فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حیدر امیری* صفحات 13-35

    سرگرمی و بازی ها بخشی از فرهنگ عامه هستند. از آنجایی که بازی های بومی و محلی در ایران اغلب برگرفته از محیط جغرافیایی، شغل و معیشت مردم یک منطقه هستند، از تنوع خاصی برخوردارند. در ایران هم افراد مانند سایر نواحی جهان برای حفظ روحیه جمعی و ایجاد نشاط و شادی، به بازی های بومی و سنتی می پردازند. هدف این پژوهش، معرفی بازی کوس چال به عنوان یکی از مواریث فرهنگ عامه شهر اهرم مرکز شهرستان تنگستان در استان بوشهر است که از گذشته های دور تاکنون انجام می شود و هم چنان به نحوی زنده و پویا به حیات خود در میان مردم ادامه می دهد. این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است و اطلاعات از طریق مطالعه منابع کتابخانه ای و میدانی و مصاحبه با مطلعان محلی، بازیکنان و تماشاگران این بازی جمع آوری شده است. بر اساس نتایج پژوهش، این بازی نشان دهنده شیوه زندگی، نگرش و باورهای اجتماعی و فرهنگی در شهر اهرم است. به نظر می رسد این بازی با مهاجرت اقوامی از دوران صفویه و سپس افشاریه که به این منطقه آمده اند، نشر و گسترش یافته است. از ویژگی های این بازی، سادگی در ابزار و وسایل، عدم نیاز به امکانات و فضای خاص و اتکاء بر دقت، هوشیاری و نشاط بین بازیگران و تماشاچیان است.

    کلیدواژگان: بازی، کوس چال، فرهنگ عامه، تنگستان، شهر اهرم، دهران
  • عاطفه امیری* صفحات 37-61

    گرز گاوسر یکی از ابزارهای نمادین در فرهنگ ایرانی است که در متون مختلف از اوستا گرفته تا شاهنامه و تواریخ دوره اسلامی، توصیف و در قالب اسطوره، زبان، ادبیات و تصاویر بازنمایی شده و به عنوان سلاح پهلوانان در کشتن اژدها نقش داشته است. این پژوهش با در نظر گرفتن سلاح گرز گاوسر به مثابه یک نماد که معنایش را از طریق متون کسب کرده و پیوستگی آن با آیین های کهن، به بررسی دوسویگی نمادین گرز گاوسر پرداخته است. از یک سو، این ابزار نمادین در داستان فریدون حامل معنای توتمی است و یادآور حوزه منع شده قربانی حیوانات در دین زرتشتی است و این وجه آن، در دیانت زرتشتی مورد قبول واقع شده و حتی در کتب تاریخی دوره اسلامی نیز استمرار یافته است. از سوی دیگر، گرز گاوسر در پیوند با انجمن مردان، سلاح پهلوان برتر این گروه یعنی گرشاسب است و نزد تمدن های هندواروپایی، از اساطیر گرفته تا حماسه ها و نیز فرهنگ عامیانه و شفاهی، به طور پراکنده احیاء شده و استمرار یافته است. هر چند این وجه نمادین و آیینی گرز گاوسر، در دیانت زرتشتی پذیرفته نشده، اما در روایات اوستا، شاهنامه و نیز در قصه های عامیانه فارسی، ویژگی نمادین خود را حفظ کرده است.

    کلیدواژگان: گرز گاوسر، توتم، فریدون، گرشاسب، انجمن مردان
  • سید محمد چاووشی* صفحات 63-85

    ایران علاوه بر اینکه گهواره تمدن است، در حوزه پزشکی نظری و عملی نیز یک تمدن پیشگام به شمار می آید. این مقاله با استناد به منابع اوستایی، ودایی و پهلوی به توصیف و تحلیل سه مفهوم کلیدی در نگرش پزشکی ایرانیان باستان یعنی کلیت، کیفیت و تعادل پرداخته و آنها را در پیوند با ساختارهای گسترده تر ذهنی و اجتماعی بررسی کرده است. همچنین نگاهی گذرا به سیر تحول این نگرش از ایران باستان تا یونان باستان و از آنجا تا اسکندریه و ایران دوره اسلامی و تا پزشکی جدید و فراگیر کنونی(فیزیک پزشکی) داشته است. یکی از یافته های مهم این است که تغییرات و تعدیلاتی که این سه مفهوم پس از رسیدن به پزشکی یونان باستان داشته است، به احتمال زیاد می تواند نقطه عطفی محسوب شود که از آن پس، سیر تحول مزبور را تا حال حاضر و به طور پیش رونده به سوی تجربه گرایی، جزء نگری و استقراء سوق داده است.

    کلیدواژگان: ایران باستان، یونان باستان، اوستا، ریگ ودا، فیزیک پزشکی
  • هما حاجی علی محمدی، سید حسین سراج زاده*، فاطمه جواهری صفحات 87-106

    با وجود قدمت چند هزار ساله طب سنتی ایرانی، این نظام بهداشت و درمان هنوز نتوانسته است جایگاه مکملی را در درمان پزشکی مدرن بیابد. این مطالعه تلاشی برای نشان دادن ناسازه های سیاستی در حوزه زمینه سازی فرهنگی است که در تعیین جایگاه طب سنتی در نظام سلامت ایران وجود دارد. این پژوهش مطالعه ای اکتشافی با رویکرد کیفی است که در آن برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق با 30 نفر از متخصصان و مطلعان کلیدی طب سنتی بوده است. پس از استخراج مفاهیم اصلی و بررسی اسناد بالادستی، به تدریج تم های فرعی و در نهایت تم اصلی به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بخشی از ناسازه ها در طب سنتی به ناسازه های سیاستی فرهنگی در بازنمایی جایگاه طب سنتی ایرانی برمی گردد که دچار مقاومت فرهنگی بخش هایی از جامعه و نظام آموزش دانش پزشکی است. در عین حال صورت بندی ایدیولوژیک برخی طرفداران طب سنتی و عدم هماهنگی درون بخشی و میان بخشی در سازمان های مربوطه به منظور معرفی و اطلاع رسانی واقع بینانه قابلیت های دانش پزشکی، سبب عدم باور بعضی از اعضای جامعه به ظرفیت های این دانش شده است.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایرانی، ناسازه های سیاستی، نظام سلامت، تحلیل مضمون
  • راضیه خزاعی، مجید موحد مجد* صفحات 107-136

    نذر یک رفتار آیینی و دینی است و اگرچه در بسیاری از ادیان، به عنوان یک کنش دینی بااهمیت حضور دارد، اما در بین شیعیان، نذر با زندگی روزمره مردم نیز درآمیخته و همچون سایر رفتارهای دینی، هم در بافت اجتماعی و فرهنگی و هم در بافت ذهنی کنشگران، حضور و معنای مستقلی دارد. نذر یک رفتار آیینی - دینی خودخواسته، خلاقانه و در مواردی ممکن است حتی کاملا ابداعی و منحصربه فرد باشد. با تصمیم به انجام نذر، قراردادی بین فرد نذرکننده و امر قدسی منعقد می شود و معمولا تا زمانی که نذرکننده اقدام به ادای نذر خود نکند، با نظام اجتماعی و فرهنگی پیوندی ندارد و به تمامی درونی، ذهنی و معنایی است. اما به محض اینکه فرد نذرکننده اقدام به ادای نذر می کند، نذر از ساحت یک امر ذهنی به یک برساخته فرهنگی و اجتماعی و حتی دینی ارتقا پیدا می کند و از ساحت یک امر خودخواسته به یک منسک، یک کنش اجباری دینی و یک رفتار دینی تبدیل می شود. با وجود این نذر به عنوان یک رفتار آیینی، در بستر فرهنگی برساخته می شود. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری و نگاهی مردم شناختی، معنای نذر به عنوان یک رفتار آیینی در فرهنگ مورد واکاوی قرار گیرد. به این منظور نگاه تاریخی به نذر مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده است با مروری بر سابقه فرهنگی نذر، معنای این آیین در حیات انسان امروز تحلیل گردد. تاکید این پژوهش بر جایگاه نذر در بین زنان تهرانی است و تلاش شده است با مطالعه معنای نذر در تجربه زیسته زنان ساکنان شهر تهران، برساخت های ذهنی زنان درباره نذر بر اساس مفهوم «امنیت»، هراس از ناشناختگی جهان و ناامنی  ناشی از رویدادهای ناشناخته، مبهم و هراسناک مورد تحلیل قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: نذر کردن، مطالعه کیفی، پدیدارشناسی، تحلیل تماتیک، جامعه شناسی دین، دین و زندگی روزمره، امر قدسی، تیپ ایده آل، شعائر شیعی
  • داریوش رضاپور* صفحات 137-155

    عناصر طبیعت همچون زمین، خورشید، ماه، ستارگان، آب، گیاه، آتش و کوه همواره نزد اقوام و ملل مختلف جهان ارزش و اعتبار خاصی داشته اند؛ تا جایی که برای این مظاهر طبیعت، تقدس قایل بودند و نماد و نشانه هایی برایشان می ساختند یا خدایانی را به آنها نسبت می دادند. در ایران باستان نیز گیاهان از احترام و ارزش بسیاری برخوردار بوده ‍ اند. پژوهش حاضر با هدف تبیین تجربه زیسته مردم از درخت کنار در شهر دزفول انجام شده است. در این پژوهش کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی، نمونه گیری هدفمند و تکنیک مصاحبه عمیق با 15 نفر از افرادی استفاده شده که به این درخت متوسل می شوند . داده ها بر اساس الگوی هفت‎مرحله ای کلایزی، تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش، شامل بیست مفهوم و سه مقوله یعنی «مدیریت منابع»، «همبستگی جمعی» و «کنترل فردی-اجتماعی» است. نتایج نشان می دهد که حفظ و نگهداری درخت کنار به منظور مدیریت منابع و استفاده طولانی مدت از خواص درمانی و بهداشتی آن از کارکردهای مادی آن محسوب می شود. همچنین توسل و احترام به این درخت برای رفع برخی مشکلات زندگی که موجب همبستگی جمعی و حفظ نظم اجتماعی می شود، از کارکردهای معنوی آن است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اماکن مقدس، درخت کنار، پدیدارشناسی، شهر دزفول
  • میثم زارع، زهرا ریاحی زمین* صفحات 157-185

    ضرب المثل ها از بخش های مهم فرهنگ عامه به شمار می آیند که بیشتر  برگرفته از زندگی مردم هستند. خوراک ها که در زندگی مردم نقش بسزایی دارند، از مهم ترین عناصری هستند که در ضرب المثل ها بازتاب فراوانی یافته و به صورت های مختلف و با موضوعات متنوع در این شاخه از ادبیات عامه به کار رفته اند. در این نوشتار تلاش بر این است تا با روش توصیفی-تحلیلی، از نوع تحلیل محتوای کیفی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، از زوایای مختلف به بررسی بازتاب خوراک ها در ضرب المثل های استان فارس پرداخته شود. بر اساس یافته های این پژوهش،  خوراک ها در شکل گیری هویت فرهنگی مردم استان فارس و ساخت ضرب المثل ها در این استان نقش بسزایی دارند. محیط جغرافیایی، نگاه فرهنگی، دینی و اجتماعی در ساخت مثل ها بر پایه خوراک نقش اساسی دارد. عناصری مانند وسایل پخت، محتویات، وسایل خوردن خوراک، مراسمی که در آنها خوراک هایی خاص خورده می شود، سخت بودن پخت خوراک، شکل نوشتاری خوراک ها در مثل ها مورد توجه قرار گرفته است تا با استفاده از این ابزارها و مولفه ها، مسایلی همچون دخالت بی جا در کار دیگران، تربیت درست، فراموش کردن گذشته، مهمان نوازی، بی ارزش بودن هدیه و اشخاص، گله از بخت و اقبال، تحمیل کردن چیزی بر کسی، فقر و ناداری، پرهیز از حرام خوری، قناعت و از همه مهمتر تلاش کردن به تصویر کشیده شود. به طور کلی هدف از به کار بردن ضرب المثل ها این بوده است که مسایل اخلاقی در جامعه نهادینه شود.

    کلیدواژگان: ضرب المثل، استان فارس، خوراک، بازتاب
  • فایزه زارعی، سهیلا علیرضانژاد* صفحات 187-216

    پرسش اصلی مقاله این است که چه شباهت ها و تفاوت هایی میان تجربه کودکانه از فقر در دختران و پسران وجود دارد؟ جمع آوری اطلاعات با استفاده از مشاهده، بحث گروهی متمرکز و مصاحبه های نیمه ساخت یافته با مشارکت 30 کودک (16 دختر و 14 پسر) 10 تا 17 ساله ای انجام شده که زندگی توام با فقر را تجربه کرده اند. تحلیل داده ها با تکنیک تحلیل محتوای کیفی عرفی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که دختران و پسران هم زمان تجربه های مشابه و متفاوتی از فقر دارند. در حالی که دختران و پسران نداشتن لباس، مسکن و غذا را به طور مشابه تجربه و درک می کنند، کار کردن دختران در خانه و عدم دسترسی شان به فضای عمومی، شرایط را برای آنان متفاوت می کند. از سوی دیگر تقسیم جنسیتی کار در اوان کودکی در مورد دختران و پسران در خانواده های فقیر به نحو سخت گیرانه ای اعمال می شود. به دلیل دسترسی پسران به پول، منابع در دسترس آنها در بیرون و داخل خانه افزایش می یابد. اما کار دستمزدی از اوان کودکی فشار فیزیکی-روانی را برای پسران افزایش می دهد. دختران نیز نقش های جنسیتی خانگی و کار بدون دستمزد را بر عهده دارند و از محدودیت شدید روابط اجتماعی رنج می برند.

    کلیدواژگان: فقر، کودکی، جنسیت، دسترسی به فضای عمومی، تقسیم کار جنسیتی
  • مصطفی سعادت* صفحات 217-232

    درباره نام ‏شناسی شخصیت‏ های داستان‏ های کوتاه و بلند نویسندگان معاصر و افسانه‏ های عامیانه بلند ایرانی پژوهش‏ های معدودی انجام شده است. ولی تاکنون پژوهش مشابهی درباره داستان ‏های عامیانه کوتاه ایرانی انجام نشده است. پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر، تلاشی برای بررسی نام‏ های مورد استفاده در افسانه‏ های عامیانه با تاکید بر داستان‏ های عامیانه استان لرستان است. افسانه‏ های دو مجموعه که «ابوالقاسم انجوی‏شیرازی» و «بهرام فره‏وشی» به ترتیب از مناطق مختلف کشور و استان لرستان جمع ‏آوری کرده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. نام ‏های مردانه محمد، احمد، حسن، علی، عباس، ابراهیم و جمشید بیشترین فراوانی را داشتند. بسامد زیاد نام‏ های محمد، احمد، علی و عباس، با توجه به فرهنگ اسلامی توجیه پذیر است. نام‏ های جمشید و ابراهیم به تنهایی یا در حالت ترکیبی در بین 50 نام پربسامد در ایران قرار نگرفته است. در افسانه‏ ها، جمشید، همیشه ملک جمشید نامیده شده، زیبا توصیف شده، ارتباطی با جنگ افزارهای آهنین دارد، دیو و اژدها می‏کشد و به آسمان پرواز می‏کند. این شواهد بیانگر ارتباط بین جمشید اسطوره‏ای با شخصیتی است که در افسانه‏ های عامیانه، جمشید نامیده شده است. بدین ترتیب، زیاد بودن نام «جمشید» در افسانه‏ ها توجیه‏ پذیر می‏ شود. بسامد فراوان نام «ابراهیم» که نامی ایرانی نیست، جالب به نظر می‏ رسد. در سده‏ های نخستین هجری سعی شده است زرتشت و ابراهیم را یک شخصیت بدانند. بدین ترتیب، پیامبر باستانی ایران دارای دو نام می‏شود. در افسانه‏ ها به تدریج نام جدید، جایگزین نام پیشین می‏ شود. زیاد بودن نام ابراهیم در افسانه ‏ها، به دلیل تلاش ایرانیان سده ‏های نخستین اسلامی برای حفظ نام زرتشت است.

    کلیدواژگان: ابراهیم، افسانه عامیانه، جمشید، نام‏ گذاری
  • ملیحه شیانی*، حنان زارع صفحات 233-255

    اهمیت سرمایه اجتماعی و مولفه های اصلی تشکیل دهنده آن همانند مشارکت و اعتماد اجتماعی بر کسی پوشیده نیست و مطالعات متعددی درباره آن انجام شده است. اما نکته قابل تامل، حساسیت و توجه اندک به نابرابری ها به ویژه نابرابری های جنسیتی است. نتایج پژوهش ها نشان می دهد اهمیت سرمایه اجتماعی، دسترسی و بهره مندی از آن برای زنان و مردان متفاوت بوده است؛ به طوری که نابرابری سرمایه اجتماعی، فرصت اندکی برای زنان در ارتقای وضعیت شان و توسعه یافتگی جامعه به وجود آورده است. ازاین رو در این مقاله با مرور نظام مند پژوهش های پیشین و به کارگیری روش فراتحلیل کیفی، مطالعات مربوط به سرمایه اجتماعی و جنسیت بررسی شده است. بر اساس نتایج پژوهش، گونه ای بی طرفی و بی تفاوتی جنسیتی بر پژوهش های سرمایه اجتماعی حاکم است؛ به طوری که نسبت اندکی از مطالعات به سرمایه اجتماعی بر حسب جنسیت پرداخته و زنان در این حوزه مورد بی توجهی قرار گرفته اند. این مساله بسیار حایز اهمیت است؛ زیرا کور جنسیتی دیدن واقعیت ها سبب افزایش نابرابری ها و تشدید تبعیض های جنسیتی میان زنان و مردان می شود و این مهم در ساختار مدیریتی جامعه، سیاست گذاری دولتمردان و دسترسی به منابع سیاسی نیز تاثیر می گذارد. بنابراین زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور مورد غفلت قرار گرفته و از سرمایه اجتماعی کمتری در مقایسه با مردان برخوردار بوده اند و این کاستی در مولفه های اصلی سرمایه اجتماعی به خوبی نمایان است. علاوه بر آن، بی تفاوتی جنسیتی در مطالعات سرمایه اجتماعی با غلبه رویکرد و روش کمی بیانگر آن است که نقش زنان در توسعه به واسطه ایجاد شبکه های اجتماعی قدرتمند، مشارکت، اعتماد، حمایت و سایر مولفه های سرمایه اجتماعی نادیده گرفته شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، زنان، جنسیت، فراتحلیل، نابرابری جنسیتی، ایران
  • زهره عطایی آشتیانی*، زینب اسکندری صفحات 257-280

    نتایج پژوهش ها درباره شناخت مطالبات افراد جامعه از گذشته تا حال، بیانگر تصویر واضحی از اوضاع سیاسی، فرهنگی و اقتصادی گروه های مختلف اجتماعی است. مطالبات عموم زنان و نحوه دستیابی به آن در مقاطع مختلف تاریخی از موضوعات بحث برانگیز در حوزه مطالعات اجتماعی-تاریخی است. پژوهش حاضر با چنین رویکردی، از طریق بررسی اسنادی شروط ضمن عقد در نکاح نامه های دوره صد و سی ساله قاجار، به تحلیل فراوانی نیازهای عموم زنان در آن دوره پرداخته است. به طوری که برخی مطالبات زنان مانند حق مسکن، حق طلاق، مهریه، اجازه سفر و شروط اقتصادی استخراج و تحلیل گردید. یافته های این پژوهش تصویر غیرواقعی زنان در روایت های تاریخی دوره قاجار را بر اساس اسناد مکتوب به چالش می کشد.

    کلیدواژگان: نکاح نامه، شرط ضمن عقد، مطالبات، قاجار، سندپژوهی
  • فرزانه محمدی، عباس احمدی*، مهدی مختارپور صفحات 281-312

    این پژوهش با هدف ارزیابی کمی تنوع زیستی گیاهان دارویی در جهت حفاظت از گونه های آسیب پذیر انجام شده است. با توجه به اینکه تنوع زیستی، درگیر بحرانی با منشا فعالیت انسان ها از گذشته است، عدم کنترل انتظارات نامحدود انسان، باعث افزایش آثار تخریب کننده بر محیط زیست و تشدید بحران ها خواهد شد. کشور ایران دارای نواحی بوم شناسی مختلفی است که باعث ایجاد تنوع زیستی جانوری و گیاهی، آب و هوایی، قومی و فرهنگی، آداب و رسوم و آیین ها شده است. پژوهش میدانی حاضر در چهار منطقه روستایی یعنی مروارید، حیدرآباد، دهمورد و فتح المبین در شهرستان داراب استان فارس انجام شده است. بر اساس یافته های این تحقیق، 89 گونه گیاه دارویی متعلق به 43 خانواده در مناطق هدف شناسایی شد که بیشترین فراوانی با تعداد 14 گونه متعلق به خانواده نعناییان است. طیف زیستی گیاهان دارویی در مناطق مورد مطالعه متفاوت است و شامل 6 تیپ بیولوژیکی، 4 فرم رویشی، 8 اندام مصرفی، 3 دوره رویش و به لحاظ پراکنش در دو سطح هموار و شیب دار است. در مناطق هدف، 9 گیاه در معرض آسیب جدی یعنی آنغوزه، بنه، آویشن شیرازی، ارژن، کنار، جاشیر، بادرنجبویه، مورد و کاکوتی شناسایی شده است. علاقه فزاینده به مصرف و بهره برداری از گیاهان دارویی و عدم ثبت دانش بومی، احیا، توسعه، حفاظت و نظارت بر این مناطق منجر به حذف ژن های موثر گیاهی در آینده نزدیک خواهد شد.    

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ارزیابی کمی، گیاهان دارویی، دانش بومی، داراب
|
  • Heydar Amiri * Pages 13-35

    Entertainment and games are part of popular culture. Indigenous and local games in Iran have a certain variety because they are often derived from the geographical environment, occupation and livelihood of the people of a region. In Iran, as well as in other parts of the world, people play indigenous and traditional games to maintain a collective spirit and create vitality and happiness. The purpose is introducing Kūs Čāl game as one of the popular cultural heritage of Ahram city, the center of Tangestan city in Bushehr province, which has been done since the distant past and continues to live and dynamic among the people. This research is descriptive-analytical that collects information from library and field sources and interviews with local informants, actors and spectators of this game. According to the results of this article, this game shows the lifestyle, attitude and socio- cultural beliefs in the city of Ahram. It seems that this game was published and spread by the migration of tribes from the Safavid and then Afshari eras who came to this region. The features of this game are simplicity in tools and equipment and no need for special facilities and space, relying on accuracy, vigilance and cheerfulness between actors and spectators.

    Keywords: game, Kūs Čāl, popular culture, Tangestan, Ahram city, Dehran
  • Atefeh Amiri * Pages 37-61

    Bull- headed gorz (Gorz-e-Gāvsar), is a symbolic weapon in Persian culture which has been described in various texts, from Avesta to Šāhnāma and historical texts of Islamic era. It has represented in forms of myths, literatures, texts and paintings as heroes’ weapon to kill dragon. This essay has considered the weapon of bull-headed gorz as a symbol which obtained its meaning through texts and correlation with ancient rituals, studied its duality. On one hand, in Ferēdūn story, this symbolic weapon represented as a totemic symbol which remind us prohibition of scarification animals (in this case: bull) in Zoroastrian religion. This totemic side has been confirmed in Zoroastrian texts and also prolonged to Islamic era and its historical books. On the other hand, related to manhood community, bull- headed gorz is a weapon of its primier hero, Garšāsp, and has spreadly prolonged and revived in Indo-European civilization, from myth to epic and folkloric culture. Although this symbolic and ritualistic aspect of bull-headed gorz is not accepted directly by Zoroastrian religion, but has survived its symbolic characters in Avesta narrations, Šāhnāma and Persian folk tales.

    Keywords: ox-headed Gorz, totem, Ferēdūn, Garšāsp, manhood community
  • Pages 63-85

    Besides being the cradle of civilization, Iran is considered as a pioneer in the field of theoretical and practical medicine. This article took the three key concepts of ancient Iranians medical point of view, i.e. holism, quality and equilibration into conderation by reliance on such documental and library resources as Avesta, Rig Veda and Pahlavic texts, and examined them in connection with the more extensive Iranian mental and social structures, and moreover, had a glance on their transformational trajectory from ancient Iran to ancient Greece and threreafter to Alexanderia, Islamic age of Iran and at last, to the present modern universal medicine (biomedicine). One of our most important findings reveals that the changes and modifications with which the three key concepts after introduction to ancient Greek medicine have encountered, can probably be accounted as a turning-point that after which, the above mentioned transformational trajectory has been progressively propelled to give consideration to the other key concepts such as empiricism, particularity and induction.

    Keywords: Ancient Iran, ancient Greece, Avesta, Rigveda, Biomedicine
  • Homa Haji Ali Mhammadi, Hosain Serajzadeh *, Fateme Javaheri Pages 87-106

    Despite the thousands of years old of traditional Iranian medicine background, this health care system has not yet been able to find a complementary place in modern medical treatment. This study is an attempt to show the political mismatch in the field of cultural contextualization that is necessary for determining the place of traditional medicine in the Iranian health system. The research method is exploratory study with a qualitative approach that has used the thematic analysis method of Brand and Clark to extract and analyze the data. The applied tool was in-depth interviews with 30 key specialists and experts in traditional medicine. After extracting the main concepts and reviewing the upstream documents, the sub-themes and finally the main theme were gradually obtained. The results of this survey make it clear that some of the inconsistencies in traditional medicine go back to the mismatches of cultural policy in representing the position of Iranian traditional medicine, which is subject to cultural resistance in some parts of society and the medical education system. At the same time, the ideological formulation of some proponents of traditional medicine and the incoordination within and between departments in relevant organizations to introduce and realistically inform the capabilities of this medical knowledge has caused incredulity in some members of society to the capacity of this knowledge.

    Keywords: traditional Iranian medicine, policy mismatches, Health system, thematic analysis
  • Razieh (Giti) Khazaie, Majid Majd Movahhed * Pages 107-136

    Vow is a ritual and religious behavior and although it is important as a religious act in many religions, but among Shiites, vow is also integrated with the daily life of the people and like other religious behaviors, both in social and cultural context. It is a voluntary ritual-religious behavior, and and in some cases might be completely innovative and unique. By deciding to make a vow, a contract is made between the person and the sacred, and usually has no connection with the social and cultural system until he/she makes his vow. It is entirely internal, mental and semantic. But as soon as the person makes the vow, the vow rises from a mental matter to a cultural and social construct. Nevertheless, vows are made in a cultural context as a ritual behavior. In this article, an attempt has been made to analyze the meaning of vows as a ritual behavior from an anthropological point of view. For this purpose, the historical view of vows has been analyzed and an attempt has been made to analyze the meaning of this ritual in everyday life by reviewing the cultural history of vows. The emphasis of this study is on the position of vows among women in Tehran. In this article, we will try to study the meaning of vows in the lived experience of women living in Tehran, women's mental constructs about vows based on the concept of "security", fear of world ignorance and insecurity caused by unknown, vague and frightening events. This study was performed using interpretive phenomenological method.

    Keywords: vowing, qualitative study, Phenomenology, thematic analysis, anthropology of religion, religion, everyday life, The Sacred, Ideal Type, Shiite rituals
  • Pages 137-155

    Elements of nature such as the earth, the sun, the moon, the stars, water, plants, fire and mountains have always had a special value and prestige among different nations and peoples of the world; To the extent that they considered these manifestations of nature sacred and made symbols and signs for them or attributed gods to them. In ancient Iran, too, plants were highly respected and valued. This study has been done with the aim of explaining the people’s lived experience of the Konar tree in Dezful city. In this qualitative study, researcher used descriptive phenomenology method, purposeful sampling and in-depth interview technique for collecting data with 15 persons who resorted to this tree. Data were analyzed based on a seven-step Colaizzi’s model. The research findings, which are the result of interviews, include twenty concepts and three categories: "resource management", "collective solidarity" and "individual-social control". The results show that the maintenance of the Konar tree via resource management and long-term use of its therapeutic and health properties is related to its material functions, and resorting to and respecting this tree to solve some issues and problems of life that lead to collective solidarity and preservation of social order has spiritual functions.

    Keywords: Lived Experience, holy places, Konar tree, Phenomenology, Dezful city
  • Meysam Zare, Zahra Riahizamin * Pages 157-185

    Proverbs are important parts of popular culture and are mostly taken from people's lives. Foods that play an important role in people's lives are of the most important elements widely reflect on proverbs. They are used in various ways with various topics in this branch of popular literature. In this article an attempt is made to study the different aspects of this reflection by the means of descriptive-analytical method, qualitative content analysis using library documents. The findings show that foods have played an important role in shaping the cultural identity of this people and their proverbs. Geographical environment and cultural- religious- social perspective play a key role in making proverbs based on food. Elements such as cooking utensils, material contents, utensils used for taking food, rituals surrounding taking food, difficulty of cooking food and written form of foods have been considered in the proverbs to address issues such as disturbing work of others, proper upbringing, forgetting the past, hospitality, worthlessness of gifts and people, complaint of destiny, imposing something upon someone, poverty, restraint of profiteering, contentment and as the most important, making effort. Entirely, the reason of proverbs is constituting the ethical issues in a society.

    Keywords: proverb, Fars province, food, Reflection
  • Faezeh Zarei, Soheila Alirezanejad * Pages 187-216

    The main question of the article is what are the similarities and differences between the childhood experience of poverty in girls and boys? Data collection was performed using observation, group discussion, and semi-structured interviews with the participation of 30 children (16 girls and 14 boys) aged 10 to 17 years who had experienced a life of poverty. Data analysis was performed using conventional qualitative content analysis. Findings show that girls and boys have similar and different experiences of poverty at the same time. While the lack of clothing, housing, and food is similarly experienced and perceived by girls and boys, girls' work at home, their lack of access to public space, make things different for them. On the other hand, the gender division of labor in early childhood applies strictly to girls and boys in poor families. As boys gain access to money, the resources available to them outside and inside the home increase. But wage labor from an early age increases the physical and psychological stress for boys. Girls have domestic gender roles and unpaid labor and suffer from severe social constraints.

    Keywords: poverty, childhood, gender, access to public space, gender division of labor
  • Mostafa Saadat * Pages 217-232

    There are few researches on the naming in short and long story characters of contemporary writers and long Iranian folktales, but so far no similar research has been done on Iranian short folktales. The present descriptive-analytical study is an attempt to investigate the male naming in Iranian folktales with emphasis on folktales of Lorestan province. The legends of the two collections, which were collected by “Anjavi-Shirazi” and “Farahvashi” from different regions of the country and Lorestan province, respectively, were used in the study. Mohammad, Ahmad, Hassan, Ali, Abbas, Ibrahim and Jamshid were the most common male names. The high frequency of Mohammad, Ahmad, Ali and Abbas can be justified according to Islamic culture. The names of Jamshid and Ibrahim alone or in combination are not among the 50 most frequent names in Iran. In folktales, Jamshid is always called King Jamshid, beautifully described, associated with iron weapons, kills demons and dragons, and flies into the sky, suggesting a connection between persons named Jamshid in folktales and the mythical Jamshid. Thus, the high frequency of “Jamshid” in folktales is justified. The high frequency of “Ibrahim”, which is not an Iranian name, seems interesting. In the first centuries A.H., it was tried to consider Zarathustra and Ibrahim as one personality. Thus, the ancient Iranian prophet has two names. The new name gradually replaces the old name in folktales. The high number of Ibrahim in folktales is due to the efforts of Iranians of the first centuries of Islam to preserve the name of Zoroaster.

    Keywords: Ibrahim, Jamshid, folktales, Naming
  • Malihe Shiani *, Hanan Zare Pages 233-255

    Social capital and its main components such as participation and social trust have become critical in social and numerous studies have been done on this subject, but the main point to consider is that a few studies have been paid to inequalities, especially gender inequalities. Studies have shown that the importance of social capital, access to and use of it is different for men and women. So the social capital inequality provides little opportunity for women to improve their status and participate in the process of development. Therefore, in this study by using the systematic review of the research and the meta-analysis method, studies on social capital and gender have been reviewed. Findings have shown that gender neutrality dominates on social capital research, a few studies have been focused on gender and social capital then women have been neglected in this era; this issue is important because gender blindness increases inequality and gender discrimination between men and women and it also reflected in the management structure of society, government policy-making and access to political resources. Thus, women as half of the population have been neglected and have less social capital than men. Gender neutrality in the study of social capital with a dominant quantitative method indicates that the role of women in development by providing strong social networks, participation, trust, and other components of social capital has been neglected.

    Keywords: Social Capital, Women, Gender, meta-analysis, Gender Inequality, Iran
  • Zohreh Ataei Ashtiani *, Zainab(Sara) Eskandari Pages 257-280

    The researches results in understanding the demands of society members from the past to the present show a clear image of the political, cultural, and economic situations of different social groups. Women's demands and the ways to achieve them in different historical periods are some of the controversial issues in the field of socio-historical studies. By such an approach, the present study examines the marriage contracts' stipulations of 130 years of Qajar period, and by extracting common issues of the society in that period, analyzed the women's needs frequency. So some demands such as housing right, the right to divorce, dowry, travel permit, and economic stipulations were extracted and analyzed. On the basis of written documents, the findings of this study make a challenge to the unrealistic view of the women reflected in the historical narratives about Qajar era.

    Keywords: marriage contract, stipulation, Demands, Qajar, document research
  • Farzaneh Mohammadi, Abbas Ahmadi *, Mehdi Mokhtarpour Pages 281-312

    This article aims to quantitatively evaluate the biodiversity of medicinal plants in order to protect vulnerable species. Biodiversity has been involved in a crisis rooted in human activities since past. In lack of control over unlimited human expectations, the destructive effects on  environment will increase and the crisis will exacerbate. Iran has a variety of ecological regions where have created animal and plant biodiversity and also a variety of climates, ethnics, cultures, customs and rituals.The present study is based on field studies in the rural areas of Darab city of Fars province: Morvarid, Hyderabad, Dehmord, Fath al-Mubin. Based on the findings, 89 species of medicinal plants belonging to 43 families are identified in the target areas. The largest number with 14 species belongs to the mint family. This area has 6 biological type, 4 vegetative forms, 8 consuming organs with 3 germination periods that are distributed on both even and steep surfaces. According to the results, 9 plants are seriously exposed to damage: Ferula Assa-foetida, Pistacia Atlantica, Zataria Multiflora, Amygdalus Scoparia Spach, Ziziphus Spina Christi, Prangos Ferulacea, Dracocephalum, Myrtus Communis, Ziziphora Clinopodioides. High interest in the use and exploitation of medicinal plants, failure to record indigenous knowledge and lack of revitalization, development, conservation and supervision, will probably lead to deletion of effective plant genes of this region in the near future.

    Keywords: Biodiversity, Quantitative evaluation, Medicinal plant, Indigenous Knowledge, Darab