soltani * Pages 23-35

    Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), the causative agent of Johne’s disease, is a very slow-growing bacterium that imposes heavy costs on livestock-related industries. Due to the similar clinical and pathological symptoms in Johne’s and Crohn’s diseases, MAP is likely to play a role in the development and progression of Crohn’s disease. Hence, the possibility of transferring MAP through milk has created many concerns. To investigate the status of MAP contamination in raw and pasteurized milk samples in Kerman province, three diagnostic methods, including culture, IS900 PCR, and IS900 nested PCR was used. The results showed that the level of contamination with MAP in raw milk was relatively high in the studied herds. Based on culture, PCR, and nested PCR assays, 4.38%, 9.16%, and 13.55% were found positive, respectively. In pasteurized milk samples, 1.12%, 3.93%, and 6.18% were found positive for MAP by culture, PCR, and nested PCR, respectively. Comparing the methods used in this study demonstrated the best capability of nested PCR to detect MAP contamination. High levels of MAP contamination in raw milk on the one hand and relatively high resistance to thermal treatments, along with its intracellular characteristics, cause more survival of this bacterium, especially in the milk pasteurization process. Therefore, food hygiene researchers should pay more attention to the public health hazard caused by this bacterium.

    Keywords: Mycobacterium paratuberculosis, identification, Contamination, Milk, Pasteurization
  • S. Pishadast, M. Rahnama, M. Alipour Eskandani *, D. Saadati, A. Noori Jangi, M. Heidarzadi Pages 37-47

    Staphylococcus aureus beyond the cause of food poisoning, can cause wide spectrum of infections in human and is a serious threat in food industry. This study was conducted to evaluate antibacterial effect of alcoholic extract of garlic (Allium sativum) alone and in combination with nisin on inhibition of Staphylococcus aureus in minced meat of the tilapia fish. Garlic Extract was prepared by vacuum evaporation method using the rotary device. The effects of different concentrations of garlic alcoholic extract (0, 1, 2.5, 3.5, 5%) and nisin (0, 0.5 and 2.5 μg / g) and the combinations of nisin (micrograms per gram) and Extract (%) (0.25+3.5), (0.25+5), (0.5+1), (0.5+2.5), (2.5+1), (2.5+2.5) were studied on the growth of the S. aureus at 4 ° C for 21 days. The results showed that the bacterial growth was stopped at 3.5% and 5% concentrations of garlic extract from days 12 and 9 respectively, and It was stopped at 0.5, 2.5 μg/g of nisin from days 9 and 6 respectively. Low concentrations of garlic extract (1 and 2.5%) did not inhibit the growth of bacteria. Combined treatments of extract and nisin were able to stop bacterial growth from day 6 onwards. According to this study, garlic extract and nisin have inhibitory effect on growth of bacteria and they are introduced as a natural preservative of food instead of chemical preservative. This research approved the synergistic effect of nisin and alcoholic extract on the inhibition of the S. aureus growth.

    Keywords: Tilapia fish, Staphylococcus aureus, Garlic, Nisin, Alcohol extract
  • M. Seifzadeh * Pages 49-65

    Shrimp is a highly perishable product with limited shelf life due to melanosis and biological composition. Controlling the destructive effects of melanosis is one of the major challenges for the industry. Melanosis in crustaceans is usually controlled by inhibitors such as sodium metabisulfite. However, the use of synthetic inhibitors for melanosis and antioxidants in food processing is usually limited by considerations related to safety and impact on food quality. Thus, over the last decade, the trend towards studies on the use of natural extracts to control shrimp melanosis has increased. Data from some articles published by ScienceDirect, PubMed, Scopus, SpringerLink, and Scopus databases on the occurrence of melanin black pigment in shrimp skin were used. The shrimps were dipped in extracts and stored in ice or refrigerator. In Iran, only the effects of grape seed extract to prevent melanosis have been studied. Some studies have reported higher effects of plant extracts such as Garcinia cowa Roxb, Persicaria Odorata, rosemary, green tea, avocado, Arabic coffee grounds, and chamomile than sodium bisulfite. Some researchers have described the effects of extracts such as olive, rosemary, and thyme along with metabisulfite in preventing melanosis more than metabisulfite alone. Plant extracts were effective in reducing black spots in shrimp for 2-28 days. Studies have shown that plant extracts can act as antioxidants and be an effective natural alternative to inhibit melanosis after shrimp death.

    Keywords: Antioxidant, Farmed shrimp, Melanosis, plant extracts, Sodium metabisulfite
  • S. Shahryari, A. Sadeghi *, M. Ebrahimi, A. Sadeghi Mahoonak, A. Moayedi Pages 67-81
    The study of the yeasts isolated from the least studied fermented sources may have the potential to deal with the unique isolates. In this study, one of the predominant yeasts was isolated from fermented buckwheat. The isolate was identified by amplifying the target sequence of 650 bp of its ITS gene and sequencing PCR products. Afterward, some potential probiotic features of the isolates, including survival in simulated gastrointestinal conditions, antibacterial effect, auto-aggregation, antibiotic resistance, antimycotic and hemolysis ability, as well as antifungal activity against Aspergillus niger and Aspergillus flavus were studied. Based on sequencing results of the PCR products, Rhodotorula mucilaginosa was identified as the yeast isolate. The isolate had 85.07% viability in simulated gastrointestinal conditions. The inhibitory effect of the isolate on Escherichia coli was significantly (P<0.05) higher than the other foodborne bacteria. The yeast isolate had 84.60% auto-aggregation and 60.10% hydrophobicity capabilities. However, no hemolytic activity was observed. The yeast isolate was resistant to all of the studied antibiotics, and it was sensitive towards Ketoconazole among the common antifungal agents. In conclusion, the yeast isolate had appropriate potential to be used as a probiotic culture to produce fermented food products.
    Keywords: Yeast isolate, Probiotic properties, fermented buckwheat
  • M. Sadeghi, A. Tarinejad, M. A. Hejazi, Y. Nami * Pages 83-94

    The growth of contaminating microorganisms in food products causes serious diseases in humans, and the use of lactic acid bacteria to control these contaminants is a promising and developing method. In this study, lactic acid bacteria were isolated from traditional yogurts and a total of 140 isolates were isolated. The probiotic potential of these lactic acid bacteria including resistance to acidic conditions, resistance to bile salts and sensitivity to ten important antibiotics were investigated and then bacteria with probiotic potential were used to inhibit food pathogens. The measured halo diameters of the bacterial medium were measured and recorded, and the antimicrobial properties of the strains were compared. ARDRA technique was also used to identify the strains. The results showed that all strains have excellent tolerance to pH 2.5 and bile salt of 0.3% and isolates Numbers 12, 100 and 102 are recognized as the most resistant strains against studied food pathogens. Findings from this study showed that yogurt samples are an important source for the production of bacteria with probiotic potential with antimicrobial activity and can be used against food pathogens.

    Keywords: Antimicrobial Effects, ARDRA, Lactic acid bacteria
  • F. Ghavidel, H. Jafarizadeh-Malmiri, A. Javadi *, N. Anarjan Pages 95-110
    As a natural bioproduct obtained from beekeeping, propolis with its antimicrobial and antioxidative properties can be used in food production. The purpose of this study is to evaluate the application of propolis as a preservative in food. After preparation of propolis, the physicochemical properties of raw propolis and extract were evaluated with three repetitions. the results showed that amount of waxes, moisture, fat, protein, ash and pH of raw propolis were 35.10±0.89%, 4.2±0.14%, 64.78± 0.22%, 2.30± 0.13%, 1.25± 0.25%, 4.89 ± 0.06 respectively. Obtained results of propolis extract analysis indicated that antioxidant activity, turbidity, pH, brix, total phenolic and flavonoids content of the prepared propolis ethanolic extract were 94.5±0.02%, 1.091±0.03%a.u., 5.9±0/12 and 18.5±0.07 Bx°, 91.12±0.09 mg/g (gallic acid) and 87.94±0.03 mg/g (quercetin), respectively. The extracted propolis extract was evaluated by Gas chromatography / mass spectrometry to identify chemical compounds. The results showed that the main constituents of propolis extract were included Pinostrobinchalcone (22.90%), Pinocembrin (6.14%), 2,1,3-Benzothiadiazole (5.76%), Tectochrycin (4.83%), Phenethylalcohol (4.25%), Oleic acid (3.10%). Evaluation of antimicrobial activity of propolis extract showed that the prepared extract had high antibacterial activity against Staphylococcus aureus while it was ineffective on Escherichia coli. The extract also inhibited the growth of Aspergillus fluvus fungus, unlike the control sample, so that its mycelia diameter was reached 7 mm after 8 days incubation. In general, the results showed that the produced propolis extract can be used as an effective natural preservative in foods.
    Keywords: Antimicrobial Activity, physico-chemical properties, Preservative, Propolis
  • F. Taiar, A. Gharekhani *, A. Tukmechi Pages 111-123

    One of the best ways to preserve meat is to freeze it, which can keep the meat in a natural state without significant spoilage. In this regard, this study aimed to investigate the effect of storage time (1, 7, 14, 21 and 28 days) in freezing (temperature -18 ° C) on chemical properties (humidity, ash, fat and protein), oxidation indices (peroxide, Conjugated diene and thiobarbituric acid), number of psychrophilic bacteria and structure of minced and non-minced beef fatty acids. The results showed that with increasing storage time, the amount of humidity and protein decreased, but the peroxide index, conjugated diene and thiobarbituric acid increased and there was no significant change in the amount of fat and ash in the samples. However, oxidation indexes of peroxide, conjugated diene and thiobarbituric acid in minced beef were not higher than minced meat. The maximum amount of peroxide (1.2 meqO2/kg) was related to the minced meat sample during 28 days of storage at freezing temperature. Based on gas chromatographic findings, there is no difference between minced meat and minced meat in terms of short chain fatty acids C10 to C20, and the amount of n-3 and n-6 fatty acids in minced meat is higher than minced meat. The results of bacterial count showed that the number of psychrophilic bacteria in meat samples did not increase during storage of meat at freezing temperature.

    Keywords: freezing, beef, Minced meat, lipid oxidation parameters, psychrophilic bacteria