فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال دوم شماره 8 (زمستان 1400)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال دوم شماره 8 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهیمه زائری*، سعید صادقیان صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    توسعه هدفمند و سازگار با محیط زیست زمینه ساز عمران و آبادانی جامعه با استفاده مناسب از ذخایر و منابع طبیعی مثل معادن، جنگل ها و دریاها را فراهم می کند و در حفظ و حراست از محیط زیست نیز کارا می باشد.امروزه مدیریت زمین با ثبت و نگهداری اطلاعات آن در سیستم کاداستر امکانپذیر است.کاداسترتمامی اطلاعات در حوزه های مختلف آبی، زراعی، ملکی، سیاسی، جغرافیایی، معادن و منابع طبیعی را شامل می شود.تهیه کاداستر در بخش های مختلف و جامع علاوه بر عمران و آبادانی جامعه می تواند از حقوق فردی و اجتماعی افراد حمایت کند .

    روش بررسی

    برای تهیه نقشه های کاداستری می توان از فناوری نوین سنجش از دور وسیستم های اطلاعات جغرافیایی استفاده کرد. استفاده از فناوری پهپاد و تصاویر ماهوره ای با قدرت تفکیک بالا بسیارکارگشامی باشند.در این مقاله با استفاده از تصاویر ماهواره مادیس به بررسی مساحت آبی تالاب شادگان در چند سال اخیر پرداخته شده است.

    یافته ها

    در کشورهای مختلف مانند سوییس، دانمارک و لهستان با ایجاد کاداستر های موضوعی و جامع در حوزه های کشاورزی و دامداری، اقتصاد و املاک  به نتایج خوبی در توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دست پیداکردند.

    نتایج

    حفاظت از منابع طبیعی درکنار پیشرفت جامعه یک اصل مهم محسوب می شود . در ایران نیز می توان با ایجادکاداسترهای موضوعی بخصوص در بخش محیط زیست  به اقتصاد، عمران و آبادانی کشور کمک نمود.

    کلیدواژگان: کاداستر، محیط زیست، حفاظت و حراست محیط زیست، مدیریت زمین، توسعه پایدار
  • زهره موسوی نسب*، فیروزه غلامزاده صفحات 19-34
    زمینه و هدف

    آلودگی نیترات در منابع آب زیرزمینی و محصولات کشاورزی، به لحاظ گسترش فعالیتهای انسانی و توسعه شهرنشینی رو به افزایش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی آلودگی نیترات در آب زیرزمینی، خاک و برخی محصولات زراعی دشت فسا انجام شده است.

    روش بررسی

    پس از نمونه برداری از آب زیرزمینی، خاک و گیاهان زراعی، میزان نیترات و سایر پارامترهای کیفی اندازه گیری شد. برای بررسی آلودگی نیترات و تعیین منشا آن، آزمون های آماری تی و همبستگی داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS و Excell اجرا گردید. پهنه بندی مکانی نیترات نیز به کمک ArcGIS انجام شد.

    یافته ها

    آزمون آماری نشانگر وجود آلودگی نیترات در آب زیرزمینی منطقه بود اما خاک منطقه آلودگی نیترات نشان نداد. نیترات در چهار نوع گیاه کاهو، باقلا، پیاز و اسفناج در محدوده مجاز و در باقلا نزدیک به حد مجاز بود. در عین حال، در بین گیاهان برگی، غلظت نیترات در کاهو بیشتر از اسفناج و در پیاز کمتر از بقیه گیاهان بود.

    بحث و نتیجه گیری

    عدم همبستگی معنی دار میان نیترات با سایر یون ها که منشا لیتولوژیکی دارند حاکی از منشا انسان زاد نیترات در آب منطقه است. بالا بودن نسبت نیترات به کلراید نیز حاکی از تاثیر عمده به کارگیری کودهای شیمیایی است و نقش کم اهمیت تر فاضلاب های خانگی را خصوصا در خروجی دشت نشان می دهد. نزدیک بودن میزان نیترات در برخی از گیاهان مورد بررسی به حد مجاز، لزوم توجه به میزان مصرف آنها و پایش مداوم آب، خاک و گیاهان از نظر آلودگی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نیترات، فسا، آب زیرزمینی، خاک، گیاه
  • احمد حجاریان*، سهیلا دالوندی صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    ویروس کرونا عامل یکی از بیماری های واگیردار و عفونی سده بیست و یکم است که از اواخر دسامبر 2019 از وهاان چین به سراسر جهان گسترش یافت و آثار و تبعات بسیاری بر ساختار های اجتماعی، اقتصادی و محیطی مناطق مختلف از جمله مناطق روستایی داشته است. مناطق روستایی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تاثیر مستقیم و غیرمستقیم این بحران، آمادگی کمتری دارند. لذا هدف این پژوهش ارزیابی اثرات ویروس کرونا  بر زیست پذیری خانوارهای روستایی در شهرستان زاهدان است.

    روش بررسی

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی- تحلیلی است که به دو روش مطالعه کتابخانه ای و پیمایشی میدانی انجام می پذیرد. جامعه آماری تحقیق را خانوارهای روستایی شهرستان زاهدان تشکیل می دهد که با توجه به پراکندکی روستاها و تعداد زیاد آن ها تعداد 20 روستا به صورت تصادفی به عنوان روستای نمونه انتخاب شدند که بر طبق سرشماری سال 1395، این روستاها جمعا 4456 خانوار برابر با 18365 تن جمعیت داشته است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 354 تن به عنوان نمونه انتخاب شده است.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص های زیست پذیری خانوارهای روستایی با میانگین 763/2 پایین تر از وضعیت مطلوب ارزیابی شده اند. بررسی اثرات همه گیری ویروس کرونا بر شاخص ها و متغیر های زیست پذیری خانوارهای روستایی نشان داد که همه گیری ویروس کرونا بیشترین تاثیر را با ضریب بتای 398/0- بر زیست پذیری اقتصادی و کمترین تاثیر را با ضریب بتای 147/0- بر متغیر زیست پذیری محیطی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    ویروس کرونا بر میزان زیست پذیری نواحی روستایی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، کرونا، خانوارهای روستایی، شهرستان زاهدان
  • امیرنوید سلیمانی، حمیدرضا غفارزاده* صفحات 51-75
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی های اقتصادی خانوار بر میزان مصرف انرژی (مطالعه موردی، خانوارهای ساکن در شهر یزد) انجام شده است.

    روش بررسی

    تعداد 383 خانوار به عنوان نمونه، به روش تصادفی ساده انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های من ویتنی، کراسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین تحصیلات، درآمد، شغل و نوع منزل و مصرف انرژی رابطه معنی داری وجود دارد و در مجموع وضعیت اقتصادی خانواده تاثیر زیادی بر میزان مصرف انرژی خانوار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، بین تحصیلات و مصرف انرژی رابطه معنی داری وجود دارد و با بالا رفتن تحصیلات مصرف انرژی نیز بیشتر شده است، همچنین کارمندان در مقایسه با افراد دارای شغل آزاد انرژی بیشتری مصرف می کنند و افراد بازنشسته و کارگران، انرژی کمتری مصرف می کنند، خانوارهای با درآمد بالای 90 میلیون تومان در ماه در مقایسه با خانوارهایی که در آمد بین یک تا سه میلیون تومان در ماه داشته اند، انرژی خیلی بیشتری مصرف کرده اند، خانوارهایی که در مناطق مرفه ساکن هستند انرژی بیشتری مصرف می کنند و افرادی که در حومه و مناطق محروم زندگی می کنند انرژی کمتری مصرف می کنند.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، ویژگی های اقتصادی، نرم افزار SPSS
  • مجتبی سبحانی نیا*، محسن عبدالهی، سید عباس پورهاشمی صفحات 77-92
    زمینه و هدف

    حقوق بین الملل، اگرچه عمدتا از هنجارهای همسان تشکیل شده است، اما حاوی برخی عناصر سلسله مراتبی نیز می باشد. در راس این سلسله مراتب، قواعد آمره قرار دارند که از جایگاه برتری نسبت به سایر قواعد حقوق بین الملل برخوردار می باشند. از سوی دیگر، قواعد عرفی حقوق بین الملل نیز دارای جایگاه خاصی در میان هنجارهای حقوقی می باشند، چراکه که قواعد عرفی حقوق بین الملل عموما برای تمامی دولت ها الزام آور بوده و دارای اثر erga omnes  می باشند و به تبع حاکمیت دولت ها را محدود می سازند. بر این اساس جامعه بین المللی در حال گذار از جامعه ای دولت محور به سوی جامعه ای انسان محور است که در آن عنصر اراده دولت ها به عنوان عامل شکل گیری قواعد حقوق بین الملل تعدیل شده و اصول اخلاقی و ارزش های بین المللی از جمله حفاظت از محیط زیست جهانی، نقش پررنگ تری در توسعه تدریجی حقوق بین الملل ایفا می کنند.

    روش بررسی

    این پژوهش مبتنی بر روش استقرایی حقوقی به نحو تحلیلی-توصیفی می باشد و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.

    یافته ها

     تحقیق پیش رو، به دنبال توسعه دادن نظریه سلسله مراتبی هنجاری به قلمرو حقوق بین الملل محیط زیست است تا بتواند راهکاری برای رفع کاستی های نظام حقوق بین الملل محیط زیست ارایه نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد سلسله مراتب هنجاری در حقوق بین الملل محیط زیست، از طریق ارزش های اساسی جامعه بین المللی که در قالب قواعد عرفی و قواعد آمره حقوق بین الملل ظاهر می شود چارچوبی برای حفاظت از محیط زیست ارایه داده و در رفع تعارضات هنجاری در رسیدگی های قضایی بین المللی نقش مهمی ایفا می کند.

    نتیجه گیری

     برآیند مقاله حاضر آن است که برخی اصول حقوق بین الملل محیط زیست همچون اصل عدم ورود خسارت که متضمن مراقبت بایسته است، به عنوان یک قاعده عرفی در عرصه حقوق بین الملل محیط زیست مورد شناسایی قرار گرفته اند. لیکن از سوی دیگر، به نظر می رسد علیرغم اینکه برخی از هنجارهای زیست محیطی از ظرفیت تبدیل شدن به قاعده آمره برخوردار می باشند، تاکنون نتوانسته اند به جایگاه آمره دست یابند.

    کلیدواژگان: سلسله مراتب هنجاری، حقوق بین الملل محیط زیست، قاعده عرفی، قاعده آمره
  • الهام مجاور، فرامرز معطر *، سهیل سبحان اردکانی، سید علی جوزی، سید مسعود منوری صفحات 93-107
    زمینه و هدف

    یک مدل برای محاسبه اثرات و پیامدهای فیزیکی- اقتصادی ناشی از آلاینده‌های منتشره از نیروگاه‌ها بر ابینه شهری توسعه داده شد. برای مطالعه موردی اثر آلاینده دی‌اکسیدگوگرد نیروگاه چرخه ترکیبی شهید رجایی روی نماهای بناهای شهری شهر قزوین مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها

    از مدل دود گوسی جهت محاسبه پراکنش آلودگی هوا و از توابع غلظت آلودگی- عملکرد با بهره‌گیری از روش IPA به‌منظور محاسبه هزینه‌های ناشی از آلودگی استفاده شده ‌است. به‌منظور محاسبه میزان خسارت ناشی از آلاینده دی‌اکسیدگوگرد بر بناهای شهری، به‌واسطه افزایش خوردگی مصالح ساختمان و خاک گرفتگی و به تبع آن افزایش هزینه شستشو بر هر متراژ بر پایه نوع نمای بناهای شهری، تمام هزینه‌ها بومی‌سازی شد. پس از صحت‌سنجی نتایج خروجی مدل، هزینه‌های خارجی براساس نوع بناهای شهری، سرعت باد، و کلاس پایداری مختلف جوی محاسبه شد. کلاس های پایداری مختلف جوی بر اساس طبقه‌بندی کلاسیک پاسکیل-گیفورد (P-G) تعیین شد.

    یافته‌ها

    بیشترین هزینه‌ خارجی مربوط به نمای سیمان سفید 36575 دلار معادل 849 میلیون ریال‌‌ برآورد شد. برای نمای کاهگلی هزینه خارجی برابر5376 دلار معادل 1247 میلیون ریال تخمین زده ‌شد. بیشترین هزینه‌های خارجی برای باد با سرعت 1 متر بر ثانیه هزینه خارجی به‌میزان 139026 دلار معادل 32254 میلیون ریال و کمترین هزینه خارجی در سرعت باد با سرعت 20 متر بر ثانیه با مقدار 352 دلار معادل 82 میلیون ریال به‌دست آمد. از دیدگاه کلاس پایداری پاسکیل-گیفورد، کمترین هزینه خارجی درکلاس به شدت ناپایدار (A) و بیشترین هزینه خارجی در کلاس خنثی (D) برآورد شده ‌است. هزینه‌های خارجی ناشی از آلاینده دی‌اکسید‌گوگرد برای شهر قزوین، به ازای هر مگاوات ساعت برق تولیدی 0.009 دلار (2162ریال) محاسبه شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد مصالح سازگار با منطقه، بومی و دارای ریشه در فرهنگ آن منطقه می‌تواند هزینه‌های خارجی کمتری در مقایسه با مصالح جدید داشته باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل خسارت، SO2، هزینه خارج، نمای ساختمان
|
  • Fahimeh Zaeri *, Saeid Sadeghian Pages 1-18
    Background and Amin

    Purposeful and environmentally friendly development paves the way for the development of society by proper use of natural resources and resources such as mines, forests and seas and is also effective in preserving and protecting the environment. Today, land management by registration and maintenance Its information is possible in the cadastral system. The cadastre includes all information in various fields of water, agriculture, property, politics, geography, mines and natural resources. Preparation of cadastre in different and comprehensive sections, in addition to the development of society, can support the individual and social rights of individuals.

    Methods

    New remote sensing technology and GIS can be used to prepare cadastral maps. The use of UAV technology and satellite images with high resolution is very effective. In this article, using the Modis satellite images, the water area of ​​Shadegan wetland in the last few years has been studied

    Findings

    In different countries such as Switzerland, Denmark and Poland, by creating thematic and comprehensive cadastres in the fields of agriculture and animal husbandry, the economy and real estate have achieved good results in economic, cultural and social development.

    Results

    The protection of natural resources is an important principle along with the development of society. In Iran, too, the country's economy, development and prosperity can be helped by creating thematic cadastres, especially in the environmental sector.

    Keywords: Cadastre, Environment, Environmental protection, Land management, Sustainable development
  • Zohreh Moosavinasab *, Firoozeh Gholamzadeh Pages 19-34
    Background and Aim

    Nitrate contamination in groundwater resources and crops is increasing due to human activities and urban development. This study has aimed to investigate on nitrate contamination in groundwater, soil, and some crops of Fasa plain.

    Methods

    After sampling of groundwater, soil, and some crops, the nitrate content and the other quality parameters were measured. T-tests and a data correlation test were performed using SPSS and Excell software to investigate on nitrate contamination and its origin. Spatial zoning of nitrate also performed using ArcGIS.

    Results

    The statistical test indicated the presence of nitrate contamination in the groundwater of the region; however, the soil did not show nitrate contamination in the area. Nitrate level in four types of crops, lettuce, beans, onions, and spinach, was within the allowable range, and in beans, it is close to the allowable limit. At the same time, among the leafy plants, the concentration of nitrate in lettuce was higher than in spinach, and it was lower in onions than in the others.

    Discussion and Conclusion

    The lack of significant correlation between nitrate ions and the other ions of lithological origin suggests the anthropogenic origin of nitrate in the groundwater in the region. The high ratio of nitrate to chloride also indicates the significant impact of chemical fertilizers and the less important role of domestic wastewater, especially in the outlet of the plain. The amount of nitrate in some of the studied crops is close to the permissible level, shows the need to pay attention to their consumption and continuous monitoring of water, soil, and plants in terms of the pollution.

    Keywords: Nitrate, Fasa, Groundwater, soil, Crops
  • Ahmad Hajarian *, Soheila Dalvandi Pages 35-49
    Background and Aim

    Coronavirus is one of the most contagious and infectious diseases of the 21st century, which has spread from China to the rest of the world since late December 2019 and has had many effects on the social, economic and environmental structures of various regions, including rural areas. Rural areas, especially in developing countries, are less prepared to deal with the direct and indirect impact of this crisis. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of corona virus on the livelihood of rural households in Zahedan.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of descriptive-analytical work, which is done in two ways: library study and field survey. The statistical population of the study consists of rural households in Zahedan city. Due to the dispersion of villages and their large number, 20 villages were randomly selected as the sample village.

    Results

    According to the 2016 census, these villages have a total of 4456 households equal to It had a population of 18,365, of which 354 were selected using the Cochran's formula. Multivariate regression analysis and one-sample t-test were used to analyze the findings. The results showed that the livability indices of rural households with an average of 2.763 were lower than the desired situation. The study of the effects of coronavirus epidemic on indicators and variables of viability of rural households showed that the coronavirus epidemic had the greatest effect with a beta coefficient of -0.398 on economic viability and the least effect with a beta coefficient of -0.147 on the variable It has environmental viability.

    Discussion and Conclusion

    Corona virus has affected the viability of rural areas

    Keywords: Viability, Corona, Rural Households, Zahedan City
  • Amirnavid Soleymani, Hamidreza Ghaffarzadeh * Pages 51-75
    Background and Aim

    This study has been done in order to investigate the effects of household economic characteristics on energy consumption (case study, households living in Yazd).

    Methods

    383 households were selected as a sample by simple random sampling and the required information was collected through a questionnaire. Data were analyzed using SPSS software and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman correlation coefficients.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between education, income, job and type of home and energy consumption. In general, the economic situation of the family has a great impact on household energy consumption.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, there is a significant relationship between education and energy consumption, and with increasing education, energy consumption has increased. Also, employees consume more energy compared to people with freelance jobs, and retirees and workers consume less energy. Households with incomes above 9 million Tomans per month have consumed much more energy than households with incomes between one and three million Tomans per month, households living in affluent areas consume more energy and people who live in the suburbs and deprived areas consume less energy.h 383 households were selected as a sample by simple random sampling and the required information was collected through a questionnaire. Data were analyzed using SPSS software and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman correlation coefficients. The results showed that there is a significant relationship between education, income, job and type of home and energy consumption. According to the results, there is a significant relationship between education and energy consumption, and with increasing education, energy consumption has increased. Also, employees consume more energy compared to people with freelance jobs, and retirees and workers consume less energy. Households with incomes above 9 million Tomans per month have consumed much more energy than households with incomes between one and three million Tomans per month, households living in affluent areas consume more energy And people who live in the suburbs and deprived areas consume less energy, in general, the economic situation of the family has a great impact on household energy consumption.

    Keywords: Energy consumption, economic characteristics, energy consumption in the household
  • Mojtaba Sobhaninia *, Mohsen Abdollahi, Seyed Abbas Poorhashemi Pages 77-92
    Background and Aim

    Although international law mostly composed of identical norms, it contains some hierarchical elements. At the top of this hierarchy are the Jus Cogens norms, which have a higher legal quality than other norms. On the other hand, customary rules of international law also have a special place among legal norms, because customary rules of international law are generally binding on all states and have erga omnes effect and consequently limit the sovereignty of states. Accordingly, the international community is transitioning from state-centered community to human-centered community in which the element of the will of states as the factor in shaping the rules of international law is modified and international principles and values, including the protection of the global environment, play a greater role in gradual development of international law.

    Methods

    This research is based on analytical-descriptive legal inductive method.

    Findings

    The present study seeks to develop a normative hierarchical theory in the realm of international environmental law in order to provide a solution to address the shortcomings of the international environmental law system. The findings of this study show that the normative hierarchy in international environmental law, through the fundamental values of the international community, which appear in the form of customary rules and Jus Cogens norms of international law, provide a framework for environmental protection and resolving normative conflicts in international litigation. 

    Results

    The conclusion of the present article is that some principles of international environmental law, such as the principle of no-harm, which requires due diligence, have been recognized as a customary rule in the realm of international environmental law. On the other hand, it seems that despite the fact that some environmental norms have the capacity to become Jus Cogens norms, they have not yet been able to achieve that status.

    Keywords: Normative Hierarchy, International Environmental law, Customary Norms, Jus Cogens Norms
  • Elham Mojaver, Faramarz Moattar *, Soheil Sobhanardakani, Seyed Ali Jozi, Seyed Masud Monavari Pages 93-107
    Background and Objective

    In this study, a model for measuring the effects and the physical-economic consequences of air pollutants emitted from Power Plants on urban buildings facades was developed. For the case study, the effect of SO2 pollutant emitted from Rajaee Combined-cycle Power Plant on Qazvin’s buildings’ facades was studied.

    Methods and materials

    To develop this model, the Gaussian plume method was used to estimate the air pollution dispersion and impact pathway assessment (IPA) to calculate the air pollutant external costs. The damage costs of SO2 due to the corrosion of building materials, soiling, and consequently an increase in cleaning expenses of each square meter of urban buildings’ facades were localized. After the validation of the output results of the developed model, the external costs based on the wind speed and different atmospheric stability classification were estimated. Different atmospheric stability classes were examined using the Pasquil-Gifford (P-G) classification.

    Findings

    Based on the facade’s material, the highest external costs were related to the white cement with 36575 dollars (849 million Rials). For the thatch façade, which is the local material of the region, the external cost was estimated to be 5376 dollars (1247 million Rials). Based on the wind speed, the highest external cost was obtained for the wind 1m/s with 139026 dollars (3254 million Rials) and the lowest cost was 352 dollars (82 million Rials) for the wind speed of 20 m/s. For the atmospheric stability classification, the lowest external cost in extremely unstable class (A) and the highest external cost in neutral class (D) have been measured. The external cost due to the SO2 pollutants for the city of Qazvin was 0.009 dollars (2162 Rials) For each megawatt-hour generated electricity.

    Conclusion

    The results showed that the materials compatible with the local region can have lower external costs compared with the new materials used in the buildings.

    Keywords: Damage analysis, SO2, Combined cycle power plant, External cost, Building facade