فهرست مطالب

فلسفه تحلیلی - پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا آرام* صفحات 5-30
    مقاله ی حاضر با توصیف پرسش گشوده ی مور و ضمن واکاوی معناشناسی اخلاق در نگاه ابن عربی، به مقایسه ی انتقادی این دو دیدگاه می پردازد. در اندیشه ی ابن عربی شهود خیر به درک حقیقت وجود وابسته است و مادامی که اصل وجود به عنوان خیر مطلق تصدیق نشود، تفسیر مظاهر خیر ممکن نخواهد بود. این در حالی است که اخلاق شناسی فلسفی مور به چنین تفسیر وجودشناسانه ای تمایل ندارد و خوب را در محدوده ی مباحث معناشناسانه مقید می سازد. ابتدا به نظر می رسد تفسیر وجودشناختی خیر به عنوان پیش فرض مستتر در تصدیق بداهت خوب، از نگاه مور پنهان مانده است. اما برای تدوین نظریه ای منقح تر، تعدیل هر دو نگاه ضروری است؛ ضمن تفسیری مقبول از نظریه وحدت وجود می توان آموزه عرفانی خیر را به عنوان مبنایی در جهت تصدیق شهودگرایی مور به رسمیت شناخت. هم چنان که با کشف مفروضات وجودشناختی از ضمیر نظریه معنایی مور می توان به تردیدهای ناظر به عینیت و واقعیت اخلاق پاسخ داد.
    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، پرسش گشوده، مغالطه ی طبیعت گرایانه، وجودشناسی خیر
  • امیر جعفری، محمد سعیدی مهر* صفحات 31-48
    از دیدگاه آکویینی، عقل یکی از قوای نفس است و عین نفس نیست و ازاین رو وی انسان را دارای عقل می داند. از طرف دیگر وی معتقد است انسان دارای تصورات فطری نیست ولی از طریق قوه ی عقل، قادر به تجرید یا انتزاع مفاهیم عقلانی از محسوسات و حقایق مادی است. در این صورت تصورات عقلانی از طریق تجربه ی حسی با جهان مادی ایجاد می شوند و منشا اصلی مفاهیم عقلی، جهان مادی است. از این جهت آکویینی به نوعی فیلسوفی تجربه گرا است. از جهت دیگر وی فیلسوفی مسیحی است؛ چون خداوند حقیقتی غیرمادی است و از آن جا که صور عقلانی از جهان مادی نشات می گیرد، عقل به تنهایی انسان را به ادراک ذات الهی قادر نمی سازد. ازاین رو وی مفاهیم عقلی را به این موارد محدود نمی کند و معتقد است گاهی از طریق لطف یا عنایت الهی تصوراتی به انسان اعطا می شوند که منشا غیرمادی دارند و از عالم الهی افاضه می شوند . وی معتقد است این شناخت نیز معرفتی عقلانی است و این صور هرچند از طریق عنایت الهی افاضه شده اند ولی توسط عقل بشر ادراک می شود، البته عقلی که توسط عامل الهی، آمادگی خاصی دریافت نموده است.
    کلیدواژگان: توماس آکویینی، عقل، معرفت ناشی از عنایت، معرفت ناشی از لطف
  • پریسا چنگیزی، حسینعلی نوذری* صفحات 49-72
    فیلسوفان و تاریخ نگاران علم برای هر قرن از تاریخ علم قایل به وجود استعاره ای خاص هستند. در این میان قرن نوزدهم ذیل استعاره ی قطار که تجسد ماشین بخار است، قرار دارد. از طرف دیگر و به طور هم زمان استعاره ی قطار در ادبیات قرن نوزدهم نقشی تعیین کننده پیدا می کند و به یکی از عواملی تبدیل می شود که پیرنگ داستان بر مبنای آن شکل می گیرد. لذا در قرن نوزدهم استعاره ی قطار که شکل ملموسی از ماشین بخار برای عموم است همه جا را فراگرفت و در ادبیات قرن نوزدهم نقشی تعیین کننده پیدا کرد. در این مقاله پس از معرفی استعاره ی قطار، به عنوان استعاره ی غالب در علم و ادبیات قرن نوزدهم، با اتخاذ راهبرد تحلیل مضمون[1]، استعاره ی مذکور در رمان آنا کارنینا بر مبنای نظریه ی استعاره های مفهومی لیکاف و جانسون تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: استعاره ی قطار، آنا کارنینا، قرن نوزدهم، استعاره های مفهومی، لیکاف و جانسون
  • محمد حاجی بابایی سرخی*، مالک حسینی، حسین بیات صفحات 73-90
    مسیله ی «بی نهایت» در ریاضیات از مهم ترین مسایل فلسفه ریاضیات به شمار می رود و بررسی تاریخی این موضوع حاوی جذابیت های فراوانی است. در ابتدای قرن بیستم، چهار مکتب اصلی فلسفه ریاضی شامل افلاطون گرایی، صورت گرایی، منطق گرایی و شهودگرایی از منظر هستی شناسانه تلاش فراوانی کردند تا دلایلی را برای قبول یا رد وجود بی نهایت های بالقوه و بالفعل ارایه دهند و البته به نظر نمی رسد، هیچ کدام در این امر توفیقی یافته باشد. در میانه عرضه اندام مکاتب مختلف، ویتگنشتاین فیلسوف نابغه اتریشی طریق مخصوص به خود را در فلسفه ریاضی پی گرفت و با روشی سقراطی، همه آن ها را با چوب انتقاد خود راند. اکثریت صاحب نظران اعتقاد دارند ویتگنشتاین در دو سوی دعوای متناهی گرایی و مخالفان شان، جانب متناهی گرایی را گرفته است و وجود بی نهایت های بالفعل را رد کرده است اما در این مقاله تلاش می شود با رجوع به درس گفتارهای او در 1939 درباره ی مبانی ریاضیات، این دیدگاه عمومی به چالش کشیده شود، انتقادهای او به دیدگاه متناهی گرایانه استخراج و ارایه گردد و در نهایت رویکرد سومی در مقابله با دو دیدگاه فوق به او نسبت داده شود.
    کلیدواژگان: متناهی گرایی، فلسفه ریاضی، بی نهایت، اعداد نامتناهی و ترامتناهی
  • مریم خوشنویسان، صدرالدین طاهری*، بابک عباسی صفحات 91-124
    یکی از مواضع اشکال و اختلاف میان متکلم و فیلسوف، مسیله صدور کثرت از وحدت، یا کثیر از واحد است، که در فلسفه اسلامی ذیل عنوان قاعده «الواحد لایصدر عنه الا الواحد» پیگیری می شود و نزد متکلمان اسلامی بر اساس موازین کلامی و مفاد مدارک نقلی حل وفصل می گردد. فلاسفه، به تقریب، همگی معتقد به اصالت و درستی و ضرورت تقید به قاعده مذکور در باب فعل الهی هستند و متکلمان، به تقریب، همگی معتقدند این قاعده، علاوه بر این که فاقد دلیل کافی است، مستلزم اشکالاتی نیز هست. در این مقاله ابتدا مفاد و سپس ادله قاعده و بعد از آن اشکالات درونی و کلامی آن مطرح و درباره آن ها بحث شده است. دو اشکال کلامی مهم این است که این قاعده مستلزم نفی اراده و قدرت پروردگار است، که در هر دو مورد گفتگوهای دو طرف فیلسوف و متکلم گزارش و مورد قضاوت قرار گرفته است. سپس به مناسبت اشکال دوم، حدود بیست آیه از آیات قران کریم طی چهار گروه گزارش و به شیوه ی تفسیر قرآن با قرآن به اثبات رسیده که قاعده الواحد، اعم از این که درست یا نادرست باشد، در تعارض با متون آیات قران کریم نیست.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، نظر متکلم، نظر فیلسوف، وجه قرآنی
  • روجا علیزاده* صفحات 125-147
    رویکرد طبیعت گرایانه ی تکاملی تمایل انسان به هنر و زیبایی را محصول تکامل او و یکی از سازگاری های متعددی به شمار می آورد که از طریق انتخاب های طبیعی و جنسی در جریان تنازع برای بقاء کسب شده است. بر این اساس میل هنری انسان امروز نتیجه ی برنامه ریزی ژنتیکی است که از قدیمی ترین اجدادش برای وی باقی مانده و این برنامه ریزی ژنتیکی نتیجه ی نقشی است که هنرها همواره در زندگی انسان بازی کرده اند. این رویکرد در دفاع از این ادعا، بر مواردی مثل جهان شمول بودن، کهن بودن و سابقه ی دیرینه ی هنر و هم چنین لذت بخش بودن ذاتی آن تکیه می کند. هدف از این پژوهش پرداختن به دیدگاهی نسبتا نوین در زیباشناسی است که با بهره گیری از دستاوردهای علوم گوناگون به ویژه روان شناسی تکاملی در پی آن است از منظری علمی و طبیعت گرایانه همراهی همیشگی هنرها با آدمی را توجیه کند و دلایل منطقی و نظری برای آن بیابد. از منظر نظریه پردازان این حوزه، هنر و زیبا شناسی نتیجه ی سازوکار انتخاب طبیعی و انتخاب جنسی و در نتیجه برخاسته از غرایز انسانی اند و ریشه در سرشت انسان دارند.
    کلیدواژگان: زیباشناسی، طبیعت گرایی، تکامل، هنر
  • عیسی نوری وایقان، شمس الملوک مصطفوی*، اسماعیل شفیعی صفحات 149-165
    ارسطو فیلسوف مشهور یونانی، در رساله ی فن شعر که نخستین کوشش در زمینه ی نقد ادبی است، بررسی «تراژدی» را محور کار خود قرار داد و در آن تراژدی را سرگذشت انسانی نیک سیرت می داند که به دلیل اعمالی که از جانب او (و نه خدایان) رخ داده از نیکبختی به بدبختی سقوط می کند. در این نوشتار تلاش شده تا جایگاه «خدایان» در وقایع تراژدی از دیدگاه ارسطو بررسی شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که علی رغم نقش حایز اهمیت «خدایان» در وقایع تراژدی ها، می توان اندیشه انسان محور ارسطو، نگاه واقع گرا وی به پدیده های جهان و هم چنین پذیرش حفظ اصول دینی و اخلاقی نزد او را از جمله دلایل نادیده گرفتن جایگاه خدایان در رساله فن شعر جهت تکوین الگوی تراژدی مورد نظر ارسطو در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ارسطو، فن شعر، خدایان، تراژدی یونانی
|
  • Alireza Aram * Pages 5-30
    The present article describes the open question argument and while analyzing the semantics of ethics in Ibn Arabi’s view, deals with a critical comparison of these two views. From a point of view, the perception of good depends on the understanding of the truth of existence, and until existence is accepted as absolute good, the interpretation of the instance of good is not possible. However, philosophical ethics theory of Moore does not tend to such an ontological interpretation, and limits the good to the scope of semantic discussions. At first glance, the ontological interpretation of good, as a presupposition, seems to be hidden from Moore's view. But to formulate more comprehensive theory of ethics, it is necessary to moderate both views. With an acceptable interpretation of the theory of unity of existence, the mystical doctrine of good can be recognized as a basis for Moore's intuitionism. Also, by discovering the ontological assumptions from the inside of semantic theory of him, one can answer doubts about the objectivity and reality of ethics
    Keywords: mystic morality, naturalistic fallacy, ontology of good, open question argument
  • Amir Jafari, Mohammad Saeedimehr * Pages 31-48
    From Aquinas’s viewpoint the intellect is just one of the Faculties of the human soul, and not identical with the very essence of the soul and thus human being possesses an intellect. On the other hand, unlike Plato, he believes that man has no innate concept but he can separate or abstract the forms (Ideas) of natural things. The origin of human concepts is the material world, so the Intellect‘s operation arises from sensation. The intellect knows nothing but what it receives from the senses. From this point of view Aquinas must be seen as an empiricist. Thomas is, however, a Christian philosopher too. God is the immaterial truth, so the natural power of the created intellect falls short to enable it to see the essence of God. Consequently, he believes that humans are sometimes given non-material ideas through divine grace. It increases the intellectual powers so that the forms are ultimately perceived by the human intellect. Nonetheless, in order to have these forms, some supernatural disposition should be added to the intellect.
    Keywords: Aquinas, Natural Intellect, the Divine Grace, Knowledge
  • Parisa Changizi, Hoseinali Nozari * Pages 49-72
    Philosophers and historians of science believe in a particular metaphor for every century in the history of science. Meanwhile, the nineteenth century is under the metaphor of the train, which is the embodiment of the steam engine. On the other hand, at the same time, the metaphor of the train plays a decisive role in nineteenth-century literature and it becomes one of the factors on which the plot of the story is based. So in the nineteenth century, the metaphor of the train, which is a tangible form of the steam engine for people, spread everywhere and it found a decisive role in the nineteenth-century literature. This metaphor becomes one of the factors on which the plot of the story is based. After introducing the train metaphor as the dominant metaphor in nineteenth-century science and literature, the paper analyzes the metaphor in Anna Karenina's novel by theme analysis strategy and based on the theory of Lakoff and Johnson's conceptual metaphors.
    Keywords: train metaphor, Anna Karenina, nineteenth century, conceptual metaphors, Lakoff, Johnson
  • MOHAMMAD HAJIBABAEI SORKHI *, Malek Hosseini, Hossein Bayat Pages 73-90
    The concept of infinity in mathematics was one of the main points of difference between the four schools of philosophy of mathematics in the early decades of twentieth century and it is really interesting to review this puzzling concept from a historical perspective. Four schools, Platonism, Formalism, Logicism, and Intuitionism tried to have an acceptable justification on the ontological aspect of infinite numbers and sets but it does not seem that any of them succeeded in their mission. Among these schools, Wittgenstein followed his own unique way and with his Socratic Method criticized all of them. Most commentators and critics believe that Wittgenstein had a finitistic account in the last period of his philosophical work. However, this essay by referring to his lectures on foundation of mathematics, Cambridge 1939, challenged their views and came up with Wittgenstein's criticism of finitistic account.
    Keywords: Finitism, Philosophy of mathematics, infinity, Infinite, Tarnsfinite numbers
  • Maryam Khoshnevisan, Sadredin Tahery *, Babak Abbasi Pages 91-124
    Islamic theologians and philosophers  are disagree on the subject of issuing plurality from unity which is followed in Islamic philosophy under the title of the Al-Wahed or unity rule that says “no more than one is issued from the one”. Islamic theologians based on theological criteria and the contents of narrated documents reject this rule. However, most of Islamic philosophers believe in the originality and correctness of this rule. In this article, first, the contents of the rule have been introduced and then the arguments of both sides debated. Two important theological arguments against the rule discussed more profoundly. First, the claim that this rule entails the denial of the will of God; second, this rule entails the denial of the power of God. Then, in evaluating the second argument, about twenty verses of the Holy Qur'an are categorized in four groups and it has been proved that the rule of unity, whether true or false, does not contradict the verses of the Holy Qur'an.
    Keywords: The al-Wahed (unity) rule, the speaker comments, Comment of the philosopher, Quranic face
  • Roja Alizadeh * Pages 125-147
    On evolutionary naturalist approach, human desire for art and beauty, is the product of his evolution and one of the many adaptations that has been gained through natural and sexual selection during the struggle for survival. Accordingly, the modern man desire for art and beauty is the result of a genetic planning that remains of its oldest ancestors. In support of this claim, this approach relied on such things as universality, ancientity, and the ancient history of art as well as its instinct enjoyment. Evolutionary aesthetics utilizes the achievements of various sciences, in particular evolutionary psychology, to seek to justify, from a scientific and naturalistic point of view, the constant companion of arts to humans and to find logical and theoretical reasons for it. From the perspective of the theorists in this field of art and aesthetics, the result of the mechanism of natural and sextual selection, and therefore arising from human instincts, is rooted in human nature.
    Keywords: Aesthetics, Naturalism, Evolution, art
  • Eisa Nouri Vayghan, Shamsolmolok Mostafavi *, Esmaeel Shafiee Pages 149-165
    Aristotle, the famous Greek philosopher, discussed tragedy in poetics but he did not care the “Gods”. While historical studies show that the “Gods” play an important role in tragedy. In this study we try to determine the causes of ignoring the “Gods” in tragedy with Aristotle. The method is descriptive-analytical and library resources have been used. In this study we first examine some of the Aeschylus, Sophocles and Euripides’s tragedies and examine Aristotle’s vision in this regard. The main question of this study is: what are the causes of ignoring the role of “Gods” in tragedy with Aristotle? The result of this study that can be used by researchers of philosophy and theatre show that the causes of ignoring the role of the gods in the event of tragedy by Aristotle are: realistic, logical and rational view of world phenomena, maintaining religious and moral principles and as well as belief in man as a creature of intellection and choice
    Keywords: Aristotle, Poetics, Gods, Greek Tragedy