فهرست مطالب

حقوق تطبیقی (نامه مفید) - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا یزدانیان*، امید محمودی قهساره صفحات 7-30

    جبران خسارت نقض حقوق بشر، از راهکارهای اصلی حقوق بین الملل برای حمایت از افراد در برابر آسیب است که به صورت جامع در قطعنامه «اصول و رهنمودهای اساسی درباره حق جبران خسارت و غرامت برای قربانیان موارد نقض فاحش مقررات بین المللی حقوق بشر و نقض های جدی حقوق بین الملل بشردوستانه» منعکس شده است. در حقوق ایران، التزام به جبران خسارت در چهارچوب مسیولیت مدنی مطرح بوده و این سوال مطرح است که حق جبران خسارت، در نهاد داخلی مسیولیت مدنی با ساختارهای بین المللی آن تا چه میزان سازگاری دارد تا قربانیان نقض حقوق بشر بتوانند از طریق مکانیزم مسیولیت مدنی به جبران خسارت موثر دسترسی یابند. قواعد بین المللی جبران خسارت، ریشه در حقوق داخلی دارد. ازاین رو، مطالعه این دو نهاد داخلی و بین المللی در یک پژوهش حقوق تطبیقی، نشانگر امکان سازگاری هرچه بیشتر هر دو نظام حقوقی در موضوع جبران خسارت است که باید از ظرفیت های موجود نظام داخلی، بهره مندی لازم در این خصوص صورت گیرد. در این رابطه، در نظر گرفتن مسیولیت بدون تقصیر و همچنین، تنوع در روش های جبران خسارت و توسعه صندوق های دولتی جبران خسارت مورد توجه است.

    کلیدواژگان: جبران، خسارت، حقوق بشر، مسئولیت مدنی، بین الملل
  • سید مصطفی مشکات* صفحات 31-56
    امروزه، سرقت مواد و وسایل هسته ای به منظور ارتکاب اعمال تروریستی، مهم ترین کابوس فراروی جامعه جهانی است. در این زمینه، کنشگران نظام حقوق بین الملل با جرم انگاری سرقت هسته ای در کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد هسته ای در سال 1979، بر تناسب سازی حقوق کیفری با جرایم برخاسته از فناوری اهتمام ورزیده اند. با ملاحظه سند یادشده و کنوانسیون سرکوب اعمال تروریسم هسته ای در سال 2005، ابعاد تروریستی و غیر تروریستی سرقت هسته ای آشکار و مقابله با آن ضروری است. در این مسیر، قانون گذار ایران با وجود اقدام های مناسبی، همچون جرم انگاری عدم اعلام سرقت منابع مولد اشعه و تروریستی شناختن سرقت عناصر و مواد هسته ای در قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، هنوز راهبرد کیفری مقتدری، به ویژه در حوزه مبارزه با سرقت هسته ای در ابعاد تروریستی، ندارد. در مقابل، کنشگران تقنینی فدرال ایالات متحده آمریکا، جرم انگاری سرقت هسته ای را به صورت توامان در ابعاد تروریسم هسته ای و غیر آن شناسایی کرده اند. در تکمیل این راهبرد، شفافیت در تعیین قلمروی موضوع جرم، ترسیم ضمانت اجراهای متناسب و شناسایی صلاحیت جهانی نیز در کانون توجه قرار گرفته است. با این مراتب، در این جستار قصد و تلاش بر آن است تا با بررسی و مقایسه مقررات کیفری ایران و فدرال ایالات متحده آمریکا در قبال سرقت هسته ای، راهبرد کیفری مناسبی در راستای مقابله با اعمال یادشده تعیین شود.
    کلیدواژگان: مواد هسته ای، وسایل هسته ای، سرقت هسته ای، حفاظت از مواد هسته ای، تروریسم هسته ای
  • مریم ثقفی، عباس نیازی* صفحات 57-74
    قاعده احسان ازجمله قواعد فقهی است که در جهت حمایت از اشخاص محسن، ضمان ناشی از اعمال آنان را منتفی میداند. مشابه این قاعده، نظریه«مصونیت نیکوکار»است که با سابقه ای دوهزارساله در حقوق کامن لا شکل گرفته و مانند «قاعده احسان»،نیکوکاران را معاف از مسیولیت می شمارد. هر یک از این قواعد، شرایطی را برای نیکوکار برشمرده اند که در دو شرط اقدام بر اساس حسن نیت یا انگیزه احسان و عدم دریافت عوض برای عمل انجام شده، اتفاق نظر دارند. صرف نظراز مسئله معافیت نیکوکاران که در منابع حقوقی متعددی بررسی شده است، موضوع قابل توجه حدود معافیت نیکوکاران از مسیولیت است که مطلق نیست. شخص نیکوکار نیز در شرایطی مسیول خسارات وارده از اعمال خود است؛ هرچند اقدام او با انگیزه احسان و بلاعوض باشد. ازجمله این موارد ایجاد خسارات عمدی، ضرر بیشتر و وجود تکلیف قانونی یا قراردادی در کمک به دیگران یا ایراد ضرر به صورت اتلاف است که این امر در قانون مجازات سابق به صراحت پیش بینی شده بود، لیکن حذف عباراتی در قانون جدید موجب تشکیک در امکان طرح مسیولیت مدنی نیکوکار شده است. در نظام حقوقی کامن لا نیز نیکوکاران معاف از مسیولیت نیستند و در فرضی که تکلیفی قانونی یا قراردادی داشته باشند یا اینکه موجبات ضرری بیش ازآنچه را حادثه برای قربانی ایجاد کرده است فراهم آورند و یا مرتکب تقصیر سنگین شوند، مسیولیت جبران خسارات وارده بر آنان تحمیل می گردد.
    کلیدواژگان: قاعده احسان، مصونیت نیکوکار، مسئولیت مدنی، محسن، نیکوکار
  • احمد پورابراهیم* صفحات 75-94

    فناوری نوین سلول های بنیادی، ازجمله پیشرفته ترین فناوری های کنونی جهان است که چالش های فراوانی را فراروی سیاست گذاران قرار داده است. به رغم تلاش های زیادی که در چهارچوب سازوکارهای رسمی و غیررسمی صورت گرفته، متاسفانه قوانین در این حوزه نیز نیازمند طرح جدی و ضمانت اجرای موثر است. در این خصوص، الگوپذیری و بررسی قوانین جامع و رویه قضایی کشورهای توسعه یافته و صاحب نظام حقوقی مدون و سازمان یافته می تواند در تهیه پیش نویس قانون مورد نیاز کشور موثر واقع گردد تا بدین ترتیب، ضمن بومی سازی مولفه های مربوطه و متناسب با ارزش های فرهنگی و اخلاقی کشور، به بیان چالش های موجود و راه های برون رفت از آن پرداخته شود. بنابراین، این پژوهش طی یک مطالعه توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی، ضمن تحلیل محتوایی قوانین کشور انگلیس، راهبردهای نظام حقوق کیفری کشور یادشده را در حوزه فناوری سلول های بنیادی مورد مداقه قرار داده و استانداردهای قابل اعتنایی را در حوزه مجازات جرایم مربوط به سلول های بنیادی مشاهده کرده است. بر اساس نتایج پژوهش پیش رو، پیشنهاد گردید که سیاست گذاران در راستای قانون مند ساختن تحقیقات فناوری سلول های بنیادی، ضمن تدوین قانون سلول های بنیادی، تعیین رفتارهای ممنوعه در قبال جرایم مربوطه و ضمانت اجراهای کیفری مناسب برای مرتکبین این رفتارها، به تشکیل نهادهای ذی صلاح قانونی برای نظارت بر فعالیت های یادشده و کنترل آن ها تاکید نمایند.

    کلیدواژگان: قانون سلول های بنیادی، کیفرگزاری، ضرورت جرم انگاری
  • سید محمدمهدی ساداتی*، طلعت جمالی صفحات 95-120

    کیفر تعدد جرم، به دلیل لزوم رعایت توازن میان دو مبنای اصلی کیفرگذاری، یعنی عدالت و اصلاح مجرم، با چالش های بنیادینی برای توجیه روبروست. کنار گذاشتن تنقیح مناط تعدد جرایم تعزیری از تعدد حدود و اصلاحات ماده 134 قانون مجازات اسلامی نیز توجیه عقلانی کیفر تعدد جرایم تعزیری را ضروری ساخته است.ازاین رو، این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، در تلاش برای تطبیق نهاد تعدد جرم با فلسفه کیفر و در پرتو مطالعه تطبیقی این موضوع در سه نظام حقوقی مصر، آلمان و انگلستان به نمایندگی از سه نظام حقوقی مختلف، درصدد پاسخ بدین پرسش است که مبانی و مدل مطلوب تعیین مجازات تعدد مادی جرایم تعزیری چیست؟نظام حقوقی انگلستان، در تلاش برای ایجاد توازن میان دو هدف عدالت و اصلاح مجرم، اقدام به ارایه مدل جمع نسبی مجازات که ترکیبی از مدل جمع مادی و جمع قضایی کیفرهاست، کرده است. حقوق آلمان و مصر نیز ضمن پیروی از مدل جمع مادی، این مدل را به قیودی محدود کرده اند.نتیجه آنکه، کیفر تعدد جرم در حقوق ایران به دلیل ابهام در هدف، از همه مدل های موجود پیروی کرده و همین امر باعث شده است در برخی از مصادیق، شدت مجازات تعدد در این نظام از دیگر نظام های حقوقی بیشتر و گاه کمتر باشد که این تزلزل، هم مخالف عدالت ظاهری و واقعی و هم مخالف هدف اصلاحی مجازات است.

    کلیدواژگان: تداخل کیفر، تعدد مادی، جمع نسبی مجازات، مسئولیت عینی جرم، مجازات اشد
  • عباس کریمی*، مختار نعم، سکینه اسدزاده صفحات 121-140
    امروزه، عوامل پیشگام اقتصادی سبب شده است که متعاملین برای پیشبرد اهداف اقتصادی و تجاری خود به انعقاد قراردادها به شیوه هایی متفاوت مبادرت نمایند که با قواعد سنتی شناخته شده حقوقی نامانوس هستند؛ ازجمله این شیوه ها، انعقاد قراردادهای متعدد پشت سر هم و یا به موازات یکدیگر با وابستگی متقابل است؛ خواه دارای هدفی مشترک و یا موضوع مشابه هم باشند که تحت عنوان اصلی «گروه قراردادی» مصطلح شده است. این شیوه قراردادی، به دلیل اینکه اطراف متعددی در آن درگیر می شوند و عملیات قراردادی زیادی را در سطح داخلی و بین المللی می طلبد و گهگاه ممکن است بین افراد درگیر در اطراف آن، تضاد منافع به وجود آید یا فسخ یا ابطال شود، نیازمند بررسی و تدقیقی فزاینده است. در این زمینه، دو نظر ارایه شده است: نخست، قراردادها بر یکدیگر اثر اثرگذارند و بطلان یا فسخ یکی بر اعتبار قراردادهای دیگر اثر می گذارد و دوم، قراردادها به رغم وابستگی متقابل قراردادی مستقل از یکدیگر هستند و آثار مجزایی را بر روابط قراردادی در پی دارند. در این مقاله سعی شده است تحلیلی اولیه و مقدماتی از این پدیده حقوقی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مجموعه قراردادی، زنجیره قراردادی، وابستگی متقابل قراردادی، قرارداد ارتباطی، تسلسل قراردادی، قراردادهای محاط
  • علی حدادزاده شکیبا*، احمد دیلمی، هدایت الله سلطانی نژاد صفحات 141-164

    یکی از راهکارهای قانونی جبران نقض تعهد قراردادی و منافع وابسته بدان، الزام متعهد به انجام عین تعهد است. اتخاذ این شیوه از سوی نظام های حقوقی مختلف، گاه همچون ایران شیوه اصلی و اولیه و گاه همانند نظام حقوقی کامن لا شیوه فرعی و استثنایی است. ازآنجاکه تلقی این شیوه، به عنوان راهکار اصلی یا فرعی حمایت از منافع شخص زیان دیده از نقض قرارداد، به پوشش دادن طیف متفاوتی از زیان های وارده به وی می انجامد، این پرسش مطرح می گردد که چرا نظام حقوقی کامن لا، از این شیوه به عنوان راهکاری فرعی و استثنایی و نظام حقوقی ایران از آن به عنوان راهکار اصلی و اولیه جبران نقض تعهدات قراردادی استفاده می نماید. بر همین مبنا، این مقاله با هدف پاسخ به این پرسش و تعیین رویکرد بهتر در استفاده از این شیوه و بر مبنای روش تحلیلی به این نتیجه دست یافت که مهم ترین دلیل فرعی و استثنایی تلقی شدن این شیوه در نظام حقوقی کامن لا، وجوب رعایت اصل «لزوم کاهش خسارت» و مهم ترین دلیل اصلی تلقی شدن این شیوه در فقه امامیه و حقوق ایران، رعایت اصل «لزوم» است و با توجه به اینکه، فرعی تلقی گردیدن این شیوه در نظام حقوقی کامن لا، در تحت پوشش قرار دادن کلیه منافع قراردادی زیان دیده ناتوان است، رویکرد اتخاذی نظام حقوقی ایران در اصلی تلقی کردن این شیوه برای پوشش دادن منافع قراردادی، بهتر از رویکرد نظام حقوقی کامن لاست.

    کلیدواژگان: منافع قراردادی، جبران منافع قراردادی، شیوه های جبران منافع قراردادی، شیوه اولیه جبران منافع قراردادی، الزام به انجام تعهد
  • حسن عزیزی*، فیصل عامری صفحات 165-186

    هدف از این مطالعه شناسایی میزان شفافیت یعنی چگونگی سهولت دسترسی به اطلاعات عمومی در زمینه ی الزامات زیست-محیطی قراردادهای بالادستی نفت وگاز در حقوق ایران و آمریکا است . علاوه بر مطالعه کتابخانه ای و اسنادی ، با تاکید بر روش دلفی ، از پرسشنامه حاوی 24 پرسش که زمینه های شفافیت قوانین را در چرخه ی حیات پروژه ی هیدروکربنی شامل تاییدیه یا مجوزها، عملیات و خاتمه بررسی می کند ، استفاده شده است.پرسشنامه توسط شرکت "وورلی پارسونز " و با همکاری API تهیه شده و مورد تایید حوزه های حقوقی ده کشور در پژوهشی مشابه قرارگرفته است . جامعه آماری شامل 12 خبره ی حوزه برگزیده شده اند . هنگام تاییدیه اجرای پروژه هیدروکربنی در دو کشور، ارزیابی زیست محیطی الزامی است اما این مجوز در ایران با بکارگیری کمتر از ده نفر، 75000 دلار هزینه دارد ولی در آمریکا با پنجاه تا صد نفر دو میلیون دلار صرف آن می شود. در ایران بر خلاف آمریکا، قانون آزادی گردش اطلاعات زیست-محیطی وجود ندارد. در مرحله عملیات پروژه، الزامات زیست محیطی آمریکا به مراتب از شفافیت بیشتری برخوردارند. در مرحله خاتمه پروژه در ایران، برنامه پایان پروژه در دسترس همگان نیست حال آنکه در آمریکا همه به آن دسترسی دارند.در مجموع ایران 9 امتیاز و آمریکا 26 امتیاز شفافیت دارند و بنا براین در چرخه حیات پروژه ی هیدروکربنی آمریکا به مراتب شفاف تر از ایران عمل می کند.

    کلیدواژگان: شفافیت، الزامات، تاییدیه، عملیات، خاتمه
  • محمد ساردوئی نسب، مهرناز مهرابی* صفحات 187-208
    سهامداران به منظور تکمیل مفاد اساسنامه و مصوبات مجامع عمومی، مجموعه ای از توافقات جانبی، مانند توافقات مربوط به شیوه مدیریت شرکت سهامی، نحوه رای دهی در مجامع، شیوه های انتقال سهام و امثال آن را در مورد ساختار و عملکرد شرکت سهامی تنظیم می نمایند. توافقات جانبی سهامداران، در مقایسه با اسناد شرکتی در شرکت های سهامی از خصوصیات و جایگاه متفاوتی برخوردار هستند. بااین حال، ارتباط و تاثیرپذیری متقابل این اسناد در عمل غیرقابل انکار است. به موجب قاعده کلی ماده 975 قانون مدنی، برای اینکه توافقات سهامداران قابل اجرا باشد، مفاد آن ها نباید قواعد آمره مربوط به قراردادها و شرکت های تجاری را نقض نماید. سهامداران طرف توافقات و یا شرکت سهامی درصورتی که طرف توافق قرار گرفته باشد، می توانند، اجرای تعهدات ناشی از توافقات را از سهامداران متعهد درخواست نمایند. سهامداران می توانند افزون بر ضمانت اجراهای قانونی تخلف از تعهدات، ضمانت اجراهای قراردادی، مانند مبلغ مقطوع خسارت، تعلیق حق رای و یا اخراج از شرکت را در توافقات خود پیش بینی نمایند. به دلیل فقدان مقرره قانونی در حقوق ایران، سهامداران تکلیفی در افشای توافقات سهامداران نزد اداره ثبت شرکت ها ندارند. همچنین، توافقات سهامداران نمی تواند به ضرر اشخاص ثالث، مانند سهامداران خارج از توافق، طلبکاران شرکت و یا دولت مورد استناد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توافقات سهامداران، اجرا، قواعد آمره، اشخاص ثالث
  • محسن شمس الهی* صفحات 209-236
    مطابق نظریه حاکمیت اراده، آزادی و برابری انسان ها تضمین کننده عادلانه بودن مفاد قرارداد است و پس از انعقاد قرارداد هیچ کس نمی تواند به بهانه ناعادلانه یا غیرمنصفانه بودن قرارداد یا شروط ضمن آن، از اجرای آن امتناع نماید. بااین حال، گسترش قراردادهای نابرابر نظیر قراردادهای کار و مصرف کننده، عمومیت این پیش فرض را زیر سوال برده و موجب شده است که مقرراتی حمایتی به منظور حمایت از طرف ضعیف تر قرارداد وضع شود. یکی از قواعد مهمی که به منظور حمایت از مصرف کننده، در قوانین مصرف کننده کشورهای مختلف پیش بینی شده امکان حذف شروط غیرمنصفانه از قرارداد، به منظور برقراری تعادل نسبی در رابطه قراردادی طرفین است. بااین حال، اختصاص ممنوعیت شروط غیرمنصفانه به قراردادهای مصرف کننده محل بحث بوده و این بحث قابل طرح است که اگر در روابط بین بنگاه های اقتصادی نیز بین طرفین نابرابری وجود داشته باشد، چنین شروطی باید ممنوع گردد یا به استناد اصل آزادی قراردادی و به واسطه ماهیت تجاری این قراردادها، قرارداد به رغم غیرمنصفانه بودن مفاد آن، نسبت به طرفین الزام آور است؟ اجمالا به نظر می رسد مقابله با شروط غیرمنصفانه، نباید به قراردادهای مصرف کننده اختصاص داشته باشد و درصورتی که در قراردادهای تجاری هم از حیث نابرابری در توان چانه زنی، بین طرفین وضعیتی شبیه قراردادهای مصرف کننده دیده شود، مقابله با شروط غیر منصفانه در چنین قراردادهایی نیز ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شروط غیرمنصفانه، شروط تحمیلی، قراردادهای تجاری، بنگاه های اقتصادی
  • صاحبه صمدی مله*، همایون مافی صفحات 237-258
    مهم ترین مکانیزم دستیابی به حقیقت در داوری تجاری بین المللی انتخاب نوع نظام حاکم بر جریان داوری است. در این راستا داوران باید از میان نظام های اتهامی، تفتیشی و مختلط، نظام مناسب را انتخاب کنند. انعطاف پذیری جریان داوری تجاری بین المللی، به عنوان راهکار خصوصی حل اختلاف و نیازهای خاص هر دعوا مستلزم این است که مرجع داوری با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر دعوا، نظام کارآمد را برگزیند. این نوشتار در موازات بررسی و مداقه در چالش های هر یک از رویکردها برای شناخت نظام مناسب حاکم بر جریان داوری تجاری بین المللی، دیدگاه «قواعد راجع به اداره کارآمد جریان رسیدگی در داوری بین المللی» یا «قواعد پراگ» مصوب 14 دسامبر 2018 را واکاوی می کند و می کوشد سازوکارهای موثر در کشف حقیقت را معرفی نماید.
    کلیدواژگان: رسیدگی داوری، تحصیل دلیل، اسناد داوری، بی طرفی، بار اثبات دلیل
  • زینب طلابکی طرقی* صفحات 259-280
    کدخدامنشی به عنوان سیستمی برای حل وفصل منازعات غالبا در داوری به خصوص در حوزه بین الملل شناخته می شود. حقوق فرانسه، مهد کدخدامنشی، این امکان را به طرفین دعوا می دهد که از قاضی بخواهند اختلافات را کدخدامنشانه رسیدگی کند. در ایران قدیم، افراد اختلافات خود را نزد کدخدا مطرح می کردند ولی به مرور با روی کار آمدن دولت ها، دادگستری ها جایگزین شیوه های سنتی حل وفصل اختلافات شدند که نتیجه آن تلاش طرفین دعوا برای اثبات حق به نفع خود بود؛ درحالی که در شیوه های سنتی حل اختلاف همچون کدخدامنشی سعی بر حل ریشه مشکل برای رسیدن به آرامشی پایدار است. تلاش سیستم قضایی برای احیای شیوه های سنتی در قالب شوراهای حل اختلاف نشان داد که این امر به صرف تغییر فرد رسیدگی کننده و سعی برای سازش محقق نمی شود. برای کدخدامنشی باید سیطره قواعد حقوقی شکسته شود و متوجه شد که حمایت صرف از حقوقی که در قانون شناسایی شده است، تنها فصل خصومت می کند والا حل وفصل اختلافات به چیزی بیش از رسیدگی به ادله و حکم کردن بر اساس آن نیاز دارد. در کدخدامنشی برخلاف قضاوت که به دنبال محق و محکوم است، باید به سراغ راهی رفت که ممکن است حقوقی نباشد اما گره اختلاف را بگشاید. کدخدامنشی نیازمند خلاقیت، آموزش و تجربه است ازاین رو بهترین مکان برای توسعه کدخدامنشی همان دادگاه های قضایی است. مقاله حاضر با اقتباس از حقوق فرانسه، شیوه دادرسی کدخدامنشانه را پیشنهاد می دهد
    کلیدواژگان: کدخدامنشی، دادرسی کدخدامنشانه، حل وفصل اختلاف، شورای حل اختلاف
|
  • AliReza Yazdanian *, Omid Mahmoudi Ghahsareh Pages 7-30

    The reparation of damages and access to an effective remedy is one the most important method of international law for protection of human rights. On December 16, 2005, the United Nation General Assembly has adopted the resolution on “Basic Principles and Guidelines on the Right to a Remedy and Reparation for Victims of Gross Violations of International Human Rights Law and Serious Violations of International Humanitarian Law”, which is a comprehensive document on the right of remedy and reparation of damages for violation of human rights. In Iran’s legal system, the reparation of damage is in the framework of civil liability and so this question arise in what extent the Iranian mechanism for reparation of damage is consistent with the international norms, recognized in the resolution of basic principles and what is its role for providing an effective remedy and reparation. Addressing such issue can be beneficial either for better understanding of international mechanism and also for enrichment of national legal system. Regarding the fact that international norms in reparation have roots in national laws, finding the similarities between national and international mechanism is predictable.

    Keywords: Reparation, damages, human rights, Civil Liability, International law
  • Seyed Mustafa Meshkat * Pages 31-56
    Nowadays, theft of nuclear material and devices to commit terrorist acts constitutes the most important nightmare for the international community. In this way, the activists of the international law system criminalized nuclear theft, to combat offenses related to nuclear technology, in the 1979 Convention on the Physical Protection of Nuclear Material. Considering the aforementioned instrument and the Convention on Nuclear Terrorism 2005, the terrorist and non-terrorist aspects of nuclear theft have been taken into account. the findings of this paper show that the Iranian legislature, despite the appropriate measures, such as the criminalization of not declaring the theft of radiation sources, has not still established a strong criminal policy, especially for nuclear theft in its terrorist aspect. nevertheless, the Federal legislature of the United States of America has criminalized nuclear theft in both terrorist and non-terrorist aspects. In this way, the accurate and narrow explanation of nuclear theft, establishing the proportion of criminal punishments, and recognizing the universal jurisdiction is an important framework that builds the United States criminal policy to combat nuclear theft. The purpose of this paper is to analyze the legal policy of Iran and the Federal of the United States of America tackling nuclear theft and also to introduce a deterrent criminal policy against nuclear theft.
    Keywords: nuclear material, nuclear devices, nuclear theft, nuclear material protection, Nuclear Terrorism
  • Maryam Thaghafi, Abbas Niazi * Pages 57-74
    Ehsan rule is among Islamic jurisprudence rules that in order to support good Samaritans, knowing excluded the tortious liability arising from their actions. Similar to this rule, is the doctrine of Good Samaritan Immunity that has formed in common law with a 2000 year history and like Ehsan rule and Good Samaritan will be considered exempted from liability. Each of these rules is considered some conditions for good Samaritans that that agree in two conditions: acting based on good faith and no consideration for action. Aside from the exemption of good Samaritans that have been investigated in numerous books and articles, significant issue is the exemption of good Samaritans from liability that is not unqualified and absolute. Good Samaritan also is liable for losses resulting from his actions although the action is motivated by charity and gratuitous. Among these are creation of intentional damages, more losses and any legal or contractual duty in helping others and with harm in from of loss which will be studied in this paper.
    Keywords: Ehsan rule, good Samaritan immunity, Tortious Liability, good Samaritan
  • Ahmad Pourebrahim * Pages 75-94

    New stem cell technology is one of the most advanced technologies in the present world has put a lot of challenges to policymakers. Despite many efforts in the framework of formal and informal arrangements have done, unfortunately the rules in this issue also require a serious plan and effective enforcement guarantee. In this case, modeling and reviewing comprehensive laws and the judicial process of developed countries can be effective in drafting the required country code, by that, while localizing the relevant components and cultural and moral values which are in line of the country, by expressing the existing challenges and the ways to get out of them. Accordingly, present study in a descriptive-analytical study by using library and documentary method while analyzing the concept of England laws have been applied criminal law system strategies of the above mentioned country in the field of stem cells technology and observed significant standards in the field of stem cells punishment. According to the result of the present research it has been suggested to policy makers in order to legitimize researches of stem cells technology to formulate "stem cells law" and determine banned behaviors against relevant crimes and guarantee of criminal offenses for crime offenders and also emphasis on the formation of legal entities in order to control and supervising mentioned activities.

    Keywords: Stem Cell Law, penal code, Need for Criminality, Legislation
  • Seyyed MohammadMahdi Sadati *, TalAt Jamali Pages 95-120

    The punishment of multiple offenses faces fundamental challenges to justification. By leaving aside the comparison of multiplicity of Ta'zir crimes with the multiplicity of Hudud and the amendments to Article 134 of the Islamic Penal Code, the rational justification of the punishment of the multiplicity of Ta'zir has become necessary. Therefore, this article by using a descriptive-analytical method, in an attempt to reconcile the institution of crime multiplicity with the philosophy of punishment and in the light of a comparative study of this issue in the three legal systems of Egypt, Germany and the United Kingdom on behalf of three different legal systems, intends to ask the question that ‘’what are the desirable principles and models for determining the punishment of real multiplicity of Ta'zir crimes? The British legal system, in an attempt to strike a balance between the two goals of justice and correction of the offender, has proposed a model of the relative Aggregation of punishments, which is a combination of the model of the real Aggregation and the judicial Aggregation of punishments. German and Egyptian law follow the real aggregation model and have limited this model. The result is that the punishment of multiple crimes in Iranian law due to ambiguity in purpose, has followed all existing models and this has caused in some cases, the severity of the penalty for multiple offenses and sometimes less than other legal systems. This hesitation has been both against apparent and real justice and against the correctional purpose of punishments.

    Keywords: Unite punishment, Real Multiplicity of Crimes, relative collection of crime, objective responsibility of Punishment, Most Severe Punishment
  • Abbas Karimi *, Mokhtar Neam, Sakineh Asadzadeh Pages 121-140
    Today, pioneering economic factors have caused interactors to advance their economic and business goals conclude contracts in different ways which are unusual with the known traditional legal rules. By including these ways are the conclusion of multiple or mutually interdependent contracts, whether they have a common purpose or a similar subject, known as the "Contractual Group". This contractual way, because of the many surrounding parties are involved in and required great contracting operations in the local and international deals, and sometimes it is possible lead to conflict of interest or termination or cancellation between those involved. It requires increasing scrutiny that have given two considerations about : First, contracts affect each other and the cancellation or termination of one affects the validity of other contracts, and second, contracts are independent of each other despite mutual contractual interdependence and have separate effects on contractual relations. The present article attempts to provide a preliminary analysis of this legal phenomenon.
    Keywords: Contractual Set, Contractual Chain, Contractual Interdependence, Related Contract, Contract Regress, Master Contracts
  • Ali Haddadzadeh Shakiba *, Ahmad Deylami, Hedayatollah Soltaninezhad Pages 141-164

    One of the most popular and routine remedy relating to the contractual infringements is specific performance. Application of this remedy, however, as primary or secondary, is different in many legal systems. For example, however, the application of this remedy in the common law system is secondary and exceptional, in Islamic and Iran legal system is primary and main. Inasmuch as the difference of these two enormous systems, as each procedure has a different effect on including the claimant interests, makes a challenge for this paper investigate the philosophy of the difference. To answering of this question, the paper could understand that the most important philosophy of the common law in its procedure is the paradox of specific performance with loss mitigation principle, however, the most important philosophy of Islamic and Iranian procedure is the principle of prohibition of the claimant to leave the contract pledges just cause of other party faults in acting according to the contract provisions. In last, this paper, through its way to expedite the difference between these two systems, concluded that as contracts often include two different interest of performance and subsequent losses ,and since the common law procedure just recovers the second one, the Islamic and Iranian model is much better and developed than the common law counterpart.

    Keywords: Contractual benefit, Contractual Remedies, specific performance, Contractual damages, Premier contractual remedies
  • Hassan Azizi *, Feisal Ameri Pages 165-186

    The purpose of this study is to identify the degree of transparency of information on the environmental requirements of upstream oil and gas contracts in Iranian and American law. In addition to the library and documentation study, with emphasis on the Delphi method, a questionnaire containing 24 questions was used that assesses the transparency of the phases in the life cycle of the hydrocarbon project, including approvals, operations and closure. This questionnaire is developed by the British Company Worley Parsons in partnership with API and is approved by the jurisdictions of ten countries. The statistical sample consists of 12 experts. Acquiring of an approval in both countries, an environmental assessment is required. Gaining this approval in Iran costs $75000 employing less than 10 people, but in the US, it costs $2000000 employing 50 to 100 people. There is no law of freedom of environmental information in Iran, while such a law is enforced in the US. In the phase of operations, the environmental requirements in the US are more obvious. Contrary to the US, the project closure plan is not available to the public in Iran. Totaly, Iran has 9 scores and the US 26 scores at the level of transparency, so in the life cycle of a hydrocarbon project, the United States are more transparent than Iran.

    Keywords: Transparency, requirements, Approval, Operation, Closure
  • Mohammad Sardoueinasab, Mehrnaz Mehrabi * Pages 187-208
    In order to complete provisions of Articles of Association and corporate bylaws, shareholders set up a series of ancillary agreements on the structure and operation of joint stock Company, such as agreements on management of the company, voting methods in general meetings, share transfer methods and the like. In comparison with corporate documents, shareholders side agreements own different characteristics and status in Joint Stock Companies. However, relevance and reciprocity of these documents in practice is undeniable.According to the general rule of Article 975 of Civil Code, in order for the agreements of the shareholders to be enforceable, their provisions must not violate mandatory rules relating contracts and commercial companies. Shareholders parties to the agreement or the joint stock company, if is a party to the agreement, can request fulfillment of the obligations arising from the agreements form the obligator. In addition to legal sanctions provided for breach of contractual obligations, shareholders may provide for additional contractual sanctions such as penalty clauses and liquidated damages, suspension of voting rights, or expulsion from the company. Due to the lack legal provisions in Iranian laws, shareholders are not obliged to disclose shareholder agreements before Company Registrar Office. Moreover, shareholder agreements cannot be invoked to the detriment of third parties such as non-agreement shareholders, company creditors or the government.
    Keywords: Shareholders’ agreements, enforcement, mandatory rules, Third Parties
  • Mohsen Shamsollahi * Pages 209-236
    According to the theory of the autonomy of the will, human freedom and equality guarantees that the contract is fair and no one can refuse to execute the contract on the pretext that it is unfair or unjust.However, the proliferation of unequal contracts, such as labor and consumer contracts, has questioned the generality of this presumption and has led to protective regulations for protecting the weaker party of the contract.One of the important rules for the protection of consumers in the consumer acts of different countries is the possibility of removing unfair terms from the contract in order to re-establish a relative balance in the contractual relationship of the parties.However, the prohibition of unfair terms only in the consumer contracts is debatable, and It is a question that If there are such inequalities in the contracts between businesses, whether such terms should also be prohibited, or on the basis of the principle of contractual freedom and because of the commercial nature of these contracts, the contract should be binding on the parties, despite its unfair terms? In summary, it seems that prohibition of unfair terms should not be confined to consumer contracts, and if there are inequality in the bargaining power between the parties in commercial contracts, It seems necessary the prohibition of such unfair terms in these contracts too.
    Keywords: Unfair Contract Terms, Abusive Clauses, Commercial Contracts, businesses
  • Sahebeh Samadi Maleh *, Homayun Mafi Pages 237-258
    The most important mechanism for achievement the truth in international commercial arbitration is opting out the type of governing system on arbitration process. In this regard, the arbitrators should select the appropriate system among the adversarial, inquisitorial and hybrid systems. Flexibility of international commercial arbitration process as a private solution for dispute resolution and the specific needs of each case in this area required that the arbitral tribunal takes into account the conditions governing in the cases of international commercial arbitration and chooses the efficient system for arbitration process.This article in parallel scrutinizing and studying the difficulties of each approach of for recognition the appropriate system in international commercial arbitration process analyses the types of governing system on arbitration process the approach of the Prague Rules on the Efficient Conduct of Proceedings in International Arbitration that approved in December of 2018 tries to introducing effective mechanisms in discovering the truth.
    Keywords: Arbitration trial, taking evidence, arbitration document, Impartiality, Burden of proof
  • Zeinab Talabaki Toroghi * Pages 259-280
    The Amiable composition is a system for resolving disputes and is recognized in international arbitration. In The French legal system, the judge can be entrusted with a mission of amicable composition by the parties. In ancient Iran, villagers argued with Kadkhoda, but as governments came to power, traditional methods of resolving disputes replaced government judicial systems, resulting in litigants trying to prove themselves right;Whereas in traditional methods of resolving disputes, such as an Amiable composition, the dispute was tried to be completely resolved in order to achieve eternal peace. Unfortunately, the dispute resolution councils could not reach a compromise In order to achieve an amicable composition, the rule of law must be abandoned He realized that guaranteeing legal rights was not the only way to resolve disputes. Contrary to the judgment that seeks the winner and the loser, in an amicable composition one must look for a way that may not be legal but resolves the dispute. An amicable composition requires creativity, training and experience, so the best place to develop it is the courts. This article, based on French law, suggests a mission of amicable composition.
    Keywords: Amiable composition, amiable compositeur, French Civil Procedure, Iran's judicial system