فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 51 (زمستان 1400)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 51 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه میرزایی نژاد لیمویی، رضا رادفر*، میرفیض فلاح، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 1-18
    بررسی شاخص های کلان و سطح توسعه یافتگی اقتصاد نشان از ناکارامدی بازارهای مالی دارد. بخش محدودی از تولید ناخالص داخلی به سرمایه گذاری در تولید کالا و خدمات اختصاص یافته و بخش قابل توجهی از آن جذب فعالیت های سوداگرانه در بازارهای مالی غیرمولد می شود. پژوهش حاضر به مدل سازی عملکرد بازارهای مالی با استفاده از پویایی سیستم پرداخته است. برای این منظور ابتدا با استفاده از داده های بازارهای مالی طلا، زمین و ساختمان، بازار سرمایه، سپرده گذاری در بانک، پویایی بازارها و پیامدهای مالی ناشی از سرمایه گذاری در بازارها بررسی گردید. مدل پویایی بازارهای مالی طراحی و پس از اعتبارسنجی مدل، شبیه سازی در افق ده ساله (1398-1408) انجام شد. با توجه به رفتار متغیرها و تحلیل حساسیت مدل، سیاست های توسعه بازارهای مالی شامل "توسعه بازار سرمایه"، "سیاست پولی کاهش نقدینگی"،"ساماندهی بازار زمین و ساختمان" و "ساماندهی بازار طلا " شناسایی و به صورت جداگانه روی مدل اعمال شد و نتایج مقایسه و رفتار تحلیل گردید. با توجه به یافته های مدل، سیاست های ترکیبی به عنوان بهترین سیاست های توسعه بازارهای مالی مولد مبتنی بر پویایی بازارهای مالی ایران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: پویایی بازارهای مالی ایران، سرمایه گذاری، پویایی شناسی سیستم، سیاست های توسعه بازارهای مالی
  • زهرا کارمزدی، رضا غلامی جمکرانی*، فریدون رهنمای رودپشتی، زهرا دیانتی دیلمی صفحات 19-41
    هدف پژوهش پارادایم ارزش اقتصادی اطلاعات در حسابداری مدیریت در کسب وکار های دانش بنیان با بهره گیری از متدلوژی ترکیبی کیفی (تحلیل محتوا) و کمی (SEM) در محیط AMOS انجام شد. مدل مفهومی پژوهش دربرگیرنده کامپوننت هایی از قبیل "تعیین ارزش اقتصادی اطلاعات" و "ارزش یابی حسابداری مدیریت" و "سامانه اطلاعات حسابداری"، است. پس از توزیع 312 پرسشنامه، حجم نمونه برابر است با 300 نفر از خبرگان دانشگاهی؛ متخصصان و مدیران شاغل در کسب وکار های دانش بنیان و اساتید و دانشجویان رشته های مدیریت مالی، IT و صنایع، با ترکیبی از دو روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند (قضاوتی) و نمونه گیری گلوله برفی شدند. نتایج پژوهش عبارت است از اینکه، بارهای عاملی بین "ارزش اقتصادی بازنمایی و نمایش اطلاعات برای سازمان (A2)" و "تعیین ارزش اقتصادی اطلاعات" برابر با 77 صدم (رابطه خیلی معنادار)، بین "ارزش اقتصادی بازیابی و انتقال اطلاعات برای سازمان (A4)" و "تعیین ارزش اقتصادی اطلاعات" برابر با 92 صدم (رابطه کاملا معنادار)، محاسبه شده است."تصمیم گیری بهینه جهت بهبود انعطاف پذیری سازمان (B1)" دارای بیش ترین تاثیر بر ارزش یابی حسابداری مدیریت است زیرا ضریب همبستگی آن ها برابر با 86 صدم محاسبه شده و "کاهش هزینه های سازمان (C1)" دارای بیش ترین تاثیر بر سامانه اطلاعات حسابداری است زیرا ضریب همبستگی آن ها برابر با 90 صدم محاسبه شده است. درنهایت، همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بین "تعیین ارزش اقتصادی اطلاعات" و "ارزش یابی حسابداری مدیریت" بر اساس بارهای تحلیل عاملی تاییدی برابر با 0.566 و همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بین "تعیین ارزش اقتصادی اطلاعات" و "سامانه اطلاعات حسابداری" بر اساس بارهای تحلیل عاملی تاییدی برابر با 0.521 و همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بین "ارزش یابی حسابداری مدیریت" و "سامانه اطلاعات حسابداری" بر اساس بارهای تحلیل عاملی تاییدی برابر با 0.936 محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش اطلاعات، اقتصاد اطلاعات، حسابداری مدیریت، کسب وکار های دانش بنیان در حوزه IT شهر تهران، مدل سازی معادلات ساختاری AMO
  • افشین معصومیان، غلامرضا کردستانی*، حسین کاظمی صفحات 43-54
    اطلاعات حسابداری برای ارزیابی مقاصد پاسخ‎گویی و تصمیم گیری ذی‎نفعان بخش عمومی مهم است. بخش عمده‎ای از نیازهای اطلاعاتی مدیران واحدهای گزارشگر در بخش عمومی از سیستم حسابداری مدیریت به دست می‏آید. از این رو این پژوهش کارکردهای حسابداری مدیریت در بخش عمومی را تبیین می‏کند. روش پژوهش کیفی است و داده‎های مورد نیاز از طریق مصاحبه با 13 نفر از افراد صاحبنظر در این حوزه جمع‎آوری شده است. یافته ها نشان می‏دهد که کارکردهای حسابداری مدیریت در بخش عمومی را می‎توان در هشت گروه برنامه ریزی سازمانی، بودجه‎ریزی، بهایابی، گزارشگری مالی و غیرمالی، نظارت و کنترل، ارزیابی عملکرد (متوازن) و مدیریت منابع انسانی، طبقه‏بندی کرد. بکارگیری سیستم حسابداری مدیریت در بخش عمومی می‎‏تواند بر سازمان‎ها در ارزیابی عملکرد افزایش شفافیت و ارزش آفرینی برای پول کمک کند. همچنین برای حسابداری مدیریت در بخش عمومی جایگاه قابل قبولی در بخش عمومی تعریف نشده است. بر این اساس می‎توان نتیجه گرفت که توسعه سیستم حسابداری مدیریت در بخش عمومی به ارزیابی عملکرد، افزایش شفافیت و ایجاد ارزش کمک می‎کند. تبیین کارکردهای حسابداری مدیریت، ضرورت استفاده و توسعه سیستم‎های حسابداری مدیریت در بخش عمومی را روشن می‎سازد.
    کلیدواژگان: بخش عمومی، کارکردهای حسابداری مدیریت، وضعیت حسابداری مدیریت، بهره‎وری، پاسخگویی
  • زهرا شیرکوند، نعمت رستمی مازویی* صفحات 55-67
    هدف

    در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر مدیریت مبتنی بر ارزش بر عملکرد بازار شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است تا صحت این ادعا در بازار سهام ایران مورد ارزیابی قرار گیرد.

    روش

    به منظور سنجش عملکرد بازار شرکت از دو معیار ارزش بازار سهام و بازده غیرعادی تجمعی سهام در دوره 1 روزه قبل تا بعد از انتشار صورت های مالی استفاده شد. همچنین در راستای سنجش مدیریت مبتنی بر ارزش از تفاضل نرخ بازده سرمایه گذاری از نرخ هزینه سرمایه بهره گرفته شد تا ویژگی اصلی مدیریت مبتنی بر ارزش در سنجش آن نیز لحاظ گردد. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بوده و جامعه آماری تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره 1393 تا 1399 بودند که تعداد 154 شرکت به عنوان نمونه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. داده های تحقیق از طریق صورت های مالی سالیانه شرکت ها استخراج شده و با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که مدیریت مبتنی بر ارزش تاثیر مستقیم و معناداری بر ارزش بازار سهام شرکت داشته است، در حالی که تاثیر آن بر روی بازده غیرعادی انباشته شرکت در جهت معکوس و معنادار است

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های این پژوهش، به نظر می رسد که مدیریت مبتنی بر ارزش در دیدگاه سهام داران، از اهمیت کمتری نسبت به سایر عوامل و شاخصه های مالی شرکت برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت مبتنی بر ارزش، ارزش بازار، بازده غیرعادی
  • مصطفی حمیدی، مجید نصیری*، پرویز سعیدی، محمدشریف شریف زاده صفحات 69-85

    باتوسعه اقتصاد بین المللی و رقابتی شدن بازارها، قابلیت های تکنولوژیک به خصوص از نوع کارآفرینانه به سرعت در حال تغییر است به گونه ای که مدیران شرکت ها از طریق جذب دانش مرتبط با این حوزه در تلاش هستند تا کارکردهای رقابتی را تقویت نمایند. اما این واقعیت وجود دارد که ساختارهای تصمیم گیری در هر شرکت بسته به رویکردهای مدیریتی متفاوت می باشد و این موضوع باعث می گردد تا اولویت های فردی و ادراکی جایگزین توسعه قابلیت های تکنولوژیک کارآفرینانه برای توسعه گردد. جبهه گیری مدیریتی به عنوان یکی از مباحث استیلای هژمونی قدرت محسوب می شود که می تواند سطح تصمیم های یک جانبه گرایی به منظور حفظ جایگاه مدیریت را تقویت نماید و مانع از کارکردهای اثربخش بکارگیری قابلیت های تکنولوژی کارآفرینانه گردد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر جبهه گیری مدیریتی نسبت به قابلیت های تکنولوژی های کارآفرینانه براساس بسط تیوری استیلای هژمونی قدرت می باشد. براین مبنا به منظور سنجش جبهه گیری مدیریتی از پرسشنامه استاندارد براساس مقیاس لیکرت 5 گزینه ای استفاده شد. اما جهت سنجش گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه از معیار بازده نسبت مالی و بازده فنی بهره برده شد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1397 بود که تعداد 91 پرسشنامه با مشارکت مدیران عامل شرکت های فوق از طریق تحلیل حداقل مربعات جزیی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه آزمون فرضیه پژوهش نشان داد، جبهه گیری مدیریتی با قابلیت های تکنولوژی های ارتباط منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: استیلای هژمونی قدرت، جبهه گیری مدیریتی، قابلیت های تکنولوژیک کارآفرینانه
  • محمدحسین سنگانی، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 87-104

    دهه های اخیر علم از مرزهای سنتی خود عبور کرده و موضوعات و حوزه های پژوهشی میان رشته ای متعددی، همچون علم عصب شناسی پا را فراتر از روانشناسی نهاده و وارد علوم دیگر همچون مالی و حسابرسی شده است. یکی از مشتقات این علم، چرخه زیست آهنگ شناختی در عملکردهای تصمیم گیرندگان در عرصه های مالی و حسابرسی، همچون حسابرسان می باشد، حوزه ای که از جانب پژوهشگران کمتر موردتوجه واقع شده است. هدف این پژوهش واکاوی نظریه زیست آهنگ شناختی حسابرسان بر کاوشگری توجیهی اطلاعات صورت های مالی می باشد. در این پژوهش که در بازه زمانی 6 ماه به طور منفصل و 2 ماه در قالب 4 بازه زمانی 15 روزه به منظور بررسی زیست آهنگ شناختی حسابرسان انجام شد، تعداد 60 نفر از حسابرسان مستقل که در قالب 4 گروه 15 نفر به منظور قرار گرفتن در 4 سیکل بیوریتمی جسمی، عاطفی، ذهنی و شهودی انتخاب و از طریق آزمون های مانوا چند متغیره، تحلیل واریانس اندازه های مکرر و همچنین آزمون های تعقیبی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای سنجش کاوشگری توجیهی اطلاعات صورت های مالی پرسشنامه بود و برای سنجش چرخه زیست آهنگ شناختی از نرم افزار بیوریتم () در سیستم عامل اندروید و آی او اس  استفاده شد. نتایج نشان داد، حسابرسانی که در چرخه های ذهنی، عاطفی و شهودی در منطقه منفی و بحرانی قرار دارند، نسبت به حسابرسانی که در چرخه های ذهنی، عاطفی و شهودی در منطقه مثبت قرار دارند، سطح کاوشگری توجیهی اطلاعات بالاتری دارند. همچنین مشخص شد، هیچ تفاوت معناداری بین منقطه منفی و بحرانی با منطقه مثبت از نظر چرخه شناختی جسمی حسابرسان در کاوشگری توجیهی اطلاعات صورت های مالی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نظریه زیست آهنگ شناختی حسابرسان، کاوشگری توجیهی اطلاعات صورت های مالی، عصب شناسی
  • علیرضا منصورآبادی، جواد مرادی*، الله کرم صالحی، هوشنگ امیری صفحات 105-119

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد ذهنیت فلسفی بر بی طرفی حسابرس می باشد . بدین منظور  سه بعد مرتبط، یعنی جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری  به عنوان ابعاد ذهنیت فلسفی در نظر گرفته شد.. جامعه آماری شامل حسابداران رسمی شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است که در سال 1398 که119 نفر از کلیه شرکا، مدیران و سرپرستان موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند . این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی و از نوع تحقیقات کیفی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه های استاندارد می باشد. در این پژوهش برای تایید روابط بین متغیرها از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی( PLS) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، بین سه بعد ذهنیت فلسفی و بی طرفی حسابرس رابطه مثبتی و معنادار وجود دارد. اما بیشترین تاثیر مربوط به بعد جامعیت می باشد.

    کلیدواژگان: بی طرفی حسابرس، ذهنیت فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری
  • غلامعلی موحدی اصل، مهدی مرادزاده فرد*، حمید احمدزاده صفحات 121-137

    وابستگی های اجتماعی، بر وجود شبکه ای از ارتباطات میان افراد در مبادلات اقتصادی تاکید دارد. اهمیت این موضوع تا آنجا است که می تواند بر روابط میان واحد تجاری و حسابرس آن تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر به بررسی اثر دولتی بودن همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، و هم چنین تغییر همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، بر کیفیت حسابرسی در چارچوب نظریه وابستگی اجتماعی می پردازد. جامعه آماری در تحقیق حاضر بورس اوراق بهادار تهران می باشد که تعداد 168  شرکت  از این جامعه در دوره زمانی 1388 الی 1396 بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش رگرسیون خطی چندگانه به روش حداقل مربعات معمولی(OLS) با رویکرد پانل-اثرات ثابت استفاده شده است. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان می دهند که متغیر مستقل دولتی بودن همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، موجب کاهش کیفیت حسابرسی می شود. اما متغیر مستقل تغییر همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، اقلام تعهدی اختیاری را افزایش می دهد. با توجه به این یافته ها می توان چنین نتیجه گیری نمود که کیفیت حسابرسی صورتهای مالی شرکتهای فعال در بازار سرمایه ایران، متاثر از روابط اجتماعی میان مدیریت صاحبکار و حسابرس است.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، اقلام تعهدی اختیاری، نظریه وابستگی اجتماعی
  • مهدی واسعی چهارمحالی، حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی صفحات 139-161

    افشای کربن به عنوان یکی از ابعاد حسابداری سبز در استراتژی های شرکت ها به خصوص شرکت های بازار سرمایه مطرح می باشد که پایبندی به افشای واقعیت ها می تواند به توسعه پایداری جوامع کمک نماید. هدف این پژوهش تحلیل رویکرد ایزومورفیک نهادی در ارایه الگوی راهبردهای افشای کربن در گزارشگری مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از منظر روش شناختی جزء پژوهش های ترکیبی است که با مشارکت 16 نفر از متخصصان و مشاوران زیست محیطی در سطح دانشگاهی و بنگاه های اقتصادی در بخش کیفی و 25 نفر از از مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در بخش کمی صورت پذیرفت. نحوه ی تعیین نمونه در هر دو جامعه هدف به صورت دردسترس و همگن بود. در این پژوهش به تناوب و به اقتضاء ماهیت موردنظر از سه تحلیل فراترکیب، دلفی و مدل جامع تحلیل تفسیری ساختاری استفاده شد. نتایج در بخش فراترکیب از میان بررسی 48 پژوهش مرتبط، 14 پژوهش را مورد تایید قرار داد تا در قالب تحلیل ارزیابی انتقادی، 20 گزاره و 3 مولفه اصلی تایید شوند. سپس نتایج در بخش تحلیل دلفی با هدف رسیدن به حدکفایت نظری نشان داد، از مجموع 20 گزاره اولیه، در نهایت 12 گزاره نهایی تایید و وارد تحلیل مدل جامع تفسیری ساختاری شد. در نهایت نتایج در این بخش نشان داد، تاثیرگذارترین گزاره ی راهبردی افشای کربن در گزارشگری مالی، گزاره تقویت کنترل های درونی برای کنترل ضایعات (G1) به عنوان گزاره راهبرد افشای اختیاری و کم اثرترین گزاره توسعه فرهنگ زیست محیطی در جهت حفاظت از حقوق ذینفعان (G2) تعیین شدند.

    کلیدواژگان: ایزومورفیک نهادی، راهبردهای افشای کربن، حسابداری زیست محیطی
|
  • Masoumeh Mirzaie Nejad Limoie, Reza Radfar *, Mir Feyz Fallah, Kiamars Fathi Pages 1-18
    Examination of macro indicators and the level of economic development shows the inefficiency of financial markets. A limited portion of GDP is devoted to investing in the production of goods and services, and a significant portion of it is absorbed in speculative activities in unproductive financial markets. The present study has modeled the performance of financial markets using system dynamics. For this purpose, first using the financial markets data of gold, land and construction, capital market, bank deposits, market dynamics and financial consequences of investing in markets were examined. The financial markets dynamics model was designed and after model validation, simulation was performed on a ten-year horizon (1408-1398). According to the behavior of variables and model sensitivity analysis, financial market development policies including "capital market development", "liquidity reduction monetary policy", "land and building market organization" and "gold market organization" are identified and identified separately. The model was applied and the results of comparison and behavior were analyzed. According to the model findings, hybrid policies have been presented as the best policies for the development of productive financial markets based on the dynamics of Iran's financial markets.
    Keywords: Iran Financial Markets Dynamics, investment, System Dynamics, Financial Markets Development Policies
  • Zahra Karmozdi, Reza Gholami *, Fereidoon Rahnama, Zahra Dianati Deilami Pages 19-41
    This study was conducted with the aim of the paradigm of economic value of information in management accounting in knowledge-based businesses using a combination of qualitative (content analysis) and quantitative (SEM) methodologies in AMOS environment. The conceptual model of the research includes components such as "determining the economic value of information", "management accounting evaluation" and "accounting information system".the sample size is equal to 300 academic experts with a combination of two methods of non-probabilistic targeted sampling (judgmental) and snowball sampling. The results are that, the factor loads between "economic value of representation and display of information for the organization (A2)" and "determining the economic value of information" equal to 77 percent (very significant relationship), between "economic value of retrieval and transfer of information for the organization (A4) "and" Determining the economic value of information "equal to 92 percent (quite significant relationship), is calculated. "Optimal decision making to improve organizational flexibility (B1)" has the greatest impact on management accounting evaluation. Because their correlation coefficient is calculated equal to 86 percent and "organization cost reduction (C1)" has the greatest effect on the accounting information system because their correlation coefficient is calculated equal to 90 percent. the correlation based on path analysis between "Determining the economic value of information" and "Management accounting evaluation" based on confirmatory factor analysis loads equal to 0.566 and between "determining the economic value of information" and "Accounting information system" equal to 0.521 and between "Management Accounting Evaluation" and "Accounting Information System" is calculated equal to 0.936.
    Keywords: Value of information, Information Economics, management accounting, Knowledge-based businesses in the field of IT in Tehran. Structural Equation Modeling AMOS
  • Afshin Masoumian, Gholam Reza Kordestani *, Hossein Kazemi Pages 43-54
    Accounting information is important for evaluating stakeholders’ accountability and decision making in public sector. Most of the information needs of the managers of the reporting Entities in the public sector are obtained from the management accounting system. Therefore, this study explains the functions of management accounting in the public sector. The research method is qualitative and the required data was through interviews with 13 experts in this field. Findings show that the functions of management accounting in the public sector can be classified into eight classes: organizational planning, budgeting, costing, financial and non-financial reporting, monitoring and controlling, (balanced) performance appraisal and human resource management. Applying a management accounting system to the public sector can help organizations evaluate performance, increase transparency, and create value for money. Moreover, an acceptable position has not been defined for management accounting in the public sector. Accordingly, it can be concluded that the development of management accounting system in the public sector helps to evaluate performance, increase transparency and create value. Explaining the functions of management accounting clarifies the need to use and develop management accounting systems in the public sector.
    Keywords: Public Sector, management accounting functions, management accounting status, Productivity, Accountability
  • Zahra Shircavand, Nemat Rostami Mazouei * Pages 55-67
    Purpose

    During the last few decades, various studies have investigated the performance implications of value-based management. While many studies indicate that firms that implement a value-based metric within their control and reporting systems can outperform their peers who opt against implementing such a metric. In this regard, the present study examines the impact of value-based management on the market performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange to assess the accuracy of this claim in the Iranian stock market as a developing country.

    Method

    In order to measure the company's market performance, two criteria of stock market value and abnormal cumulative stock returns in the period of 1 day before and after the publication of financial statements were used. Also, in order to measure value-based management, the difference between the rate of return on investment and the rate of cost of capital was used to include the main feature of value-based management in measuring it. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study included all companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2014 to 2020 that 154 companies were analyzed as the final sample. Research data were extracted using Rahavard Novin software and through the annual financial statements of companies and were analyzed using panel data regression.

    Findings

    The results of fitting the research models showed that value-based management had a direct and significant effect on the value of the company's stock market, while its effect on the company's accumulated abnormal returns was obtained in the opposite and significant direction.

    Conclusion

    According to these results, it seems that value-based management in the view of shareholders has been less important than other factors and financial characteristics of the company.

    Keywords: Value-based management, Market value, abnormal return
  • Mostafa Hamidi, Majid Nasiri *, Parviz Saeidi, Mohammd Sharif Sharifzadeh Pages 69-85

    Development of the international economy and the competitiveness of markets, technological capabilities, especially of the entrepreneurial type, are changing rapidly, so that company managers are trying to strengthen competitive functions by absorbing knowledge related to this field. But there is a fact that the decision-making structures in each company are different depending on the management approaches, and this causes individual and perceptual priorities to replace the development of entrepreneurial technological capabilities for development. Managerial entrenchment considered as one of the issues of power hegemony that can strengthen the level of unilateral decisions in order to maintain the position of management and prevent the effective functions of using the capabilities of entrepreneurial technology. The purpose of this research is Effect Management entrenchment of the entrepreneurial capabilities of technologies by development of the theory of Power transition hegemonic. Based on this, a standard questionnaire based on the 5-point Likert scale was used to management entrenchment. But was used to measure investment trends entrepreneurial criteria of efficiency of financial and technical efficiency. The statistical population studied in this study included all companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2018. 91 questionnaires with the participation of CEOs of the above companies were analyzed through partial least squares analysis (PLS). The result of testing the research hypothesis showed that management entrenchment has a negative and significant relationship with entrepreneurial capabilities of technologies.

    Keywords: Power Transition Hegemonic Theory, Management Entrenchment, Entrepreneurial Capabilities of Technologies
  • Mohamadhosein Sangani, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 87-104

    In recent decades, science has transcended its traditional boundaries, and many interdisciplinary topics and areas, such as neuroscience, have moved beyond psychology to other sciences such as finance and auditing. One derivative of this science is the biorhythmic cycle of decision-makers in the financial and audit industries, such as auditors. An area that has received little attention from researchers. The Purpose of this research is investigating the Periodic Cognitive Biorhythmic Cycle in Auditor Information Foraging Behavior. In this study that ranged from 6 months separately And 2 months in 4 periods 15 days to review the auditor's understanding was biorhythm cycle interval, 60 of external auditors in the form of 4 groups of 15 persons to get in 4 cycles biorhythm physical, emotional, intellectual and intuitive selection and through tests of Manoa Multivariate Analysis of variance for repeated measures and follow-up tests were evaluated. The research tool was a questionnaire for evaluating the professional judgment of auditors and was used to measure the periodicity of the biorhythm-based software (Biorhythm-365) in the Android and IOS. The results showed that auditors in the negative & Crisis area, mental, and intuitive cycles had a higher quality of professional judgment than the auditors in the positive area, critical and intuitive cycles.

    Keywords: Periodic Cognitive Biorhythmic Cycle Theory, Auditor Information Foraging Behavior, Neurological
  • Alireza Mansourabadi, Javad Moradi *, Allahkaram Salehi, Houshang Amiri Pages 105-119

    The purpose of this study is to investigate the effect of the dimensions of philosophical mentality on the objectivity of the auditor. For this purpose, three related dimensions, namely comprehensiveness, reflection and flexibility were considered as dimensions of philosophical Method   Managers and supervisors of auditing firms members of the Society of Accountants were selected as the research sample. This research is of applied research type and the method of collecting descriptive information is of survey type and qualitative research type and the tool used in the research is standard questionnaires. In this research, the structural equation model with partial least squares (PLS) approach has been used to confirm the relationships between variables. The results indicate that in auditing firms that are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants, there is a positive and significant relationship between the three dimensions of philosophical mentality and objectivity of the auditor. But the biggest impact is on the comprehensiveness dimension.

    Keywords: Auditor Objectivity, Philosophical Mindset, Comprehensiveness, meditation, flexibility
  • Gholamali Movahedi Asl, Mehdi Moradzadeh Fard *, Hamid Ahmadzadeh Pages 121-137

    In the present study, the empirical study of the effect of the simultaneous statehood of the CEO and the independent auditor, as well as the simultaneous change of the CEO and the independent auditor, on the quality of auditing within the framework of social ties theory. The statistical population in the present study is the Tehran Stock Exchange, of which 168 companies have been selected as the research sample in the period from 2009 to 2017. In order to perform statistical analyzes in the present study, multiple linear regression method using ordinary least squares (OLS) method with panel-constant effects approach has been used. In order to measure audit quality, the criteria of discretionary  accruals based on Kotari et al. (2005), Jones (1991), Sloan et al. (1995) and Kaznik (1999) models were used. Findings from the analysis of research data show that the independent state variability of simultaneous CEO and independent auditor reduces the quality of auditing. But the independent variable of simultaneous change of the CEO and the independent auditor increases the discretionary accruals. Based on these findings, it can be concluded that the audit quality of financial statements of companies operating in the Iranian capital market can be explained by the theory of social dependence.

    Keywords: Audit quality, Disctionary Accruals, Social Ties Theory
  • MAHDI Vaseei, Hasan Valiyan *, Mohammadreza Abdoli Pages 139-161

    Carbon disclosure is one of the aspects of green accounting in “corporate strategies,” especially those operating across the capital market. Adherence to the disclosure of facts can facilitate sustainable development in societies. The purpose of this research is Analysis of the institutional Isomorphic Approach in Providing a Model for Carbon Disclosure Strategies in Financial Reporting of Tehran Stock Exchange companies. From a methodological point of view, this research is one of the combined researches which was done with the participation of 16 experts and environmental consultants at the academic level and economic enterprises in the qualitative section and 25 managers of Tehran Stock Exchange companies. Sampling in both target communities was available and homogeneous. In this study, the frequency and the appropriate nature of the three meta-synthesis analysis, Delphi and comprehensive model was used to analyze the structural interpretation. The results in the cross-sectional section, among the 48 related studies, confirmed 14 studies to be validated in the form of critical evaluation analysis, 20 statements and 3 main components. Then, the results in the Delphi analysis section with the aim of reaching the theoretical adequacy showed that out of a total of 20 initial propositions, finally 12 final propositions were approved and entered into the analysis of the comprehensive structural interpretive model. Finally, the results in this section showed that the most effective strategic proposition for carbon disclosure in financial reporting is the proposition of strengthening internal controls for waste control (G1) as a statement of choice and disclosure strategy the most ineffective propositions for the development of environmental culture were identified in order to protect the rights of stakeholders (G2).

    Keywords: Institutional Isomorphism, Carbon Disclosure Strategies, Environmental accounting