فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 54 (زمستان 1401)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی عمارلو، اکرم شریفی* صفحات 1-17

    با توجه به اینکه زمان ماندگاری زیتون پرورده بدون استفاده از نگهدارنده های شیمیایی محدود می باشد، مطالعه حاضر با هدف کاربرد اسانس آویشن شیرازی به جای نگهدارنده های شیمیایی جهت افزایش ماندگاری زیتون پرورده انجام گرفت. دو نوع زیتون پرورده که نوع اول دارای 07/0 درصد اسانس آویشن شیرازی و دیگری بدون اسانس بود، تولید و فعالیت آنتی اکسیدانی و باکتریایی محصول تولیدی بررسی شد. تغییرات در طی دوره سی روزه نگهداری بررسی گردید. نتایج نشان داد تعداد باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس در نمونه های دارای اسانس رشد کمتری نسبت به نمونه بدون اسانس داشت. میزان رشد مخمر در روز های اول و پانزدهم در نمونه دارای اسانس صفر گزارش شد و در روز سی ام رشد مخمر بطور معنی داری در نمونه بدون اسانس افزایش داشت. تعداد کپک مشاهده شده در روز سی ام در نمونه های دارای اسانس بطور معنی داری کاهش داشت. تعداد باکتری های اسید دوست در هر دو نمونه در روز های اول و پانزده صفر گزارش شد اما در روز سی ام در نمونه دارای اسانس کمتر بود. بار میکروبی کل نمونه بدون اسانس در سه روز بسیار بیشتر از نمونه دارای اسانس بود. نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد در کل دوره نگهداری میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه دارای اسانس بیشتر بود. نتایج نشان داد استفاده از اسانس آویشن شیرازی می تواند ماندگاری زیتون پرورده را افزایش دهد و جایگزین نگهدارنده های شیمیایی باشد.

    کلیدواژگان: زیتون پرورده، اسانس، آویشن شیرازی، ماندگاری
  • مریم حقیقی، صدیقه یزدان پناه* صفحات 19-32

    با توجه به فساد سریع ماهی، استفاده از روش های نوین بسته بندی مثل پوشش دهی آنتی اکسیدان های طبیعی ضروری است. کیتوزان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی به دلیل خاصیت تجدید پذیری و ساختار مشابه آن با سلولز، مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. همچنین ترکیبات فنلی در چای و دارچین و خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن در بسته بندی مواد پروتیینی که مستعد فساد پذیری بالایی هستند، مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش عصاره های چای 05/0%، چای دارچین 05/0%، محلول چای دارچین- کیتوزان 2% تهیه شد. شاخص های اکسیداسیون، تغییرات شیمیایی، آنالیز میکروبی و طیف سنجی FTIR بر فیله ماهی قزل آلا پوشش داده شده با عصاره ها در روزهای 0،5 ، 15،20 در طی نگهداری در یخچال (دمای 4 درجه سانتی گراد) بررسی شد. نتایج نشان داد که پوشش های حاوی عصاره ها و کیتوزان اثرات معنی داری در سطح 5% در کاهش بار میکروبی، بازهای ازته فرار و تیوباربیوتوریک اسید داشت. بر اساس یافته های FTIR نمونه شاهد بالاترین میزان اکسیداسیون و نمونه تیمار شده با عصاره کیتوزان، چای و چای دارچین کمترین میزان اکسیداسیون را نشان دادند. پوشش دهی فیله ماهی قزل آلا با عصاره چای و چای دارچین، موجب افزایش خواص ضد میکروبی شد، اما ترکیب آن با یک آنتی اکسیدان قوی مثل کیتوزان اثر بخشی بالاتری داشت. بنابراین پوشش دهی با چای دارچین-کیتوزان برای بهبود کیفیت فیله ماهی و افزایش زمان ماندگاری آن می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، چای، کیتوزان، ماهی
  • سارا شکری تومتری، محمد احمدی*، پیمان آریایی، مهدی شریفی سلطانی صفحات 33-49

    در این پژوهش تاثیر عصاره ریز پوشانی شده با نانو لیپوزوم و عصاره آزاد برگ بو (Laurus nobilis) در افزایش عمر ماندگاری گوشت چرخ شده گاو طی دوره نگهداری 16 روزه در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، عصاره برگ با استفاده از روش التراسوند و حلال های مختلف (شامل آبی، الکلی و هیدروالکلی) استخراج و مقادیر ترکیبات فنلی و فلانوییدی اندازگیری شد. با توجه به نتایج در بین حلال های مختلف استخراج، بالاترین مقادیر ترکیبات فنلی و فلانوییدی در عصاره استخراجی با حلال هیدروالکلی مشاهده شد (05/0>P) به طوریکه مقادیر ترکیبات فنلی و فلانوییدی عصاره هیدروالکلی به ترتیب برابر با 94/796 میکرو گرم در گرم وزن خشک و 71/398 میکرو گرم در گرم وزن خشک بود. بنابر این عصاره به منظور آزمون های بعدی استفاده شد و به منظور بررسی اثر عصاره برگ بو در افزایش عمر ماندگاری گوشت چرخ شده 5 تیمار شامل شاهد، عصاره با غلظت ppm 100، عصاره با غلظت ppm 1500، عصاره نانوکپسوله با غلظت ppm 1000 و عصاره نانوکپسوله با غلظت ppm 1500 تولید و به صورت دوره ای مورد ارزیابی شیمیایی (پراکسید (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA)) و میکروبی (مقادیر کلی باکتری (TVC) و مقادیر باکتری سرمادوست (PTC)) قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره برگ بو دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می باشد و نانوکپسوله نمودن عصاره سبب افزایش خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن شده است به طوریکه فیله حاوی ppm 1500 عصاره نانوکپسوله برگ بو روند فساد میکروبی و اکسیداسیونی در فیله های گوشت را به طور معنی داری به تعویق انداخت (05/0>P) بنابراین به نظر می رسد که عصاره نانولیپوزیم برگ بو می تواند به عنوان یک نگهدارند طبیعی با خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی مناسب در گوشت و فرآورده های گوشتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برگ بو، هیدروالکلی، نانولیپوزیم، گوشت
  • عبد الرضا آقاجانی*، فرهاد میرزایی، مهدی کرمانی، محمدرضا سعیدی اصل، احمد پدرام نیا صفحات 51-67

    ماست یکی از مهمترین فرآورده های لبنی تخمیری است و ماست پروبیوتیک به دلیل حضور پروبیوتیک ها، خواص سلامتی بخش ویژه ای دارد. با توجه به مشکلات ناشی از مصرف چربی در رژیم های غذایی و از طرفی، نقش مثبت چربی در این فرآورده ها، به کارگیری جایگزین های چربی به حفظ کیفیت نهایی کمک خواهد کرد، ضمن اینکه عصاره های گیاهی بر مزایای سلامتی بخش محصول خواهد افزود. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر نشاسته ذرت (1، 5/1 و2 درصد) و عصاره گیاه چویل (1/0، 2/0 و 3/0 درصد) بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی شامل pH، اسیدیته، آب اندازی و ویسکوزیته و حسی شامل رنگ، طعم، قوام و پذیرش کلی ماست کم چرب پروبیوتیک بوده است. نتایج نشان داد که با افزایش سطح نشاسته ذرت و عصاره چویل، pH به ترتیب افزایش و کاهش یافت. نمونه ماست حاوی بیشترین سطح نشاسته ذرت (2 درصد) و عصاره چویل (0.3 درصد) به ترتیب بالاترین pH و پایین ترین اسیدیته را داشتند. با افزایش سطح نشاسته، آب اندازی کاهش یافت. نمونه حاوی 1.5 درصد نشاسته ذرت، بیشترین ویسکوزیته را داشت. در مقابل، نمونه های حاوی عصاره چویل، آب اندازی بیشتری داشتند و کمترین ویسکوزیته به نمونه ماست حاوی 0.2 درصد عصاره چویل مربوط می شد. با گذشت زمان، از امتیازات حسی نمونه های ماست کاسته شد. نمونه ماست حاوی0.1 درصد عصاره چویل بالاترین میانگین امتیاز رنگ را نشان داد. بیشترین میانگین امتیاز طعم، قوام و پذیرش کلی طی کل دوره متعلق به نمونه حاوی 2 درصد نشاسته ذرت بود. به عنوان نتیجه گیری، می توان نمونه ماست حاوی 2 درصد نشاسته ذرت را به عنوان نمونه با خواص کیفی برتر معرفی نمود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، عصاره چویل، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماست، نشاسته ذرت
  • احسان دیوان خسروشاهی، سید هادی رضوی*، حسین کیانی، علی آقاخانی صفحات 69-81

    تقاضای روزافزون برای محصولات پروبیوتیکی به دلیل تغییر سبک زندگی و افزایش آگاهی عمومی درباره اثرات مفید پروبیوتیک ها بر سلامت انسان، بسیاری از محققین را ترغیب به تولید محصولات جدید پروبیوتیکی کرده است. در این پژوهش، از جنین گندم به عنوان ترکیبی با ارزش تغذیه ای بالا که از محصولات جانبی صنایع آردسازی می باشد و به دلیل محتوای روغنی زیاد و حضور آنزیم های لیپاز و لیپوکسیژناز دارای ماهیت ناپایداری است، در جهت تولید پودری پروبیوتیک استفاده شده است. در مرحله اول، به منظور افزایش عمرماندگاری جنین گندم، تاثیر تخمیر توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر فعالیت لیپاز و لیپوکسیژناز جنین گندم در غلظت های مختلف (10، 15 و 20 درصد) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، تخمیر باعث کاهش معنی داری در فعالیت لیپاز و لیپوکسیژناز می شود و بیشترین میزان کاهش فعالیت هردو آنزیم، مربوط به نمونه تخمیرشده توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم در سطح غلظت 20 درصد جنین گندم می باشد (43/71 درصد برای لیپاز و 65 درصد برای لیپوکسیژناز) که برای مراحل بعدی آزمایش مورد استفاده قرارگرفت. تعداد اولیه باکتری ها، قبل از فرایند خشک کردن Log CFU/g 03/0 ± 38/13 بود و بلافاصله پس از فرآیند خشک کردن انجمادی Log CFU/g 1/1 کاهش یافت. سپس در طول دوره نگهداری در دمای 25 درجه سلسیوس ، در هفته اول و دوم، کاهش معنی داری در تعداد باکتری ها مشاهده نشد. در نهایت پس از 10 هفته، تعداد باکتری ها در پودر تولیدی بهLog CFU/g 16/0 ± 68/6 کاهش یافت که همچنان بیش از میزان پیشنهادی برای تامین اثرات سلامتی بخش پروبیوتیک ها) > CFU 106 (می باشد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، جنین گندم، تخمیر لاکتیکی، لیپاز، لیپوکسیژناز
  • زهرا شاهی، سیده زهرا سید النگی*، لیلا نجفیان صفحات 83-94

    امروزه با افزایش مشکلات جدی پیش روی بشر نظیر انواع بیماری های قلبی- عروقی محققین به ارتباط هر چه بیشتر و نزدیک تر بین غذا و سلامتی پی برده اند. از این رو، تحقیقات گسترده ای در خصوص غنی سازی محصولات غذایی و نوشیدنی ها با انواع ترکیبات سلامتی بخش (نظیر انواع مواد غذا-دارو) و تولید غذاهای فراسودمند صورت گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی با آلکالاز و پانکراتین بر ویژگی های عملکردی پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتیین کنجاله روغن گیری شده زیره سیاه بود. فرآیند هیدرولیز با استفاده از آنزیم های آلکالاز و پانکراتین در نسبت آنزیم به سوبسترای (2 درصد وزنی/وزنی) در زمان های مختلف (240-40دقیقه) انجام شد. حلالیت پروتیین های هیدرولیز شده حاصل ازکنجاله روغن گیری شده زیره سیاه در شرایط اسیدی (5-4=pH) تنها پس از 40 دقیقه هیدرولیز آنزیمی از حدود 20 درصد به بیش از 60 درصد افزایش یافت. به طور کلی، با افزایش زمان و درجه هیدرولیز، حلالیت هیدرولیزشده ها در هر دو آنزیم در نقطه ایزوالکتریک پروتیین به شکل قابل توجهی افزایش یافت. بطوریکه، با افزایش درجه هیدرولیز، حساسیت به pH کم و حلالیت در محدوده وسیعی از pH حفظ شد. شاخص امولسیون کنندگی و پایداری آن پس از 40 دقیقه هیدرولیز آنزیمی پروتیین کنجاله روغن گیری شده زیره سیاه با پانکراتین و آلکالاز در pH اسیدی به حداکثر خود رسید. با در نظر گرفتن ویژگی های عملکردی ارزیابی شده مانند امولسیون کنندگی و کف کنندگی پروتیین ها، نتایج نشان دادند که پروتیین های هیدرولیزشده به مدت 40 دقیقه با آلکالاز از ویژگی های عملکردی بهتری نسبت به سایر تیمارها برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: هیدرولیز آنزیمی، ویژگی های عملکردی، زیره سیاه، پانکراتین، آلکالاز
  • معصومه حسینی خصال، نارملا آصفی* صفحات 95-107

    زغال اخته میوهای فصلی است که بعد از برداشت حدود 2 الی 3 هفته قابلیت ماندگاری دارد. یکی از روش های نگهداری این میوه و افزایش قابلیت ماندگاری آن، تهیه ی لواشک است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر ویژگی های لواشک زغال اخته می باشد. در پژوهش حاضر تاثیر سه نوع فرمولاسیون متفاوت (نمک1%، شکر2% و مخلوط نمک 2% و شکر4%) و شاهد در دو نوع خشککن هوای داغ و خشک کن تحت خلاء در فشار ثابت 200 میلی بار و دماهای 55، 65 و 75 درجه ی سانتی گراد بررسی شد. سپس محتوای رطوبتی، ضریب نفوذ رطوبت، میزان آنتوسیانین کل، هیدروکسی متیل فورفورال، رنگ و ویژگی های حسی نمونه های تهیه شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین میزان آنتوسیانین و کمترین تجمع هیدروکسی متیل فورفورال و تغییرات رنگ، مربوط به نمونه های خشک کن تحت خلاء بوده است. مقایسه نمونه های تیمار شده در هر دو خشک کن، نیز نشان داد که نمونه های شاهد از نظر خواص شیمیایی و فیزیکی مورد بررسی، مطلوب ترین و نمونه های فرموله شده با مخلوط نمک 2% و شکر4% نامطلوب ترین تیمار در این بررسی بوده اند. با توجه به نتایج حاصل از بررسی های انجام شده، از بین روش های انتخاب شده برای خشک کردن، خشک کن تحت خلاء به علت عدم وجود هوا و پیش گیری از واکنش های ناخواسته، مناسب تر بوده و باعث حفظ بیشتر کیفیت نمونه ها شده است و به دلیل سرعت خشک کردن و ضریب نفوذ رطوبت بالا و انرژی اکتیواسیون مناسب، مناسب ترین روش جهت خشک کردن نمونه های لواشک زغال اخته بود

    کلیدواژگان: خشک کن هوای داغ، خشک کن تحت خلاء، آنتوسیانین، هیدروکسی متیل فورفورال
  • سونا شعایی، اسماعیل عطای صالحی*، مسعود نجف نجفی صفحات 109-120

    در تولید بستنی به عنوان یکی از دسرهای شناخته شده، نقش هیدروکلوییدها و شیرین کننده ها بسیار مهم است. در این پژوهش اثر صمغ دانه قدومه شیرازی در سطوح صفر، 1/0، 2/0، 3/0 و 4/0 درصد به عنوان جایگزین کربوکسی متیل سلولز و استویا در سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد به عنوان جایگزین شکر بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی نرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین مواد جامد مربوط به بستنی حاوی 3/0 درصد صمغ قدومه شیرازی و صفر درصد استویا بود. در مقابل تمام سطوح جایگزینی با استویا منجر به کاهش معنی دار وزن مخصوص نسبت به نمونه شاهد شد. بیشترین و کمترین میزان مقاومت به ذوب بستنی به ترتیب در نمونه حاوی 4/0 درصد صمغ دانه قدومه شیرازی و نمونهء شاهد مشاهده گردید، در حالی که حجم بستنی با افزایش درصد صمغ قدومه شیرازی به طور معنی داری افزایش پیدا کرد. استفاده از استویا و صمغ دانه قدومه شیرازی اثر معنی داری بر خصوصیات حسی بستنی داشت و سبب بهبود این ویژگی ها گردید.

    کلیدواژگان: استویا، بستنی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی، صمغ دانه قدومه شیرازی
  • مریم نوروزی چاکلی، شبنم حقیقت خواجوی*، رضا صفری صفحات 121-132

    در تحقیق حاضر پروتیین اندرونه ماهی سفید با نام علمیRutilus frisii kutum با استفاده از آنزیم های آلکالاز و تریپسین هیدرولیزگردید. خواص عملکردی شامل حلالیت، ظرفیت کف کنندگی و پایداری کف، فعالیت امولسیفایری و پایداری امولسیونی، ظرفیت جذب روغن و نگهداری آب و همچنین خواص آنتی اکسیدانی شامل قدرت مهار رادیکال آزادDPPH و قدرت احیاکنندگی آهن سه ظرفیتی (یون فریک) مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان پروتیین، درجه هیدرولیز و بازیافت پروتیین در پروتیین های هیدرولیز شده تولیدی توسط آنزیم آلکالاز مشاهده گردید. بیشترین میزان حلالیت و جذب روغن در پروتیین هیدرولیز شده اندرونه ماهی سفید با غلظت 1/5 درصد تریپسین و بیشترین مقدار جذب آب با غلظت 1/5 درصد آلکالاز بدست آمد. بیشترین شاخص ظرفیت کف کنندگی، فعالیت امولسیفایری و پایداری امولسیونی در پروتیین هیدرولیز شده اندرونه ماهی سفید با غلظت 0/5 درصد تریپسین مشاهده شد. این در حالی است که بیشترین پایداری کف حاصل با آنزیم آلکالاز 1/5 درصد مشاهده گردید .بیشترین میزان خاصیت آنتی اکسیدانی و احیاکنندگی در تیمار پروتیین هیدرولیز شده حاصل از اندرونه ماهی سفید با غلظت 0/5 درصد آلکالاز برآورد گردید. نتایج تحقیق حاضر، پروتیین هیدرولیز شده حاصل را به عنوان یک منبع مناسب پروتیین با خواص آنتی اکسیدانی مطلوب و همچنین به عنوان امولسیفایر و عامل کف کننده در صنایع غذایی پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: هیدرولیز آنزیمی، خواص عملکردی، خواص آنتی اکسیدانی، اندرونه ماهی سفید، پروتئین هیدرولیز شده
  • پگاه جلالوند، علیرضا شهاب لواسانی*، اورنگ عیوض زاده صفحات 133-146

    دوغ، نوعی نوشیدنی است که از ماست تهیه می شود و دارای فواید سلامت بخش بیشماری است در تحقیق حاضر هدف تولید دوغ سلامت بخش غتی شده با اسپیرولینا پلاتنسیس حاوی درصد های متفاوت صمغ دانه شاهی می باشد بدین رو به دوغ با دمای 44 درجه، مقادیر جلبک اسپیرولینا (3/0، 5/0 و 8/0) و صمغ دانه شاهی (01/0، 02/0 و 03/0) به صورت پودری اضافه نموده و سپس باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس در غلظتcfu/ml 108 اضافه گردید. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد.آزمایشات فیزیکوشیمیایی شامل درصد (ماده خشک، pH ، دوفاز شدن) اسیدیته برحسب درجه دورنیک و ارزیابی حسی بر حسب آزمون هدونیک انجام شد. نتایج نشان داد که در کلیه نمونه ها، با افزایش زمان نگهداری، درصد ماده خشک، دوفاز شدن بطور معنی داری افزایش(05/0p≤) یافت و همچنین با افزایش میزان صمغ دانه شاهی و اسپیرولینا پلاتنسیس، میزان ماده خشک نمونه های دوغ افزایش معنی دار (01/0>p) یافت. با افزایش صمغ دانه شاهی و اسپیرولینا پلاتنسیس، بطور معنی داری درصد دوفاز شدن کاهش یافتند (05/0p≤). در کلیه نمونه ها، زنده مانی باکتری های پروبیوتیک با افزایش زمان نگهداری و افزایش میزان صمغ شاهی و اسپیرولینا پلاتنسیس بطور معنی داری کاهش یافت (05/0p≤). نتایج نشان داد می توان با 05/0 درصد وزنی اسپیرولینا پلاتنسیس، 02/0 درصد وزنی صمغ دانه شاهی و باکتری های پروبیوتیک با غلظتcfu/ml 108، دوغ پروبیوتیک با ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی مطلوب تولید کرد.

    کلیدواژگان: دوغ، پروبیوتیک، جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، صمغ دانه شاهی
  • سپیده منیرنژاد، مرجان نوری*، رقیه خاقانی صفحات 147-161

    انواع عسل با توجه به منشا گیاهی در مناطق مختلف ایران تولید و دارای ویژگی های متمایز از یکدیگر هستند. از مهم ترین خواص بیولوژیکی این عسل ها حضور اسیدهای فنولیک، فلاونوییدها و در نتیجه اثرات آنتی اکسیدانی است. در تحقیق حاضر هدف بررسی ویژگی های ضد اکسایشی و ضد میکروبی عسل گونه های گیاهی گون و آویشن مناطق دماوند و ایذه می باشد. بررسی نقشه های اراضی نشان داد منطقه دماوند رویشگاه مناسب گیاهان گون و آویشن است، در نتیجه عسل این گیاهان به وفور تولید می شود اما به دلیل غالب نبودن این دو پوشش گیاهی در منطقه ایذه نمونه های عسل آن با دقت بیشتری از سطوح خاص با پوشش گون و آویشن تهیه شدند. کیفیت عسل های تولید شده با آزمون های تعیین میزان ترکیبات فنولیک کل، فلاونوییدها، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بررسی شد. نتایج نشان داد میزان ترکیبات فنولیک کل در محدوده ی 96/23 تا 03/30 (میلی گرم اسید گالیک بر 100 گرم عسل)، میزان فلاونوییدها در محدوده ی 27/12 تا 24/17 (میلی گرم کاتچین بر 100 گرم عسل) و DPPH در محدوده ی 96/44 تا 89/52 درصد بود، در میان نمونه ها عسل آویشن دارای خاصیت ضد اکسایشی بیشتری بود. بیشترین فعالیت ضد میکروبی متعلق به نمونه عسل آویشن (41/19 میلی متر) بود و بیشترین حساسیت در مورد باکتری شیگلا دیسانتری (21/20 میلی متر) مشاهده شد. به طور کلی نتایج این تحقیق دلالت بر این داشت که فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی نمونه های عسل با توجه به منشا گل عسل و منطقه هدف متغیر است.

    کلیدواژگان: آویشن، دماوند، ایذه، عسل، تصاویر ماهواره ای
  • سمیه شهبازی، زهره دیدار*، محسن وظیفه دوست، مصطفی شهیدی نوقابی، عیسی جاهد صفحات 163-176

    در این مطالعه اثر عصاره آزاد و میکروکپسوله شده چای سفید بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، اندازه ذرات، FTIR و SEM و همچنین ترکیبات فنلی کل، خاصیت آنتی اکسیدانی و ویژگی های حسی شکلات تلخ بررسی شد. عصاره چای سفید در غلظت های 1، 3، 5 و 7 درصد (بر اساس پیش تیمارهای انجام شده) به صورت آزاد و میکروکپسول به فرمولاسیون شکلات تلخ افزوده شد. نتایج حاصل نشان داد، محدوده اندازه ذرات میکروکپسول µm 23/157-3/2 بود. بررسی تصویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی روبشی حاکی از آن بود که ذرات شکلات تلخ حاوی عصاره میکروکپسول چای سفید دارای اندازه کوچکتر و یکنواختی بیشتری نسبت به نمونه شاهد و نمونه حاوی عصاره آزاد چای سفید بودند. افزایش غلظت عصاره از 1 تا 7 درصد در هر دو حالت آزاد و میکروکپسوله سبب افزایش معنی دار (p <0.05) میزان ترکیبات فنلی کل و خاصیت آنتی اکسیدانی شکلات تلخ شد. در بررسی ویژگی های حسی، نمونه های حاوی 3% عصاره آزاد چای سفید و 1% عصاره میکروکپسوله چای سفید بیشترین پذیرش را توسط ارزیاب ها کسب نمودند. از جهت بررسی ویژگی های رنگی، نمونه های حاوی عصاره کپسوله شده بیشترین درجه روشنایی (L*)، درجه قرمزی (a*) و درجه زردی (b*) را داشتند. با افزایش میزان عصاره آزاد و میکروکپسول چای سفید، رطوبت روند افزایشی داشته اما سفتی و pH روند معکوسی را نشان دادند.

    کلیدواژگان: شکلات تلخ، عصاره چای سفید، میکروکپسول، خاصیت آنتی اکسیدانی
|
  • Ali Amarlo, Akram Sharifi Pages 1-17

    Since shelf life of processed olives without chemical preservatives is limited, the aim of this study to replace of Zataria Multiflora Boiss essential oil to increase the shelf life of processed olives. In this study, two types of processed Olive, the first one containing 0.07% of Zataria Multiflora Boiss. essential oil (from sensory evaluation) and the other one without Zataria Multiflora Boiss. Essential oil and antioxidant activity and bacterial activity were evaluated in three replications. The results were compared with each other during the thirty-day period. The results showed that the number of Staphylococcus aureus in the sample with no sample essential oils have lower growth. Yeast growth rate in the first and second days was reported zero in the Samples containing essential oil and on the third day, yeast growth was significantly increased in the non-essential oil sample. The number of mildew observed on the 30th day in the essential oil samples was significantly reduced. The number of acidophilic bacteria in both samples was reported to be zero on the first and second days on the third day, however, in the content of the essential oil was significantly lower. The total microbial load of the non-essential oil samples in three days was much higher than that of the essential oil samples. The results of antioxidant activity analysis showed that the total antioxidant activity was higher in the essential oil samples during the whole storage period. The results showed that the use of Zataria multiflora Boiss. Essential oil can increase the shelf life of the processed olives and replace the chemical preservatives.

    Keywords: Processed olive, Zataria Multiflora Boiss., Essential Oil, Shelf Life
  • Maryam Haghighi, Seddigheh Yazdanpanah Pages 19-32

    Due to the rapid spoilage of fish, it is necessary to use new methods of packaging such as coating with natural antioxidants. Chitosan has been well received as a natural preservative due to its renewable properties and similar structure to cellulose. Also, phenolic compounds in tea and cinnamon and its antimicrobial and antioxidant properties have been considered in the packaging of protein substances that are prone to high corruption. In this study extracts of 0.05% tea, 0.5% cinnamon tea, and solution of 2% chitosan-cinnamon tea were prepared. Characteristics of oxidation, chemical changes, microbial analysis and FTIR spectroscopy were examined on trout fillets covered with extracts on 0, 5, 15, 20 days during storage in the refrigerator (4 ). The results showed that coatings containing extracts and chitosan had significant effects at the level of 5% in reduction of microbial load, volatile nitrogen bases and thiobarbiotic acid. Based on FTIR findings, the control sample showed the highest oxidation rate and the sample treated with chitosan extract, tea and cinnamon tea showed the lowest oxidation rate. Covering trout fillets with cinnamon tea and tea extract increased antimicrobial properties, but combining it with a powerful antioxidant such as chitosan has higher effectiveness. Chitosan-cinnamon tea cover can be used to improve the quality of fish fillets and increase its shelf life.

    Keywords: Antioxidant, Chitosan, Fish, Tea
  • Sara Shakori Tometri, Mohammad Ahmady, Peyman Ariayi, Mahdi Sharifi Soltani Pages 33-49

    In this study, the effect of nano-liposome and free extract of bay leaf(Laurus nobilis) on the shelf-life of minced beef chilled storage (4 + 1 °C) was examined over a period of 16 days. For this purpose, the leaf extract was extracted by ultrasound and various solvents (including aqueous, alcoholic and hydroalcoholic) and the amounts of phenolic and flavonoids compounds were measured. According to the results of different extraction solvents, the highest amount of phenolic and flavonoidscompounds was observed in the extract with hydroalcoholic solvent (P <0.05). Therefore, this extract was used for subsequent tests and to investigate the effect of bay leaf extract on shelf life of minced meat 5 treatments including control, 1000 ppm extract, 1500 ppm extract, 1000 ppm nanoencapsule extract and 1500 ppm nanoencapsule extract and periodically evaluated by chemical (peroxide (PV), thiobarbotic acid (TBA) and microbial (total viable bacterial (TVC) and psychrotrophic counts (PTC)) values. The results of the present study showed that bay leaf extract has antimicrobial and antioxidant properties and nanocapsulation of the extract has increased its antimicrobial and antioxidant properties so that the nano-capsultion of extract with 1500 ppm significantly delayed the process of microbial spoilage and oxidative in the minced meat(P <0.05). So it seems that the nanoliposim extract of bay leaf can be used as a natural preservative in meat and meat products

    Keywords: Bay Leaf, Hydroalcohol, Nanoliposim, Meat
  • Abdolreza Aghajani, Farhad Mirzaei, Mehdi Kermani, MohammadReza Saeidi Asl, Ahmad Pedram Nia Pages 51-67

    Due to the problems associated with fat intake in diets and on the other hand, the positive role of fat in dairy products such as yogurt, the use of fat substitutes such as starch will help maintain the ultimate quality. Chevil is one of the most important aromatic and medicinal plants in Iran, traditionally used in dairy products and ghee. The aim of this study was to evaluate the effect of corn starch (1, 1.5, 2 %) and F.angulata extract (0.1, 0.2, 0.3%) on some physicochemical characteristics including pH value, acidity, syneresis, viscosity and sensory parametrs color, flavor, consistency and overall acceptance of low-fat probiotic yogurt. The results showed that with increasing the corn starch content and F. angulata extract, pH value increased and decreased, respectively. Yogurt sample containing the highest corn starch (2%) and F.angulata extract (0.3%) had the highest pH value and lowest acidity, respectively. With increasing corn starch, syneresis decreased. The sample containing 1.5% corn starch had the highest viscosity. In contrast, samples containing more F.angulata extract had more syneresis and the lowest viscosity was related to yoghurt containing 0.2% F.angulata extract. Over time, the sensory scores of samples were declined. The yogurt sample containing 0.1% F.angulata extract showed the highest color score. The highest average flavor, consistency and overall acceptance scores during cold storage belonged to the sample containing 2% corn starch. As a conclusion, we can introduce sample containing 2% corn starch as a sample with superior quality properties.

    Keywords: orn Starch, Ferulago Angulata Extract, Lactobacillus Acidophilus, Probiotic, Yogurt
  • Ehsan Divan. Khosroshahi, Seyyed Hadi Razavi, Hossein Kaini, Ali Aghakhani Pages 69-81

    The growing demand for probiotic products due to changing lifestyle and increasing public awareness of the beneficial effects of probiotics on human health has prompted many researchers to develop new probiotic products. In this study, wheat germ as a high nutritional compound that is a by-product of the flour processing industry and due to its high lipid content and presence of lipase and lipoxygenase enzymes has an unstable nature, is used for the production of probiotic powder. In the first step, in order to extend the shelf-life of wheat germ, the effect of fermentation by Lactobacillus plantarum and Lactobacillus acidophilus on the lipase and lipoxygenase activity of wheat germ at different concentrations (10, 15 and 20%) was investigated. The results showed that fermentation caused a significant decrease in lipase and lipoxygenase activity and the highest reduction in the activity of both enzymes was observed in the fermented sample by Lactobacillus plantarum at 20% concentration of wheat germ (71.43 % for lipase and 65% for lipoxygenase) which was used for later stages of experiments. The initial bacterial count was 13.38 ± 0.03 Log CFU/g before the drying process and decreased by 1.1 Log CFU/g immediately after the freeze-drying process. Then, there was no significant decrease in the number of bacteria during the storage period at 25 ° C in the first and second weeks. Finally, after 10 weeks, the number of bacteria in the powder decreased to 6.68 ± 0.16 Log CFU/g, which is still more than the recommended level for providing health effects of probiotics (> 106 CFU).

    Keywords: Probiotic, Wheat Germ, Lactic Fermentation, Lipase, Lipoxygenase
  • Zahra Shahi, Seyyedeh Zahra Sayyed-Alangi, Leila Najafian Pages 83-94

    Considering that humanity is currently facing major problems such as cardiovascular diseases, researchers have found that there is a tight relationship between nutrition and health. Thus, there are extensive studies conducted on enriching food products and beverages with a variety of salutary compounds (such as nutraceutical food) and producing functional food. The present study aimed at investigating the effect of enzymatic hydrolysis process time with alcalase and pancreatin on the functional properties of bioactive peptides derived from enzymatic hydrolysis of defatted Bunium persicum Bioss. pressed cake. The hydrolysis process was performed using alcalase and pancreatin enzymes in the ratio of enzyme to substrate (2% w/w) at different times (40-240 min). The solubility of hydrolyzed proteins derived from defatted Bunium persicum Bioss. pressed cake under acidic conditions (pH = 4- 5) was increased from about 20% to more than 60% following just hydrolysis for 40 min. Generally, by increasing the time and degree of hydrolysis, the solubility of the hydrolysates in both enzymes was significantly increased (p<0.05) at the isoelectric point of the protein. Thus, as the degree of hydrolysis was increased, the sensitivity to pH was decreased and the solubility was maintained in a wide range of pH. The emulsion activity index (ESI) and its stability were reached their maximum values following the enzymatic hydrolysis of the defatted Bunium persicum Bioss. pressed cake with pancreatin and alcalase peaked for 40 minutes under acidic pH. Considering the evaluated functional properties such as protein emulsion and foaming, the results indicated that hydrolyzed proteins for 40 minutes with alcalase have better functional properties than other treatments with pancreatin or other times.

    Keywords: Enzyme Hydrolysis, Functional Properties Black Cumin, Pancreatin, Alcalase
  • Masomueh Hosseiny Khesal, Narmela Asefi * Pages 95-107

    Cornelian cherry is a seasonal fruit which has the durability potential after harvest for 2 to 3 weeks. One way for keeping and increasing shelf life of fruit is preparing fruit leather (pestil). The aim of the present study was to investigate the different drying methods on quality of the formulated cornelian cherry leather (pestil). in the current study, effect of three different formulations (1% salt, 2% sugar, the mixture of 2% salt and 4% sugar) and control sample were investigated in two kinds of dryers (hot air dryer and dryer under vacuum) at the constant pressure of 200 mb in 55° C, 65° C and 75 ° C. Then drying curves, effective moisture diffusivity, total anthocyanin content, hydroxymethyl furfural, color and sensory properties of the prepared samples were evaluated. The results showed that the highest anthocyanin content and the lowest hydroxymethyl furfural accumulation and color changes were observed in vacuum dryer samples. Comparison of the treated samples in both dryers also showed that the control samples were the most favorable in terms of chemical and physical properties and the samples formulated with a mixture of 2% salt and 4% sugar were the most unfavorable. According to the drying curves, the samples formulated with a mixture of 2% salt and 4% sugar had the lowest and the control sample had the highest drying rate. Organoleptic properties showed that the best formulation was 2% sugar and 2% salt and 4% sugar formulation. According to the results, vacuum drying enables some distinctive characteristics such as higher drying rate and effective moisture diffusivity, lower oxygen medium and activation energy and hence high quality and nutritive dried samples. Thus among the selected methods for drying, vacuum dryer was more suitable.

    Keywords: Hot Air Dryer, Vaccum Dryer, Anthocyanins, Hydroxymethyl Furfural
  • Sona Shoaei, Esmaeil Ataye Salehi, Masood Najaf Najafi Pages 109-120

    In the production of ice cream as one of the well-known desserts, the role of hydrocolloids and sweeteners is very important. In this study, the effect of Alyssum homolocarpum seed gum (AHSG) at 0, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4% as carboxymethyl cellulose substitution and stevia at 0, 25, 50, 75 and 100% as Sugar substitution on physicochemical and sensory properties of soft ice cream was investigated. The results showed that the highest solids content of ice cream was 0.3% AHSG and 0% Stevia. In contrast, all levels of stevia replacement resulted in a significant reduction in specific gravity compared to the control sample. The highest and the lowest ice cream melting resistance was observed in the sample with 0.4% AHSG (102.34) and control sample (94.45), respectively while the ice cream volume is significantly increased with growing the percent of AHSG. Using stevia and AHSG had a significant impact on ice cream sensory characteristics and improved them.

    Keywords: Stevia, Ice Cream, Physicochemical, Sensory Properties, AlyssumHomolocarpum Seed Gum
  • Maryam Norouzi ChaKali, Shabnam Haghighat Khajavi, Reza Safari Pages 121-132

    In the present study, the white fish (Rutilus kutum) viscera protein was hydrolyzed by the application of different concentrations of 0.5, 1, 1.5% Alcalase and Trypsin. Chemical composition, functional properties and antioxidant activities of fish hydrolysate was then analyzed. Results of this research indicated that the fish protein hydrolysates (FPH) contain high protein content. The maximum amount of soluble protein and protein recovery was seen in hydrolyzed protein produced by 0.5 % Alcalase (76.87, 46.87%). According to the results, highest degree of hydrolysis (33.1%) was observed for 1.5 % Alcalase. The maximum rate of water holding capacity was seen in the FPH produced by 1.5% Alcalase (84.83%) and increased significantly with increasing enzyme concentration (P < 0.05). The FPHs at different concentrations showed good antioxidant properties. The highest antioxidant properties and reduction capacity were obtained by using 0.5% Alcalase (76.9, 0.8%). Good foaming and emulsifying properties were observed for fish protein hydrolysates. The current research suggested that the hydrolyzed protein from Caspian white fish viscera can be a good source of protein with high antioxidant and functional activity, that can perform acceptable emulsifying and foaming properties in food formulations.

    Keywords: White Fish (Rutilus kutum) Viscera, Protein Hydrolysate, Antioxidant Activity, Functional Properties, Enzymatic Hydrolysis
  • Pegah Jalalvand, Alireza Shahab Lavasani, Orang Eyvaz Zadeh Pages 133-146

    The abundance of important biological compounds in algae provides new opportunities for the production of high-yield dairy products. Meanwhile, doogh is important as a traditional Iranian nutritional drink. Dough (with temperature 44°C), the amounts of spirulina algae (0.3, 0.5 and 0.8 W/W), Lepidium sativum seed gum (0.01, 0.02 and 0.03 W/W) and Lactobacillus acidophilus La5 and Bifidobacterium lactis LAFTI B94 were powdered to the samples. The probiotic microorganisms were added and then added to the dough treatments as a percentage by weight. Five treatments were evaluated in three replications. Data were analyzed using completely randomized design, SPSS21 was used for analysis of variance and Duncan's multiple range test at 95% level was used for analysis and comparison of means. The results showed that the type of sample (different concentrations of Lepidium sativum seed gum with different amounts of Spirulina platensis algae) and storage time had a significant effect on pH, acidity on dry matter, viscosity, two-phase percentage, viability of probiotic bacteria and sensory evaluation (Appearance) were doughy (p<0.01). In all samples, with increasing shelf life, dry matter percentage, viscosity percentage, two-phase percentage increased significantly (p≤0.05) and also with increasing amount of Lepidium sativum seed gum and Spirulina platensis algae, dry matter content, viscosity of samples. Dough increased significantly (p<0.01). Spirulina platensis algae increased significantly with increasing percentage of two-phase (p≤0.05). In all samples, the viability of probiotic bacteria decreased significantly with increasing shelf life and with increasing levels of Lepidium sativum seed gum and Spirulina platensis algae (p≤0.05). Treatments containing 0.05% by weight of Spirulina platensis, 0.02% by weight of Lepidium sativum seed gum and probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis at a concentration of 108 cfu/ml were identified as superior treatment based on physicochemical, microbial and sensory results.

    Keywords: Dough, Probiotic, Spirulina platensis, Lepidium sativum Seed Gum
  • Sepide Monirnezhad, Marjan Nouri, Roghayyeh Khaghani Pages 147-161

    According to plant origin, different types of honey have distinct properties in various regions of Iran. The compounds of phenolic acid, flavonoid and therefore, antioxidant activities are the most important biological properties of these honey. In the present study, the aim is to investigate the antioxidant and antimicrobial activities of astragalus and thyme honey in Damavand and Izeh regions. Investigation of land maps indicated that Damavand is a suitable habitat for astragalus and thyme, so the honey of these plants produced in abundance. However, these two plants are not abundant in the Izeh region, so honey samples were prepared more accurately. The quality of honey was assessed by tests to determine the total phenolic content, flavonoids, and antioxidant and antimicrobial activities. The results indicated that the total phenolic content 23.96% to 30.03% (mg gallic acid per 100 g of honey), flavonoids 12.27% to 17.24% (mg catechin per 100 g of honey) and DPPH 44.96% to 52.89%. Thyme honey has the highest antioxidant and antimicrobial (19.41 mm) activities. The highest susceptibility observed in Shigella dysenteriae (20.21 mm). In general, the results indicate that the antioxidant and antibacterial activities of honey samples vary according to the origin of the honey flower and the target region.

    Keywords: Thyme, Damavand, Izeh, Honey, Satellite images
  • Somayeh Shahbazi, Zohreh Didar, Mohsen Vazifeh Doost, Mostafa Shahidi Noghabi, EisaJahed Pages 163-176

    In this study, the effects of free and microcapsules extract of white tea on physicochemical properties, particle size, Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy, Scanning Electron Microscopy (SEM), total phenolic compounds, antioxidant properties and sensory properties of dark chocolate were investigated. The white tea extract at 1, 3, 5, and 7% concentrations (based on pretreatment) was added as free and microcapsules form to the dark chocolate formulation. All experiments were measured in three replications using a factorial experiment in a completely randomized design and the results were analyzed using SPSS software. The findings indicated that the size of the microcapsules particles were in the range of 2.3-157.23 μm. The SEM examination revealed that the dark chocolate particles containing the white tea microencapsulated extract were smaller in size and more uniform compared to the control sample and sample containing free extract of white tea. Increasing the extract concentration from 1 to 7% in both free and microcapsules forms significantly increased the total phenolic compounds and antioxidant properties of the dark chocolate (p< 0.05). Regarding the results of evaluating the sensory characteristics, the samples containing 3% white tea extract and 1% white tea microencapsulated extract received the highest acceptance by the panelists. In terms of the color features, the samples containing microencapsulated extract had the highest brightness level (L*), redness level (a*), and yellowness level (b*). Increasing the amount of the free extract and white tea microcapsule increased the moisture content, however stiffness and pH showed a reverse trend.

    Keywords: Dark Chocolate, White Tea Extract, Microencapsulation, Antioxidant Properties