فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 11 (تابستان 1401)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 11 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 33
|
  • عباس پورهاشمی، سبحان طیبی* صفحات 7-21

    حل و فصل اختلافات محیط زیستی مسیله ای نوظهور در عرصه بین المللی است. حقوق بین الملل به طور فزاینده ای حفاظت از محیط زیست را به عنوان یک هدف بسیار مهم در نظر گرفته و در این خصوص محاکم و دیوان های بین المللی اعم از دادگستری و داوری باید به اختلافات زیست محیطی بپردازند. این پژوهش به دو پرونده جبران خسارت فی مابین نیکاراگویه و کاستاریکا مطرح در دیوان بین المللی دادگستری و پرونده منابع طبیعی بورلینگتون علیه دولت اکوادور مطرح در مرکز بین المللی حل اختلافات سرمایه گذاری (ایکسید) که نسبت به هر دو آن ها اتخاذ تصمیم گردیده، می پردازد. هدف این پژوهش این است که بررسی نماید چگونه محاکم و دیوان های بین المللی اعم از دادگستری و داوری تصمیم به ورود به پرونده های مربوط به اختلافات زیست محیطی و تصمیم به جبران خسارت های زیست محیطی می گیرند. یافته مدنظر در این پژوهش آن است که جبران خسارت به عنوان محور نهفته مسیولیت نقش بسیار مهمی در مهار مخاطرات محیط زیستی دارد. با این توصیف این پژوهش با بررسی محتوایی دو رای محیط زیستی از دو مرجع مختلف حل اختلاف، ضمن تبیین چهارچوب های اصولی کار، بر اهمیت مسیله حفاظت از محیط زیست تاکید دارد. این واکاوی در واقع مسیر تحول و توسعه حقوق بین الملل محیط زیست را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، دیوان داوری ایکسید، جبران خسارت، حل و فصل اختلافات محیط زیستی، مسئولیت
  • ابوالفتح خالقی، سید محمدصادق حسینی* صفحات 23-38

    مقابله با جنایت بین المللی، پیشگیری از آن ها و تحقق عدالت کیفری بین المللی مستلزم پیش بینی اختیارات لازم در تعقیب و تحقیق از متهمان آن ها است. دادستان دیوان مسیولیت تعقیب و تحقیق جنایات چهارگانه بین المللی شامل جنایت نسل کشی، جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی و جنایت تجاوز سرزمینی را بر عهده دارد. در این تحقیق که به روش تحلیلی -توصیفی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای نگارش شده است، نتایجی که حاصل می شود این است که دادستان دیوان وظیفه دارد تا با ملاحظه حقوق قربانیان و متهمان، با بررسی قضایا مطابق با اصل قابلیت پذیرش ادعاها، وجود مبنای معقول را احراز نماید. دادستان اختیار دارد پس از انجام بررسی های مقدماتی نسبت به قابلیت پذیرش، منافع عدالت یا احراز مبنای معقول برای هر گونه اقدام تعقیبی یا تحقیق از شعبه مقدماتی دیوان که نظارت قضایی بر دادسرا دارد؛ تصمیم گیری نماید. درخواست دادستان همراه با مستندات لازم به منظور شروع به تعقیب یا تحقیق از متهمان علیرغم استقلال قضایی دادسرا موکول به تایید شعبه مقدماتی خواهد بود. پس از تایید درخواست، دادستان اختیار انجام تحقیقات مقدماتی از قبیل جمع آوری مستندات و ادله، احضار متهم یا جلب وی، تحقیق از قربانیان، شهود و مطلعان را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تحقیق، تعقیب، جنایات بین المللی، دادستان، دیوان کیفری بین المللی
  • جعفر موحدی*، ناصر رضوانی جویباری صفحات 39-62

    تروریسم یک جرم فرامرزی است که با شناسایی و کنترل تامین مالی آن می توان بخش عظیمی از اقدامات تروریستی را پیشگیری کرد. برای مقابله مطلوب با این پدیده، باید اعلام و اطلاع رسانی موارد تامین مالی تروریسم به صورت تکلیف همگانی در آید. بی تفاوتی در قبال چنین پدیده ای و خودداری از اقدام لازم برای جلوگیری از ارتکاب جرم مذکور، ضمن تسهیل وقوع آن و عدم یاری رساندن به دستگاه عدالت کیفری در کشف جرم و تعقیب تروریست ها، موجب ورود خسارات جبران ناپذیر می گردد. با توجه به اهمیت موضوع، قانونگذاران در سطح کشورها سعی نموده اند با جرم انگاری خودداری از گزارش دهی تامین مالی تروریسم به عنوان یکی از مصادیق بی تفاوتی کیفری، گام مهمی در راستای مبارزه با آن بردارند. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی تبیین می نماید که قانونگذار ایران اگرچه در مقابله با بی تفاوتی نسبت به تامین مالی تروریسم به درستی همگام با تحولات حقوق کیفری دنیا شده است اما این امر با ایراداتی از جمله؛ عدم تعیین دقیق محل دریافت گزارش ها، عدم تصویب ماده ای جهت تشویق شهروندان به گزارش دهی و یا حمایت از افراد گزارش دهنده و خانواده آن ها، عدم تعیین مجازات دقیق، ثابت و متناسب نسبت به افراد خودداری کننده از گزارش و غیره، همراه می باشد. در این پژوهش ضمن تبیین ایرادات و مطالعه تطبیقی با قوانین سایر کشور ها از جمله انگلستان و آمریکا، سعی شده است پیشنهاداتی در جهت رفع آن ها داده شود.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی کیفری، تامین مالی تروریسم، جرم انگاری، گزارش دهی جرم، عدالت کیفری
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، حسین نوروزیان، محمود چتری صفحات 63-87

    با توسعه مفهوم بزه دیده؛ بزه دیده شناسی را به کیفری که فقط بزه دیدگان جرایم کیفری را مدنظر قرار دارد و بزه دیده شناسی عمومی که به تمامی بزه دیدگان (آسیب دیدگان) مانند بزه دیدگان حوادث، بزه دیدگان جامعه، بزه دیدگان دولت و نهادهای وابسته می پردازد تقسیم کرده است. این جا در راستای این تقسیم بندی در پی این مسیله هستیم که بزه دیدگان سیاسی و اجتماعی ناشی از تصمیمات سیاسی حکمرانان سیاسی را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. سوالی که در پی آن هستیم با روش توصیفی-تحلیلی از طریق گردآوری مطالب به صورت کتابخانه ای و اسنادی این است؛ بر اساس ظرفیت های رسیدگی به وضع موجود بزه دیده گان سیاسی اجتماعی ناشی از تصمیمات رهبران سیاسی از منظر فقهی و آموزه های عدالت ترمیمی قابل رصد و جبران خسارت هستند یا خیر؟ به نظر می رسد با توجه به مسایلی همچون «وجود تعارض منافع فلسفه به وجود آمدن قربانیان حقیقی، تصمیمات آنی و غیرسیستماتیک گاهی سیاسی، عدم شایسته سالاری واقعی در برخی مدیران سیاسی، لزوم تجدیدنظر در برخی ریل گذاری های مفسده انگیز، عدم توجه به نظریات کارشناسی و فکری به دلیل جبهه گیری سیاسی، عدم وجود مولفه های حکمرانی خوب مدیران سیاسی و...» از نظر قاعده فقهی لاضرر و لااضرار این بحث قابل رصد و پیگیری از سوی بزه دیده و حکومت اسلامی است.

    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، فقه اسلامی، جامعه شناختی، سیاسی، اجتماعی
  • نساء قلیزاده* صفحات 89-104

    رشد و توسعه فناوری ها و پویایی صنایع در زیست کره در چند دهه اخیر سبب ساز افزایش وجود و ورود خسارات زیست محیطی گردیده است. از آن جایی که عناصر محیط زیستی در چرخه حیات و بقا وابستگی و پیوستگی دارند، همواره ضرورت حفظ آن الزامی بی چون و چرا می طلبد. چرا که محیط زیست ضمانتی فرامرزی دارد و وابسته به مرزهای یک کشور نیست. لذا ایجاد هرگونه بحران و آلودگی، سبب ورود خسارت به محیط زیست گردیده و نادیده گرفتن مخاطرات کوچک زیست محیطی، سبب به وجود آمدن بحران وسیع در سطح بین المللی و جهانی خواهد شد. در این راستا، وقتی خسارت ناشی از آلودگی های فرامرزی به دولت ها وارد می گردد، به محض شناسایی مسیولیت، مطالبه خسارت و جبران آن پیش می آید که این مهم می تواند از طریق اقامه دعوا باشد. هرچند فقط دولت ها تنها متضرر از آلودگی های فرامرزی نیستند بلکه اشخاص خصوصی نیز قربانی تلقی می گردند. این پژوهش با هدف شناسایی نظام مسیولیت حاکم بر خسارات فرامرزی در پی آن است  که روند چگونگی مطالبه مستقیم خسارات توسط اشخاص خصوصی را بیان نماید و مشکلات پیش روی آن را روشن سازد. این پژوهش بر این یافته ها استوار است که اگرچه اشخاص خصوصی می توانند در دادگاه های محل وقوع خسارت فرامرزی درخواست جبران خسارت نمایند، اما با مشکلاتی از جمله تعیین سقف معینی برای صندوق های پرداخت کننده خسارت زیان دیدگان، تعیین ضرب الاجل برای درخواست غرامت، مشخص نبودن منبع ورود غرامت و نتیجتا نامعلوم بودن اعمال رژیم مربوط به خسارات روبرو هستند.

    کلیدواژگان: خسارات فرامرزی، پرداخت غرامت، جبران خسارت زیست محیطی، اشخاص خصوصی، کاستی های حقوقی
  • محمد ستایش پور، سعید نصرالله زاده * صفحات 105-123

    حق حاکمیت از مفاهیم کلیدی است که علاوه بر تنظیم رابطه دولت با مردم در عرصه داخلی، روابط دولت ها را با یکدیگر در عرصه بین المللی تنظیم می کند. پایان جنگ جهانی و اشغال اراضی فلسطین به دست نظامیان بریتانیا به بهانه قیمومت و بازآفرینی ساختار سیاسی در این اراضی، مقدمه صدور اعلامیه بالفور و ادعای تشکیل رژیم صهیونیستی گردید. حاکمیت فلسطینیان بر اراضی اشغالی هنوز بر بسیاری از دولت ها و ملت ها محرز است. بیش از هفتاد سال اشغالگری، تجاوز و اعمال فشارهای مختلف سلبی یا ایجابی بر دولت ها و ملت ها به منظور اعلام به رسمیت شناختن کشور خودخوانده صهیونیستی–یهودی و برقراری ارتباطات مختلف سیاسی و اقتصادی نتوانسته موجد حقی برای صهیونیست ها برای اعمال حاکمیت بر فلسطین و رافع حق حاکمیت فلسطینیان بر اراضی اشغالی باشد. شاخص هایی که در زمینه شناسایی حق حاکمیت فلسطینیان به منظور اعمال این حق بر اراضی اشغالی  شناسایی شده است جملگی دلالت بر وجود حق حاکمیت مردم فلسطین بر اراضی اشغالی دارد.

    کلیدواژگان: فلسطین، حق حاکمیت، اعلامیه بالفور، حق تعیین سرنوشت
  • رستم علی اکبری*، پوریا دشتی نژاد صفحات 125-150

    تسامح صفر راهبردی است که به موجب آن متولیان سیاستگذاری کیفری در جهت تامین امنیت و مبارزه با جرایم و مجرمان، رهیافت های سختگیرانه ای را تدوین و به اجرا در می آورند. تدوین قوانین کیفری سختگیرانه همراه با ضمانت اجراهای سنگین، عدم مسامحه قضایی، واکنش های شدید و سرکوبگر پلیس، تمرکز بر کیفر و به حاشیه راندن جنبه های دیگر سیاست جنایی در برابر جرم و بزهکاری و توسل و تمسک به انتظارت و مطالبات عمومی (عوام گرایی) از ویژگی های بارز تسامح صفر است. عمده ترین پیامدهای تسامح صفر را می توان در افزایش جمعیت کیفری و ورود افراد بیشتر به چرخه عدالت کیفری، تعرض به حقوق و آزادی های افراد، کاهش مقبولیت پلیس و افزایش تنش میان تعامل و مشارکت شهروندان با طرح های مبارزه با جرم دانست. بر اساس یافته های پژوهش سیاست کیفری تسامح صفر در جرایم جنسی و منافی عفت، جرایم مربوط به حوزه سمعی و بصری، جرایم مواد مخدر، بازداشت موقت الزامی و طرح های پلیسی و ضربتی مشاهده پذیر است. بر این اساس توجه به پژوهش های جرم شناسی، جنبه های پیش گیرنده و اجتماعی سیاست جنایی، جرم زدایی و کاهش جرم انگاری های غیرضروری، نظارت و پاسخگو نمودن متولیان طرح های ضربتی و پلیسی می تواند سیاست تسامح صفر را به سمت تعادل پیش ببرد. روش تحقیق حاضر از نظر اهدف کاربردی و از نظر ماهیت مطالعه توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست تسامح صفر، جرم انگاری، نظام کیفری ایران، عوام گرایی کیفری، مجازات
  • حسن نجارها* صفحات 151-168

    امروزه یکی از اصلی ترین حقوق هر فرد همچون دیگر حقوق او مثل حق حیات، حق زوجیت، حق اقامه دعوا یا حق دفاع برای حفظ دیگر حقوق ها است. اقامه دعوای حقوقی را می توان مطالبه حقوق تضییع یا انکار شده اشخاص دانست که از طریق تقدیم دادخواست به دادگستری صورت می پذیرد. اصطلاح اقامه دعوا دارای دو معنی است، یکی مربوط به حقوق عمومی می شود که در اصل سی و چهارم قانون اساسی برای همه افراد شناسایی شده و می توان آن را حق دادخواهی نامید و دیگری مربوط به حقوق خصوصی افراد می شود که می توان آن را حق اقامه دعوا در معنای خاص نامید. در حقوق فرانسه، اقدام قضایی برای طرح دعوا در دادگستری را، دادخواهی نامیده اند و علاوه بر ماهیت حق مورد نزاع و به تعبیر بهتر ماهیت رابطه حقوقی بین شخص و شیء مبنای ظهور دعاوی عینی و ماهیت رابطه حقوقی بین شخص و دیگری مبنای دعاوی شخصی گردیده است. خوانده در مقام دفاع، برای جلوگیری از شکل گیری رسیدگی و دفع دعوا یا دفع ادعای خواهان و جلوگیری از محکومیت در موضوع دعوا به دفاع مقتضی و متناسب در قبال مسایل مطروحه توسط خواهان در مسایل موضوعی، مسایل حکمی و استفاده از ادله اثبات دعوا و مدنظر قرار دادن ایراد مسایل شکلی به طرح دعوا می پردازد. در حقوق آمریکا دادخواست باید مکتوب باشد، مگر زمانی که یک شخص به طوری شخصی فراخوانده شود و مورد دعوا قرار گیرد. به طور کلی در حقوق ایران، فرانسه و آمریکا تعیین عناصر دعوی و در نتیجه قلمرو آن بر عهده اصحاب دعوی بوده و قاضی در این مورد دخالتی ندارد.

    کلیدواژگان: قامه دعوا، دادخواهی، دادخواست، خواهان، خوانده
  • جواد نادری عوج بغزی*، احمدرضا امتحانی، علی پایدارفرد صفحات 169-191

    یکی از مباحت مهم و چالش برانگیز حقوق کیفری که از دشواری و پیچیدگی خاصی برخوردار است، بحث رابطه استناد می باشد (خصوصا اگر عوامل متعددی در به وجود آمدن نتیجه حاصله مداخله نمایند) زیرا در باب تعیین مسیولیت کیفری و ضمان ناشی از آن همواره باید این مولفه اثبات گردد که نتیجه مجرمانه مستند به رفتار چه کسی است؟ از همین جهت قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 از الفاظی همچون «مستند» و «استناد» استفاده نموده است که اشاره به اهمیت این موضوع دارد و در واقع مسیولیت و ضمان کیفری را دایرمدار اثبات و یا عدم اثبات رابطه استناد قرار می دهد. اما فارغ از نحوه احراز رابطه استناد در حقوق کیفری که پژوهش دیگری را در این زمینه می طلبد، در این پژوهش به دنبال حل این مسایل، بیان شده است چه عواملی می توانند موجب قطع رابطه استناد گردند؟ قطع رابطه استناد در حقوق کیفری چه پیامدهایی را در حوزه مسیولیت و ضمان کیفری، به دنبال خواهد داشت؟ در این پژوهش با مطالعه و مداقه بر منابع کتابخانه ای ضمن بررسی لزوم احراز رابطه استناد در جرایم، عوامل قطع رابطه استناد و نتایج حاصله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: رابطه استناد، قاعده اقدام، قاعده هشدار، قاعده احسان
  • مسعود فدائی ده چشمه*، شادمان رحیمی، ابراهیم محمدی صفحات 193-213

    بررسی طرح ها و پروژه های اجرا شده عمرانی در کشور نشان می دهد در برنامه ریزی های گذشته همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، اهمیت و ارزش های منابع طبیعی و محیط زیست از دیدگاه تصمیم گیران پنهان بوده و بسیاری از آن ها بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی طراحی و بهره برداری شده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر احداث سد بر عوامل میکرواقلیمی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و بررسی حدود مسیولیت دولت در قبال آن است. در این پژوهش برای تحلیل سری زمانی، از سنجنده های ماهواره ای در سال های 2009 و 2021 و همچنین از نقشه کاربری اراضی استفاده شده است. پس از اعمال پردازش روی تصاویر، دمای سطح با استفاده از اطلاعات زمینی، شاخص پوشش گیاهی، دمای روشنایی سنجنده حرارتی و  قابلیت گسیلندگی زمین به دست آمده از باند چند طیفی سنجنده لندست محاسبه شد. آسیب به محیط زیست یکی از چالش های زیست محیطی است که بر امنیت ملی و زیستی کشور تاثیر به سزایی می گذارد. از این روی مسیولیت کیفری و مجازات، پاسخ و واکنشی است که جامعه در برابر جرایم زیست محیطی از خود نشان می دهد و در این صورت در سایه امنیت ملی می کوشد که از خود در مقابل جرایم و مجرمین حمایت کند. سیاستگذاران نظام کیفری به عنوان بخشی از نظام حقوقی باید در زمینه حفظ محیط زیست چاره اندیشی کنند و با اتخاذ تدابیر و سیاست های مناسب، زمینه تعرض و تجاوز به محیط زیست را از بین ببرند و یا آن را تحت کنترل خود در آورند. از این رو قانونگذار با توجه به اهمیت موضوع، موادی از قانون مجازات اسلامی و قوانین متفرقه دیگر را در جهت برشماری جرایم زیست محیطی، مجازات و مسیولیت کیفری در قبال آن ها اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: سد سازی، دمای سطح زمین، تغییرات اقلیمی، مسئولیت کیفری، دولت
  • مریم شعبان* صفحات 215-230

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی نوع درک، توصیف، تعریف و تحلیل دانش و علوم مختلف از جمله تاریخ، روان شناسی، جامعه شناسی و جمعیت شناسی نسبت به کودک و کودکی است. این پژوهش در سطح جامعه شناسی علم و معرفت و با رویکرد کیفی و روش تحلیل اسنادی صورت می پذیرد. نتایج نشان می دهند که نگاه تاریخ به کودکی، نگاهی نسبی گرایانه و برساختی است. تاریخ، کودکی را امری مطلق و ذاتی نمی داند، کودکی از منظر تاریخ امری برساخته اجتماعی است. تاریخ سرآغازی برای مطالعات جامعه شناختی کودکی است. گویی بسترهایی برای اندیشیدن نسبی گرایانه بر اساس شرایط اجتماعی و فرهنگی ایجاد کرده. در بین نگاه های روان شناسانه و جامعه شناختی تر نسبت به کودکی تعارض وجود دارد و در این رابطه همواره شاهد دوالیته روان شناسی و جامعه شناسی هستیم. روان شناسی هنوز متکی به قواعد ثابت فرازمانی و فرامکانی برای رشد کودک است و رشد نیز تکاملی است. کودکی نه هدف بلکه مسیری برای رسیدن به هدف که همان بزرگسالی است، می باشد لذا تاکید بر اهمیت کودکی برای ایجاد مبناهای رشد کالبدی و روانی سالم برای بزرگسالی است. در حالی که جامعه شناسی، کودکی را برساخته اجتماعی می داند که بر اساس شرایط زمانی و مکانی، کاملا متفاوت است. کودکی از منظر جامعه شناسی مبتنی بر قاعده تکامل نیست؛ کودکی نه مسیر و ابزاری برای رسیدن به بزرگسالی بلکه کودکی خود هدف است. کودکی باید به عنوان هدف و از منظر خود کودکان شناخته شود در غیر این صورت بزرگسالی هدف و شناخت کودکی نیز از منظر بزرگسالان خواهد بود. در نهایت چنین امری منجر به مشروعیت بخشی و توجیه اعمال سلطه و قدرت بزرگسالان بر کودکان می گردد.

    کلیدواژگان: کودکی، علم، روانشناسی رشد، برساخت گرایی، عاملیت کودکان
  • نوربخش ریاحی* صفحات 231-257

    اسناد و مالکیت اشخاص به سان جان و شرف انسان ارزشمند است. تثبیت مالکیت امری مهم و حیاتی  است و به همین جهت در هر کشوری سازمانی با سازوکار مشخص مسولیت ثبت و تثبیت املاک و اسناد مربوط به آن را بر عهده دارد. سازمان ثبت اسناد و املاک از یک قرن پیش چنین مسولیتی را عهده دار گردیده است و در بر گیرنده نظم عمومی و امنیت اجتماعی است و ثمرات و اثرات حقوق ثبت به آحاد (فرد فرد) جامعه و دولت بر می گردد. هدف این سازمان ایجاد یک ارتباط رسمی، با ثبات و قانونی بین مالک و مالکیت است تا شهروندان به طور قانونی بر اموال و اسناد خویش تسلط داشته و بدون دغدغه خاطر دور از تعدی و تجاوز دیگران به زندگی روزمره مشغول گردند. به همین منظور مقاله حاضر به اهمیت سازمان ثبت اسناد و املاک در زندگی مردم و نقش و منزلت آن در دولت و حکومت می پردازد. علیرغم فواید پرشماری که سازمان ثبت اسناد و املاک برای دولت و مردم دارد موقعیت کنونی این سازمان چندان مطلوب و شایسته شان نیست.

    کلیدواژگان: ثبت اسناد و املاک، سفیر صلح، مدخل خدمات، نماد حاکمیت
  • افشین مجاهد*، امیرمحمد صدیقیان صفحات 259-273

    عقد هبه یکی از عقود شرعی و دارای سابقه و قدمت طولانی در فقه امامیه می باشد. این عقد به عنوان بارزترین ابزار بخشش در عالم حقوق، در عین داشتن مخاطرات فردی و اجتماعی اندک، اهمیت و فواید زیادی در روابط حقوقی و اجتماعی دارد. هبه به عنوان یکی از وسایل تنظیم روابط اجتماعی اشخاص، به دلیل کارکرد و اهمیت مورد اشاره، همواره مورد عنایت قانونگذار بوده است. فلسفه اصلی این که قانونگذار قبض را در عقد هبه موثر دانسته است، به دلیل حفظ و حمایت از منافع اشخاص در درجه اول و جلب توجه طرفین از نتیجه عقد و یا به احتمالی حمایت از اقتصاد خانواده در این عقد است. هرچند برای نقش قبض در هبه بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر است و برخی قبض را شرط صحت عقد و برخی قبض را شرط لزوم عقد دانسته اند، اما مستند به ماده 798 قانون مدنی و روایت وارده، قبض شرط صحت عقد هبه می باشد و با توجه به عینی بودن این عقد، تکمیل عقد و ایجاد آن مهم ترین آثار قبض در عقد هبه است. بررسی و تحقیق در باب عقد هبه در رویه قضایی و تصمیم گیری قضات نیز اهمیت بسیاری دارد. امروزه در دادگاه ها پرونده های بسیاری وجود دارد که خواسته آنان استرداد عین موهوبه و رجوع از هبه است که عدم واضح بودن مواد قانونی در این پرونده ها با موضوعات واحد موجب رای های مختلفی می شود. بنابراین بررسی دقیق آن از اهمیت خاصی برخوردار و در این مقاله، آثار قبض و رجوع در این عقد از منظر فقه امامیه و حقوق ایران مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: عقد هبه، واهب، متهب، قبض، رجوع
  • رضا علی پناه*، علی پایدارفرد صفحات 275-293

    استرداد مجرمین اصطلاحا به معنای تحویل دادن یا بازگرداندن شخص متهم یا بزهکار از کشوری که جرم در آن رخ داده به کشور متقاضی است. نخستین بار، این بحث در دین اسلام و در قرآن کریم (آیه شریفه سی و دوم سوره مبارکه مایده) اشاره شده است. از نیمه دوم قرن نوزدهم، بحث استرداد مجرمین میان کشورها به شکل عمل متقابل، رواج پیدا کرد و تا به امروز با وجود همین شرط تقابل است که این مسیله، معمول و قانونی باقی مانده است. در قوانین کیفری کشورها هرچند در خصوص برخی از صلاحیت های مکانی آن ها، تفاوت در شرط، جهت صالح بودن است اما در مورد استرداد، متقابل بودن عمل، شرطی معمول و معقول است. انجام صحیح مسیله استرداد از شروع به ارسال تقاضای استرداد از سوی دولت متقاضی تا پایان قضیه و پذیرش استرداد و مسترد کردن شخص موضوع استرداد شرایط و شیوه ای دارد که اقدام درست نسبت به آن می تواند بهتر و بیشتر آثار و نتایج مطلوب را حاصل کند. برخی از این شرایط مربوط به ماهیت مسیله استرداد هستند و برخی مرتبط با شیوه و طریق شکلی انجام آن می باشند که در این پژوهش، به دور از نگاه مروری، به نحو موردی، تنها به چالش های آن ها اشاره شده است. روش تحقیق این پژوهش، کتابخانه ای بوده و از منابع مرتبط با این موضوع، استفاده شده است.

    کلیدواژگان: استرداد مجرمین، ماهیت، آئین، امکان استرداد، تعدد دولت متقاضی
  • امیرحسین زال نژاد* صفحات 295-317

    پیشرفت تکنولوژی و تخصصی شدن صنعت نجات دریایی موجب به کارگیری شکل های متنوع ارایه خدمات و گستردگی انواع فعالیت ها شد. در همین راستا با گسترش حقوق و تعهدات طرفین، حقوق نجات دریایی، وظیفه تنظیم روابط طرفین درگیر را صرفنظر از نوع عملیات های مختلف نجات دریایی، نوع اموال یا شناورها و... بر عهده دارد. رژیم های حقوقی در دو سطح ملی و بین المللی اقدام به وضع مقررات نمودند، که کنوانسیون 1989 لندن یکی از مقررات بین المللی در همین حوزه می باشد. قراردادهای نجات دریایی در زمره قراردادهای خدمت قرار گرفته اند اما وجود و زمان بروز عنصر خطر شرط تحقق این قرارداد می باشد. در این پژوهش با توجه به نقش حقوق نجات دریایی در تنظیم روابط طرفین اقدام به ارایه راهکارهایی مانند طبقه بندی بروز انواع روابط قراردادی موجود در سطح بین المللی، بهره گیری از رویه قضایی محاکم و مراجع داوری و تحلیل تاثیر و کاربرد هر کدام از آن ها جهت تدوین هرچه بهتر قراردادها، ایجاد ظرفیت مطالعه حقوقدانان و جبران خلاء های قانونی گردید.

    کلیدواژگان: قراردادهای نجات دریایی، کنوانسیون 1989 لندن، موافقتنامه عمومی نجات دریایی لویدز، نجات دریایی، حقوق عرفی
  • سید علیرضا امین* صفحات 319-336

    قاتل عمد طبق اصل اولی، محکوم به قصاص است. اما در شریعت اسلام حکم قصاص متوقف بر شرایطی است که عدم تحقق آن ها به منزله استثناء از این اصل اولی به حساب می آید. یکی از مستثنیات این اصل کلی، فرضی است که قاتل، پدر مقتول باشد. فقها نسبت به حکم عدم قصاص در فرض قتل فرزند توسط پدر، متفق القول هستند؛ اما این مسیله که آیا حکم عدم قصاص مختص به پدر و جد پدری است یا مادر را نیز مشتمل می شود، محل اختلاف است. مشهور امامیه قایل به تمایز حکم پدر و مادر هستند. ظهور ماده 301 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که به پیروی از نظر مشهور، ابوت قاتل را مانع از ترتب حکم قصاص می داند، این است که مادر در برابر قتل فرزندش قصاص می شود. اما در مقابل، ابن جنید و مذاهب فقهی اهل سنت غیر از مالکی، افزون بر پدر، حکم عدم قصاص را نسبت به مادر نیز جاری می دانند. این پژوهش با ارزیابی ادله طرفین، در صدد اثبات استحکام نظریه مقابل مشهور است که بر اساس آن، مادر همانند پدر از  استثناء شدگان حکم عدم قصاص محسوب می شود.

    کلیدواژگان: قصاص، قتل عمد فرزند توسط مادر، استثناء پدر از قصاص، الحاق مادر به پدر در حکم عدم قصاص
  • سعید اسدزاده *، فاطمه احدی، مجتبی کنجوری صفحات 337-353

    حق برخورداری از محیط زیست سالم و ایمن به عنوان یک حق بنیادی بشر مطرح شده است و در اسناد بین المللی مختلف این حق نمود یافته است. در حقوق ایران نیز حق محیط زیست سالم در قانون اساسی مورد توجه واقع گشته که به موجب اصل پنجاهم قانون اساسی در جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از محیط زیست نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی روبه رشدی داشته باشد، وظیفه عمومی تلقی می گردد. در عصر حاضر کاربرد عدالت ترمیمی در جرایم زیست محیطی بسیار مورد توجه واقع شده است زیرا ترمیم محیط زیست همیشه یکی از دغدغه های فعالان حقوقی در این زمینه بوده است. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی فرآیند عدالت ترمیمی در جرایم زیست محیطی و چالش هایی که در این زمینه وجود دارد صورت پذیرفته است. برنامه های عدالت ترمیمی از آن جا که مبتنی بر گفتگو و تبادل نظرات، احساسات و تجربیات سهامداران جرم است، فرصتی فراهم می‌سازد تا بزهکار متوجه شود فنونی که وی به کار بسته است، چندان صحیح و درست نیستند و حتی برخی از آن ها مبتنی بر تصورات باطل و اشتباه است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، عدالت، عدالت ترمیمی، مقررات زیست محیطی
  • محمد ستایش پور، زهرا ملکی راد * صفحات 355-375

    سوم ژانویه 2020 میلادی، به دستور رییس جمهور ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ، خودرو حامل سردار سلیمانی در نزدیکی فرودگاه بغداد، هدف حمله پهپادی قرار گرفت. این اقدام، ناقض تعهدات متعددی نظیر منع توسل به زور، منع مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، حق حیات و حقوق دیپلماتیک است و از این رو، مضاف بر مسیولیت بین المللی کشور آمریکا، مسیولیت بین المللی کیفری عاملان، آمران و مسببان این اقدام و در راس آن، دونالد ترامپ را به دنبال داشته است. عدم عضویت کشورهای جمهوری اسلامی ایران، عراق و ایالات متحده آمریکا در دیوان بین المللی کیفری از یک سو و برخورداری آمریکا از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی دیگر، اقامه دعوی در دیوان بین المللی کیفری را با چالشی جدی رو به رو ساخته است. به لحاظ حقوق بین المللی می توان به دنبال تاسیس دادگاهی ویژه بود و در این مسیر، بایسته است تا با توجه به تجربه جامعه بین المللی در تاسیس آخرین دادگاه ویژه در سال 2013 میلادی که در مورد جنایات رییس جمهور یک کشور (چاد) بوده است، بهره گرفت. مقاله پیش رو بر آن شده است تا از رهگذر امکان سنجی طرح دعوی در دیوان بین المللی کیفری و تاسیس دادگاه ویژه، سازوکاری بیابد تا بتوان از طریق آن به مقابله با بی کیفرمانی جنایت مطروحه برخواست.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، دونالد ترامپ، حقوق بین الملل کیفری، مقابله با بی کیفرمانی، رسیدگی کیفری
  • محمدرضا نظری نژاد کیاشی*، پیمان دولتخواه پاشاکی صفحات 377-399

    تطبیق آموزه های فقهی با حقوق عرفی به منظور تدوین قوانین متناسب با جامعه امروزی همواره دغدغه اصلی قانونگذاران ایرانی بوده است و قانون مجازات اسلامی کانون اصلی این دغدغه محسوب می شود جایی که عدم انعطاف پذیری حدود همراه با دوگانگی حق یا کیفر تلقی شدن قصاص در کنار نص محوری دیات، عرصه را برای تدوین قوانین منطبق با آموزه های حقوق عرفی تنگ می کند. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای درصدد پاسخگویی به این سوال است که آیا قانونگذار در تلفیق حقوق عرفی و فقه توانسته است الزامات حقوق عرفی را بر جرایم فقهی بار کند؟ پاسخ اولیه به آن منفی است چرا که به طبع قانون برآمده از تلفیق این دو دیدگاه توام با چالش ها و ابهاماتی خواهد بود که با دقت نظر به قانون مجازات اسلامی می توان به آن ها پی برد؛ اعطاء حق مجازات به اشخاص فاقد صلاحیت نظیر ماده 302 قانون مجازات اسلامی، بی کیفرمانی مجرمین جرایم مهم از جمله معاونت در قتل در برخی فروض نظیر معاونت در قتل ارتکابی مجنون و صغیر نمونه ای از تعارضات میان حقوق عرفی و آموزه های فقهی است.

    کلیدواژگان: حقوق عرفی، فقه، قانون مجازات، جنایت
  • اسماعیل خلیفه* صفحات 401-415

    تعهداتی که دولت ها در روابط دوجانبه یا چندجانبه خود بر عهده می گیرند فقط در پرتو اصول و قواعد ناظر بر ضمانت اجرا است که می توان برای آن ها اعتبار اجرایی تصور کرد. هر رفتاری که از سوی دولت در عالم خارج به وقوع می پیوندد اگر مغایر با تعهدات لازم الاجرای آن دولت باشد، بی شک موجبات مسیولیت دولت را به همراه خواهد آورد. دیوان بین المللی دادگستری در شکایت دولت گینه استوایی به طرفیت دولت فرانسه، تعهدات دولت فرانسه و اعمالی که در خصوص محل ماموریت ادعایی دولت گینه استوایی از سوی دولت فرانسه صورت پذیرفته است را مورد مداقه قرار می دهد و ادعاهای دولت گینه استوایی در جهت مسیول قلمداد کردن دولت فرانسه را رد می نماید. نگارنده این مقاله در پی آن است که با توجه به قواعد طرح مسیولیت بین المللی دولت مصوب سال 2001  با رویکردی تحلیلی-توصیفی به بررسی رای مذکور از جهت مسیولیت بین المللی دولت و بیان مبانی و استدلالات طرفین بپردازد.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی دولت، دیوان بین المللی دادگستری، اماکن ماموریت، گینه استوائی، فرانسه
  • بلقیس برهانی* صفحات 417-434

    اصول دادرسی مدنی، اصولی هستند که با در نظر گرفتن واقعیت های ماهوی و تشریفاتی مطرح در این نوع دادرسی ها به مرور زمان ایجاد، در طول زمان متحول و حتی به دلیل اهمیت فوق العاده وارد قانون اساسی، قوانین مدنی و آیین دادرسی مدنی شده است. دادرسی مدنی، تشریفاتی است که مشخص می کند افرادی که مدعی حقی برای خود هستند یا اختلافی در امور مدنی با یکدیگر دارند، چگونه می توانند این حقوق را به موقع اجرا در آورند. اصول آیین دادرسی می تواند در ایجاد نظم در شرایط کنونی موثر و در اجرای احکام در دعاوی مدنی تاثیر به سزایی داشته باشد. شناسایی اصول دادرسی از جمله اصل برایت، اصل تناظر، تظلم خواهی، دسترسی به داور بی طرف و رعایت مساوات میان طرفین اختلاف از جمله اصولی است که عدالت وجود آن ها را اقتضاء می کند. به این ترتیب کلیه روابط اجتماعی از جمله وضع قوانین باید بر عدالت مبتنی باشد. به نظر می رسد محاکم باید به هنگام رسیدگی دقت بیشتری به اصول و تشریفات داشته باشند که با رعایت آن ها ضمن این که حقوق اشخاص رعایت می گردد، بلکه از نقض آراء در مراجع عالی جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: دادرسی مدنی، اصل تناظر، بی طرفی دادرس، دادرسی منصفانه، حق دفاع
  • مهرداد موحدی*، پیمان دولتخواه پاشاکی، وحید دادگستر صفحات 435-452

    مقامات دادسرا به دلیل وظایف و اختیارات مهمی که از مرحله کشف جرم تا صدور کیفرخواست بر عهده دارند، از مهم ترین ارکان نظام قضایی به شمار می آیند. با توجه به وظایف و اختیارات گسترده دادستان امکان تفویض اختیار و ارجاع امور به معاونین و دادیاران اهمیت ویژه ای پیدا می کند. چرا که دادستان از طرفی ریاست اداری بر دادسرا داشته و ناظر بر حسن اجرای قوانین است از سوی دیگر مطابق قانون می تواند در امر تحقیق مداخله نماید. برخلاف بازپرس که اصولا در برابر دادستان استقلال دارد، دادیار به عنوان یکی از مقامات قضایی دادسرا در برابر دادستان مستقل نیست و به نمایندگی از دادستان می تواند افزون بر تحقیقات مقدماتی سایر وظایف دادستان را نیز انجام دهد. لزوم تبعیت دادیار از دادستان مطلق نبوده و منحصر به نوع و ماهیت وظیفه ای است که دادستان بر عهده وی قرار می دهد یا به او ارجاع می کند و او بر این اساس مکلف به تبعیت از دادستان است. هدف اصلی در این مقاله بررسی امکان تفویض اختیار درخواست احاله از طرف دادستان به معاون و دادیار است. چرا که در قانون به تشریفات احاله پرداخته شده و در مورد ارجاع آن به سایر مقامات قضایی دادسرا سخنی به میان نیامده است.

    کلیدواژگان: دادیار، احاله، دادستان، معاون دادستان، دیوان عالی کشور
  • هادی زارع* صفحات 453-466

    از مهم ترین فعالیت های وزارت نفت، بحث قراردادهای نفتی است که دارای بیشترین درجه از اهمیت است. تعیین چهارچوب حقوقی و قالب قراردادی قراردادهای نفتی، تعیین کننده اصول و مقررات حاکم بر قرارداد است. اصولی که کاملا می تواند بر گرفته از نظام حقوق داخلی یا بین المللی باشد. حتی سرمایه گذاری و انجام عملیات نفتی توسط بخش خصوصی اعم از داخلی یا خارجی از طریق قراردادهای نفتی انجام می پذیرد و با توجه به نقش مهم قواعد عمومی قراردادها در قراردادهای نفتی باید بر اساس قواعد عمومی حاکم بر آن ها تفسیر شوند و در نهایت بهترین نوع قرارداد برگزیده شود. بررسی قراردادهای نفتی نشانگر آن می باشد که در این قراردادها تقابل بدوی منافع شرکت های نفتی خارجی و منافع ملی کشور میزبان مشهود است. تقابلی اثبات شده که در حال حاضر به سوی نوعی از مشارکت در تصمیم گیری و تقسیم و تسهیم سود و زیان ناشی از فعالیت سیر می کند. ایجاد تعادل و توازن بین منافع دولت میزبان و شرکت های نفتی بین المللی همواره عامل بازنگری، تحول و نوآوری در انواع قراردادهای نفتی بوده و در اجرای این قراردادها، انتقال فناوری به کارفرما، پیمانکاران، مشاوران، سازندگان تجهیزات و دانشگاه های ایرانی محقق و دانش مدیریت و فناوری های روزآمد به شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی منتقل می شود.

    کلیدواژگان: قرارداد نفتی، مالکیت، سرمایه گذاری، منافع ملی، انتقال فناوری
  • سید سجاد رزاقی موسوی* صفحات 467-482

    تروریسم پدیده ای است که از دیرباز معضلی برای جوامع بشری بوده و با گذشت قرن ها نه تنها کنترل و معدوم نشده است بلکه شیوه های ترور انسانی به منظور وارد آوردن فشار بر افراد، گروه ها و دولت ها، پیچیده تر و خوفناک تر شده است. امروزه ملت ها و دولت ها با گروه هایی مواجه هستند که از هر وسیله ممکن برای جلب نظر دولت ها و ایجاد رعب و وحشت در جامعه، دست به ترور می زنند. اما دیوان کیفری بین المللی همواره در مورد صلاحیت خود در رسیدگی به جرایم تروریستی شک و تردید داشته است. لذا در این مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای سازمان می یابد، این موضوع را مورد ارزیابی قرار می دهیم. در این مقاله سعی بر این شده تا به موضوع «صلاحیت دیوان کیفری بین المللی نسبت به تروریسم: محدودیت ها، چالش ها» و تجزیه و تحلیل برخی از مباحث چالش برانگیز آن پرداخته شود و از این رهگذر راهکارها و پیشنهاد هایی ارایه می گردد که در راستای بهبود وضعیت کنونی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تروریسم، صلاحیت، دیوان کیفری بین المللی، دادرسی
  • علی ادبی فیروزجائی*، رضا آقاعباسی، سید سجاد خالوئی تفتی صفحات 483-502

    هزینه های دادرسی را می توان از جمله مهم ترین بخش های تشکیل دهنده دادرسی دانست که به عنوان یک اصل در حقوق کشور ما پذیرفته شده است و طرح دنبال کردن دعوا در هر مرحله ای از مراحل دادرسی منوط به پرداخت هزینه دادرسی می باشد که اصولا دولت ها به کمک دستگاه تقنینی تلاش می نمایند تا از این طریق مبالغی را به عنوان درآمد دریافت نمایند و بدین جهت قوانین و مقرراتی در زمینه هزینه های دادرسی در دادگستری تدوین یافته است. با توجه به موارد فوق تعیین هزینه های دادرسی تابع شرایط و مقرراتی است که قانونگذار با توجه به موارد مختلف آن را تعیین می نماید. قانون آیین دادرسی مدنی در بحث هزینه های دادرسی تعریف به خصوصی انجام نداده و تنها در ماده 502  به تعیین موارد آن اکتفا نموده است. از آن جا که دادخواهی حق مسلم هر فرد است و نمی توان با اخذ هزینه های هنگفت و افزایش سالانه آن، مردم را از رفتن به محاکم منع نمود یا دادخواهی و اجرای عدالت را موکول و منوط به پرداخت هزینه های دادرسی نمود که خود نمونه ای از ممانعت مراجعه به دادگاه هایی است که مردم بدون قید و شرط حق مراجعه به آن را دارند. در حقوق فرانسه، آیین دادرسی مدنی این کشور محکومیت محکوم علیه به هزینه های دادرسی را مدنظر قرار داده است. دیوان عالی کشور فرانسه تقسیم هزینه ها میان طرفین را از اختیارات تشخیص قضات رسیدگی ماهوی دانسته است. بدین ترتیب لازم است در نظام حقوقی ایران نیز قاضی بتواند به موقعیت اقتصادی طرفین و خواسته دعوا توجه کند. همچنین در فرانسه به منظور کمک به افرادی که بضاعت مالی ندارند، نهادی به نام نهاد کمک حقوقی تاسیس شده که جهت دریافت این کمک همانند حکم اعسار نیازمند مراحلی است و در صورت اثبات، فرد بهره مند از این کمک از پرداخت هزینه و حق الزحمه دستیاران قضایی و سایر هزینه های جانبی معاف می گردد.

    کلیدواژگان: هزینه دادرسی، محکوم علیه، اعسار، دولت، بزه دیده
  • امیررضا قانع*، مریم فتح الله پور شیراز صفحات 503-513

    با عنایت به نوع پرونده های مطروحه در محاکم،آنچه به نحو غالب در بین عناوین مجرمانه قابل مشاهده است، جرایمی از قبیل ایراد جرح عمدی با سلاح سرد، قدرت نمایی با سلاح سرد و... می باشد. بی شک اختلاف نظر در راستای رسیدگی به هر یک از جرایم، امری طبیعی بوده و حاکی از برداشت متفاوت از متون مواد قانونی است. آنچه که به دنبال بیان آن هستیم و در حوزه دادسرا در راستای رسیدگی به پرونده های جنایی با موضوع فوق نیز ملموس است، اختلاف نظر در خصوص دو بحث عمده است. اول آن که، استفاده افراد از شیشه، جهت آسیب رساندن به دیگری در زمره بزه ایراد جرح عمدی با سلاح سرد قرار می گیرد یا خیر؟ و دوم، در صورتی که فرد مرتکب، به عمل جرح عمدی با سلاح سرد خود اقرار نماید و شاکی نیز از ارایه گواهی پزشکی قانونی خود سرباز زند، مقام قضایی می تواند در جهت اقرار موثر وی به لحاظ رسیدگی به جنبه عمومی جرم پرونده را با قرار جلب به دادرسی و در نهایت به موجب صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال کند یا می بایست به لحاظ عدم ارایه گواهی پزشکی قانونی پرونده را با صدور قرار منع تعقیب مختومه نماید؟ آنچه به نظر می رسد؛ اولا ایراد جرح عمدی به افراد با وسیله از نوع شیشه در زمره بزه ایراد جرح عمدی با سلاح سرد بوده و ثانیا در صورت عدم ارایه گواهی پزشکی قانونی شکات و در راستای اقرار موثر متهم می توان پرونده را به جهت رسیدگی به جنبه عمومی بزه ارتکابی به دادگاه کیفری دو ارسال نمود.

    کلیدواژگان: سلاح سرد، شیشه، ضرب و جرح عمدی، گواهی پزشکی قانونی
  • مریم عظیمی* صفحات 515-535

    یکی از جوانب مهم مالیات، بحث جرم مالیاتی است که امروزه یکی از مهم ترین دغدغه های سیستم های مالیاتی به شمار می رود و به اقتصاد جامعه لطمه وارد می آورد. این جرم هنگامی رخ می دهد که بعضی افراد در آشکار نمودن اشتغال یا درآمد یا هر دوی آن ها به موسسات مالیاتی قصور می ورزند، در نتیجه بعضی فعالیت های اقتصادی را در دفاتر قانونی به صورت عددی و آماری گزارش نمی دهند. فساد در جمع آوری مالیات باعث کاهش درآمدهای مالیاتی، تبعیض، بی عدالتی و نهایتا نارضایتی در بین مودیان مالیاتی می گردد که آثار و تبعات سوء آن در اقتصاد کشورها نمایان بوده و حتی تاثیرات جدی بر دیگر ارکان اجتماعی و سیاسی دولت ها به جای گذاشته و می تواند نظام سیاسی دولت ها را نیز تهدید نماید. قانون جدید مالیات های مستقیم به عنوان تحولی جدید در برخورد با جرایم مالیاتی می باشد و هدف آن بهبود عملکرد سازمان مالیاتی است. جلوگیری از عدم پرداخت مالیات به عنوان دغدغه ای مهم در سالیان اخیر برای دستگاه های اجرایی ذیصلاح بوده است. بر همین اساس پیش بینی ضمانت اجراهای کیفری و نوآوری های آن در اصلاحیه مصوب 1394 قانون مالیات های مستقیم گام مهمی در این راستا تلقی می گردد. بر همین اساس لازم است عواملی که موجب بروز فساد و یا جرایم در نظام مالیاتی می گردد به دقت مورد توجه قرار گرفته و سپس راه های پیشگیری از این جرایم در حقوق کیفری ایران مورد بررسی قرار گیرد تا با استناد به آن بتوان راهکارهای مناسبی در این زمینه ارایه نمود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ روش تحقیق، به صورت نظری می باشد و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بوده و روش تجزیه و تحلیل و جمع بندی به صورت توصیفی خواهد بود.

    کلیدواژگان: جرایم مالیاتی، مودی، اقتصاد، درآمد، دادرسی مالیاتی
  • سید رضا موسوی آزاده*، ایمان اسفندیار، سید حامد رضوی صفحات 537-552

    یکی از اصول بنیادین در حقوق کیفری، اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها است. جرایم، مجازات ها و کیفیات آن ها در لوای اصل فوق می بایست از قبل پیش بینی شده باشد. قانونگذاری های متفاوت، این اصل را یا در قوانین جزایی یا در قوانین اساسی و یا همچون حقوق ما در هر دو گنجانیده اند. در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی موردی جرم بودن یا نبودن روزه خواری در دایره اصل مذکور می پردازیم. دین مبین اسلام، با آوردن قاعده قبح عقاب بلابیان بر اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها صحه گذاشته است و قضات در احکام صادره باید چنین اصلی را مدنظر قرار داده و رفتاری را که در قوانین جرم تلقی نشده است را نمی توانند مورد حکم قرار دهند و تفسیر قضات هم باید در چهارچوب اصل مذکور باشد و رفتاری همچون روزه خواری در ملاءعام هر چند دارای قبح اخلاقی است اما تا زمانی که به صراحت در قوانین جرم انگاری نشده باشد، نمی توان با تفسیر ماده 638 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 که از واژه ها و عبارات مبهم بهره برده است چنین رفتاری را جرم انگاشت و مجازات در نظر گرفت. چرا که فعل و ترک فعل انسان هر اندازه نکوهیده و برای نظام اجتماعی زیان آور باشد، مادامی که در قانون حکمی برای آن پیش بینی نشده است، قابل مجازات نیست. به بیان دیگر، مادامی که قانونگذار فعل یا ترک فعل را جرم نشناسد و کیفری برای آن تعیین نکند، افعال انسان مباح است.

    کلیدواژگان: روزه خواری، فعل حرام، اصل قانونی بودن جرائم و مجازات، ماده 638 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375
  • سامان اوجاقلو شهابی*، جواد نادری عوج بغزی، سید رضا طباطبائی فر صفحات 553-573

    یکی از تدابیر نیروهای انتظامی در مقابله با تهدیدها، ناامنی ها و برقراری نظم و امنیت در جامعه، استفاده به هنگام و موثر از سلاح است. قانون به کارگیری سلاح جهت صیانت از جان شهروندان و همچنین نظام مند نمودن رفتار ماموران در استفاده از سلاح، در تاریخ 1373/10/18 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. شتاب زدگی مقنن در تصویب قانون مذکور با وجود خلاهای قانونی و عدم تعیین تکلیف پاره ای از موارد مجاز استفاده از سلاح، زمینه ساز تعرض به حقوق شهروندان و سردرگمی ماموران در ماموریت های مهم محوله، شده است. به هر نسبت که قانون به کارگیری سلاح، جامعیت داشته و ابعاد مختلف ماموریت های محوله ماموران را پوشش دهد و با شفافیت کامل در مورد مصادیق مجاز تیراندازی توسط ایشان تعیین تکلیف نماید به همان میزان ماموران در ماموریت های محوله خود با آگاهی و قاطعیت عمل خواهند نمود، که این امر از یک سو منجر به رعایت هرچه بهتر حقوق شهروندی در سطح جامعه و از سوی دیگر منجر به رهایی ماموران از پیچ و خم های قانون و محکومیت های کیفری و انضباطی بعد از تیراندازی می شود. در واقع، سوالات اصلی این پژوهش بدین صورت است؛ خلاها و ابهام های قانون به کارگیری سلاح در موارد ضروری توسط ماموران مسلح کدام است؟ و در موارد سکوت و ابهام قانون مزبور تکلیف ماموران مسلح چیست؟ در این پژوهش با مطالعه آراء قضایی و منابع کتابخانه ای با روش توصیفی- تحلیلی، پاسخ سوالات مطروحه تبیین شده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، به کارگیری سلاح، خلا قانونی، ماموران انتظامی، ابهام و سکوت قانون
  • مریم کمائی *، علی بیک زاده، صادق فتیلی صفحات 575-588

    سوانح هوایی یکی از اتفاقاتی است که معمولا به ندرت اتفاق می افتند اما به دلایلی اهمیت آن از سایر وسایل نقیله متعارف بیشتر است و لذا کشورها نسبت به این سوانح حساس می باشند و جنبه داخلی و بین المللی آن برجسته است. در حقوق داخلی اکثر کشورها و حقوق بین‌المللی برای اتفاقات مشابه سقوط هواپیمای اوکراینی که چند عامل بین‌المللی در آن دخیل است، عوامل صلاحیتی برای دادگاه‌ها وجود دارد. اصلی‌ترین و اولین اصل، «صلاحیت سرزمینی» است. در این مقاله بر آن هستیم که بررسی شود در سانحه هواپیمای اوکراینی در ایران با پرواز شماره 752 که یک پرواز مسافربری متعلق به شرکت هواپیمایی بین‌المللی اوکراین از مبدا تهران به مقصد کی‌یف بود و هدف شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفته و ساقط شد، آیا از نظر حقوقی، دادگاه هایی غیر از دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را دارند یا این که طرح موضوعاتی مثل این که دادگاه‌های کانادا یا اوکراین می توانند به موضوع خسارت جانباخته گان رسیدگی کنند، صحیح نیست. با این تذکر که محدوده این نوشتار تنها احقاق حق بازماندگان و جانباخته گان است و به سایر دعاوی متصور نمی پردازد. این مقاله به روش تحلیلی و توصیفی به رشته تحریر در آمده است، باشد تا مورد قبول جامعه علمی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصل صلاحیت شخصی، قوانین بین المللی، خسارت بازماندگان، سانحه هواپیمای اوکراینی
  • سید محمدرضا موسوی فرد *، حمیدرضا نوروزیان، فاطمه السادات ضیاالدین پور، مریم پورطهماسب پیچا، فاطمه هراتیان صفحات 589-608

    بر اساس آموزه‌های فقهی و اسلامی رعایت حجاب اسلامی به عنوان یکی از مولفه‌های اصلی و در عین مورد تاکید دین اسلام است. از این رو برخلاف تصویر نادرستی که از دین در برخی از اذهان شکل گرفته است حفظ کرامت افراد همانند بانوان بی حجاب که موضوع بحث حاضر است نیز از جمله اموری است که مورد مداقه دین قرار گرفته است که حکومت اسلامی باید به عنوان یک آسیب اجتماعی با این مقوله برخورد مناسب نماید. به نظر می‌رسد صرف برخوردهای انتظامی معمول با این اقدامات علیرغم این که مجرمانه است نه تنها کارگر نیست، بلکه نتیجه معکوس نیز به بار دارد، باعث می‌شود به عنوان یک تهدید منتقابل به دین قضیه نگریسته شود. در این مقاله با رویکردی توصیفی-تحلیلی به روش کتابخانه‌ای و اسنادی در پی پاسخ بدین سوال هستیم که هستیم؛ آیا اساسا ممکن است بر اساس آموزه‌های اسلامی در قالب رویکردهای پیشگیری از منظر جرم‌شناسی اسلامی با اصلاح ماموریت‌های پلیسی تهدید متقابل بدحجابی بانوان را به فرصت تبدیل کنیم؟ به نظر می‌رسد پاسخ مثبت است، باید تاکید نمود اقدامات حاکمیت در رویکردهای پلیس ضمن گذر سطحی در برخورد پلیسی جرم تظاهر به عمل حرام در مصداق بدحجابی به نوعی رویکردهای کرامت محور فقهی و جرم شناسی اسلامی را در قالب پیشگیری از جرم را مورد آغاز قرن پانزدهم هجری شمسی توجه جدی قرار دهد.

    کلیدواژگان: فقه، آموزه های اسلامی، بدحجابی، پلیس، جرم شناسی اسلامی
  • امیرحسن ابوالحسنی، محمدصادق امیری* صفحات 609-619

    ضابطان دادگستری نقش بسیار مهمی در کشف جرم و انجام تحقیقات مقدماتی دارند،  که در این راستا خطر تضییع حقوق متهم نیز وجود دارد. حفظ حقوق شهروندی ارتباط تنگاتنگی با اقدامات و تصمیمات ضابطین دارد بنابراین، در عین حال که رعایت حقوق شهروندی در گرو اقدامات صحیح و عادلانه مسیولان قضایی، انتظامی و اطلاعاتی کشور می باشد، اولین کسانی که با پدیده مجرمانه روبه رو می شوند ضابطان دادگستری بوده و اولین مرحله ای هم که ممکن است حقوق افراد تضییع شده و مورد تعدی واقع شود، مرحله کشف جرم و تعقیب آن است. در این راستا قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی و قانون آیین دادرسی کیفری را می توان نام برد که به سمت رعایت حقوق شهروندی پیش رفته اند. از بررسی تکالیف و وظایف ضابطین دادگستری در قانون آیین دادرسی کیفری به خصوص از مواد 28 تا  63 می توان  به اهمیت و جایگاه حقوق شهروندی پی برد که برای آن ضمانت اجرا قرار داده شده است و این واقعیت مسلم است که تکالیف بیشتری را بر ضابطان محول کرده و مواردی را که ضابطان از انجام آن نیز ممنوع هستند را افزایش داده است. همچنین توجه و اهتمام مسیولین باعث شده تا منشور حقوق شهروندی توسط معاونت حقوقی ریاست جمهوری تهیه گردد که این نیز نشان از توجه به اهمیت و جایگاه حقوق شهروندی است.

    کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، قانون آئین دادرسی کیفری، حقوق شهروندی
  • امیرحسن ابوالحسنی، عبدالواحد بهمه ای* صفحات 621-632

    پرواضح است که مواد پراکنده کیفری به درستی نمی تواند مانع تحقق خشونت یا کاهنده آن باشد. بلکه سازوکارهای حمایتی تنها در پرتو یک سیاست جنایی افتراقی و منسجم، کارآمد خواهد بود؛ به عبارت دیگر حمایت از بزه دیدگان بالقوه و در معرض خطر و نیز بزه دیدگان خشونت، با اقدامات سازمان یافته و هماهنگ توسط جامعه مدنی و دولت قابل دستیابی است. از یک سو جامعه مدنی همان نهادها و سازمان های غیردولتی، خانواده، مدرسه و رسانه های گروهی در بالا بردن سطح آگاهی به زنان در خود باوری، مراقبت از خود و تغییر شیوه زندگی خطرناک برخی از ایشان و همچنین آموزش مفاهیم حقوق بشری و کرامت انسانی برای عموم افراد، نقش مهمی در پیشگیری با کاهش خشونت بر زنان خواهد داشت. ضمن آن که نهادهای مدنی می توانند با در نظر گرفتن تسهیلات کافی برای بزه دیدگان خشونت، امکان طرح شکایت و پیگیری آن را داشته باشند. از دیگر سو، دولت در معنای عام، با تدابیر تقنینی، اجرایی و قضایی مبنی بر حمایت از زنان اقدام خواهد نمود.

    کلیدواژگان: خشونت، زنان، پیشگیری
|
  • Abbas Poorhashemi, Sobhan Tayebi * Pages 7-21

    Resolving environmental disputes is an emerging issue in the international arena. International law has increasingly incorporated environmental protection as an objective, and international courts and arbitral tribunals must address environmental disputes. This Comment discusses two recent decisions: Compensation owed by Nicaragua to Costa Rica and Burlington Resources—cases decided at the International Court of Justice (ICJ) and the International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID), respectively. The goal is to illustrate how international courts and arbitration tribunals have decided cases involving environmental disputes and ordered reparations for environmental harm. The finding of this study is that compensation as a latent axis of responsibility has a significant role in controlling environmental hazards. However, by examining the content of two environmental votes from two different dispute resolution authorities while explaining the basic frameworks of work, this study emphasizes the importance of environmental protection. This analysis shows, in fact, the path of evolution and development of international environmental law.

    Keywords: International Court of Justice, ICSID, Compensation, Environmental Dispute Resolution, Liability
  • Abolfath Khaleghi, Sayyed MohammadSadegh Hosseini * Pages 23-38

    Dealing with international crime, preventing it, and achieving international criminal justice require the provision of the necessary powers to prosecute and investigate their perpetrators. The Prosecutor of the Court is responsible for prosecuting and investigating four international crimes, including genocide, crimes against humanity, war crimes and the crime of aggression. In this study, which has been written by descriptive-analytical method and using library resources, the results obtained are that the prosecutor of the court has a duty to consider the rights of victims and defendants, examining cases in accordance with the principle of admissibility of claims, to establish a reasonable basis. N. The prosecutor has the power, after conducting preliminary inquiries into the admissibility, interests of justice or the establishment of a reasonable basis for any prosecution or investigation by the Preliminary Branch of the Court, which has judicial oversight of the prosecution; Decide. The request of the prosecutor together with the necessary documents in order to start the prosecution or investigation of the defendants, despite the judicial independence of the prosecutor's office, will be subject to the approval of the preliminary branch. Once the request is approved, the prosecutor will have the power to conduct preliminary investigations such as gathering evidence, summoning or apprehending the accused, investigating victims, witnesses and informants.

    Keywords: Investigation, prosecution, International Crimes, Prosecutor, International Criminal Court
  • Jafar Movahedi *, Naser Rezvani Jouybary Pages 39-62

    Terrorism is a cross-border crime that can be prevented by identifying and controlling its financing of a large part of terrorist acts. In order to deal with this phenomenon, it should be a public duty to announce and inform about the financing of terrorism. Indifference to such a phenomenon and refusal to take the necessary action to prevent the commission of the crime, while facilitating its occurrence and not assisting the criminal justice system in detecting the crime and prosecuting terrorists, will cause irreparable damage. Given the importance of the issue, legislators at the national level have tried to take an important step in combating terrorism by refusing to report the financing of terrorism as one of the examples of criminal apathy. The present study uses a descriptive-analytical method to explain that the Iranian legislature, although in the face of indifference to the financing of terrorism, has correctly kept pace with developments in criminal law around the world, but this with drawbacks such as; Failure to determine the exact location of the reports, failure to approve an article to encourage citizens to report or support the reporting persons and their families, failure to determine the exact, fixed and appropriate punishment for those who refuse to report, etc. Be. In this study, while explaining the problems and comparative study with the laws of other countries, including the United Kingdom and the United States, attempts have been made to make suggestions to solve them.

    Keywords: Criminal Apathy, Terrorism Financing, Criminalization, Reporting Crime, Criminal Justice
  • Sayyed Mohammadreza Mousavifard *, Hossien Norozian, Mahmud Chatri Pages 63-87

    By developing the concept of victim; Divides victimology into a criminal case that only considers victims of criminal offenses and general victimology that deals with all victims (victims) such as victims of accidents, victims of society, victims of government and related institutions. Here, in line with this division, we seek to discuss the political and social victims of the political decisions of political rulers. And the documents are: based on the capacity to address the current situation, the socio-political crime resulting from the decisions of political leaders from the jurisprudential point of view and the teachings of restorative justice can be observed and compensated or not? It seems that with regard to issues such as "the existence of a conflict of interest in philosophy, the emergence of real victims, immediate and sometimes unsystematic political decisions, the lack of real meritocracy in some political leaders, the need to reconsider some corrupt rails, Expert and intellectual theories due to political bias, lack of good governance components of political managers, etc.

    Keywords: Restorative justice, Islamic Jurisprudence, Sociological, Political, Social
  • Nesa Gholizadeh * Pages 89-104

    The increase in the existence and entry of environmental damage has led to the growth and development of technologies and the dynamics of industries in the biosphere in recent decades. Since environmental elements are interdependent in the life cycle and survival, there is always an unquestionable need to maintain it. Because the environment has a cross-border guarantee and does not depend on the borders of a country. Therefore, creating any crisis and pollution, causing damage to the environment and ignoring small environmental hazards, will cause a large-scale crisis at the international and global levels. In this regard, when the damage caused by transboundary pollution is inflicted on governments, as soon as the responsibility is recognized, the claim for damages occurs and compensation, which can be important through litigation. However, not only governments are affected by cross-border pollution, but also private individuals are affected. The aim of this study is to identify the system of liability governing cross-border damages in order to explain the process of how to claim damages directly by private individuals and to clarify the problems facing it. This study is based on the findings that although private individuals can seek redress in the courts where cross-border damages occur, they face problems with issues such as setting a certain ceiling for compensation funds, setting a deadline for claiming compensation. The source of the compensation is unclear and, consequently, the regime's actions are related to the damages.

    Keywords: Transboundary Damages, Compensation, Environmental Damages, Individuals, Legal Deficiencies
  • Mohammad Setayesh Pur, Saeid Nasrollah Zadeh * Pages 105-123

    The right to sovereignty is one of the key concepts that, in addition to regulating the relationship between the government and the people in the domestic arena, regulates the relations of governments with each other in the international arena. The end of World War II and the occupation of the Palestinian territories by the British military under the pretext of guardianship and the re-creation of the political structure in these territories, preceded the issuance of the Balfour Declaration and the claim of the Zionist regime. Palestinian sovereignty over the occupied territories is still evident to many governments and nations. More than seventy years of occupation, aggression and various negative or positive pressures on governments and nations to declare recognition of the self-proclaimed Zionist-Jewish state and establish various political and economic ties have failed to create a right for the Zionists to rule Palestine and deprive the right. Palestinian sovereignty over the occupied territories. The indicators identified in the context of recognizing Palestinian sovereignty in order to exercise this right over the occupied territories all indicate the existence of the right of the Palestinian people to sovereignty over the occupied territories.

    Keywords: Palestine, right to sovereignty, Balfour Declaration, Right to Self-determination
  • Rostam Ali Akbari *, Pourya Dashti Nejad Pages 125-150

    Zero tolerance is a strategy by which criminal policymakers develop and implement strict approaches to ensure security and fight crime. Develop strict criminal laws with guarantees of heavy execution, lack of judicial negligence, severe and repressive police crackdown, focus on punishment and marginalization of other aspects of criminal policy against crime and delinquency and reliance on public expectations and demands (populism) Zero tolerance is a prominent feature. The main consequences of zero tolerance can be seen in increasing the criminal population and more people entering the cycle of criminal justice, violation of the rights and freedoms of individuals, reducing police acceptance and increasing tensions between citizens' interaction and participation in anti-crime projects. Based on the findings of the research policy, zero tolerance is observed in sexual and immoral crimes, crimes related to the audio-visual field, drug crimes, mandatory temporary detention, and police and beating plans. Accordingly, paying attention to criminological research, preventive and social aspects of criminal policy, decriminalization and reduction of unnecessary criminalizations, monitoring and holding accountable those responsible for raids and police plans can move the policy of zero tolerance towards balance. The method of the present study is applied in terms of objectives and in terms of the nature of descriptive-analytical study using library and documentary methods.

    Keywords: Zero Tolerance Policy, Criminalization, Iranian penal system, Criminal Populism, Punishment
  • Hasan Najjarha * Pages 151-168

    Today, one of the most basic rights of every person, like his other rights such as the right to life, the right to marry, the right to sue or the right to defend other rights. Filing a lawsuit can be considered as claiming the violated or denied rights of individuals, which is done by submitting a lawsuit to the judiciary. The term litigation has two meanings, one related to public law, which is recognized in Article 34 of the Constitution for all individuals and can be called the right to sue, and the other to the private rights of individuals, which can be called the right to litigate in a specific sense Called. In French law, judicial action for litigation in the judiciary is called litigation and in addition to the nature of the disputed right and in other words the nature of the legal relationship between person and object is the basis for objective litigation and the nature of legal relationship between person and other is the basis of personal litigation . Defendant, in order to prevent the formation of proceedings and dismissal of lawsuits or dismissal of the plaintiff's claim and to prevent conviction in the subject matter of the lawsuit, to appropriate and proportionate defense against the issues raised by the plaintiff in substantive issues, legal issues and use of evidence Giving formal issues deals with litigation. Under American law, a petition must be in writing, unless a person is personally summoned and sued. In general, in the law of Iran, France and the United States, it is the responsibility of the litigants to determine the elements of the case and, consequently, its territory, and the judge has no involvement in this matter.

    Keywords: litigation, Petition, Plaintiff, Defendant
  • Javad Naderi Ooj Boghzi *, Ahmadreza Emtehani, Ali Paidarfard Pages 169-191

    One of the most important and challenging issues of criminal law, which has a certain difficulty and complexity, is the discussion of the citation relationship (especially if several factors interfere in the emergence of the result) because in determining criminal liability and the resulting guarantee, this must always be The component to prove that the criminal result is documented by whose behavior? For this reason, the legislator has used words such as "documentary" and "citation" in the sixth chapter of the Islamic Penal Code adopted in 1995, which refers to the importance of this issue and in fact places criminal responsibility and guarantee on the basis of proving or not proving the citation relationship. . But regardless of how to establish a citation relationship in criminal law, which requires further research in this field, in this article, after solving these problems, it is stated what factors can cause the citation relationship to be severed? What are the consequences of terminating the citation in criminal law in the field of criminal liability and guarantee? In this research, by studying and studying the library resources while examining the necessity of establishing a citation relationship in crimes, the factors of termination of citation relationship and the results have been investigated.

    Keywords: citation relationship, Action Rule, Warning Rule, Benevolence Rule
  • Masoud Fadaei Dehcheshmeh *, Shadman Rahimi, Ebrahim Mohammadi Pages 193-213

    Examination of development plans and projects implemented in the country shows that in the past planning, like in many developing countries, the importance and values of natural resources and the environment are hidden from the view of decision makers and many of them are designed and exploited without considering environmental considerations. Is. The purpose of this study is to investigate the effect of dam construction on microclimatic factors using satellite images and to investigate the extent of government responsibility for it. In this research, satellite sensors in 2009 and 2021 as well as land use map have been used to analyze the time series. After processing the images, the surface temperature was calculated using ground data, vegetation index, lighting temperature of the thermal sensor and the emissivity of the ground obtained from the multispectral band of the Landsat sensor. Damage to the environment is one of the environmental challenges that has a significant impact on the national and biological security of the country. Hence, criminal responsibility and punishment is the response that society shows to environmental crimes, and in this case, in the shadow of national security, it tries to defend itself against crimes and criminals. Policymakers of the penal system, as part of the legal system, must find solutions in the field of environmental protection, and by adopting appropriate measures and policies, eliminate or control the environment of aggression and aggression against the environment. Therefore, due to the importance of the issue, the legislator has allocated articles of the Islamic Penal Code and other miscellaneous laws in order to enumerate environmental crimes, punishments and criminal liability against them.

    Keywords: Dam construction, Ground surface temperature, climate change, Criminal Liability, Government
  • Maryam Sha’Ban * Pages 215-230

    The present study seeks to identify the types of perception, description, definition and analysis of various sciences, including history, psychology, sociology and demography of children and childhood. This research is carried out at the sociological level of science and knowledge with a qualitative approach and documentary analysis method. The results show that the view of history on childhood is a relativistic and constructive view. History does not consider childhood as an absolute and intrinsic thing; a child is a socially constructed thing from the perspective of history. History is the beginning of childhood sociological studies. It is as if it created a basis for relativistic thinking based on social and cultural conditions. Are. Psychology still relies on fixed transtemporal and transcendental rules for a child's development, and development is evolutionary. Childhood is not a goal but a path to achieve the goal which is adulthood, so the emphasis is on the importance of childhood to lay the foundations for healthy physical and mental development for adulthood. Sociology, on the other hand, considers a child to be a social construct that is quite different in terms of time and place. From a sociological point of view, a child is not based on the rule of evolution; Childhood is not a path and a tool to reach adulthood, but childhood itself is a goal. Childhood must be recognized as a goal and from the perspective of children themselves, otherwise adulthood will be recognized as a goal and cognition of children from the perspective of adults. Ultimately, this leads to legitimacy and justification for the exercise of adult domination and power over children.

    Keywords: childhood, Science, Developmental Psychology, constructivism, Children's Agency
  • Noorbakhsh Riahy * Pages 231-257

    Documents and property of individuals are as valuable as human life and honor. Consolidation of ownership is an important and vital matter, and therefore in any country, an organization with a specific mechanism is responsible for registering and consolidating property and related documents. The Registry of Deeds and Real Estate has been in charge of such a responsibility for a century, and it includes public order and social security, and the fruits and effects of the registration law go to individuals (individuals) in society and the government. The aim of this organization is to establish a formal, stable and legal relationship between the owner and the property so that the citizens can legally control their property and documents and go about their daily lives without worrying about being abused by others. To this end, the present article deals with the importance of the Property and Deeds Registration Organization in the lives of the people and its role and status in the government. Despite the numerous benefits that the Property and Deeds Registration Organization has for the government and the people, the current position of this organization is not very favorable and worthy of dignity.

    Keywords: Registration of Documents, Property, Ambassador of Peace, Entry of Services, Symbol of Sovereignty
  • Afshin Mojahed *, Amirmohammad Sediqian Pages 259-273

    Hebeh contract is one of the religious contracts and has a long history in Imami jurisprudence. This contract, as the most obvious means of forgiveness in the world of law, while having small individual and social risks, has great importance and benefits in legal and social relations. Hebeh, as one of the means of regulating the social relations of individuals, has always been considered by the legislator due to its mentioned function and importance. The main philosophy is that the legislator has considered the bill effective in the contract, because it is to protect and protect the interests of individuals in the first place and to draw the attention of the parties to the outcome of the contract or possibly to support the family economy in this contract. Although there is disagreement between jurists and jurists about the role of receipt in Hebeh and some have considered receipt as a condition for the validity of the contract and some as a necessary condition for the contract, but based on Article 798 of the Civil Code and the narration, the receipt is a condition for the validity of the gift. The objectivity of this contract, the completion of the contract and its creation are the most important effects of the bill in the gift contract. It is also very important to study and research on the contract of Hebe in the judicial procedure and decision-making of judges. Today, there are many cases in the courts that demand the return of the same gift and recourse to the gift, and the lack of clarity of the legal material in these cases with the same issues leads to different opinions. Therefore, its detailed study is of special importance and in this article, the effects of receipt and referral in this contract are examined from the perspective of Imami jurisprudence and Iranian law.

    Keywords: Contract for Giving, Giving, receiving, Referring
  • Reza Alipanah *, Ali Paidarfard Pages 275-293

    Extradition of criminals literally means the extradition or return of an accused or delinquent person from the country where the crime took place to the requesting country. This argument is first mentioned in Islam and in the Holy Quran (verse 32 of Surah Maedah). From the second half of the nineteenth century, the issue of extradition of criminals in the form of reciprocal action became widespread, and to this day, despite this condition of reciprocity, this issue has remained common and legal. In the criminal law of countries, although there is a difference in the condition of being competent in some of their spatial jurisdictions, in the case of extradition, reciprocity of action is a common and reasonable condition. Proper handling of the extradition issue From the beginning of sending the extradition request by the requesting government to the end of the case and accepting the extradition and returning the person subject to extradition has conditions and methods that the correct action can achieve better and more desirable results and results. Some of these conditions are related to the nature of the extradition issue and some are related to the manner in which it is done, which in this study, far from being a review, only occasionally mentions their challenges. This article or section needs sources or references that appear in credible, third-party publications.

    Keywords: Extradition of Criminals, nature, Ritual, Possibility of Extradition, Multiplicity of Applicant State
  • AmirHossein Zalnejhad * Pages 295-317

    Advances in technology and the specialization of the maritime Salvage industry have led to the use of providing various forms of service and the expansion of a variety of activities. regard to this, with the expansion of the rights and obligations of the parties, maritime Salvage Law is responsible for regulating the relations between the parties involved, regardless of the type of various maritime Salvage operations, the type of property or vessels, and so on. Legal regimes have enacted regulations at both the national and international levels, with the 1989 London Convention being one of the international regulations in this area. Maritime Salvage contracts are included in the service contracts, but the element of risk, its existence, and time of occurrence is an essential condition for the fulfillment of this contract. In this study, considering the role of maritime Slavege Law in regulating the relations between the parties, solutions such as classifying the occurrence of various types of contractual relations at the international level, utilizing the judicial procedure of courts and arbitration authorities Analysis of the impact and application of each of them in order to better develop contracts, the capacity to study lawyers and fill legal gaps were created.

    Keywords: Maritime Contracts, 1989 London Convention, Lloyd's Open Form, Maritime Rescue, Common Law
  • Sayyed Alireza Amin * Pages 319-336

    The premeditated murderer is sentenced to retaliation according to the first principle. However, in Islamic law, the sentence of retaliation rests on conditions whose non-fulfillment is considered as an exception to this first principle. One of the exceptions to this general principle is the presumption that the killer is the father of the victim. The jurists agree on the ruling of no retribution on the assumption that the child is killed by the father; but the question of whether the sentence of non-retaliation is specific to the father and paternal grandfather or also to the mother is a matter of dispute. The famous Imams distinguish between the ruling of parents. The emergence of Article 301 of the Islamic Penal Code adopted in 2003, which, following the popular view, considers the murderer to prevent retaliation, is that the mother retaliates against the murder of her child. On the other hand, Ibn Junaid and the Sunni jurisprudential sects other than Maliki, in addition to the father, also consider the ruling of no retaliation against the mother. This study, by evaluating the arguments of the parties, seeks to prove the strength of the well-known opposite theory, according to which the mother, like the father, is one of the exceptions to the sentence of no retribution.

    Keywords: qisas, Intentional Killing of the Child by the Mother, Exclusion of the Father from Qisas, Attachment of the Mother to the Father in the Sentence of Non-Qisas
  • Saead Asadzadeh*, Fatemeh Ahadi, Mojtaba Kanjori Pages 337-353

    The right to a healthy and safe environment has been enshrined as a fundamental human right and has been reflected in various international instruments. In Iranian law, the right to a healthy environment has been considered in the constitution, which according to Article 50 of the Constitution in the Islamic Republic, the protection of the environment of today and future generations should have a growing social life, is considered a public duty. Turns. Nowadays, the application of restorative justice in environmental crimes has received a lot of attention because environmental restoration has always been one of the concerns of legal activists in this field. The aim of this study was to investigate the process of restorative justice in environmental crimes and the challenges that exist in this field. Restorative justice programs, because they are based on dialogue and exchange of views, feelings and experiences of the perpetrators of the crime, provide an opportunity for the offender to realize that the techniques he is using are not very correct and even some of them are based on misconceptions. And it's wrong.

    Keywords: Environment, Justice, Restorative justice, Environmental Law
  • Mohammad Setayesh Pur, Zahra Maleki Rad* Pages 355-375

    On January 3, 2020, on the orders of US President Donald Trump, Sardar Soleimani's car was targeted by a drone near Baghdad airport. This violates a number of obligations, including the prohibition of the use of force, the prohibition of interference in the internal affairs of other countries, the right to life and diplomatic rights, and therefore, in addition to the international responsibility of the United States. This action, and on top of that, has followed Donald Trump. The non-membership of the Islamic Republic of Iran, Iraq and the United States in the International Criminal Court, on the one hand, and the United States' veto power in the UN Security Council, on the other, face a serious challenge in filing a lawsuit in the International Criminal Court. Special tribunal can be set up, and in this regard, it is necessary to take into account the experience of the international community in establishing the last special tribunal in 2013, which deals with the crimes of the president of a country (Chad) Has been, benefited. The present article aims to find a mechanism through which the feasibility of filing a lawsuit in the International Criminal Court and the establishment of a special court can be used to deal with the impunity of the crime in question.

    Keywords: Martyr Soleimani, Donald Trump, International Criminal Law, Combatting Impunity, Criminal Procedure
  • Mohammadreza Nazarinejad Kiashi *, Peyman Dolatkhah Pashaki Pages 377-399

    The application of jurisprudential teachings to customary law in order to formulate laws appropriate to today's society has always been the main concern of Iranian legislators and the penal code is the main focus of this concern where the inflexibility of boundaries with duality of right or retribution is considered alongside the central part of diyat. Narrows down the formulation of laws in accordance with the teachings of customary law. This article uses a descriptive-analytical method and using library sources to answer the question whether the legislator in combining customary law and jurisprudence has been able to impose the requirements of customary law on jurisprudential crimes? The initial answer to this is no, because the nature of the law resulting from the combination of these two views will be accompanied by challenges and ambiguities that can be realized by carefully considering the Islamic Penal Code; Granting the right to punish unqualified persons, such as Article 302 of the Penal Code, the disenfranchisement of perpetrators of serious crimes, including aiding and abetting murder in some cases, such as aiding and abetting a minor crime, is an example of conflict between customary law and jurisprudential teachings.

    Keywords: Customary Law, Jurisprudence, penal law, crime
  • Esmaeil Khalife * Pages 401-415

    The obligations that governments undertake in their bilateral or multilateral relations are only in the light of the principles and rules governing the implementation guarantee, for which executive validity can be imagined. Any behavior by the government in the outside world, if it is contrary to the obligations of that government, will undoubtedly lead to the responsibility of the government. The International Court of Justice (ICJ) examines the Equatorial Guinean Government's complaint to the French Government, the French Government's obligations and the actions taken by the French Government regarding the alleged location of the Equatorial Guinean Government, and holds the Equatorial Guinean Government accountable. Rejects the French government. The author seeks to examine the ruling in terms of international responsibility of the government with an analytical-descriptive approach according to the rules of the International Liability Plan of the government approved in 2001.

    Keywords: International Government Responsibility, International Court of Justice, Places of Mission, Equatorial Guinea, France
  • Belghais Borhani * Pages 417-434

    Principles of civil proceedings are principles that, considering the essential and ceremonial facts presented in this type of proceedings, have evolved over time, and over time, and even because of their extraordinary importance, have entered the constitution and civil laws and civil procedure. Civil litigation is a process that determines how individuals who claim a right to themselves or have a dispute in civil matters can enforce those rights in a timely manner. Principles of due process can be effective in establishing order in the current situation and in enforcing judgments in civil litigation. Recognition of the principles of the trial, including the principle of innocence, the principle of conciliation, grievance, access to an impartial arbitrator and the observance of equality between the parties to the dispute are among the principles that require justice. Thus, all social relations, including the rule of law, must be based on justice. It seems that the courts should be more careful when considering the principles and procedures, by observing them while respecting the rights of individuals, but also to prevent the violation of opinions in higher authorities.

    Keywords: Civil Proceedings, Principle of Proportionality, Impartiality of the Judge, Fair trial, Right of defense
  • Mehrdad Movahedi *, Peyman Dolatkhah Pashaki, Vahid Dadgostar Pages 435-452

    Prosecutor’s office officials are one of the most important pillars of the judiciary due to the important duties and powers they have from the stage of crime detection to indictment. Due to the extensive duties and powers of the prosecutor, the possibility of delegating and referring cases to deputies and prosecutors is of particular importance. Because the prosecutor, on the one hand, has the administrative head of the prosecutor's office and oversees the proper implementation of the law, on the other hand, according to the law, he can intervene in the investigation. Unlike the investigator, who is basically independent of the prosecutor, the prosecutor, as a judicial official of the prosecutor's office, is not independent of the prosecutor and can perform other duties of the prosecutor on behalf of the prosecutor in addition to the preliminary investigation. The need for the prosecutor to obey the prosecutor is not absolute and is limited to the type and nature of the duties that the prosecutor assigns to him or refers to him, and he is therefore obliged to obey the prosecutor. The main purpose of this article is to examine the possibility of delegating the authority to request a referral from the prosecutor to the deputy and the prosecutor. Because the law deals with referral procedures and does not mention referring it to other judicial authorities of the prosecutor's office.

    Keywords: Assistant Prosecutor, Referral, Prosecutor, Deputy Prosecutor, Supreme Court
  • Hadi Zare * Pages 453-466

    One of the most important activities of the Ministry of Oil is the discussion of oil contracts, which is of the greatest importance. Determining the legal framework and contractual form of oil contracts determines the principles and rules governing the contract. Principles that can be fully derived from domestic or international legal systems. Even the investment and conduct of oil operations by the private sector, whether domestic or foreign, is done through oil contracts, and given the important role of general rules, contracts in oil contracts must be interpreted according to the general rules governing them, and ultimately the best type of contract. Be. Examination of oil contracts shows that in these contracts, the primary conflict between the interests of foreign oil companies and the national interests of the host country is evident. A proven confrontation that is now moving towards a kind of participation in decision-making and the sharing of profits and losses from activities. Creating a balance between the interests of the host government and international oil companies has always been a factor in reviewing, transforming and innovating in various oil contracts, and in the implementation of these contracts, technology transfer to the employer, contractors, consultants, equipment manufacturers and Iranian universities and management knowledge and technologies. Updates are transferred to Iranian exploration and production companies.

    Keywords: Oil Contract, ownership, Investment, National Interests, Technology Transfer
  • Sayyed Sajjad Razaghi Mousavi * Pages 467-482

    Terrorism is a phenomenon that has long been a crisis for human societies. After many centuries, not only has it failed to be controlled and eliminated, but also the methods of human assassination to exert pressure on individuals, groups and governments have become more complex and ominous. Today, nations and governments are confronted with groups that use any potential tools to perform terrorist acts to attract the attention of governments and create fear and terror. The International Criminal Court (ICC) has always had doubts about its competence to investigate terrorist offenses. Therefore, the present study seeks to evaluate this issue though descriptive-analytic method and by using an organized library tool. It is tried to address the issue of “Competence of the International Criminal Court regarding Terrorism: Restrictions and Challenges" and to analyze some of its bold issues. Finally, a number of suggestions and strategies are offered to improve the status quo.

    Keywords: terrorism, Competence, International Criminal Court, Suit
  • Ali Adabi Firozjaaie *, Reza Aghaabbasi, Sayyed Sajad Khalooei Tafti Pages 483-502

    Costs of litigation can be considered as one of the most important parts of litigation, which is accepted as a principle in the law of our country. In order to receive amounts as income in this way, and for this reason, laws and regulations have been developed in the field of court costs in the judiciary. In view of the above, the determination of court costs is subject to the terms and conditions that the legislator determines according to different cases. The Code of Civil Procedure does not provide a specific definition in the discussion of court costs and only in Article 502 it is sufficient to determine its cases. Because litigation is an inalienable right of every person and it is not possible to prevent people from going to court by incurring huge costs and increasing it annually. Or postponed litigation and the administration of justice and made it subject to the payment of court fees, which is an example of the prohibition of going to the courts to which people have the unconditional right to go. Under French law, the country's civil procedure provides for the conviction of the convicted person for the costs of the proceedings. The French Supreme Court has ruled that the division of costs between the parties is within the discretion of the trial judges. Thus, in the Iranian legal system, it is necessary for the judge to be able to pay attention to the economic situation of the parties and the demands of the lawsuit. Also in France, in order to help people who do not have financial resources, an institution called the Legal Aid Institution has been established, which requires steps to receive this assistance, such as a life sentence, and if proven, the beneficiary will pay the fees of legal assistants and Other ancillary costs are exempt.

    Keywords: Cost of Litigation, Convict, usury, Government, victim
  • Amirreza Ghane *, Maryam Fatholahpoor Shiraz Pages 503-513

    Today, considering the type of cases filed in criminal courts, especially in the field of prosecution; what can be seen most often among the criminal titles of the cases are crimes such as intentional assault, intentional assault with a cold weapon, threat and coercion with a cold weapon, and so on. Undoubtedly, the judicial disagreement in the direction of each of the crimes is a natural thing and indicates the different interpretations of the judges from the texts of the legal materials. what we are trying to say here, and what is tangible in the field of prosecution in order to deal with criminal cases related to the conflict with cold steel, is the disagreement over two major and recurring issues. First, is the use of glass by individuals to harm another a crime of intentional assault with a cold weapon? And secondly, if the perpetrator confesses to intentionally injuring himself with a cold weapon and the plaintiff refuses to provide his forensic medical certificate, the judicial authority can make an effective confession in terms of considering the general aspect of the case. Should be summoned to court and eventually sent to court by indictment, or he should close the case by issuing a restraining order for not providing a forensic certificate. what it looks like; firstly, intentionally injuring people with a glass device is a crime of intentionally injuring with a cold weapon, and secondly, if a forensic medical certificate is not provided and the accused confesses effectively, the case can be referred to the public aspect of the crime. sent two to the criminal court.

    Keywords: Cold Weapon, Glass, Intentional Assault, Forensic Certificate
  • Maryam Azimi * Pages 515-535

    One of the most important aspects of taxation is the issue of tax crime, which is one of the most important concerns of tax systems today and harms the economy of society. This crime occurs when some people fail to disclose employment or income or both to tax authorities, so they do not report certain economic activities to legal offices numerically and statistically. Corruption in tax collection reduces tax revenues, discrimination, injustice and ultimately dissatisfaction among taxpayers, the effects and consequences of which are visible in the economies of countries and can even have serious effects on other social and political pillars of governments and political systems. Also threaten governments. The new law on direct taxes is a new development in dealing with tax offenses and aims to improve the performance of the tax organization. Avoiding tax evasion has been a major concern for the executive branch in recent years. Accordingly, the provision of criminal enforcement guarantees and their innovations in the amendment adopted in 1394 of the Direct Tax Law is considered an important step in this direction. Accordingly, it is necessary to carefully consider the factors that cause corruption or crimes in the tax system and then to examine the ways to prevent these crimes in Iranian criminal law so that appropriate solutions can be provided in this regard Appeared.

    Keywords: Tax offenses, tax, Economy, income, Tax Proceedings
  • Sayyed Reza Mousavi Azadeh *, Iman Esfandiar, Sayyed Hamed Razavi Pages 537-552

    One of the basic principles in criminal law is the principle of legality of crimes and punishments. Crimes, punishments and their qualities under the above principle must be foreseen. Different legislatures have incorporated this principle into either criminal law, constitutions, or our rights. In the present study, with a descriptive-analytical method and using library sources, we investigate the case of fasting or not in the scope of the mentioned principle. The religion of Islam, by bringing the rule of ugliness of the eagle of Balabian, has confirmed the principle of legality of crimes and punishments, and judges should consider such a principle in their rulings, and behavior that is not considered a crime in the law can not be ruled and interpreted. Judges must also be within the framework of the principle, and behavior such as fasting in public, although morally ugly, but until explicitly criminalized in the law, can not be interpreted by Article 638 of the Islamic Penal Code approved in 1996, which is made of words and phrases Vague took advantage of such behavior and criminalized it. Because human actions and omissions, no matter how reprehensible and harmful to the social system, are not punishable as long as there is no provision for it in the law. In other words, human actions are permissible as long as the legislator does not criminalize the act or omission of the act and does not prescribe a punishment for it.

    Keywords: Fasting, Forbidden act, the Principle of Legality of Crimes, Punishments, Article 638 of the Islamic Penal Code 1996
  • Saman Ojaghloo Shahabi *, Javad Naderi Ooj Boghzi, Sayyed Reza Tabutabuy Far Pages 553-573

    One of the measures taken by law enforcement forces against threats, insecurities and the establishment of order and security in society is the timely and effective use of weapons. The law on the use of weapons to protect the lives of citizens and also to systematize the behavior of officers in the use of weapons, was approved by the Islamic Consultative Assembly on 1995. The legislature's haste in passing the law, despite legal loopholes and the failure to assign some of the permitted uses of weapons, has led to violations of citizens' rights and confusion of officials in important missions. The more comprehensive the law on the use of weapons, covering the various dimensions of the officers' assigned missions, and the fact that they are assigned with full transparency about the permitted shooting instances, the officers will act with the same awareness and determination in their assigned missions. This, on the one hand, leads to better observance of civil rights at the community level, and on the other hand, leads to the release of officers from the maze of law and criminal and disciplinary convictions after the shooting. In fact, the main questions of this research are as follows; What are the gaps and ambiguities of the law on the use of weapons by the armed forces in urgent cases? And in cases of silence and ambiguity of the law, what is the duty of the armed officers? In this research, by answering judicial opinions and library resources by descriptive-analytical method, the answers to the questions have been explained.

    Keywords: Pathology, Use of Weapons, legal vacuum, Law Enforcement Officers, Ambiguity, Silence of Law
  • Maryam Kamaei *, Ali Bykzade, Sadegh Fetili Pages 575-588

    Air accidents are one of the rare occurrences, but for some reason they are more important than other conventional means of transportation, and therefore countries are sensitive to these accidents, and its domestic and international aspects are prominent. In the domestic law of most countries and international law, there are jurisdictional courts for events similar to the crash of a Ukrainian plane involving several international factors. The main and first principle is territorial jurisdiction. In this article, we intend to investigate the crash of a Ukrainian plane in Iran with flight number 752, which was a passenger flight belonging to the Ukrainian International Airlines from Tehran to Kiev, which was targeted and shot down by the air defense of the Islamic Revolutionary Guard Corps. Are courts other than Iranian courts legally competent to hear these cases, or is it incorrect to raise issues such as whether Canadian or Ukrainian courts can hear victims' claims? Note that the scope of this article is only the realization of the rights of survivors and victims and does not address other possible claims. This article has been written analytically and descriptively in order to be accepted by the scientific community.

    Keywords: Principle of Personal Jurisdiction, International Law, Damage to Survivors, Ukrainian Aviation Accident
  • Sayyed Mohammadreza Mousavifard *, Hamidreza Norozian, Fatemeh Sadat Ziauddinpour, Maryam Portahmasb Picha, Fatemeh Haratian Pages 589-608

    According to Islamic and jurisprudential teachings, observing the Islamic hijab is one of the main components and at the same time emphasizes the religion of Islam. Hence, contrary to the erroneous image of religion that has been formed in some minds, preserving the dignity of individuals such as women without hijab, which is the subject of the present discussion, is also one of the issues that have been examined by religion. This category should be dealt with appropriately. It seems that the mere disciplinary action against these actions, despite the fact that they are criminal, not only does not work, but also has the opposite effect, which makes it be seen as a reciprocal threat. In this article, with a descriptive-analytical approach using library and documentary methods, we seek to answer the question that we are; Is it basically possible, based on Islamic teachings, in the form of prevention approaches from the perspective of Islamic criminology, to modify police missions and turn the reciprocal threat of women's indecency into an opportunity? It seems that the answer is yes. Solar pay serious attention.

    Keywords: Jurisprudence, Islamic Teachings, Bad Hijab, Police, Islamic Criminology
  • Amirhasan Abolhasani, MohammadSadeh Amiri * Pages 609-619

    Judicial officers have a very important role in detecting a crime and conducting a preliminary investigation, in which there is a risk of violating the rights of the accused. The protection of civil rights is closely related to the actions and decisions of officers. Therefore, while the observance of citizenship rights depends on the correct and fair actions of judicial, law enforcement and intelligence officials, the first to face a criminal phenomenon are judicial officers. The first stage in which the rights of individuals may be violated is the stage of crime detection and prosecution. In this regard, the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the Law on Respect for Legitimate Freedoms and the Protection of Citizenship, and the Code of Criminal Procedure can be mentioned, which have moved towards the observance of citizenship rights. Examining the duties and responsibilities of judicial officers in the Code of Criminal Procedure, especially Articles 28 to 63, we can understand the importance and status of civil rights for which enforcement is guaranteed, and it is a fact that more duties are assigned to officers. And has increased the cases that officers are also prohibited from doing. Also, the attention and efforts of the officials have caused the Charter of Citizenship Rights to be prepared by the Vice President for Legal Affairs, which also shows the importance and status of citizenship rights.

    Keywords: Judicial officers, Criminal Procedure Code, citizenship rights
  • Amirhasan Abolhasani, Abdolvahed Bahmehei * Pages 621-632

    It is clear that dispersed criminal material can not properly prevent or reduce violence. Rather, advocacy mechanisms will only work in the light of a discriminatory and coherent criminal policy; In other words, the protection of potential and at-risk victims, as well as victims of violence, can be achieved through organized and coordinated action by civil society and the government. On the one hand, civil society is the same as NGOs, families, schools and the mass media in raising awareness of women in self-confidence, self-care and changing the dangerous lifestyles of some of them, as well as teaching the concepts of human rights and human dignity to the public. Individuals will play an important role in prevention by reducing violence against women. At the same time, civil society organizations can file a complaint and pursue it by providing adequate facilities for victims of violence. On the other hand, the government in the general sense will take legislative, executive and judicial measures to protect women.

    Keywords: Violence, Women, Prevention