فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 118، فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 118، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس ایثاری، ایران گودرزی*، تقی لشکربلوکی، محمود الله دادی سلمانی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    در مورد اثرات در معرض قرارگیری مادران باردار با اتانول بر رفتار شبه اضطراب  و میزان بیان فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (Brain-derived neurotrophic factor, BDNF) در هیپوکامپ فرزندان نتایج متناقضی وجود دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات سوءمصرف اتانول توسط مادر بر رفتار شبه اضطراب و تغییرات سطح BDNF در هیپوکامپ فرزندان  موش های صحرایی در دوران جوانی است.

    مواد و روش ها

    14 سر موش های صحرایی ماده ی باردار نژاد ویستار به 2 گروه کنترل و اتانول تقسیم شدند. موش ها از روز صفر بارداری تا پایان دوره ی شیردهی اتانول (4g/kg) یا آب مقطر را توسط گاواژ دهانی دریافت کردند. در روز 35 بعد از تولد، سنجش میزان اضطراب  با استفاده از ماز بعلاوه شکل مرتفع (EPM) انجام شد. همچنین میزان بیان پروتیین BDNF  و گیرنده ی TrkB در هیپوکامپ با استفاده از کیت های الایزا مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تجویز اتانول درصد مدت زمان حضور در بازوی باز و درصد تعداد ورود به بازوی باز را در ماز بعلاوه شکل مرتفع نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داد (P<0.001). همچنین درصد مدت زمان حضور در بازوی بسته و درصد تعداد ورود به بازوی بسته بدنبال تجویز الکل افزایش معناداری داشت (P<0.001).  بعلاوه، در گروه تحت تیمار اتانول میزان پروتیین BDNF در هیپوکامپ کاهش معنی داری نشان داد، در حالیکه تغییر معنی داری در بیان پروتیین گیرنده ی TrkB مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تجویز اتانول در دوران بارداری و شیردهی، اضطراب در فرزندان  القا کرد  و میزان پروتیین BDNF در هیپوکامپ را کاهش داد.  نتایج حاضر پیشنهاد می کند که تغییرات پروتیین BDNF در هیپوکامپ نوزادان در طول تکوین احتمالا می تواند در این اختلال مشارکت داشته باشد.

    کلیدواژگان: اتانول، اضطراب، فاکتور نوروتروفیک مشتق شده از مغز، نوزادان رت
  • مریم عزیزی نهاوندی، شاهین فکور*، لقمان اکرادی صفحات 13-27
    زمینه و هدف

    مسمومیت با سلنیم بدنبال مصرف یا تجویز بیش از حد  ترکیبات سلنیم در انسان و حیوانات اتفاق می افتد. با توجه به آسیب اکسیداتیو بافتی در مقادیر سمی سلنیم، مطالعه  حاضر به منظور بررسی اثر عصاره چغندر قند به عنوان گیاه حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانت در درمان مسمومیت تجربی سلنیوم انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر 32 موش در 4 گروه مساوی: گروه کنترل، گروه دوم تجویز خوراکی سلنیت سدیم روزانه  mg/kg6، گروه های سوم و چهارم تجویز سلنیت سلنیم به میزان مشابه همراه با تجویز خوراکی عصاره هیدروالکلی چغندر قند با دوزهای بترتیب mg/kg 500 و 240 بمدت ده روز انتخاب شدند. در پایان مطالعه سطوح سرمی بیلی روبین تام، آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین ترانس آمیناز ALT))، آلکالین فسفاتاز ALP))، مالون دی آلدیید (MDA)، گلوتاتیون پراکسیدازGPX، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)  و کاتالاز (CAT) اندازه گیری شدند. تغییرات آسیب شناسی در بافت‏های کبد، کلیه، قلب، مغز، ریه، پوست و مو ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آزمون One-way ANOVA و آزمون تعقیبی توکی تحلیل و 05/0P˂ معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     سطوح سرمی بیلی روبین تام، AST، ALT و ALP در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سدیم کاهش معنی داری را نشان داد (0/05˂p) . غلظت  GPX، SOD و CAT در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سدیم افزایش معنی داری را نشان داد (0/05˂p). در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم تغییرات پاتولوژیک در تمام بافت‏های مورد مطالعه در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سلنیم کاهش معنی داری داشت (0/05˂p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که عصاره چغندر قند می تواند اثرات بیوشیمیایی، استرس اکسیداتیو و پاتولوژیک مسمومیت تجربی با سلنیت سدیم را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: مسمومیت با سلنیم، Beta vulgaris، آنتی اکسیدانت، آسیب شناسی بافتی
  • منصور صفایی پورزمانی، شهربانو عریان، سیروس جلیلی، پریچهر یغمایی، علی قنبری* صفحات 28-38
    زمینه و هدف

     دانوروبیسین یک آنتی بیوتیک موثر در شیمی درمانی سرطان های مختلف است. برای جلوگیری از آسیب سلول های سالم طی شیمی درمانی، تغییر این شیوه درمانی و یا محافظت از سلول های سالم در برابر عوامل شیمی درمانی توسط ترکیبات محافظت کننده توصیه می شود. بنابراین، هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثر ژل رویال بر عوارض جانبی سیستم تولیدمثلی نر ناشی از تزریق دانوروبیسین در موش بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 77 موش بالغ نژاد BALB/c به طور تصادفی به هفت گروه شامل شم، کنترل، ژل رویال 1، ژل رویال 2، دانوروبیسین، ژل رویال 1 + دانوروبیسین و ژل رویال 2 + دانوروبیسین تقسیم شدند. موش ها به مدت 8 هفته سالین (% 0/09) و دانوروبیسین (2 میلی گرم/کیلوگرم) بصورت داخل صفاقی و ژل رویال (50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم) به شکل خوراکی دریافت نمودند. پارامترهای اسپرم، وزن بیضه و پارامتر های استرس اکسیداتیو ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی با نرم افزار SPSS (نسخه 16) انجام شد. 0/05 > p معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     دانوروبیسین سبب افزایش معنی دار پارامترهای اسپرم، وزن بیضه، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (0/01>p) و نیز کاهش معنی دار سطح مالون دی آلدیید (0/05>p) شد، درحالی که در گروه درمان این تغییرات به خاطر ژل رویال جبران شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که دانوروبیسین باعث کاهش پارامترهای اسپرم و افزایش استرس اکسیداتیو شد درحالی که ژل رویال به عنوان منبع سرشاری از آنتی اکسیدانت این تغییرات را تعدیل نمود.

    کلیدواژگان: ژل رویال، دانوروبیسین، آنتی اکسیدان ها، استرس اکسیداتیو، سمیت
  • مهسا نوروززاده، ناهید سراحیان، راضیه بیدهندی یارندی، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 39-54
    زمینه و هدف

    عملکرد قلبی و مقاومت به آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن به وسیله عوامل مختلف شامل هورمون های جنسی به ویژه آندروژن ها و استروژن ها تحت تاثیر قرار گرفته می شوند. در مطالعه حاضر، هدف ما بررسی اثرات مواجهه پیش از تولد با تستوسترون بر روی تحمل قلبی به آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن در موش های صحرایی نر در طول دوره بزرگسالی (بالغ) بوده است.

    مواد و روش ها

     قلب موش های صحرایی نر که در طول دوره بحرانی از تکامل جنینی شان با تستوسترون مواجه شده بودند (گروه آزمایشی) و موش های صحرایی گروه کنترل، جدا شدند و در دستگاه لانگندورف، پرفیوژن صورت گرفت. مقادیر پارامترهای همودینامیکی قلب شامل  ±dp/dt ,RPP,LVDP,LVSPبا استفاده از دستگاه پاورلب ثبت شدند. مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته و مدل معادلات برآورد تعمیم یافته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در حالت پایه (قبل از ایسکمی)، موش های صحرایی نر بزرگسال در گروه آزمایشی مقادیر بالاتر معنی دار از±dp/dt,RPP,LVDP,LVSP را در مقایسه با کنترل هایشان نشان دادند (0/05 <p). بعد از ریپرفیوژن، مقادیر±dp/dt,RPP,LVDP,LVSP به طور معنی داری در موش های صحرایی آزمایشی در مقایسه با کنترل کاهش پیدا کرد (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که مواجهه بالا با تستوسترون در دوره جنینی، منجر به تحمل قلبی پایین تر در برابر آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن در موش های صحرایی نر، در دوره بعدی زندگی (بزرگسالی) می شود.

    کلیدواژگان: تستوسترون، جنین، آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن، قلب، موش صحرایی
  • مینا امیری، فهیمه رمضانی تهرانی*، راضیه بیدهندی، یارندی، فاطمه ناهیدی صفحات 55-70
    زمینه و هدف

    علی رغم برتری تیوریک کنتراسپتیوهای خوراکی (OCs) حاوی پروژستین های آنتی آندروژنیک نسبت به فراورده های دارای فعالیت های آندروژنیک، مزایای بالینی این ترکیبات نامعلوم می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی کنتراسپتیوهای خوراکی حاوی دزوژسترل (DSG) و یا دروسپیرنون (DRSP) بر پارامترهای هورمونی، بالینی و متابولیکی بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که بر روی 126 بیمار مبتلا به PCOS انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی به یکی از گروه های مداخله با کنتراسپتیوهای خوراکی حاوی DSG و یا DRSP تخصیص داده شدند. پیامدهای مورد بررسی شامل آندروژن های سرمی، نمره فریمن گالوی و پارامترهای آنتروپومتریک و متابولیک در وضعیت پایه، ماه سوم و ششم درمان بررسی شدند.

     یافته ها

    پس از سه تا شش ماه درمان با OCs، میزان آندروژن های سرم بین دو گروه درمان شده با DSG و DRSP تفاوت  معنی داری نداشت. همچنین تفاوت معنی داری میان دو گروه درمان، به لحاظ نمره فریمن گالوی و پارامترهای آنتروپومتریک به جز اندازه دور کمر (011/0 = P) در ماه ششم درمان وجود نداشت. سه ماه پس از مداخله، بیماران درمان شده با کنتراسپتیوهای خوراکی حاوی DSG در مقایسه با بیمارانی که تحت درمان با کنتراسپتیوهای حاوی DRSP بودند، میزان کلسترول لیپوپروتیین با چگالی کم (LDL) (017/0 = P)، فشار خون سیستولیک (013/0 = P) و دیاستولیک (008/0 = P) بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    گرچه مصرف OCs حاوی پروژستین های ضد آندروژنیک و آندروژنیک اثرات یکسانی بر پروفایل هورمونی، و پارامترهای آنتروپومتریک و هیرسوتیسم داشتند، ترکیبات حاوی DSG با اثرات مخرب بیشتری بر لیپیدهای سرمی و فشارخون همراه بودند.

    کلیدواژگان: کنتراسپتیوهای خوراکی (OCs)، سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیپرآندروژنیسم، پروفایل متابولیک
  • حمیده پاک نیت، فاطمه کاظمی*، فریده موحد، شکوه السادات ابوترابی، نسرین صوفی زاده، فرناز یعقوبی صفحات 71-80
    زمینه و هدف

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovary Syndrome, PCOS) یک اختلال شایع در زنان سنین باروری است که می تواند با عوارض نامطلوب بارداری همراه باشد. این مطالعه با هدف تعیین پیامدهای نامطلوب بارداری در زنان باردار مبتلا به PCOS در شهر قزوین و مقایسه آن با گروه شاهد انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 150 زن باردار 35-18 ساله با سن حاملگی بیشتر از 20 هفته مبتلا به PCOS بر اساس کرایتریای روتردام به عنوان گروه مواجهه، با 150 زن باردار غیر مبتلا به PCOS به عنوان گروه شاهد، از نظر پیامدهای بارداری شامل دیابت بارداری، پره اکلامپسی، زایمان زودرس، وزن نوزاد و بستری نوزاد در بخش مراقبت ویژه نوزادانNeonatal Intensive Care) NICU ،  (Unitمقایسه شدند.

    یافته ها

    دو گروه از نظر اطلاعات دموگرافیک شامل سن، وزن، قد و نمایه توده بدنی تفاوت معنی داری نداشتند. در گروه مواجهه (PCOS) ، 33 بیمار (64%) دیابت بارداری (0/021=P)، 44 مورد (67/7%) پره اکلامپسی (0/002=P)، 70مورد (75/3%) زایمان زودرس 0/0001>P داشتند که نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین گروه مواجهه از نظر پیامدهای نوزادی شامل وزن کم حین تولد (40 مورد 64/5%،0/008=P) و بستری در NICU (30 مورد، 66/7%، 0/015=P) نسبت به گروه شاهد بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد PCOS با اثرات متابولیک خود موجب افزایش بروز دیابت بارداری، پره اکلامپسی، زایمان زودرس، تولد نوزاد با وزن کم یا ماکروزوم و نیاز بیشتر به بستری در NICU می گردد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، دین زودرسابت بارداری، پره اکلامپسی، زایمان زودرس
  • لیلا جباره، آویده معبودی، محمود موسی زاده، مسعود غفرانی، محدثه حیدری* صفحات 81-90
    زمینه و هدف

     پریودنتیت یک بیماری باکتریال عفونی است که منجر به افزایش سایتوکاین های متعدد از جمله پروستاگلاندین ها می شود. حین زایمان طبیعی مادر، میزان پروستاگلاندین در مایع آمنیوتیک، آنقدر بالا می رود که به حد آستانه رسیده و موجب وضع حمل می شود. در حضور عفونت ممکن است افزایش میزان پروستاگلاندین ها زودتر از موعد اتفاق بیفتد.لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین پریودنتیت و وزن کم هنگام تولد در زنان باردار  می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی مورد شاهدی، 114 زن باردار (40 نفر مورد و 74 نفر شاهد) شرکت کردند. شاخصهای پریودنتال شامل عمق پاکت (PD)،  ایندکس پلاک (PI)، ایندکس لثه(GI)، clinical attachment loss (CAL)  و خونریزی حین پروب (BOP)  در تمام مادران اندازه گیری، سپس وزن نوزاد در زمان تولد ثبت گردید. داده ها با نرم افزار SPSS  نسخه 20 و آزمون های توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد شاخصهای  BOP،PI ، (p<0.001) GI  و PD  (p<0.05)  از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین دو گروه داشتند . بعلاوه 5/92 درصد از نوزادان با وزن کمتر از 2500 گرم، مادران مبتلا به پریودنتیت داشتند درحالی که تنها 4/1 درصد از نوزادان با وزن بیشتر از 2500 گرم، مادران مبتلا به پریودنتیت داشتند و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود.(p<0.05)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد وضعیت پریودنتال زنان باردار مورد بررسی بر روی وزن نوزاد به هنگام تولد اثرگذار است. لذا مسیولین ذیربط می بایست برنامه های آموزشی مناسبی در جهت آموزش بیمای های لثه و اثرات آن بر نوزاد به زنان قبل از بارداری طراحی کرده و به مرحله اجرا برسانند.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، وزن کم هنگام تولد، بارداری، بیماریهای پریودنتال
  • هاجره ابراهیمی ریگی تنها، سید رضا مظلوم، زهرا دلیر، عبدالغنی عبدالهی محمد، فرزانه شریفی پور، عباسعلی زراعتی، خلیل برهان زهی* صفحات 91-100
    مقدمه

    اضافه وزن  زیاد بین دو جلسه دیالیز در بیماران دیالیزی منجر به عوارض زیادی می شود. این امر این بیماران را ملزم به رعایت رژیم محدودیت مایعات می کند که عدم رعایت این رژیم  منجر به اضافه وزن زیاد بین دو دیالیز می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف  تعیین تاثیر تراشه یخ بر اضافه وزن بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی یک گروهه قبل و بعد که با مشارکت 49 بیمار دیالیزی در سه مرحله، هفته اول (پایه)، هفته دوم (مایعات)، هفته سوم (تراشه یخ) انجام شد. در مرحله پایه (سه جلسه) آموزش داده شد. در مرحله مایع (یک هفته) بیماران مایع مصرف کردند و در مرحله یخ (یک هفته) بیماران مایع و یخ را به صورت متناوب مصرف کردند. وزن در دو زمان قبل و بعد و تشنگی و خشکی دهان یکبار قبل از هر جلسه دیالیز اندازه گیری شدند. داده با با SPSS نسخه 16 با آزمونهای آماری تی تست و ویلکاکسون آنالیز شدند.

    یافته ها

    مقایسه  میانگین اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز در مرحله مایع و یخ (0/001=p)  و مقایسه نمره خشکی دهان در مرحله مایع و یخ (0/041=p) تفاوت معنا داری داشت. مقایسه نمره تشنگی در این دو مرحله (0/1276=p)  تفاوت معنا داری نداشت.

    نتیجه گیری

    مصرف تراشه یخ در مقایسه با مایعات منجر به کاهش اضافه وزن بین دو دیالیز شد که بیانگر مصرف کمتر مایعات است و این یکی  از اهداف مهم مراقبتی در این بیماران می باشد،  می تواند به عنوان توصیه آموزشی بکار رود.

    کلیدواژگان: یخ، اضافه وزن، دیالیز
  • فاطمه عبدی، منیره موحدی، میرمحمد علوی نیکجه، ساکو میرزایی* صفحات 101-114
    زمینه و هدف

    امروزه، دیابت شیرین یک چالش عمده برای سلامتی انسان است. سرین/تریونین پروتیین کیناز 4 (STK4) یک تنظیم کننده اصلی مرگ سلول های بتای پانکراس و از دست دادن عملکرد این سلول ها بوده و افزایش فعالیت آن می تواند منجر به دیابت نوع 1 و 2 شود. نقض STK4 منجر به بازیابی سلول های بتای واجد عملکرد و قند خون طبیعی می شود. در مطالعه حاضر، برای اولین بار، از مدل سازی مولکولی جهت کشف مهارکننده قوی علیه STK4 استفاده شده است.  

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از میان 51220 مولکول در پایگاه داده ZINC، ما جهت انجام غربالگری مجازی و انتخاب مهارکننده های موثر علیه STK4 از روش داکینگ مولکولی استفاده کردیم. ساختارهای با کمترین انرژی آزاد اتصال، مورد مطالعه دینامیک مولکولی توسط نرم افزار Desmond به مدت 100 نانوثانیه قرار گرفتند. خواص ADME ترکیبات انتخاب شده توسط نرم افزار Qikprop محاسبه شد.  

    یافته ها

    غربالگری مجازی نشان داد که ترکیبات با شماره شناسایی ZINC95918625، ZINC85569233، ZINC03874317، ZINC00105086 و ZINC14819359 می تواند به عنوان مهارکننده های STK4 مورد بررسی قرار گیرد. در میان آنها، مولکول  ZINC95918625 دارای کمترین انرژی آزاد اتصال بود (11/67- کیلوکالری بر مول). پس از 100 نانوثانیه از دینامیک مولکولی، مولکول ZINC95918625 با ریشه آمینواسیدهای لایزین 59، گلوتامات 73، سیستیین 105، و گلایسین 153 از آنزیم STK4 از طریق پیوند هیدروژنی برهم کنش داد. آنالیز ADME نشان داد که همه پارامترهای فارماکوکینتیکی مولکول ZINC95918625 در دامنه قابل قبول بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه ما می تواند اطلاعات باارزشی در مورد مهارکننده های جدید شناسایی شده برای درمان دیابت ارایه دهد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که مولکول ZINC95918625 می تواند به عنوان یک مهارکننده جدید آنزیم STK4 در مطالعات تکمیلی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دیابت، سرین، ترئونین-پروتئین کیناز 4، غربالگری مجازی، دینامیک مولکولی
  • عباس خدابخشی، فاضل محمدی مقدم، سارا همتی، کبری شاکری* صفحات 115-125
    زمینه و هدف

     آبیاری با پساب فاضلاب و استفاده از لجن به عنوان کود یکی از نگرانی های مهم مسایل بهداشتی و زیست محیطی می باشد. هدف این پژوهش تعیین مقدار فلزات سنگین ارسنیک، کادمیوم و سرب در سیب زمینی و خاک زمین های کشاورزی منطقه سفید دشت استان چهارمحال و بختیاری می باشد.

    روش کار

    این تحقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی است. نمونه برداری از سه قطعه زمین کشاورزی به طور میانگین به مساحت یک هکتار انجام شد. به منظور هضم نمونه های خاک و سیب زمینی بترتیب از  هاضم Hach و اجاق شنی استفاده شد. در نهایت با استفاده از دستگاه جذب اتمی Varian مدل AA240 غلظت فلزات سنگین قرایت شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که فلز سرب بیش ترین تجمع پذیری را در خاک  و سیب زمینی  دارد. همچنین میانگین غلظت فلزهای کادمیوم، آرسنیک و سرب در سیب زمینی پایین تر از حدود استاندارد بود. فاکتور انتقال از الگوی آرسنیک > کادمیوم> سرب پیروی کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه باید اقداماتی در جهت پیشگیری از ورود بیش از حد عناصر سنگین به خاک صورت گیرد، بنابراین باید با کاهش مقدار مصرف کودهای دامی و شیمیایی وضعیت عناصر سنگین در منطقه سفید دشت کنترل نمود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سیب زمینی، خاک
  • محدثه استاجی، منیژه مختاری دیزجی*، منصوره موحدین صفحات 126-136
    زمینه و هدف

    روش های مرسوم برای پیری پوست به طور عمده بر اساس مشاهدات فیزیولوژیکی یا بیوشیمی استوار است. هدف از این مطالعه ارایه روش غیرتهاجمی مبتنی بر استخراج پارامتر های بیومکانیکی پوست حاصل از پردازش تصاویر متوالی فراصوتی فرکانس بالا به منظور بررسی روند ایجاد ضایعه پوستی است.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی روند آسیب پوستی تعداد 25 سر موش C57BL6 تحت تابش امواج فرابنفش B قرار گرفت. پارامترهای مکانیکی پوست حاصل از پردازش تصاویر متوالی فراصوتی با الگوریتم تخمین حرکت (گرادیان و تطبیق بلوک) در طول روند ایجاد آسیب به صورت هفتگی برآورد شد و نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار گزارش شد. برای بررسی تمایز آماری پارامترها در هفته های ایجاد آسیب، از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر به صورت مقایسه پارامتر های الاستیک در طول روند تغییرات در طول 5 هفته استفاده شد.

    یافته ها

    همبستگی معنی داری میان الاستیسیته به دست آمده از دو روش غیر تهاجمی پردازش تصاویر فراصوت و روش تهاجمی تنسیومتری، با ضریب همبستگی بیش از 0/79 حاصل شد. با آنالیز تصاویر متوالی فرا صوتی، نتایج نشان داد که مدول الاستیک محوری و مدول برشی لایه های پوست به طور معنی داری افزایش یافت که حاکی از افزایش سفتی پوست است (0/05<P).

    نتیجه گیری

    به کمک یافته های مطالعه حاضر، روشی غیرتهاجمی متکی بر استخراج پارامترهای بیومکانیکی پوست به صورت موضعی بر اساس پردازش تصاویر متوالی فراصوتی فرکانس بالا برای پیگیری آسیب پوستی ناشی از تابش امواج فرابنفش و ارزیابی ضایعات پوستی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تصاویر فراصوتی، خواص مکانیکی، روش غیرتهاجمی، پوست
  • سمیه معین درباری*، ملیحه رخشانی فر، پروانه لایق، اسیه ملکی صفحات 137-142
    زمینه و هدف

    سندرم آنسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر (Posterior reversible encephalopathy syndrome, PRES) یک سندرم کلینیکی عصبی است که با علایم بالینی مختلفی مانند سردرد ، تغییر هوشیاری ، تشنج ، اختلالات بینایی بروز می کند. نمای غالب در تصویر برداری ،تغییرات ماده سفید دربخش گیجگاهی- خلفی مغز  بوده و شناخته شده ترین علت آسیب شناسی آن  تورم با منشا عروقی (ادم وازوژنیک)  است.

    گزارش مورد

     ما به معرفی یک خانم 22 ساله، بارداری اول در انتهای سه ماهه سوم پرداختیم که به دلیل تشنج  به دنبال تاری دید مراجعه کرده بود. MRI (تصویر برداری رزونانس مغناطیسی (مغز بیانگر سندرم آنسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر بود. شروع درمان حمایتی سبب بهبود علایم بالینی به همراه برطرف شدن کامل اختلال بینایی بیمار گردید.

    نتیجه گیری

    تشخیص اولیه و شروع درمان به منظور جلوگیری از عواقب نورولوژیک کوتاه مدت و بلند مدت سندرم انسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: آنسفالوپاتی، سردرد، تشنج، تاری دید
|
  • Narges Isari, Iran Goudarzi*, Taghi Lashkarbolouki, Mahmoud Elahdadi Salmani Pages 1-12
    Background and Aim

    The effects of maternal exposure to ethanol on anxiety-like behavior and hippocampal brain-derived neurotrophic factor (BDNF) expression level in the offspring are controversial. The aim of this study was to investigate the effects of maternal ethanol exposure on anxiety-like behavior and changes in BDNF levels in the hippocampus of the rats off spring.

    Material and Methods

    14 pregnant Wistar rats were divided into control and ethanol groups. The rats received ethanol (4 g/kg) or distilled water on the day 0 of gestation until weaning (28 days) by oral gavage. Elevated plus maze test was performed for measurement of anxiety profile on the 35th day of postnatal period. The BDNF and TrKB receptor protein levels in the hippocampus were evaluated using ELISA kits. Data were analyzed by
    independent- sample t test.

    Results

    Maternal ethanol administration reduced the percentage of time spent in the open arm of the EPM and the percentage of the number of entries in the open arm significantly in the offspring compared to those in the control group (P <0.001). Also, the percentage of time spent in the closed arm and the percentage of the number of entries in the closed arm significantly increased following ethanol administration (P <0.001). In addition, ethanol treatment significantly decreased hippocampal BDNF protein levels, but did not change the TrKB receptor level in the hippocampus of the rats offspring.

    Conclusion

    Maternal ethanol exposure during pregnancy and lactation induced anxiety-like behavior and decreased hippocampal BDNF protein level in the rats offspring. Present results suggested that alteration of BDNF expression in the hippocampus of the rats exposed to ethanol during prenatal period may be involved in anxiety-like behavior

    Keywords: Ethanol, Anxiety, Brain-derived neurotrophic factor, Rat offspring
  • Maryam Azizi Nahavandi, Shahin Fakour*, Loghman Akradi Pages 13-27
    Background and Aim

    Selenium poisoning can occur in human and animals due to excess intake of selenium compounds. Considering the tissue oxidative damage in toxic amounts of Selenium, the present study was conducted to evaluated the effect of Beta vulgaris extract, a plant containing antioxidant compounds, on the treatment of experimentally induced selenosis. 

    Materials and Methods

    In this study, 32 rats were divided into four equal groups: control group, the second group received 6 mg/kg  of sodium selenite daily, the third and fourth groups received the same amount of sodium selenite along with the oral administration of 240 and 500 mg/kg of hydroalcoholic extract of Beta vulgaris respectively, for ten days. At the end of the study, serum levels of total bilirubin, aspartate transaminase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), malondialdehyde (MDA), Glutathione peroxidase (GPX), superoxide dismutase (SOD), and catalase (CAT) were measured. Pathologic changes in liver, kidney, heart, brain, lung, skin tissues and hair were evaluated. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post-hoc test. P< 0.05 was considered significant.

    Results

    Serum levels of total bilirubin, AST, ALT, and ALP in the group receiving extract at the dose of 500 mg/kg along with sodium selenite showed a significant decrease compared to those in the group receiving sodium selenite (P < 0.05). Concentrations of GPX, SOD, and CAT in the group receiving sodium selenite and the extract at the dose of 500 mg/kg were significantly higher than those in the group receiving sodium selenite alone (P < 0.05). Also in this group pathologic changes in the above mentioned tissues were significantly reduced compared to those in the group receiving Selenium alone(P < 0.05).

    Conclusion

    The results revealed that Beta vulgaris extract can reduce the biochemical, oxidative stress and pathological effects of experimental selenosis

    Keywords: Selenosis, Beta vulgaris, Antioxidant, Histopathological
  • Mansour Safaei Pourzamani, Shahrbanoo Oryan, Cyrus Jalili, Parichehr Yaghmaei, Ali Ghanbari* Pages 28-38
    Background and Aim

    Daunorubicin is an effective antibiotic for the chemotherapy of various cancers. To prevent damage to healthy cells during chemotherapy, it is recommended to change this treatment or protect healthy cells from chemotherapeutic agents by protective compounds. The present study aimed to check the protective effect of royal jelly on male reproductive system against the side effects induced by daunorubicin injection in mice.

    Materials and Methods

    In this study, 77 adult BALB/c mice were randomly divided into seven groups including sham, control, royal jelly 1, royal jelly 2, daunorubicin, royal jelly 1+daunorubicin, and royal jelly 2+daunorubicin. Mice received saline (0.09%), and daunorubicin (2 mg/kg) intraperitoneally, and royal jelly (50 and 100 mg/kg) orally for 8weeks. The sperm parameters, testis weight, and oxidative stress parameters were evaluated. Using SPSS software (version 16), data were analyzed by one-way analysis of variance and Tukey test. P<0.05 was considered significant.

    Results

    Daunorubicin caused a significant improvement in sperm parameters, testicular weight, total antioxidant capacity (p<0.01), and a significant decrease in malondialdehyde levels (p<0.05), while in the treatment group these changes were compensated by royal jelly.

    Conclusion

    The results of this study showed that daunorubicin caused decrease in sperm parameters and increased oxidative stress, while royal jelly, as a rich source of antioxidants, moderated these changes

    Keywords: Royal Jelly, Daunorubicin, Antioxidants, Oxidative stress, Toxicity
  • Mahsa Noroozzadeh, Nahid Sarahian, Razieh Bidhendi Yarandi, Fahimeh Ramezani Tehrani* Pages 39-54
    Background and Aim

    Cardiac function and resistance to ischemia/reperfusion (I/R) injury are affected by various factors including sex hormones, especially androgens and estrogens. The aim of this study was to examine the effects of prenatal testosterone exposure on cardiac tolerance to I/R injury in male rats during adulthood.

    Materials and Methods

    The hearts of male rats exposed to testosterone during the critical period of fetal development (experimental group) and also rats in the control group were isolated and perfused in a Langendorff apparatus. Values of hemodynamic parameters, including left ventricular systolic pressure (LVSP), left ventricular developed pressure (LVDP), rate pressure product (RPP) and peak rates of positive and negative changes in left ventricular pressure (±dp/dt) were recorded using a power lab system. Generalized linear regression model and generalized estimation equation model were used for data analysis.

    Results

    At baseline (before ischemia), adult male rats in the experimental group demonstrated significantly higher values of LVSP, LVDP, RPP and ± dp/dt, compared to the rats in the control group (P < 0.05).
    After reperfusion, the values of LVSP, LVDP, RPP and ±dp/dt significantly decreased in the experimental rats compared to the rats in the control group (P < 0.05).

    Conclusion

    The present study showed that fetal hyperexposure to testosterone led to lower cardiac tolerance to I/R injury in male rats, in adulthood.

    Keywords: Testosterone, Fetus, Ischemia, reperfusion injury, Heart, Rat
  • Mina Amiri, Fahimeh Ramezani Tehrani*, Razieh Bidhendi-Yarandi, Fatemeh Nahidi Pages 55-70
    Background and Aim

    Despite the theoretical superiority of oral contraceptives (OCs) containing antiandrogenic progestins, to the products with androgenic activity, the clinical benefits of these compounds remain unknown. This study aimed to compare the efficacy of OCs containing desogestrel (DSG) or drospirenone (DRSP) on the hormonal, clinical and metabolic parameters of the patients with polycystic ovary syndrome (PCOS).

    Materials and Methods

    This study was a randomized clinical trial and included 126 patients with PCOS. Patients were randomly assigned to one of the intervention groups using OCs containing DSG or DRSP. Outcomes of interest, including serum androgens, Ferriman-Gallwey score, and anthropometric and metabolic parameters were measured at the baseline, third, and sixth months of treatment.

    Results

    After 3 to 6 months of treatment with OCs, we found no significant difference between the two groups in regard to serum androgen levels. There were also no significant differences between the two treatment groups, in terms of Ferriman-Gallwey score and anthropometric parameters, except for waist circumference in the sixth month of treatment (P = 0.011). After 3 months of the intervention, patients treated with OCs containing DSG had higher levels of low-density lipoprotein cholesterol (LDL) (P = 0.017), higher systolic (P = 0.013) and diastolic blood pressures (P = 0.008) than those treated with OCs containing DRSP.

    Conclusion

    Although use of OCs containing antiandrogenic and androgenic progestins had the same effects on hormonal profiles, anthropometric and hirsutism parameters, compounds containing DSG were associated with more negative effects on serum lipids and blood pressure.

    Keywords: Oral contraceptives (OCs), Polycystic ovary syndrome (PCOS), Hyperandrogenism, Metabolic profile
  • Hamideh Pakniat, Fatemeh Kazemi*, Farideh Movahed, Abotorabi Shokohossadat, Nasrin Soofizadeh, Farnaz Yaghoobi Pages 71-80
    Background and Aim

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common disorder in women of childbearing age that can be associated with adverse pregnancy complications. The aim of this study was to compare the adverse pregnancy consequences between pregnant women with PCOS and control group in Qazvin.

    Materials and Methods

    In this study, 150 pregnant women with PCOS aged 18-35 years with gestational age of more than 20 weeks were selected as our case group based on Rotterdam criteria and our control group included 150 pregnant women without PCOS. The groups were compared in terms of pregnancy complications including gestational diabetes, preeclampsia, preterm delivery, low birth weight, and neonatal admission to the neonatal intensive care unit (NICU).

    Results

    There were no significant differences between the two groups in terms of demographic data including age, weight, height and BMI. In the case group (PCOS) we found gestational diabetes in 33 cases (64.7%) (P=0.021), preeclampsia in 44 cases (67.7%) (P=0.002), and preterm delivery 70 in cases (75.3%) which indicated a significant difference between the case and control groups (P<0.0001). The case group had higher neonatal complications than control group in regard to low birth weight (40 cases, 64.5%, P=0.008) and NICU admission (30 cases, 66.7%, P=0.015).

    Conclusion

    The results of this study showed that PCOS, due to its metabolic effects, may increase the incidence of gestational diabetes, preeclampsia, preterm delivery, low birth weight or macrosomia and long term NICU admission

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Premature birth, Gestational diabetes, Pre-eclampsia
  • Leila Jabbareh, Avideh Maboudi, Mahmood Moosazadeh, Masoud Ghofrani, Mohadeseh Heidari* Pages 81-90
    Background and Aim

    Periodontitis is an infectious bacterial disease that leads to increased production of cytokines including prostaglandins. During maternal delivery, the level of prostaglandin increases to the threshold level in the amniotic fluid which leads to delivery. In the presence of infection, an increase in the amount of prostaglandins may occur sooner than the due date. The aim of this study was to determine the relationship between periodontitis and low birth weight in pregnant women.

    Materials and Methods

    114 pregnant women (40 cases and 74 controls) participated in this case-control study. Periodontal indexes including pocket depth (PD), plaque index (PI), gingival index (GI), clinical attachment loss (CAL), and bleeding on probing (BOP) were evaluated in all mothers and infants' weights were recorded. Using SPSS software version 20, data were analyzed by descriptive and quantitative tests.

    Results

    The results showed significant statistical differences between the two groups in regard to BOP, PI, GI (p<0.001) and PD (p<0.05). Mothers of 92.5% of neonates with birth weights of less than 2500 grams, had periodontitis, while periodontitis  was detected in the mothers of 1.4% of infants with birth weights of more than 2500 grams and this difference was statistically significant. (p<0.05)

    Conclusion

    According to the results of this study, the periodontal condition of the pregnant women can affect neonatal birth weight. Therefore, it is necessary to design educational programs on gum diseases and their effects on the newborn before pregnancy.

    Keywords: Periodontitis, Infant low birth weight, Pregnancy, Periodontal diseases
  • Hajareh Ebrahimi Rigi Tanha, Seyed Reza Mazloum, Zahra Dalir, Abdolghani Abdollahi Mohammad, Farzaneh Sharifipour, Abbasali Zeraati, Khalil Borhanzehi* Pages 91-100
    Background and Aim

    Excessive interdialytic weight gain (IDWG) in hemodialysis (HD) patients has serious effects. Therefore patients should follow a fluid-restriction diet. Non-adherence to fluid restriction can lead to excessive IDWG. The aim of this study was to determine the effect of ice chips on thirst, xerostomia and IDWG in HD patients.

    Materials and Methods

    This one- group pretest- posttest study included 49 HD patients and had three stages. In the first week (baseline stage) the patients received instructions for three sessions. In the second week (liquid stage) patients consumed fluid for one week and in the third week (ice chip stage) patients consumed fluid and ice intermittently for one week. Weights of the patients were measured before and after every dialysis session. Thirst and dry mouth were evaluated only before the dialysis session. Using SPSS version 16, data were analyzed by t-test and Wilcoxon tests.

    Results

    The average IDWG (p=0.001) and xerostomia scores (p=0.041) in the two stages of fluid and ice chips were significantly different. Comparison of the thirst scores (p=0.127) between the two stages of fluids and ice chips showed no significant difference.

    Conclusion

    Consumption of ice chips led to reduction in IDWG which was indicative of less fluid consumption by the patients. This is one of the most important goals of care in HD patients, and can be used as an educational recommendation for them

    Keywords: Ice, weight gain, renal dialysis
  • Fatemeh Abdi, Monireh Movahedi, MirMohammad Alavi Nikje, Sako Mirzaie* Pages 101-114
    Background and Aim

    Nowadays, diabetes mellitus is a major challenge for human health. Serine/threonine-protein kinase 4 (STK4) is a main regulator of pancreatic β-cell death and dysfunction, and its over activation can lead to type 1 and type 2 diabetes. Deficiency of STK4 restores functional β-cells and normoglycemia. In the current study, for the first time, we used molecular modeling to discover a potent STK4 inhibitor.

    Materials and Methods

    In this study, among 51220 molecules in ZINC database, we used the molecular docking method for virtual screening process to select the potent and effective inhibitors against STK4. We used Desmond software for molecular dynamics (MD) simulations studies of the structures with the lowest free binding energy for 100 ns. The ADME properties of the selected compounds were calculated by Qikprop software.

    Results

    Virtual screening results showed that compounds with ZINC ID of ZINC95918625, ZINC85569233, ZINC03874317, ZINC00105086 and ZINC14819359 can be considered as STK4 inhibitors. Among these compounds, ZINC95918625 had the lowest free binding energy (-11.67 kcal/mol). After the 100 ns MD studies, ZINC95918625 interacted with STK4 residues of Lys59, Glu73, Cys105, and Gly153 via hydrogen bonding. ADME analysis exhibited that all pharmaco-kinteic parameters of ZINC95918625 were within the reasonable range.

    Conclusion

    Our study can provide valuable information about new inhibitors for diabetes treatment. The findings of this study indicated that ZINC95918625 molecule could be used as a novel STK4 inhibitor in the future studies.

    Keywords: Diabetes, Serine, Threonine-Protein Kinase 4, Virtual screening, Molecular dynamics
  • Abbas Khodabakhshi, Fazel Mohammadi-Moghadam, Sara Hemati, Kobra Shakeri* Pages 115-125
    Background and Aim

    Irrigation with wastewater and the use of sludge as fertilizer is one of the important issues related to health and environmental concerns. The purpose of this study was to determine the amount of heavy metals of arsenic, cadmium and lead in potato and soil of agricultural lands in Sefid Dasht in Chaharmahal and Bakhtiari Province.

    Materials and Methods

    This study was an experimental-laboratory study. Samples were obtained from three agricultural lands with an average area of ​​one hectare. Hach digestion and Sandstone were used for digestion of soil and potato samples, respectively. Finally, the concentrations of heavy metals were measured using Varian atomic absorption spectrophotometer (AA240 model).

    Results

    The results of this study showed that lead metal had the highest rate of accumulation in soil and potato. The calculated transfer factor was according to the Arsenic > Cadmium > Lead pattern.

    Conclusions

    According to the results of this study, measures should be taken to prevent contamination of the soil by heavy elements. Therefore, the amount of heavy elements in the soil of Sefid Dasht should be controlled by reducing use of livestock manure and chemical fertilizers.

    Keywords: Heavy metal, Potato, soil
  • Mohadese Estaji Mohadese Estaji, Manijhe Mokhtari Dizaji*, Mansoureh Movahedin Pages 126-136
    Background and aim

    Conventional methods for the skin aging are based mainly on physiological or biochemical observations. The aim of this study is to provide a non-invasive method based on the extraction of biomechanical parameters of the skin resulting from the processing of sequential high-frequency ultrasound images in order to investigate the process of skin lesions.

    Material and Methods

    Consecutive ultrasound images of the epidermal and dermal layers were recorded and saved with a 40 MHz imaging system. In order to evaluate the process of skin damage, 25 C57BL6 mice were exposed to UVB radiation. The mechanical parameters of the skin derived from the processing of sequential ultrasound images were also estimated weekly with the motion estimation algorithm (gradient and block matching) during the injury generation process and results were reported as a mean and standard deviation. Validation of the method was performed by invasive tensiometric test. Correlation between the two methods was performed by Pearson correlation analysis. Statistical  repeated measures analysis of  variance was used to compare the statistical trend of changes over 5 weeks.

    Results

    Significant correlation was obtained between elasticity extracted from non-invasive ultrasonic image processing method and invasive tensiometric method with a correlation coefficient of more than 0.79. By processing the sequential ultrasound images, the axial elastic and the shear modulus of the skin layers were significantly increased, which indicate the increased skin firmness during  the ultraviolet radiation (p <0.05). Also, the ratio of changes in the elastic modulus on the thirty-fifth day was 11 times more than zero-day. The shear modulus on the 35th day of ultraviolet radiation was 2.2 times more than zero-day. The results of repeated measures analysis of  variance showed that during irradiation with ultraviolet waves, the axial elastic modulus and the shear modulus of the skin layers obtained by processing sequential ultrasound images also increased significantly, indicating an increase in skin firmness (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study a non-invasive method according to the extraction of local biomechanical parameters of skin based on the processing of sequential high-frequency ultrasound images for detecting the skin damage caused by ultraviolet radiation is proposed.

    Keywords: Ultrasound images, mechanical properties, non invasive method, skin
  • Somayeh Moeindarbari*, Malihe Rakhshanifar, Parvaneh Layegh, Asiteh Maleki Pages 137-142
    Background and Aim

    Posterior reversible encephalopathy syndrome (PRES) is a cliniconeurological syndrome presents with various clinical symptoms, like headache, alteration of consciousness, seizures, visual disturbances.Imaging predominantly shows parieto-occipital white matter changes, with vasogenic edema known as the most accepted pathophysiology.

    Case

     We report a 22-year-old primigravida who presented in near term pregnancy with seizures. Fallowed by blurred vision. Brain MRI was suggestive of PRES. Carrying out supportive treatment results in Clinical improvement with complete resolution of visual disturbances.

    Conclusion

    It is important to initiate diagnosis process and prompt treatment in order to  prevent short- and long-term neurological deficits in PRES .

    Keywords: Encephalopathy, Headache, Seizure, Blurred vision