فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و یکم شماره 166 (بهمن و اسفند 1400)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 166 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعیمه مصطفایی پایدار، سوگند قاسم زاده*، علی اکبر ارجمندنیا، شیرین مجاور، عاطفه محمدی فیض آبادی صفحات 9-27
    زمینه و هدف

    برای مقابله با مشکلات ناشی از آسیب های بینایی از جمله استرس، سرخوردگی و سایر مشکلاتروان شناختی و سازگاری اجتماعی و فردی، نیاز به تا ب آوری و تنظیم شناختی هیجانی است. بنابراین، هدف از پژوهشحاضر، تاثیر آموزش قصه درمانی بر تا ب آوری و تنظیم شناختی هیجانی دانش آموزان نابینا بود.

    روش

    این پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و گروه گواه انجام گرفت.جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل دانش آموزان مجتمع آموزشی نابینایان نرجس شهر تهران در سال 1399 - 1398 بود.30 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه کنترل 15 نفر و گروه آزمایشی  15 نفر جایگزین شدند. گروه آزمایشی 10 جلسه قصه درمانی را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل،مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها، از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون 2003 وتنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و کرایج  200 6  استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss 20 استفاده گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. مقادیر احتمال کمتر از 05/ 0 از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج داده های پژوهش نشان داد که قصه درمانی در افزایش تاب آوری کل ، شایستگی فردی، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی، پذیرش و تغییر در روابط، کنترل، تاثیرات معنوی موثر است 05/ p> 0 . همچنین، نتایج پژوهش بیانگر آن بود که قصه درمانی در افزایش تنظیم شناختی هیجانی  کل ، توجه مثبت مجدد، متمرکز بر برنامه ریزی،بازنگری و ارزیابی مجدد به صورت مثبت و در کاهش ابعادی چون خود را مقصر دانستن، نشخوار فکری، تحت نظر قرار دادن،فاجعه آمیز تلقی کردن و مقصر دانستن دیگران اثربخش بود  05/ p> 0

    نتیجه گیری

    براساس یافته های به دست آمده می توان گفت، قصه درمانی روش کارآمدی در بهبود تاب آوری و بهبود تنظیم شناختی هیجانی در دانش آموزان نابینا بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تنظیم شناختی هیجانی، دانش آموزان نابینا، قصه درمانی
  • عاطفه پارسا، علی زارعی*، سید حمید سجادی هزاوه، زهرا حاجی انزهایی صفحات 28-38
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر اوقات فراغت ورزشی بر سازگاری اجتماعی و تصویر بدنی دانش آموزان استثنایی کشور و ارایه مدل عملیاتی بود.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و همبستگی با استفاده از معادلات عملیاتی، از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوریاطلاعات میدانی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر و پسر استثنایی کشور در 6 گروه با آسیبشنوایی، آسیب بینایی، معلول جسمی-حرکتی، چندمعلولیتی، کم توان ذهنی، و اختلال طیف اتیسم که در سال تحصیلی-1399 1398 در مقطع متوسطه دوم مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داد. نمونه آماری پژوهش که با استفاده از جدولمورگان محاسبه و نحوه انتخاب آن به صورت تصادفی ساده بود، شامل 367 نفر شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش،پرسشنامه های اوقات فراغت ورزشی زمانی) 1397 (، تصویر بدنی) MBSRQ (کش و پروزینسکی) 1990 (و سازگاری اجتماعیبل) 1961 (بود. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و جهت آزمون مدل از معادلات عملیاتی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس، رابطه خطی بین اوقات فراغت ورزشی با سازگاری اجتماعی و تصویر بدنی را تایید کردو نتایج آزمون مدل عملیاتی نشان داد که در آزمودنی های هر 6 گروه، اثر اوقات فراغت ورزشی بر تصویر بدنی و درآزمودنی های چند معلولیتی و اختلال طیف اتیسم، اثر اوقات فراغت ورزشی بر سازگاری اجتماعی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    بر این اساس، طراحی و برنامه ریزی مناسب در جهت پر کردن اوقات فراغت ورزشی دانش آموزان استثناییجهت بهبود اجتماعی شدن آنها و تصویر بدنی مثبت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت ورزشی، تصویر بدنی، دانش آموزان استثنائی، سازگاری اجتماعی
  • عباسعلی حسین خانزاده*، دلناز کمالی پور، ایرج شاکری نیا صفحات 39-48
    هدف

    لکنت زبان به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روانی کلام می تواند زمینه ساز بروز پیامدهای منفی بسیاری برایفرد و خانواده شود و مشکلات روان شناختی، رفتاری و اجتماعی را به وجود بیاورد؛ بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع پژوهش حاضر با هدف مقایسه جو عاطفی خانواده، رابطه والد-کودک و انعطاف پذیری و انسجام خانواده در والدینکودکان با و بدون لکنت زبان انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش علی مقایسه ای-پس رویدادی استفاده شد و جامعه آماری آن والدین کودکان 8 تا 12سال دختر و پسر با و بدون لکنت زبان شهر رشت در سال 1399 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 60 نفر از هر دو گروه والدیندر دامنه سنی 30 تا 50 سال بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا 2011 و مقیاس ارزیابی انعطاف پذیری و انسجام خانواده اولسون و همکاران 1986 بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر وجود تفاوت معنادار بین دو گروه والدین دارای کودک با و بدون لکنت زبان در متغیرهای رابطه والد- کودک، انعطاف پذیری و انسجام خانواده بود 001 / .p > 0

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد لکنت زبان می تواند بر شرایط خانوادگی، کارکردهای خانواده و رابطه کودک با والدین و دیگراعضا اثرات منفی گذاشته و همچنین خانواده نیز می تواند در کاهش یا افزایش لکنت زبان کودک موثر باشد؛ بنابراین، وجودیک محیط غنی، آرام و رابطه متقابل درست و همچنین لزوم آموزش به خانواده بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری و انسجام خانواده، رابطه والد-کودک، لکنت زبان
  • گیتا موللی*، زهرا صادق اکمل، فیروزه ساجدی، غلامرضا قائد امینی هارونی صفحات 49-58
    زمینه و هدف

    کودکان کم شنوا به دلیل محدودیت های ارتباطی بیش از همتایان شنوای خود در مهارت های اجتماعیدچار شکست می شوند که این امر، به نوبه خود می تواند مهارت های اجتماعی کودک را در آینده به شدت متاثر کند. با نظربه اهمیت این موضوع و نیاز به چنین برنامه هایی در مداخلات زود هنگام این کودکان، هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیربرنامه مداخله زود هنگام هیجانی-اجتماعی بر رشد اجتماعی کودکان دچار کم شنوای پایین تر از 3 سال بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل، 16 کودک کم شنوا ازمرکز گفتار درمانی آترا کرج به روش هدفمند و با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه رشد اجتماعی وایلند بود. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس و در نسخه 20 نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، برنامه مداخله هیجانی- اجتماعی اثر معناداری بر رشد اجتماعی کودکان کم شنوا داشت  0001 / p >0  و موجب ارتقای وضعیت رشد اجتماعی کودکان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مداخله زود هنگام هیجانی-اجتماعی می تواند موجب بهبود رشد اجتماعی این کودکانشود. با توجه به اهمیت نقش مهارت های اجتماعی در زندگی، توصیه می شود در بسته ی مداخله های زودهنگام اینکودکان، برنامه هایی با هدف بهبود وضعیت هیجانی-اجتماعی آنان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: کم شنوا، مداخله زود هنگام، مداخله هیجانی-اجتماعی، مهارت های اجتماعی
  • محمدرضا متقی نیا* صفحات 59-74

    ردیابی چشم، فناوری اندازه گیری حرکات چشم، هنگام نگاه کردن به نقطه موردنظر است. در فرآیند ردیابی چشم، مدتزمان نگاه به یک موقعیت خاص، توالی مشاهدات و نیز نقاط مورد توجه، پردازش می شوند و حرکات چشم با عناوینیمانند؛ تثبیت، پرش و... مشخص می گردند. اطلاعات مربوط به چگونگی حرکات چشم در یک لحظه ی خاص، کاربردهایبالقوه ی بسیاری در زمینه ی آموزش و پرورش کودکان با نیازهای ویژه دارد. پژوهش حاضر با مرور مقالات مربوط به حوزه یردیابی چشم، به این کاربردها پرداخته است. نتایج، گویای آن است که از فناوری ردیابی چشم می توان برای غربالگریبه هنگام نارساخوانی و اختلال طیف اتیسم و نیز تشخیص دقیق اختلال نارسایی توجه همراه با بیش فعالی استفاده کرد.همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که شناخت توانمندی های دیداری کودکان با نیازهای ویژه ی ذهنی، بهبودگفتارخوانی کودکان آسیب دیده ی شنوایی، تقویت توانایی های ارتباطی کودکان چند معلولیتی و بهبود بازداری شناختی کودکانبا اختلال نارسایی توجه همراه با بیش فعالی به کمک این فناوری امکان پذیر است. یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده یآن است که فناوری ردیابی چشم، نه تنها برای تشخیص به هنگام بعضی از اختلالات شناختی مناسب است بلکه از اینفناوری می توان برای توان بخشی دانش آموزان آسیب دیده نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تشخیص، توان بخشی، حرکات چشم، ردیابی چشم، کودک با نیازهای ویژه
  • فاطمه درفشی، اشکان ناصح*، سجاد رضائی صفحات 75-82
    زمینه و هدف

    زندگی در کنار کودک با نیازهای ویژه، چالش های منحصربه فردی دارد و ممکن است بر سلامت روان همشیر کودک تاثیر بگذارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی نیمرخ روان شناختی کودکان دارای همشیر با و بدون اختلالطیف اتیسم و نشانگان دان بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این پژوهش تمامی کودکان 6 تا 12 ساله دارای همشیربا و بدون اختلال طیف اتیسم و یا نشانگان دان در شهر رشت در سال 1399 بود. حجم نمونه در کل معادل 55 نفربه دست آمد  15 نفر در هر یک از گروه های دارای همشیر با اختلال طیف اتیسم و یا نشانگان دان و 25 نفر در گروه غیردارای همشیر با اختلال طیف اتیسم و یا نشانگان دان . گروه های اول و دوم به روش هدفمند و گروه سوم به روش دردسترس انتخاب شدند. فهرست وارسی اختلالات رفتاری کودکان آخنبا خ و ایلدبروک، 1983  توسط مادران تکمیل شد.داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت بین 3 گروه از نظر متغیرهای گوشه گیری / افسردگی، اضطراب / افسردگی و رفتارپرخاشگرانه معنادار است 05 / p>0. یافته ها در رابطه با هر 3 زیرمقیاس چنین بود که کودکان دارای همشیر با نشانگاندان نمرات بالاتری نسبت به کودکان دارای همشیر بهنجار به دست آوردند  05 / p>0  . همچنین کودکان دارای همشیربا اختلال طیف اتیسم در زیرمقیاس اضطراب / افسردگی نمرات بالاتری نسبت به کودکان دارای همشیر بهنجار به دست آوردند.  05 / p>0

    نتیجه گیری

    همشیرهای افراد با اختلالات عصبی-تحولی در معرض آسیب های روانی قرار دارند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، نشانگان دان، همشیر
  • قربان همتی علمدارلو*، علیضامن مولایی آرپناهی، سهیلا میرغفاری صفحات 83-89
    زمینه

    شیوع ویروس کرونا یا همان بیماری کووید 19 در سال 2019 ، افراد بسیاری را تحت تاثیر قرار داده است و اطلاعاتکافی برای کمک به افراد مختلف در مقابل این بیماری وجود ندارد. تاثیر این ویروس در افراد مختلف متفاوت است و برخی افراد در برابر آن آسیب پذیری بالاتری دارند. از جمله این افراد می توان به افراد با ناتوانی اشاره کرد، زیرا دارای مشکلات اساسی در سلامتی هستند. به همین دلیل ضروری است که مشکلات، چالش ها و راهکارهای مراقبت از این افراد در برابراین بیماری مورد بررسی قرار گیرد تا اطلاعات ضروری برای مراقبت از آنها در اختیار والدین، مراقبان، مربیان و معلمان شان قرار گیرد. در مقاله حاضر که از نوع توصیفی و مروری است پس از بیان مقدمه ای کوتاه، دلایل خطر بالای این بیماری برایافراد با ناتوانی، مشکلات و چالش های افراد با ناتوانی در زمان شیوع ویروس کرونا و مشکلات خانواده های دارای فرد باناتوانی بیان می شود و در ادامه، راهبردهای کاهش خطر ابتلا به ویروس کرونا و راهبردهای مراقبت از افراد با ناتوانی درزمان شیوع بیماری ارایه می شود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی با توجه به عدم اطمینان و نبودن روش های مطمین برای درمان کووید 19 برای رفع نیازهای افرادبا ناتوانی در زمان شیوع ویروس کرونا اقداماتی از قبیل استفاده از آموزش عمومی و رایگان توسط معلمان و مربیان به صورتمجازی، دسترسی به بیمه های درمانی مناسب برای این افراد در این شرایط، حمایت های مالی و مشاوره روان شناختی برایاین افراد و خانواده های شان و گسترش زیر ساخت های فناوری و ابزار ارتباطی بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: افراد با ناتوانی، پیشگیری، مراقبت، ویروس کرونا
|
  • Naimeh Mostafaei Paydar, Soghand Ghasemzadeh*, Aliakbar Arjmandnia, Shirin Mojaver, Atefeh Mohammadi Feizabadi Pages 9-27
    Background and Purpose

    To deal with the problems caused by visual impairments such as stress,frustration and other psychological problems and social and individual adjustment, cognitive emotionregulation is needed.Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectivness of storytherapy training on the cognitive emotion regulation of blind students.

    Method

    This research was a quasi-experimental method with pre-test and post-test with experimentaland control groups. The statistical population of the present study included blind students of the blindschool in Tehran in 2019-2020 Thirty eligible individuals were selected by purposive sampling method andrandomly assigned to the control group (n = 15) and the experimental group (n = 15). The experimentalgroup received 10 sessions of story therapy as a group and the control group did not receive any intervention.In this study, the Connor and Davidson Resilience Scale (2003) and the Garnfsky & Craig (2006) cognitiveemotion regulation were used to collect data. SPSS 20 software was used to analyze the data. Multivariateanalysis of covariance was used to analyze the research data. Probability values less than 0.05 wereconsidered statistically significant.

    Results

    The results of research data showed that story therapy is effective in increasing resiliency (total),individual competence, trust in individual instincts and tolerance of negative emotions, acceptance andchange in relationships, control, spiritual effects (p <0.05). Also, the results of the study showed that storytherapy in reducing self-blame, rumination, monitoring,catastrophizing and blaming others and in increasingcognitive emotion regulation (total) positive re-attention, focused on planning, review and reassessmentwas positively effective (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that story therapy is an effective method in improvingresiliency and in improving cognitive emotion on blind students.

    Keywords: Therapeutic storytelling, Cognitive Emotion Regulation, Resiliency, Blind students
  • Atefeh Parsa, Ali Zarei*, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, Zahra Haji Anzehaei Pages 28-38
    Background & Purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of sports leisure timeon social adjustment and body image of exceptional students in IRAN and to present an operational model.

    Method

    The study method of this research was descriptive and correlational using operational equations,in terms of applied purpose, in terms of collecting field information. The statistical population of this studyconsists of all exceptional male and female students in the country in 6 groups of disabilities (with hearingimpairment, visual impairment, physical and motor disabilities, multiple disabilities, mental retardation,autism) in secondary school. There were 8500 students (3300 girls and 5200 boys) in the country in theacademic year 1399-1399 (Exceptional Education Organization) and the statistical sample size was 367people which were calculated using Morgan table and how to select it, as It was a simple coincidence. Theinstruments used in this study were time sports leisure questionnaire (1397), body image (MBSRQ) Cashand Prozinsky (1990) and social adjustment (Bell) Bell (1961). Analysis of variance was used to analyze thedata and operational equations were used to test the model.

    Results

    The results of analysis of variance confirmed the linear relationship between sports leisure withsocial adjustment and body image and the results of the operational model test showed that in the subjectsof all six groups, the effect of sports leisure on body image and in subjects with multiple disabilities andAutism is a significant effect of social leisure time on social adjustment.

    Conclusion

    Accordingly, appropriate design and planning to fill the sports leisure time of exceptionalstudents is recommended to improve the socialization of people and a positive body image.

    Keywords: Body image, exceptional students, social adjustment, sports leisure
  • Abbasali Hosseinkhanzadeh*, Delnaz Kmalipur, Iraje Shakerinia Pages 39-48
    Background & Purpose

    Stuttering, as one of the most common speech fluency disorder, can lead tomany negative consequences for the individual and the family and cause psychological, behavioral andsocial problems. Therefore, considering the importance of this issue, the present study was conducted withthe aim of comparing the emotional atmosphere of the family, parent-child relationship, and flexibility andcohesion of family in parents of children with and without stuttering.

    Materials and Methods

    This was a causal-comparative study. The statistical population included theparents of children (male and female) aged 8 to 12 years with and without stuttering in Rasht, in 2020.The study sample consisted of 60 people from both groups of parents with the age range of 30 to 50 yearswho were selected by convenience sampling. The instruments used included the Pianta Child-ParentRelationship scale (CPRS) (Driscoll and Pianta, 2011), and the Cohesion Assessment Scale (Olson et al,1986). Data were analyzed using the independent t-test and the multivariate analysis of variance.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the two groups of parentswith children with and without stuttering in the variables of child-parent relationship, and flexibility andfamily cohesion (p <0.001).

    Conclusion

    The results showed that stuttering can have negative effects on family conditions, familyfunctions and the child’s relationship with parents and other members of the family, and the family canalso help reduce or increase the child’s stuttering; therefore, having a rich, calm environment and properinteraction, as well as educating the family is very important.

    Keywords: Flexibility, family cohesion, parents-children relationship, stuttering
  • Guita Movallail*, Zahra Sadegh Akmal, Firouzeh Sajedi, Qolamreza Qaed Amini Pages 49-58
    Background and Purpose

    Children with hearing loss are more likely to fail in social skills due tocommunication limitations than their hearing counterparts, which in turn can severely affect a child’ssocial skills in the future. Given the importance of this issue and the need for such programs in timelyinterventions of these children, the purpose of this study was to determine the effect of timely emotionalsocialintervention program on social development of children with hearing loss less than three years.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study with a pre-test and post-test design witha control group, 16 children with hearing loss were selected from Atra Speech Therapy Center in Karajusing existing methods and considering entry and exit criteria. The instrument used was the Wilde SocialDevelopment Questionnaire. The obtained data were analyzed using analysis of covariance in SPSSsoftware version 20.

    Results

    The results of covariance analysis showed that socio-emotional intervention had a significanteffect on the social development of hearing loss children (p<0.0001) .the intervention improved thechildren’s social development in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

    It seems that a socio-emotional intervention program can improve the social developmentof hearing loss children. It is recommended that social skill programs in the early interventional programscould improve the social skills of children with hearing loss in the early years.

    Keywords: Early intervention, hearing loss, social-emotional intervention, social skills
  • MohammadReza Mottaghinia* Pages 59-74

    Eye tracking is a technology for measuring eye movements when looking at a point. The length of time tolook at a particular situation, the sequence of observations, as well as points of attention are processedin the process of eye tracking and eye movements are identified by topics such as fixation, saccade, etc.Information about how the eyes move at a special moment has many potential applications in educatingchildren with special needs. The present study has reviewed these applications by reviewing articlesrelated to the field of eye tracking. The results indicate that eye tracking technology can be used to screenfor dyslexia and autism spectrum disorder as well as to accurately diagnose Attention Deficit HyperactivityDisorder. The results of the present study also show that it is possible to recognize the visual abilities ofchildren with special mental needs, improve the speech reading of hearing impaired children, strengthen thecommunication abilities of children with multiple disabilities and improve cognitive inhibition of children withattention deficit hyperactivity disorder by this technology. The findings of the present study indicate that eyetracking technology not only suitable for early diagnosis of some cognitive disorders but also this technologycan be used to rehabilitate these affected students.

    Keywords: Child with special needs, diagnosis, eye movements, eye tracking, rehabilitation
  • Fate Derafshi, Ashkan Naseh*, Sajjad Rezaei Pages 75-82
    Background and Purpose

    Living with a child with special needs has unique challenges and may affectthe mental health of the siblings. The aim of this study was to compare the psychological profile of childrenwith siblings with and without autism spectrum disorder and Down syndrome.

    Method

    The design of the present study was casual-comparative. The population of this study consistedof all the children aged six to twelve with siblings with and without autism spectrum disorder or Downsyndrome in Rasht in 2020. The sample size was 55 people (15 in each of the groups with siblings withneurodevelopmental disorder and 25 in the control group). The first and second group by purposivesampling method and the third group was selected by convenience sampling. The Checklist for BehavioralDisorders in Children (Achenbach and Ildbrook, 1983) was completed by the child’s mother. Data wereanalyzed using analysis of variance.

    Results

    The results showed that the difference between the three groups was significant in terms ofwithdraw / depression, anxiety / depression and aggressive behavior. The findings in relation to all threesubscales were such that children with siblings with Down syndrome scored higher than children withnormal siblings (p<0.05). Also, children with siblings with autism spectrum disorder scored higher on theAnxiety / Depression subscale than children with normal siblings (p<0.05).

    Conclusion

    Siblings of people with neurodevelopmental disorders are at risk for psychological problems.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Down syndrome, siblings
  • Ghorban Hemati Alamdarloo*, Alizaman Molaei Arpanahi, Soheila Mirghafari Pages 83-89
    Background & Purpose

    The prevalence of coronavirus (Covid 19) in 2019 has affected many peopleand there is not enough information to help different people against this disease. The effect of this virusvaries from person to person, and some people are highly vulnerable to this disease. These include peoplewith disabilities, because they have major health problems. For this reason, it is necessary to examine theproblems, challenges and strategies to care for these people in order to provide the necessary informationabout caring of them for their parents, carers, educators and teachers. In this descriptive and review article,after a brief introduction, the reasons for the high risk of this disease for people with disabilities, the problemsand challenges of people with disabilities during the pandemic of coronavirus and the problems of familiesof people with disabilities are explained. Moreover, strategies for reducing the risk of coronavirus and carestrategies for people with disabilities are presented at the time of pandemic of coronavirus.

    Conclusion

    In general, due to the uncertainty and lack of reliable methods for treating Covid 19 to meetthe needs of people with disabilities during the pandemic of Coronavirus, measures such as the use offree public education by teachers and educators virtually, access to appropriate health insurance in thesecircumstances, financial support and psychological counseling for these individuals and their families, andthe development of technology infrastructure and communication tools are essential.

    Keywords: Care, pandemic of coronavirus, people with disabilities, prevention