فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 75 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 75 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس میرشکاری، شبیر آزادبخت* صفحات 5-27
    زوجه به عنوان مالک مهریه می تواند در مال خود تصرف کند. یکی از این تصرفات آن است که او از حق خود گذشت کند و مهریه را به انحای مختلف به شوهر ببخشد. در این نوشتار، قالب های مختلفی که زوجه می تواند از آن برای بخشیدن مهر استفاده کند و امکان یا عدم امکان رجوع در هر یک از آن قالب ها بررسی می شود. به دلیل عدم وجود مرز قاطع در تمییز این قالب ها از یکدیگر و عدم آشنایی مردم با اصطلاحات فقهی حقوقی، در عالم اثبات، مواردی پیش می آید که تشخیص نوع عمل حقوقی صورت گرفته را دشوار می کند. در این مقاله، تلاش می شود ابزارهایی برای تفسیر ماهیت عمل حقوقی رخ داده ارایه شود. همچنین با توجه به عدم قاطعیت کافی این ابزارها، ورود قانون گذار و معرفی ابزارهای لازم در این خصوص توصیه می شود. در این مقاله، توجه به کارکرد عقد و موضوع آن به عنوان ابزارهای قابل استفاده به قانون گذار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مهریه، نکاح، طلاق، هبه، تفسیر
  • محمد رضا حمیدی صفحات 29-54

    یکی از آثار مالی عقد نکاح، مالکیت زوجه نسبت به مهریه است؛ در منابع شرعی، تاکید فراوانی بر فضیلت ابرای مهریه از جانب زوجه، به ویژه پیش از وقوع زفاف، وجود دارد. از نظر مشهور فقهای امامیه، درصورتی که پس از ابرای مهریه و پیش از وقوع زفاف، طلاق رخ دهد، زوجه موظف به بازگرداندن نیمی از مهریه ای خواهد بود که عملا آن را دریافت نکرده است. در نگاه نخست، چنین مسئله ای با وجدان حقوقی ناسازگار می نماید؛ در نوشتار پیش رو، ادله این انگاره مشهور فقهی نقد شده و با استناد به عدم وجود اسباب ضمان، محسنانه بودن ابراء، ضعف روایت دال بر تنصیف و...، نظریه دیگری مورد تقویت قرار گرفته است. همچنین با توجه به ناسازگاری تنصیف مهریه ابراءشده با وجدان عرفی و حقوقی، لزوم اکتفا به قدر متیقن در مقام تقنین دراین زمینه ضروری خواهد بود؛ بر این اساس، می توان در ابرای مهریه، اصل را بر وجود شرط تبانی ادامه زندگی مشترک قرار داد و درصورت وقوع طلاق، حق رجوع از آن را معتبر دانست؛ این مسئله پیوند میان فقه و ارزش های اخلاق را در احکام و قوانین مربوط به خانواده استحکام می بخشد.

    کلیدواژگان: ابرای مهریه، تنصیف مهریه، طلاق، زفاف، احسان
  • نرگس ایزدی*، مجید قورچی بیگی، غلامحسین الهام، محمود عباسی صفحات 55-82
    توجه به مفاد ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 و آیین نامه اجرایی مصوب 1400 آن، پرسش نقادانه از ظرفیت سنجی مداخله اثربخش حاکمیت، نسبت به اطفال و نوجوانان ناقض قوانین جزایی را مطرح می نماید؛ زیرا از طرفی، مصلحت و منافع عالیه این قربانیان خاموش، ایجاب می کند که حاکمیت، با رویکردی درمانگر و مصلحت اندیش، در تعیین واکنش نسبت به آنان مداخله نماید و عدم حمایت جدی حاکمیت از آنان، موجب تداوم سلسله معیوب ناهنجاری رفتاری آنها می شود. از طرفی دیگر، این امر، با قول مشهور لزوم مداخله حداقلی حاکمیت در عرصه خانواده ناسازگار می باشد. بنابراین مقاله حاضر با روش ترکیبی و کاربست مبانی کمی و کیفی پژوهش (طیف لیکرت)، مداخله عندالاقتضای حاکمیت نسبت به اطفال و نوجوانان بزهکار را ارایه کرده است. این نوع مداخله، با دو رویکرد سلبی و ایجابی، نگاهی کرامت بخش و مصلحت محور دارد و مستلزم تعامل نهادهای حاکمیتی ملزم به مداخله حمایتی مندرج در قوانین مذکور است که ظرفیت های بومی و محلی را نیز در تعیین و اجرای واکنش جزایی نسبت به اطفال و نوجوانان به کار می گیرد. در این راستا، ناکارامدی شیوه فعلی حبس و نگهداری در کانون اصلاح و تربیت، مبین لزوم تغییر سیاست جنایی واکنشی در این مسئله بوده و نیازمند زیرساخت های محکم تقنینی است. به منظور اثربخشی مداخله اقتضایی حاکمیت، ایجاد مرجعی مستقل که با رویه ای واحد، ابتکار، نظارت و پایش مستمر، تمامی مسایل حیطه جزایی اطفال و نوجوانان را پوشش دهد، بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: مداخله، حاکمیت، اطفال و نوجوانان، کرامت مدار، تربیت، شبه تربیت، مصلحت، نظم عمومی
  • محمد عربشاهی صفحات 85-101

    با توجه به لازم بودن عقد نکاح، فسخ آن نیاز به دلیل خاص دارد. یکی از مواردی که از اسباب فسخ نکاح شمرده شده است، وجود عیب می باشد. برص یا پیسی از جمله عیوب و بیماری های پوستی است که همواره در میان انسان ها وجود داشته و منجر به سفید شدن برخی اعضای بدن می شود. وجود این بیماری در زن، موجب ایجاد حق فسخ نکاح برای مرد می شود. مشهور علما براساس روایات و اصل معتقدند این بیماری از عیوب اختصاصی زن می باشد و وجود یا پدیدار شدن این بیماری در مرد، موجب ایجاد حق فسخ برای زن نمی شود؛ اما برخی از فقهای امامیه به استناد روایات، قیاس اولویت، قاعده لاضرر و لاحرج و تنقیح مناط، معتقدند برص از عیوب مشترک می باشد. در این مقاله، با روش تحلیلی توصیفی به امکان سنجی فسخ نکاح به علت برص زوج پرداخته شد و به اثبات رسید که باید میان ابتلای به برص پیش از عقد نکاح و پس از آن تفاوت گذاشت و در فرض نخست، صحیحه حلبی و قاعده لاضرر بر حق فسخ داشتن زن دلالت دارد و در فرض دوم، با توجه به روایت و اصل، زن حق فسخ ندارد.

    کلیدواژگان: فسخ نکاح، برص، پیسی مرد، عیوب مشترک، عیوب اختصاصی، لاضرر
  • محسن ناظمی زاده*، مریم السادات محقق داماد صفحات 103-127
    زوجین در عقد نکاح، همانند دو طرف عقود دیگر، می توانند خواسته های خود را درقالب شرط درآورده، تا حدودی درجه مطلوبیت این عقد را بالا ببرند؛ ولی در مصادیق شروط صحیح ضمن عقد نکاح اختلاف نظر وجود دارد و شرط عدم اخراج زوجه از بلد نیز از همین دسته شروط اختلافی است. بدیهی است که مشروط له شرط مذکور، زوجه و مشروط علیه آن، زوج می باشد. درخصوص صحت یا بطلان شرط مذکور خلا قانونی و حتی بین فقها نیز اختلاف نظر وجود دارد. برخی اعتقاد به بطلان شرط و بعضی دیگر اعتقاد به صحت آن دارند. در این جستار، به مطالعه آرا و نظریات مرتبط با شرط عدم اخراج زوجه از بلد و فروعات آن (ازجمله شرط عدم اخراج زوجه از منزل، اسقاط شرط و ارتباط شرط عدم اخراج زوجه از بلد با میزان مهر المسمی) پرداخته و درنهایت با استناد به نظرات فقهی و حقوقی و نقد هریک از دیدگاه های مطرح شده، صحت شرط مزبور نتیجه گیری می شود. لازم به ذکر است مقاله حاضر براساس هدف، کاربردی و براساس ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: اسقاط شرط، تبعیت زوجه، عدم اخراج از بلد، حق سکنی، مهرالمسمی
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی*، علی صابرماهانی صفحات 129-154

    با هدف شناسایی و شناساندن امکان تعدیل حقوق زن و جایگاه قاعده تنقیح مناط و الغای خصوصیت در تعدیل تفاوت های حقوقی زنان به بررسی مستندات فقهی تعدیل مهریه پرداخته شده و تعدیل در مهریه که توسط قول غالب در فقه و حقوق ایران پذیرفته و مستندسازی شده است، معیاری فرض شده که تنقیح مناط و الغای خصوصیت در مستندات آن می تواند امکان تعدیل در تفاوت های حقوقی زنان را نتیجه دهد. در این نوشتار، سعی شده است تا با استفاده از تنقیح مناط و الغای خصوصیت، اصل امکان تعدیل دیگر تفاوت های حقوقی زنان بررسی شود که در روش اسنادی کتابخانه ای و در نوع توصیفی تحلیلی و جامعه تحقیق آن منابع فقه و حقوق و اصول فقه می باشد؛ مسئله اصلی عبارت است از اینکه مستنداتی که در تعدیل مهریه به آنها استدلال شده، اختصاص به مهریه دارند یا اینکه عمومیت و اطلاق دارند و می توان در دیگر تفاوت های حقوقی میان زنان و مردان از این ادله استفاده کرد؟ مستندات تعدیل مهریه عبارت اند از قاعده لاضرر، نفی حرج، غبن حادث، شرط ضمنی، اصالت بقا، قیاس اولویت، جمع مهما امکن اولی من الطرح و تعذر وفا به مضمون عقد که مورد بررسی از ناحیه تنقیح مناط قرار گرفته و اصل پذیرش تعدیل تفاوت های حقوقی زنان از منظر مستندات فقهی به اثبات رسیده است و به این نتیجه رسیدیم که با تنقیح مناط و الغای خصوصیت، امکان تعدیل تفاوت های حقوقی زنان در حقوق اسلامی، خصوصا حقوق مادی، وجود دارد.

    کلیدواژگان: تعدیل حق، استیفای حق، تنقیح مناط، حقوق زنان، مهریه
  • محمدعلی سعیدی، صابره احمدی موقر* صفحات 155-183
    علی رغم نص دو ماده 1108 و 1130 قانون مدنی که صدق ترک معاضدت را به عنوان تخلف دارای ضمانت اجرا با تردید مواجه می سازد، تکلیف معاضدت زوجین؛ منطوق ماده 1104 هرگونه تردید در این باب را زایل نموده است. البته ماهیت این تکلیف در میان دکترین حقوق مورد مناقشه واقع گردیده است؛ چنانچه برخی آن را صرفا اخلاقی و گروهی نیز حقوقی می دانند، اما نگارندگان این مقاله با فحص در منابع فقهی و حقوقی و با روشی توصیفی-تحلیلی و رویکرد به رویه قضایی، قایل به نظریه سوم یعنی ماهیت دوگانه ماده مذکور می باشند. بنابراین در مصادیق نازل، یک قاعده اخلاقی صرف و در نتیجه دارای ضمانت اجرای اخلاقی است و در سطح عالی تر علاوه بر آنکه یک قاعده اخلاقی می باشد، یک قاعده حقوقی تمام عیار نیز تلقی می گردد که با ملاک نشوز زن یا مرد در کلام فقها نیز هم پوشانی خواهد داشت. ملاک تشخیص مصادیق سطوح، عرف است که در صورت بروز اختلاف، این مهم به نظر محاکم رسیدگی کننده ی ماهوی به دعاوی موکول می شود؛ در نتیجه، ضمانت اجراهای درخور و مختلفی از فقه و حقوق البته به پیروی از دیدگاه پویای فقه نظام ساز را دربر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: معاضدت، نشوز، تکالیف زوجین
  • مهزاد صفاری نیا*، سارا صبور صفحات 185-210
    در این مقاله، با رویکرد توصیفی تحلیلی، دیدگاه اسناد بین المللی و وضعیت جرم انگاری رابطه جنسی بدون رضایت زوجه در کشورهای ایرلند، اندونزی، ترکیه و ایران بررسی می شود. در اسناد بین المللی، این پدیده به عنوان مصداقی از خشونت جنسی علیه زنان معرفی شده است. در ایرلند و ترکیه، موضوع به عنوان مصداق تجاوز جنسی و در اندونزی، به عنوان مصداق خشونت جنسی در خانواده جرم انگاری شده است. با این حال، رابطه جنسی بدون رضایت زوجه تا کنون در قوانین ایران جرم انگاری نشده است. شاید علت آن عدم طرح صریح موضوع در فقه اسلامی باشد. در این مقاله، اثبات می گردد که ازجمله در موارد جواز عدم تمکین زوجه و موارد لزوم رضایت زوجه به برقراری رابطه، امکان تعریف موضوع رابطه جنسی بدون رضایت زوجه در بستر فقه اسلامی وجود دارد؛ به علاوه، حکم تکلیفی و برخی از ضمانت اجراهای شرعی آن نیز ارایه می گردد. درنهایت با توجه به وجود بسترهای لازم برای وضع قوانین مناسب درخصوص رابطه جنسی بدون رضایت زوجه در حقوق ایران، پیشنهاد جرم انگاری موضوع در قالب جرم تعزیری با حداقل مجازات درجه 7 و در موارد توام با خشونت یا ایراد آسیب با حداقل مجازات درجه 6 ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: رابطه جنسی بدون رضایت زوجه، تجاوز زناشویی، جرم انگاری، فقه، اسناد بین المللی
  • رضا دهقان نژاد*، فرج الله هدایت نیا صفحات 211-233
    در فقه شیعه و به تبع آن در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، عقد موقت به عنوان یکی از اقسام عقد نکاح به رسمیت شناخته شده است. از جمله مباحث مهم و چالشی درباره ازدواج موقت، حقوق جنسی زوجه و امکان ترتب نشوز زوج در این نوع عقد می باشد. مقاله حاضر می کوشد به روش توصیفی و تحلیلی به پرسش های مربوط به آن پاسخ دهد: آیا برای زوجه موقت حقوق زناشویی شامل حق قسم و نزدیکی ثابت است یا خیر؟ درصورت مثبت بودن پاسخ، امتناع شوهر از ایفای وظیفه زناشویی زوجه چه اثری دارد و وی چگونه می تواند حقوق خود را استیفا نماید؟ قوانین خانواده ایران درباره این مسایل ساکت و دیدگاه های فقهی پیرامون آن نیز متفاوت است. یافته های تحقیق نشان می دهد که برای زوجه موقت، حق نزدیکی ثابت است. همچنین در ازدواج طولانی مدت، زوجه از حق انس و الفت برخوردار است. درنتیجه، نشوز شوهر در نکاح موقت قابل تحقق است. درصورتی که شوهر از ایفای وظیفه زناشویی زوجه موقت امتناع نماید، به درخواست زوجه، دادگاه ابتدا شوهر را ملزم و سپس وی را مجبور به بذل مدت می نماید.
    کلیدواژگان: عقد موقت، حقوق زوجه، حق قسم، حق نزدیکی، نشوز زوج
  • رسول احمدی فر*، محمد کاکاوند صفحات 235-255
    ازدواج مجدد مرد به عنوان حقی مستقل یا ضمانت اجرای تمکین زوجه، یکی از مسایل حوزه حقوق خانواده است. قبل از تصویب قانون حمایت خانواده 1391، قانون سال 1353 بر این موضوع حاکم بود و تحت شرایطی آن را مجاز می دانست. در قانون سال 1391 مقررات مربوط به ازدواج مجدد در متن لایحه پیشنهادی وجود داشت و با توجه به اعتراض هایی که به آن شد از متن نهایی قانون حذف شد. به علت سکوت قانون سال 1391، این سوال ایجاد می شود که در وضعیت فعلی، چه مقرراتی بر ازدواج مجدد مرد حاکم است؟ در این خصوص، سه نظر وجود دارد و در این پژوهش بعد از بررسی و مطالعه هر سه نظر و مبانی آنها و براساس سابقه قانون گذاری و قوانین موجود در این حوزه و روند تصویب قانون حمایت خانواده سال 1391، نظری اختیار و تقویت شد که براساس آن در وضعیت فعلی، نهاد ازدواج مجدد از سیستم حقوقی ایران حذف شده است. در این شرایط در مواردی که مرد قصد ازدواج مجدد دارد، بایستی همسر خود را طلاق داده، سپس ازدواج نماید.
    کلیدواژگان: اجازه ازدواج، ازدواج مجدد، تمکین، حمایت از خانواده، خانواده
  • محمد سلطانیه صفحات 257-269

    به کارگیری روش‏های نوین بارداری مسایل زیادی را در زمینه حقوق طرفین به وجود آورده است که بررسی آثار تکلیفی آن، یکی از آنهاست. هدف این پژوهش فهم آثار فقهی تکلیفی اهدای جنین براساس نگرش شیعی و رفع ابهام ماده سوم قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور است. این مطالعه به صورت کتابخانه ای و توصیفی تحلیلی و با تکیه بر کتب طراز اول فقه شیعه با واکاوی کلیدواژه‏های جنین، اهدا، نفقه، حضانت و ارث در ادله معتبر انجام گرفته است. با توجه به انتساب کودک به صاحبان نطفه، حقوق تکلیفی مثل حضانت، نفقه و ارث بین کودک و صاحبان نطفه برقرار است؛ اما قانون گذار در ماده سوم این قانون، «وظایف و تکالیف زوجین اهداگیرنده جنین و طفل متولدشده را از لحاظ نگهداری و نفقه و احترام، نظیر وظایف و تکالیف اولاد، پدر و مادر دانسته است»؛ درحالی که کودک منتسب به اهداکنندگان است و به موضوع مهمی مثل توارث اشاره نشده است. بنابراین باید قانون تغییر کند و نحوه تعیین وظایف برای گیرندگان اهدا را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: اهدای جنین، نفقه، ارث، حضانت، حکم تکلیفی، قانون اهدای جنین، نابارور
  • حسین جمالان، فاطمه رجایی*، علی اکبر حکم آبادی صفحات 271-297

    مطالعه تطبیقی حقوق خانواده کشورهای اسلامی، همچون ایران و مصر، با توجه به تفاوت مذاهب، جهت دریافت پیوندها و تفاوت هایی که وجود دارد، برای رسیدن به بهترین قواعد در عصر کنونی ضروری به نظر می رسد و می تواند از رسوخ قواعد نابهنجار غربی در کشورهای اسلامی جلوگیری کند. مهریه از مسایل مهم حقوق خانواده است که اهمیت آن در جامعه قابل چشم پوشی نیست و باید به دقت بدان پرداخت و احکام آن را بررسی کرد. ازجمله مواردی که در این زمینه قابل مطالعه می باشد، بررسی شرایط لازم مهر و پرداخت آن است که در این تحقیق، آن را در حقوق ایران که مبتنی بر فقه امامیه و حقوق مصر که بر طبق فقه حنفی است، مورد مطالعه قرار دادیم تا ابعاد آن مشخص گردد. هدف ما این است که با بررسی و مطالعه فقهی و حقوقی در حقوق این دو کشور، دریابیم که مهر دارای چه شرایطی است و اینکه آیا اصولا پرداخت مهر به نرخ روز در ایران و مصر، طبق اصول حقوقی این کشورها و آموزه های فقهی مورد قبول آنها امکان پذیر است، شرایط آن چگونه است و چه تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارد. با بررسی ادله مختلف، به نظر می رسد با وجود شباهت ها و تفاوت هایی که وجود دارد، باید قایل به امکان پرداخت مهر به نرخ روز در حقوق ایران و حقوق مصر باشیم. هرچند مصر برخلاف ایران صراحتا به آن اشاره ای نکرده است، بنابر دلایلی می توان راجع به آن بحث کرد.

    کلیدواژگان: مهریه، حقوق خانواده، تعدیل مهر، حقوق مصر، فقه حنفی، شرایط مهر
|
  • Abbas Mirshekari, Shobeir Azadbakht * Pages 5-27
    The wife as the owner of the dowry can take possession of her property. One of these possessions entails to waive her dowry right and grant it to her husband in various ways. In this article, we discuss the various formats that the wife can waive dowry and study the possibility and impossibility of referring in each of those formats. Due to the lack of a clear boundary in distinguishing these patterns from each other and the lack of familiarity of people with jurisprudential-legal terms, the proof of some cases occurred in the world that make it difficult to distinguish the type of legal action taken. This article attempts to provide the instruments for interpreting the nature of legal action that has taken place. As well as, due to the insufficient determination of these instruments, it is recommended that the legislature intervene and introduce the necessary instruments in this regard. Also, it is suggested to the legislature to pay attention to the function of the contract and its subject as usable instruments.
    Keywords: Dowry, marriage, Divorce, donation, interpretation
  • Mohammad Reza Hamidi Pages 29-54

    One of the financial effects of marriage is the wife's possession of the dowry; In religious resources there are much emphasis on the virtue of forgiveness of dowry especially before sexual intercourse. According to the most Imami jurists, if divorce occurs after forgiveness of dowry and before having sexual intercourse, the wife will be obliged to return half of the dowry that she has not taken. At first sight, such issue seems to be inharmonious with legal conscience. ; in this article, the reasons of these famous legal presumption have been criticized and according to the lack of guarantees , forgiveness of dowry, weakness in narration indicating halving, and the other theories have been strengthened ; Also, according to the incompatibility of halving of forgiveness dowry with legal and customary conscience, it is necessary to base on the certainty as a legalized in this area; due to this fact, in forgiveness of dowry, the principle might be the presence of a condition of collusion to the continuation of the marriage, and in the case of divorce, the right of recourse will be valid; This problem reinforces the relations between jurisprudence and moral values ​​in the rules and principles related to the family.

    Keywords: forgiveness of dowry, halving of dowry, Divorce, sexual intercourse, benefaction
  • Narg Esizadi *, Majid Ghourchibeigi, Gholam Hoseein Elham, Mahmood Abbasi Pages 55-82
    Considering to the Provisions of Article (6) on the law on child and Adolescent Protection approved in 1399 and its executive regulations in 1400, the critical question is arises about the capacity assessment of effective sovereignty intervention against the children and adolescents violate criminal law; Because, on one hand, the best interests of these silent victims, require that the sovereignty should intervene in determining the reaction to them with therapeutic and expedient approach, and the lack of serious protection of sovereignty from them will lead to the continuation of defective series of their behavioral abnormalities. On the other hand, this subject is incompatible to the well- known saying that the sovereignty needs to intervene minimally in family sphere. Therefore this article with combined method and the application of qualitative and quantitative of principles research (Likert Scale), has performed the intervention of sovereign over the delinquent children and adolescents whenever is required. This type of intervention with the negative and positive approach is based on dignified and expedient perspective and requires the interaction of sovereignty institutions in protective intervention contained in said law and also applies local and indigenous capacities in determining and executing of criminal reaction on children and adolescent. In this regard, the inefficiency of this current method such as imprisonment and maintenance in Correctional Centers indicates the necessity of changing in criminal policies in this problem and requires the strong legislative infrastructure. In order to the effectiveness of sovereign contingency intervention, it is necessary to establish an independent institute that could cover initiative, supervision and continuous monitoring in all issues related to children and adolescent crimes   with a single procedure.
    Keywords: Sovereign, Children, Adolescent Violate Criminal laws, Expedient, Public Order, Intervention
  • Mohammad Arabshahe Pages 85-101

    Due to the necessity of marriage, its annulment requires a special reason. One of the reasons for canceling a marriage is a defect. Vitiligo is one of the skin defects and diseases that has always existed among humans and leads to whitening of some organs of the body. The presence of this disease in a woman gives a man the right to terminate a marriage. Most of Imami jurists believe, this disease is one of the specific defects of women and the presence or occurrence of this disease in men does not create the right of revocation for women. However, some Imami jurists, based on narrations, the priority analogy, the rule of no harm and harmless (La zarar va La Haraj) and by Tanqih e Monaṭ (one of the methods of discovering verdict from jurisprudence books), believe that vitiligo is one of the common defects. In this article, by descriptive-analytical method, feasibility study of marriage annulment due to the husband''''s vitiligo is examined and it was proved that a distinction should be made between leprosy before and after marriage. In the first hypothesis, Sahah Halabi and the harmless rule imply the right of woman to terminate marriage, and in the second hypothesis, according to the narrations and the principle, the woman does not have the right to annul it.

    Keywords: Marriage annulment, Vitiligo (Baraṣ), husband''''s vitiligo, common defects, harmless rule
  • Mohsen Nazemizadeh *, Maryam Sadat Mohaghegh Damad Pages 103-127
    In marriage contract, the couples, like the other two parties in contracts, can make their wishes such a condition and increase the degree of desirability of this contract to some extent; But, in the cases of the correct conditions during the marriage, there is disagreement and the condition of the wife's not expelling from her Balad is also one of these different conditions; It is obvious that in the mentioned condition, the condition is in favor of the wife and against the husband. There has been disagreement among jurists as to the validity or invalidity of the said condition; even among jurists; Some believe in the invalidity of the condition and others believe in its validity; In this article, we study the opinions and theories related to the condition of the wife's not expelling from her Balad and its subdivisions (including the condition of the wife's not expelling from home, drop the condition, the relationship between the condition of the wife's not expelling from Balad and the amount of her dowry).Finally, based on jurisprudential and legal opinions and critique of each of the proposed views, the validity of this condition is concluded. It should be noted that this article is an applied article based on its purpose and is descriptive-analytical based on its nature and method.
    Keywords: drop the condition, subordination of the wife, the wife's not expelling from her Balad, resident right, Dowry
  • Faezeh Azimzadehardebili *, Ali Sabermahani Pages 129-154

    This article with the aim of identifying and recognizing the possibility of modifying women's rights and the position of the rule of Ṭanqihe Manat (rectifying the effective cause and Elghȃe Khoṣuṣiyyat (abolishing the specificity) in modifying women's legal differences, is examined the jurisprudential documents of dowry adjustment and the dowry adjustment, which has been accepted and documented by the dominant statement in Iranian jurisprudence and law, and a criterion is considered that the Ṭanqihe Manat and Elghȃe Khoṣuṣiyyat in its documents can result in the possibility of adjustment in women's legal differences. This article by descriptive-analytical method and with documentary-library manner is studying the possibility of modifying other women's legal differences by using the rules of Ṭanqihe Manat and Elghȃe Khoṣuṣiyyat and its research community is the sources of jurisprudence and the law and principles of jurisprudence. The main issue is whether the documents cited in the dowry adjustment are specific to the dowry or whether they are general, and these arguments can be used in other legal differences between men and women? Documents for adjusting dowry include the rule of La Zarar(no- harm), La Ḥaraj (no- embarrassment), Ghabn e Ḥadeth (loss occurring), implicit condition, survival originality, priority analogy, adding to the content of the contract (marriage) which is examined from the point of view of Ṭanqihe Manat and the principle of accepting the women's legal differences is proved from the perspective of jurisprudential documents and it was concluded that it is possible to modify women's legal differences in Islamic law, especially material rights by Ṭanqihe Manat and Elghȃe Khoṣuṣiyyat.

    Keywords: right adjustment, right resignation, Ṭanqihe Manat, women's rights, Dowry
  • Muhammad Ali Saeedi, Sabereh Ahmadi Movaqar * Pages 155-183
    Despite the text of articles 1108 and 1130 in the civil law, which made some doubts in considering sanctions on leaving the cooperation known as an infraction, the duty of cooperation between couples mentioned in article 1104 vanished all doubts. On the essence of this duty, amongst the doctrine of law are different points of view, as some know it ethical while some other count it juridical. However, the authors of this paper, through searching the jurisprudential and juridical sources and taking the descriptive-analytical method and observing the judicial procedure, believe in the third view that is the bilateral essence of ethical-juridical for this article. Regarding this view, about the low-level examples, this is only ethical and on the higher-level ones, it would be juridical which overlaps with disobedience standard in jurisprudence. The criterion on distinguishing the forenamed levels is custom and if any conflict happens, the verdict of substantive courts would be applied. Thus, there will be various and appropriate sanctions according to the jurisprudence and law, which can be proven by the organized jurisprudence view point. Key words: Cooperation, Strengthening the foundations of the family, Organized jurisprudence.
    Keywords: Cooperation, Disobedience, Couples Duties
  • Mahzad Saffarinia *, Sara Sabour Pages 185-210
    This article with a descriptive-analytical approach studies the aspects of international documents and criminalization of sex without the consent of the wife in Ireland, Indonesia, Turkey and Iran countries. This phenomenon has been introduced in international documents as an example of sexual violence against women. This issue has been criminalized as rape in Ireland and Turkey, and as a domestic violence in Indonesia. Moreover, sex without the consent of the wife has not yet been criminalized in the laws of Iran. The reason may be the lack of explicit discussion about this issue in Islamic jurisprudence. In this article, it is proved that, it is possible to define the subject of sexual intercourse without the wife's consent in the context of Islamic jurisprudence in the cases of permission for the wife's disobedience and the necessity of the wife's consent to have sex. In addition, a mandatory sentence and some guarantees of the execution of Shar' rules are also provided. Finally, due to the existence of the necessary grounds for enacting the appropriate laws regarding sex without the consent of the wife in Iranian law, the criminalization of this issue has been presented in the form of a criminal offense with a minimum of 7th degree punishment and in cases of violence or harm with a minimum degree of 6th degree punishment.
    Keywords: sexual intercourse without the wife's consent, Marital Rape, Criminalization, Jurisprudence, International documents
  • Reza Dehghannezhad *, Farajollah Hedayatniya Pages 211-233
    In Shia jurisprudence and consequently in the civil law of the Islamic Republic of Iran, temporary marriage is recognized as one of the types of marriage. The wife''s sexual rights and the possibility of the husband leaving the marital duties (Noshuz) in this type of marriage are the important and challenging issues about temporary marriage. This article with a descriptive and analytical method tries to answer these following related questions: Is the marital law such as the right to cohabitation and intimacy fixed or not for the temporary wife? If yes, what is the effect of the husband'' refusal to perform the marital duty of the wife and how she can he obtain her rights? Family law in Iran is silent on these issues jurisprudential views on it are also different. The research findings show that the right to intimacy is fixed for a temporary wife. Also, in a long-term marriage, the wife has the right to love and affection. As a result, the husband''s Noshuz in temporary contract is achievable. If the husband refuses to perform the marital duties of the temporary wife, at the request of the wife, the court first obliges the husband and then forces him to grant the term of contract.
    Keywords: Temporary contract, the wife''s rights, The right of cohabitation, the right of intimacy, the husband''s Noshuz
  • Rasoul Ahmadi Far *, Mohammad Kakavand Pages 235-255
    Remarriage of a man, as an independent right or guarantee of the wife's obedience, is one of the issues in the field of family law. Prior to the enactment of the Family Protection Law in 2012, the Law of 1974 governed this issue and allowed it under certain conditions. In the law of 1391, there were provisions related to remarriage in the text of the proposed bill, and due to the objections to it, it was removed from the final text of the law. Due to the silence of the law of 1391, the question arises that in the current situation, what rules govern the remarriage of a man? In this regard, there are three opinions and, in this study, after reviewing and studying all three opinions and their bases and based on the history of legislation and existing laws in this field and the process of passing the Family Protection Law in 2012, a theory was adopted and strengthened. In the current situation, the institution of remarriage has been removed from the Iranian legal system. In this case, in cases where the man intends to remarry, he must divorce his wife and then marry.
    Keywords: remarriage, Obedience, marriage permit, Family, Family support
  • Mohammad Soltanieh Pages 257-269

    The use of new methods of pregnancy has created many issues in the field of both parties' rights that the study of its obligatory effects is one of them.   The purpose of this study is to understand the obligatory jurisprudential effects of embryo donation based on Shiite attitude and remove the ambiguity of Article 3 of " the Law on How to Donate Fetus to Infertile Couples". This study has been done by collecting library data and with descriptive-analytical method and also by relying on first class Shiite books searched the key words such as embryos, donation, custody and inheritance in them. Due to the attribution of the child to the owners of the sperm, obligatory rights such as custody, alimony and inheritance are established between the child and the owners of the sperm; However, in Article 3 of this law, the legislator has "considered the duties and responsibilities of the couple who received fetus donating and the child born are the parents in terms of maintenance, alimony and respect, such as the duties and responsibilities of the children and the parents." While the child is attributed to donors and does not mention an important issue such as inheritance. Therefore, the law should be change and explain how to assign duties to recipients of fetus.

    Keywords: Fetus donation, alimony, inheritance, Custody, Duty sentence, Fetus donation law, infertile
  • Hossein Jamalan, Fatemeh Rajaei *, Aliakbar Hokmabadi Pages 271-297

    A comparative study of the family law in Islamic countries such as Iran and Egypt, considering the differences between religions, is necessary to obtain the links and differences that exist to achieve the best rules in the current era and can prevent the penetration of abnormal Western rules in Islamic countries. Dowry is one of the important issues of family law that it's significant cannot be ignored in society, and it should be carefully addressed and its rulings examined. One of the cases that can be studied in this field is the study of the necessary conditions for dowry and its payment. In this research, we evaluated it in Iranian law, which is based on Imami jurisprudence, and Egyptian law, which is in accordance with Hanafi jurisprudence, to determine its dimensions. By studying jurisprudence and the laws in the rules of these two countries, the aim of this study is to find out what are the conditions of the dowry payment and whether it is possible to pay it in current rate in Iran and Egypt according to the legal principles of these countries and accepted jurisprudential teachings. What are its conditions and what are its differences and similarities? By examining the various reasons, it seems that we should accept the dowry payment based on current rate in Iranian and Egyptian laws despite the similarities and differences which is existed in them. Although in Egyptian laws unlike the Iranian laws have not explicitly mentioned in it, but for some reason it can be discussed.

    Keywords: Dowry, family law, Adjustment of dowry, Egyptian laws, Hanafi jurisprudence, Conditions of dowry