فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال نهم شماره 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یعقوب فاطمی زردان*، مهدی محمودزاده، سید عارف موسوی، محمد فاطمی صفحات 7-51

    با توجه به اینکه طی سال های گذشته، کشور با نوسانات و شوک های شدیدی از جانب متغیرهای کلان اقتصادی مواجه بوده است، مطلوبیت خانوار دستخوش تغییراتی شده است. مطمینا بدون مطالعه و پژوهش اثرات این شوک ها بر مطلوبیت خانوار نمی توان راهکارهای مناسبی را در جهت کاهش پیامدهای نامطلوب آن ارایه داد. از این رو، این پژوهش در مرحله اول تابع مطلوبیت خانوار را طی سال های 1399-1375 استخراج و سپس به کمک مدل ARDL اثرات بلندمدت متغیرهای کلان اقتصادی را روی آن بررسی کرده است. نتایج حاصل از استخراج تابع مطلوبیت نشان می دهد که مطلوبیت خانوار طی بازه زمانی پژوهش کاهش یافته و رفاه خانوار تنزل پیدا کرده است. همچنین نتایج حاصل از تخمین نشان داد که اثر نرخ رشد اقتصادی (0.29) و قیمت نفت (0.33) بر روی مطلوبیت خانوار مثبت و معنادار و اثر نرخ تورم (0.11-) بر روی آن منفی و معنادار است؛ همچنین اثر مالیات بر مطلوبیت بی معنا است. بر این اساس، با توجه به کاهش مطلوبیت طی چند سال اخیر در نتیجه شوک ها و نوسانات اقتصادی، لازم است دولت توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشد.

    کلیدواژگان: تابع مطلوبیت، رفاه اجتماعی، خانوار، شوک اقتصادی
  • سینا نعمتی زاده*، سید عباس حیدری، مهدی میراشرفی صفحات 53-76

    یکی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشورها، رشد بخش خارجی اقتصاد و بازرگانی بین المللی است. به عبارت دیگر داشتن مبادلات تجاری گسترده یکی از عوامل اصلی رشد اقتصادی کشورها محسوب می شود. در همین راستا یکی از مباحث نوین در حوزه سازمان ها، به کارگیری مفاهیم دیجیتالی سازی و فناوری اطلاعات در مدیریت سازمان های خدماتی و تولیدی است که در انقلاب صنعتی چهارم به وقوع پیوسته است. با ظهور تجارت الکترونیکی انتظار جامعه تجاری این است که رویه های گمرکی شفاف و قابل پیش بینی شود و ترخیص کالا سریع تر صورت بگیرد. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی به منظور ارزیابی آمادگی سازمان گمرک برای پیوستن به انقلاب صنعتی چهارم انجام شده است. با توجه به هدف و ماهیت، این پژوهش از نظر روش، یک تحقیق کیفی است. همچنین این تحقیق درصدد طراحی مدل است و بنابراین در زمره پژوهش های اکتشافی قرار می گیرد. جامعه آماری 12 نفر از استادان دانشگاه و متخصصان و مدیران در حوزه تجارت بین الملل و گمرک بوده است. در انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. ابزار پژوهش مصاحبه عمیق بود که تا اشباع داده ها ادامه یافت. از خبرگان تحقیق، پنج سوال با پاسخ باز پرسیده شد. روایی و پایایی مصاحبه، طبق معیار مقبولیت انجام و 5 معیار از 10 معیار مقبولیت برای ابزارهای کیفی در این تحقیق رعایت شد که شامل حساسیت پژوهشگر، انسجام روش شناسی، متناسب کردن نمونه، تکرار شدن یک یافته و استفاده از بازخورد آگاهان بوده است. داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار MAXQDA و با رویکرد گراندد تیوری انجام شد. نتایج نشان داد که بهره گیری از فناوری های روز، امکانات و زیرساخت ها، همکاری و تعامل، سیاست گذاری ها و قوانین، مدیریت و برنامه ریزی، عوامل بین المللی و برون سازمانی و ساختار سازمان به عنوان مقوله های اصلی تاثیرگذار بر سازمان گمرک برای پیوستن به انقلاب صنعتی چهارم هستند.

    کلیدواژگان: گمرک، بازرگانی بین المللی، انقلاب صنعتی، ایران
  • وحید کفیلی*، رضا محمدپور، رقیه زینالی پور صفحات 77-101

    در این مطالعه به بررسی تاثیر تورم بر تامین مالی فعالیت های بخش خصوصی توسط سیستم بانکی در قالب کشورهای درحال توسعه (2002 تا 2019) پرداخته شده است. 79 کشور به عنوان نمونه انتخاب شده است و با توجه به شاخص توسعه انسانی به چهار گروه تقسیم شده است. نتایج برآورد معادلات رگرسیون پانلی نشان می دهد که تورم تاثیر منفی و معنی داری را بر تامین مالی فعالیت های بخش خصوصی توسط سیستم بانکی دارد و این تاثیر برای کشورهای با سطح توسعه متوسط قوی تر است. تاثیر سطح آموزش، حکمرانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و باز بودن اقتصادی نیز مثبت و معنی دار حاصل شده است.

    کلیدواژگان: تامین مالی، نظام بانکی، کشورهای درحال توسعه، رگرسیون پانلی
  • احسان رجبی* صفحات 103-127

    در بازار سهام، انواع مختلفی از اطلاعات (مرتبط و یا غیر مرتبط) و شایعات وجود دارد که منبع این اطلاعات می تواند گزارش ها حسابرسی شرکت ها، سهامداران، تحلیلگران (بنیادی و تکنیکی) و شبکه های اجتماعی باشد. با توجه به اهمیت این اطلاعات، افراد مختلف با ادراکات متفاوت، ممکن است واکنش ها و رفتارهای متفاوتی از خود نشان دهند. هدف اصلی از این پژوهش بررسی تاثیر اخبار و اطلاعات غیرواقعی بر تصمیم سرمایه گذاران و خریداران سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. اخبار و اطلاعات در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و صنعتی، طبقه بندی و داده‏های و اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامه محقق‏ساخته (پس از اعتبارسنجی روایی و پایایی) در جامعه آماری با حجم 295 نفر جمع‏آوری شده‏اند. در مرحله بعدی، تاثیر هر یک از انواع اخبار بر تصمیم گیری سرمایه گذاران در سهام به وسیله یک مدل رگرسیون چند متغیره با روش تخمین حداقل مربعات معمولی برآورد شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که اخبار و اطلاعات غیرواقعی سیاسی، اقتصادی و صنعتی تاثیر معنی داری بر تصمیم سرمایه گذاران سهام دارد. همچنین مشخص گردید که بیشترین تاثیرپذیری تصمیم سرمایه گذاران در سهام ناشی از اخبار و اطلاعات غیرواقعی سیاسی نسبت به اخبار اقتصادی و اخبار صنعتی است. نااطمینانی اقتصادی و سیاسی، پیش‏بینی سودآوری و تصمیم‏گیری را در محیط‏های تجاری و غیرتجاری مشکل می‏کند، سبب اختلال تصمیم گیری در زمینه سرمایه گذاری می‏شود. با توجه به تاثیر منفی نااطمینانی ناشی سیاست های اقتصادی و سیاسی بر سرمایه‏گذاری، لازم است دولت و بانک مرکزی با اتخاذ سیاست های مناسب ضمن کاهش نوسان‏ها، به ایجاد نهادها و ابزارهای پوشش ریسک برای کاهش آشفتگی‏های ناشی از اخبار غیرواقعی اقتصادی و سیاسی و اعمال مدیریت ریسک در این رابطه اقدام کنند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، سرمایه گذاری، تورش رفتاری، مالی رفتاری
  • عباسعلی شیخ، پرویز سعیدی*، ابراهیم عباسی، آرش نادریان صفحات 129-187

    توسعه پایدار از مهم ترین عوامل هدایت کننده در روند برنامه ریزی و اجرای پروژه ها است و بانک ها نقش مهمی در ترویج حفاظت از محیط زیست و حرکت به سوی اقتصاد سبز دارند. تامین مالی سبز از ابزارهای نوآورانه مالی است که تلاش می کند تا تعادل اکولوژیکی را با رشد اقتصادی بهبود بخشد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تحلیل مدل تامین مالی پروژه ها از طریق تخصیص منابع بانکی در راستای تحقق توسعه پایدار اقتصادی ایران انجام و رویکردی سه مرحله ای دارد. ابتدا با استفاده از تکنیک داده بنیاد ضمن مصاحبه با 16 نفر از خبرگان و انجام کدگذاری، تعداد 77 مولفه در قالب 21 مقوله شناسایی و مدل مربوطه طراحی و فرضیه ها تبیین شد. سپس جهت بررسی برازش مدل و آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شده و سرانجام به منظور اولویت بندی مولفه های تامین مالی سبز از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مولفه های استخراج شده از نظرات خبرگان دارای اثر مستقیم و معناداری بر فرایند تامین مالی سبز پروژه ها بوده و اینکه در حال حاضر ابعاد اصلی تامین مالی سبز از طریق صنعت بانکداری ایران در سطح آمادگی پایینی قرار دارد. همچنین افزایش شناخت از نیازمندی های پروژه های سبز و هدف گذاری سبز بانک ها با توجه به رسالت وجودی آن ها، به عنوان 2 مولفه کلیدی، نقشی موثر در عملیاتی نمودن تامین مالی سبز پروژه ها از طریق تخصیص منابع بانکی در راستای تحقق توسعه پایدار دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد سبز، تامین مالی سبز، تخصیص منابع بانکی، توسعه پایدار
  • نادر حنیفی*، میرفیض فلاح شمس، نگار خسروی پور، محسن حمیدیان صفحات 189-220

    شواهد نشان می دهد عده ای از نظریه پردازان بازار را کاملا تصادفی تصور می کنند و از طرف دیگر افرادی بازار را کاملا قطعی فرض می نمایند. می توان گفت هر دو گروه تا حد مشخصی درست می گویند ولی نتایجی که از هم پوشانی هر دو تفکر ناشی می شود از انتظارات هر دو گروه متفاوت است. بازار سرمایه به خوبی توسط توزیع نرمال و گشت تصادفی تشریح نمی شود و فرضیه بازار کارا به عنوان فرضیه ای غالب برای عملکرد بازار است. در این پژوهش با مروری کوتاه بر فرضیه بازار کارا و بیان ناکارآمدی آن، فرضیه بازار فراکتال به عنوان جایگزینی برای این فرضیه مطرح می شود. لذا در این پژوهش بررسی ویژگی مولتی فراکتال، کارایی و همبستگی مقطعی در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1390-1399 و در بازه های روزانه مورد آزمون قرار گرفته است تا مشخص شود آیا شاخص کل قیمت بورس اوراق بهادار تهران در رفتار خود فراکتالی هستند یا خیر. برای دست یابی به هدف فوق از برآورد مدل همبستگی روندزدایی شده استفاده شده است. یافته های حاصل از آزمون های فوق بیانگر این است که شاخص کل قیمت بورس اوراق بهادار تهران دارای ویژگی مولتی فراکتال است و فرآیندی آشوبی و معین را تجربه می کند. این امر دلالت بر ناکارایی بازار سرمایه دارد و به دلیل وجود حافظه بلندمدت در پیش بینی بلندمدت نیز کارایی دارد.

    کلیدواژگان: قیمت سهام، بازده سهام، ویژگی فراکتال، آشوب و شاخص هرست
|
  • Yaghoub Fatemi Zardan*, Mahdi Mohammadzadeh, Seyed Aref Mousavi, Mohammad Fatemi Pages 7-51

    Due to the fact that in recent years, Iran has faced severe fluctuations and shocks from macroeconomic variables, the household utility has changed. Undoubtedly, without studying and researching the effects of these shocks on household utility, appropriate solutions cannot be provided to reduce its adverse consequences. Therefore, in the first stage, this study has extracted the household utility function during the years 1996-2020 and then with the help of the ARDL model has investigated the long-Run effects of macroeconomic variables on it. The results of extracting the utility function show that the utility of the household has decreased during the research period and the welfare of the household has declined. Also, the results showed that the effect of economic growth rate (0.29) and oil prices (0.33) on household utility is significant and positive and the effect of inflation rate (-0.11) on it is negative and significant. Also, the effect of the tax on utility is not significant. Accordingly, given the decline in utility over the past few years as a result of economic shocks and fluctuations, the government needs to pay special attention to this issue

    Keywords: utility function, social welfare, household, economic shock
  • Sina Nematizadeh*, Abbas Heydari, Mahdi Mirashrafi Pages 53-76

    So far, there have been three major technological advances. The first industrial revolution in Britain began and hydraulic and steam machines were introduced to factories. The Second Industrial Revolution differentiated between components and assembly of products based on the division of labor. This led people to the era of cost-effective products and mass production. The Third Industrial Revolution involved the widespread use of electronic and information technologies and continuous automation in the production process. Today, we are on the eve of the fourth industrial revolution. This revolution is different from the first three industrial revolutions and is characterized by the widespread use of physical cyber systems in the production environment. The basic premise of the Fourth Industrial Revolution is the deep integration of information and network systems. One of the most important factors in the economic development of countries is the growth of the foreign sector of the international economy and trade. In other words, having extensive trade exchanges is one of the main factors of economic growth of countries. Due to the high volume of trade and the increase in the speed of commercial transactions, customs also have to change.  Because traders expect to clear their goods as quickly as they buy and transport them. With the advent of e-commerce, the business community expects clear and predictable customs procedures and faster clearance of goods. The purpose of this study is to design and present a model to assess the readiness of the Iranian Customs Organization to join the Fourth Industrial Revolution.

    Keywords: Customs, International Trade, Industrial Revolution, Iran
  • VAHID Kafili*, Reza Mohammadpour, Roghayyeh Roghayyeh Zeynalipour Pages 77-101

    This paper investigates the effect of inflation on financing of private sector activities by the banking system among developing countries (2002 to 2019). 79 countries have been selected as a sample and are divided into four groups according to the Human Development Index. The results of estimating the panel regression equations show that inflation has a significant negative effect on financing of private sector activities by the banking system, and this effect is stronger for countries with middle development. The impact of education, governance, information and communication technology and economic openness have also been positive and significant.

    Keywords: Financing, Banking channels, Developing countries, Panel data regression
  • Ehsan Rajabi* Pages 103-127

    In the stock market, there are different types of information (related or unrelated) and rumors that the source of this information can be audit reports of companies, shareholders, analysts (fundamental and technical) and social networks. Due to the importance of this information, different people with different perceptions may show different reactions and behaviors. The main purpose of this study is to investigate the effect of untrue news and information on the decision of investors and buyers of shares in the Tehran Stock Exchange. News and information in three subjects: political, economic and industrial, classification and data and information required by a researcher-made questionnaire (after validation and reliability) were collected in a statistical population of 295 people. Next, the effect of each type of news on investors' stock decisions are estimated by a multivariate regression model using the ordinary least squares (OLS) estimation method. The results show that unrealistic political, economic and industrial news and information have a significant effect on the decision of investors and stock buyers. It was also found that investors' decisions in stocks are most influenced by unrealistic political news and information compared to economic news and industrial news.Economic and political uncertainty makes it difficult to predict profitability and decision-making in commercial and non-commercial environments, disrupting making decisions about production and investment. Given the negative impact of economic policy uncertainty on investment, it is necessary for the government and the central bank to adopt appropriate policies while reducing fluctuations, to establish institutions and risk hedging instruments to reduce the turmoil caused by unrealistic economic and political news. And take action on risk management in this regard.

    Keywords: Uncertainty, Investment, Behavioral bias, Behavioral finance
  • Abbas Ali Sheikh, Parviz Saeedi*, Ebrahim Abbasi, Arash Naderian Pages 129-187

    One of the most significant guiding criteria in project design and implementation is sustainable development. Banks play a critical role in environmental protection and the transition to a green economy. Green financing is an innovative financial tool that aims to achieve ecological balance while promoting economic growth. The current study intends to construct and analyze a project financing model by allocating bank resources to accomplish sustainable economic development in Iran through a three-step method. In the first step, this study used a data-based technique to identify 77 components in 21 categories while interviewing 16 experts and coding. Then designed the relevant model and explained the hypotheses. The second step used the structural equation modeling method to evaluate the model fit and test the hypotheses. Finally, the components of green financing were prioritized using the interpretive structural modeling method. According to experts, the findings show that extracted components have a direct and significant impact on the green financing of projects. Furthermore, the Iranian banking industry's main aspects of green financing are currently at a low degree of readiness. As two significant components, increasing recognition of the needs for green projects and green targeting of banks based on their purpose plays a vital role in operationalizing the green financing of projects by allocating bank resources to promote sustainable development .

    Keywords: green economy, green financing, bank resource allocation, sustainable development
  • Nader Hanifi*, Mirfeiz Fallahshams, Negar Khosravipour, Mohsen Hamidian Pages 189-220

    Political economy perspective is about the management of economics by political institutions. Political relations and influence not only affect the financial status of businesses but also influence corporate governance policies in order to achieve the desired goals in different fields. Therefore, the present study investigates the relationship between quasi-governmental companies (an indicator of political economy) and corporate governance policies adopted in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose We extracted data on 113 companies listed on the Tehran Stock Exchange for a ten-year period (2008 to 2017). For hypothesis testing, we used regression model of the panel data. The research results show that quasi-governmental companies show less willingness to select Industry specialist auditor. In addition, the results of the study indicate that auditors are demanding more fees for the greater audit risk of these companies. The results also indicate that the related political companies are trying to reduce the quality of corporate governance in order to hide their political goals from the investors.

    Keywords: political connection, Industry specialist auditor, Audit Fee, quality of corporate governance