فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال شانزدهم شماره 57 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید قاسمی، غلامعباس شکاری*، عباسعلی قیومی صفحات 7-28
    جامعه ایران در دو دهه اخیر، شاهد تحولات گسترده ای در ساحت فرهنگ جنسی بوده است. این تغییرات منجر به رشد و گسترش آسیب هایی در زمینه زیست جنسی ایرانیان گردیده و مخاطراتی برای سلامت جنسی خانواده ایجاد کرده است. این شرایط ضرورت مدیریت، پایش و کنترل سلامت جنسی و تربیت جنسی صحیح را نشان می دهد. در مطالعه حاضر، با 22 نفر از صاحب نظران حوزه سلامت جنسی، مصاحبه عمیق انجام گرفته و با استفاده از راهبرد تحلیل مضمون، الزامات این مداخله ازمنظر صاحب نظران، استخراج شده است. نتایج پژوهش در قالب 10 الزام کلان و 30 الزام جزیی به عنوان الزامات مداخله در سلامت جنسی دسته بندی شده است. این الزامات، ژرف نگری و رویکرد سیستمی به سلامت جنسی، هنجارسازی و الگوسازی زیست جنسی مطلوب، تقویت ارزش های مشترک فطری، خانواده محوری در تربیت و آموزش جنسی، آموزش مهارت های مواجهه با مسایل جنسی، مواجهه قانونمند  با تحریکات جنسی، مداخله سطح بندی شده در سلامت جنسی، تسهیل و زمینه سازی  برای ازدواج دایم، مداخلات تخصصی برای مواجهه با اختلالات و انحرافات جنسی و هم چنین پشتیبانی حاکمیت از موسسات مردم نهاد در حوزه سلامت جنسی می باشند که به عنوان پیش نیاز هرگونه مداخله  در جهت ارتقاء سلامت جنسی خانواده باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خانواده، سلامت جنسی، تربیت جنسی، فرهنگ جنسی
  • محمدرضا احمدی*، حسن رحیمی مهران صفحات 29-48

    هدف پژوهش حاضر بررسی کارامدی بسته آموزشی ارتقای روابط عاطفی زوجین براساس آیه مودت و رحمت نسبت به رضایت زناشویی بود. طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی با روش پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری را زوجین مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره شهرستان همدان تشکیل دادند که با درنظرگرفتن ملاک های ورود و خروج، 14 زوج در دامنه سنی 21 تا 44 و سابقه ازدواج حداقل 2 و حداکثر 16 سال انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه رضایت زناشویی جدیری و بسته آموزشی محقق ساخته بود. تعداد جلسات آموزشی 7 جلسه بود و هفته ای یک بار اجرا شد. پس از اتمام جلسات آموزشی از هر دو گروه، پس آزمون گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها نتایج نشان داد که بسته آموزشی تدوین شده، کارامدی قابل قبول داشته و مشاهده شد که بین دو گروه آزمایش و گروه گواه، تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که اثربخشی این بسته آموزشی بر رضایت زناشویی زنان و مردان یکسان بوده است.

    کلیدواژگان: روابط عاطفی زوجین، رضایت زناشویی، آیه مودت و رحمت، منابع اسلامی
  • کمال کوهی* صفحات 49-77

    پوشش اسلامی و رعایت حجاب ازسوی زنان و مردان در جامعه، یکی از اصول اساسی و بنیادی دین مبین اسلام تلقی می شود؛ چون پوشش به عنوان ابزار موثری در برقراری ارتباطات اجتماعی افراد بوده و در شکل گیری هویت آنان تاثیرگذار است. تنوع و تناسب لباس که نشان دهنده هویت افراد است، امکان دارد در طول زمان همراه با تحولات اقتصادی، جمعیتی و دیگر تغییرات اجتماعی دگرگون شود. در همین راستا، هدف اصلی مقاله تعیین میزان پای بندی به پوشش و حجاب هنجاری در بین دختران و زنان 15 تا 45 ساله و تبیین تاثیر عواملی مانند هویت ملی، دین داری، قانون گرایی، سن و تحصیلات بر آن است. تحقیق به روش پیمایشی، با تعداد نمونه 542 نفر انجام شده است. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای توام با تصادفی ساده بوده و به وسیله پرسش نامه اطلاعات لازم از دختران و زنان 15تا 45 ساله شهر تبریز گردآوری شده است.یافته ها نشان می دهد که میانگین میزان پای بندی به پوشش و حجاب هنجاری در میان دختران و زنان شهر تبریز، 2/66 درصد برآورد شده است. این میزان بالاتر از متوسط درصدی طیف یعنی 50 بوده است. نتایج به دست آمده از تحلیل همبستگی نشان داد که هویت ملی، دین داری، سن و تحصیلات، به جز متغیر قانون گرایی با میزان پای بندی به پوشش و حجاب هنجاری همبستگی معنی داری دارند. در مجموع این متغیرها در مدل معادلات ساختاری برازش شده (Lisrel) 20 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی میزان پای بندی به پوشش و حجاب هنجاری را مورد تبیین قرار می دهند. مدل نهایی تولیدشده در نرم افزار لیزرل نشانگر این است که متغیرهای دین داری، هویت ملی، تحصیلات و سن ازجمله عوامل موثر بر میزان پای بندی به پوشش و حجاب هنجاری دختران و زنان تلقی می شود.

    کلیدواژگان: زنان، حجاب، پوشش هنجاری، هویت ملی، دین داری، قانون گرایی
  • منا خانی*، محسن رفعت صفحات 79-105

    این جستار به روش کتابخانه ای و با هدف واکاوی معنای احادیثی از پیامبر (ص) در «برتری زنانی که صاحب فرزندان متعدد هستند» انجام شده و با توصیف و تحلیل آیات و روایات، به بررسی مقصود محتمل گوینده پرداخته شده است. ابتدا حدیث «إن خیر نسایکم‏ الولود الودود» از میان احادیث مشابه انتخاب شد و پس از حصول اطمینان از اعتبار سندی و متنی آن، معنای لغوی بررسی گردید. با پذیرفتن معنای ظاهری صفت «ولود» یعنی تایید صفت پرفرزندی در برتری بخشی به زنان زایا دو فرضیه درنظر گرفته شد که براساس آن ، بیان این کلام به جهت 1) مصلحت و اقتضای زمان و عصر پیامبر (ص) بوده یا 2) حکمی عام و توصیه به امری مطلوب در همه ادوار می باشد. در روند تحقیق تعدادی از آیات و برخی از روایات شامل معیارهای اصلی ازدواج و برتری افراد بررسی گردید تا ابهام حاصل از نوع برتری بخشی این حدیث که می توانست بار منفی آموزشی داشته باشد رفع گردد. یافته ها نشان داد که در قرآن کریم تنها صفت متمایزکننده و ملاک برتری افراد چه مرد و چه زن، میزان تقوا و طهارت نفس بوده و در روایات نیز منحصر به یک صفت خاص و مطلق نمی باشد؛ لذا این نتیجه به صورت استقرایی حاصل شد که مقصود پیامبر (ص) از بیان برتری چنین زنانی، تبیین اهمیت موضوع فرزندآوری در بعد اجتماعی آن بوده؛ زیرا درصورت تمایل به تعدد فرزندآوری در جوامع اسلامی، ضمن لحاظ نمودن شرایط آن هم چون تربیت، امنیت و معاش فرزندان، تاثیرات مثبت آن ازجمله افزایش استحکام خانواده ها، پرورش نسل سالم، هوشمند و پایبند به اصول اخلاقی، رشد و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی، ترقی و تعالی عموم اقشار و... در جامعه حاصل خواهد شد؛ لذا احادیث مذکور دستوراتی تعلیمی به روش تشویقی برای مسلمانان در همه سطوح جامعه بوده و مخاطبان آن، تنها مسلمانان عصر رسالت نبوده اند.

    کلیدواژگان: برترین زنان، فرزندآوری، قرآن کریم، روایات معصومان(ع)، ملاک برتری
  • قاسم محمدیاری*، کامران جباری، سمیه قنبری صفحات 107-126
    هدف این پژوهش تعیین میزان شکست عاطفی در دانش آموزان دختر پایه دوازدهم و ارتباط آن با استفاده از شبکه های مجازی و برنامه های شبکه های ماهواره بود. در این تحقیق از روش تحقیق توصیفی (علی مقایسه ای) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق دانش آموزان دختر پایه دوازدهم شهرستان مشگین شهر بود و نمونه آماری تحقیق شامل 260 نفر بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه نشانگان شکست عاطفی دهقانی (1389) استفاده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون فیشر نشان داد که میزان شکست عاطفی در بین دانش آموزانی که از شبکه های مجازی و برنامه های شبکه های ماهواره استفاده کردند، برابر با 92/67 درصد است و میزان شکست عاطفی در بین دانش آموزانی که از شبکه های مجازی و از برنامه های شبکه های ماهواره استفاده نکردند، برابر با 02/17 درصد بود. تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت به دست آمده در بین گروه ها با اطمینال 95 درصد (05/0>p) معنادار است. هم چنین، میزان شکست عاطفی در بین دانش آموزانی که در شبکه های مجازی وبگردی کردند، نسبت به دانش آموزانی که از برنامه های شبکه های ماهواره استفاده کردند، بیشتر است (05/0>p). عدم تناسب ارزش های فرهنگی حاکم بر محتوای برنامه های شبکه های ماهواره و شبکه های مجازی با ارزش های فرهنگی حاکم بر جامعه از یک طرف و نیازهای روانی به خصوص بیداری عاطفی دختران در این سن در بروز تعارضات نگرشی در گرایش به جنس مخالف موجب تجربه روابط عاطفی ناپخته شده که می تواند در بروز شکست عاطفی در بین نوجوانان دختر تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: شکست عاطفی، نوجوانان، شبکه های مجازی، برنامه های شبکه های ماهواره
  • محمدرضا آرام*، محمدحسین رجبی دوانی، داوود مهدوی زادگان صفحات 127-155

    یکی از مهم ترین لوازم توصیف، تبیین و تجویز یک پدیده، فهم تحولات آن در بستر تاریخی و سیاسی است. نهاد خانواده و احکام و قواعد حاکم بر آن، از این قاعده مستثنی نیستند؛ لذا هدف از این پژوهش، فهم تحولات نهاد خانواده در بستر تاریخی و سیاسی صدر اسلام است. این دوران، از جهت شکل گیری تصور ما از خانواده اسلامی یا نمونه ایده آل خانواده، مهم ترین برهه زمانی برای فهم تحولات نهاد خانواده است. سوال اصلی این پژوهش این است که «نهاد خانواده از عصر جاهلیت تا عصر علوی، چه تحولاتی داشته است»؟ برای پاسخ به این سوال تلاش شده است با استفاده از روش اجتهادی، از آموزه های قرآن کریم، سیره و سنت معصومین (علیه السلام) و هم چنین سیره خلفای ثلاث، سیر تحول خانواده در صدر اسلام استنباط شود. با تمرکز بر چند محور ازجمله کیفیت تشکیل خانواده، ملاک های ازدواج، نحوه طلاق، میزان شیوع آسیب های اجتماعی در نهاد خانواده و نحوه مقابله با این آسیب ها در ادوار مختلف صدر اسلام، نتیجه می گیریم که نهاد خانواده سیری پرفراز و نشیب و متفاوت را طی کرده است. ضمن اینکه متوجه تاثیر و تاثرات نهاد خانواده در ادوار مختلف سیاسی می شویم. ساختار امروزین خانواده در ایران و جهان اسلام، محصول ترکیبی از سیره و سنن نبوی و علوی، انحرافات عصر جاهلیت و بدعت های خلفای ثلاث در این زمینه است. فهم این سیر تحول، می تواند منجر به تصور درستی از توصیف، تبیین و تجویز های کنونی ما در مورد مسایل نهاد خانواده شود.

    کلیدواژگان: تحول نهاد خانواده، خانواده در دوران جاهلیت، خانواده در دوران اسلامی، تاریخ خانواده
  • ساغر مرتضی یی، عبدالامیر گاطع زاده* صفحات 157-176
    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری پرخاش گری پنهان براساس ویژگی های شخصیتی و ادراک انصاف با میانجی گری مهارت های ارتباطی در زنان متقاضی طلاق است. روش پژوهش این مطالعه همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه مطالعه شامل کلیه زنان متقاضی طلاق در دادگستری شهرستان مسجدسلیمان در فاصله زمانی فروردین تا تیرماه 1400 به تعداد 300 درخواست طلاق بود که از بین آنان، 230 زن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسش نامه شخصیتی مک کری و کاستا (1985)، پرسش نامه ادراک انصاف پری (2004)، پرسش نامه مهارت های ارتباطی جرابک (2004) و پرسش نامه پرخاش گری پنهان نلسون و کارول (2006) بود. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) تحلیل شدند. نتایج تحلیل، بیانگر تایید برازش مدل فرضی پژوهش بود. ضرایب تحلیل مسیر نشان داد که ویژگی های شخصیتی و ادراک انصاف، با میانجی گری مهارت های ارتباطی بر پرخاش گری پنهان اثرگذار است. از بین ویژگی های شخصیتی، ویژگی های روان رنجوری، برون گرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی و ادراک انصاف، بر مهارت های ارتباطی اثر مستقیم و معنی داری دارند. اثر مستقیم برون گرایی، بازبودن به تجربه، توافق پذیری، وظیفه شناسی و ادراک انصاف با مهارت های ارتباطی بر پرخاش گری پنهان معنی دار است. هم چنین از میان ویژگی های شخصیتی، روان رنجوری، برون گرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی و ادراک انصاف با میانجی گری مهارت های ارتباطی بر پرخاش گری پنهان اثر غیرمستقیم دارند. براین اساس می توان گفت که بین ویژگی های شخصیتی و ادراک انصاف با پرخاش گری پنهان رابطه وجود دارد و این رابطه می تواند با نقش مهارت های ارتباطی تعدیل شود.
    کلیدواژگان: مدل ساختاری، ویژگی های شخصیتی، ادراک انصاف، مهارت های ارتباطی، پرخاش گری پنهان، طلاق
|
  • Saeed Ghasemi, Gholamabbas Shekary *, Abbasali Ghaiooumi Pages 7-28
    Iranian society in the last two decades has witnessed extensive changes in the field of sexual culture. These changes have led to the growth and spread of harms in the field of Iranian sexuality and have created risks for the sexual health of the family. These conditions indicate the need to manage, monitor and control sexual health and proper sexual education. In the present study, 22 in-depth sexual health experts were interviewed and the requirements of this intervention were extracted from the experts' point of view using the content analysis strategy. The results of the study are classified into 10 major requirements and 30 minor requirements as sexual health intervention requirements. These requirements include deepening and systematic approach to sexual health, standardization and modeling of desirable biosexuality, strengthening common innate values, family-oriented in sex education and training, training in coping skills with sexual issues, legal coping with sexual stimulation, and leveled intervention in sexual health. And pave the way for permanent marriage, specialized interventions to deal with sexual disorders and deviations, as well as government support for non-governmental organizations in the field of sexual health, which should be considered as a prerequisite for any intervention to promote family sexual health.
    Keywords: family, Sexual health, sexual education, Sexual culture
  • MohammadReza Ahmadi *, Hasan Rahimi Mehran Pages 29-48

    The aim of this study was to determine the effectiveness of the educational package to promote couples' emotional relationships based on the verse of friendship and mercy on improving marital satisfaction. The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test methods and control group. The statistical population consisted of couples referring to the counseling center of Hamadan city who were selected according to the entry and exit criteria of 14 couples in the range of 21 to 44 and the marriage record, with at least a two-time marriage and a maximum of 16 years were selected and placed in the experimental and control groups. The research instrument was a serious marital satisfaction questionnaire and a researcher-made educational package. The training sessions were held 7 times and once a week. Post-test was taken from both groups after the training sessions. After analyzing the data, the results showed that the training package to promote the couple's emotional relationship based on the verse of kindness and mercy, significantly increased the marital satisfaction of the experimental group compared to the control group. Also, the effect of this treatment on marital satisfaction of men and women has been the same.

    Keywords: Couples’ Emotional Relationships, marital satisfaction, Friendship, Mercy Verse, gender, Islamic Sources
  • Kamal Koohi * Pages 49-77

    One of the Fundamental and basic principles of Islam is considered as the Islamic dress and hijab regard by women and men in society, Also, the dress style as an effective tool in establishing social relationships of people, so dress style is affected in identity formation. Diversity and fitness clothes that show individuals identity, may be changed over time with economic, demographic Change and other social change. In the same way, the main propose of the article, in the first step determining dress style and hejab among women 15 to 45 years and secondly to identify variables impact of national identity, religion, age and education on the style of dress and hejab is considered.Research was done through survey method with 542 samples. Sampling Method was Combination of Multi-Stage Cluster ,Random Sampling. and By questionnaires collected necessary information from women 15 years old age and over. For preliminary analysis of data is Used SPSS version 17 is used and for modeling the causes of dress style and Islamic hejab among women's Lisrel software of version 8/5 is Used.After data analyzing ,findings show that: Average norms regard of Islamic dress among women in Tabriz is located in an appropriate level which is 66.2%. This rate was higher than the average percentage of the spectrum. The results of correlation analysis showed that national, religiosity, age and education identity, except for the legal variable, had a significant correlation with the amount of adherence to normative hijab. Between variables National identity, religion, age and education except for legalism is a significant correlation with dress style and Hejab , this variables explained to 20 percent of the variable variance of dress style and Hejab.Final models produced in the Lisrel software indicate that variables of National identity, religion, age and education are affecting factors on dress style and Hejab among women.

    Keywords: women, hijab, Dress Style, national identity, Religion
  • Mona Khani *, Mohsen Rafat Pages 79-105

    This research has been done in a library method with the aim of analyzing the meaning of hadiths from the Prophet (PBUH) in "The superiority of women who have multiple children". First of all the hadith “The best of your wives are those who are kind and prolific” was selected among similar hadiths. And after ensuring the authenticity of the document and its text, the lexical meaning was examined. By accepting the apparent meaning of adjective “ prolific “ as having multiple children In the superiority of fertile women, two hypotheses were considered that According to them the expression of this word had been for: 1. the expediency of the time and era of the prophet(PBUH) or 2. a general rule and recommendation for a desirable action in all periods. In the process of research a number of verses and some narrations Including the main criteria of marriage and superiority of individuals were examined to remove the ambiguity resulting from the superiority of this hadith which could have had a negative educational burden. The findings showed that The only distinguishing feature and criterion of superiority of men and women in the holy Quran was the degree of piety and self-purification and In narrations, it is not limited to any specific and absolute adjective. So This result was inductively obtained that the issue of childbearing in its social dimension had been the intention of the Prophet (PBUH) to express the superiority of such women. Because tendency to have more children in Islamic societies, while considering its conditions such as education, security and livelihood of them, will affect positively on Increasing the strength of families, raising a healthy and intelligent generation adhering to moral principles, cultural and social growth and prosperity, progress and excellence of the general public and …. So the above mentioned hadiths could be Incentive instruction for Muslims at all levels of society and Its audience was not only Muslims of the Prophet's time.

    Keywords: The Best Women, Childbearing, the Holy Quran, the Narrations of the Infallible (AS), the Criterion of Superiority
  • Ghasem Mohammadyari *, Kamran Jabari, Somayyeh Ghanbari Pages 107-126
    The aim of this study was to determine the prevalence of emotional failure syndrome in 12th grade female students and its relationship with the use of virtual networks and satellite programs. In this study, a descriptive research method (causal-comparative) has been used. The statistical population of the study included all 12th grade female students in Meshgin Shahr, The statistical sample of the study included 260 people who were selected using multi-stage random sampling. To collect data, Dehghani's Emotional Failure Syndrome Questionnaire (2010) was used. The analyze data by used Fisher's tests showed that emotional failure syndrome among students who use both of virtual networks and satellite programs equal to 67.92% and it is in students who they do not use of virtual networks and satellite programs equal to 17.02 percent and multivariate analyze showed it is significant (p <0.05).Also, the prevalence of emotional failure syndrome is higher among students who use of virtual networks than those who use satellite programs (p <0.05). The incompatibility of the cultural values governing the content of satellite programs and web space programs with the cultural values governing their society on the one hand and the psychological needs, especially the emotional awakening of girls at this age, causes harm and attitudinal conflicts in the opposite sex, eventually, prevalence of symptoms is followed by emotional failure.
    Keywords: Emotional Failure Syndrome, Female Students, Virtual Networks, Satellite Programs
  • MohammadReza Aram *, MohammedHussain Rajabi Davani, Davood Mahdavizadeghan Pages 127-155

    One of the most important tools for describing, explaining and prescribing an issue is to understand the developments of that issue in its historical and political context. The institution of the family, as the most fundamental social institution, and the rules and regulations governing the formation, consolidation and reproduction of this institution are no exception to this rule. Therefore, the purpose of this study is to understand the changes in the institution of the family in the historical and political context of early Islam. The history of the beginning of Islam, in terms of shaping our perception of the Islamic family or the ideal example of the family, is the most important time to understand the developments of this institution. The main question of this research is "How has the family institution change from the pre-Islamic era to the The Age of Amir al-Mu'minin (a.c)"? In order to answer this question, an attempt has been made to answer this question by using the reports of the Holy Quran and the manners and traditions of the Infallibles (AS) as well as the manners of the three caliphs. Focusing on several axes such as the quality of family formation, marriage , divorce and social harms in the family institution and how to deal with these harms in different periods of early Islam, we conclude that first the family institution has gone through a sinusoidal course and secondly The influence of the institution of the family in different political periods. The current structure of the family in Iran and Islamic countries is a product mixed with the traditions of the Prophet PBUH and Alawites, the deviations of the pre-Islamic era and the innovations of the three caliphs in this field. Understanding this evolution can lead to a correct understanding of our current descriptions, explanations, and prescriptions of family institution issues.

    Keywords: Transformation of the Family Institution, Family in the Age of Ignorance, Family in the Islamic Era, Family History
  • Saghar Mortezayi, Abdolamir Gatezadeh * Pages 157-176
    The aim of this study was to develop a structural model of latent aggression based on personality traits and perception of fairness mediated by communication skills in women seeking divorce. The research method of this study is correlation of structural equations. The study population included all women seeking divorce in Masjed-e-Soleiman city justice in the period from April to July 2021 with 300 divorce applications, from which 230 women were selected by purposive sampling. The measurement tools in this study were Neo-McCray and Costa Personality Questionnaire (1985), Perry Fairness Perception Questionnaire (2004), Jarabak Communication Skills Questionnaire (2004) and Nelson and Carroll (2006) Latent Aggression Questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling (path analysis). The results of the analysis confirmed the fit of the hypothetical research model. Path analysis coefficients showed that personality traits and perception of fairness mediate communication skills affect latent aggression. Among personality traits: Neuroticism, extroversion, agreeability, conscientiousness and fairness have a direct and significant effect on communication skills. The direct effect of extraversion, openness to experience, agreeability, conscientiousness, perception of fairness with communication skills on latent aggression is significant. Also among the personality traits; Neuroticism, extraversion, agreement, conscientiousness and perception of fairness mediate communication skills have an indirect effect on latent aggression. Therefore, it can be said that there is a relationship between personality traits and perceptions of fairness with latent aggression, and this relationship can be adjusted by the role of communicative skills.
    Keywords: structural model, personality traits, Perception of Fairness, Communicative skills, Latent Aggression, divorce