فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

مجله علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام رضایی، علی نشاسته ریز*، نازیلا عیوض زاده، سید اکبر موسوی صفحات 1-12
    مقدمه

    قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونیزان، به دلایل تشخیصی، درمانی و به ویژه شغلی، گستره چشمگیری از صدمات سیتوژنتیک را در دی ان ای، به عنوان اولین و اصلی ترین هدف پرتوهای یونیزان ایجاد می کند. در این مطالعه، آسیب های کروموزومی کارشناسان بخش های رادیوتراپی و ارتباط میزان آسیب های مشاهده شده با عوامل تاثیرگذار نظیر سن، جنسیت، مدت اشتغال به کار و میزان دز دریافتی، به دو روش سنجش میکرونوکلیی و نواربندی با گیمسا، به عنوان نشانگر زیستی تشخیص زودرس سرطان بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آسیب های کروموزومی 45 نفر کارشناس پرتودرمانی شامل 17 مرد و 28 زن با میانگین سنی 1/37 سال و متوسط سابقه کاری 2/13 سال، شاغل در بخش های رادیوتراپی سطح شهر تهران به روش های سنجش میکرونوکلیی و نواربندی با گیمسا بررسی شد و نتایج با آسیب های کروموزومی پانزده نفر از افرادی مقایسه شد که آگاهانه در معرض پرتوهای یونیزان قرار نداشتند و در بخش های دیگر همان بیمارستان ها مشغول به کار بودند.

     یافته ها

    در بیشتر پرتوکاران، فراوانی نقایص سیتوژنتیک ثبت شده به روش نواربندی با گیمسا، در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0>P). به طور مشابه، فراوانی بروز ریزهسته در پرتوکاران در قیاس با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0>P). بر مبنای مشاهدات حاصل از هر دو روش، هیچ گونه ارتباط معناداری بین فاکتورهای سن، جنسیت، مدت اشتغال به کار و میزان دز دریافتی با فراوانی بروز نقایص و فراوانی بروز ریزهسته یافت نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از افزایش فراوانی صدمات سیتوژنتیک در افراد به دلیل مواجهه شغلی بوده است. نتایج حاصل از هر دو روش سنجش نشان داد که این افزایش در نرخ نقایص کروموزومی در پرتوکاران به میزان معناداری بیشتر از افراد غیرپرتوکار است. افزایش در نرخ صدمات از نوع شکست تک رشته و تجمع در درازمدت و ترمیم نشدن است که این موضوع می تواند منجر به بروز بدخیمی شود. می توان گفت کارکنان پرتوکار بیش از افراد پرتوندیده در معرض ابتلا به بدخیمی اند.

    کلیدواژگان: نقایص کروموزومی، نواربندی با گیمسا، میکرونوکلئی، کارکنان رادیوتراپی، ارزیابی
  • غزاله معصوم، محدثه بیگلری، فاطمه امیری*، سیما توکلی صفحات 13-20
    مقدمه

    ممیزی فرایندی سازمان یافته و مستند است که طی آن ممیزین با صلاحیت و آموزش دیده، با استفاده از ابزارهایی هم چون چک لیست های استاندارد، آزمایشگاه را مورد ارزیابی قرار می دهند. این مطالعه با هدف بررسی روند ممیزی در آزمایشگاه های تشخیص طبی استان همدان طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مقطعی و گذشته نگر بود. آزمایشگاه های استان همدان در بازه زمانی سال 1393 تا 1399 مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس چک لیست ها و مستندات موجود در آزمایشگاه مرجع وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 گردید و با استفاده از آزمون کایرو با مقایسه سطح معنا داری 05/0 >P  تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد ممیزی های انجام شده در بازه زمانی 7 ساله (1393 تا 1399) دارای تفاوت معناداری با یکدیگر بودند (024/0 P=). بیشترین ممیزی انجام شده مربوط به سال 1395 با میانگین 20/9 %  (021/0P=) بود. بیشترین عدم انطباق مربوط به سال 1399 با میانگین 5/26% (0001/0 P = ) بود. بیشترین اقدام اصلاحی نیز در سال 1399 با میانگین 70% (0001/0 P= ) انجام شده بود.

    بحث و نتیجه گیری

    طی سال های بررسی روند ممیزی تثبیت شده و بیشترین اقدام اصلاحی و یا اصلاح انجام شده مربوط به سال 1399بوده که بیانگر توجه آزمایشگاه ها به رفع عدم انطباق ها و نظارت بیشتر سازمان های مربوطه می باشد.

    کلیدواژگان: ممیزی، آزمایشگاه تشخیص طبی، عدم انطباق، اقدام اصلاحی
  • سعید جلیلی، علیرضا فرزانه، مهدی قائمی، نیما معتمد، فاطمه غیاثی* صفحات 21-29
    مقدمه

    مدیریت مناسب درد بعد از عمل باعث برطرف شدن ناراحتی بیمار، کاهش مدت بستری بیمارستانی، کاهش هزینه های بیمارستانی و افزایش رضایتمندی بیماران می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی افزودن سولفات منیزیم بر روپی واکایین 25/0 % در بلوک صفحه شکم عرضی (TAP) تحت هدایت سونوگرافی در بی دردی پس از عمل جراحی آپاندکتومی باز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بر روی 50 بیمار تحت عمل جراحی آپاندکتومی باز در سال 1399-1398 انجام شد. بلوک صفحه عرضی شکم در تمام بیماران و بلافاصله بعد از اتمام جراحی و قبل از اکستیوباسیون تحت هدایت سونوگرافی انجام شد. در گروه مداخله، سولفات منیزیوم (250 میلی گرم) و در گروه کنترل، نرمال سالین (5/0 میلی لیتر) به داروی بی حسی روپی واکایین 25/0% اضافه شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس آنالوگ دیداری بود. بیماران در ریکاوری و در ساعات 6، 12 و 24 بعد از عمل از نظر شدت درد و نیاز به مخدر بررسی شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS   نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره درد در هیچ یک از مقاطع زمانی بعد از عمل جراحی و همچنین، میزان نیاز به مخدر در دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت (P> 0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    افزودن سولفات منیزیوم موجب کسب نمرات درد پایین تر و نیاز به مخدر کمتر شد؛ اما، نتوانست تاثیر معناداری در افزایش مدت بی دردی داشته باشد؛ لذا، مطالعات گسترده تر با دوزهای بیشتر و یا ترکیب با سایر داروها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سولفات منیزیوم، روپی واکائین، بلوک صفحه ی عرضی شکم، بی دردی، آپاندکتو می
  • بهار خاکساری* صفحات 30-37
    مقدمه

    شیوع ویروس کرونا و پیامدهای روانی ناشی از آن یکی از مهم ترین وقایع اجتماعی قرن 21 است که زوجین پرستار با پیامدهای روان شناختی ناشی از آن روبرو هستند.  ببنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس عوامل شخصیتی در زوجین پرستار شهر کرمانشاه در بحران کووید- 19 بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین پرستار دارای آشفتگی های زناشویی شهر کرمانشاه در سال 1400-1399 تشکیل می دهد. نمونه مورد نظر در پژوهش حاضر مطابق با جدول مورگان 169 نفر  به روش نمونه گیری خوشه ای از مراکز درمانی و بیمارستان های شهر کرمانشاه انتخاب شدند و با کسب رضایت از آن دسته از پرستارانی که حاضر به همکاری در پژوهش بودند به پرسشنامه های صفات تاریک شخصیت جوناسون و وبستر (2010) و مقیاس آشفتگی زناشویی و ارتباطی ویسمن و همکاران (2009) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که مدل رگرسیونی استفاده شده معنا دار است (4/39=F) و این مدل با ضریب تعیین 0/24  توان تبیین رابطه بین متغیرها را دارد. همبستگی چندگانه بین متغیرها نیز 0/39 (0/39=R) به دست آمد و مولفه های خودشیفتگی با  0/18=β، 
    t=1/9 و جامعه ستیزی با  0/13=β و t=3/ 3 توان​​​​​​​ پیش بینی آشفتگی های زناشویی را دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان گفت که خودشیفتگی و جامعه ستیزی از مولفه های موثر و مرتبط با آشفتگی های زناشویی می باشند که این نکته می تواند مورد توجه مراکز بهداشت و درمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل شخصیتی، تعارضات زناشویی، زوجین پرستار، کووید-19
  • فوزیه رفعتی، فرزاد عباس زاده*، محبوبه برسم صفحات 38-45
    مقدمه

    آکنه شایع ترین شرایط درماتولوژیکی در سراسر دنیاست که به طور تقریبی همه افراد را برای یک بار در زندگی مبتلا می سازد.. پیامدهای این بیماری فراتر از نشانه های اندکی است که بر چهره فرد ظاهر می شود. اهمیت این بیماری نباید نادیده گرفته شود؛ زیرا این بیماری می تواند اثرات نامطلوب روانی و اجتماعی زیادی برای فرد مبتلا به دنبال داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی دانش و نگرش نوجوانان جنوب ایران در مورد آکنه در  سال 2019 می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و از نوع  مقطعی می باشد که در سال 2019  بر روی 351 نفر از  دانش آموزان دوره متوسطه جنوب ایران که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی دانش و نگرش نسبت به آکنه بود که از طریق خود گزارش دهیی تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 آنالیز شد. سطح معنادار کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    میانگین نمره دانش و نگرش نسبت به آکنه به ترتیب 3.6 ± 3 /11 (محدوده 27-0) و 3.6 ± 8 /22 (محدوده = 32-8) بود. میزان دانش در رابطه با  آکنه در 9.1٪ درصد کم ، در 87.2٪ متوسط ​​و در 3.7٪ درصد بالا گزارش شد. میزان نگرش در رابطه با آکنه در 4.8٪ مطلوب، در 82.8٪ متوسط ​​و در 12.4٪ درصد ضعیف گزارش شد. میانگین نمرات نگرش در هر دو جنس مشابه بود، اما میانگین نمرات دانش در دختران به میزان معناداری بالاتر از پسران گزارش گردید (0.015=P).

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که دانش و نگرش دانش آموزان در رابطه با آکنه ولگاریس به طور عمده در حد متوسط می باشد و با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می شود که برنامه ریزی و اقدامات لازم در مورد ارتقاء سطح دانش و نگرش دانش آموزان دبیرستانی در رابطه با آکنه ولگاریس در جنوب ایران فراهم گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، آکنه، نوجوانان
  • زهرا سادات اسدی، مهرداد جعفری*، دانیال مولوی صفحات 46-51
    مقدمه

    سلامت اجتماعی افراد به آن بعد از رفاه یک فرد اشاره میکند که به چگونگی تعامل آن فرد با دیگران،عکس العمل مردم نسبت به او و چگونگی تعامل آن فرد با موسسات اجتماعی و آداب و رسوم اجتماعی مربوط می شود. این مطالعه با هدف بررسی سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارتش به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 1399 بود و در دانشگاه علوم پزشکی آجا به انجام رسید. تعداد 300 نفر از دانشجویان وارد مطالعه شده و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد و 241 پرسشنامه که به طور کامل تکمیل شده و مورد تحلیل قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss 23 و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی، کروسکال والیس و اسپیرمن تحلیل شده و p<0/05 معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها

    بین تحصیلات با کلیه ابعاد سلامت اجتماعی (انسجام، مشارکت، پذیرش، انطباق، و شکوفایی) رابطه معناداری وجود داشت (p ≤0/05). همچنین بین متغیر سن و بعد مشارکت اجتماعی رابطه معناداری وجود داشت (p<0.05) اما سن با دیگر ابعاد سلامت اجتماعی رابطه معناداری نشان نداد. متغیر وضعیت تاهل نیز تنها با بعد مشارکت اجتماعی رابطه معنادار داشته (p<0.05)  و با دیگر ابعاد سلامت اجتماعی رابطه معناداری را نشان نداد. متغیر رشته تحصیلی با چهار بعد از ابعاد سلامت اجتماعی (انسجام، مشارکت، انطباق، و شکوفایی) رابطه معناداری داشت (p<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد بالاتر بودن سلامت اجتماعی در مقاطع بالاتر می تواند به احساس پایان یافتن دوره دانشجویی و رهایی از مشکلاتی مانند دوری از شهر و خانواده مرتبط باشد. همچنین این یافته ها می تواند مبین این نکته باشد که با بلوغ جسمی- روانی و افزایش آگاهی ها و مهارت های زندگی دانشجویان، سلامت اجتماعی آنان نیز افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، دانشگاه، دانشجویان
  • عرفان کاظمی*، ناهید محرابی، علی حاجی پور طالبی صفحات 52-65
    مقدمه

    در اواخر سال 2019 با شیوع بیماری نوظهور کووید-19 و در ادامه با پاندمی و همه گیر شدن آن، سراسر جهان درگیر این بیماری شدند. به همین منظور پژوهشگران در حوزه های مختلف، در جست و جوی کشف راه حل مشکلات مرتبط با کنترل و مدیریت بحران های به وجود آمده هستند. قدرت انتقال ویروس کرونای جدید باعث جلب توجه کارشناسان در استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی و مقابله با این همه گیری شده است. هوش مصنوعی اشاره به نرم افزارهایی دارد که علاوه بر تجزیه و تحلیل داده ها می تواند قدرت تصمیم گیری داشته باشد.در این مطالعه به بررسی استفاده های هوش مصنوعی در زمان پاندمی بیماری کووید-19 پرداخته شده است. 

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری و از لحاظ روش به شیوه مروری با جست و جوی کلمات کلیدی هوش مصنوعی، بیماری همه گیر، کووید-19 ، در پایگاه های داده های  اینترنتی pubmed , SID , scopus , sciensce direct و همچنین موتور جستجوگر google scholar  انجام گرفته است. پس از اعمال معیارهای ورود و خروج11 مقاله از میان 37 مقاله برای بررسی انتخاب شدند.

    یافته ها

    در مطالعات بررسی شده به توصیف هوش مصنوعی و گاربرد آن در پزشکی، ویروس کرونا و علایم و نحوه انتقال، مزیت های استفاده از هوش مصنوعی در بحران همه گیری کرونا و کمک به تشخیص سریع، مانیتورینگ مراحل درمان، اپیدمیولوژی و رد یابی مناطق آلوده، مدیریت سیستم دارویی، کاهش حجم کار پرسنل درمانی، روش های تشخیص قطعی کووید 19 مبتنی بر هوش مصنوعی و برنامه های آزمایشگاهی با تاکید بر هوش مصنوعی اشاره شده است. است. از هوش مصنوعی در تشخیص سریع، نظارت بر افراد مبتلا به کووید- 19 ، توسعه درمان، تسهیل تحقیقات، پیشگیری، طراحی دارو و واکسن می توان استفاده نمود. نرم افزار مبتنی بر هوش مصنوعی از شبکه های هوشمند طراحی شده برای تقلید از فرایندهای تفکر انسان استفاده می کند.

    بحث و نتیجه گیری

      هوش مصنوعی می تواند الگوی فراتر از قوانین تعریف شده را بشناسد و حجم قابل توجهی از اطلاعات را از آنچه انسان می تواند مدیریت کند تجزیه و تحلیل نماید.سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی این امکان را فراهم می کند که بتوان موارد مشکوک به کووید-19 را با کمترین تماس پرسنل درمانی با بیماران مورد شناسایی قرار داد، و ادامه روند درمانی را تحت نظارت گرفت.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، همه گیری، کووید- 19، ویروس کرونا
  • مطهره خورشید زاده، اشرف سادات دهقانی، سعید قوی* صفحات 66-73
    مقدمه

    امروزه فناوری های نوینی به منظور رقابت پذیری بیشتر و افزایش کیفیت خدمات در سازمان های اریه کننده خدمات بهداشتی و در مانی به کار گرفته شده اند. هدف از این مطالعه بررسی کاربردهای فناوری اینترنت اشیا در حوزه سلامت می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری در سال 1400 انجام شد در این مطالعه PubMed و Scopus  در محدوده زمانی 2015 به بعد و مقالات انگلیسی مورد جستجو قرار گرفت. برای ساخت راهبرد جستجو از کلمات کلیدی سلامت، بیمارستان، درمان، مراقیت بهداشتی و اینترنت اشیا استفاده و جستجو در عنوان و خلاصه مقالات انجام شد. از 214 مطالعه 22 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    استفاده از فناوری اینترنت اشیا باعث تسریع فرایندهای درمانی، ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده و کاهش هزینه های مالی می گردد. این فناوری در قسمت های مختلف بهداشت و درمان از اورژانس تا مدیریت درمان بیماری های مزمن کاربرد دارد. جمع آوری، انتقال و تحلیل سریع داده ها از دیگر مزایای استفاده از این فناوری در صنعت مراقبت بهداشت و درمان است. مهمترین چالش به کارگیری این فناوری در حوزه سلامت محرمانگی اطلاعات می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    علی رغم اینکه اینترنت اشیاء می تواند در مدیریت ارایه خدمات مراقبت بهداشتی و درمانی نقش مهمی داشته باشد، اما استفاده از این فناوری در بیمارستان ها و مراکز مراقبت بهداشتی و درمان با مشکلاتی رو به رو است. بنابراین شناسایی موانع و چالش های این حوزه و تلاش در رفع آن، آینده روشنی را برای این فناوری در زمینه سلامت به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، سیستم های مراقبت های بهداشتی، مراقبت های بهداشتی هوشمند
|
  • Elham Rezayi, Ali Neshastehriz*, Nazila Eyvazzadeh, Seyed Akbar Mousavi Pages 1-12
    Introduction

    Exposure to ionizing radiation as a result of diagnostic, treatment and occupational reasons, has created a remarkable range of cytogenetic damage in the DNA, as the first and main goal of ionizing radiation. The aim of this study is to assess the chromosomal damage in medical radiotherapy workers and its association with effective parameters such as age, sex, duration of employment and the amount of received dose by two methods of Micronuclei and G-banding, as a biomarker for early diagnosis of cancer.

    Methods and Materials

    In this study, chromosomal damage in 45 radiation experts (including 17 males and 28 females with a mean age of 37.1 years and mean occupational experience of 13.2 years) was examined in employees of radiotherapy sectors in Tehran (G-banding and Micronuclei). Moreover, the results of chromosomal damage were compared with 15 people, who were not consciously exposed to ionized radiation and they worked in other sectors of the hospital.

    Results

    Most employees of radiotherapy sectors, had significantly increased frequency of cytogenetic aberrations, registered by G-banding, comparing the control group (1.22±0.71 vs. 0.91±0.7); (P<0/05). Similarly, the frequency of micronuclei (MN) in exposed personnel was significantly increased comparing the control group (P<0.05). Based on the results of both methods, there was no significant relationship between age, gender, duration of employment and occupational exposure dose with the prevalence and incidence of aberrations and MNs.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study demonstrated that Micronuclei and G-banding methods are appropriate for the analysis of chromosomal damage in radiation workers. The results of both methods showed considerably higher rate of chromosomal aberrations in medical radiotherapy workers than non-exposed people. Increasing the rate of single-string fracture injuries in the long term leads to the accumulation of single string fractures and failure to repair the injuries resulting in malignancy. It can be said that radiation workers are more prone to malignancy than people who have not been exposed to radiation.

    Keywords: Chromosomal Abnormalities, Gimsa Bonding, Micro nuclei, Employees of Radiotherapy, Assessment
  • Ghazaleh Massoum, Mohaddese Biglari, Fatemeh Amiri*, Sima Tavakoli Pages 13-20
    Introduction

    Audit is an organized and documented process in which qualified and trained auditors evaluate the laboratories using tools such as checklists. This study was designed and conducted to survey the audit process in medical laboratories of Hamadan province.

    Methods and Materials

    This study was cross-sectional and retrospective research. Laboratories of Hamadan province were studied during the period of 2014 to 2021. Data were entered into SPSS software version 16 based on the checklists and records of medical laboratories in the reference laboratory. Data were analyzed using Cairo test by comparing the significance level of P-value <0.05.

    Results

    The number of audits performed in a period of 7 years (2014 to 2021) had a significant difference with respect to the P-value = 0.024. The most audits were performed in 2016 with an average of 20.9% (P-value 0.021). The highest nonconformities were related to 2020 with an average of 26.5% (P value = 0.0001). The most corrective action was done in 2020 with an average of 70% (P-value = 0.0001).
    Discussion and

    Conclusion

    The audit process has been established during this period. The most corrective action has been done in 2021, which indicates the concern of laboratories to fix nonconformities and more supervision of relevant organizations.

    Keywords: Audit, Medical laboratory, Nonconformity, Corrective action
  • Saeed Jalili, Alireza Farzaneh, Mehdi Ghaemi, Nima Motamed, Fatemeh Gheiasi* Pages 21-29
    Introduction

    Proper management of postoperative pain relieves the patient’s discomfort, reduces the length of hospitalization, reduces hospital costs, and increases patient satisfaction. This study was aimed to determine the efficacy of adding magnesium sulfate to ropivacaine 0.25% in transverse abdominis plane (TAP) block under ultrasound guidance on analgesia after open appendectomy.

    Methods and Materials

    This double-blind randomized clinical trial was performed on 50 patients undergoing an open appendectomy. Transverse abdominis plane block under ultrasound guidance was performed immediately after surgery and before extubation in all patients. Magnesium sulfate (250 mg) and normal saline (0.5 ml) were added to the anesthetic drug ropivacaine 0.25% in the intervention group (RM) and control group (RN) respectively. Data collection tools included a demographic information questionnaire and a Visual Analog Scale (VAS). Patients were assessed in terms of pain intensity and their need for opioids at PACU (post-anesthesia care unit) in the hours of 6, 12 and 24 after surgery. Data analysis was performed using SPSS software version 16.

    Results

    There were no significant differences in the mean pain score in none of the time periods after surgery as well as the need for opioids in the two groups (P-value> 0.05).

    Discussion and Conclusion

    The addition of magnesium sulfate resulted in lower pain scores and less need for opioids. However, it could not have a significant effect on increasing the duration of analgesia. Therefore, more extensive studies are recommended with higher doses or in combination with other drugs.

    Keywords: Magnesium Sulfate, Ropivacaine, Transverse Abdominis Plane Block, Analgesia, Appendectomy
  • Bahar Khaksari* Pages 30-37
    Introduction

    The spread of coronavirus and its psychological consequences is one of the most important social events of the 21st century that nursing couples face the psychological consequences. Therefore, the aim of this study was to predict marital turmoil based on dark personality traits in nursing couples in Kermanshah during the Covid-19 crisis.

    Methods and Materials

    The present study is descriptive and correlational research. The statistical population of the present study includes all nursing couples with marital disorders in Kermanshah in 2020-2021. According to Morgan’s table, the samples in the present study were 169 people selected by cluster sampling method from medical centers and hospitals in Kermanshah. Those nurses who were willing to cooperate in the study answered dark personality traits questionnaires written by Johnson and Webster (2010) and the Wiseman et al (2009) Marital and Communication Disorder Scale.

    Results

    The results obtained using regression and Pearson correlation coefficient showed that the regression model used is significant (F = 4.39) and this model with a coefficient of determination of 0.24 can explain the relationship between variables. Multiple correlations between variables were 0.39 (R= 0.39). Moreover, the components of narcissism and antisocial can predict marital turmoil with β = 0.18, t = 1.9 and β = 0.13, t = 3.3 respectively.

    Discussion and Conclusion

    According to the research findings, it can be said that narcissism and anti-socialism are effective components related to marital disorders that this point can be considered by health centers.

    Keywords: Personality Factors, Marital Conflicts, Nurse Couples, COVID-19
  • Foozieh Rafati, Farzad Abaszadeh*, Mahboobe Barsam Pages 38-45
    Introduction

    Acne is the most common dermatological condition worldwide that affects almost everyone once in a lifetime. The consequences of the disease go beyond the few symptoms that appear on a persons face. The significant of this disease should not be overlooked because it can have many adverse psychological and social effects on the patient. This study aims to investigate the knowledge and attitude of adolescents in the south of Iran about acne in 2019.

    Methods and Materials

    The present study is a descriptive-analytic and cross-sectional study that carried out among 351 high school students in southern Iran in 2019. The stratified sampling technique has been used in the study. Data collection tools included a researchermade questionnaire for knowledge and attitude toward acne that was completed through self-reporting. Data were analyzed by SPSS software version 23. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The mean score of knowledge and attitude about acne were 11.3 ± 3.6 (range=0-27) and 22.8 ± 3.6 (range= 8-32), respectively. Knowledge of acne was low in 9.1% of students, moderate in 87.2%, and high in 3.7%. The attitude toward acne was desirable in 4.8% of students, moderate in 82.8% and poor in 12.4%. The mean scores of attitude were similar in both sexes; howevere, the mean scores of knowledge in females were significantly higher than males (P=0.015).

    Discussion and Conclusion

    All in all, the results of this study showed that students’ knowledge and attitude about acne vulgaris are mostly moderate. Based on the results, it is recommended to provide the necessary planning to increase the knowledge and attitude of high school students about acne vulgaris in southern Iran.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Acne, Adolescents
  • Zahra Sadat Asadi, Mehrdad Jafari*, Daniel Molavi Pages 46-51
    Introduction

    People’s social health refers to the aftermath of a person’s well-being, which is related to how that person interacts with others, how people react to him or her, and how that person interacts with social institutions and social customs. The aim of this study was to evaluate the social health of students of Army University of Medical Sciences.

    Methods and Materials

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted in AJA University of Medical Sciences in 1399. A total of 300 students were participated in the study. Questionnaires were distributed among them. 241 questionnaires were fully completed and analyzed. Data were analyzed through Kolmogorov-Smirnov, Mann- Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman tests using SPSS software version 23. In addition P < 0.05 was considered significant.

    Results

    There was a significant relationship between education and all dimensions of social health (cohesion, participation, acceptance, adaptation, and prosperity) (P ≤ 0.05). There was also a significant relationship between age and the dimension of social participation (P < 0.05). However, there was not any significant relationship between age and other dimensions of social health. The variable of marital status also had a significant relationship only with the dimension of social participation (P < 0.05). It did not show a significant relationship with other dimensions of social health. There was a significant relationship between variable of the field of study and four dimensions of social health (cohesion, participation, adaptation, and prosperity) (P < 0.05).

    Discussion and Conclusion

    It seems that higher social health in higher levels can b related to the feeling of finishing the student period and getting rid of problems such as distance from the city and family. These findings can also indicate that students social health will also increase by the physical-mental maturity and increasing in awareness and their life skills.

    Keywords: Social Health, University, students
  • Erfan Kazemi*, Nahid Mehrabi, Ali Hajipurtalebi Pages 52-65
    Intruduction

    In late 2019, people around the world became infected with Covid-19 by the outbreak, the pandemy and epidemy of this disease. To this end, researchers in various fields are seeking to find solutions to the problems related to the control and management of crises. The transmission power of the new corona virus has drawn the attention of experts in the use of artificial intelligence to identify and combat this epidemic. In addition to data analysis, artificial intelligence refers to software that can have decision-making power.

    Methods and Materials

    This review article has been performed by searching artificial intelligence, epidemic, Covid-19 keywords, in pubmed, SID, scopus, sciensce direct internet databases as well as google scholar search engine. 11 articles were selected from 37 articles for review after the application of inclusion and exclusion criteria.

    Results

    The studies mentioned about the describtion of artificial intelligence and its application in medicine, corona virus and its symptoms and mode of transmission, the benefits of using artificial intelligence in the corona pandemic crisis and aid in rapid diagnosis, monitoring of treatment, epidemiology and tracing of infected areas, drug system management, reduction the workload of medical staff, methods of definitive diagnosis of Covid 19 based on artificial intelligence and laboratory programs with emphasis on artificial intelligence. Artificial intelligence can be used in rapid diagnosis, monitoring of people with Covid-19, development of treatment, facilitation of research, prevention, design of drugs and vaccines. Software based on artificial intelligence of the designed intelligent networks use to mimic human thought processes.

    Discussion and Conclusion

    Artificial intelligence can recognize patterns beyond defined rules and it can analyze significant amounts of information from what humans can manage. Software based on artificial intelligence provide the possibility that can recognize suspected Covid-19 cases with the least contact of medical staff with the patients. Moreover, it monitored the continuation of the treatment process.

    Keywords: Artificial Intelligence, Pandemic, Covid-19, Corona Virus
  • Motahhareh Khorshidzadeh, Ashraf Sadat Dehghani, Saeed Ghavi* Pages 66-73
    Introduction

    Today, new technologies have been used in order to increase competitiveness and increase the quality of services in organizations providing health services. The purpose of this study is to investigate the applications of IoT technology in the field of health.

    Methods and Materials

    This review study was conducted in 1400. In this study, PubMed and Scopus databases and English articles were searched in the period of 2015 onwards. Health, hospital, treatment health care and IoT keywords has been used as searching strategy. Moreover, a search was made in the title and summary of the articles. 22 articles were reviewed out of 214 studies.

    Results

    The use of IoT technology accelerates the healing process, improves the quality of services provided and reduces financial costs. This technology is used in various parts of health care organizations from emergency to treatment management of chronic diseases. Fast data collection, transmission and analysis are other benefits of using this technology in the healthcare industry. One of the most important challenges in using this technology in the field of health is information confidentiality.

    Discussion and Conclusion

    Although the Internet of Things can play an important role in the management of health care services, the use of this technology in hospitals and health care centers is facing problems. Therefore, identifying the obstacles and challenges in this field and trying to overcome them will lead to a bright future for this technology in the field of health.

    Keywords: IoT, technology, health, hospital