فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1401)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام گودرزی، آژنگ تاج دینی، شادمان پورموسی*، احمد جهان لتیباری، مهران روح نیا صفحات 1-16

    هدف از این پژوهش شناسایی انتظارات و ترجیحات مصرف کنندگان مبلمان منزل و اداری با استفاده از آزمون های ناپارامتری است. جامعه آماری این تحقیق مشتریان صنعت مبلمان چوبی منزل و اداری در شهر تهران بوده و روش نمونه گیری، طبقه بندی شده می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. شاخص های تاثیرگذار اولیه با مطالعه منابع موجود گزینش و مدل وان و همکاران، به عنوان مدل پایه در نظر گرفته شد. بعد از انجام مطالعات لازم، تنظیم پرسش نامه محقق ساخت و تحلیل عاملی داده ها، الگوی مفهومی تحقیق طراحی و با انجام یک تحقیق میدانی و تحلیل نتایج با استفاده از آزمون t- استودنت و آزمون فریدمن ارتباط بین ترجیحات مصرف کنندگان با 5 عامل و 17 زیرشاخص بررسی گردید. پایایی داده های به دست آمده با روش آلفای کرونباخ تایید شد. میانگین کلیه شاخص های مورد بررسی بر اساس نتایج آمار توصیفی در حد متوسط ارزیابی شدند. مقادیر کمینه و بیشینه و انحراف معیار، عدم وجود داده های پرت را نشان داد. با توجه به بزرگ تر بودن سطح معناداری برای آزمون کولموگراف از خطای 5%، متغیرها منطبق بر توزیع نرمال فرض شدند. نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین کلیه شاخص های تحقیق و ترجیحات مصرف کننده در مورد مبلمان منزل و اداری وجود دارد. بر اساس نتایج آزمون تی تک نمونه ای، مصرف کنندگان در خرید مبلمان چوبی منزل و اداری عوامل مسیولیت پذیری شرکت، ویژگی های محصول و فروشنده و عوامل داخلی را بیشتر از حد متوسط و عوامل ایمنی و ویژگی های زیست محیطی را عملا در حد متوسط ترجیح می دهند. ویژگی های فروشنده، عوامل داخلی، عوامل مسیولیت پذیری شرکت، ویژگی های محصول و عوامل ایمنی و ویژگی های زیست محیطی، به ترتیب اولویت بندی شاخص ها بر اساس آزمون فریدمن به دست آمد.

    کلیدواژگان: مصرف کننده، ترجیحات، خرید محصول، تصمیم گیری، آزمون های ناپارامتری
  • داود رسولی*، حسین یوسفی، مهدی مشکور صفحات 17-27

    در این بررسی اثر نانو اکسید روی به عنوان جاذب نور فرابنفش بر مقاومت به هوازدگی چندسازه چوب-پلی پروپیلن مطالعه شد. برای این منظور، چندسازه های چوب-پلی پروپیلن با افزودن 0، 1، 2 و 3 درصد نانو اکسید روی به کمک مخلوط کن داخلی و پرس آزمایشگاهی ساخته شدند. سپس آزمون هوازدگی شدت گرفته به مدت 1480 ساعت (در توالی های 0، 480، 960 و 1480 ساعت) روی آنها انجام شد. برای مطالعه شدت هوازدگی، از آزمون های مقاومت کششی، سختی، رنگ سنجی، تصاویر استریومیکروسکوپ و طیف سنجی FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد که هوازدگی موجب تخریب فیزیکی و شیمیایی سطح نمونه ها، تغییر رنگ و کاهش مقاومت های کششی و سختی شده است. وجود نانو اکسید روی در ساختار چندسازه توانست تا حدودی از افت مقاومت کششی و سختی نمونه ها و همچنین تخریب سطح آنها جلوگیری کند. درمجموع می توان گفت که استفاده از 2 درصد نانو اکسید روی عملکرد بهتری را در برابر هوازدگی نسبت به سایر مقادیر مورد استفاده در این تحقیق داشته است.

    کلیدواژگان: چندسازه چوب-پلی پروپیلن، هوازدگی، نانو اکسید روی
  • نگین قهرانی، نورالدین نظرنژاد*، امید رمضانی، قاسم اسدپور صفحات 28-37

    یکی از کاربردهای متداول سلولز، تولید خمیر حل شونده است که به میزان خلوص بالا نیاز دارد. برای تولید خمیر حل شونده، منابع سلولزی متفاوتی استفاده می شود. اخیرا به دلیل جنگل زدایی و کمبود زمین کشاورزی و مشکلات مربوط به کشت و زرع، استفاده از منابع سلولزی چوبی و غیرچوبی (پنبه) کاهش یافته است. درنتیجه الیاف بازیافتی، به عنوان یکی از منابع سلولزی مورد توجه قرار گرفته است. دی اکسید کلر به عنوان ماده رنگ بر کاملا گزینشی عمل می کند و افزایش فاکتور کاپا در حذف مقادیر لیگنین بسیار کارآمد است. در این پژوهش، خمیر حل شونده حاصل از الیاف بازیافتی طی پخت سودا و رنگ بری با دی اکسید کلر به دست آمد. سپس تاثیر تغییرات در فاکتور کاپای مرحله دوم رنگ بری با دی اکسیدکلر (D2) بر ترکیبات شیمیایی (هولوسلولز و لیگنین)، دسترس پذیری (ماندگاری آب)، درجه بسپارش، آلفاسلولز و درجه روشنی مورد بررسی قرار می گیرند. نتایج نشان داد که تخریب هولوسلولز شدید نبوده و دی اکسیدکلر منجر به آسیب سلولز و کاهش آلفاسلولز و همچنین کاهش درجه بسپارش نشد. حذف لیگنین به عنوان بخش آبگریز و باقی ماندن همی سلولزها به عنوان بخش آبدوست، افزایش دسترس پذیری و ماندگاری آب و کاهش درجه روشنی را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: خمیر حل شونده، فاکتور کاپا، دی اکسیدکلر، خلوص، الیاف بازیافتی
  • بهروز نیسیانی، مجید عزیزی، بهنام غلامپور، هادی غلامیان*، نعمت محبی صفحات 38-58
    یکی از مهمترین اهداف اقتصادی هر دولت یا نظام اقتصادی، حفظ وضعیت رقابتی در هر بازار است. رقابت در بازار درنهایت موجب بهبود رفاه مصرف کنندگان و عملکرد اقتصادی می شود. تجزیه وتحلیل بازار برای تصمیم گیری های مناسب توسط نهادهای مرتبط مستلزم شناخت ساختار آن است. برای قضاوت در مورد میزان رقابت و انحصار در هر بازار، اساسا از مفهوم تمرکز استفاده می شود. برای اندازه گیری میزان تمرکز بازار شاخص های مختلفی وجود دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان تمرکز بازار واردات مبلمان اتاق خواب ایران و نشان دادن تغییرات آن برای بازه زمانی سال های 1388 تا 1397 انجام شد. در این راستا، شاخص های نسبت تمرکز، هرفیندال - هیرشمن، هال- تایدمن، جامع تمرکز صنعتی و هانا-کی محاسبه گردید. بر اساس نتایج شاخص هرفیندال - هیرشمن، بازار واردات مبلمان اتاق خواب در این دوره غیررقابتی و از نوع انحصار بنگاه مسلط و در سال 1396 ساختار بازار از نوع انحصار چندجانبه سخت بوده است. بر اساس شاخص هال - تایدمن، ساختار بازار از نوع انحصار چند جانبه بود. مقادیر شاخص جامع تمرکز صنعتی نشان دهنده بازار انحصار چند جانبه می باشد. افزایش مقادیر شاخص هانا - کای از سال 1388 تا سال 1397 نشان دهنده کاهش انحصار بازار است. به طورکلی، نتایج به دست آمده حکایت از وجود انحصار چندجانبه در این بازار دارد. وضعیت این انحصار با توجه به شرایط اقتصادی - سیاسی کشور در دوره مذکور نوسان داشته است.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، درجه تمرکز، انحصار، رقابت، مبلمان اتاق خواب
  • محمد غفرانی، صمد حسین پور*، علیرضا عشوری صفحات 59-72
    در این پژوهش تاثیر نانو ذرات سیلیس و تیمار حرارتی گونه های چوبی راش، گردو و نویل برای بهبود مقاومت چسبندگی، زاویه تماس قطره و جذب آب شفاف پوشه لاک الکل مطالعه شد. برای همین منظور نمونه هایی با رطوبت 8 درصد و ابعاد 20×100× 200 میلی متر () از گونه های ذکرشده تهیه شد. نمونه های چوبی در دماهای متفاوت 160 و 180 درجه سلسیوس در داخل آون به مدت 3 ساعت تحت تیمار حرارتی قرار گرفتند. بعد از انجام تیمار، عملیات پرداخت سطح نمونه های چوبی به ترتیب با درجه سنباده های 120 و 180 انجام شد. برای پوشش دهی نمونه ها از شفاف پوشه لاک الکل حاوی 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد نانو ذرات سیلیس استفاده شد. نتایج نشان داد که تیمار حرارتی موجب افزایش زاویه تماس قطره و مقاومت چسبندگی پوشش شده و با افزایش دمای تیمار زاویه تماس قطره و مقاومت چسبندگی نیز افزایش می یابد. همچنین با افزودن نانو ذرات به پوشش زاویه تماس، مقاومت چسبندگی افزایش یافت و بیشترین زاویه تماس قطره در نمونه های تیمار حرارتی شده در دمای 180 درجه سلسیوس با پوشش حاوی 1 درصد نانو و کمترین زاویه تماس قطره نیز در نمونه های شاهد مشاهده شد. نمونه های چوبی گونه گردو تیمار شده در دمای 160 درجه سلسیوس و حاوی 1 درصد نانو پوشش بیشترین مقاومت چسبندگی را داشتند.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، نانوذرات سیلیس، لاک الکل، راش، گردو، نوئل
  • کبری دادمحمدی*، محسن محمدی آچاچلویی، محمدتقی جعفری صفحات 73-85

    این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر تیمار نانوالیاف سلولز بر تغییرات رنگی آثار کاغذی انجام شد. در این پژوهش دو نوع سوسپانسیون نانوالیاف سلولز با غلظت 1 درصد وزنی و درصد خشکی 4% با آب و همچنین اتانل تهیه شد. پس از تیماردهی، نمونه های آماده شده طبق استاندارد TAPPI T 544 sp-03  تحت پیرسازی حرارتی- رطوبتی قرار گرفتند و آزمون های رنگ سنجی، سنجش pH، طیف سنجیATR-FTIR  و میکروسکوپ SEM قبل و پس از پیرسازی انجام شد. بررسی طیف هایATR-FTIR  به دست آمده از نمونه ها، نشان داد که به کارگیری تیمار نانوالیاف سلولز باعث تخریب ساختار کاغذ نمی شود. پس از کاربرد دو نوع تیمار با نانوالیاف سلولز رنگ نمونه ها روشن تر شده است، اما پس از پیرسازی تسریعی میزان روشنی نمونه ها کاهش یافته است. تیره شدن رنگ نمونه ها به دلیل قرارگرفتن آنها در شرایط پیرسازی تسریعی ایجاد شده و تیمار نانوالیاف سلولز عامل تغییر رنگ نبوده است. pH نمونه ها پس از کاربرد هر دو نوع تیمار نانوالیاف سلولز افزایش پیدا کرد اما بعد از پیرسازی تسریعی، pH مقداری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: نانوالیاف سلولز، آثار کاغذی تاریخی، تغییر رنگ، رنگ سنجی، تیمار
  • محمدحامد شجاعی، امیرهومن حمصی*، محمد طلایی پور، اسماعیل قاسمی صفحات 86-98

    اخیرا استفاده از پرتوهای یونیزه کننده مانند اشعه گاما در پلیمرها به دلیل اصلاح خصوصیات آنها، توجه زیادی از محققان را به خود جلب کرده است. ازاین رو، در این تحقیق از پلی پروپیلن به عنوان ماتریس چندسازه و ماده سازگارکننده مالیک انیدرید (MAPP) و چوب صنوبر را به عنوان پرکننده تحت تابش اشعه گاما با دوزهای مختلف از 0 تا  kGy 75 قرار دادیم. قارچ پوسیدگی سفید (Trametes versicolor) و قارچ پوسیدگی قهوه ای (Gloeophyllum Trabeum) برای آزمودن پوسیدگی قارچی استفاده شد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی مزایای احتمالی تابش اشعه گاما برای بهبود برخی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی چندسازه ها و همچنین بررسی تخریب بیولوژیکی در اثر پوسیدگی قارچی آنها بود. نتایج نشان داد، تابش اشعه گاما خصوصیات فیزیکی و مکانیکی چندسازه را بهبود و دوام بیولوژیکی آنها را در برابر قارچ های پوسیدگی سفید و قهوه ای افزایش می دهد. همچنین یکنواختی میکروگراف های حاصل از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نشان داد که با تشعشعات گاما به چندسازه می توان شاهد بهبود تعامل بین الیاف پلیمر و چوب بود.

    کلیدواژگان: چند سازه، اشعه گاما، قارچ پوسیدیگی، تخریب بیولوژیکی
|
  • Elham Gudarzi, Ajang Tajdini, Shademan Pourmousa *, Ahmad Jahan Latibari, Mehran Roohnia Pages 1-16

    This study aims to identify the expectations and preferences of consumers of home and office furniture using nonparametric tests. The statistical population consists of customers of the home and office wood furniture industry in Tehran and a stratified sampling method was used in this study. Cochran formula was used to determine the sample size. To determine the effective indicators, the researcher studied the available resources and the Van et al.’s model as the basic model and conducted a factor analysis to design the conceptual model of the research. Using a field research, the student t-test and Friedman test, she examined the relationship between consumer preferences and 5 factors and 17 subindices.

    Results

    The reliability of the questionnaire was confirmed by the data obtained from 100 questionnaires using Cronbach's alpha. The results of descriptive statistics indicated that the mean of all the indices was at an average level. The minimum and maximum values and the standard deviation showed that there were no outliers. The results of inferential statistics in SPSS software indicated that as the significance level for Kolmogorov-Smirnov test was greater than 5%, all variables are assumed to be normally distributed. The results indicated a significant relationship between all indicators and consumer preferences regarding home and office furniture. The results of the one-sample t-test indicated that consumers consider corporate responsibility factors, product and vendor’s characteristics and internal factors above average while they consider environmental and safety factors at the average level in the purchase of home and office furniture. The results of the Friedman test indicated the priorities as follows: vendor’s characteristics, internal factors, corporate responsibility factors, product characteristics and safety and environmental characteristics.

    Keywords: Consumer, Preferences, Product purchase, decision making, nonparametric tests
  • Davood Rasouli *, Hossein Yousefi, Mahdi Mashkour Pages 17-27

    In this research, the effect of  using nano-zinc oxide (nano-ZnO) as a UV absorbent on the weathering resistance of wood- polypropylene composite was investigated. For this purpose, composite samples containing 0, 1, 2 and 3% nano-ZnO were manufactured using an internal mixer and a laboratory press. The prepared specimens were exposed to artificial weathering for 1480 hrs (in the periods of  0 ,480, 960 and 1480 hrs). The weathering degradation of specimens was monitored by tensile strength, hardness, colorimetry, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and, stereomicroscope tests. Results showed that weathering  caused color changes, tensile strength and hardness loss, physical and chemical degradation on the surface of the samples. The use of nano-ZnO partially prevented tensile strength and hardness loss of samples as well as their surface degradation.  In general, the use of 2% nano ZnO has been a better performance against weathering than other values.

    Keywords: Wood-PP composite, weathering, Nano-zinc oxide
  • Negin Ghahrani, Noraldin Nazrneghad *, Omid Ramezani, Ghasem Asadpour Pages 28-37

    One of the common applications of cellulose is dissolving pulp producing that requires high purity. Different cellulose sources are used to produce dissolving pulp. Due to Deforestation and lack of agricultural land and problems with cultivation, the use of wood and non-wood sources of cellulose is declining. Another source of cellulose is recycled pulp. Chlorine dioxide acts as a completely selective bleaching. Increasing kappa factors is very effective in removing lignin levels. In this research, dissolving pulp from recycled fibers is obtained during soda cooking and bleaching with chlorine dioxide. Then, the effect of changes in kappa factor of the second stage of chlorination on chemical composition (holocellulose and lignin), structural properties (degree of polymerization, alpha-cellulose and degree of brightness) and accessibility (water retention value) are investigated. The results showed that the degradation of holocellulose levels was not severe and did not cause cellulose damage and decreased alpha-cellulose levels as well as the degree of polymerization. The removal of lignin as a hydrophobic component and the presence of hemicellulose as a hydrophilic component increase accessibility (water retention) and decrease brightness degree.

    Keywords: Dissolving pulp, Kappa factor, Chlorine dioxide, Purity, recycled fibers
  • Behrouz Neyciyani, Majid Azizi, Behnam Gholampoor, Hadi Gholamiyan *, Nemat Mohebi Pages 38-58
    One of the most important economic goals of any state or economic system is to maintain a competitive position in every market. Competition in the market is ultimately improving the well - being of consumers and economic performance. Market analysis in order to resolve appropriate decisions by relevant agencies requires recognition of its structure. In order to judge the extent of competition and monopoly on each market, the concept of Concentration is primarily used. Different indicators are used to measure the market concentration. This study was conducted with the aim of assessing the market concentration of Iran bedroom furniture and showing changes for the period from 1388 to 1397. In this regard, indicators of market concentration such as Concentration ratio, Herfindahl-Hirschman, Hall-Tiedman, Comprehensive concentration index and Hana-Kay were calculated. According to the results of the Herfindahl-Hirschman index, the furniture import market in this period is uncompetitive and the kind of monopoly of the firm and in 1396 year the market structure of a multi - lateral monopoly. According to the Hall-Tiedman Index, the market structure was a multi - faceted monopoly. Comprehensive index values of industrial concentration show a multi - sided monopoly market. The increase in the values of the Hana-Kay index has reached from 1388 to 1397, indicating a decline in the monopoly of the market. In general, in this regard, indicators of market concentration such as, Concentration ratio, Herfindahl-Hirschman, Hall-Tiedman, Comprehensive concentration index and Hana-Kay were calculated. The results show the existence of an oligopoly on the market. Monopoly has fluctuated with regards to the countries political-economic conditions in the mentioned period.
    Keywords: Market Structure, Concentration Degree, Monopoly, Competition, Bedroom Furniture
  • Mohammad Ghofrani, Samad Hoseinpour *, Alireza Ashori Pages 59-72
    In this study, the effect of silica nanoparticles and heat treatment of beech (Fagus orientalis),walnut (Juglans regia) and spruce (Picea abies) wood species on adhesion strength, drop contact angle and water absorption of clear coating lacquer were studied. For this purpose, samples with 8% moisture and 200 × 100 × 20 mm were prepared. The wood samples were heat treated in oven at different temperatures of 160 and 180 °C for 3 hours. After finishing the treatment, the surface finish of the specimens was 120 and 180, respectively. Transparent lacquer folders containing 0, 0.5, 1 and 1.5% silica nanoparticles were used to cover the samples. The results showed that heat treatment increased the drop contact angle and the adhesion strength of the coating and increased the temperature of the drop contact angle treatment and the adhesion strength as well. Thermal treatment at 180 °C with coating containing 1% nano and lowest drop contact angle was observed in control samples. Wood samples treated with walnut at 160 ° C and containing 1% nano coating had the highest adhesion resistance. The water uptake of treated wood samples decreased compared to the untreated samples in all three species and this trend continued with the increase of nanoparticles in the coating so that the walnut control samples had the highest water uptake at 180 °C. and 1% nano coatings were the lowest water absorption in spruce.
    Keywords: heat treatment, silica nanoparticles, lacquer, beech, walnut, Spruce
  • Kobra Dadmohamadi *, Mohsen Mohammadi Achachluei, Mohammad Taghi Jafari Pages 73-85

    The aim of this study was to evaluate the effect of cellulose nanofiber treatment on discoloration of historical papers. In this study, two types of cellulose nanofiber suspensions with a concentration of 1% by weight with water and ethanol were prepared. After treatment, the prepared samples were subjected to moist-heat aging according to TAPPI T 544 sp-03 standard and colorimetric, pH, ATR-FTIR spectroscopy and SEM microscopy were performed before and after aging. Examination of ATR-FTIR spectra obtained from the samples showed that the application of cellulose nanofiber treatment does not cause damage to the paper structure. After application of two treatments with cellulose nanofibers, the color of the samples became brighter, but after accelerated aging, the brightness of the samples decreased.The darkening of the color of the samples was caused by their exposure to accelerated aging conditions and the treatment of cellulose nanofibers did not cause discoloration. The pH of the samples increased after application of both types of cellulose nanofiber treatments, but after accelerated aging, the pH decreased slightly.

    Keywords: Cellulose nanofibers, historical paper relics, discoloration, Colorimetry, Treatment
  • Mohammad Hamed Shojaie, Amir Hooman Hemmasi *, Mohammad Talaei Poor, Esmail Ghasemi Pages 86-98

    Utilization of ionizing rays like gamma-ray in polymers to correct their properties has attracted so much attention from researchers. Therefore, in this study, polypropylene as the composite matrix, maleic anhydride (MAPP) as the compatibilizer material, and poplar wood as the filler were placed under the radiation of gamma-ray with different doses from 0 to 75 kGy. The white rot fungi (Trametes versicolor) and, brown rot fungi (Gloeophyllum Trabeum) were used in fungal decay test. The main purpose of this study is to investigate the probable benefits of gamma-ray radiation for improvement of some of the composites physical and mechanical properties, and also, to investigate the biodegradation in fungal decay and thermal properties. The results indicates that radiation of gamma-ray improves the physical and mechanical properties of some structures, and the decay resistance of the WPCs against brown and white rot fungus according to their weight losses. The uniformity of the micrographs obtained from the scanning electron microscope (SEM) indicated that the interaction between the polymer and wood fibers.

    Keywords: Wood Polymer Composites, gamma radiation, Fungal decay, Biodegradation