فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1400)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی محققی، معصومه پورمحمدرضا تجریشی*، سهیلا شهشهانی پور، گیتا موللی، محسن واحدی صفحات 408-429
    اهداف

     اختلال یادگیری خاص نوعی اختلال عصبی تحولی است که فرایند فهمیدن یا کاربرد زبان شفاهی یا کتبی را با مشکل مواجه می‌کند و هنگامی اختلال تشخیص داده می‌شود که مهارت‌های خواندن، نوشتن و حساب در کودکان به طور چشم‌گیری پایین‌تر از حد انتظار باشد. یکی از مشکلات کودکان دچار اختلال یادگیری خاص، وجود نشانه‌های اضطراب است که اغلب مزمن است و عدم رفع آن‌ها بر رشد و عملکرد تحصیلی کودک تاثیر منفی می‌گذارد. آموزش جریت‌ورزی نوعی مداخله ساختارمند است که برای کاهش نشانه‌های اضطراب استفاده می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش جریت‌ورزی بر نشانه‌های اضطراب کودکان پسر دچار اختلال یادگیری خاص در شهر تهران بود.

    روش بررسی

     مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل و پیگیری پس از پنج هفته بود. از جامعه کودکان پسر 8 تا 11 سال که در مراکز اختلال یادگیری شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند، 130 نفر به شیوه نمونه‌گیری در دسترس از پنج منطقه آموزشی (2، 13، 12، 18، 15) انتخاب شدند. پس از اجرای ماتریس‌های پیشرونده رنگی، 72 نفر که هوشبهر 85 و بالاتر کسب کردند به تکمیل مقیاس اضطراب اسپنس فرم کودک پرداختند. نمونه مورد بررسی بر مبنای فرمول حجم نمونه و در نظر گرفتن احتمال ریزش، 34 نفر تعیین شد. پس از نمره‌گذاری مقیاس اضطراب اسپنس فرم کودک ، 45 کودک نمره اضطراب متوسط (44 تا 88) کسب کردند و از میان آن‌ها 34 نفر (تعداد 19، 10، 5 نفر به ترتیب واجد اختلال خواندن، اختلال نوشتن، اختلال ریاضی) به طور تصادفی انتخاب و بر مبنای سن، پایه تحصیلی و وضعیت اقتصادی اجتماعی همتا شدند. سپس تمامی افراد به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (به ترتیب با میانگین سنی 25/2±‌45/10 و 89/1±‌87/8 سال) جایگزین شدند. به دلیل اثربخشی آموزش در گروه‌های کوچک، گروه آزمایش در سه گروه فرعی (دو گروه 6 نفری و یک گروه 5 نفری) و طی 10 جلسه آموزشی (دوبار در هفته، هر جلسه 90 دقیقه)، برنامه جریت‌ورزی را دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل فقط برنامه متداول در مرکز اختلال یادگیری را دریافت کرد. پس از آخرین جلسه مداخله و پنج هفته پس از آن، تمامی کودکان با استفاده از مقیاس اضطراب اسپنس دوباره ارزیابی شدند. داده‌های به‌دست‌آمده از موقعیت پیش‌آزمون و پس‌آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس تک‌متغیره و چندمتغیره مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین به منظور بررسی پایداری اثر مداخله پس از پنج هفته پیگیری، از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج به‌دست‌آمده از تحلیل کوواریانس تک‌متغیره و چندمتغیره نشان داد بین میانگین نشانه‌های اضطراب و مولفه‌های آن در گروه آزمایش و کنترل قبل و بعد از جلسات آموزش جریت‌ورزی، تفاوت معنی‌دار وجود دارد (01/0>P). نتایج به‌دست‌آمده بر مبنای ضریب اتا نشان داد به‌ترتیب 66، 66، 32، 63، 63، 71 و 73 درصد از واریانس نشانه‌های اضطراب کلی و مولفه‌های اضطراب فراگیر، اختلال وسواس فکری عملی، ترس از آسیب شخصی، فوبیای اجتماعی، اضطراب جدایی و وحشت‌زدگی / ترس از فضای باز در کودکان دچار اختلال یادگیری خاص از طریق شرکت در مداخله آموزش جریت‌ورزی قابل تبیین است. نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد تاثیر آموزش جریت‌ورزی پس از پنج هفته پیگیری در کاهش مولفه‌های اضطراب فراگیر، ترس از آسیب شخصی، فوبیای اجتماعی و وسواس فکری عملی پایدار مانده است، در حالی که این تاثیر برای نشانه‌های اضطراب کلی، اضطراب جدایی و وحشت‌زدگی / ترس از فضای باز، پس از گذشت پنج هفته پیگیری، پایدار نبود. 

    نتیجه‌گیری

    نتایج بیانگر آن است که آموزش جریت‌ورزی می‌تواند نشانه‌های اضطراب و مولفه‌های آن را در کودکان پسر دچار اختلال یادگیری خاص کاهش دهد. درنتیجه، طراحی و اجرای برنامه‌های آموزشی مشابه به کودکان کمک می‌کند تا فعالانه در برقراری روابط بین‌فردی تلاش کنند، رنجش حاصل از شکست‌های تحصیلی را کاهش دهند، احساسات خود را ابراز نمایند، به راه‌های احتمالی مختلف در مواجهه با موقعیت‌های اضطراب‌زا بیندیشند، رفتار منفی خود را مدیریت کنند و برای پذیرش نقش‌های متعدد در زندگی بزرگسالی آماده شوند. بدین‌ترتیب می‌توان با ارایه آموزش جریت‌ورزی، از بروز رفتارهای ناسازگارانه و مشکلات مربوط به سلامت روان (به‌ویژه نشانه‌های اضطراب) در کودکان دچار اختلال یادگیری خاص جلوگیری کرد و از تداوم مشکلات آتی آن‌ها در حیطه‌های تحصیلی و شغلی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، نشانه های اضطراب، جرئت ورزی
  • معصومه خالقی، مینو کلانتری*، مهدی رضایی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 430-443
    اهداف

     دیسترس اخلاقی هنگامی رخ می‌دهد که یک متخصص قادر به پیروی از استاندارد‌های حرفه‌ای و ارزش‌های اخلاقی در حرفه خود نیست. دیسترس اخلاقی مسیله‌ای قابل توجه در حرفه‌های مراقبت سلامت است و پیامد‌های منفی به دنبال دارد. به علاوه، این نگرانی وجود دارد که تاثیر منفی بر عملکرد بالینی و در بعضی موارد نتایج بیمار داشته باشد. بر اساس شواهد، متخصصان کاردرمانی دیسترس اخلاقی را تجربه می‌کنند، بنابراین نیاز به ابزاری است که محققان را قادر سازد تا میزان دیسترس‌های اخلاقی را در هر فرد شناسایی و اثربخشی استراتژی‌های طراحی‌شده برای کاهش پریشانی و جلوگیری از فرسودگی کارکنان را اندازه‌گیری نمایند. هدف این مطالعه طراحی و بررسی روایی صوری و محتوایی پرسش‌نامه دیسترس اخلاقی در کاردرمانگران بود.

    روش بررسی

     این مطالعه روان‌سنجی در دو مرحله انجام شد؛ مرحله اول شامل تهیه استخر گویه‌های پرسش‌نامه بود و در مرحله دوم روایی صوری و محتوایی پرسش‌نامه مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا مرور متون و مطالعات مرتبط جهت استخراج گویه‌های پرسش‌نامه انجام شد. پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف بررسی شد تا هرگونه شرایط ایجاد‌کننده دیسترس اخلاقی در کاردرمانی به دست آید. سه مطالعه کیفی انجام‌شده در زمینه بررسی مسایل و موضوعات اخلاقی کاردرمانگران در حیطه روان‌پزشکی، کودکان و بزرگسالان به طور کامل مطالعه شد. کدهای استخراج‌شده از این مطالعات و نقل قول‌های مصاحبه‌شونده‌ها در این مطالعات خوانده شد. سپس گویه‌های پرسش‌نامه از میان کدها، جملات و عبارات مطالعات انجام‌شده استخراج شد. گویه‌ها چندین‌بار خوانده شدند و از نظر وضوح محتوا، دستور زبان و درک مفهوم مورد ویرایش قرار گرفتند و موضوعات تکراری حذف شد. پس از تهیه استخر گویه‌ها برای پرسش‌نامه مقدماتی، مراحل علمی روایی صوری و محتوایی پرسش‌نامه طی شد. روایی صوری پرسش‌نامه به صورت کیفی و کمی با 30 کاردرمانگر ارزیابی شد که به صورت در دسترس از کلینیک‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز دولتی و خصوصی انتخاب شده بودند. معیار ورود حداقل یک سال تجربه کار در حیطه‌های مختلف کاردرمانی بود. ارزیابی روایی صوری کمی با تعیین ضریب تاثیر آیتم انجام شد. جهت تعیین روایی محتوایی کیفی از افراد خبره در زمینه تدریس اخلاق در کاردرمانی و آشنا با طراحی ابزار دعوت شد تا در جلسه‌ای حضوری به بررسی پرسش‌نامه و تبادل نظر بپردازند. 7 نفر در جلسه حضور یافتند. در این جلسه ابتدا برای شرکت‌کنندگان عنوان شد که این ابزار یک ابزار ارزیابی‌کننده (Evaluative) خواهد بود که به منظور ارزیابی میزان دیسترس اخلاقی میان کاردرمانگرانی که در محیط‌های بالینی فعالیت می‌کنند، طراحی شده است. از آن‌ها درخواست شد تا پس از مطالعه دقیق ابزار، چهار معیار واضح بودن، ساده بودن، شفاف بودن و مرتبط بودن گویه‌ها با دیسترس اخلاقی را مدنظر داشته باشند و در مورد آن اظهار نظر کنند. برای ارزیابی روایی محتوایی کمی پرسش‌نامه از 20 نفر از اساتید کاردرمانی با مدرک دکترا خواسته شد تا فرم‌های مربوطه را جهت سنجش نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی تکمیل کنند. 

    یافته‌ها

     پس از مرور متون و مطالعات مرتبط و تجزیه و تحلیل یافته‌ها و مفاهیم، پرسش‌نامه مقدماتی با 50 گویه استخراج شد. پس از انجام روایی صوری و محتوایی کیفی و کمی، گویه‌های پرسش‌نامه به 22 مورد رسید. در طی انجام روایی صوری، میزان تاثیر گویه بین 85/2 تا 83/4 به دست آمد. نسبت روایی محتوایی در محدوده قابل قبول 5/0 تا 1 با میانگین 7/0 قرار گرفت. شاخص روایی محتوایی پرسش‌نامه 93/0 محاسبه شد.

    نتیجه‌گیری

     پرسش‌نامه دیسترس اخلاقی در کاردرمانگران با 22 گویه با مقیاس نمره‌دهی چهارنقطه ای، دارای روایی محتوایی مناسب است و پس از تکمیل مراحل روایی و پایایی برای اندازه‌گیری دیسترس‌های اخلاقی در کاردرمانگران قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، پرسشنامه، کاردرمانی، تعارض
  • نیلوفر شیرانی، هوشنگ میرزایی*، سید علی حسینی، حسین سورتیجی، سمانه حسین زاده صفحات 444-461
    اهداف

     فعالیت های روزمره زندگی فعالیت هایی هستند که به منظور مراقبت از بدن انجام می گیرند و برای زندگی و بهزیستی و بقای بنیادی ضروری هستند. این فعالیت ها از نوزادی شروع می شوند و در مراحل متفاوت رشدی، تکامل می یابند. ارزش های فرهنگی، انتظارات والدین، روتین های اجتماعی و محیط فیزیکی روی فعالیت های روزانه اثر می گذارند. نگرانی در مورد استفاده از زمان و فعالیت های روزانه کودکان، موضوع جدیدی نیست، ولی مطالعات روی آن کمیاب و مختصر هستند. پس برای داشتن اطلاعات و دانسته های بیشتر در مورد زندگی کودکان و بهزیستی آنان، نیاز است اطلاعات بیشتری در مورد فعالیت های روزمره آن ها داشته باشیم. هدف از مطالعه حاضر بررسی مدت فعالیت های روزمره زندگی بر پایه روز هفته، سن و جنسیت بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه پیمایشی (توصیفی تحلیلی) که کودکان سالم زیر پنج سال شهر اصفهان در آن حضور داشتند، از رده های سنی مختلف متناسب با بار جمعیتی آن رده سنی، تعداد 240 دختر و پسر به گونه ای که تعداد دختران و پسران در رده های سنی زیر یک ماه، 2 تا 3 ماه، 4 تا 6 ماه، 7 تا 12 ماه، 1 تا 2 سال و 3 تا 5 سال برابر بودند به صورت چندمرحله ای، طبقه ای، خوشه ای و هدفمند انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه جمعیت شناختی و مقیاس گاه نگار زمان استفاده شد. آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها مورد استفاده قرار گرفت. سپس برای بررسی تفاوت بین متغیر ها از آزمون های آنالیز واریانس یک راهه، کروسکال والیس و من ویتنی یو استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد در روزهای هفته از بین اجزای فعالیت های روزمره زندگی بیشترین زمان به طور میانگین با 59/150 دقیقه در شبانه روز به فعالیت خوردن (و آشامیدن) و کمترین زمان با میانگین 02/0 دقیقه در شبانه روز به مراقبت از وسایل شخصی اختصاص داده شده است، در حالی که در روزهای آخر هفته به طور میانگین بیشترین زمان صرف خوردن (و آشامیدن) و کمترین زمان صرف سایر فعالیت های روزمره شده بود. در بین رده های سنی گوناگون، نوزادان صفر تا یک ماه، هم در روزهای هفته (با میانگین 35/273 دقیقه در شبانه روز) و هم در روزهای آخر هفته بیشترین زمان و کودکان 25 تا 60 ماه هم در روزهای هفته (با میانگین 65/154 دقیقه در شبانه روز) و هم در روزهای آخر هفته کمترین زمان را به فعالیت های روزمره زندگی در روزهای هفته اختصاص داده بودند. دختران و پسران در یک روز آخر هفته از بین اجزای فعالیت های روزمره زندگی بیشترین زمان را صرف خوردن (و آشامیدن) و کمترین زمان را صرف سایر فعالیت های روزمره که در این مطالعه طبقه بندی نشده، کرده بودند. بین مدت زمان اختصاص یافته به فعالیت های روزمره زندگی در روزهای هفته و روزهای آخر هفته و بین مدت زمانی که دختران و پسران زیر پنج سال ساکن شهر اصفهان در یک روز هفته به فعالیت های روزمره زندگی اختصاص داده اند چه در روزهای هفته و چه در روزهای آخر اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0>p)، ولی بین مدت زمان استفاده از فعالیت های روزمره زندگی در رده های سنی مختلف در روزهای هفته و روزهای آخر هفته تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p) و در آخر، بین مدت زمان اختصاص یافته به فعالیت های روزمره زندگی در یک روز هفته و روز آخر هفته هم تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

     طبق نتایج مطالعه حاضر، رده های سنی و روزهای هفته از عوامل تاثیرگذار روی فعالیت های روزمره شرکت کنندگان و کودکان مطالعه حاضر هستند، ولی جنسیت تاثیری روی الگوهای فعالیت های روزانه آن ها ندارد.

    کلیدواژگان: فعالیت های روزمره زندگی، کودکان، استفاده از زمان
  • فاطمه میرمحمدی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، بهروز دولتشاهی، عنایت الله بخشی صفحات 462-481
    اهداف

     دانش آموزان با آسیب بینایی به دلیل مشکلاتی که در دست یابی به مهارت های اجتماعی، جهت یابی و تحرک مستقلانه دارند نگرش منفی نسبت به توانایی های خود پیدا می کنند. نگرش منفی این افراد نسبت به نابینایی موجب می شود آن ها در معرض خطر تنهایی، انزوای اجتماعی، افسردگی، اضطراب، کاهش امید به زندگی، عدم مشارکت در فعالیت های گروهی و حمایت اجتماعی پایین قرار گیرند. کمبود یا فقدان مهارت های اجتماعی موجب کاهش پذیرش اجتماعی و احساس واقعی از خویشتن می شود که به نوبه خود، می تواند حرمت خود را در دانش آموزان با آسیب بینایی کاهش دهد. استفاده از مداخله درمانی مناسب با هدف تامین سلامت روان و ارتقای حرمت خود می تواند از بروز بسیاری از مشکلات روان شناختی در این گروه از افراد جلوگیری کند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد یکی از رویکردهای موج سوم رفتاردرمانی است که هدف آن کنترل موثر درد، رنج و تنش هایی است که فرد در زندگی با آن ها مواجه می شود و به فرد کمک می کند به جای تغییر شناخت، ارتباط روان شناختی خود را با افکار و احساسات افزایش دهد و سعی نماید با محیط و اجتماع سازگار شود. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حرمت خود دانش آموزان با آسیب بینایی در شهر تهران بود.

    روش بررسی

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل به همراه پیگیری با فاصله زمانی دوماهه استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 28 دانش آموز دختر سنین 14 تا 20 سال بود که از جامعه آماری دانش آموزان با آسیب بینایی شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 99-1398 در مجتمع آموزشی شبانه روزی نابینایان نرجس انتخاب شدند. در شهر تهران، فقط یک مجتمع آموزشی دخترانه ویژه نابینایان وجود دارد و نمونه مطالعه شده به شیوه هدفمند با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه و با احتمال ریزش (28 نفر) انتخاب شد. ابتدا 50 نفر از دانش آموزان پرسش نامه حرمت خود کوپر اسمیت را تکمیل کردند و پس از نمره گذاری پرسش نامه ها، 28 دانش آموز که نمره 23 یا پایین تر در پرسش نامه حرمت خود کسب کردند انتخاب و پس از همتاسازی بر مبنای سن و پایه تحصیلی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش (در دو گروه فرعی 7 نفره) طی هشت جلسه 75 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل فقط در برنامه های رایج در مرکز شرکت نمودند. پس از پایان جلسات درمانی تمامی آزمودنی ها و دو ماه پس از آن آزمودنی های گروه آزمایش با استفاده از پرسش نامه حرمت خود مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تی همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری برای داده های حاصل از پرسش نامه حرمت خود نشان داد شرکت دانش آموزان دختر با آسیب بینایی در جلسات درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش معنی دار (0/001>P) حرمت خود (عمومی، خانوادگی، اجتماعی، تحصیلی) شده است. در واقع، با توجه به ضرایب اتا می توان نتیجه گرفت که بر اساس داده های پرسش نامه، به ترتیب 71، 78، 78 و 72 درصد از تغییرات حرمت خود (عمومی، خانوادگی، اجتماعی و تحصیلی) در دانش آموزان با آسیب بینایی با توجه به شرکت آن ها در جلسات درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد قابل تبیین است. نتایج آزمون تی همبسته برای مقایسه حرمت خود گروه آزمایش در موقعیت های پس آزمون و پیگیری نشان داد اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حرمت خود (عمومی، اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی) در گروه آزمایش پس از دو ماه پیگیری، پایدار باقی مانده است (0/05.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر نتیجه گرفته می شود که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در تنظیم و سیاست گذاری برنامه های آموزش دانش آموزان با آسیب بینایی استفاده شود. همچنین متخصصانی که با این گروه از افراد سروکار دارند می توانند از این رویکرد درمانی به عنوان راهکاری عملی در جهت بهبود حرمت خود و سازگاری خانوادگی، اجتماعی و تحصیلی در آن ها بهره مند شوند. افزون بر آن، گنجاندن این برنامه در کنار آموزش برنامه های توانمندسازی متداول می تواند به ارتقای حرمت خود و افزایش عملکرد مثبت دانش آموزان با آسیب بینایی در حیطه های اجتماعی، تحصیلی و خانوادگی منجر شود و به آن ها کمک کند تا یاد بگیرند با استفاده از مهار افکار و احساسات خود از وخیم تر شدن مشکلات پیشگیری نمایند و بتوانند پس از پذیرش افکار و احساسات ناخوشایند خود، تغییرات رفتاری را بپذیرند.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، حرمت خود، دانش آموز، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • معصومه سلمانی، سپیده سید*، سارا مرادی، زهره شیرکوند، سحر ساداتی، مریم السادات طباطبایی صفحات 482-505
    مقدمه

    علیرغم کلیه ی پیشرفت هایی که در حیطه ی تقویت صدا و غربالگری شنوایی نوزادان و مداخلات زودهنگام اتفاق افتاده است، هنوز نگرانی هایی در مورد مهارت های زبانی در کودکان با آسیب های شنوایی خفیف تا شدید وجود دارد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی وضعیت کمی و کیفی تکواژهای تصریفی، ساختارهای بند و عبارت و نیز میانگین طول گفته در کودکان با آسیب شنوایی نیمه شدید و کودکان با شنوایی بهنجار انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     به روش آسان و دسترس، 88 کودک با شنوایی بهنجار، بین سنین 2 تا 5 سال و 10 کودک با آسیب شنوایی نیمه شدید با سن 6 سال در مطالعه شرکت نمودند. گفتاردرمانگران نمونه های زبانی را در بافت بازی آزاد جمع آوری و سپس بر اساس پی-لارسپ نسخه نویسی و تقسیم بندی کردند. سپس در 100 واحد قابل تجزیه، 14 تکواژ تصریفی و کلیه بندها و عبارات شناسایی و شمارش شد.

    نتایج

    در بخش مقایسه کمی، کودکان با آسیب شنوایی نیمه شدید در مقایسه با کودکان 4-5 ساله با شنوایی بهنجار به صورت معنی داری از تعداد تکواژ تصریفی کمتر (p = 0.004)، فعل/ متمم + ضمیر شخصی (p = 0.009) و پیشوند /می/ به عنوان نشانگر تصریف زمان (p = 0.025)،  میانگین طول گفتهتکواژ/واحد قابل تجزیه  (p = 0.003) و ساختارهای بند مرحله پنجم (p = 0.002) استفاده کرده بودند. همچنین، گروه با آسیب شنوایی به صورت معنی دار درصد بالاتری از گفته های تک کلمه ای (p = 0.001) را در مقایسه با گروه 4-5 ساله با شنوایی بهنجار در گنجینه ی ساختواژی-نحوی[1] خود داشت. در بخش کیفی، در حالیکه انواع بندهای مورد استفاده در کودکان با آسیب شنوایی مشابه گروه 2-3 ساله با شنوایی بهنجار بود اما انواع تکواژهای تصریفی که به شاخص تولید رسیده بود حتی از همین گروه نیز محدودتر بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان داد که کودکان با آسیب شنوایی نیمه شدید در مقایسه با کودکان کم سن تر با شنوایی بهنجار در جنبه های دستور زبان فارسی تاخیر نشان می دهند. کودکان با آسیب شنوایی نیمه شدید در تعامل از بندهای ساده تر، تعداد تکواژهای تصریفی کمتر با تنوع محدودتر، تعداد محدودتر بندها و عبارات، درصد بیشتری گفته های تک کلمه ای و میانگین طول گفته ی کمتر استفاده نمودند. بنابراین، پایش مداوم مهارت های دستوری در این کودکان با توجه به خطر موجود برای مشکلات زبانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تکواژهای تصریفی، کودکان با آسیب شنوایی، مهارت های ساختواژی-نحوی
  • شکوه ورعی، معصومه مالک*، محمدعلی چراغی، مهدی نوروزی، امیرحسین محمودی صفحات 506-523
    اهداف

     بیماری رتینیت پیگمنتوزا یک مسئله تهدید کننده سلامت است که به طور منفی توانایی های مختلف فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف کشف چالشهای مرتبط با سلامتی بیماران مبتلا به آرپی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش کیفی استقرایی انجام شد. تعداد 11 نفر از بیماران مبتلا به آرپی در این مطالعه مشارکت کردند. محیط انجام مطالعه موسسه حمایت از بیماران آرپی واقع در شهر تهران در کشور ایران بود. بیماران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته به صورت چهره به چهره انجام شد. داده ها با استفاده از روش آنالیز محتوای مرسوم تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از تجزیه و تحلیل اطلاعات، طبقات «تهدید درک شده سلامت» و «نیازهای درک شده حمایتی» استخراج شدند. طبقه تهدید درک شده سلامت از زیرطبقات «تنزل تدریجی قابلیت جسمی»، «نوسان پایای سلامت روحی و روانی» و «تضعیف قابلیت اجتماعی» تشکیل شد. همچنین طبقه نیازهای درک شده حمایتی از زیر طبقات «نیاز به حمایت اجتماعی اقتصادی»، «نیاز به حمایت آموزشی»، «نیاز به حمایت روحی و روانی» و «نیاز به همراه حامی» به دست آمد.

    نتیجه گیری

     بیماران مبتلا به آرپی همواره تضعیف توانایی قابلیت های مختلف جسمی، روانی و اجتماعی را تجربه می کنند. همچنین آن ها همواره نیاز به دریافت حمایت های همه جانبه در جامعه را احساس می کنند. بر این اساس، به منظور ارتقای سلامت این بیماران تدوین برنامه مراقبتی کل نگر و بافتارمدار از طریق همکاری بین رشته ای پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رتینیت پیگمنتوزا، نقصان بینایی، سلامت، مراقبت، تحقیق کیفی
  • اکبر میرجانی اقدم، عباس خورشیدی*، نادر برزگر، سعید مرادی، سلیمان احمدی صفحات 524-543
    اهداف

     تربیت دانش آموختگان توانمند، متعهد و پاسخ گو به نیازهای جامعه و نظام سلامت را می توان مهم ترین ماموریت دانشگاه های علوم پزشکی دانست. به طورکلی، پاسخ گویی در برابر جامعه یکی از اولویت های اصلی نظام آموزش عالی سلامت است. بنابراین اگر دانشگاه ها بخواهند نیازهای جامعه تحت پوشش خود را برآورده کنند، باید نظام آموزشی خود را بر اساس نیازها و اولویت های سلامت جامعه طراحی نمایند. این مطالعه با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های آموزش پاسخ گو برای برنامه آموزش علوم توانبخشی در دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. 

    روش بررسی

    این مطالعه با رویکرد کیفی در سال 1400 و با مشارکت 25 نفر از خبرگان حوزه توانبخشی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران و با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی و ازطریق نمونه گیری هدفمند انجام گرفت. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان استفاده شد. هر مصاحبه بین 45 تا 60 دقیقه به طول انجامید و قبل از انجام مصاحبه، هدف مطالعه برای مشارکت کنندگان توضیح داده شد. تحلیل داده ها بر اساس روش گرانهیم بود و همچنین به منظور ارزیابی صحت و استحکام داده ها از چهار معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تایید گوبا و لینکلن استفاده شد.

    یافته ها

     پس از پیاده سازی مصاحبه ها نهایتا شش بعد کلی و 21 مولفه شناسایی شد و در جلسه بارش فکری به تایید خبرگان توانبخشی رسید. ابعاد شناسایی شده شامل: جامعه، نظام آموزش عالی سلامت، دانشگاه، استاد، دانشجو و برنامه آموزشی و درسی و 21 مولفه و همچنین 136 شاخص نهایی بود. 

    نتیجه گیری

     مطالعه حاضر نشان داد شش بعد کلی جامعه، نظام آموزش عالی سلامت، دانشگاه، استاد، دانشجو و برنامه آموزشی به عنوان ابعاد آموزش پاسخ گو نقش مهمی در تحقق رسالت دانشگاه های نسل سه و چهار ایفا می کنند. انتظار می رود نتایج این مطالعه به منظور نهادینه سازی آموزش پاسخ گو مورد استفاده سیاست گذاران نظام آموزش عالی سلامت در دانشگاه های علوم پزشکی در حوزه علوم توانبخشی قرار گیرد و بتواند کمک موثری در راستای هدایت برنامه های آموزشی به سمت پاسخ گویی به نیازها و انتظارات جامعه کند. پیشنهاد می شود با توجه به اهمیت آموزش پاسخ گو، مطالعات گسترده تری در این زمینه در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش پاسخ گو، برنامه آموزش، علوم توانبخشی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • روشنک بقایی رودسری*، علی استکی، غلامرضا امینیان، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، محمدابراهیم موسوی، سمانه حسین زاده صفحات 544-557
    اهداف

     استیوآرتریت زانو بیماری رایج، پیشرونده و مزمنی است که تقریبا 13 درصد جمعیت بالای 60 سال را درگیر کرده است. استیوآرتریت با ایجاد بد راستایی در زانو در صفحه فرونتال به دنبال تخریب غضروف مفصلی باعث ناتوانی حرکتی پیشرونده و تغییر در پارامترهای راه رفتن، کاهش عملکرد و کیفیت زندگی بیماران می شود. بریس ها به عنوان یک مداخله مکانیکال، یک درمان موفق برای استیوآرتریت زانو و بد راستایی ناشی از آن هستند. بریس ها با استفاده از مکانیسم سه نقطه فشار باعث ایجاد راستای طبیعی در زانو توسط استرپ های متصل به شل های ران و ساق می شوند که منجر به کاهش بار ایجادشده در قسمت داخلی زانو و اصلاح راستای وارومی می شود. این کار باعث توزیع مناسب نیرو در طی راه رفتن در زانو می شود. اما اعمال نیروی ثابت به صورت سه نقطه فشار بر ساق، ران و مفصل زانوی مبتلا، باعث کاهش زاویه اداکتوری زانو در همه مراحل راه رفتن می شود و این در حالی است که اصلاح زاویه اداکتوری زانو در مبتلایان، فقط در فاصله 30 تا 60 درصد از مرحله استانس راه رفتن که انحراف زانو به اوج می رسد، ضروری به نظر می آید. هدف این مطالعه، طراحی و ساخت مفصل بریس با مکانیسم جدید اصلاح منقطع واروم برای بیماران مبتلا به استیوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو و بررسی تاثیر آن بر پارامترهای راه رفتن یک بیمار به عنوان مطالعه اولیه بود.

    روش بررسی

     طراحی مفصل جدید بریس زانو بر اساس تبدیل حرکت اکستنشن زانو در انتهای سویینگ در صفحه ساجیتال به حرکت ابداکشن در صفحه فرونتال با کشش قطعه تبدیل کننده بود. راه رفتن فرد شرکت کننده در دو حالت با و بدون بریس ارزیابی شد. متغیرهای سینماتیک شامل زوایای مفصل زانو در صفحات ساجیتال و فرونتال و متغیرهای فضایی زمانی راه رفتن بیمار اندازه گیری و ثبت شدند.

    یافته ها

    نتایج کلی عملکرد مفصل جدید بریس روی زانو نشان داد زاویه فلکشن زانو در فاز سویینگ از44/72 درجه به 46/19 درجه در زمان استفاده از بریس افزایش یافت. همچنین زاویه اداکشن زانو در فاز استانس از 4/25درجه به 2/3 درجه کاهش یافت و سرعت راه رفتن بیمار هنگام پوشیدن بریس از0/88 متر بر ثانیه به 0/93 متر بر ثانیه افزایش پیدا کرد. از سوی دیگر طول گام از1/125 متر به 1/145 متر در زمان استفاده از بریس افزایش یافت و در صد فاز استانس در زمان استفاده از بریس از 63/53 به 62/68 کاهش پیدا کرد.

    نتیجه گیری

     در این مطالعه تک نمونه ای، بریس زانو با مفصل جدید توانست به اصلاح راستای مفصل زانو درصفحه فرونتال و ساجیتال کمک کند و بر پارامترهای راه رفتن بیمار موثر باشد. به نظر می آید در صورت به دست آوردن همین نتایج در یک مطالعه بالینی با مقیاس بزرگ، این بریس می تواند جانشینی مناسب برای روش های تهاجمی و ارتوزهای نامناسب باشد.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، بریس زانو، پارامترهای راه رفتن، زاویه اداکشن زانو، زاویه فلکشن زانو، سرعت راه رفتن، تعداد گام در دقیقه، % فاز استانس، طول گام، زمان گام، زمان ایستادن دو پا
|
  • Mehdi Mohagheghi, Masoumeh Pourmohamadreza-Tajrishi*, Soheila Shahshahanipour, Gita Movallali, Mohsen Vahedi Pages 408-429
    Objective

    Specific learning disorder is a type of neurodevelopmental disorder, in which children with disabilities have difficulty understanding, or using spoken and written language. The disorder diagnoses when children have significant reading, writing, and math skills lower than expected. One of the characteristics of children with a learning disorder is the presence of anxiety symptoms, which are often chronic, and failure to address them can negatively affect the child's growth and academic performance. Assertiveness training is a structured intervention that uses to reduce the symptoms of anxiety. The present study aimed to determine the effectiveness of assertiveness training on anxiety symptoms of male school-age children with special learning disorders in Tehran City, Iran.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental research in which a pre-test in addition post-test design with a control group used along with a five weeks follow-up. The population included 8-11 year-old male children who were studying in the Learning Disorders Centers in Tehran City in the school year 2019-2020. The sample consisted of 130 male school-age children who were in convenient selected from the five educational districts (2, 13, 12, 18, and 15). At first, the Colored Progressive Matrices (CPM) assessed all subjects and 72 children who got a normal intelligence quotient (≥85) completed the Child Spence Anxiety Scale (SCAS-C). The studied sample was selected according to the formula for the determining the sample size and the probability of its drop-out (34 people). After scoring the SCAS-C, 45 children received a moderate anxiety (44-88 points). Thirty-four students (19, 10, and 5, respectively with dyslexia, dysgraphia, and dyscalculia) were randomly selected among them and matched based on their age, school grade and socio-economic status. They randomly assigned to the experimental and control group with mean and standard deviation of age 10.45±2.25 and 8.87±1.89 respectively. The experimental group divided into three subgroups (six people in two groups and five people in one) due to the efficacy of training in small groups and participated in 10 assertiveness training sessions (twice a week and 90 minutes for per session) while the control group received only the mainstream programs in the Learning Disorder Center. All subjects assessed by the SCAS-C at the end of the training sessions and five weeks follow-up. The obtained data from pre-test and post-test situations analyzed by using univariate and multivariate analysis of covariance. In addition, the data were analysed by the analysis of variance with repeated measure to determine the stability of the assertiveness training after the five weeks follow-up

    Results

    The results of univariate and multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the mean scores of anxiety symptoms and its components in the experimental and control groups before and after the assertiveness training sessions (p<0.01). The results based on the eta quotient show that the values of 66%, 66%, 32%, 63%, 63%, 71%, and 73% respectively of the variance of total anxiety symptoms, generalized anxiety, obsessive-compulsive disorder, personal injury fears, social phobia, separation anxiety and panic disorder/agoraphobia in students with special learning disorder can be explained by participation in assertiveness training intervention. The results of analysis of variance with repeated measure showed that the effect of assertiveness training has only lasted on reduction of generalized anxiety, personal injury fears, anxiety phobia, and obsessive-compulsive disorder after five weeks follow-up. However, the effectiveness of the intervention program not found for the total anxiety symptoms, separation anxiety and panic/agoraphobia after follow-up study.

    Conclusion

    The results indicate that the assertiveness training can reduce the symptoms of anxiety and its components in school-age male children with specific learning disorder. Therefore, we conclude that the design and implementation of similar training programs help students to strive to establish interpersonal relationships, reduce the frustration of academic failure, express their feelings, think of possible ways to deal with anxious situations, manage their negative behaviour, and be prepared to accept multiple roles in adulthood. Thus, by providing assertiveness training, maladaptive behaviors and mental health problems (especially anxiety symptoms) can be preventive in students with special learning disorder in addition to prevent ongoing problems in the fields of education and occupation.

    Keywords: Specific learning disorder, Anxiety symptoms, Assertiveness
  • Masoumeh Khaleghi, Minoo Kalantari*, Mehdi Rezaei, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 430-443
    Objective

     Moral distress may occur when people are unable to follow professional standards and ethical values in their profession. It is a significant issue in the healthcare profession and has negative consequences. In addition, there is a concern that it may adversely affect clinical performance and, in some cases, patient outcomes. Based on the evidence, occupational therapists experience moral distress, Therefore, there is a need for a tool that enables researchers to identify the extent of moral distress in each individual and to measure the effectiveness of strategies designed to reduce distress and prevent employee burnout. The aim of this study was to develop and evaluate the face and content validity of the Moral Distress Questionnaire in occupational therapists.

    Materials & Methods

     This psychometric study was performed in two stages. The first stage involved preparing a pool of questionnaire items, and the second stage examined the face and content validity of the questionnaire. First, texts and related studies were reviewed to extract the questionnaire items. Searching various databases was done to find any conditions that create moral distress in occupational therapy. Three qualitative studies conducted in the field of ethical issues of occupational therapists in the field of psychiatry, children and adults were fully studied. The codes extracted from these studies and the quotations of the interviewees were read. Then the questionnaire items were extracted from the codes, sentences and phrases of the studies. The items were read several times and edited in terms of content clarity, grammar and concept comprehension, and duplicate topics were removed. After preparing the pool of items for the preliminary questionnaire, the scientific stages of face and content validity of the questionnaire were completed. The face validity of the questionnaire was measured qualitatively and quantitatively by 30 occupational therapists who were selected by available sampling from clinics, hospitals and public and private centers. Inclusion criteria were at least one year of work experience in various fields of occupational therapy. Quantitative face validity was performed by determining the impact score of the item. In order to perform qualitative content validity, experts in the field of teaching ethics in occupational therapy and familiar with tool development were invited to review the questionnaire and exchange views in a face-to-face meeting. Seven people participated in the panel of experts. Participants were told that the tool would be an Evaluative tool designed to assess the extent of moral distress among occupational therapists working in clinical settings. After carefully studying the tool, they were asked to consider and comment on the four criteria of clarity, simplicity, transparency, and relevance of items to moral distress. To assess the quantitative content validity of the questionnaire, 20 occupational therapists with doctoral degrees were asked to complete the relevant forms for assessing Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI).

    Results

    After reviewing the texts and related studies and analyzing the findings and concepts, a preliminary questionnaire with 50 items was extracted. The items of the questionnaire reached 22 items after completing qualitative and quantitative face and content validity. The impact score of the item was between 2.85 to 4.83. The CVR was in the acceptable range of 0.5 to 1 with an average of 0.7. The CVI of the questionnaire was 0.93.

    Conclusion

     The Moral Distress Questionnaire in Occupational Therapists with 22 items on a four-point scoring scale has appropriate content validity and can be used to measure moral distress in occupational therapists after completing the validity and reliability steps.Temodipi ciusant. Aquiatem quae pa isciduc iliberr oritatur

    Keywords: Ethics, Moral distress, occupational therapy, content validity, Questionnaire
  • Niloofar Shirani, Hooshang Mirzaei*, Seyed Ali Hosseini, Hossein Sourtiji, Samaneh Hosseinzadeh Pages 444-461
    Objective

     Activities of daily living are activities that are formed in order to take care of the body and are essential for life and well-being and fundamental survival. These activities begin in infancy and are modified at different stages of development. Cultural values, parental expectations, social routines, and the physical environment influence daily activities. Concerns about children's use of time and daily activities are not new, but studies on them are rare. So to have more information and knowledge about children's lives and well-being, we need to have more information about their daily activities. The aim of this study was to investigate the time allocated to daily life activities based on the day of the week, age and gender in healthy children under 5 years in Isfahan.

    Materials & Methods

    In this survey (descriptive-analytical) study in which healthy children under 5 years old in Isfahan were present, from different age groups according to the population of that age group, 240 girls and boys so that the number of girls and boys were equal in the age categories of less than 1 month, 2 to 3 months, 4 to 6 months, 7 to 12 months, 1 to 2 years and 3 to 5 years, were selected by multi-stage, stratified, cluster and convenience sampling . In order to collect research data, demographic questionnaire and time use diary tools were used.

    Results

    The results showed that on weekdays, among the components of daily life activities, the most time with an average of 150.59 minutes per day is devoted to eating (and drinking) and the least time with an average of 0.02% per day is devoted to caring of Personal belongings, while in the last days on average the most time is spent eating (and drinking) and the least time is spent on other daily activities. In different age groups on weekdays, infants 0 to 1 month with an average of 273.35 minutes per day have the most time and children 25-60 months with an average of 154.65 minutes per day have the least time devoted to daily life activities on weekdays. Meanwhile, infants in the age group of 0-1 months on a weekend spent the most time on daily activities and children in the age group of 25-60 months spent the least time on daily activities. Girls and boys spent the most time eating (and drinking) among the activities of daily living on a weekend, while boys and girls spent the least time on other daily activities that are not categorized in this study. There was no significant difference Between the time allocated to daily life activities on weekdays and weekends and between the time allocated by girls and boys under 5 years old living in Isfahan on one day a week to activity of daily livings, both on weekdays and weekends (P>0.05). However, there is a significant difference between the time use of daily life activities in different age groups on weekdays and weekends (P<0.05), and finally, there is a difference between the time allocated to daily life activities on one day of the week and the weekend (P<0.05).

    Conclusion

     According to the results of the present study, age groups and days of the week are influential factors on daily activities, but gender has no effect on daily activity patterns.

    Keywords: Activities, Daily living, Time use, Children
  • Fatemeh Mirmohammadi, Masoumeh Pourmohamadreza-Tajrishi*, Behrooz Dolatshahi, Enayatollah Bakhshi Pages 462-481
    Objective

    Students with visual impairments have built negative attitudes towards their abilities due to difficulties in achieving social skills, orientation, and independent mobility. Their negative attitude towards blindness puts them at high-risk developing loneliness, social isolation, depression, anxiety, decreased life expentancy, no participation in group activities, and low levels of social support. Lack or no social skill reduces social acceptance and real feeling about themselves, which in turn reduces self-esteem in students with visual impaiments. Using appropriate therapeutic intervention with the aim of ensuring mental health as well as promoting self-esteem can prevent many psychological problems in these people. The acceptance and commitment therapy (ACT) is one of the third wave approaches to behavioral therapy that aims to control effectively the pain, suffering and stress that a person faces in the life. The acceptance and commitment therapy helps the person increases her psychological relations with herself and her feelings, trying to adapt to the environment and community instead of changing her cognition. The present study aimed to determine the effectiveness of the acceptance and commitment group therapy on self-esteem of students with visual impairment in Tehran City. 

    Materials & Methods

    The present study was a quasi-experimental study in which a pretest-posttest design with a control group used along with a two-month follow-up. The sample was consisted of twenty-eight 14-20 year old female students who was selected from the population of students with visual impairment studying in the schooling year of 2019-2020 in Narjes day-and-night school for the blind individuals. In Tehran, there is only one school for female blind students and the sample purposefully selected according to the probability of sample’s dropout. At first, 50 students completed the Cooper Smith Self-Esteem Questionnaire (CSSEQ) and after scoring the CSSEQ, twenty-eigth students selected according to receiving a score of 23 or lower in the CSSEQ. All subjects matched based on their age and grade, then randomly assigned to the experimental and the control group. The experimental group (two subgroups consisted of seven people in each) participated in eight therapeutic sessions (twice a week and 75 minutes for per session) and received the acceptance and commitment group therapy while the control group participated only in the mainstream programs at the school. At the end of the therapeutic sessions all subjects completed the CSSEQ again and the experimental group completed CSSEQ after two months follow-up.The multiple analysis of covariance (MANCOVA) used for analyzing the obtained data. Furthermore, for comparing the posttest and follow-up situations in the experimental group the related t-test used. 

    Results

     The results of multiple analysis of covariance for the data obtained from the self-esteem questionnaire showed that the participation of female students with visual impairment in the acceptance and commitment group therapy sessions led to significant increase (P<0.001) in self-esteem (general, family, social, and educational) of them. In fact, according to Eta quotient, 71%, 78%, 78%, and 72% of variation in self-esteem (general, family, social, and educational respectively) of the experimental group can be explained by participating in the acceptance and commitment group therapy sessions. The results of the related t-test for comparing the self-esteem of the experimental group in post test and follow-up situations showed that the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment has been lasted on the self-esteem (general, family, social, and educational) of the experimental group after two months follow-up later (P>0.05). 

    Conclusion

     We conclude according to the findings of the present study that the acceptance and commitment group therapy can use for planning and policy making instructional courses suitable for students with visual impairments. Furthermore, the specialists who are working with these children can use the ACT as a practical technique for improving self-esteem and the adaptation in many areas such as family, social and educational areas in students with visual impaiments. Additionally, the ACT recommend improving self-esteem and positive performance of students with visual impairment in social, educational and family areas along side the routin instructional couses. However, the acceptance and commitment group therapy helps the students with visual impairment know how to control their thoughts and feelings in order to prevent problems from getting worse. This therapeutic method helpls them to accept their behavioral changes through accepting the unpleasant thoughts and feelings.

    Keywords: Visual impairment, Self-esteem, Student, Acceptance, Commitment Therapy
  • Masoomeh Salmani, Sepideh Seyed*, Sara Moradi, Zohreh Shirkavand, Sahar Sadati, Maryam Sadat Tabatabaei Pages 482-505
    Objective

    Despite all advancements in hearing amplification, screening, and interventions, concerns still exist about the language outcomes in children with mild to severe hearing loss. The present study aimed to investigate the production of inflectional morphemes, phrase, and clause structures of children with Moderately Severe Hearing Loss (MSHL) and compare with those of the children with Normal Hearing (NH).

    Materials & Methods

    The study participants were 88 NH children, aged 2-5 years, and 10 MSHL children, aged 5-6 years. They were recruited by a convenient sampling method. Speech therapists collected language samples in a free play context of the study children, and then the language samples were transcribed and segmented according to P-LARSP (language assessment, remedy, and screening procedure). Of 100 analyzable units, the speech therapists identified, allocated, and counted 14 inflectional morphemes and all clause and phrase structures in each language sample.

    Results

    Children with MSHL used significantly fewer numbers of inflectional morphemes (P=0.004), verb/complement+personal pronoun (P=0.009), and prefix/mi/as a tense marker (P=0.025), lower mean length of morpheme/analyzable utterances (P=0.003), higher percentages of one-word utterances (P=0.001), and lower numbers of clause structures in stage V (P=0.002) compared with NH children aged 4-5 years. While the types of clause structures in children with MSHL were similar to those in NH children aged 24-36 months. However, the types of produced inflectional morphemes were restricted compared with all groups of children with NH.

    Conclusion

     The present study revealed that children with MSHL are behind younger children with NH in grammatical aspects of the Persian language. They used simpler clauses, limited numbers, and types of inflectional morphemes, as well as clause and phrase structures, and mainly relied on one-word utterances. Continued monitoring of grammatical outcomes is warranted, considering that children who are MSHL are at increased risk for language problems.

    Keywords: Children, Hearing loss, Inflectional morphemes, Morphosyntactic skills, language, Language disorders
  • Shokoh Varaei, Masoumeh Malek*, MohammadAli Cheraghi, Mehdi Norouzi, AmirHossein Mahmoudi Pages 506-523
    Objective

    Progressive visual impairment is one of the problems that threatening the health of patients and has the negative effects on their abilities. This study aimed to explore the health concerns of patients with Retinitis Pigmentosa (RP).

    Materials & Methods

     A qualitative inductive approach was used. Eleven patients with RP, participated in this study in Iran. Patients were selected through purposeful sampling. Data collection was done through two methods of in-depth semi-structured individual interviews and field notes. Data analysis was performed using approach of conventional content analysis.

    Results

     The categories of "perceived health threat" and "perceived support needs", were extracted. The category of perceived health threat included sub-subcategories of "gradual decline in physical function", "sustained fluctuations in mental health", and "weakening of social capability". "need for socio-economic support", "need for educational support", "need for psychological support", and "need for a personal assistant" were extracted as sub-subcategories of perceived support needs.

    Conclusion

     RP Patients faced with the problem of abilities impairment in various physical, mental, and social dimensions and need for support in society. So, to improve the health of these patients, members of the health group are suggested to develop a context-based wholistic care program through multidisciplinary cooperation.

    Keywords: Retinitis Pigmentosa, Visual impairment, Health, Care, Qualitative research
  • Akbar Mirjani Aghdam, Abbas Khorshidi*, Nader Barzegar, Saeid Moradi, Soleiman Ahmadi Pages 524-543
    Objective

     Training capable, committed and responsive graduates to the needs of society and the health system can be considered the most important mission of medical universities. In general, accountability to the community is one of the main priorities of the health education system, so if universities want to meet the needs of the community they cover, they must design their education system based on the needs and priorities of community health. The purpose of this study is to identify the dimensions and components of Accountable education for the rehabilitation sciences Curriculum in Tehran universities of Medical Sciences.

    Materials & Methods

     This study was conducted with a qualitative approach to identify the dimensions and components of Accountable education in Tehran universities of Medical Sciences in 2021 with the participation of 25 experts in the field of rehabilitation and using the method of content analysis through purposeful sampling. In order to collect data, semi-structured interviews of experts were used. The interview lasted between 45 minutes and 60 minutes and before the interview, the purpose of the study was explained to the participants. Data analysis based on Granheim method and also in order to evaluate the accuracy and robustness of the data, four criteria of acceptability, reliability, transferability and Guba and Lincoln

    Results

     The mission of Accountable education is commitment to the direction of education, research and service delivery based on the priority needs and expectations of society, which is achieved by emphasizing the direct and continuous contact of students with society at various levels. After conducting the interviews, 6 dimensions and 21 components were identified as follows and were approved by experts in the form of brainstorming. Dimensions include: 1- Society 2- Higher health education system 3- University 4- Professor 5- Student 6- Curriculum and 21 components and 136 indicators were finalized

    Conclusion

     The present study showed 6 general dimensions 1- Society 2- Higher health education system 3- University 4- Teacher 5- Student6-Curriculum as dimensions Accountable education play an important role in fulfilling the missions of third and fourth generation universities. The results of this study are expected to be used by institutional policymakers in the field of rehabilitation sciences in order to institutionalize Accountable education in the field of higher education in order to be able to effectively guide Curriculum towards meeting the needs and expectations of society. It is suggested that due to the importance of responsive education, more extensive studies in this field should be conducted at the level of medical universities in the country.

    Keywords: Accountable education, Curriculum, Rehabilitation sciences, Medical universities
  • Roshanak Baghaei Roudsari*, Ali Estaki, Gholamreza Aminian, Esmail Ebrahimi Takamjani, MohammadEbrahim Mousavi, Samaneh Hosseinzadeh Pages 544-557
    Objective

    Knee osteoarthritis is a common, progressive, and chronic disease that affects approximately 13% of the population over the age of 60. Osteoarthritis causes progressive disability and changes in gait parameters, decreased function and quality of life of patients by causing malalignment of the knee in the frontal plane following destruction of articular cartilage. Braces as a mechanical intervention are a successful treatment for osteoarthritis knee and its associated malalignment. Using a three-point pressure mechanism, braces create a natural alignment in the knee by straps attached to the thigh and shank shells, which reduce the medial knee load and correct the varus alignment. This distributes the force properly while walking. However, applying a constant force on three pressure points of the leg, thigh and affected knee joint reduces the adduction angle of the knee in all phases of gait cycle , while the correction of the adduction angle of the knee in patients is essential only in phases between 30% to 60% of the stance phase, when the knee deviation reaches its peak. The aim of this study is to design and fabricate a brace joint with a new intermittent correction mechanism for patients with osteoarthritis medial compartment knee and to investigate its effect on a patient's gait parameters.

    Materials & Methods

    The new joint design of the knee brace was based on the conversion of the knee extension movement at the end of the swing on the sagittal plane to the abduction movement on the frontal plate by stretching the converter piece. Participant gait was assessed in two ways with and without braces. Kinematic variables including knee joint angles in the sagittal and frontal planes and spatio-temporal variables of patient gait were measured and recorded.

    Results

     The results of the new brace joint function on the knee showed that the angle of flexion of the knee in the swing phase increased from 44.72° to 46.19° when using brace. Also, knee adduction angle in the stance phase decreased from 4.25° to 2.3° and patient's walking speed while wearing the brace increased from 0.88 m/s to 0.93 m/s. On the other hand, step length increased from 1.125 m to 1.451 m when using brace and the percentage of stance phase decreased from 63.53 to 62.68 when using brace.

    Conclusion

     In this one-sample study, a knee brace with a new joint was able to help correct the direction of knee joint in the frontal and sagittal plane and affect the patient's gait parameters. It seems that if the same results are obtained in a large-scale clinical study, this brace could be a suitable replacement for invasive methods and inappropriate orthoses.

    Keywords: Knee osteoarthritis, Knee braces, Gait parameters, Knee adductor angle, Speed, Cadence, Stride Length, Stride Time, Stance phase