فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 110 (اردیبهشت 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 110 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یاسر تعدادی، محمدعلی بشارت*، غلامرضا صرامی، مریم ابوالحسنی صفحات 229-248
    زمینه

    در طی سال های اخیر، رویکرد امیدبخشی در طراحی مداخله های مبتنی بر خودتنظیمی با هدف تغییر ذهن سازه ها شکل گرفته است. با وجود گسترش کاربرد این رویکرد در مداخلات درمانی، شواهد چندانی برای اثربخشی مداخله ذهن ساز ه محور در حوزه های خاص سلامت همچون چاقی در دسترس نیست.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مدل مداخله ذهن سازه محور بر کاهش وزن و شاخص توده بدنی (BMI)، خوردن هیجانی و تغییر ذهن سازه تنیدگی در افراد مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی و با گمارش تصادفی شرکت کنندگان در دو گروه درمان و گواه اجرا شد. 42 نفر از افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی که به کلینیک چاقی بیمارستان سینا مراجعه کرده بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه درمان مداخله ذهن سازه محور (دووک، 2017؛ کرام و همکاران، 2017) را در 8 جلسه و برای مدت زمان 2 ماه دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس ذهن سازه شخصیت (ITOP)، مقیاس ذهن سازه تنیدگی (SMM) و پرسش نامه رفتارهای خوردن هیجانی (EOQ) بود. داده ها با استفاده از آزمون U مان ویتنی نمرات افتراقی تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل مداخله ذهن سازه محور باعث کاهش وزن و BMI در مرحله پس آزمون شده و در مرحله پیگیری نیز باعث تداوم اثرگذاری شده است. هم چنین یافته های پژوهش حاکی از آن بود که مداخله ذهن سازه محور خوردن هیجانی را کاهش و ذهن سازه تنیدگی توان افزا و ذهن سازه نمو را در مرحله پس آزمون افزایش می دهد. در مرحله پیگیری برای این متغیرها نیز ثبات نتایج دیده شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به اثربخشی مدل مداخله ذهن سازه محور برای کاهش وزن و رفتار خوردن هیجانی در شرکت کنندگان این پژوهش، پیشنهاد می شود از این مدل مداخله ای به عنوان درمان مستقل و یا درمان مکمل برای بیماران مبتلا به چاقی استفاده شود.

    کلیدواژگان: مداخله ذهن سازه محور، چاقی، ذهن سازه نمو، ذهن سازه تنیدگی، خوردن هیجانی، شاخص توده بدنی
  • علی اکبر کبیری*، مهدی واحدی صفحات 249-264
    زمینه

    تحریفات شناختی و ادراک شایستگی نقش بسزایی در سلامت روانی کودکان دارند؛ بااین وجود مداخلات مختص کاهش تحریفات شناختی و بهبود ادراک شایستگی کمتر مورد توجه بوده است. همچنین تاثیر مداخلات مبتنی بر، برنامه "فلسفه برای کودکان" به منظور کاهش تحریفات شناختی و بهبود ادراک شایستگی کودکان بی سرپرست و بدسرپرست نیز مورد توجه قرار نگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه "فلسفه برای کودکان" با غنی سازی فناوری های دیجیتال بر تحریفات شناختی و ادراک شایستگی کودکان پسر بی سرپرست و بدسرپرست بود.

    روش

    حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کودکان پسر 12-10 ساله ساکن در مرکز بهزیستی شهرستان ازنا در پاییز 1399 تشکیل می دادند. تعداد 30 کودک به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) به صورت تصادفی گمارده شدند. افراد گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه) مداخله آموزشی (مجموعه پنج جلدی پرسندو، قایدی، 1398) قرار گرفتند اما افراد گروه گواه این مداخله را دریافت نکردند. شرکت کنندگان با پرسشنامه تحریفات شناختی (عبدالله زاده و سالار، 1389) و ادراک شایستگی (هارتر، 1985) در مرحله پیش و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، تفاوت معنی داری بین گروه آزمایش و گواه در متغیرهای تحریفات شناختی و ادراک شایستگی وجود دارد (0/5 <p). بنابراین یافته های این پژوهش در راستای سایر پژوهش های انجام شده، بیانگر نقش مثبت استفاده از فناوری های دیجیتال در برنامه فلسفه برای کودکان به منظور کاهش تحریفات شناختی و بهبود ادراک شایستگی کودکان بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این تحقیق می توان پیشنهاد داد، برنامه فلسفه برای کودکان با غنی سازی فناوری های دیجیتال می تواند در راستای یکی از اهداف کلان سند تحول بنیادی آموزش وپرورش " بهره مندی هوشمندانه از فناوری های نوین در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی مبتنی بر نظام معیار اسلامی" و همچنین به عنوان ابزار مداخله ای مناسب جهت کاهش تحریفات شناختی و بهبود ادراک شایستگی کودکان پسر بی سرپرست و بدسرپرست مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، تحریفات شناختی، ادراک شایستگی، کودکان پسر بی سرپرست و بدسرپرست، فناوری های دیجیتال
  • شهزاد طهماسبی بروجنی*، الهه عرب عامری، مهدی شهبازی، الهام شیرزاد، مجید عرب صفحات 265-286
    زمینه

    تحقیقات و نظربات زیادی همچون نظریه یوی وارونه در زمینه رابطه بین انگیختگی و اجرا نشان داده که انگیختگی یک فاکتور روانشناسی موثر بر عملکرد شناختی و حرکتی ورزشکاران است. علی رغم تحقیقات انجام شده در این حیطه، در زمینه تاثیر انگیختگی بر فعالیت های شناختی و حرکتی در پیشینه تحقیقات نیاز به تحقیق بیشتری احساس می شود.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر انگیختگی ناشی از تماشاگر بر فرآیند و نتیجه تصمیم گیری و عملکرد سرویس والیبال بود.

    روش

    روش تحقیق پیش رو شبه تجربی و روش نمونه گیری نیز تصادفی در دسترس بود. شرکت کنندگان پژوهش 29 بازیکن تیم های ملی والیبال نوجوانان و دانشجویان ایران با میانگین سنی 243/2±62/19 سال بودند. شرکت کنندگان ابتدا 25 کوشش تصمیم گیری سرویس والیبال را اجرا کرده و امتیازات سرعت و دقت تصمیم گیری و داده های حرکات چشم شان توسط دستگاه ردیابی بینایی مدل بدون سیم دیکابلیس ساخت کمپانی ارگونیر کشور آلمان ثبت شد. بخش دوم شامل اجرای آزمون عملی سرویس والیبال برادی (1990) بود که آزمودنی ها 10 سرویس را اجرا کردند. برای ایجاد انگیختگی از حضور تماشاگران در محیط آزمون استفاده شده و همچنین برای سنجش انگیختگی نیز از سنجش ضربان قلب ورزشکاران استفاده شد. فاکتورهای بیومکانیکی اجرای سرویس شامل: فاصله جدا شدن از زمین تا خط سرویس، ارتفاع سرویس، فاصله محل ضربه به توپ تا خط سرویس، فاصله محل فرود تا خط سرویس، و سرعت توپ بود. داده ها به وسیله آزمون آماری تی همبسته تحلیل شد.

    یافته ها

    انگیختگی باعث افزایش سرعت تصمیم گیری (015/0 =P) و کاهش دقت تصمیم گیری (0/001 >P) شده، از طرفی افزایش تعداد ساکاد (0/001 >P) و تثبیت های بینایی (0/001 >P) و همچنین کاهش مدت زمان تثبیت های بینایی (0/001 >P) را طی آزمون های تصمیم گیری در پی داشت. همچنین نتایج آزمون اجرای سرویس والیبال نشان داد انگیختگی تاثیر معناداری بر ارتفاع سرویس (0/033 =P) دارد.

    نتیجه گیری

     در طی اجرای مهارت های حرکتی، اگرچه فاکتور انگیختگی بر فرایند اجرای مهارت تاثیر داشته، ولی الزاما بر نتیجه اجرا تاثیر نخواهد داشت. همچنین در مهارت های شناختی مانند تصمیم گیری، انگیختگی باعث افزایش سرعت و کاهش دقت تصمیم گیری می شود. در شرایط انگیختگی، بازیکنان مبادله سرعت - دقت را به سمت افزایش سرعت و کاهش دقت پیش می برند.

    کلیدواژگان: انگیختگی، سرویس والیبال، ردیابی چشمی، تحلیل بیومکانیک، تصمیم گیری ورزشی
  • سید رحمان حسینی*، عزیزالله تاجیک اسماعیلی، باقر ثنائی ذاکر، محسن رسولی صفحات 287-304
    زمینه

    صمیمیت به تعاملی میان زوج ها اشاره دارد که منجر به احساس نزدیکی، عشق و توجه می شود و تحقیقات نشان داده که عاملی مهم در ایجاد رضایت زناشویی است. با وجود انتشار نتایج پژوهش های طولی گاتمن و همکارانش که کارایی آن در بهبود متغیرهای زوجی تایید شده است، اما در جامعه مورد مطالعه و همچنین مقایسه این درمان با درمان پذیرش و تعهد شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی زوج درمانگری به شیوه گاتمن و زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) بر صمیمیت زناشویی زوج های دارای تعارض زناشویی انجام شد.

    روش

    بر اساس طرح آزمایشی "پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری" 18 زوج مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر سردشت، با استفاده از پرسشنامه صمیمیت زناشویی تامپسون و واکر (1983) و اعمال ملاک های ورود و خروج، به عنوان نمونه انتخاب شده و به شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. گروه اول در جلسات زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (باخ و موران، 2008) و گروه دوم در جلسات زوج درمانی به شیوه گاتمن (برگرفته از گاتمن و گاتمن، 2017) شرکت داده شد. در مقابل، گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر وجود تفاوت معنادار در متغیر نزدیکی عاطفی، رضایت زناشویی، و صمیمیت زناشویی زوجین هر دو گروه مداخله نسبت به گروه گواه بود (0/05< p)، اما در متغیر از خودگذشتگی، تفاوت معنی داری بین میانگین گروه اکت با گروه گواه مشاهده نشد (0/05 <p).

    نتیجه گیری

     هر دو مداخله، موجب افزایش صمیمیت زناشویی در زوجین می گردد، اما زوج درمانی گاتمن در مقایسه با روش اکت درمان موثرتری برای افزایش صمیمیت زناشویی در زوجین می باشد. می توان از این دو شیوه درمانی در جهت غنی سازی روابط زوجین دارای تعارض استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زوج درمانگری به شیوه گاتمن، زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد، صمیمیت زناشویی
  • زهرا بهادری*، جلیل باباپور، مجید محمود علیلو، پریچهر احمدی صفحات 305-320
    زمینه

    پژوهش های رو به رشد حاکی از نقش تنظیم هیجان در اختلالات جسمی- عملکردی است ازاین رو پرداختن به مداخلات درمانی متمرکز بر این سازه از اهمیت بالایی برخوردار است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر طرحواره درمانی هیجانی بر شدت علایم بالینی و طرحواره های هیجانی منفی بیماران مبتلا به اختلال علامت عصبی کارکردی بود.

    روش

    در مطالعه حاضر از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان با آزمودنی های متفاوت استفاده شد. به همین منظور سه نفر از بیماران زن مبتلا به اختلال علامت عصبی کارکردی مراجعه کننده به مطب متخصص مغز و اعصاب از طریق مصاحبه تشخیصی و مصاحبه بالینی ساختار یافته و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از ابزارهای پژوهش مانند مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-5-RV)، پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، مقیاس غربالگری علایم اختلالات علایم جسمانی (SOMS-7)، مقیاس طرحواره های هیجانی لیهی (LESS) و راهنمای درمان EST استفاده شد. نتایج به دست آمده به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI)، فرمول درصد بهبودی، بهبود بالینی معنادار و سنجش عملیاتی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    داده های به دست آمده نشان داد کاهش نمرات نشانگان بالینی و طرحواره های هیجانی منفی در بیماران مبتلا به اختلال علامت عصبی کارکردی از لحاظ آماری (0/05 <p)، بالینی و سنجش عملیاتی معنادار است.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مدل طرحواره درمانی هیجانی با اصلاح فرآیندهای زیربنایی هیجان و بهبود راهبردهای ناسازگارانه افراد در برابر هیجانات موجب کاهش شدت علایم بالینی و طرحواره های هیجانی منفی بیماران مبتلا به اختلال علامت عصبی کارکردی می شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، اختلال علامت عصبی کارکردی، طرحواره های هیجانی
  • سمیرا لطفی، مهرانگیز پیوسته گر*، زهره خسروی، روشنک خدابخش پیرکلانی، ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 321-336
    زمینه

    مرور نظام مند پژوهش ها حاکی از این است که عوامل مختلفی در تبیین خودآسیبی افراد تاثیر می گذارد، سنجش و اندازه گیری خودآسیبی و اظهارات مربوط به آن یکی از مسایلی است که از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در پژوهش های فارسی مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس اظهارات مربوط به خودآسیبی در بین افراد دانشجو بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران بود که از میان آنها 393 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل نسخه فارسی مقیاس اظهارات مربوط به خودآسیبی کلونسکی و گلن (2009)، مقیاس رفتارهای پرخطر رجاعی و شفیعی (1390)، مقیاس افسردگی، اضطراب، و تنیدگی لاویبوند و لاویبوند (1995) مقیاس شخصیت مرزی لیشنرنیگ (1999) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزارهای 22VSPSS و 8.80VLISREL استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس اظهارات خودآسیبی از شاخص های برازش مطلوبی برخوردار است  (0/94 = CFI،  0/92 =IFI ، 0/08 = RMSEA ). . همچنین برای بررسی اعتبار پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که این میزان 93/0 بدست آمد و حاکی از رضایت بخش بودن اعتبار ابزار است. افزون بر آن نتایج همبستگی پیرسون نشان داد اظهارات خودآسیبی با رفتارهای پرخطر، افسردگی، اضطراب و تنیدگی رابطه مثبت و معنی داری در سطح 01/0 >P دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد مقیاس اظهارات خودآسیبی در جامعه ایرانی از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار بوده و لذا استفاده از این مقیاس در پژوهش های مختلف می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: خودآسیبی، رفتارهای خودآسیبی غیرخودکشی، روانسنجی
  • امیرمسعود رستمی، حسن احدی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، فریبرز درتاج صفحات 337-348
    زمینه

    اقدام برای رشد شخصی ساختار پیچیده ای است که از ابعاد مختلفی تشکیل شده و نوعی درگیری فعال و هدفمند است که نمایانگر علاقه و توجه فرد به رشد و تغییر در زندگی شخصی خود و یا مهارت های گسترده تری در رفتار مانند آگاهی از شناخت، نگرش و انگیزش است. اما باتوجه به ماهیت چند بعدی آموزش صلح، در زمینه تاثیر آن بر افزایش رشد فردی در جامعه مورد مطالعه شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش صلح بر اقدام برای رشد شخصی دانش آموزان دوره متوسطه اول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و در نظر گرفتن دو گروه آزمایش و گواه با پیگیری دو ماهه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه منطقه 3 شهر تهران، تشکیل داده اند. 60 نفر نمونه (30 نفر گروه آزمایش 30 نفر گروه گواه) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اقدام برای رشد شخصی بود. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش طی 8 جلسه 120 دقیقه ای در 8 هفته مداوم، تحت آموزش صلح قرار گرفته و گروه گواه، نیز هیچ گونه آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. در پایان دوره از گروه آزمایش، پس آزمون و بعد از گذشت دو ماه، آزمون پیگیری به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر آموزش صلح بر مولفه های اقدام برای رشد شخصی شامل آمادگی برای تغییر، برنامه ریزی، استفاده از منابع و رفتار هدفمند، در سطح 0/01 معنادار است. همچنین آموزش صلح در مقایسه با گروه گواه منجر به افزایش میانگین نمرات مولفه های اقدام برای رشد شخصی در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است.

    نتیجه گیری

     باتوجه به تاثیر معنادار آموزش صلح بر اقدام برای رشد شخصی دانش آموزان، می توان از این روش در موفقیت تحصیلی آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش صلح، اقدام برای رشد شخصی، دانش آموزان
  • جواد دریادل، نیلوفر میکائیلی*، اکبر عطادخت، پرویز مولوی صفحات 349-366
    زمینه

    افسردگی پس از زایمان ممکن است بر میزان دلبستگی مادر و نوزاد و سایر روابط خانوادگی تاثیر گذاشته و حتی تهدیدی برای امنیت و سلامت مادر، نوزاد و سایر فرزندان باشد. با وجود کارآمدی نسبی اغلب شیوه های شناخت درمانی در کنترل یا کاهش علایم افسردگی بعد از زایمان، کاربرد آن به دلیل نقص در تبیین عامل اصلی اختلال و ارایه راهکارهای درمانی مناسب، با کاستی های فراوانی روبرو بوده است. همچینن در زمینه تاثیر درمان فراشناختی مبتنی بر ذهن آگاهی انفصالی، بر فرانگرانی، تحریف شناختی و سایر علایم افسردگی بعد از زایمان، تحقیقات کمتری انجام شده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین میزان اثربخشی درمان فراشناختی مبتنی بر ذهن آگاهی انفصالی بر فرانگرانی و تحریف شناختی بین فردی در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی و به شیوه پیش آزمون -  پس آزمون دو گروهی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز سلامت گلستان شهر اردبیل در سال های 98-1397 بودند. روش نمونه گیری در دسترس بود. با استفاده از مقیاس های افسردگی بک (1996) و مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ (1987)، 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه گواه) انتخاب شدند سپس برای گروه آزمایشی، پروتکل درمان فراشناختی مبتنی بر ذهن آگاهی انفصالی در طول 8 جلسه در مرکز سلامت گلستان اردبیل، اجرا شده و نتایج براساس مقیاس های فرانگرانی و تحریف شناختی بین فردی، به روش آماری کوواریانس تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات پس آزمون فرانگرانی و تحریف شناختی بین فردی در گروه آزمایشی و گروه گواه به طور معناداری متفاوت است. به بیان دیگر فرانگرانی  (317/62 =F  ؛  0/05 > 0/001 =p )  و تحریف شناختی بین فردی   (331/39 =F  ؛  0/05 > 0/001 =p )  بعد از مداخله درمانی در گروه آزمایشی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

     نتایج این تحقیق نشان داد درمان فراشناختی مبتنی بر ذهن آگاهی انفصالی، از طریق بهبود فرآیند تفکر، شناسایی و اصلاح باورهای فراشناختی منفی و ارایه پاسخ های شناختی مناسب، رویکرد درمانی اثربخشی در درمان نشانه های افسردگی پس از زایمان و کاهش فرانگرانی و تحریف شناختی بین فردی است.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، فراشناخت، ذهن آگاهی انفصالی، فرانگرانی، تحریف شناختی
  • ناهید خطیب زاده، فریبرز درتاج، مهرداد ثابت*، نسرین باقری صفحات 367-382
    زمینه

    رفتار اخلاقی به مجموعه رفتارهای مورد پذیرش جامعه که می تواند درونی و بیرونی و یا مربوط به دیگران باشد اشاره دارد. تحقیقات نشان داده که آموزش شناختی - اجتماعی در ارتقا رفتار اخلاقی دانش آموزان تاثیر داشته، همچنین مربی گری نیز با توانمندسازی افراد بر این رفتار موثر نشان داد. با این حال در زمینه مقایسه تاثیر این دو بر رفتار اخلاقی دانش آموزان شکاف تحقیقاتی وجود داشت.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش شناختی - اجتماعی و مربی گری بر رفتار اخلاقی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم به اجرا درآمد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه در لیست انتظار همراه با پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم در حال اشتغال به تحصیل در منطقه 2 شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 45 نفر (برای هر گروه 15 نفر؛ یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 1، یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 2 و 15 نفر نیز در گروه در لیست انتظار) بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. ابزار پژوهش شامل سیاهه رفتار اخلاقی توسط ثابت، دلاور، پاشا شریفی و خوش نویسان (1394) و بسته آموزشی مربی گری بازرگان (1397) شامل 8 جلسه 45 دقیقه ای) و شناختی - اجتماعی آن ورنون، ترجمه فیروزبخت (1395) شامل 9 جلسه 45 دقیقه ای بود، آموزش در مدرسه به اجرا درآمد و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو شیوه آموزش شناختی - اجتماعی و آموزش مربی گری بر نمرات رفتار اخلاقی در پس آزمون اثر معنی دار دارد. اثر گروه با توجه به سطوح زمان اندازه گیری متفاوت است. مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شده که 0/38 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است (0/01 <p). با توجه به این که میانگین گروه آموزش شناختی - اجتماعی از گروه مربی گری بیشتر بوده است، بنابراین آموزش شناختی اجتماعی در افزایش رفتار اخلاقی دانش آموزان موثرتر بوده است.

    نتیجه گیری

     می توان به این نتیجه رسید که با دو روش آموزش شناختی اجتماعی و مربی گری، می توان رفتار اخلاقی را در دانش آموزان افزایش داد و استفاده از این دو شیوه آموزشی در برنامه های تحصیلی دانش آموزان ضرورت دارد

    کلیدواژگان: آموزش شناختی اجتماعی، مربی گری، رفتار اخلاقی، دانش آموزان
  • افسون گلستانه، مسعود محمدی*، اعظم داوودی، نجمه فتح صفحات 383-400
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اثربخشی مداخله مبتنی برذهن آگاهی در افراد مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی پرداختند. اما پژوهشی که به اثربخشی مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی در افراد مبتلا به اختلال کمبود توجه / فزون کنشی همراه با اختلال رفتار هنجاری پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمهارگری و رفتارهای پرخطر در نوجوانان دارای اختلال کمبود توجه / فزون کنشی همراه با اختلال رفتار هنجاری صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل نوجوانان پسر 13 تا 18 سال دارای اختلال کمبود توجه /  فزون کنشی همراه با اختلال رفتار هنجاری مراجعه کننده به مرکز اورژانس اجتماعی شیراز در سال 1398 بودند، با روش نمونه گیری در دسترس 26 نفر بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی (زیلوفسکا، 2012) را طی دو ماه و نیم در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه خود مهارگری تانجنی (تانجی و بایومیسر، 2004) و پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی (زاده محمدی، احمدآبادی، حیدری، 1390) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر از نوع طرح های آمیخته با نرم افزار SPSS (نسخه 26) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، تفاوت در دو گروه آزمایش و گواه از لحاظ نمره پس آزمون و پیگیری در متغیرخودمهارگری و رفتارهای پرخطر معنادار است (0/05 <p).

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش و به کارگیری تکنیک های مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در بهبود خودمهارگری و کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان دارای اختلال کم توجهی / بیش فعالی همراه با رفتارهنجاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودمهارگری، رفتارهای پرخطر، کم توجهی، بیش فعالی، رفتارهنجاری
  • مهناز الله دینی حصاروئیه، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 401-418
    زمینه

    اختلال های روان پزشکی نوعی بیماری است که افراد از مشکلات عاطفی و احساسی رنج برده و تمامی جنبه های زندگی فرد را در برمی گیرد. پژوهش های زیادی به بررسی اثربخشی درمان های شناختی ورفتاری ونسل سوم بر بهبود عملکرد بیماران روانی پرداخته است، اما مسئله اصلی این است که درمان های نوین ازجمله   توانش های مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر برخودکارآمدی و ذهن آگاهی این بیماران تاثیردارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف کلی، بررسی اثربخشی توانش های روانشناسی مثبت نگر بر خودکارآمدی درکنارآمدن بامشکلات و ذهن آگاهی درورزش بیماران روانی مزمن انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری را کلیه بیماران روانی مزمن مرد مقیم مرکز شبانه روزی بیماران روانی روزبه در شهر زاهدان در سال 1399 تشکیل دادند. 30 نفر از بیماران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) وگواه (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش برنامه ی آموزشی روانشناسی مثبت نگر (کوییلیام، 2003) را در هشت جلسه 90 دقیقه ای (هرهفته دوجلسه) دریافت کرد. و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه خودکارآمدی در کنارآمدن با مشکلات چسنی (2003) و پرسشنامه ذهن آگاهی در ورزش (زینوت، 2012) بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها در دو بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون (کواریانس چندمتغیری و تک متغیری) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق کنونی نشان داد آموزش توانش های مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بطور معناداری منجر به افزایش "خودکارآمدی در کنارآمدن با مشکلات"و"ذهن آگاهی در ورزش" بیماران روانی مزمن شده است (0/001 <p).

    نتیجه گیری

     باتوجه به اثر مثبت این مداخله برخودکارآمدی در کنارآمدن با مشکلات و ذهن آگاهی در ورزش، برروی بیماران روانی مزمن می توان تحقیقات گسترده تری روی سایر گروه ها با بیماری های مزمن، و مقایسه آن با نتایج پژوهش هایی از این دست انجام گیرد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، بیماری روانی مزمن، خودکارآمدی، ذهن آگاهی
  • امین طاهری، عبدالزهرا نعامی*، آزیتا امیرفخرایی، عسکر آتش افروز صفحات 419-435
    زمینه

    امروزه روانشناسان حوزه آموزشی به دنبال بهبود عملکرد دانش آموزان و افزایش بهزیستی آن ها در همه حوزه های اجتماعی، روانشناختی و معنوی می باشند. بنابراین یک مسئله مهم در زندگی تحصیلی دانش آموزان بهبود عملکرد اجتماعی، روانشناختی و معنوی آن ها می باشد که دغدغه اصلی روانشناسان تربیتی می باشد. اخیرا آن ها با تمرکز بر توانمندی های منش به افزایش بهزیستی اجتماعی، روانشناختی و معنوی دانش آموزان دست یافته اند.

    هدف

    هدف از این تحقیق طراحی و آزمون الگویی از رابطه توانمندی های شخصیتی با بهزیستی اجتماعی، روانشناختی و معنوی با میانجی گری استفاده از توانمندی منش بود.

    روش

    بدین منظور 380 نفر به صورت تصادفی چند مرحله ای از دانش آموزان پایه دوازدهم مدارس شهرستان قلعه گنج انتخاب گردید. ابزار پژوهش عبارت است از پرسشنامه ارزش ها در عمل پترسون و سلیگمن (2004)، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی لی و کیز (1998)، پرسشنامه بهزیستی معنوی پالوتزیان (1982)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ناوا، ول دویلار و پنا (2018) و پرسشنامه استفاده از توانمندی منش گاوینچی و لاینلی (2007) می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که توانمندی های منش رابطه مستقیمی با بهزیستی روانشناختی (0/01, p<  0/369 (B، اجتماعی (0/01 , p< 0/201 (B، و معنوی (01/0, p<  258/0 (B، دارند. همچنین نتایج بوت استراپ نشان داد که رابطه غیرمستقیمی بین توانمندی های منش از طریق استفاده از توانمندی منش با بهزیستی روانشناختی)0/01  p<، 0/114 (B، اجتماعی (0/01, p<  0/110 (B و معنوی (0/01, p<  0/103 (B، وجود دارد.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های پژوهش، توانمندی های شخصیتی عامل مهمی در پیش بینی بهزیستی دانش آموزان در همه حیطه های آن (اجتماعی، روانشناختی و بهزیستی) می باشد که این تاثیر از طریق تشویق در به کارگیری این خصلت ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: توانمندی شخصیتی، بهزیستی اجتماعی، بهزیستی روانشناختی، بهزیستی معنوی، استفاده از توانمندی منش
|
  • Yaser Tedadi, MohammadAli Besharat*, Gholamreza Sarami, Maryam Abolhasani Pages 229-248
    Background

    Over the past few decades, extensive studies have been conducted on mindsets in the field of social and personality psychology, and recently the application of this structure in the field of therapeutic interventions has been considered by researchers. However, little evidence is available for the effectiveness of mindset interventions in specific areas of health, such as obesity

    Aims

    The current research aimed to determine the effectiveness of the mindset-based intervention on weight loss, reduction of Body Mass Index (BMI), emotional overeating, and change of stress mindset in individuals with obesity.

    Methods

    The study was conducted as a clinical trial and we used random assignment to assign the participants to either the therapy or the control group. We recruited 42 obese people who visited the obesity clinic of Sina hospital based on convenience sampling. In the therapy group, participants received the mindset-based intervention for 8 sessions during the two-month period. Research materials included the Implicit Theories of Personality (ITOP), the Stress Mindset Measure (SMM) and Emotional Overeating Questionnaire (EOQ). Mann-Whitney U test was used to analyze the data.

    Results

    Results indicated that the mindset-based intervention is effective in weight loss, both in the post-test and follow-up sections of the study. Further, we found that mindset-based intervention reduces emotional overeating and activates stress-is-enhancing mindset in the post-test phase. Therapeutic effects of these variables remained in the follow-up section.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the mindset-based intervention can be an independent or complementary treatment for weight loss, reducing BMI, and emotional overeating in people with obesity.

    Keywords: Mindset - based intervention, Obesity, Growth mindset, Stress mindset, Emotional Overeating, BMI
  • Aliakbar Kabiri*, Mahdi Vahedi Pages 249-264
    Background

    Cognitive distortions and perceived competence play an important role in children's mental health. However, a limited number of interventional studies have been conducted on reducing cognitive distortions and improving perceived competence. Moreover, the effect of "Philosophy for Children" program on reducing cognitive distortions and improving the perceived competence (cognitive, social and physical) of orphaned and abused male children has received scant attention.

    Aims

    Current study sought to examine how the employment of "Philosophy for Children" program through enriching digital technologies affects cognitive distortions and perceived competence (cognitive, social and physical) of orphaned and abused male children.

    Methods

    The design of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the study consisted of all 10-12 years old boys living in Azna Welfare organization in the fall of 1399. Thirty children were selected by purposive sampling method. They were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group had 8 sessions with90-minutes (two sessions per week) of educational intervention (Five-volume collection of porsando, Ghaedi, 2019) but the control group did not receive any intervention. Participants were assessed with the Cognitive Distortion Questionnaire (Abdullah Zadeh and Salar, 2010) and Competence Perception (Harter, 1985) in the pre- and post-test. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The findings revealed that there was a significant difference between the experimental and control groups (P <0.05). Therefore, the findings of this study, in line with other studies, support the efficacy of using digital technologies in the "philosophy for children" program in reducing cognitive distortions and improving perceived competence (cognitive, social and physical, respectively) of children.

    Conclusions

    It can be concluded that the "philosophy for children" program through enriching digital technologies not only can be in line with one of the major goals of the fundamental reform document of education: advantageous use of new technologies in the formal public education system according to Islamic standard system but also can be used as a suitable intervention tool to reduce cognitive distortions and improve the perceived competence of orphaned and abused male children

    Keywords: Philosophy for Children, Cognitive Distortions, perceived competence, Orphaned, Abused male Children, Digital Technologies
  • Shahzad Tahmasebi Boroujeni*, Elahe Arabameri, Mehdi Shahbazi, Elham Shirzad, Majid Arab Pages 265-286
    Background

    The Arousal is one of the psychological factors affecting athletes' performance. The most important theory of the relationship between arousal and performance is the inverted-U theory. Despite research in this area, more research is needed on the effects of arousal on cognitive and motor activities.

    Aims

    The purpose of the present research is to investigate the effect of arousal caused by spectators on the process and outcome of decision mking and volleyball serve performance skill.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and the sampling method was also available randomly. The population of the study is the volleyball players of Iranian youth and student volleyball national team. A number of 29 players (Mean age=19.62 ± 2.243 years) participated in this research. At first, the players filled out the satisfaction form. At first participants performed decision making test.The decision making task of current study was performance of volleyball serve decision making under arousal conditions caused by spectators. Participants performed 25 decision making situations in baseline and spectators arousal conditions. The visual saccade and fixation data recorded by eye tracker system (Ergoneers Dikablis Eye Tracking System) simultaneously with decision making test performance. Data analyzed with paired-samples t-test. Then the participants performed the volleyball serve performance test (Brady volleyball skill test). The instrument used in the study was high frequency camera Sony cyber shot rx100 iv that used to record the players' performance for biomechanical analysis of serve performance. The tracker software was used to analyze the video performance of players' serve skills. The presence of spectators in the test environment was used to create arousal and also the measurement of athletes' heart rate was used to measure arousal. The subjects performed 10 services and their biomechanical factors included; distance to line, serve height, serve distance to line, landing distance to line and ball speed was recorded by camera. To ensure arousal, their heart rates were measured.

    Results

    The results of the serve performance t-test showed that the arousal caused by the spectators has a significant effect on serve height (P=0.033). Also the result indicated that arousal caused by spectators affected the process and outcome of decision making.

    Conclusion

    Although the decision-making speed of the players increased under the circumstances of the arousal, their decision-making accuracy decreased. Given this, coaches need to provide good training tips in training to improve the decisions made by players. In addition to physical exercise, mental training and decision-making should also be done.

    Keywords: Arousal, Volleyball serve, Eye Tracking, Biomechanical Analysis, Sport Decision Making
  • Seyedrahman Hosseini*, Azizallah Tajikesmaeili, Bagher Sanaei Zaker, Mohsen Rasuli Pages 287-304
    Background

    Marital intimacy refers to the interaction between couples that leads to feelings of closeness, love and attention, and research has shown that it is a importanat factor in creating marital satisfaction. Despite the publication of the results of gottman’s longitudinal research, that proved the effectiveness in marital variables, there is a research gap in the study population as well as a comparison of this treatment with the acceptance and commitment therapy.

    Aims

    The purpose of this research was to comparing of comparing the effectiveness of Gottman’s couple therapy and acceptance and commitment couple therapy (ACT) on marital intimacy in distressed couples.

    Methods

    Based on the pilot plan that is “pretest-posttest with followup” selected 19 couples that referred to counseling centers in Sardasht, using the Thompson & Walker marital intimacy inventory (1983) and after the initial screening and applying the entry and exit criteria, they were randomly assigned to two experimental groups and one control group. First group participated in ACT sessions (take from Bach & Moran, 2008) and the second, participated in Guttman couple therapy sessions (based on gottman & gottman, 2017), but the control group did not receive training during this period. The data analyzed by mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that there is a significant different between means both Gottman’s couple therapy and Act couple therapy with the control group in the variables of emotional closeness, marital satisfaction and total marital intimacy (p<0/05). but in the self-sacrifice, no significant difference was (p >0.05).

    Conclusion

    Both approaches increase marital intimacy in couples, however, it seems that Guttman couple therapy is more effective than ACT couple therapy. It seems that boath therapies ca nbe used to enrich the relationships of conflicting couples

    Keywords: Gottman’s couple therapy, acceptance, commitment couple therapy, marital intimacy
  • Zahra Bahadori*, Jalil Babapour, Majid Mahmoud Alilou, Parichehr Ahmadi Pages 305-320
    Background

    growing studies indicates the role of emotional regulation on functional- physical disorders then addressing therapeutic intervention focused on this structure has great importance on the severity of clinical symptoms and negative emotional schemes of the patients.

    Aims

    The current study aims to determine the efficacy of treatment based on Emotional Schema Therapy of patients with functional neurological symptom disorder.

    Methods

    A non-congruent multiple baseline experimental single case studies was used as the method of this study. For this purpose, three women with functional neurological symptom disorder referred to the neurologist were selected through structured diagnostic interview and clinical interviews using purposive sampling. Structured clinical interview (SCID-5-RV), demographic characteristics interview, symptoms of somatic symptom disorders’ screening scale (SOMS-7), Leahy Emotional Schema Scale (LESS) and EST treatment guide were used as research tools.

    Results

    Obtained results were addressed suing, visual inspection, Reliable & change index (RCI), improvement percentage formula, significant clinical improvement and operational assessment.

    Conclusion

    Results obtained from the study indicated that emotional schema therapy with amending emotional structural processes and improvement of non-adaptive strategies of people against emotions leads to decrease in the severity of clinical symptoms and negative emotional schemes in patients with functional neurological symptom disorder.

    Keywords: Emotional Schema Therapy, functional neurological symptom disorder, Emotional schemes
  • Samira Lotfi, Mehrangiz Paivastegar*, Zohreh Khosravi, Roshanak Khodabakhsh Pirlkani, Abolghasem Mehrinejad Pages 321-336
    Background

    A systematic review of previous research reveals that many factors explain self-injury behaviors in individuals. The measurement of self-injury and its relevant statements is of great importance; however, this aspect is disregarded in Persian research.

    Aims

    The present study aimed to determine the psychometric properties of the Persian version of the Inventory of Statements About Self-injury among students.

    Methods

    This study was descriptive and correlational. The study's statistical population encompassed all students at the Tehran universities, from whom 393 persons were selected by using the convenient sampling method. The research instruments were the Persian version of Klonsky and Glenn’s (2009) Inventory of Statements About Self-injury, Rajaei and Shafiei’s (2011) High-Risk Behaviors Scale, Lovibond and Lavibond’s (1995) Depression, Anxiety, and Stress Scale (1999), and Leishnring’s (1999) Borderline Personality Disorder Test. Pearson correlation and confirmatory factor analysis were performed using SPSS software version 22 and LISREL software version 8.80.

    Results

    The confirmatory factor analysis results showed that the Inventory of Statements About Self-injury has acceptable fit indices (CFI = 0.94, IFI = 0.92, RMSEA = 0.08). Moreover, Cronbach's alpha coefficient was used to check the validity of the questionnaire (= 0.93), suggesting that the instrument validity is satisfactory. Furthermore, the results of Pearson correlation showed that self-injury statements had a positive and significant relationship with high-risk behaviors, depression, anxiety, and stress at P <0.01.

    Conclusion

    The study findings indicated that the inventory has acceptable psychometric properties in Iranian society; hence, this scale can be used in various studies.

    Keywords: Self-injury, Nonsuicidal self-injury Behaviors, Psychometrics
  • Amirmsoud Rostami, Hasan Ahadi*, Khadijeh Abolmaali Alhoseini, Fariborz Dortaj Pages 337-348
    Background

    Action for personal growth is a complex structure that consists of various dimensions and due to the multidimensional nature of peace education, examining its impact on increasing action for personal growth is the main issue of the present study that no research has been done in this field.

    Aims

    The aim of this study was to determine the effectiveness of peace education on the Personal Growth Initiative of junior middle school students.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. To conduct the research, among all the male middle school students in District 3 of Tehran who were studying in the academic year 2009-2010; 60 people were selected as a sample through multi-stage random sampling and They were randomly divided into experimental (n = 30) and control (n = 30) groups. The students in the experimental group were then trained in peace in 8 sessions of 2 hours in 8 weeks. The instrument used in the study was the Personal Growth Initiative Questionnaire (PGIQ) Which were performed in three stages of pre-test, post-test and follow-up (two months) in both experimental and control groups and were analyzed using mixed design analysis method in SPSS software.

    Results

    In the developed model, the implementation of peace education in comparison with the control group, the components of action for personal growth were significant at the level of 0.01%.Due to the significant impact of peace education on action for students' personal growth, this method can be used in their academic success.

    Conclusion

    Due to the significant effect of peace education on students' Personal Growth Initiative, this method can be used in their academic success.

    Keywords: peace education, Personal Growth Initiative, students
  • Javad Daryadel, Niloufar Mikaeili*, Akbar Atadokht, Parviz Molavi Pages 349-366
    Background

    Postpartum Depression (PPD) may affect mother-infant attachment and other family relationships, and may even threaten the safety and health of mother, infant and other children. Despite the relative efficacy of most cognitive therapy methods in controlling or reducing the symptoms of PPD, their application has faced many shortcomings due to a lack of explanation of the main cause of the disorder and deficiency in providing appropriate treatment strategies. Also, less research has been done on the effect of detached mindfulness-based metacognitive therapy on meta-worry, cognitive distortion, and other symptoms of PPD.

    Aims

    The present study aimed to determine the efficacy of metacognitive therapy based on detached mindfulness on reducing meta-worry and interpersonal cognitive distortion in women with PPD.

    Methods

    This research was conducted by quasi-experimental method using a two-group pretest-posttest design. The statistical population of the study was all women referred to Golestan Urban Health Center in Ardabil City from 2018 to 2019. Sampling method was convenience sampling. Using Beck Depression Inventory (BDI) (1996) and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) (1987), 40 people were selected (20 in experimental group and 20 in control group). Then, for the experimental group, the protocol of detached mindfulness-based metacognitive therapy was performed during 8 sessions in Golestan Urban Health Center in Ardabil City, and the results were analyzed based on meta-worry and interpersonal cognitive distortion scales by analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    The results showed that in the experimental group the average posttest scores of meta-worry and interpersonal cognitive distortion were significantly different from the control group. In other words, after therapeutic intervention meta-worry (F = 317.62; P = 0.001 <0.05) and interpersonal cognitive distortion (F = 331.39; P = 0.001 <0.05) meaningfully decreased in the experimental group.

    Conclusion

    The results of this study indicated that detached mindfulness-based metacognitive therapy, by improving the thinking process, identifying negative metacognitive and correcting beliefs, and providing appropriate cognitive responses, is an effective therapeutic approach in treating PPD symptoms and reducing meta-worry and interpersonal cognitive distortion.

    Keywords: Postpartum Depression, Metacognition, Detached, Mindfulness Meta-worry, Cognitive Distortion
  • Nahid Khatibzadeh, Fariborz Dortag, Mehrdad Sabet*, Nasrin Bagheri Pages 367-382
    Background

    Moral behavior was defined as a set of socially accepted behaviors that may be either internal or external. Studies have reported on the effect of social cognitive training to improvement moral, also, coaching by empowering effect on this behavior. However, compares the effect these trainings in girl students of high/secondary school has been overlooked.

    Aims

    The present study conducted to compare the effect of social cognitive training & coaching on moral behavior in girl students of high/secondary school.

    Methods

    Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up with control group. The statistical population consist of girl students of high/secondary school resident in second district of Tehran city in 1400 years. Sampling method was Convenience Sampling. 45 available students selected (fifteen in each experimental group) and replaced randomly in experimental group 1 (social cognitive training) and experimental group 2 (coaching training). Fifteen other student placed in control group and did not receive any training. The moral behavior Inventory (Sabet, Delavar, Pashasharifi & Khoshnevisan, 1394) was administered pre-test, post-test and follow-up. The training packages were social cognitive training package (Ann Vernon, 1395) and coaching training package (bazarqan, 1397). Social cognitive training and coaching training applied on experimental groups (ninety minutes each session) weekly and the control group did not receive any training. The data analyzed by mixed analysis variance.

    Results

    Results showed that both of Social cognitive training and coaching training were affected the same on increasing to moral behavior in girl students of high/secondary school (p<0.005). Three- month follow-up confirmed these results. Then by use to Social cognitive training & coaching (especially Social cognitive training) can to increase to moral behavior in girl students of high school.

    Conclusion

    Then, social cognitive training & coaching (especially Social cognitive) affective to raise the moral behavior students and is necessary for using from these methods to improve education of these girl students of high school.

    Keywords: Coaching, social cognitive training, moral behavior, Students
  • Afsoun Golestaneh, Masoud Mohammadi*, Azam Davoodi, Najmeh Fath Pages 383-400
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of mindfulness-based intervention in people with attention deficit hyperactivity disorder. But research that examines the effectiveness of mindfulness- based intervention in people with attention deficit hyperactive with conduct disorder has been overlooked.

    Aims

    This study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness on self-control, and high-risk behaviors in adolescent's attention deficit hyperactivity disorder with conduct disorder.

    Methods

    The study method was quasi-experimental with a pretest-posttest design including a control group and a three-month follow-up period. The statistical population consisted adolescent boys aged between 13 to 18, with ADHD + CD who had been admitted to the social emergency of the city of Shiraz in the year 2019. Twenty-six adolescents with ADHD+CD were selected based on inclusion criteria through by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received mindfulness-based intervention (zylowska,2012). during two and a half months which included ten 90-minute sessions The questionnaires used in this study included the the Tangney self-control questionnaire, and the Iranian adolescents’ risk-taking questionnaire. Data analysis was performed using the SPSS-26 software and analysis of variance with repeated measure, two-way mixed design

    Results

    result showed that the differences between the experimental and control groups in terms of post-test and follow-up scores in self-control variable and high-risk behaviors were significant (P<0/05)

    Conclusion

    Based on finding of this study, training and application mindfulness-based intervention techniques can be effective in improving self-control and decrease of high-risk behaviour in adolescents with ADHD along with CD.

    Keywords: Mindfulness, Self-Control, High-Risk Behavior, ADHD, CD
  • Mahnaz Allahdini Hesaroueiyeh, Golamreza Sanagou Moharer*, Mahmoud Shirazi Pages 401-418
    Background

    Psychiatric disorders are a type of illness in which people suffer from emotional problems that affect all aspects of a person's life. Numerous studies have examined the effectiveness of third-generation cognitive and behavioral therapies on improving the performance of the mentally ill. Nevertheless, the main question is whether the new therapies, including positive psychology- based skills, affect the self-efficacy and awareness of these patients?

    Aims

    This study aimed to investigate the effectiveness of positive psychology skills on self-efficacy, problem solving, and mindfulness in chronically mentally ill patients.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group The statistical population consisted of all chronic male mental patients attending the center overnight in Roozbeh mental patients in Zahedan in 1399Thirty patients were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) Experimental group (positive psychology Quailiam,2003) received eight 90-minute sessions (biweekly). The control group received no intervention. The measurement instruments used in the study were the Self-Efficacy Questionnaire for Coping with Chesney Problems (2003) and the Mindfulness in Sports Questionnaire. The data obtained from the questionnaires were analyzed in two sections descriptively and inferentially using tests (multivariate and univariate covariance).

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that the skills training based on Positive Psychology is effective on "self-efficacy in coping with problems" and "mindfulness in exercise" of chronically mentally ill people (p<0.001).

    Conclusion

    Due to the positive effect of this intervention on self-efficacy in dealing with problems and mindfulness in sports, more extensive research can be done on other groups of chronic mental patients with chronic diseases and its comparison with the results of such studies.

    Keywords: Positive Psychology, Chronic Mental Illness, Self-Efficacy, Mindfulness
  • Amin Taheri, Abdul Zahra Naami*, Azita Amir Fakhraei, Atashafrouz Askar Pages 419-435
    Background

    Today, educational psychologists seek to improve students' performance and increase their well-being in all social, psychological and spiritual fields. Therefore, an important issue in the academic life of students is the improvement of their social, psychological and spiritual performance, which is the main concern of educational psychologists. Recently, they have achieved this with the help of positive psychology by focusing on character strength.

    Aims

    The purpose of this study is designing and testing relationships between character strength and social, psychological, spiritual well-being with mediating use of character strength.

    Methods

    For this purpose, 380 students were selected by multistage random sampling from twelve elementary school students in Ghale Ganj city. Research tools include the Values ​​in Practice Questionnaire Patterson & Seligman (2004), Social well-being Questionnaire Lee & Keys (1998), Spiritual Well-being Questionnaire (Palutzian, 1982), Psychological Well-being Questionnaire (Nava, Wells Duvillar & Pena, 2018) and the use of character strengths Questionnaire (Gavinci and Linley, 2007).

    Results

    The results of structural equation analysis showed that character strengths have a direct relationship with psychological (B= 0.369, p<0/01), social (B= 0.201, p<0/01), and spiritual well-being (B= 0.258, p<0/01). Bootstrap results also showed that there is an indirect relationship between character strengths through the use of character strengths with psychological (B= 0.114, p<0/01), social (B= 0.110, p<0/01), and spiritual well-being (B= 0.103, p<0/01).

    Conclusion

    Based on the findings of the study the character strengths are an important factor in predicting students well-being in all types (social, psychological and well-being), which this effect increased by use of character strengths.

    Keywords: character strengths, social well-being, psychological well-being, spiritual well-being, use of character strength