فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1400)

  • بهای روی جلد: 800,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل باقری صفحات 5-36

    اگرچه پاکستان از نظر استقلال پیشینه زیادی ندارد، اما در چند دهه گذشته بر تحولات منطقه بسیار تاثیرگذار بوده است. این کشور که در سال 1326 به رهبری محمدعلی جناح از هندوستان جدا و مستقل شد، با تکیه بر دین اسلام شکل گرفت. کشور اسلامی پاکستان از یک سو به دلیل قرار گرفتن در ژیوپلیتیک حساس میان هند، چین، افغانستان و ایران و از سوی دیگر وجود فرقه‌ها و گروه‌های متعدد مذهبی از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. جمعیت مسلمان نزدیک به 200 میلیونی پاکستان ظرفیت عظیمی است که مورد توجه کشورهای غربی و حتی عربی است. اغلب گروه‌های افراطی و مذهبی پاکستان نظیر دیوبندی‌ها، اهل حدیث‌ها و جماعت تبلیغی و... توسط کشورهای معارض اسلام راستین به خدمت گرفته شده و ابزاری برای توسعه خشونت‌ شده‌اند. در این میان مکتب فکری‌ مذهبی بریلوی به عنوان جریان معتدل اهل سنت جایگاه ویژه‌ای در پاکستان دارد که هر چند مکتبی آشنا به نظر‌ می‌رسد، اما واقعیت این است که این مکتب به طور شایسته مورد توجه قرار نگرفته است و در خصوص مبانی اعتقادی، ماهیت‌شناسی بریلوی‌ها، اهداف و رویکردهای آن، گروه‌های صوفی‌مسلک، ساختار سازمانی و وضع تشکل‌های آنان و غیره در ایران، تحقیق درخور توجهی صورت نگرفته است که در نوشتار پیش رو به ظرفیت‌سنجی نهضتی این مکتب می‌پردازیم.

    کلیدواژگان: ظرفیت سنجی، پاکستان، بریلوی، مقاومت
  • دکتر شعیب بهمن صفحات 37-58

    ترکیه از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه، دو دوره نسبتا متفاوت را پشت سر گذاشته است: در دوره اول، به دلیل سیاست‌های صحیحی که حزب عدالت و توسعه اتخاذ کرد، ترکیه دوره‌ای از ثبات و امنیت را تجربه کرد؛ اما در دوره دوم که تقریبا از سال 2010 با شدت گرفتن تحولات خاورمیانه آغاز شد، ترکیه نیز به دلیل اتخاذ سیاست‌های نادرست و بعضا اشتباه، در دام ناامنی و بی‌ثباتی گرفتار شد. در حالی که حزب عدالت و توسعه در سال‌های اخیر موفق شده است بر برخی از بحران‌های امنیتی فایق آید و تا حد زیادی آنها را کنترل و مدیریت کند. البته برخی از این بحران‌ها همچنان باقی مانده‌اند و راه‌حلی برای آنها پیدا نشده است. از این ‌رو با توجه به تاثیری که امنیت و ثبات ترکیه بر امنیت جمهوری اسلامی ایران می‌گذارد و همچنین جایگاه ترکیه در سیاست خارجی ایران، بررسی چشم‌انداز امنیت داخلی این کشور طی 10 سال آینده، حایز اهمیت است.
    بر این اساس نوشتار پیش رو درصدد پاسخ‌گویی به این سوال اساسی است که ترکیه در 10 سال آینده از لحاظ امنیتی چه شرایطی خواهد داشت و چه سناریوهایی ممکن است در این کشور به ‌وجود آید؟

    کلیدواژگان: چشم انداز، ترکیه، امنیت، حزب عدالت و توسعه
  • دکتر امیرحامد آزاد صفحات 59-88

    بعد از فروپاشی رژیم بعث و ایجاد ساختار دموکراتیک در عراق، جابه‌جایی جایگاه سنی‌ها در هرم قدرت به ایجاد بحران جدیدی در کشور انجامید. این روند با بازگشت و نفوذ بعثی‌ها به حاکمیت و ساختار امنیتی‌‌ نظامی عراق شکل پیچیده‌ای از بحران را برای دولت مرکزی ایجاد کرد. در این میان دولت اسلامی عراق و تزریق ایدیولوژی ترویجی ابومصعب زرقاوی، پدیده دیگری بود که ضمن فرهنگ تفوق‌طلبی سنی‌ها و فرهنگ قبیله‌ای به یک بحران پیچیده تبدیل شد. در نتیجه با آغاز اعتراضات عمومی در استان‌ها‌ی سنی‌نشین، شعار اعاده حقوق زورمدارانه اهل سنت توسط دولت اسلامی عراق و داعش و عملیاتی‌سازی آن، روابط سنی‌ها و حکومت مرکزی را از بحران وارد مرحله جنگ کرد. از سوی دیگر بعد از سقوط استان‌ها‌ی سنی، نشانه‌هایی وجود دارد که به نظر‌ می‌رسد جریان سنی با پذیرش این واقعیت که با توسل به استراتژی‌های قبلی از اعمال مطالبات تمامیت‌خواهانه خود ناتوان است، به سمت فعال‌سازی مکانیسم‌هایی نظیر تشکیل اقلیم مستقل سنی گام بر خواهد برداشت؛ بنابراین تجزیه روند پیچیده پدیدآمده و تحلیل اجزای آن به منظور بازسازی روابط استان‌ها‌ی سنی‌نشین با حکومت مرکزی، مسئله محوری مقاله پیش رو را تشکیل ‌می‌دهد.

    کلیدواژگان: استان های سنی، عراق، داعش، آنتروپی
  • مسلم نیکخواه صفحات 89-114

    در شناخت ظرفیت هر کشور، در واقع عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی آن کشور زمینه‌ای است برای درک وضعیت آن کشور و کنش در فضای محذورات و مقدوارت آن. به این صورت که در بخش محذورات بر تنگناها و ناتوانی‌های یک کشور و در قسمت مقدورات، بر توانمندی‌های دیپلماتیک و سیاست خارجی آن کشور تاکید می‌شود. اهداف دکترین سیاست خارجی هر کشور، ارایه اصول کلی برای هدایت سیاست خارجی و انجام دیپلماسی است. عمان یکی از کشورهای باثبات زیرمنطقه خلیج فارس در خاورمیانه، تلاش کرد  در کنار ثبات سیاسی داخلی و حفظ آن، به‌عنوان یک کشور فعال در عرصه دیپلماسی به حفظ روابط متعادل خود با همسایگان نیز بپردازد و در سال‌های اخیر بارها به عنوان میانجی بین ایران و کشورهای منطقه و قدرت‌های بزرگ ظاهر شده است. سوال اصلی در این نوشتار این است که ظرفیت عمان برای ایفای نقش میانجی‌گری در مسایل منطقه‌ای برای جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت چیست؟

    کلیدواژگان: ظرفیت، عمان، دیپلماسی، سیاست خارجی، مقاومت
  • تورج افشون صفحات 115-142

    عراق به ‌مثابه «رنگین‌کمان اقوام و مذاهب»، محل حضور اقوام، هویت‌ها  و مذاهب مختلف در صحنه اجتماع است؛ به گونه‌‌ای که تعدد اقوام و مذاهب، به صورت موزاییکی بر بافت قدرت تاثیر جدی دارد  و تحولات سیاسی‌ اجتماعی را در این کشور برجسته می‌کند. در حالی که در برخی کشورها، تعدد اقوام و مذاهب تحت یک عامل مهم‌تر به نقطه قوت آن کشورها تبدیل شده است،در عراق، موضوع تنوع قومی‌ مذهبی به سبب وجود بازیگران دخیل متعدد و «بافت عشیره‌ای قبیله‌ای جامعه»، دستاویز مداخلات شده و به قوام و دوام «منازعات داخلی» در این کشور سرعت بخشیده است. این وضعیت به‌ویژه پس از اشغال عراق توسط آمریکایی‌ها و تشکیل حکومت در عراق بر مبنای «سهمیه‌بندی‌ها» پیچیده‌تر شده است.
    سوال‌ اساسی در این پژوهش این است که: آیا شکاف‌های اجتماعی و منازعات داخلی در عراق پس از آزادی موصل از یوغ داعش تشدید خواهد شد، کاهش خواهد یافت یا در همین سطح فعلی باقی خواهد ماند؟ از سوی دیگر، منازعات و شکاف‌های هویتی و قومی‌ مذهبی پس از حکومت داعش در موصل چه بعدی پیدا می‌کند؟ با توجه به ماهیت موضوع پژوهش، این پژوهش از نوع کاربردی است و با شیوه توصیفی تحلیلی نگاشته شده است. اطلاعات مورد نیاز هم با روش‌های اسنادی، اطلاعات میدانی و جمعی، جمع‌آوری و در تحلیل نیز از روش کیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: عراق، بغداد، داعش، موصل، کرد، شیعه، سنی
  • احمد زارعان صفحات 143-179

    سوریه عمق استراتژیک جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا و حلقه اتصال جمهوری اسلامی ایران با مقاومت اسلامی در لبنان و فلسطین است. تغییر موازنه قدرت در غرب آسیا که با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، سقوط رژیم صدام در سال 2003 و قدرت‌یابی شیعیان در عراق و لبنان و پیروزی حزب‌الله در جنگ 33 روزه رقم خورد، بلوک متخاصم منطقه‌ای و بین‌المللی را متقاعد کرد با اعمال تاکتیک‌های نیمه سخت و نرم، قدرت فزاینده جمهوری اسلامی ایران در منطقه را مهار کنند. از آنجا که سوریه حلقه اتصال کریدور شرقی‌ غربی محور مقاومت محسوب می‌شود و نقش مهم و اساسی در پیروزی حزب‌الله در جنگ 33 روزه داشته است، تغییر نظام سیاسی (نظام کارگزاری) سوریه در دستورکار بلوک منطقه‌ای و بین‌المللی مخالف محور مقاومت و حامی رژیم صهیونیستی قرار گرفت. بحران ویرانگر در سوریه با بازیگردانی معارضین سوری و غیرسوری و هدایت و حمایت شبکه‌ای کشورهای خارجی در جریان است. معارضین سوری را باید به عنوان یک واقعیت موجود در وضعیت کنونی و سناریوهای آینده سوریه پذیرفت که قابل حذف نیست و به دلیل تقابل خونینی که با نظام سوریه داشته است می‌توان پیش‌بینی کرد کنش رادیکال و برخی خطوط قرمز خود را در آینده نیز حفظ کند. از این رو اهمیت دارد با بازشناخت اهداف، ماهیت، شیوه عمل، مرجعیت سیاسی و حامیان خارجی، وضعیت معارضین را در سناریوهای معطوف آینده سوریه مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: سوریه، معارضین، مقاومت
|
  • Ismail Bagheri Pages 5-36

    Although Pakistan does not have much history of independence, it has been very influential in regional developments over the past few decades. The country, which seceded and became independent from India in 1947 under the leadership of Mohammad Ali Jinnah, relied on Islam. The Islamic Republic of Pakistan, on the one hand, has a very important position due to its sensitive geopolitics between India, China, Afghanistan and Iran, and on the other hand, the existence of various religious sects and groups. Pakistan's Muslim population of nearly 200 million is a huge potential that is being considered by Western and even Arab countries. Most of Pakistan's extremist and religious groups, such as the Deobandis, the Hadithists, and the Jama'at Tablighi, have been recruited by countries opposed to true Islam and have become a tool for the development of violence. The Barelvis school of thought, as a moderate Sunni sect, has a special place in Pakistan Although it may seem like a familiar school, the fact is that it has not been well received. no significant research has been done about Its goals and approaches, Sufi groups, organizational structure and status of their organizations, etc. In Iran, which in the following article, we will assess the movement capacity of this school.

    Keywords: Capacity Building, Pakistan, Barelvis, Resistance
  • Shuaib Bahman Pages 37-58

    Turkey has gone through two relatively different periods since the AKP came to power: In the first period, Turkey experienced a period of stability and security because of the right policies adopted by the AKP; But in the second period, which began around 2010 with the intensification of developments in the Middle East, Turkey also fell into the trap of insecurity and instability due to its wrong and sometimes mistake policies. While the AKP has managed to overcome some security crises in recent years and to control and manage them to a large extent. Of course, some of these crises remain and no solution has been found for them. Therefore, considering the impact that Turkey's security and stability will have on the security of the Islamic Republic of Iran, as well as Turkey's position in Iran's foreign policy, it is important to examine the country's internal security perspective over the next 10 years.
    Accordingly, the present article seeks to answer the fundamental question of what will be the security situation in Turkey in the next 10 years and what scenarios may arise in this country?

    Keywords: perspective, Turkey, Security, AKP
  • Amir Hamed Azad Pages 59-88

    After the collapse of the Ba'athist regime and the establishment of a democratic structure in Iraq, the shifting position of the Sunnis in the pyramid of power led to a new crisis in the country. This process created a complex form of crisis for the central government as the Ba'athists returned to Iraqi sovereignty and security-military structure. In the meantime, the Islamic State of Iraq and Abu Musab Zarqawi's promotional ideology was another phenomenon that became a complex crisis, along with Sunni hegemonic culture and tribal culture. As a result, with the beginning of public protests in the Sunni provinces, the slogan of restoring the rights of the Sunnis by the Islamic State of Iraq and the ISIS, the Sunni-central government relations entered a state of war. On the other hand, after the fall of the Sunni provinces, there are signs that the Sunni movement seems to be moving towards activating mechanisms such as the formation of an independent Sunni climate by accepting the fact that it is incapable of fulfilling its totalitarian demands by resorting to previous strategies; Thus, the analysis of the complex process and the analysis of its components in order to rebuild the relations of the Sunni provinces with the central government, is the central issue of the forthcoming article.

    Keywords: Sunni provinces, Iraq, ISIS, entropy
  • Moslem Nickhah Pages 89-114

    In recognizing the capacity of any country, in fact, the field of diplomacy and foreign policy of that country is a ground for understanding the situation of that country and acting in the space of its restrictions and possibilities. In this way, in the section on restrictions, the bottlenecks and incapacities of a country are emphasized, and in the section on possibilities, the diplomatic capabilities and foreign policy of that country are emphasized. The goals of any country's foreign policy doctrine are to provide general principles for conducting foreign policy and conducting diplomacy. Oman, one of the most stable countries in the Persian Gulf sub-region in the Middle East, tried to maintain its balanced relations with its neighbors as a country active in the field of diplomacy, in addition to internal political stability and maintaining it, and In recent years, it has repeatedly appeared as a mediator between Iran and the countries of the region and the great powers. The main question in this article is what is Oman's capacity to play a mediating role in regional issues for the Islamic Republic of Iran and the axis of resistance?

    Keywords: Capacity, Oman, Diplomacy, Foreign Policy, Resistance
  • Tooraj Afshon Pages 115-142

    Iraq, as the "rainbow of ethnicities and religions", is the place where different ethnicities and religions are present in the community; In such a way that the multiplicity of ethnicities and religions highlights the context of power and socio-political developments in this country and is in the form of a mosaic. While in some countries, the multiplicity of ethnicities and religions under a more important factor has become the strength of those countries. In Iraq, the issue of ethnic-religious diversity, due to the presence of multiple actors involved and the "tribal fabric of society," has become a pretext for intervention and has accelerated the consistency and persistence of "internal conflicts" in the country. This situation has become more complicated, especially after the American occupation of Iraq and the formation of a government in Iraq based on "quotas".
    The key question in this study is: Will the social divisions and internal conflicts in Iraq intensify, decrease or remain at the current level after the liberation of Mosul from the ISIS? On the other hand, what is the dimension of identity and ethnic-religious conflicts and divisions after the rule of ISIS in Mosul? Due to the nature of the research topic, this research is of applied type and has been written in a descriptive-analytical manner. The required information has been collected by documentary methods, field and collective information, and qualitative method has been used in the analysis.

    Keywords: Iraq, Baghdad, ISIS, Mosul, Kurdish, Shiite, Sunni
  • Ahmad Zarean Pages 143-179

    Syria is the strategic depth of the Islamic Republic in the West Asian region and the link between the Islamic Republic of Iran and the Islamic Resistance in Lebanon and Palestine. The shift in the balance of power in West Asia, marked by the victory of the Islamic Revolution in Iran, the fall of Saddam Hussein in 2003, the rise of Shiites in Iraq and Lebanon, and the victory of Hezbollah in the 33-day war, persuaded regional and international rival blocs with semi-hard and soft tactics, curb the growing power of the Islamic Republic of Iran in the region. Since Syria is the link between the East-West corridor of the resistance and played an important role in Hezbollah's victory in the 33-day war, changing the Syrian political system is on the agenda of the regional and international bloc opposing the resistance and supporters of the Zionist regime. The devastating crisis in Syria is going on with the Syrian and non-Syrian opposition acting and leading and supporting foreign networks. The Syrian opposition must be accepted as a reality in the current situation and future scenarios in Syria, which cannot be eliminated, and due to its bloody confrontation with the Syrian regime, it can be predicted they will maintain their radical action and some red lines in the future. Therefore, it is important to examine the situation of the opposition in the future-oriented scenarios of Syria by recognizing the goals, nature, method of action, political authority and foreign supporters.

    Keywords: Syria, opposition, resistance