فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 60 (زمستان 1400)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 60 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه مهسا کارآموزیان، غلامرضا شریفی سیرچی*، مونا سلیمی، عزیز فومن اجیرلو صفحات 451-466

    اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و اسید بتا آمینوبوتیریک بر عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بادرشبی طی پژوهشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی 1397-1396 در کرمان انجام شد. محلول پاشی یک ماه قبل از برداشت در سه غلظت صفر، 0.5 و 1 میلی مولار انجام گردید. ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد برگ، عملکرد ماده تر و خشک، تعداد شاخه جانبی، عملکرد عصاره تام و اسانس اندازه ` گیری شد. شناسایی ترکیبات اسانس به روش کروماتوگرافی گازی (GC) همراه با طیف سنجی جرمی (GC/MS) با مقایسه شاخص بازداری و مطالعه طیف سنجی جرمی به عمل آمد. طبق نتایج، اثرات القاء کننده های اسید سالیسیلیک و اسید بتا آمینوبوتیریک روی ارتفاع بوته، تعداد برگ، عملکرد ماده تر و خشک در سطح احتمال 1% معنی دار بودند؛ اما روی قطر ساقه و تعداد شاخه جانبی اختلاف معنی دار نداشتند. اثرات متقابل هر دو القاء کننده روی ارتفاع بوته و عملکرد ماده خشک، به ترتیب در سطح احتمال 5% و 1% معنی دار بودند؛ در حالی که روی سایر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشتند. همچنین، کاربرد هر دو القاءکننده موجب افزایش عملکرد عصاره تام و اسانس گردید. بیشترین درصد ترکیبات اصلی در اسانس بادرشبی تحت تاثیر مقدار 1 میلی مولار اسید سالیسیلیک و در فقدان اسید بتا آمینوبوتیریک، شامل ژرانیل استات 8/36%، ژرانیول 5/20%، ژرانیال 7/19%، نرال 9/14% و نرال استات 9/%2 به دست آمد. به طورکلی، کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید بتا آمینوبوتیریک برای افزایش عملکرد بادرشبی مثبت بود.

    کلیدواژگان: القاءکننده، اسید سالیسیلیک، اسید بتا آمینوبوتیریک، بادرشبی
  • عباس سلیمانی فرد، مانی مجدم*، شهرام لک، مجتبی علوی فاضل صفحات 467-492
    این پژوهش با هدف بررسی صفات فنولوژیک، فیزیولوژیک و عملکرد دانه شش ژنوتیپ گلرنگ در شرایط تنش خشکی و بدون تنش در دو آزمایش مستقل، هر یک به صورت آزمایش های فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 95- 1394 و 96-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سرابله اجرا شدند. یکی از آزمایش ها تحت شرایط بدون تنش آبیاری بر اساس نیاز گیاه و آزمایش دیگر به صورت تنش خشکی بدون هیچ گونه آبیاری و صرفا با استفاده از نزولات آسمانی انجام گردید. میزان کل بارش در طی دوره رشد گیاه در سال های 95-1394 و 96-1395 به ترتیب 410/7 و 388/5 میلی متر بودند که با توزیع نامناسب در طی فصل رشد اتفاق افتادند. تیمارهای آزمایشی، فاکتور اول شامل شش ژنوتیپ گلرنگ و فاکتور دوم شامل تلقیح بذر با ازتوباکتر همراه با مصرف کود شیمیایی اوره در چهار سطح بدون مصرف هیچ منبع کودی (شاهد)، تلقیح بذر با ازتوباکتر، تلقیح بذر با ازتوباکتر+ 50 درصد نیتروژن از منبع اوره و  100 درصد نیتروژن از منبع کود شیمیایی اوره بر اساس نتایج آزمایش خاک، بودند. نتایج نشان داد اثر منبع نیتروژن و ژنوتیپ در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش بر روی کلیه صفات مورد بررسی در این آزمایش معنی دار بود. در شرایط تنش خشکی بیشترین عملکرد دانه متعلق به ژنوتیپ سینا در تیمارهای کاربرد 100 درصد کود شیمیایی نیتروژن و تیمار تلفیقی ازتوباکتر+ 50درصد مصرف کود شیمیایی نیتروژن (به ترتیب با میانگین 1408 و 1336 کیلوگرم در هکتار) برآورد شدند، که اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. در شرایط بدون تنش بیشترین عملکرد دانه به تیمار 100 درصد مصرف کود شیمیایی نیتروژن و ژنوتیپ PI-306974 با میانگین 2185 کیلوگرم در هکتار اختصاص داشت. در نتیجه، در شرایط بدون تنش ژنوتیپ PI-306974 با مصرف 100 درصد کود شیمیایی نیتروژن جهت حصول حداکثر عملکرد گلرنگ و تحت شرایط تنش خشکی کشت ژنوتیپ سینا با کاربرد 50 درصد کود شیمیایی نیتروژن به همراه ازتوباکتر می تواند در منطقه آزمایش به کار روند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تعداد غوزه در بوته، کلروفیل، عملکرد دانه
  • زهرا ربیعی، ناصر محمدیان روشن*، سید مصطفی صادقی، ابراهیم امیری، حمیدرضا دورودیان صفحات 493-514
    اثر کودهای شیمیایی پتاسیمی و نیتروژنی بر عملکرد و ویژگی های وابسته به خوابیدگی برنج رقم گیلانه در رژیم های مختلف آبیاری، طی یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال 1396 و 1397 در رشت بررسی شد. عامل های آزمایشی شامل مدیریت آب در دو سطح غرقاب دایم و فاصله آبیاری 10 روز یک بار به عنوان عامل اصلی، کود نیتروژنی در سه سطح صفر، 60 و 120 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی و کود پتاسیمی در سه سطح صفر، 80 و 160 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه به میزان 3713 کیلوگرم در هکتار در تیمار غرقاب، کاربرد 120 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی و 80 کیلوگرم در هکتار کود پتاسیمی و کمترین عملکرد در دور آبیاری 10 روز و عدم مصرف دو نوع کود پتاسیمی و نیتروژنه معادل 634 کیلوگرم در هکتار را به دست داد. دور آبیاری 10 روز سبب کم شدن 40 درصدی گشتاور خمش میانگره 4 شد. با افزایش سطح کود پتاسیمی شاخص خوابیدگی میانگره 4 کاهش نشان داد که این اثر با افزایش محتوای سلولز به میزان 60 درصد در این میانگره بود. در همه سطوح کود نیتروژنه، افزایش مصرف کود پتاسیمی سبب کاهش شاخص خوابیدگی در میانگره های 3 و 4 گردید. دور آبیاری 10 روز، ارتفاع، گشتاور خمش میانگره، سلولز و همی سلولز و عملکرد را کاهش و شاخص خوابیدگی را افزایش داد اما در هر دو رژیم آبیاری با افزایش سطوح دو نوع کود اثر معکوس روی صفات فوق داشت.
    کلیدواژگان: برنج، پتاسیم، سلولز، خوابیدگی بوته، عملکرد
  • مجتبی افشاری، احمد نادری*، مانی مجدم، شهرام لک، مجتبی علوی فاضل صفحات 515-533

    این آزمایش با هدف ارزیابی اثر عناصر ریزمغذی بر شاخص های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکردی ذرت هیبرید SC704 در شرایط کمبود آب، در دو سال زراعی 1396-1395 و1397-1396 در مزرعه آزمایشی در شمال غرب اهواز اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. کرت های اصلی شامل تنش کم ‎آبی در سه سطح آبیاری کامل (شاهد)، قطع آبیاری در مراحل رشد رویشی (14-12 برگی) و ابتدای رشد دانه، کرت های فرعی شامل محلول پاشی سولفات روی در سه غلظت (صفر، 5 و 10 گرم در یک لیتر آب) و کرت های فرعی فرعی شامل محلول پاشی سولفات آهن در سه غلظت (صفر، 3 و 6 گرم در یک لیتر آب) بودند. یافته های این تحقیق نشان داد که افزایش غلظت سولفات روی از صفر به ده در هزار و در مقادیر ثابت کاربرد سولفات آهن (غلظت 6 در هزار) منجر به افزایش شاخص سطح برگ در شرایط کمبود آب در مرحله رشد رویشی و ابتدای مرحله رشد دانه گردید و همچنین کمترین میزان فتوسنتز جاری در شرایط عدم محلول پاشی روی و آهن حاصل گردید. کمترین محتوای دی اکسیدکربن بین سلولی در شرایط قطع آبیاری در ابتدای مرحله رشد دانه به دست آمد که کاربرد سولفات روی و آهن سبب افزایش مقادیر این صفت و رفع محدودیت های فتوسنتزی شد. بیشترین عملکرد بلال در آبیاری کامل با محلول پاشی سولفات آهن با غلظت 6 در هزار (9135/66 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد که نسبت به عدم محلول پاشی در همین سطح آبیاری 25/1 درصد افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: ریز مغذی، شاخص سطح برگ، فتوسنتز، عملکرد دانه
  • نفیسه هاشم پور، محمدرضا اردکانی*، عبدالمجید مهدوی دامغانی، فرزاد پاک نژاد، محمدنبی ایلکایی صفحات 535-553

    ارزیابی چرخه حیات (LCA) نوعی ابزار تصمیم گیری است که وضعیت زیست محیطی یک محصول، فعالیت های تولیدی و فرآیندها را در طول عمر مفید یک محصول، برآورد می نماید. پژوهش حاضر ارزیابی چرخه حیات (LCA) نظام تولید دانه و علوفه ذرت در شهرستان کرج می باشد. در این تحقیق، دو سیستم محصول مورد استفاده قرار گرفته اند: ذرتی که برای دانه تولید گردید بدون اینکه علوفه آن جمع آوری شود (CRN) (نظام تولید دانه) و ذرتی که با هدف برداشت محصول علوفه (CSR) (نظام تولید علوفه) کشت شده است. محصولات در سیستم (CSR) علوفه و دانه ذرت می باشند درحالی که محصول در سیستم CRN تنها دانه ذرت است که در بازه زمانی سال 1395-1390 بررسی گردیده است. محاسبه شاخص زیست محیطی برای نظام تولید دانه و علوفه ذرت در شرایط آب و هوایی کرج بر اساس شش گروه موثر (تخلیه منابع، اسیدی شدن، سمیت، تغییر اقلیم، یوتریفیکاسیون (مردابی شدن) و تغییر کاربری اراضی) نشان داد که بالاترین شاخص آلایندگی، بعد از گروه تخلیه منابع، در گروه موثر اسیدی شدن (در نظام های تولید دانه وعلوفه ذرت به ترتیب 0/90و 0/34) حاصل شد و بعد از آن بیشترین اثرات زیست محیطی برای گروه موثر گرمایش جهانی یا تغییر اقلیم (در نظام های تولید دانه و علوفه ذرت به ترتیب 0/51  و 0/18) به دست آمد. بدین ترتیب، چنین به نظر می رسد که بتوان از روش های مختلف مدیریت نظام زراعی بر مبنای بهره گیری از اصول کم نهاده نظیر کاربرد انواع نهاده های آلی، کاشت گیاهان تثبیت کننده نیتروژن و چندساله، استفاده از تناوب زراعی، بهره گیری از الگوهای متفاوت کاشت نظیر کشت مخلوط، اعمال خاکورزی حداقل و کاهش مصرف انواع نهاده های شیمیایی برای کاهش اثرات زیست محیطی این نظام تولیدی مخصوصا در نظام تولید دانه ذرت بر گروه های موثر تخلیه سوخت های فسیلی، اسیدی شدن و تغییر اقلیم استفاده کرد و در نتیجه کاهش سهم این اثرات زیست محیطی را موجب شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، اسیدی شدن، سمیت، گرمایش جهانی، یوتریفیکاسیون
  • فاطمه احمدنیا*، علی عبادی، محمد گودرزی صفحات 555-574
    استاندارهای بالای کیفیت در محصولات سبزی یکی از مهم ترین تقاضاهای مصرف کنندگان است و علف های هرز نیز از عوامل کاهش دهنده عملکرد و کیفیت اغلب محصولات کشاورزی می باشند. استفاده از گیاهان پوششی برای کنترل علف های هرز یک جایگزین سازگار با محیط زیست برای روش های متداول شیمیایی و مکانیکی است. بدین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور اول، تک کشتی و کشت مخلوط دوگانه گیاهان پوششی چاودار (.Secale cereal L)، ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa Roth) و تیمار کنترل یا بدون گیاه پوششی و فاکتور دوم شامل وجین دستی علف های هرز به صورت یک و دو بار (با فواصل زمانی 15 روز) و بدون وجین دستی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین زیست توده خشک گیاهان پوششی از تیمار تک کشتی چاودار (530/59 گرم در مترمربع) و کمترین زیست توده خشک از تیمارهای تک کشتی ماشک گل خوشه ای (47/85 گرم در متر مربع) به دست آمدند. بیشترین درصد کاهش زیست توده کل علف های هرز در تلفیق بقایای گیاهان پوششی و سطوح وجین مربوط به تیمار چاودار با ماشک گل خوشه ای بدون وجین دستی (83/24 درصد) بودند. بیشترین عملکرد کاهو آیسبرگ بدون اختلاف معنی داری از تیمار تک کشتی ماشک گل خوشه ای با یک بار و بدون وجین دستی علف های هرز (به ترتیب 5025 و 4965 گرم در مترمربع) به دست آمد. همچنین، بیشترین ارتفاع بوته، تعداد برگ و قطر طوقه کاهو فاقد اختلاف آماری معنی داری در تک کشتی و کشت مخلوط گیاهان پوششی بود. نتایج حاصل بیانگر آن است که تلفیق وجین دستی با بقایای گیاهان پوششی ضمن اینکه تاثیر زیادی در کاهش و کنترل زیست توده علف های هرز گردید حضور بقایای گیاهان پوششی در کوتاه مدت موجب افزایش عملکرد کاهو آیسبرگ از طریق کنترل علف های هرز نیز شد.
    کلیدواژگان: بقایا، سرکوب، عملکرد، کشت مخلوط، وجین
  • شاهرخ پهلوانیان میاندوآب، محمدرضا داداشی*، تورج میرمحمودی، آسیه سیاهمرگویی، حسین عجم نوروزی صفحات 575-591

    اثر دو روش کشت نشایی و بذری بر خصوصیات زراعی و عملکرد شکر چغندرقند در تاریخ های مختلف کشت طی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک ‏های کامل تصادفی با سه تکرار و در سه تاریخ کشت (10، 20 و 30 فروردین) در دو منطقه میاندوآب و بوکان در سال زراعی 1395 مورد مطالعه قرار گرفت. روش های کاشت در کرت اصلی و تاریخ های کشت در کرت های فرعی قرار گرفتند. اختلاف بین دو سیستم کاشت بذری و نشایی از لحاظ شاخص سطح برگ، ضریب استحصال قند، عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص و درصد قند ملاس در سطح احتمال یک درصد و از لحاظ درصد قند ناخالص و عملکرد قند ناخالص در سطح احتمال پنج درصد معنی دار گردید. اثر زمان کشت نیز بر شاخص سطح برگ، عملکرد ماده خشک، ضریب استحصال قند، عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص و درصد قند ملاس در سطح احتمال یک درصد و بر درصد قند ناخالص و عملکرد قند ناخالص در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. اثر متقابل تاریخ کشت در روش کشت نیز بر شاخص سطح برگ، عملکرد ماده خشک، ضریب استحصال قند، عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص در سطح احتمال یک درصد و بر درصد قند ناخالص در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. سیستم کشت نشایی مقدار قند ملاس را در مقایسه با سیستم کشت مستقیم 32/41 درصد کاهش داد، همچنین کمترین درصد قند ملاس به زمان کشت 10 فروردین اختصاص داشت. بالاترین شاخص سطح برگ، عملکرد ماده خشک، درصد قند ناخالص، ضریب استحصال قند، عملکرد ریشه و عملکرد قند خالص به زمان کشت 10 فروردین و در سیستم کشت نشایی اختصاص یافت.

    کلیدواژگان: سطح برگ، ضریب استحصال، عملکرد ماده خشک، قند
  • محمدرضا واحدی، عنایت الله توحیدی نژاد*، امین پسندی پور صفحات 593-607

    تاثیر تراکم های مختلف کاشت بر عملکرد و برخی شاخص های رشد کینوا (رقم Titicaca)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان در سال 1398 بررسی شد. دو فاصله کاشت بین ردیف (30 و 50 سانتی متر) به عنوان فاکتور اول و چهار فاصله کاشت روی ردیف شامل 5، 10، 15 و 20 سانتی متر به عنوان فاکتور دوم مورد بررسی قرار گرفتند. افزایش فاصله روی ردیف بین ردیف کاشت منجر به کاهش معنی دار سرعت رشد محصول گردید. به گونه ای که، کمترین مقدار شاخص رشد محصول در هر دو فاصله بین ردیف و روی ردیف 20 سانتی متر به دست آمد. کمترین عملکرد دانه (225/76  گرم در متر مربع) مربوط به تیمار فاصله بین ردیف 50 سانتی متر و روی ردیف 20 سانتی متر حاصل شد و کاهش فاصله روی ردیف کاشت تا 10 سانتی متر منجر به افزایش معنی دار عملکرد دانه گردید. این در حالی بود که در فاصله بین ردیف 30 سانتی متر، بین فواصل روی ردیف کاشت از لحاظ عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود نداشت و بیشترین مقدار آن نیز از فاصله روی ردیف 20 سانتی متر با میانگین 386/36 گرم در متر مربع به دست آمد. به طورکلی، فاصله بین ردیف کاشت 30 سانتی متر با فاصله روی ردیف 15 و 20 سانتی متر برای دست یابی به بیشترین عملکرد دانه در واحد سطح و همچنین وزن هزار دانه بیشتر، برای کاشت کینوا در منطقه مورد این پژوهش مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، فاصله بین ردیف، فاصله روی ردیف
|
  • Fatemeh Mahsa Karamoozian, GholamReza Sharifi Sirchi *, Mona Salimi, Aziz Fouman Ajirlou Pages 451-466

    In order to investigate the effects of foliar spraying of salicylic acid and beta-aminobutyric acid on yield, physiological and biochemical characteristics of Dracocephalum moldavica (L.), during cropping year of 2017-2018, in a experiment based on a randomized complete block design with 4 replications was carried out in Kerman. Foliar spraying was done one month before harvesting with three concentrations (0, 0.5 and 1 mM). Plant height, stem diameter, number of leaves, fresh matter yield, dry matter yield, number of lateral branches, yield of total extract and essential oil were measured. Identification of essential oil components was done by using a gas chromatography (GC) which was connected to a mass spectrometer (GC/MS) by comparing the inhibition indices and mass spectrometry study. According to the results, the effect of both elicitors of salicylic acid and beta aminobutyric acid on plant height, number of leaves, fresh matter yield and dry matter yield were significant at 1% level of probability; But, there was no significant difference in stem diameter and number of lateral branches. The interaction effect of both elicitors on plant height and dry matter yield was significant at 5% and 1% probability levels, respectively. While there was no significant difference on other traits under study. Also, the use of both elicitors increased the total extract and essential oil yields. The highest percentage of main compounds in essential oil was affected under the influence of the amount of 1 mM salicylic acid in absence of beta aminobutyric acid, including 36.8% geranyl acetate, 20.5% geraniol, 19.7% geranial, 14.9% neral and neral acetate 2.9%. In general, the use of salicylic acid was found and beta-aminobutyric acid to increase Dracocephalum moldavica (L.) yield.

    Keywords: Dracocephalum moldavica (L.), elicitor, Salicylic acid, Beta-amino butyric acid
  • Abbas Soleimanifard, Mani Mojaddam *, Shahram Lack, Mojtaba Alavifazel Pages 467-492
    This study was to investigate the phenological, physiological traits, seed yield and oil yield of six safflower genotypes under drought stress and non-stress conditions in two independent experiments. Each of the experiment was a factorial with randomized complete block design with three replications during cropping seasons of 2015-16 and 2016-17 at Sarabela Agricultural Research Station in ILAM province. In one experiment under non stress condition, irrigation was based on the need of the plant, while the in the other experiment, plant growth was as rainfed where rainfalls was enough. The total amount of precipitation during the plant growth period in 2015-16 and 2016-17 were 410.7 and 388.5 mm, respectively, but it occurred with inappropriate ditribution during the growing season. Experimental treatments consisted of six  safflower genotypes plus inoculation of seeds with Azotobacter and use of urea fertilizer application with four levels: 1- no fertilizer application (as control), 2- Azotobacter seed inoculation, 3- Azotobacter seed inoculation + 50% nitrogen from urea source and 4- to 100% nitrogen from urea fertilizer based on soil testing recommendation. The results showed that nitrogen source and genotype were significantly affected all traits both under drought and non-stress conditions. Under drought stress conditions, the highest grain yield belonged to Sina genotype by using 100% nitrogen fertilizer and Azotobacter + 50% nitrogen fertilizer treatments (with mean yield of 1408 and 1336 kg.ha-1 reapectively), which were not significantly different. Under non-stress conditions, the highest grain, with mean yield of 2185 kg.ha-1, was attributed to PI-306974 genotype with 100% nitrogen fertilizer treatment. Thus, this genotype, under non-stress conditions, by using 100% nitrogen fertilizer for maximum yield of safflower and under drought stress, it was Sina genotype by using 50% nitrogen fertilizer with Azotobacter can be recommanded to the experimental region.
    Keywords: Bolls per plan, Chlorophyll, Drought stress, Grain yield
  • Zahra Rabiei, Naser Mohammadin Roshan *, Seyyed Mostafa Sadeghi, Ebrahim Amiri, Hamidreza Doroudian Pages 493-514
    To evaluate the effects of potassium and nitrogen fertilizers on yield and lodging characteristics of Gilaneh rice cultivar under two irrigation regimes (permanent flooding and irrigation with to 10 days interval) a field split split plot experiment based on complete randomized block design with 3 replications in Rasht. Nitrogen and potassium fertilizers used were at the 0, 60 and 120 kg.ha-1 and 0, 80 and 160 kg.ha-1 as sub and sub sub factor, respectively. The results showed that the highest seed yield obtained about 3713 kg.ha-1 from permanent flooding with the application of 120 kg.ha-1 of nitrogen fertilizer and 80 kg.ha-1 of potassium fertilizer and the lowest yield 634 kg.ha-1 from 10 days irrigation interval, without using of potassium and nitrogen fertilizers. The 10-day irrigation interval reduced the bending moment of the internode 4 by 40%. With increasing the rate of potassium fertilizer, the lodging index of intermediate 4 decreased, which was due to the increase of cellulose content by 60% in this intermediate. Increasing nitrogen and potassium fertilizers decreased the lodging index at internodes 3 and 4. Irrigation at 10 days intervals decreased plant height, internode bending moment, cellulose and hemicellulose and seed yield It increased lodging index of intermediate, butincreasing fertilizer levels in both irrigation regimes had adverse effect on the traits under study.
    Keywords: Cellulose, Loading, Potassium, Rice, Yield
  • Mojtaba Afshari, Ahmad Naderi *, Mani Mojadam, Shahram Lak, Mojtaba Alavifazel Pages 515-533

    This experiment was conducted to evaluate the effect of micronutrients on physiological, biochemical and functional characteristics of the of SC704 hybrid maize at water deficit condition during two cropping years of 2016-2017 and 2017-2018 at Experimental Farm in northwest of Ahvaz. The experiment was conducted as split-split plots based on a randomized complete block design with three replications. Main plots consisted of water deficit stresses at three levels, complete irrigation, cutoff irrigation both at the vegetative growth stage (12-14 leaf) and early seed growth stage, sub-plots were zinc sulfate foliar application at three concentrations (0, 5 and 10 g.L-1) and sub sub-plots foliar solution of iron sulfate at three concentrations (0, 3 and 6 g.L-1). The results of this study showed that increasing ZnSO4 concentration from zero to ten per thousand at constant levels of FeSO4 application (6 per thousand concentrations) resulted in increase in leaf area index under water deficit condition at the vegetative growth stage and beginning of seed growth stage. The lowest current photosynthesis was obtained in the absence of foliar application of zinc and iron. The lowest content of intercellular carbon dioxide was obtained at the beginning of seed growth stage when irrigation was stopped. The use of zinc and iron sulfate increased the values of this trait and removed the photosynthetic limitations. The highest yield of ear was obtained in complete irrigation with 6 per thousand concentration FeSO4 spray (9135.66 kg.ha-1), which increased by 25.1% compared to non-spray at this irrigation level.

    Keywords: Grain yield, leaf area index, Micronutrient, Photosynthesis
  • Nafiseh Hashempour, Mohammadreza Ardakani *, Abdolmajid Mahdavi Damghani, Farzad Panknejad, Mohammadnabi Ilkaei Pages 535-553

    Life Cycle Assessment (LCA) is a decision-making tool that assesses the environmental status, production activities, and processes during the useful life of a crop. It should be borne in mind that the LCA uses a variety of techniques for economic, social, and environmental estimates of crops, as well as their activities, processes, and the consumed energy efficiency.The present study evaluates the LCA in corn seed and corn stover production systems in Karaj by the use of two cropping systems: corn produced for seed only, without collecting corn stover (CRN) (seed corn production system) and corn produced to harvest stover (CSR) (corn stover production system). Which were investigated during the years of 2011-2016. Environmental indices were calculated for the CRN and CSR based on six impact categories under Karaj climatic conditions. The highest pollutant index, after resource depletion, was found in acidification impact category (0.90 and 0.34 for the CRN and CSR, respectively), followed by the highest environmental impacts for global warming or climate change impact categories (0.51 and 0.18 for the CRN and CSR, respectively). Therefore, it seems that different methods of farming system management can be utilized based on the use of low-input principles, such as using various organic inputs, planting nitrogen-fixing and perennial plants, the use of crop rotation, utilizing different planting patterns such as intercropping, minimum tillage, and decreased use of chemical inputs, to reduce the environmental impact of this production system, particularly the CRN, on fossil fuel depletion, acidification, and climate change impact categories, thereby reducing the shares of these environmental impacts.

    Keywords: Acidification, eutrophication, life cycle assessment, Resource depletion, Toxicity
  • Fatemeh Ahmadnia *, Ali Ebadi, Mohammad Gudarzi Pages 555-574
    High quality standards in vegetables is one of the most important expectation of consumers presence of weeds would also reduce the quantity and quality of crops produced. Use of cover crops could be an environmentally friendly alternative to conventional chemical and mechanical methods. To this end for controlling weeds, a factorial experiment based on a randomized complete block was conducted at the Research Farm of Mohaghegh Ardabili University with three replications in 2017. Experimental treatments were the first factor, consisting of mono culture and intercropping of rye (Secale cereal L.), hairy vetch (Vicia villosa Roth.) and control treatment (no cover crop) and the second factor consisting of one time hand weeding and two times weeding, with 15 days intervals, and without hand weeding, as control. The results showed that the highest dry biomass of cover crops obtained from rye mono culture (530.59 g.m-2) and the lowest biomass (47.85 g.m-2) from hairy vetch mono culture. The highest reduction of total weed biomass (83.24%) obtained from rye with hairy vetch without hand weeding. The highest yield of iceberg lettuce was obtained from hairy vetch mono culture with one-time hand weeding or from without hand weeding treatment (5025 and 4965 g.m-2, respectively). Also, the highest plant height, number of leaves and diameter of lettuce stem was not statistically significant difference from mono culture and intercropping of cover crops. The results showed that the combination of hand weeding and cover crop residues were more effective in controlling and reducing weed biomass, but the presence of cover crop residues in the shortron also increased the yield of iceberg lettuce through weed control.
    Keywords: Intercropping, Residues, Suppression, Weeding, Yield
  • Shahrokh Pahlavianian Miandoab, MohammadReza Dadashi *, Touraj Mir Mahmoudi, Asiyeh Shahrooghbi, Hossein Adjam Norouzi Pages 575-591

    The effects of transplanting and direct-seeding on agronomic traits and white sugar yield of sugar beet were studied in a split-plot experiment based on randomize complete blocks with three replications two regions of Miandoab and Bokan in 2016.  Treatments were three planting date (25 March, 8 and 18 April) and two planting systems (transplanting and direct-seeding .(Planting systems were assigned in the main plot and planting date in the subplots. The difference between direct and transplanting systems in terms of leaf area index, sugar extraction coefficient, root yield, white sugar yield and molasses sugar percentage were significant at 1% and sugar content and sugar yield at the 5% probability levels. The effect of sowing time on leaf area index, dry matter yield, sugar extraction coefficient, root yield, white sugar yield and sugar content of molasses were significant at 1%, and sugar content and sugar yield at 5% probability levels. The interaction effect of sowing time and planting system was significant on leaf area index, dry matter yield, sugar extraction coefficient, and root yield, white sugar yield at 1% and on sugar content at 5% probability levels. The transplanting system reduced the amount of molasses sugar by 32.41% compared to the direct planting system and the lowest percentages of molasses sugar were attributed to 25th of March planting date.  In the present study the highest leaf area index, dry matter yield, and sugar content, sugar extraction coefficient, root yield, and white sugar yield were allocated to the 25th of March planting date and transplanting system.

    Keywords: Dry matter yield, Extraction coefficient, leaf area, sugar
  • MohammadReza Vahedi, Enayatolah Tohidi Nejad *, Amin Pasandi Pour Pages 593-607

    To investigate the effect of different planting densities on yield and yield components of quinoa (Titicaca cultivar), a factorial experiment based on complete randomized block design was studied at the Research Farm of the Agricultural and Natural Resources Research and Training Center of Kerman province in 2018-2019. Two inter-row space (30 and 50 cm) considered as the first factor and four intra-row space including 5, 10, 15 and 20 cm as the second factor. Increasing the intra-row and inter-row spacing resulted in significant reduction in CGR. Thus, the lowest value of this index, at both intra-row spacing attributed to 20 cm the inter-row spacing. The lowest grain yield (225.76 g.m-2) was related to the treatment of 50 cm inter-row and 20 cm intra-row spacings, Reduction intra-row spacing up to 10 cm resulted in a significant increase in seed yield. However, at in the inter-row spacing of 30 cm, there was no significant difference between the intra-row spacings in seed yield. The highest seed yield value was obtained from the intra- row spacing of 20 cm, with an average of 386.36 g.m-2. In general, the inter-row spacing of 30 cm and intra-row spacing of 15 and 20 cm resulted in highest seed yield and 1000 seed weight of quinoa in this research.

    Keywords: crop growth rate, Inter-row space, Intra-row space, leaf area index