فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 92 (زمستان 1400)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 92 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا ضرغامی*، مصطفی جعفری، سعید ایزدخواه صفحات 7-34

    بدیهی است دانشجویانی که سطوح بالایی از مهارت‏های مورد نیاز بازار کار را در خود پرورش داده ‏اند، با استقبال کارفرمایان برای همراهی در سازمان‏ها روبه‏ رو هستند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهارت‏های مورد نیاز دانش ‏آموختگان مهندسی صنایع جهت ورود به عرصه‏ کسب ‏وکار و سپس رتبه ‏بندی سه دانشگاه علم و صنعت ایران، امیرکبیر و خواجه نصیرالدین طوسی، از لحاظ میزان همخوانی مدل فکری اساتید دانشکده صنایع با مدل ذهنی دانش ‏آموختگان شاغل در بازار کار است. با مطالعه منابع کتابخانه‏ای و مصاحبه با خبرگان اعم از اساتید دانشگاه و دانش ‏آموختگان شاغل در بازار کار، فهرستی از مهارت‏های مورد نیاز دانش ‏آموختگان مهندسی صنایع جهت ورود به بازار کار، شناسایی و در قالب یک مدل ارایه می‏شود. در مرحله بعد با استفاده از روش معادلات ساختاری، به اعتبارسنجی مدل پرداخته شده و در نهایت به رتبه ‏بندی دانشکده ‏های مورد مطالعه پرداخته می‏شود. نتایج پژوهش نشان داد که مدل ذهنی اساتید با آنچه نیاز واقعی بازار کار است، همخوانی چندانی ندارد. در این بین هر چند شکاف محسوسی بین انطباق نیازهای مهارتی بازار کار و مدل ذهنی اساتید در هر سه  دانشکده مطالعه‏ شده وجود دارد ولیکن بالاترین امتیاز از لحاظ میزان همخوانی مدل ذهنی اساتید و دانش ‏آموختگان موفق شاغل در بازار کار، مربوط به دانشگاه علم و صنعت است. در پایان نیز راهکارهای عمومی و راهکارهای خاص هر دانشکده، جهت همخوانی هر چه بیشتر مهارت‏های مورد نیاز مهندسان صنایع در دانشگاه و محیط کسب‏ و کار ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مهارت‏های کسب‏وکار، اولویت‏ بندی مهارت‏ها، اساتید هیئت‏ علمی، دانش ‏آموختگان شاغل مهندسی صنایع
  • سحر امیرخانی، محبوبه تقی زاده* صفحات 35-54
    با گسترش فناوری و آموزش از راه دور، نیاز به اساتید متبحر در زمینه آموزش الکترونیکی افزایش یافته است. از آن جایی که مدیریت کلاس های برخط با کلاس های سنتی متفاوت بوده و مهارت های خاص خود را می طلبد، در پژوهش حاضر تلاش شد راهبرد ها و راهکارهای مختلف برای مدیریت چالش های کلاس های برخط از دیدگاه اساتید مهندسی و علوم پایه بررسی شود. شرکت کنندگان در این پژوهش 38 تن از اساتید دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته های مهندسی و علوم پایه بودند. ابزار پژوهش، پرسش نامه مدیریت کلاس های برخط بود که توسط محققین تهیه شد. تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از آن بود که اکثریت اساتید از هر دو گروه، تمایل به حل مشکلات و مسایل کلاس های برخط داشته و روش های تعاملی را ترجیح می دادند. راهبرد های ارتباطی و دانشجو محور، توجه به نیازها و علایق دانشجویان و تشویق و ترغیب آنها بالاترین میزان فراوانی را در میان راهبرد های مطرح شده داشت.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، اساتید مهندسی، اساتید علوم پایه، مدیریت کلاس برخط
  • حمیده پاک مهر* صفحات 55-70
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و اعتبار یابی مقیاس اخلاق پژوهش در دانشجویان تحصیلات تکمیلی مهندسی صورت پذیرفت. روش پژوهش، توصیفی_ پیمایشی و جامعه آماری شامل تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های فنی_مهندسی دانشگاه های دولتی تهران، هرمزگان، فردوسی مشهد و گیلان در نیمسال اول سال تحصیلی 1399-1400 بود. با توجه به گستردگی جامعه آماری و ماهیت پژوهش، نمونه ای به حجم 402 نفر در پژوهش شرکت و مقیاس اخلاق پژوهش سیلور (1997) را به صورت الکترونیکی تکمیل نمودند. تحلیل آماری داده ها با نرم افزارهای Spss24 و Lisrel8.5 انجام شد. روایی مقیاس اخلاق پژوهش از دو جنبه محتوایی و سازه مورد قرار گرفت و شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی تاییدی از برازش قابل قبولی برخوردار می باشد (2843/52 =χ2، 09/0 =RSMEA، 92/0=RFI، 74/0=GFI، 96/0=CFI). در فرایند بررسی اعتبار نیز از روش همسانی درونی و همبستگی هر خرده مقیاس با نمره کل استفاده شد. جهت احراز همسانی درونی، ضرایب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 95/0 و برای چهار خرده مقیاس صداقت شخصی، روش شناسی، تحلیل داده و انتشار به ترتیب 84/0، 74/0، 76/0 و 90/0 به دست آمد. همچنین، ماتریس ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس ها با نمره کل اخلاق پژوهش حاکی از روابط درونی قوی و همبستگی مثبت معنادار بود (P< 0/001).
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، دانشجویان مهندسی، رواسازی، اعتباریابی، هنجاریابی
  • مجید دارابی* صفحات 71-106
    یکی از ماموریت های مهم دانشگاه ها انجام آموزش است و مهم ترین عامل تحقق این ماموریت، هییت علمی است. برای بهبود وضعیت آموزشی اعضای هییت علمی، عواملی چند دخیل هستند. هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های موثر بر این موضوع بر اساس روش فراترکیب است. یافته های پژوهش نشان می دهند که این مولفه ها در ابعاد 1- صلاحیت ارتباطی و اجتماعی (توان و مهارت ارتباطی، احترام و گشاده رویی، در دسترس بودن، زمینه سازی مشارکت دانشجویان و شاگردپروری) 2- صلاحیت تخصصی (اشراف و تسلط بر موضوع (توانایی علمی)، دانش پژوهی و جستجوگری علمی، منبع شناسی تخصصی، تعامل با دانشجوها و تعهد به دوره و رشته) 3- صلاحیت ها و شایستگی های حرفه ای (مهارت ارایه، طراحی و سازماندهی، مدیریت و رهبری محیط آموزشی، مهارت ارزشیابی و تسهیل یادگیری و تفکر در دانشجوها 4- صلاحیت فردی/ شخصیتی ویژگی های شخصیتی متناسب، علاقه مندی به تدریس و آموزش، رعایت اصول ارزشی و هنجارهای اخلاقی، دینی، فرهنگی، قانون مداری، تجربه و سابقه تدریس، کسب رضایت مندی دانشجویان، مسیولیت پذیری در تدریس، مدیریت زمان، مدیریت تفاوت ها و اختلالات و ویژگی های جمعیت شناختی و 5- شرایط محیطی و مدیریتی (فضا، دانشجو، امکانات و تجهیزات و حمایت مدیریتی) طبقه بندی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت، اعضای هیئت علمی، فراترکیب
  • کاظم مندگاری*، ضحی ندیمی، زهره تفضلی صفحات 107-130
    رشته معماری همواره با مسئله انسجام مواجه بوده است. با تعمق در این مسئله می توان آن را در معنای انسجام معرفت های متکثر در رشته معماری و همچنین انسجام معرفت های نظری در موقعیت عمل شرح داد. این معضل کهن، خود را در برنامه ریزی درسی رشته معماری و همچنین در کارگاه های طراحی نشان می دهد. از طرفی دانش رتوریک در طول تاریخ به مثابه هنر تالیف شناخته شده است. در این پژوهش، با رجوع به رتوریک و اتخاذ چهارچوب نظری موقعیت رتوریکال، سعی شده است به روش استدلال منطقی_ روایی طرح موقعیت رتوریکال برای خوانش موقعیت های آموزش و طراحی معماری، نشان داده شود. با اتکا به مدل موقعیت رتوریکال، مسئله انسجام در معماری را می توان بازاندیشی کرد. بر مبنای این بازاندیشی، می توان گفت حل مسئله انسجام، در واقع از طریق فهم درست معنای عمل و در پی آن فهم دقیق رابطه میان نظر و عمل ممکن می شود. همچنین تعمق در موقعیت رتوریکال نشان می دهد که تالیف، در دیالکتیک نظر و عمل (در موقعیت عمل) و در وجود انسان تحقق می یابد. با فهم این مطلب، مفروضات حاکم بر نظام آموزش معماری اصلاح شده است و راهکارهایی عملی نظیر محوریت یافتن کارگاه های طراحی و اهمیت تربیت جامع معمار ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، رتوریک، آرشیتکتونیک، انسجام نظر و عمل
  • عزیزه پاشایی یوسف کندی*، محمد حسنی صفحات 131-152
    رهبری در آموزش عالی نقشی اساسی در بهبود، توسعه و پایداری نهادی دارد و مدیران گروه ها از طریق رهبری آموزشی اعضای هییت علمی را حول فرهنگ سازمانی منسجم و یکپارچه گرد هم آورده و اهداف و دورنمای گروه را برای آنان ترسیم می نمایند. براین اساس، هدف پژوهش حاضر توصیف تجربه زیسته مدیران گروه ها از فرایند رهبری آموزشی است. تجربه زیسته، همان درک و فهم مستقیم و بی واسطه از تجربیات در حیات عادی و روزمره است که بدون توسل به مفهوم سازی حاصل می شود. مطالعه حاضر به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی و جامعه آماری مورد مطالعه کلیه مدیران گروه دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ارومیه به تعداد 10 نفر است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پروتکل مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده گردید و کدگذاری متن مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA 18 انجام شد. یافته ها در 6 مضمون ارزیابی تجربه مدیریت گروه، مسایل و چالش های مدیریت گروه، ملزومات مدیریت گروه، تعاملات در گروه، سبک رهبری گروه و دیدگاه نسبت به پست ریاست دسته بندی شد. بر این اساس، مسایل ساختاری یکی از چالش های اساسی این تجارب است که با تجدیدنظر در وظایف و اختیارات، حمایت و پشتیبانی و اعمال شیوه صحیح انتخاب و آموزش مدیران گروه می توان از تنش و فشار کاری آنان کاست.
    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، مدیران گروه، تجربه زیسته، پدیدارشناسی
|
  • Hamidreza Zarghami *, Mostafa Jafari, Saeed Izadkhah Pages 7-34

    It is obvious that students who have developed high levels of skills required by the labor market are welcomed by employers to accompany them in their organizations. The goal of this research; Identifying the skills required by industrial engineering graduates to enter the field of business and then ranking the three universities, Iran University of Science & Technology, Amirkabir and Khajeh Nasir al-Din Tusi. Comparison will be made in terms of the degree of compatibility of the intellectual model of the faculty of industry with the mental model of graduates working in the labor market. By studying library resources and interviewing experts, including university professors and graduates working in the labor market, a list of skills required by industrial engineering graduates to enter the labor market is identified and presented in the form of a model. In the next step, the model is validated using the structural equation method, and finally, the studied faculties are ranked. The results showed that the mental model of professors does not correspond to what is the real need of the labor market. In the meantime, although there is a significant gap between the adaptations of the skills needs of the labor market and the mental model of professors in all three faculties, the highest score in terms of compatibility of mental model of professors and successful graduates working in the labor market, is related to the Iran University of Science and Technology. Finally, general and specific solutions of each faculty are presented to match the skills required by industrial engineers in the university and the business environment.

    Keywords: Business skills, skills prioritization, faculty professors, Industrial engineering, Graduate students
  • Sahar Amirkhani, Mahboubeh Taghizadeh * Pages 35-54
    With the exponential growth in technology and distance education, the need for skilled and qualified instructors in the field of e-learning has increased. Since classroom management in online environments is different from that of traditional classrooms, requiring special skills and strategies. The present study examined different strategies for managing challenges of online classroom from the perspectives of engineering and basic sciences instructors. Participants of this study were 38 faculty members of Iran University of Science and Technology in the fields of engineering and basic sciences. The instrument was a questionnaire on online classroom management with 17 challenging situations developed by the researchers. Data analysis showed that the majority of instructors from both groups tended to solve problems and issues of online classes and preferred interactive strategies. Communicative and student-centered strategies, paying attention to the needs and interests of students, and encouraging them received the highest frequency among the proposed strategies.
    Keywords: online teaching, Faculty Members, basic sciences instructors, online classroom management
  • Hamideh Pakmehr * Pages 55-70
    The aim of this study was to investigate and validate research ethics in engineering graduate students.  The research method was descriptive-survey and the statistical population included all postgraduate students of technical-engineering fields at government universities of Tehran, Hormozgan, Ferdowsi and Gilan in the first semester of the academic year 2020-2021. Due to the size of the statistical population and the nature of the research, a sample of 402 people participated in the research and completed the Sailor Research Ethics Scales (1997) electronically. Statistical analysis of data was performed with SPSS 24 and Lisrel 8.5 software. The validity of the research ethics scale was examined from both content and structure aspects and the fit indices of confirmatory factor analysis showed that the confirmation model has an acceptable fit (χ2 = 52.2843, RSMEA = 0.09, RFI = 0.92, GFI = 0.74, CFI = 0.96). The reliability process was used the internal consistency method and the correlation of each subscale with the total score. Cronbach’s alpha coefficients for internal consistency, were 0.95 for the whole scale and 0.84, 0.74, 0.76, 0.90 for the four personal integrity, methodology, data analysis and publication. Also, the matrix of correlation coefficients between the subscales with the total score of research ethics indicated strong internal relationships and a significant positive correlation (P <0.001). Finally, in order to compare the results of future research with the norm group in Iranian culture were reported the mean and standard deviation of the subscales of the research ethics scale.
    Keywords: Research Ethics, Engineering students, Validity, Reliability, standardization
  • Majid Darabi * Pages 71-106
    One of the significant missions of universities is to provide training and the most important factor in accomplishing this mission are the faculty members. There are several factors involved in improving the training status of faculty members. The purpose of this study is to identify the components affecting this issue based on A Meta-Synthesis Study method. Research findings show that these components are classified in the dimensions of: 1- Communication and social competence (communication skill, respect and openness, availability, student participation and apprenticeship), 2- Professional competence ( mastery of the subject (scientific ability), science research and scientific exploration, source ology, engage with students & commitment to the course and field), 3- Professional competencies (presentation, design & organization skills, educational environment management, evaluation skills & facilitate learning and thinking in students), 4- Individual / personality competence ( personality characteristics , interest to teaching and learning, pay attention to value principles, moral, religious & cultural norms, pay attention to the law, having teaching experience, obtaining student consent, responsibility in education, time management, manage differences , disorders & demographic characteristics), and, 5- Environmental and managerial conditions (space, student, facilities and equipment and managerial support).
    Keywords: Training, Quality, Faculty Members, Meta-Synthesis
  • Kazem Mondegari *, Zoha Nadimi, Zohre Fafazzoli Pages 107-130
    Architecture discipline has always faced the integration issue by contemplating on that, which can be explained in the sense of the integration of multiple knowledge in the field of architecture, as well as the integration of theoretical knowledge in the situation of practice. This old dilemma manifests itself in architectural curriculum planning as well as in design studios. On the other hand, “rhetoric” has been known throughout history as an architectonic art. Relying on the theory of rhetorical situation, which is an explanation of the position of the rotor in practice, the problem of integration in architecture can be reconsidered. Based on this reconsideration, it can be declared that the mechanism of integration in rhetorical situation is achieved in the dialectic of theory and practice (in practice situation) and in human self being. By understanding this, the assumptions governing the architectural education system are modified and practical solutions are suggested.
    Keywords: Architectural education, Rhetoric, Architectonic, integration, knowledge, practice
  • Azizeh Pashaie Yousef Kandi *, Mohammad Hassani Pages 131-152
    Leadership in higher education plays an essential role in improving, institutional development and sustainability, and department heads, through educational leadership, bring faculty members around a cohesive and integrated organizational culture and draw the group’s goals and vision for them. The purpose of this study is to describe the lived experience of department heads of the educational leadership process in the university. Lived experience is the direct and unmediated understanding of experiences in ordinary life that is achieved without resorting to conceptualization. The present study is a qualitative method of phenomenology and the statistical population studied is all the heads of the Department of Engineering and Technology of Urmia University, 10 people who were selected by purposive sampling. Data were collected using a semi-structured interview protocol. For data analysis, Colizzi method was used and the findings of the interview were coded using MAXQDA 18 software. The findings were evaluated and categorized in 6 themes: group management experience, group management issues and challenges, group management requirements, group interactions, group leadership style, and attitudes toward leadership. Accordingly, structural issues are one of the main challenges of these experiences that by reviewing the duties and powers, support and application and applying the correct method of selection and training of department heads can reduce their stress and pressure.
    Keywords: educational leadership, group managers, lived experience, Phenomenology