فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 10 (بهار 1401)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 10 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 24
|
  • حسن بادینی، سپیده راضی*، محمد مهدی پور صفحات 5-25
    تحول و پیشرفت علوم و فنون در تمام زمینه ها موجب شده است که در شمار روزافزونی از اختلافات، دادرس بدون رجوع به اشخاص متخصص نتواند به طورکامل جنبه های موضوعی اختلاف را درک نماید و ناچار شود آراء خود را با نظر آن ها بیآراید. در این راستا، کارشناس منتخب، ممکن است در اظهارنظر خود تقصیری مرتکب شود که ناقض قوانین و عرف آن حرفه باشد و در پی آن، یکی از اصحاب دعوا متضرر گردد. لازمه مطالبه خسارت از سوی زیان دیده اثبات تقصیر کارشناس است، در حالی که معیار تقصیر کارشناسان، تجاوز از رفتار یک شخص حرفه ای متعارف در همان رشته است و به همین جهت زیان دیده ممکن است در اثبات تقصیر حرفه ای با مشکل مواجه شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، نشان می دهد که علیرغم آراء فراوان مبنی بر تخلف کارشناسان که از سوی مراجع انتظامی صادر شده است، دعاوی مطرح شده مسیولیت مدنی علیه آن ها بسیار اندک است که علت آن را در دشواری اثبات تقصیر شخص حرفه ای و ناامیدی از به نتیجه رسیدن این دعاوی، می توان یافت. لذا برای سهولت در اثبات تقصیر مذکور و هموار کردن مسیر حرکت زیان دیده برای احقاق حق خویش، ضرورت حمایت از متضرر احساس می شود. در راستای این هدف، می بایست امکان استفاده زیان دیدگان  از آراء صادر شده از دادگاه انتظامی مبنی بر تخلف کارشناسان فراهم شود تا از اثبات تقصیر در دادگاه حقوقی معاف گردند. همچنین به منظور حمایت مضاعف از متضرر، مقرر شدن قوانینی مبنی بر بیمه مسیولیت حرفه ای کارشناسان، موجب تضمین جبران خسارت وارده به زیان دیده خواهد شد.
  • مجید نجارزاده هنجنی* صفحات 27-48
    علیرغم این که آموزه های حقوق عمومی به عنوان هنجارهای حاکم بر ساختار و رفتار قدرت سیاسی، ریشه در جغرافیای فکری غرب و تاریخ قرون جدید دارد، می توان رگه هایی از اندیشه های دولت پژوهانه را در آراء اندیشمندان قرون گذشته شرق و به ویژه حوزه تمدنی ایران ردیابی کرد. از این میان، آثار سعدی شیرازی ادیب و اندیشمند قرن هفتم هجری، گزاره های متعددی قریب به آموزه های حقوق عمومی مدرن دارد که کمتر مورد مطالعه و تبیین قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای به جمع آوری داده ‎ها و با روش توصیفی و تحلیلی به تدوین بحث پرداخته است. حاصل این که، سعدی شیرازی در باور به ریشه مردمی حکومت به عنوان مبنای مشروعیت و شرط بقاء آن، لزوم رعایت حقوق مردم به عنوان هنجار عملکردی حکومت، تاکید بر خردگرایی و شایسته گزینی، قرابت های شگفت آوری با آموزه های حقوق عمومی مدرن دارد و حتی در بعضی حکایت ها، هنجارهای مدرنی چون آزادی نقد، اصل رعایت انتظارات موجه و اصل تناسب را مفهوم پردازی کرده است.
    کلیدواژگان: حاکمیت مردم، حقوق عمومی، دولت، سعدی شیرازی، سیاست
  • شیما نادری، مجید مطلبی* صفحات 49-69
    امروزه حق بر محیط زیست از نوع حقوق بشر است که در حوزه حقوق داخلی و بین الملل از موضوعات بسیار مهم قلمداد می گردد. چه این که حق بر محیط زیست به عنوان یکی از مفاهیم نسل سوم حقوق بشر در عرصه بین الملل پذیرفته شده است. بنابراین اجرای این حق منوط به بازشناسی و ارزیابی آن می باشد. مسئله این است که ابزارهای حقوق کیفری به عنوان ضمانت اجرای قانونی در حوزه محیط زیست چگونه می تواند از این رکن حقوق بشری حمایت نماید؟ به تعبیر دیگر آیا ضمانت اجرای کیفری برای حمایت از این حق کافی است؟ این مقاله تلاش می کند تا با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در حوزه داخلی و بین الملل با هدف تبیین ابزارهای کیفری در راستای حمایت از این حق، ضمن پرداختن به ضمانت اجراهای کیفری و چالش های موجود به رهیافت های نوین در این حوزه دست یابد. در این مرحله فرضیه سوال مطرح شده این است که حمایت از حق بر محیط زیست در عرصه داخلی و بین المللی علاوه بر حمایت های قوانین بازدارنده، نیازمند ارتقاء مبانی فرهنگی و رشد امور اقتصادی و حتی سیاسی جوامع است که در حال حاضر دیده نشده است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حمایت کیفری، حق بر محیط زیست، نسل سوم حقوق بشر
  • فرزانه دشتی*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 71-98
    شهروندی و حقوق شهروندی از جمله مفاهیم نوظهوری است که توجه ویژه ای به برابری و عدالت دارند و در نظریات مختلف سیاسی، اجتماعی و حقوقی از جایگاه خاصی برخوردارند. حقوق شهروندی بر سه اصل حقوق مدنی، حقوق سیاسی و حقوق اجتماعی بنیان نهاده شده و از ارکان اصلی حقوق بشر به شمار می آید. حقوق شهروندی حول سه مولفه عضویت، حق ها و مشارکت و در چهارچوب حکومت های دموکراتیک به دست می آید. همواره در بررسی و مطالعه حقوق شهروندی، ارتباط تنگاتنگ و آمیختگی ویژه ای بین جامعه مدنی و شهروندی به چشم می خورد. به نظر می رسد که جامعه مدنی پیش شرط و ضامن اجرایی استیفای حقوق شهروندی است. ضمنا اگر شهروندان نقش شهروندی خود را در ارتباط با قدرت و سیاست با مشارکت فعال و موثر از طریق نهادهای مدنی بهتر بازی کنند، می توانند در اصلاح و بهبود امور سیاسی و تقویت پایه های دموکراتیک نظام سیاسی بسیار موثر باشند. در این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته، ما برآنیم تا ضمن بررسی مبانی و مفاهیم حقوق شهروندی، به بررسی نقش و جایگاه جامعه مدنی در تحقق حقوق شهروندی بپردازیم.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، مشارکت، جامعه مدنی، دموکراسی
  • افشین مجاهد* صفحات 99-114
    سرمایه یکی از مهم ترین جلوه های ویژه در حوزه تجارت، شرکت های تجاری و خصوصا شرکت های سهامی می باشد که جایگاهی خاص و ویژه را در روابط تجارتی به خود اختصاص داده و در نتیجه توسعه شرکت ها، رقابت و تلاش برای کسب سود بیشتر روز به روز شدیدتر می گردد. بر این اساس یکی از مسایل مهمی که در رابطه با سرمایه شرکت های سهامی مطرح می گردد، بحث افزایش سرمایه و به نوعی بازکردن درها به روی بازار سرمایه و ایجاد تحرک است. در این پژوهش به برررسی این موضوع می پردازیم که آثار افزایش سرمایه شرکت سهامی در حقوق ایران و آمریکا به چه شکلی نمود عینی داشته است؟ در حقوق ایران، لزوم افزایش سرمایه از مواردی است که گزارش هیات مدیره را می طلبد و بازرس یا بازرسان شرکت نیز می بایست گزارش مزبور را تایید نمایند. در این صورت بر عهده مجمع عمومی فوق العاده است که در این باره اتخاذ تصمیم نماید. در حقوق آمریکا صلاحیت تصمیم گیری جهت افزایش سرمایه در حیطه اختیارات هیات مدیره می باشد، با این حال می توان اساسنامه شرکت را به نحوی تنظیم نمود که تصمیم گیری جهت افزایش سرمایه بر عهده سهامداران و مجمع عمومی فوق العاده باشد، هرچند اصل اولیه این است که فقط هیات مدیره قدرت تصمیم گیری جهت افزایش سرمایه را دارد. در نتیجه با افزایش سرمایه و با بهتر شدن وضعیت نقدینگی و افزایش توان مالی امکان گسترش فعالیت شرکت فراهم می شود، به نحوی که شرکت ها را از استقراض و دریافت وام و تسهیلات از بانک ها بی نیاز می گرداند.
    کلیدواژگان: افزایش سرمایه، شرکت سهامی، سرمایه، سهام، هیات مدیره
  • اسماعیل کشکولیان*، عباس شیخ الاسلامی صفحات 115-135
    زمینه و هدف

     لزوم مقابله با جرایم و تعرضات نسبت به محیط زیست همواره مورد توجه نظام قضایی ایران بوده است و تاکنون، مقررات و اقدامات متعددی در قالب سیاست های تقنینی و قضایی در قبال جرایم این حوزه اتخاذ شده است که از اثربخشی و بازدارندگی موثری برخوردار نیستند. این مطالعه با هدف شناسایی و تبیین چالش مقابله با جرایم زیست محیطی از منظر قانون و رویه قضایی ایران ارایه شده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی از طریق مطالعات کتابخانه ای اعم از کتب، مقالات و پژوهش هایی است که مرتبط با موضوع بوده و در راستای اهداف مقاله بوده اند.ملاحظات اخلاقی: در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    به طور کلی در سطح قضایی، چالش هایی همچون فقدان راهبرد و خط مشی قضایی در خصوص محیط زیست، اطاله دادرسی در رسیدگی به جرایم و دعاوی زیست محیطی و همچنین عدم اتخاذ رویکرد مشارکتی به چشم می خورند که قابلیت اخلال در انجام رسالت مقامات قضایی به منظور تضمین ضمانت اجراهای حقوق محیط زیست را خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    نظر به سیاست تقنینی و قضایی در نظام کیفری ایران، وضع و تبیین رویکری واحد و منسجم در قبال جرایم زیست محیطی، بهرمندی از طرفیت نهادهای مدنی در راستای راهبرد مشارکتی در قبال جرایم مذکور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: جرایم زیست محیطی، حقوق کیفری ایران، چالش های قضایی، پیشگیری
  • یگانه سادات صفوی* صفحات 137-160
    ظهور و بروز پاندمی کرونا در سراسر جهان، فارغ از مصایب اقتصادی کلان که به شرکت های هواپیمایی و حمل و نقل هوایی وارد نمود، زمینه ساز شکل گیری مصادیقی از مسیولیت بین المللی پیرامون نشر ویروس به واسطه پروازها و حمل و نقل هوایی نیز گردید، لذا در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی تهیه و تنظیم شده است به دنبال پاسخ برای این پرسش اصلی هستیم که اساسا حقوق هوایی بین المللی، قوانین، مقررات، اسناد و همین طور مقررات داخلی چه رویکردی نسبت به تحمیل مسیولیت به شرکت های هواپیمایی به واسطه نشر ویروس کرونا دارند. یافته ها و نتایج تحقیق در این خصوص بیانگر این است که با استفاده از اسناد و مقررات بین المللی نظیر کنوانسیون ورشو، مونترال، گواتمالا و نظایر آن ها و تطبیق وضعیت خسارات جانی مسافران به واسطه کرونا با این مقررات و همین طور مقررات داخلی نظیر قانون مسیولیت مدنی، می توان شرکت های هواپیمایی را از نظر مدنی و پیرو نظریه تقصیر و احراز رابطه سببیت میان رفتار شرکت های هواپیمایی و خسارات جانی وارده به مسافران، به واسطه نشر غیرعامدانه ویروس ناشی از سهل انگاری در رعایت پروتکل ها، نقض دستورات و توصیه نامه های سازمان بهداشت جهانی و ایکایو، تخلف از اصول بهداشتی و نظایر آن مسیول تلقی کرد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در برخی فروض از لحاظ کیفری نیز طبق اصول حاکم بر مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی، می توان شرکت های هواپیمایی را به دلیل نشر ویروس کرونا و بروز خسارات جانی مسیول قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: حقوق هوایی، شرکت های هواپیمایی، مسئولیت مدنی، ویروس کرونا، حمل و نقل هوایی
  • محمدرضا بوربور* صفحات 161-174
    نیازهای روزافزون جوامع، ضرورت دخالت دولت در امور تجاری و اقتصادی را ایجاب و بهبود کیفیت و عملکرد نظام حقوقی حاکم بر قرارداد دولتی در پرتو توجه به برخی از اصول نظری و تجربیات عملی ممکن است. با افزایش جمعیت و گسترش روزافزون وظایف دولت در جهت تامین منافع عمومی، دولت ها ناگزیر از انعقاد قراردادهای مختلف از نوع حاکمیتی و خصوصی می باشند. قراردادهای منعقده دولتی علیرغم حفظ بنیان های کلاسیک و مرسوم خود به صورت یک توافق میان طرفین قرارداد و تابع اصول تمام قراردادها دارای آثاری هستند که آن ها را از قراردادهای عام متمایز نموده و قواعدی بر آن ها حاکم است که استثناء بر اصول و قواعد عام حاکم بر قراردادهای خصوصی است. در حقوق انگلستان در هنگام اجرای قرارداد و بروز اختلاف بین طرفین قرارداد موضوع در دادگاه عمومی مطرح شده و مورد رسیدگی قرار می گیرد. دولت مانند طرفین قرارداد، در بخش خصوصی ناگزیر از تحلیل اقتصادی حقوقی حاکم بر قرارداد می باشد. در ایران انعقاد این نوع قراردادها با توجه به ساختار اقتصادی و اجتماعی و تفوق مطلق دولت، از ویژگی و امتیازات ویژه ای برخوردار هستند که اشخاص حقوق خصوصی از آن بهره مند نیستند. در انگلستان نیز این نوع قراردادها که یک طرف آن دولت است از ویژگی خاصی برخوردار می باشند و این امر الزاما برای ارایه خدمات عمومی نیست، بلکه برای منفعت عمومی مطرح است. بنابراین در این مقاله آثار قراردادهای دولتی در حقوق ایران و انگلستان مورد بررسی تطبیقی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرارداد دولتی، اعمال اداری، نظم عمومی، حاکمیت اراده، خدمات عمومی
  • صادق فتیلی*، سید محمد صالحی صفحات 175-191
    بعد از نظام مبتنی بر اصلاح و درمان و شکست پروژه زندان، نسل دوم از مجازات پا به عرصه وجود گذاشت که به نظام عدالت ترمیمی معروف شد، اما در سال های نه چندان دور نسل سوم مجازات به نام عدالت مشارکتی در محافل حقوقی و دکترین بحث و مورد پذیرش قرار گرفت. ولی با روشن شدن سیاست عدالت ترمیمی و مشارکتی گوی سرعت تمایل به سمت آن هم بیشتر و مورد اقبال قرار گرفته است و در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در چند ماده بحث میانجیگری و حل فصل دعاوی آمده است و این نگاه حتی در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز تحت عناوین مختلفی آمده است که می توان به مجازات جایگزین حبس و نظام نیمه آزادی اشاره نمود. چرا که دخالت دادن بزه دیدگان و بزه کاران در امر جزایی نوعی مشارکت در مجازات و مشارکت در بازپروی فرد بزه کار و بازگرداندن ضلع سوم نظام عدالت کیفری به جامعه خواهد بود. در یک بیان کلی وقتی قانونگذار از عنوان و لفظ «می تواند» استفاده می کند یعنی مشارکت را در حال گسترش دادن می خواهد که این امر در قانون کاهش مجازات حبس به نوعی پرنگ تر شده است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: عدالت مشارکتی، نسل سوم، عدالت ترمیمی، عدالت کیفری، اطراف دعوا
  • سید جعفر هاشمی باجگانی، میثم سبحانی* صفحات 193-209
    در امر دادرسی، برخی موضوعات از پیچیدگی خاصی برخوردار می باشند که تشخیص آن ها تخصص لازمی را می طلبد و با اعمال معلومات فنی و تخصصی، حقیقت موضوع روشن می شود. رجوع به کارشناس و خبرگان جهت انجام تحقیقات و کشف واقعیت در موضوعات ترافعی و قضایی و مناط اعتبار بودن گزارش آنان از ضروریات می باشد، به طوری که امروزه با پیشرفت فناوری و تخصصی شدن امور و فنون، اظهارنظر کارشناسانه و حرفه ای در امور، بیش از پیش مورد نیاز بوده و یکی از امارات مورد نظر که برای قاضی علم آور است نظریه کارشناس می باشد و این علم تخصصی می تواند قاضی را در وصول به حقیقت رهنمون شود. در رسیدگی های قضایی، نظریه کارشناس اهمیت فوق العاده ای یافته است، تا جایی که کمتر پرونده ای می توان یافت که در آن نیاز ارجاع به کارشناس نشود. از این رو شناخت صحیح مسایل مربوط به اعتبار نظر کارشناس، در اجرای عدالت نقش موثری دارد. در حقوق فرانسه، کارشناسی صرفا هنگامی دستور داده می شود که بررسی موضوعات با ارایه مشورت برای دادرس کافی نباشد و تنها می توان یک شخص را به عنوان کارشناس تعیین کرد، مگر این که دادرس استفاده از چند شخص را برای این کار لازم بداند. بنابراین با توجه به تخصصی شدن بسیاری از امور در آراء قضایی و کارشناسی بودن بسیاری از مسایل مطروحه در دعاوی، جایگاه نظر متخصص و کارشناس هر امری، به دلیل عدم احاطه قاضی صادرکننده رای بر ابواب علوم تخصصی، اهمیت زیادی دارد. بر این اساس در این مقاله، ارزش و اعتبار نظریه کارشناسی در حقوق ایران و فرانسه به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کارشناسی، اماره، شهادت، خبره، ارزش اثباتی
  • زهرا طلیعه علیا، داوود خرم دل* صفحات 211-225
    امروزه برخی از مخاطرات زیست محیطی و از جمله آن تغییر اقلیم، ره آورد استفاده از بنیان های انرژی همچون سوخت های فسیلی است. شاید بتوان به قطعیت گفت نظام جهانی به دنبال راهکارهای دقیق تری برای جلب مشارکت دولت ها جهت کاهش مخاطرات زیست محیطی پیش رو است. لزوم این واکنش، فراکنش های موثری همچون مفهوم توسعه پایدار و دیپلماسی زیست محیطی است که نظام حقوق بین الملل محیط زیست و علوم دیگر تدریجا و به صورت چند سویه به آن توجه دارند. هدف از انجام این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده، تبیین راهبردهای کاربست رژیم سیاستی سبز در پرتو ارزشگذاری، سیاستگذاری و مقرراتگذاری زیست محیطی است. بی تردید می توان اذعان داشت که سیاست های پیش رو در جریان اجلاس های جهانی و تلاش های پیش رو و اهمیت به دیپلماسی محیط زیست می تواند تلاطم موجود را بسامان تر کند و نقش دمکراتیک دولت ها بیش از پیش عیان گردد.
    کلیدواژگان: انرژی، زیست کره، دیپلماسی، توسعه پایدار، مخاطرات زیست محیطی
  • حمید سلیمانی، رحیمه عباسی بناری* صفحات 227-238
    عمر انسانی از سرمایه اساسی و گران بها به شمار می رود که در صورت بهره صحیح از آن، می تواند برای اشخاص در آینده سعادت بخشی را به همراه داشته باشد. اتلاف عمر توسط غیر، از جمله مسایل مهم و اساسی است که امروزه در جوامع وجود دارد که موضوع مسیولیت و جبران زیان وارده آن، مورد بحث و بررسی است. بنابراین، سوال اساسی آن است که اتلاف عمر انسانی توسط غیر، دارای ضمان است؟ به عبارت دیگر، آیا جبران خسارت اتلاف عمر بر اساس قواعد فقهی قابل ریشه یابی است؟ از آن جا که عمده مسایل حقوقی که در قانون به صورت صریح بیان نشده یا دارای ابهام بوده، بر اساس قواعد فقهی راه گشا است. نوشتار حاضر با استفاده از روش مطالعه توصیفی-تحلیلی و با هدف بررسی قواعد فقهی که می توانند در ضمان و جبران خسارت اتلاف عمر غیر، مبنای مناسبی داشته باشند، به رشته تحریر در آمده است. طبق بررسی و مطالعات انجام یافته، قواعد فقهی چون قاعده لاضرر، اتلاف، عدالت و حفظ نظام در مسیولیت و جبران خسارت اتلاف عمر اشخاص نقش مهمی دارند که می توان با استناد به این قواعد، اشخاصی را که باعث هدر رفت عمر غیر شوند، مسیول جبران خسارات دانست.
    کلیدواژگان: ضمان، اتلاف عمر، خسارت، قواعد فقهی
  • رستم علی اکبری*، سید مهدی موسوی صفحات 239-260
    محیط زیست مکانی برای بقا و رشد و نمو بشر بوده و بدون برخورداری از محیط زیستی سالم روح انسان به رشد و تعالی دست نخواهد یافت .متاسفانه در روند توسه یافتگی و صنعتی شدن کشورها چندان به حفاظت از محیط زیست توجه نشده و در فرآیند فعالیت های اقتصادی و صنعتی سودآور حمایت از محیط زیست از جایگاه قابل قبولی برخوردار نبوده است. در این چهارچوب مسئله پسماندها و مدیریت دفع آن ها به یکی از مسایل جدی محیط زیستی تبدیل شده است. تخلیه پسماندها در محیط زیست دریایی و غیردریایی موجب بروز مشکلاتی همچون ایجاد امراض گوناگون و نابودی برخی ازاکوسیستم ها از قبیل دریاها، تالاب ها و جنگل ها گردیده است. این مشکلات جامعه بین المللی را واداشت تا تمام ابزارهای موجود برای مقابله با آن ها را به کار بندد. در همین راستا روند توجه به آلودگی های محیط زیستی ناشی از پسماندها به طور جدی از دهه 1970 میلادی آغاز گردیده که منجر به تصویب اسناد متعدد بین المللی و نیز همکاری سازمان های بین المللی دولتی و غیردولتی برای مقابله با پسماندها گردید. همچنین دولت ها با ملاحظه اثرات ناگوار پسماندها بر شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خود سعی نمودند تا همگام با نظام بین الملل در توسعه قوانین داخلی خود در این زمینه کوشا باشند. روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، آلودگی محیط زیستی، پسماندها، قطعنامه ها، کنوانسیون ها
  • سید علیرضا امین* صفحات 261-282

    قراردادهای جدید و تاسیسات حقوقی که ناشی از رشد تکنولوژی و متاثر از پیچیدگی های روابط اقتصادی، شکل گرفته اند و بر هیچ یک از عقود رایج در عصر تشریع، قابل انطباق نیستند، به قراردهای غیرمعهود موسوم هستند. از یک سو مشروعیت این سنخ قراردادها محتاج دلیلی معتبر است والا ناگزیر عمل به آن ها محکوم به اصل اولی فساد خواهد بود. از سوی دیگر به نظر می رسد تصحیح قراردادهای غیرمعهود از طرقی غیر از عمومات و اطلاقات شرعی، هموار نیست. لذا ضرورت دارد، تمامیت یا عدم تمامیت تمسک به عمومات و اطلاقات لفظی به عنوان یکی از موثرترین طرق برای خروج قراردادهای غیررایج در عصر نزول، از اصاله الفساد بررسی گردد. از این رو مبانی مورد نیاز برای کارآمدی تمسک به اطلاقات و عمومات شرعی به منظور تصحیح قراردادهای غیرمعهود به شیوه توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای واکاوی خواهد شد. نتایج حاکی از آن است که سعه ی مطلقات و عمومات نسبت به مصادیق مستحدثه قابل پذیرش است.

    کلیدواژگان: قراردادهای غیرمعهود، اطلاقات و عمومات، انصراف، تخصیص اکثر، شرط ابتدایی
  • مریم شعبان* صفحات 283-314
    پژوهش حاضر به دنبال تحلیل و بررسی فناوری های نوین زیستی با محوریت فناوری های حوزه باروری و تاثیر آن ها بر کودکان در سراسر جامعه بشری از جمله ایران است. در این راستا از رویکرد کیفی، روش اکتشافی و تحلیل اسنادی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که رشد و توسعه در عرصه فناوری های زیستی-باروری منجر به موارد زیر می گردد.  یک- انتقال و تجارت ژن در راستای دست یابی دولت ها به ژن های برتر یا تداوم آن ها و همچنین نابودی ژن های انسانی دیگر. دو- تولید انسان های دو یا چند رگه، یا جنین تشکیل شده از اجزاء ژنتیکی غیرمتشابه و در نتیجه نابودی تنوع های نژادی و ژنتیکی. سه- صادر کردن یا وارد کردن جنین انسانی شبیه سازی شده و در نتیجه عادی سازی تجارت انسان، یکسان سازی انسان ها. چهار- دستکاری ژنتیکی و تولید مثل مشترک در بین انسان و حیوان. پنج- ایجاد بازارهای سیاه در عرصه اقتصاد غیررسمی برای خرید و فروش کالاهای زیستی (سلول ها، تخمک، اسپرم و...). شش- تعیین الگوی ژنتیکی کودکان از قبل و تولید فرزند با ژنوتیپ دلخواه. هفت- تبعیض جنسی در شبیه سازی. هشت- تولیدمثل افراد مجرد-همجنس باز. نه- جایگزین کردن افراد در حال مرگ. ده- سقط و نقض حق بر حیات کودکان در دوران جنینی برای دست یابی به سلول های بنبادین. بنابراین، چنین تحولاتی منجر به ابهام و آشفتگی در زمینه های ساختاری و معنایی مرتبط با کودکان در جامعه می شود. ابهام معنایی و ساختاری منجر به بروز خشونت سیستماتیک و خشونت معنایی علیه کودکان گردیده و روز به روز تشدید می شود؛ مخاطب چنین خشونت هایی نیز همه کودکان فعلی جامعه حتی کودکان بالقوه و کودکان آینده که در شرایط تداوم چنین وضعیتی متولد خواهند شد، هستند.
    کلیدواژگان: فناوری باروری، حقوق کودک، آینده کودکی، شبیه-سازی، کالایی شدن، بیوتروریسم
  • مهدی مظفری اناری*، محمد امینی زاده، علی عارفی مسکونی صفحات 315-337
    در راستای صیانت از حریم نهاد خانواده و پیشگیری از نقض حقوق و تکالیف توسط اعضای آن، کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 طیفی از رفتارهای ارتکابی در این حوزه را جرم انگاری نموده است. جرم انگاری این رفتارها به تنهایی وافی به مقصود نیست و دقت نظر و نگرش عمیق در تعیین ضمانت اجرای متناسب کیفری برای اثرگذاری بیشتر و بهتر مقرره کیفری لازم و ضروری می نماید. با بررسی عناوین مجرمانه مزبور، آسیب هایی به چشم می خورد که با فلسفه وضع کیفر در نهاد خانواده مغایر است؛ به تعبیر بهتر وضع عنوان مجرمانه مشتمل بر ضمانت اجرای کیفری در راستای حفظ و تداوم خانواده بوده است و حال آن که اتخاذ پاره ای مجازات های نامتناسب نه تنها راهگشا نبوده بلکه وضع موجود را نیز پیچیده تر می کند. به همین منظور پژوهش حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی نگارش یافته است، در صدد آسیب شناسی کیفر در عناوین مجرمانه وضع شده در حوزه خانواده است تا ضمن شناسایی، احصاء و تشریح آسیب های موجود که مبتنی بر اصول کلی حاکم بر کیفر و اهداف کیفرها صورت می گیرد به راهکارهایی متقن، همه جانبه و کاربردی نایل گردد. بدیهی است هدف آن است تا از بطن آسیب ها، راهکارها و رویکردهایی جامع و مانع اتخاذ شود و در عین حال توجهی ویژه به حقوق بزهکار، بزه دیده و نهاد خانواده صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، کیفرگذاری، جرایم خانوادگی، حقوق و تکالیف اعضای خانواده، کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375
  • مائده چینی ساز*، امید محمدی، قاسم شعبانی صفحات 339-358
    اصل صحت به عنوان یکی از اصولی است که می تواند بسیاری از مجهولات قضایی را حل نماید از اهمیت بالایی، علی الخصوص در باب معاملات برخوردار است. در این مقاله در صددیم که به بررسی امکان جریان اصل صحت در دو زمینه مهم از شبهات حکمیه بپردازیم. جریان اصاله الصحه در شک در جزییت جزاید یا شرطیت امر مشکوک الشرطیه (و مانعیت). امکان جریان اصاله الصحه برای حکم به صحت عقود بی نام و تردید در صحت شروط ضمن العقد. در مورد اول به اعتقاد ما جریان اصالهالصحه موجب نظر به جریان این اصل در شبهات حکمیه می گردد و در صورت بلامانع دانستن این امر میان اصل صحت به عنوان اصلی غیرلفظی با اصولی همچون برایت هم مجرا می گردد ولی با دقتی عمیق تر و تفکیک ریشه، مبنا و مفهوم اصل صحت در کلام فقها و حقوقدانان به نظر اصل صحت گاهی به عنوان اصلی لفظی و گاهی به عنوان اصلی عملی تلقی می گردد و در جایی که به عنوان اصلی غیرلفظی است در شبهات حکمیه جریان نمی یابد و بدین ترتیب تداخلی با اصولی همچون اصل برایت در احکام وضعی نمی کند. در مورد دوم یعنی قراردادهای جدید در حقوق اسلام هم همین تفکیک معنا و مبنا در کلام فقها دیده می شود که عدم دقت موجب شده برخی چنین پندارند که اصل صحت در کلام عمده فقها اصلی مستقل از اصول لفظیه است. در هر حال اصل صحت به عنوان یک اصل غیرلفظی در شبهات موضوعیه یعنی در عقودی که در عالم خارج محقق می گردند جاری می شود نه در شبهات حکمیه، نباید این اصل را با صحت به عنوان اصلی لفظی خلط نمود.
    کلیدواژگان: اصل صحت، اصل لفظی، اصل عملی، شرطیت و جزئیت، عقود جدید
  • مسعود فدائی ده چشمه*، امیر سلیمانی، حمیرا طاهری صفحات 359-387
    تحقیقات مقدماتی یکی از مهم ترین مراحل دادرسی کیفری است که عبارت از مجموعه اقدامات و تحقیقاتی است که از سوی ضابطان دادگستری راسا یا به دستور و حسب ارجاع مقامات قضایی یا از سوی بازپرسان، دادستان ها یا دادیاران تحقیق و نیز سایر مقامات قضایی به منظور کشف، تسجیل و تمهید دلایل، اعم از دلایل اثبات جرم و دلایل مفید به حال متهم، با توجه به اصل برایت، صورت می پذیرد و هدف اصلی آن آماده سازی پرونده و تسهیل و تسریع رسیدگی در دادگاه است. در این مرحله باید حقوق متهم تماما رعایت شود از جمله این حقوق می توان به حق تفهیم اتهام با ذکر دلایل آن، حق سکوت و اعلام آن، حق داشتن وکیل و اعلام آن، حق منع تاخیر و تعلل در تفهیم اتهام پس از احضار یا دستگیری متهمان، حق تذکر به مواظبت در اظهارات، حق منع شکنجه جسمی و روحی در اثنای بازجویی و حق ابطال تحقیقات ناقض حقوق دفاعی متهمان اشاره کرد. قانون آیین دادرسی کیفری از این جهت مورد انتقاد قرار گرفته است که چگونه نظریه بطلان را با این درجه از اهمیت به بوته فراموشی سپرده و به صراحت نامی از آن به میان نیاورده است. امکان دارد گفته شود قانونگذار به قضات خود اعتماد کرده و در برخی موارد ضمانت اجرا را به تشخیص آن ها واگذار کرده است. این پژوهش به صورت کتابخانه ای-اسنادی انجام شده است.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، تعقیب متهم، مقام قضایی، آرای باطل، دادرسی کیفری
  • فرزاد کرمی کلمتی*، حامد بابایی صفحات 389-407
    دو عامل وجود دارد که به انتخاب قانون حاکم بر قرارداد بیمه اهمیت می دهد؛ نخست، تعداد زیاد قراردادهای بین المللی که البته این مورد خاص قراردادهای بیمه نیست، لیکن نسبت قراردادهای بیمه به دیگر قراردادها قطعا بیشتر است؛ و دیگری، نقش ویژه قرارداد بیمه به عنوان سندی قابل مذاکره در توسعه و پویایی روابط حقوقی تجاری می باشد. ممکن است یک قرارداد بیمه با قلمرو دو یا چند کشور ارتباط پیدا کند و حال آن که قواعد و شروطی که باید درباره چنین قراردادی به موقع اجرا گذاشته شود، در حقوق کشورها متفاوت است. در ایران، نظر به مواد یک و دو  قانون تجارت و بندهای یک و دو ماده 27  قانون داوری تجاری بین المللی در بیمه دارای خصیصه تجارتی، آزادی انتخاب قانون حاکم بر قرارداد وجود دارد لیکن قرارداد بیمه دارای خصیصه مصرفی، مشمول ماده 968 قانون مدنی می باشد. در حقوق ایالات متحده آمریکا و در خصوص بیمه عمر برابر ماده 193 قانون متحدالشکل تجاری، قانون حاکم، قانون منتخب است مگر آن که قانون دیگری ارتباط بیشتری با رابطه داشته باشد و در بیمه تجاری قانون منتخب طرفین به شرط ارتباط معقول، حاکم خواهد بود (ماده 1031).
    کلیدواژگان: قانون حاکم، تعهدات قراردادی، عنصر خارجی، قرارداد بیمه، تعارض قوانین
  • نسترن ارزانیان*، مهسا سادات نبوی صفحات 409-430

    تاسیس حقوقی بیلمنت با ترکیب برخی از ویژگی های حقوق قراردادها و ضمان قهری سیلی از اختلاف نظر را در رابطه با ماهیت اصلی آن به وجود آورده است. از این روی کوشش بسیاری برای شناخت، بررسی این مفهوم و جایابی این تاسیس در نظام کامن لا صورت پذیرفته است. به باور عده کثیری از حقوقدانان، بیلمنت عبارت است از تحویل کالا به شخصی با هدف معین با این شرط که بیلی همان کالا را پس از پایان هدف مشخص، به بیلور یا شخصی که وی تعیین می نماید، تحویل دهد. به نظر می رسد که بیلمنت با نهاد امانت در حقوق ایران شباهت هایی دارد. چرا که عقود اجاره، رهن و وثیقه، حمل و نقل، ودیعه و عاریه از مصادیق برجسته بیلمنت به شمار می آیند. لکن تفاوت هایی نظیر این که غصب از مصادیق ضمان قهری در حقوق ایران است که از مصادیق آشکارای بیلمنت محسوب می شود، نیز وجود دارد که حاکی از تمایز این دو تاسیس حقوقی از یکدیگر می باشد. لذا موجبات پژوهشی تطبیقی با این موضوع فراهم شده است و با عنایت به این مسیله، نگارندگان در صدد بررسی مفهوم بیلمنت و اقسام آن خواهند بود، چرا که اساسا سوال اصلی پژوهش نیز همین می باشد. شایان توجه است که پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی نگارش و داده های آن به روش کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: بیلمنت، امانت، ضمان قهری، قرارداد
  • احمدرضا امتحانی*، جواد نادری عوج بغزی، علی پایدارفرد صفحات 431-451
    جرم آدم ربایی، فارغ از بررسی علل و عوامل وقوع آن در جوامع، یکی از بزه هایی است که همواره در کلام فقهاء و حقوقدانان مورد بررسی قرار گرفته و قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 با تبعیت از سیاست جنایی اسلام، همچون قوانین قبل، با پذیرش آن به عنوان یکی از جرایم مهم نظام کیفری ایران، کیفر این عمل را تعیین کرده است. در بررسی جرایم، آن چه از اهمیت ویژه ای برخوردار است آن است که  ضمن تشریح ارکان سه گانه جرم، به بررسی ابعاد، جزییات و نقاط مبهم آن پرداخته شود. گرچه حقوقدانان در کتب حقوق جزای اختصاصی به طور مفصل به تشریح ارکان این بره پرداخته اند اما آن چه به نظر نگارندگان، مهم و کاربردی به نظر می رسد، آن است که گفته شود چه تفاوت و تمایزی میان جرم آدم ربایی و سایر جرایم مشابه وجود دارد؟ نظام کیفری ایران در برخورد با این نوع جرایم مشابه، چه سیاست جنایی و تقنینی را اتخاذ نموده است و اساسا بر طبق چه معیاری می توان قایل به تفکیک شد؟ طبعا تفکیک جرم آدم ربایی از سایر جرایم، آثار و تبعات مهمی در پی داشته و فارغ از مباحث نظری، در مقام عمل نیز از اهمیت ویژه ای برخورد است. بنابراین، نگارندگان در این پژوهش ضمن بیان مبانی این بزه، با تتبع و مداقه کتابخانه ای به پاسخ سوالات مطرح شده، پرداخته اند.
    کلیدواژگان: آدم ربایی، جرایم مشابه، وجه تمایز و تفکیک، حقوق کیفری ایران
  • رضا علی پناه* صفحات 453-474
    مسئله استرداد مجرمین قواعد و مقررات خاص خود را دارد که اصول حقوقی حاکم بر این مسیله، در حکم اسکلت این بناست. این اصول در عصر حاضر به قدری به تواتر رسیده اند و جایگاه، منزلت و حالت الزام آوری یافته اند که اولا در عموم قوانین داخلی استرداد دولت ها و در معاهدات استرداد فی مابین ایشان ذکر شده و مورد تاکید قرار گرفته و ثانیا ولو این که در قوانین داخلی یا معاهدات ایشان تصریح نشده باشد، این اصول بر اعمال و اقدامات انجام گرفته در خصوص مسئله استرداد، حاکم و جاری است. اصولی همانند: اصل عدم تسلیم تبعه یا اصل عدم استرداد در جرایم سیاسی، چهارچوب و محدوده ای هستند که دست دولت هایی که گاها مسئله استرداد را در جهت امیال صرف سیاسی خویش استفاده می کنند، بسته است و همچنین اصولی مانند: اصل تقابل اعمال مجرمانه یا اصل تخصیص، در جهت حفظ و صیانت از حقوق و آزادی های مشروع اشخاص و نشات گرفته از مبانی حقوق بشری در مقابل دولت ها، حالت لازم الاجراء یافته اند. این پژوهش به نقد و بررسی این اصول پرداخته و معیار و خط کشی دقیق، در جهت ارزیابی تطبیق یا زاویه داشتن اعمال دولت ها در موضوع استرداد مجرمین با قواعد و هنجارهای حقوق بین الملل را به دست می دهد. رعایت اصول و موانع تبیین شده در این پژوهش از سوی دولت ها، می تواند وجهه مشروعیت و قانونی بودن به اقدامات آن ها در مسئله استرداد مجرمین بدهد.
    کلیدواژگان: استرداد مجرمین، منع تسلیم تبعه، اصل تخصیص، تقابل اعمال مجرمانه، حقوق بین الملل
  • پیمان دولتخواه پاشاکی* صفحات 475-505
    با ظهور کرونا وجوه مختلف زندگی بشری دچار تحول و تحت تاثیر قرار گرفت و با چالش های جدی ای مواجه گردید. یکی از سطوح متاثر از کرونا، عدالت کیفری به ویژه در حوزه اطفال بزهکار است. آثار مهم کرونا بر مسئله عدالت کیفری اطفال مربوط به نرخ ارتکاب جرایم، کیفیت رسیدگی و پاسخ دهی به جرایم و اعمال ضمانت اجرا های قانونی بر اطفال بزهکار و حقوق و الزامات لازم الرعایه در رابطه با اطفال محروم از آزادی در دوران کرونا می شود. ازاین رو، این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که تاثیر ویروس کرونا بر نظام عدالت کیفری از حیث نرخ ارتکاب جرایم اطفال و نوجوانان، الزامات و بایسته های حاکم بر نظام پاسخ دهی و الزامات حمایتی از اطفال و نوجوانان محروم از آزادی در ایران و ایالات متحده آمریکا چگونه است؟ این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و آمار و ارقام منتشر شده در رسانه ها و یا تحصیل شده از مراجع رسمی توسط پژوهشگر با مطالعه تطبیقی به کشور ایالات متحده آمریکا در صدد پاسخگویی به سوالات تحقیق بر خواهد آمد. با توجه به مطالعات صورت گرفته و اقدامات انجام شده در دو کشور ایران و ایالات متحده آمریکا این نتیجه مستفاد می شود که کاهش نرخ ارتکاب جرایم در دوران کرونا از حیث نرخ ارتکاب جرایم، اتخاذ نظام پاسخ دهی نرم از جمله سازوکارهای کاهنده جمعیت کیفری نظیر تعلیق تعقیب دعوای کیفری، میانجیگری کیفری، تعلیق اجرای کیفر ، مجازات جامعه مدار از حیث بایسته های حاکم بر نظام پاسخ دهی، استفاده از تدابیر مناسب جهت تامین بهداشت و سلامت زندانیان، فراهم آوردن موجبات ارتباط های مجازی برای تحصیل و ملاقات با والدین از حیث الزامات حمایتی از اطفال و نوجوانان محروم از آزادی با شدت و حدت متغیر در دو نظام حقوقی از جمله مهم ترین تحولات متاثر از کرونا در قلمرو مورد بحث در حیطه عدالت کیفری اطفال و نوجوانان در ایران و ایالات متحده آمریکا است.
    کلیدواژگان: کرونا، عدالت کیفری اطفال، قضازدایی، حق بر سلامت
  • یاسر شاکری، علیرضا صالحی*، غلامحسین رضائی صفحات 507-521

    قانون جرایم نیروهای مسلح به عنوان یک قانون خاص، به جهت حساسیت مشاغل نظامی و هزینه های سنگین در ارتکاب به جرم در مشاغل نظامی، سیاست کیفری بر مبنای سرکوب اتخاذ نموده، به عبارت دیگر قانونگذار در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1371 با توجه به تجربیاتی که از دادرسی نیروهای مسلح در هشت سال دفاع مقدس حاصل گردیده بود ، مجازات های قانون جرایم نیروهای مسلح را با توجه به سیاست کیفری اتخاذی، به نحوی تبیین نمود که محور اصلی قانون، مجازات مجرمین نیروهای مسلح باشد. این موضوع تا بدان جا مورد توجه قانونگذار قرار گرفت که حتی برخی از اعمال و رفتارهایی که اصولا ارتباطی با مجازات های مرسوم در قانون نیروهای مسلح ندارد در قانون موصوف، جرم انگاری گردیده بود که از جمله آن می توان به جرم فرار از خدمت متخصصان و افراد تحت بورسیه در رشته های مختلف در نیروهای مسلح اشاره نمود. در سیاست کیفری افتراقی در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، نگاه قانونگذار به جرایم نیروهای مسلح، در واقع شباهت بسیار زیادی با قانون مجازات اسلامی دارد، به نحوی که اگر برخی از واژگان و اصطلاحات تخصصی از قانون مارالذکر حذف گردد، با قانون مجازات اسلامی مواجه خواهیم بود. قانون مبنای تحلیل سیاست کیفری ایالات متحده آمریکا در قبال جرایم نیروهای مسلح دو قانون عام حقوق جزای نمونه و قانون خاص جرایم نیروهای مسلح می باشد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری افتراقی، نیروهای مسلح، مجازات
|
  • Hasan Badini, Sepideh Razi *, Mohamad Mehdipour Pages 5-25
    Development in all fields of science and technology has caused that in most of problems, judge without referring to the professional people could not be able to realized different dimensions of one subject. With regards to this issue, we should consider that it is possible that the experts may make a mistake which on this condition, regulation and custom would be violated and on the other hand, this condition could cause that one of the parties incur a loss. Person who has incurred a loss for request of compensation, should prove fault as the civil responsibility. While as the criterion of the expert’s fault is violation from one normal behavior for a professional person in that field so because of this, the incurred person may could not be able to prove a professional fault and he would face with a challenge. Studied in judgement procedure shows that in addition of lots of verdicts based on expert’s fault from disciplinary courts, claims of civil liability against them are less and its reasons refer to the lack of awareness about presenting these claims and hopeless from any desired results and hardness. So supporting from the incurred person is needed in order to facilitating proving and solve the problems of the incurred person and reaching to his/her rights. With regards to this aim, some possibility should be provided till the incurred person could use from the verdict based on the expert’s fault via disciplinary court till he would be free from proving fault in the legal court.
    Keywords: Civil Responsibility, Official Experts, Iran, France, Disciplinary Court
  • Majid Najjarzadeh Hanjani * Pages 27-48
    Despite the fact that the teachings of public law as norms governing the structure and behavior of political power are rooted in the intellectual geography of the West and the history of modern centuries, traces of governmental studies can be traced in the opinions of Eastern thinkers of the past centuries, especially Iranian civilization. Among these, the works of Saadi Shirazi, a writer and thinker of the seventh century AH, have several propositions close to the teachings of modern public law that have been less studied and explained. The present study uses a library method to collect data and a descriptive and analytical method to formulate the discussion. As a result, Saadi Shirazi has striking similarities with the teachings of modern public law on the popular roots of government as the basis of its legitimacy and condition for its survival, and the need to respect the rights of the people as the functional norm of government and its emphasis on rationalism and meritocracy. In some anecdotes, he has even conceptualized modern norms such as freedom of criticism, the principle of legitimated expectations, and the principle of proportionality.
    Keywords: People's sovereignty, public law, Government, Saadi Shirazi, Politics
  • Shima Naderi, Majid Motallebi * Pages 49-69
    Today, the right to the environment is a type of human right that is considered a very important issue in the field of domestic and international law. What is more, the right to the environment is accepted as one of the concepts of the third generation of human rights in the international arena. Therefore, the implementation of this right is subject to its recognition and evaluation. The question is how the tools of criminal law as a guarantee of law enforcement in the field of environment can support this pillar of human rights? In other words, is a criminal enforcement guarantee sufficient to protect this right? This article tries to achieve new approaches in this field by descriptive-analytical method and by using library resources in the domestic and international field with the aim of explaining the criminal tools in support of this right while guaranteeing criminal performance and the existing challenges. At this stage, the hypothesis of the question is that the protection of the right to the environment in the domestic and international arenas, in addition to the protection of deterrent laws, requires the promotion of cultural foundations and the growth of economic and even political affairs of societies that have not been seen before.
    Keywords: International Law, Criminal Protection, the right to the environment, the third generation of human rights
  • Farzaneh Dashti *, Abdolkarim Shaheydar Pages 71-98
    Citizenship, and citizenship rights are new concepts that have paid special attention to equality, and justice, and have special role in different political, social, and legal theories. These rights are based on three principles of civil, political, and social rights, and are considered as main human rights' pillars. Citizenship rights are achieved in democratic states with three factor of membership, rights, and cooperation. A close, and mixed relation between a civic society, and citizenship is seen while studying the citizenship rights. It seems that the civic society is the precondition, and an enforcement factor for exercising of citizenship rights. In other words, if citizens play a better role in their citizenship in relation to power and politics through active and effective participation through civic institutions, they can be very effective in reforming and improving political affairs and strengthening the democratic foundations of the political system. This papers in a descriptive-analytical manner seeks to study the role, and position of the civic society in the citizenship rights beside of studying its concepts, and bases.
    Keywords: citizen, citizenship rights, cooperation, civic society, Democracy
  • Afshin Mojahed * Pages 99-114
    Capital is one of the most important special effects in the field of trade, commercial companies, especially joint stock companies, which have a special place in business relations, and as a result of the development of companies, competition and efforts to make more profit become more intense day by day. Accordingly, one of the most important issues in relation to the capital of joint stock companies is the issue of capital increase. Because it is a kind of opening the doors to the capital market and creating mobility. In Iranian law, the need to increase capital is one of the things that requires a report from the board of directors, and the company's inspector or inspectors must also approve the report. In this case, it is the responsibility of the Extraordinary General Assembly to decide on this. Under US law, the decision to raise capital is within the authority of the board of directors, however, the company's articles of association can be formulated so that the decision to raise capital rests with the shareholders and the general assembly, although the basic premise is that only the board of directors Decides to raise capital. With the increase of capital and with the improvement of the liquidity situation and the increase of the financial capacity, it is possible to expand the activity of the company, in a way that makes the companies needless to borrow and receive loans and facilities from banks.
    Keywords: capital increase, Joint Stock Company, capital, Stocks, Board of Directors
  • Esmaeil Kashkoulian *, Abass Sheikholeslami Pages 115-135
    Background and Aim

    The need to deal with crimes and attacks on the environment has always been considered by the Iranian judiciary and so far, various regulations and measures in the form of legislative and judicial policies against crimes in this area have not been effective and effective deterrence. This study aims to identify and explain the challenge of tackling environmental crimes from the perspective of Iranian law and jurisprudence.

    Materials and Methods

    The research method in this research is descriptive-analytical through library studies, including books, articles and researches that are related to the subject and in line with the objectives of the article.Ethical considerations: In this research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    In general, at the judicial level, there are challenges such as lack of judicial strategy and policy regarding the environment, delays in prosecuting environmental crimes and lawsuits, as well as the lack of a participatory approach that can disrupt the mission of judicial authorities in order to It will guarantee the implementation of environmental rights.

    Conclusion

    Considering the legislative and judicial policy in the Iranian penal system, it is recommended to formulate and explain a unified and coherent approach to environmental crimes on behalf of civil society organizations in order to have a participatory strategy against these crimes.

    Keywords: Environmental Crimes, Iranian criminal law, Judicial challenge, Prevention
  • Yeganeh Sadat Safavi * Pages 137-160
    Emergence of corona pandemics around the world, regardless of the economic hardships that plague airlines and carriers And aviation, paved the way for the formation of examples of international responsibility for the spread of the virus through There were also flights and air transport, Therefore, in this research, which has been prepared and adjusted by descriptive-analytical method We are looking for an answer to this key question, which is basically international aviation law and laws and regulations and documents As well as domestic regulations, what is the approach to imposing liability on airlines through broadcasting They have the corona virus. Can airlines From a civil point of view and following the theory of fault and finding the causal relationship between the behavior of airlines and loss of life Injuries to passengers due to unintentional spread of the virus due to negligence in compliance with protocols, violation of orders And the recommendations of the World Health Organization and ICAO, held responsible for violations of health principles and the like. Also the results showed that in some cases, in terms of criminal law, according to the principles governing criminal responsibility of individuals legally, airlines can be held responsible for the spread of the corona virus and the loss of life.
    Keywords: Aviation Law, Airlines, Civil Liability, corona virus, aviation
  • Mohamadreza Burbur * Pages 161-174
    The growing needs of societies necessitate the need for government intervention in business and economic affairs, and it is possible to improve the quality and performance of the legal system governing government contracts in the light of some theoretical principles and practical experiences. With the increase of population and the increasing expansion of government duties in the public interest, governments are forced to conclude various contracts of public and private type. Government contracts, in spite of preserving their classical and customary foundations, are an agreement between the parties to the contract and subject to the principles of all contracts. It is a private contract. In English law, when a contract is executed and a dispute arises between the parties to a contract, the matter is brought before a public court. The government, like the parties to the contract, is inevitably subject to the legal economic analysis governing the contract in the private sector. In Iran, concluding such contracts, due to the economic and social structure and absolute supremacy of the government, have special features and privileges that private law entities do not enjoy. In the United Kingdom, this type of contract, in which the government is a party, has a special feature and this is not necessarily for the provision of public services, because in this country the concept of public services is not known, but the public interest. Therefore, in this article, the effects of government contracts on the law of Iran and the United Kingdom are comparatively examined.
    Keywords: Government contract, Administrative Functions, Public Order, Rule of Will, Public Services
  • Sadegh Fetili *, Sayyed Mohammad Salehi Pages 175-191
    After the system based on correction and treatment and the failure of the prison project, the second generation of punishment came into being, which was introduced as the restorative justice system, but in recent years, the third generation of punishment called participatory justice was discussed and accepted in legal circles and doctrine. However, with the clarification of the policy of restorative and participatory justice, the tendency towards it has increased even more and it has become more and more successful. The Islamic Penal Code also comes under various headings, such as alternatives to imprisonment and semi-liberty. Because the involvement of victims and offenders in criminal matters will be a kind of participation in punishment and participation in the rehabilitation of the offender and the return of the third side of the criminal justice system to society, in a general expression when the legislator from the title and word "can" It means that it wants to expand participation, which is more prominent in the new law on reducing the punishment of imprisonment. This research has been compiled in a descriptive and analytical manner, so that it can be considered.
    Keywords: Participatory Justice, Third Generation, Criminal Justice, Around Litigation
  • Sayyed Jafar Hashemi Bajegani, Maisam Sobhani * Pages 193-209
    In the case of litigation, some issues have a special complexity that requires the necessary expertise to identify them, and by applying technical and specialized information, the truth of the issue becomes clear. It is necessary to refer to experts and experts to conduct investigations and discover the truth in traffic and judicial issues and the validity of their reports, so that today, with the advancement of technology and specialization of affairs and techniques, more than one expert opinion in matters. Prerequisite is required and one of the desired emirates that is knowledgeable for a judge is expert theory, and this specialized science can guide the judge in reaching the truth. In litigation, expert opinion has become extremely important, to the extent that few cases can be found that do not require referral to an expert. Therefore, the correct knowledge of the issues related to the validity of the expert opinion has an effective role in the administration of justice. In French law, an expert is ordered only when it is not sufficient to examine the matter in consultation with the judge, and only one person can be appointed as an expert, unless the judge deems it necessary to use several persons to do so. Therefore, considering the specialization of many matters in judicial opinions and the expertise of many issues raised in lawsuits, the position of the expert and expert opinion of each case is very important due to the lack of coverage of the judge issuing the verdict on the chapters of specialized sciences. Accordingly, in this article, the value and validity of expert theory in Iranian and French law are comparatively examined.
    Keywords: statistics, testimony, Expertise, Positive Value
  • Zahra Tallieeolia, Davud Khorramdel * Pages 211-225
    Today, environmental hazards, including climate change, result from the use of energy sources such as fossil fuels. It can be said with certainty that the disrupted global system is looking for more precise solutions to attract the participation of governments to reduce environmental risks. The necessity of this reaction is effective interactions such as the concept of sustainable development, which the system of international environmental law and other sciences is gradually and multifaceted paying attention to. The purpose of this research, which is written in a descriptive-analytical method, is to explain the strategies of the political regime and the application of green democracy in the light of environmental valuation, policy-making and regulation. Undoubtedly, it can be acknowledged that the policies pursued during the World Summit and the forthcoming efforts and the importance of environmental diplomacy can alleviate the existing turmoil and the democratic role of governments become more apparent.
    Keywords: Energy, Biosphere, Democracy, Diplomacy, sustainable development, Environmental Risks
  • Hamid Soleymani, Rahime Abbasi Bonari * Pages 227-238
    Human life is a fundamental and precious asset that, if used properly, can bring happiness to people in the future. Loss of life by others is one of the most important and fundamental issues that exist in today’s societies where the issue of responsibility and compensation for its loss is discussed. So, the fundamental question is, is the loss is of human life guaranteed by others? In other words, is the issue of life applicable or not? Since the main legal issues that are not explicitly stated or ambiguous in the law are based on jurisprudential rules, the present article uses a descriptive-analytical study method with the aim of examining the jurisprudential rules that can be guaranteed and compensated. Compensation for loss of life of others, have a proper basis, has been written. According to studies, jurisprudential rules such as harmlessness, waste, justice and maintaining the system in the responsibility and compensation for loss of life of people have an important role that can be based on these people, people who waste the lives of others, responsible for compensation.
    Keywords: Guarantee, Loss of Life, damages, Jurisprudential rules
  • Rostam Aliakbari *, Sayyed Mehdi Mousavi Pages 239-260
    The environment is a place for human survival and development, and without a healthy environment, the human soul will not achieve growth and excellence. Unfortunately, in the process of development and industrialization, countries have not paid much attention to environmental protection and in the process of profitable economic and industrial activities, environmental protection has not had an acceptable position. In this context, the issue of waste and waste disposal management has become one of the serious environmental issues. Disposal of waste in the marine and non-marine environment has caused problems such as various diseases and the destruction of some ecosystems such as seas, wetlands and forests. These problems have prompted the international community to use all available means to address them. In this regard, the process of paying attention to environmental pollution caused by waste began in earnest in the 1970s, which led to the ratification of numerous international instruments and the cooperation of international governmental and non-governmental organizations to deal with waste. Governments also sought to work diligently with the international system to develop their domestic laws in this area, given the adverse effects of waste on their economic, social, political and cultural conditions. The method of the present research is descriptive-analytical.
    Keywords: United Nations, Environmental pollution, Waste, Resolutions, conventions
  • Sayed Alireza Amin * Pages 261-282

    New contracts and legal establishments that have been formed as a result of the growth of technology and the complexities of economic relations, and which are not applicable to any of the common contracts of the legislative age, are called non-contractual contracts. On the one hand, the legitimacy of these types of contracts needs a valid reason, otherwise they will inevitably be condemned to the first principle of corruption. On the other hand, it seems that the correction of non-contractual agreements in ways other than generalities and religious applications is not smooth. Therefore, it is necessary to examine the completeness or incompleteness of reliance on generalities and verbal applications as one of the most effective ways to get out of non-common contracts in the age of descent, from the principle of corruption. Therefore, the necessary bases for the effectiveness of relying on religious applications and generalities in order to correct non-contractual agreements in a descriptive-analytical manner and library tools will be explored. The results indicate that the range of absolutes and generalities in relation to the emerging instances is acceptable.

    Keywords: Non-Contractual Contracts, Applications, Generalities, Cancellation, Allocation of Majority, Initial Condition
  • Maryam Sha’Ban * Pages 283-314
    This study seeks to analyze new biological technologies with a focus on technologies in the field of fertility and their impact on children throughout human society, including Iran. In this regard, a qualitative approach and exploratory method and documentary analysis have been used. The results show that growth and development in the field of reproductive biotechnologies leads to the following:  1. Gene transfer and trade in order for states to acquire or maintain superior genes and to destroy other human genes. 2. Production of two- or multi-linear humans, or embryos composed of dissimilar genetic components and in The result of the extinction of racial and genetic diversity 3- The export or import of simulated human embryos and the consequent normalization of human trade, the homogenization of human beings 4- Genetic manipulation and joint reproduction between humans and animals 5 - Creating black markets in the field of informal economy for buying and selling biological goods (cells, eggs, sperm, etc.) 6- Determining the genetic pattern of children in advance and producing a child with the desired genotype 7- Sex discrimination in simulation 8 - Reproduction of single people - Homosexuals 9 - Replacement of dying people 10 - Abortion and violation of the right to life of children during the embryonic period to obtain stem cells. Such developments lead to ambiguity and confusion in the structural and semantic contexts associated with children. Semantic and structural ambiguity leads to systematic violence and semantic violence against children and is intensifying day by day; the target of such violence is all the current children of the society, even the potential children and future children who will be born in the continuation of such a situation.
    Keywords: Reproductive Biotechnologies, Child Rights, the Future of Childhood, Simulation, Commodification, Bioterrorism
  • Mahdi Mozafari Anari *, Mohammad Amini Zadeh, Ali Arefi Maskoni Pages 315-337
    In order to protect the privacy of the family institution and prevent the violation of rights and duties by its members, fifth book of the Islamic Penal Code (Tazirat) adopted in 1996 has criminalized a range of behaviors in this area. The criminalization of these behaviors alone is not true to its purpose and requires careful consideration and deep attitude in determining the guarantee of proper criminal execution in order to make the criminal regulation more effective and better. Examining these criminal titles, there are harms that are contrary to the philosophy of punishment in the institution of the family; In other words, the criminal title includes the guarantee of criminal execution in order to protect and maintain the family, while the adoption of some disproportionate punishments is not only not helpful but also complicates the current situation. For this purpose, the present study, which has been written by descriptive, analytical and applied methods, seeks the pathology of punishment in criminal titles in the field of family to identify, count and describe the existing harms based on the general principles governing punishment and the purposes of the punishments are achieved, convincing, comprehensive and practical solutions have been achieved. Obviously, the purpose is to adopt comprehensive and preventive approaches, strategies and approaches from the heart of harms, and at the same time, special attention should be paid to the rights of the offender, the victim and the institution of the family.
    Keywords: Pathology, Determining the Punishment, Family Crimes, Rights, Duties of Family Members, Fifth Book of the Islamic Penal Code (Tazirat) Approved in 1996
  • Maedeh Chini Saz *, Omid Mohammadi, Ghasem Shaabani Pages 339-358
    The principle of correctness as one of the principles that can solve many judicial unknowns is of great importance, especially in the case of transactions. In this article, we intend to examine the possibility of the flow of the principle of correctness in two important areas of theological doubts. The flow of authenticity in doubt in the detail of penalties or the condition of a suspicious condition (and obstruction) Possibility of the validity of the authenticity to rule on the validity of an unnamed contract and doubt on the validity of the terms of the contract. In the first case, we believe that the flow of authenticity leads to the flow of this principle in the doubts of jurisprudence, and if we know that this is unobstructed, it goes between the principle of authenticity as a non-verbal principle with principles such as innocence, but with deeper accuracy and separation And the concept of the principle of correctness in the words of jurists and jurists, according to the principle of correctness, is sometimes considered as a verbal principle and sometimes as a practical principle, and where it is a non-verbal principle, it does not flow in philosophical doubts and thus interferes with principles such as the principle. Innocence does not take place in rulings. In the second case, the new contracts in Islamic law, the same distinction of meaning and basis can be seen in the words of the jurists, which has led some to believe that the principle of correctness in the words of most jurists is independent of the principles of rhetoric. In any case, the principle of correctness, as a non-verbal principle, applies to the subjective doubts, that is, to the contracts that are realized in the external world, and not to the theological doubts. This principle should not be confused with accuracy as a verbal principle.
    Keywords: Principle of Accuracy, Verbal Principle, practical principle, Conditionality, Detail, New Contracts
  • Masoud Fadaei Dehcheshmeh *, Amir Soleimani, Homeira Taheri Pages 359-387
    Preliminary investigation is one of the most important stages of criminal proceedings, which is a set of measures and investigations. By judicial officers directly or on the orders and referrals of judicial authorities or by investigators, prosecutors or prosecutors As well as other judicial authorities in order to discover, register and prepare the reasons, including the reasons for proving the crime and useful reasons for the accused, according to the principle of innocence And its main purpose is to prepare the case and facilitate and expedite the trial. At this stage, the rights of the accused must be fully observed, including the right to understand the charge by stating the reasons, the right to remain silent and announce it. He mentioned the right to have a lawyer and to announce it, the right to prohibit delays and delays in informing the accused after summoning or arresting the accused, the right to be reminded to be careful in statements, the right to prohibit physical and mental torture during interrogation and the right to annul investigations. The Code of Criminal Procedure has been criticized for forgetting the theory of invalidity with this degree of importance and not explicitly naming it. It may be said that the legislature trusted its judges and in some cases left the enforcement guarantee to their discretion. This research has been done in the form of a library-documentary that we first studied the source in relation to the subject and then studied the field by collecting resources.
    Keywords: Preliminary Investigation, Prosecution of the accused, Judicial official, False verdicts, criminal proceedings
  • Farzad Karami Kolmoti *, Hamed Babaei Pages 389-407
    There are two factors that make the choice of the law governing the insurance contract important; First, the large number of international contracts, which of course is not specific to insurance contracts, but the ratio of insurance contracts to other contracts is definitely higher; The other is the special role of the insurance contract as a negotiable document in the development and dynamics of commercial legal relations. An insurance contract may be related to the territory of two or more countries, while the rules and conditions that must be implemented in time for such a contract are different in the law of the countries. In Iran, according to Articles 1 and 2 of the Commercial Code, and paragraphs 1 and 2 of Article 27 of the International Commercial Arbitration Law, in insurance having a commercial character, there is freedom to choose the law governing the contract, but the insurance contract has a consumer character, subject to Article 968 of the Civil Code. Is. In American law, and in the case of life insurance under Article 193 of the Uniform Commercial Code, the governing law is the law of choice unless another law has more to do with the relationship, and in commercial insurance the law of the parties will prevail provided there is a reasonable relationship (Article 1031).
    Keywords: Governing Law, contractual obligations, Foreign Element, insurance contract, conflict of laws
  • Nastaran Arzainan *, Mahsasadat Nabavi Pages 409-430

    The Bailment institution originates from the common law system, which has a disagreement over its position, scope, rules and effects. Bailment in Iranian law is equivalent to a deposit, bail, delivery, guarantee, and trustee translation that is not exact. It seems that Iran's closest legal entity to the Bailment is "yade Amani". There are several categories of this institution, of which the most important one can be, the classification of the Bailment on the basis of responsibility and the degree of the fate of Bailee (goods possessor). Enterprise transport operations of instances of bailment operations and has played a key role in the classification. Obviously, the purpose of the research is to identify the less-known concept of the bailment and, consequently, the effect of this institution on Iranian law and maritime transportation. Therefore, in the present study, while comparative study bailment in the UK and the US with the rights of Iran's rights and position of the bailment concept, in marine cargo as well as take a look at featured.

    Keywords: bailment, Trust, Coercive Guarantee, Contract
  • Ahmadreza Emtehani *, Javad Naderi Ooj Boghzi, Ali Paidarfard Pages 431-451
    The crime of kidnapping, regardless of the causes and factors of its occurrence in society, is one of the crimes that have always been investigated in the words of jurists and jurists By accepting it as one of the most important crimes of the Iranian penal system, the punishment for this act has been determined. In the investigation of crimes, what is of particular importance is that while describing the three pillars of the crime, its dimensions, details and ambiguous points are examined. Although jurists have elaborated on the principles of this lamb in their own books, what seems to be important and practical for the authors is to say what is the difference between the crime of kidnapping and other similar crimes? What criminal and legislative policy has the Iranian penal system adopted in dealing with such similar crimes, and according to what criteria can it be distinguished? Naturally, the separation of the crime of kidnapping from other crimes has important effects and consequences, and apart from theoretical issues, it is also of special importance in practice. Therefore, in this study, the authors, while stating the basics of this crime, have answered the questions by following and studying the library.
    Keywords: kidnapping, Similar Crimes, distinction, Iranian criminal law
  • Reza Alipanah * Pages 453-474
    The issue of extradition of criminals has its own rules and regulations, and the legal principles governing this issue are the structure of this structure. These principles have become so frequent in the present age and have found a status, status and obligation that firstly in the general domestic law of extradition of states and in the extradition treaties between them is mentioned and emphasized and secondly even if it is specified in domestic law or their treaties If not, these principles govern the actions taken on the issue of extradition. Principles such as the principle of non-surrender or the principle of non-extradition in political crimes are the framework and scope that states that sometimes use the issue of extradition for their purely political purposes, as well as principles such as the principle of reciprocity of criminal acts or the principle Allocation has become necessary in order to protect the legitimate rights and freedoms of individuals and originated from the principles of human rights vis-.-Vis governments. This study reviews these principles and provides accurate criteria and lines to assess the compliance or angle of government actions in the issue of extradition of criminals with the rules and norms of international law. Observance of the principles and obstacles explained in this study by governments can give legitimacy and legality to their actions in the issue of extradition.
    Keywords: Extradition of Criminals, Prohibition of Extradition of Citizens, Principle of Allocation, Reciprocity of Criminal Acts, International Law
  • Peyman Dolatkhah Pashaki * Pages 475-505
    With the advent of corona, various aspects of human life were transformed and affected and faced with serious challenges. One of the levels affected by corona is criminal justice, especially in the field of juvenile delinquency. The important effects of Corona on the issue of juvenile criminal justice are related to the rate of crime, the quality of prosecution and response to crimes, and the enforcement of legal guarantees for juvenile delinquents and the rights and requirements to be observed in relation to children deprived of their liberty during Corona. Therefore, this article seeks to answer the question of how the Corona virus affects the criminal justice system in terms of juvenile delinquency rates, requirements and requisites governing the accountability system and requirements for protection of juveniles deprived of liberty in Iran and the United States of America. This article will try to answer the research questions by descriptive and analytical method and by using library resources and statistics published in the media or obtained from official sources by a researcher with a comparative study in the United States. According to studies and measures taken in Iran and the United States, the conclusion is that reducing the rate of crimes committed during the corona in terms of crime rates, adopting a soft responding system, including mechanisms to reduce the criminal population, such as suspending criminal prosecution, criminal mediation, Suspension of punishment, community-based punishment in terms of the requirements of the accountability system, use of appropriate measures to ensure the health of prisoners, providing virtual connections for education and meeting with parents in terms of support for children and adolescents deprived of liberty with The intensity and variability of the variables in the two legal systems is one of the most important developments affecting the corona in the area in question in the field of criminal justice for children and adolescents in Iran and the United States.
    Keywords: corona, Juvenile Delinquency, diversion, the Right to Health
  • Yasser Shakeri, Alireza Salehi *, GholamHosein Rezaei Pages 507-521

    The Armed Forces Crime Law, as a special law, due to the sensitivity of military jobs and the high costs of committing crimes in military jobs, has adopted a penal policy based on repression. Experiences gained from the trial of the armed forces during the eight years of the Holy Defense explained the punishments of the Armed Forces Crimes Law according to the adopted criminal policy in such a way that the main focus of the law is the punishment of armed forces offenders. This issue has been brought to the attention of the legislator to such an extent that even some actions and behaviors that are not related to the punishments common in the law of the armed forces were criminalized in the law in question, including evasion of service of specialists and Scholarship recipients in various fields in the Armed Forces. In the differential criminal policy of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, the legislator's view of the crimes of the Armed Forces is in fact very similar to the Islamic Penal Code, so that if some specialized words and terms are removed from the law, the Islamic Penal Code We will face. The Law on the Basis for the Analysis of US Criminal Policy on Armed Forces Crimes are the two general laws of exemplary criminal law and the special law on the crimes of the armed forces. The present research has been done by descriptive-analytical method and using library and documentary sources.

    Keywords: Substantive Criminal Policy, Armed forces, Punishment