فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 108 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 108 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروانه دانش، حمید عبداللهیان، محمدجواد زاهدی مازندرانی، عاصفه توکلی خمینی* صفحات 9-37
    در رویکرد پدیدارشناسانه، تلویزیون به عنوان یک ابژه در جهان خارج وجود ندارد، بلکه تنها در آگاهی افراد تجسم می یابد. به بیانی دیگر، تلویزیون، نه به عنوان واقعیتی عینی، بلکه ذهنیت و ادراک از آن، موضوع مطالعه پدیدارشناسی حاضر است. با توجه به تاکید صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بر گروه های در حاشیه و فقرا، شناخت ادراک گروه های مختلف به ویژه گروه های آسیب پذیر از تلویزیون بسیار مهم است. از این رو، در پژوهش حاضر، تجربه زیسته زنان بی خانمان از تلویزیون مطالعه شده است. در این مقاله توصیف می شود که در زیست جهان زنان بی خانمان، تلویزیون چگونه صورت بندی شده است؟ با استفاده از نظریات برساخت گرایی رسانه و پدیدارشناسی و با کاربرد روش پدیدارشناسی تجربی، با 10 نفر از زنان بی خانمانی که به طور موقت در مددسرای نیلوفر آبی چیتگر حضور دارند، مصاحبه شده و یافته ها، با استفاده از روش تجزیه وتحلیل کرسول و نرم افزار maxqda 10 تحلیل شده اند. از مجموع واحدهای معنایی استخراج شده، 10 مقوله متنی به دست آمده است و پس ازآن، چهار مقوله ساختاری «تلویزیون برچسب ساز»، «تلویزیون طبقاتی»، «بی خانمانی کاذب تلویزیونی» و «تلویزیون طرد کننده» از مقولات متنی، انتزاع شده اند. تحلیل ها نشان می دهد که زنان بی خانمان در برابر این ادراک از تلویزیون مقاومت نمی کنند و این ذهنیت، امکان درخواست های اجتماعی را از آنان سلب کرده است. ازاین رو، ضروری است، رسانه در ساختاری برابر و با نگاهی ساختارگرایانه و نه فردگرایانه، امکان تحرک و تغییر اجتماعی را برای آنان فراهم آورد و دیگر ساختارهای طرد کننده را به چالشی جدی فراخواند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، ذهنیت، تجربه زیسته، زنان بی خانمان، تلویزیون
  • محمدعلی فاطمی نیا*، مهدی حیدری، حسن جوانبخت صفحات 39-67
    با توجه به رشد روزافزون فضای مجازی و توسعه فرهنگ آنلاین در میان عموم شهروندان ایرانی، به نظر می رسد گروه های مرجع جدیدی شکل گرفته اند که به دلیل رسانه پایه بودن فعالیت هایشان توان اثرگذاری زیادی بر شهروندان دارند. یکی از این گروه های جدید اجتماعی سلبریتی ها هستند که در سال های اخیر و به خصوص از دهه 80 به بعد، در جامعه ایران ظهور پیدا کرده اند. سلبریتی ها به شدت به رسانه و به ویژه رسانه های اجتماعی وابسته اند. آنان به طور معمول از طریق شبکه های اجتماعی فیس بوک، توییتر، وایبر، تلگرام، اینستاگرام و واتساپ، با مخاطبان خود ارتباط می گیرند. هدف از مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر نفوذ اجتماعی سلبریتی ها در شهر رشت است. روش پژوهش پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کل شهروندان شهر رشت در سال 1399 تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های همبستگی دلالت بر آن دارد که سبک زندگی آنلاین، آنومی اجتماعی، هویت اجتماعی و اعتماد سیاسی بر نفوذ اجتماعی سلبریتی ها در شهر رشت تاثیر گذارند؛ اما تحلیل داده ها نشان می دهد که دو متغیر هویت ملی و سبک زندگی آنلاین تاثیر گذاری بیشتری بر نفوذ اجتماعی سلبریتی ها دارند و در مدل های مختلف رگرسیون چندگانه پایدار   بوده اند.
    کلیدواژگان: سلبریتی، نفوذ اجتماعی، محبوبیت، اعتماد و تبعیت
  • سید محمد موسوی، فائزه تقی پور*، احمدرضا گل پرور صفحات 69-99

    افزایش روزافزون جمعیت و اهمیت امنیت غذایی در جهان و با گسترش فنآوری های ارتباطی و شبکه جهانی اینترنت، عصری جدید را در تاریخ  ارتباطات جمعی رقم زده است. پژوهش حاضر، در پی آن است که از ظرفیت رسانه ها به طور عام و رسانه های ترویجی مرتبط با کشاورزی به طور خاص در راه ارتقای سواد کشاورزی بهره برداران بهره جوید و بر این اساس، در پارادایم تفسیری مبتنی بر روش شناسی کیفی، با استفاده از روش نظریه داده بنیاد، رویکرد سیستماتیک استراوس و کوربین، از طریق نمونه گیری نظری با کارشناسان حوزه های کشاورزی ، رسانه و علوم ارتباطات، 42 مصاحبه عمیق انجام شده است. همچنین به منظور ارزیابی اعتبار، الگوی تدوین شده به 10 تن از استادان به طور مجزا، ارایه و دیدگاه هی آنان به منظور اصلاح و تعدیل اخذ شده است. پدیده اصلی پژوهش بهره برداری رسانه ای برای توسعه و بهبود کشاورزی نام گرفت. شرایط علی خشکسالی و کم آبی، فقدان خبرگی، نبود تعهد در مسیولیت، فقدان تعامل، توانمند نبودن افکار عمومی، پنهان کاری و دروازه بانی سلیقه ای شناسایی شده و عوامل مداخله گر مباحث فیلترینگ و نبود دسترسی آزاد به برخی رسانه ها از جمله تلگرام و فیس بوک، همراه با فقدان انجمن ملی خبرنگاران فعال حوزه کشاورزی، تنوع مخاطبان کشاورزی و تنوع مخاطبان رسانه ای کشاورزی طی سه مرحله کدگذاری به دست آمده است.

    کلیدواژگان: سواد کشاورزی، بهبود کشاورزی، روزنامه نگاری کشاورزی و محیط زیست، آموزش و ترویج کشاورزی، رسانه ترویجی
  • علی اسدی، خلیل میرزایی*، یارمحمد قاسمی، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 101-131
    این مقاله با هدف بررسی نقش برنامه های سیمای ایلام در کنترل مخاطره پذیری اجتماعی جوانان، با روش ترکیبی انجام شده است. در گام اول و در بخش کیفی، روش پژوهش مصاحبه عمیق است. جامعه مطالعاتی شامل کارشناسان رسانه و مسایل اجتماعی، همچنین نمونه ای متشکل از 30 نفر از کارشناسان است که با شیوه نمونه گیری هدفمند اطلاعات محور انتخاب شده اند. مقوله های اصلی پس از تکمیل فرایند، کدگذاری و استخراج شدند که در نتیجه 24 کد توصیفی با 82 ارجاع از مصاحبه ها به دست آمد. در گام دوم پژوهش با رویکرد کمی، برازش مدل استخراج شده، با تکیه بر راهبرد پیمایش، با جامعه آماری جوانان 18 تا 39 ساله ساکن شهر ایلام به تعداد 43540 نفر و نمونه آماری 800 نفر، به روش نمونه گیری خوشه ای و انتخاب تصادفی ساده انجام گرفت. برازش مدل با تکیه بر رویکرد معادلات ساختاری، از طریق نرم افزار PLS مورد تایید قرار گرفت و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مولفه های استخراج شده نقش برنامه های سیمای ایلام در کنترل ریسک و مخاطره پذیری اجتماعی جوانان به صورت معناداری مورد تایید است. نقش برنامه های سرگرمی، نمایشی و آموزشی سیمای ایلام بیشتر بوده و برنامه های خبری نقشی نداشته اند. همچنین نتایج تحلیل مسیر 73/0 و سهم برنامه های سیمای ایلام در حد 32/0 بوده که به صورت مستقیم و در حد قوی بر متغیر وابسته تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه های طنز، برنامه های آموزشی، برنامه های اخبار، برنامه های نمایشی، مخاطره پذیری اجتماعی جوانان
  • حسین حیدری* صفحات 133-163

    هدف از این پژوهش، ارزیابی رابطه بین شبکه های اجتماعی مجازی و روابط زناشویی با تاکید بر جنسیت است. روش پژوهش، پیمایش و حجم نمونه برابر با 340 نفر از افراد متاهل شهر تهران است. نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای انجام گرفته و نمونه های هر خوشه به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که میانگین نگرش مردان در متغیرهای رضایت از روابط جنسی، صمیمیت بین زوجین و حل تعارض بین زوجین بیشتر از زنان است؛ اختلاف میانگین مشاهده شده بین زنان و مردان در متغیرهای رضایت از روابط جنسی و صمیمیت بین زوجین معنادار است ولی در حل تعارض بین زوجین معنادار نیست. یافته ها همچنین حاکی از آن است که شبکه های اجتماعی مجازی با رضایت از روابط جنسی، صمیمیت بین زوجین و حل تعارض بین زوجین زنان رابطه مثبت و معنادار دارد ولی با رضایت از روابط جنسی، صمیمیت بین زوجین و حل تعارض بین زوجین مردان رابطه معنادار ندارد. مدت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی 1/10 درصد رضایت از روابط جنسی زنان و ابعاد مدت استفاده و حضور با هویت واقعی در شبکه های اجتماعی مجازی 9/11 درصد از صمیمیت بین زوجین و 2/16 درصد از حل تعارض بین زوجین زنان را تبیین کرده است. بر اساس نتایج پژوهش، مدت عضویت در شبکه های اجتماعی و حضور با هویت واقعی در این شبکه ها با کیفیت روابط زناشویی زنان رابطه مثبت داشته و عملکرد آنان را بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، رضایت جنسی، صمیمیت، حل تعارض، جنسیت
  • سهیلا کریمی، مهناز رونقی نوتاش*، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 165-186
    مدیریت رسانه ای با شاخه سینما ارتباط تنگاتنگی دارد زیرا ارتباط با مخاطب را در چارچوب الگوهای ارتباطی تثبیت شده پیگیری می کند. در این مطالعه، ضمن تبیین اهمیت فیلم های سینمای دادگاهی در ایران، به نقش و شیوه بازنمایی جرم و آسیب از دیدگاه متخصصان و کارشناسان، پرداخته شده است. این پژوهش از نوع کیفی و بر اساس هدف از نوع کاربردی است، به روش مصاحبه عمیق بدون ساختار با 16 کارشناس و متخصص در 5 حوزه علوم روان شناسی، جامعه شناسی، حقوق، ارتباطات و سینما و با هدف بررسی نقش سینمای دادگاهی در شیوه بازنمایی جرم و آسیب اجتماعی، انجام شده است. میدان مطالعه، فیلم های دادگاهی 4 دهه اخیر سینمای ایران است که بر اساس حساسیت یا تابویی موضوع و همچنین درگیری افکار عمومی انتخاب شده اند (10 فیلم از 22 فیلم دادگاهی، از کل1744 فیلم چهار دهه اخیر سینمای ایران در مقاله دیگری به روش نشانه شناسی سوسور، تحلیل روایت بارت و سه سطح رمزگان فیسک مورد تحلیل قرار گرفته اند). موضوعاتی که در فیلم های سینمایی چهار دهه اخیر در ژانر درام دادگاهی دیده شده به نسبت کل فیلم های تولید شده در این سال ها بسیار اندک است. این پژوهش بنابر نظر کارشناسان مصاحبه شونده به 9 مقوله برای پاسخ به دلیل تولید اندک این ژانر از فیلم در سینمای دادگاهی ایران از دیدگاه کارشناسان دست یافت و به این نتیجه رسید که فیلم سازان برای تولید فیلم در این ژانر باید به مولفه های، انعکاس واقعیت، بهره گیری از متخصصان در حوزه های علمی دیگر و محدودیت های قضایی توجه ویژه داشته باشند و سانسور و ممیزی، سیاه نمایی و ضعف قانون ازمولفه هایی هستند که موانعی برای تولید فیلم در این ژانر ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، جرم، ژانر، بازنمایی، فیلم های دادگاهی
|
  • Parvaneh Danesh, Hamid Abdollahian, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani, Asefeh Tavakoli Khomeini * Pages 9-37
    In the phenomenological approach, television does not exist as an object in the outside world, but is only embodied in the consciousness of individuals. In other words, television is the subject of the study of present phenomenology, not as an objective reality, but as its mentality and perception. Given the emphasis of the Islamic Republic of Iran Broadcasting on marginalized and poor groups, it is very important to know the perception of different groups, especially vulnerable groups on television. This article describes how television is shaped in the world of homeless women. 10 homeless women living temporarily in the Niloufar Abi Chitgar Home were interviewed Using theories of media constructivism and phenomenology, and using the method of experimental phenomenology. Data were analyzed using Cresol Analysis method and maxqda 10 software. From the total number of semantic units extracted, 10 textual categories were obtained. The four structural categories of textual categories were "labeling TV", "classical TV ", "fake TV homelessness" and " exclusionary TV". Analyzes have shown that homeless women do not resist this perception of television, and this mentality has deprived them of the possibility of social demands. Therefore, it is necessary for the media, in an equal structure and with a structuralist rather than individualistic view, to enable them to move and change socially, and to challenge other exclusionary structures.
    Keywords: Phenomenology, Mentality, Lived Experience, Homeless Women, Television
  • Mohammad Ali Fateminia *, Mehdi Heydari, Hassan Javanbakht Pages 39-67
    Due to the increasing growth of cyberspace and the development of online culture among the general Iranian public, it seems that new reference groups have been emerged that have a great impact on citizens because of their media-based activities. One of these new social groups is the celebrities who have emerged in Iranian society in recent years, especially since the 2000s. Celebrities are heavily dependent on the media, especially social media. They typically connect with their audience through the social networks Facebook, Twitter, Viber, Telegram, Instagram and WhatsApp. The purpose of this article is to examine the factors affecting the social influence of celebrities in Rasht. The research method was survey and data were collected by questionnaire Technique. The statistical population of the study consisted of all citizens of Rasht in 2010 from whom 400 people were selected by random sampling and multi-stage clusters. Findings showed that online lifestyle, social anomie, social identity and political trust affect the social influence of celebrities in Rasht. But the two variables of national identity and online lifestyle have a greater impact on the social influence of celebrities and were stable in different models of multiple regression
    Keywords: celebrity, social influence, Popularity, Trust, Obedience
  • Seyyed Mohammad Mousavi, Faezeh Taghipour *, Ahmad Reza Golparvar Pages 69-99

    The growing population and importance of food security in the world and the development of communication technologies and the World Wide Web have marked a new era in the history of mass communication. The present study seeks to use the capacity of the media in general and agricultural media in particular to promote agricultural literacy. Using grounded theory method and with the systematic approach of Strauss and Corbin, 42 in-depth interviews were conducted whom selected by purposful sampling from experts in the fields of agriculture, media and communication sciences. Also, in order to evaluate the validity, the model was provided to 10 professors separately to obtain their views for correction and adjustment. The main idea of the research was called media exploitation for the development and improvement of agriculture. Causes of drought and water scarcity were identified lack of expertise, lack of commitment to responsibility, lack of interaction, inability of public opinion, secrecy and gatekeeping. Interfering factors of filtering issues and lack of free access to some media, including Telegram and Facebook, along with the lack of a national association of active journalists in the field of agriculture, the diversity of agricultural audiences and the diversity of agricultural media audiences were achieved in three coding stages.

    Keywords: Agricultural Literacy, Agricultural Improvement, Agricultural, Environmental Journalism, Agricultural Education, promotion, Media promotion
  • Ali Asadi, Khalil Mirzaei *, Yar Mohammad Ghasemi, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 101-131
    This research was conducted to examine the role of Ilam TV programs in controlling the social risk-taking of young people, using a combined method. In the first step, qualitative part, the research method was in-depth interview. The study population consisted of media and social experts, from whom 30 people were selected by purposive sampling. After completing the process, the main categories were coded and extracted, resulting in 24 descriptive codes with 82 references from the interviews. In the second step of the research, with a quantitative approach, fitting the extracted model was done, based on the survey strategy, with a statistical population of 18-39 years old living in Ilam with 43,540 people from which 800 people were selected by cluster and simple random sampling. The fit model based on the structural equation approach was confirmed by PLS software. The results of confirmatory factor analysis showed that the extracted components of the role of Ilam TV programs in controlling the risk and social risk-taking of young people are significantly confirmed. The role of entertainment, drama and educational programs of Ilam TV was more and news programs did not play a role. Also, the results of route analysis were 0.73 and the share of Ilam TV programs was 0.32, which had a direct and strong effect on the dependent variable.
    Keywords: Comedy programs, Educational Programs, News programs, drama programs, Social risk-taking of youth
  • Hossein Heydari * Pages 133-163

    The purpose of this study is to examine the relationship between virtual social networks and marital relationships with an emphasis on gender. The research method was survey and the sample size was 340 married people in Tehran. The Samples were selected by multi-stage cluster method using systematic random for each cluster. Findings showed that the average attitude of men in the variables of sexual satisfaction, intimacy between couples and conflict resolution between couples is higher than women. The mean difference observed between men and women only in the variables of sexual satisfaction and intimacy between couples is significant but not significant. Findings also showed that there is a positive and significant relationship between women's use of virtual social networks and sexual satisfaction, intimacy between couples and conflict resolution. But there is no significant relationship between men's use of virtual social networks and sexual satisfaction, intimacy between couples and conflict resolution. The amount of women using time of virtual social networks explains 10.1% of women's sexual satisfaction, and Dimensions of use and presence with real identity in virtual social networks explain 11.9% of intimacy between couples and 16.2% of conflict resolution between couples. According to the research results, the duration of women's membership in social networks and presence with real identity has a positive relationship with the quality of marital relations and improves their performance.

    Keywords: virtual social networks, Sexual Satisfaction, Intimacy, Conflict Resolution, Gender
  • Soheila Karimi, Mahnaz Ronaghi Notash *, Nasim Majidi Ghahroudi Pages 165-186
    Media management is closely related to cinema because it pursues communication with the audience within the framework of established communication patterns. In this study, while explaining the importance of court drama movies in Iran, the role and method of representing crime and harm from the perspective of experts was discussed. This research is qualitative and based on the purpose is applied, through in-depth unstructured interviews with 16 experts in 15 fields of psychology, sociology, law, communication and film and was conducted to examine the role of court drama film in the representation of crime and social harms. The statistical population was the court drama films of the last 4 decades of Iranian cinema, which were selected based on the sensitivity or taboo of the subject as well as the conflict of public opinion (10 out of 22 court drama films, out of a total of 1744 films of the last four decades of Iranian cinema that were analyzed in articles by Saussure semiotics, Bart narrative analysis and three levels of Fisk method). The subjects seen in the movies of the court drama genre of the last four decades are very few compared to the total number of films produced in these years. The subjects of the court drama genre in the last four decades films were very few compared to the total films produced in these years. The reason for the low production of this genre, according to the experts interviewed, was classified into 9 categories. To produce a film in this genre, filmmakers must pay special attention to the components, reflection of reality, utilization of experts in other scientific fields, and judicial restrictions, and censorship, auditing, detraction, and the weakness of the law are some of the components that create barriers to this production.
    Keywords: Social Harms, Crime, Genre, Representation, Court Films