فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال هفدهم شماره 60 (تابستان 1400)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هفدهم شماره 60 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جلیل یونسی*، سید امین موسوی صفحات 1-40
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ادغام سهمیه بندی در برآورد توانایی (پیش از رتبه بندی) و نیز رتبه بندی آزمودنی ها در آزمون های بزرگ مقیاس (مثل کنکور سراسری) انجام شد. طرح این پژوهش در زمره طرح های پیمایشی است. به دلیل این که هدف این پژوهش تحلیل داده هایی است که قبلا طی یک طرح پیشین توسط سازمان سنجش جمع آوری شده اند، این طرح را می توان در زمره تحلیل ثانویه داده ها نیز در نظر گرفت. جامعه آماری این طرح شامل تمام داوطلبان گروه ریاضی است که در آزمون سراسری سال 1394-1393 شرکت نموده اند. نمونه مورد استفاده در این پژوهش شامل داده های مربوط به 3000 آزمودنی گروه ریاضی از مناطق (سهمیه) یک، دو و سه است که از طرف سازمان سنجش در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است. داده های اصلی مورد استفاده در این پژوهش عبارتست از پاسخ های نمره گذاری شده آزمودنی ها به سوالات آزمون (به صورت 1 برای پاسخ صحیح و 0 برای پاسخ غلط) و کد مربوط به سهمیه انتخابی. به طور خلاصه، می توان چنین نتیجه گیری کرد که تفاوت بین مناطق سه گانه و یا هر نوع خوشه بندی در داده ها هنگامی در نتایج تاثیر دارد که تحلیل در سطح کل نمونه و ورای خوشه ها صورت می گیرد. در چنین وضعیتی، امکان مشاهده تفاوت معنادار بین رتبه دهی با استفاده از روش های متفاوت، حتی زمانی که مقدار ICC بسیار پایین باشد (مانند تحلیل حاضر)، وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزمون بزرگ مقیاس، پارامتر توانایی، سهمیه بندی، منطقه بندی
  • جمشید حیدری، خدیجه علی آبادی*، صغری ابراهیمی قوام، سعید پورروستایی صفحات 41-82

     این پژوهش با هدف تدوین الگوی طراحی آموزش تفکر مبتنی بر نظریه اجتماعی فرهنگی ویگوتسکی انجام شده است. روش پژوهش آمیخته وطرح پژوهش آمیخته اکتشافی است. این طرح از دو بخش متوالی کیفی و کمی تشکیل شده است. در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون، متون علمی که به روش هدفمند انتخاب شد و شامل 18 کتاب و 40 مقاله بود، مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفت. همچنین به روش گروه کانونی با 6 نفر از متخصصان طراحی آموزشی و روان شناسی تربیتی مصاحبه صورت گرفت و الگو تدوین شد. در بخش کمی، الگوی تدوین شده، مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. برای اعتبارسنجی درونی، الگوی طراحی شده به همراه یک پرسش نامه محقق ساخته با تعیین روایی و ضریب پایایی 72/ به روش آلفای کرانباخ، برای 15 نفر از متخصصان جهت قضاوت، ارسال و داده ها تحلیل شد. از بین مضامین استخراج شده، با نظر متخصصین 3 مضمون فراگیر و 15 مضمون سازمان دهنده انتخاب و پس از تعیین تعامل بین آن ها، در قالب یک الگو ارایه شد. تحلیل داده های حاصل از اجرای پرسش نامه محقق ساخته جهت اعتبار سنجی درونی الگو با آزمون t تک نمونه ای نشان داد که میانگین پاسخ-های نظر دهندگان به هر سوال به طور معناداری بالاتر از میانگین نمرات در هر سوال است و در نتیجه الگو از اعتبار درونی مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزش تفکر، اعتبارسنجی درونی، نظریه اجتماعی - فرهنگی ویگوتسکی
  • عزت الله قدم پور*، لیلا منصوری صفحات 83-109

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه نگرش مذهبی، خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانشجویان بر اساس جنسیت و سهم هریک از این متغیرها در پیش بینی پیشرفت تحصیلی آن ها بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه در سال تحصیلی 95-1394 بود. نمونه پژوهش شامل 274 نفر (130 پسر و 144 دختر) دانشجوی مقطع کارشناسی بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982)، پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1986) و پرسشنامه نگرش سنج گلریز و براهنی (1353) بود و از معدل دانشجویان نیز برای سنجش پیشرفت تحصیلی استفاده شد. برای بررسی فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس تک متغیری، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود دارد ولی از لحاظ نگرش مذهبی تفاوت معنی داری وجود ندارد. نتایج همبستگی نیز نشان داد که بین نگرش مذهبی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی داری وجود ندارد اما بین خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی در دختران و سازگاری تحصیلی در پسران به عنوان قوی ترین پیش بینی کننده های پیشرفت تحصیلی بودند.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، خودکارآمدی، سازگاری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • یوسف دهقانی*، نگین مجدبان، سید علی افشین، مهدی فرازجا صفحات 111-135

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر برنامه ریزی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری صورت گرفت. این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود.جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر با اختلال یادگیری پایه سوم، چهارم و پنجم ابتدایی ارجاع داده شده از سوی مدارس به مرکز اختلال یادگیری آموزش و پرورش بوشهر بود که از بین آن ها به روش نمونه گیری در دسترس، 52 نفر که ویژگی های لازم از نظر ملاک های ورود را داشتند فهرست و سپس 40 دانش آموز پس از تشخیص اختلال یادگیری، انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه در هر گروه 20 نفر گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون برج لندن و آزمون ویسکانسین استفاده شد. تمرین های آموزش ذهن آگاهی در 8 جلسه 60 دقیقه ای یک بار در هفته به آزمودنی های گروه آزمایش ارایه شد و گروه کنترل هیچ گونه آموزش درمانی دریافت نکرد؛ سپس بعد از 2 ماه پس از یک دوره 10 روزه از آن ها آزمون پیگیری به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش ذهن آگاهی بر برنامه ریزی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری اثر داشته و این تاثیر در مرحله پیگیری دو ماهه پایدار ماند (001/0<p). در مجموع می توان بیان کرد که از آموزش ذهن آگاهی می توان به عنوان مداخله کاربردی و موثر بخصوص برای بهبود برنامه ریزی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، برنامه ریزی، انعطاف پذیری شناختی، اختلال یادگیری
  • اعظم کشاورزی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، کیانوش هاشمیان صفحات 137-167
    هدف پژوهش حاضر مقایسه بین اثربخشی آموزش مهارت های معنوی و مهارت های شناختی- اجتماعی بر جهت گیری نسبت به مدرسه در دانش آموزان دوره ابتدایی بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دختران دانش آموز پایه پنجم و ششم دوره ابتدایی منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 234356 نفر بود که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. 51 دانش آموز براساس پیشنهاد دلاور (1390) به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد و به صورت تصادفی در 3 گروه (هر گروه 17 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جهت گیری مثبت نسبت به مدرسه احمدی (1396) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با طرح آمیخته استفاده شد. در پژوهش حاضر گروه آزمایشی اول، تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت شناختی- اجتماعی؛ گروه دوم آزمایشی، تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت معنوی قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد تفاوت اثر آموزش مهارت های معنوی و آموزش مهارت های شناختی- اجتماعی تنها در مولفه احساس تعلق به مدرسه (01/0> P، 51/8 = F) جهت گیری به مدرسه در سطح 01/0 معنادار بود. براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود آموزش مهارت های شناختی- اجتماعی و معنویت درمانی در طول سال تحصیلی به عنوان یک واحد درسی به دانش آموزان تدریس شود.
    کلیدواژگان: جهت گیری نسبت به مدرسه، مهارت های شناختی- اجتماعی، مهارت های معنوی
  • لیلا زارعی، علی شیروانی شیری* صفحات 169-194
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هویت اخلاقی و سبک‏ های شناختی با سازگاری فردی و اجتماعی در دانش ‏آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر آباده طشک بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‏ آموزان دختر مقطع اول متوسطه شهر آباده طشک به تعداد (150 نفر) در سال تحصیلی 1398-99 بود. در این پژوهش با توجه به چارچوب جامعه آماری، 108 نفر از دانش ‏آموزان به صورت نمونه ‏گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‎‏آوری داده‏ ها از پرسشنامه هویت اخلاقی، سبک ‏های شناختی و سازگاری فردی و اجتماعی استفاده شد. روایی پرسشنامه‏ ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی به وسیله آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‏ ها از آمار توصیفی و آمار همبستگی پیرسون و رگرسیون چند‏گانه استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که، از میان مولفه های سبک ‏های شناختی، بین مولفه های روش یادگیری از طریق (تماشاکردن، فکرکردن و انجام‏ دادن)، و سازگاری فردی - اجتماعی رابطه مثبت برقرار گردید. از میان مولفه های هویت اخلاقی، بین مولفه مولفه های (درونی‏ سازی و نمادی‏ سازی)، و سازگاری فردی - اجتماعی رابطه مثبت برقرار گردید. همچنین متغیرهای هویت اخلاقی و سبک ‏های شناختی یادشده بصورت مثبت قادر گردیدند پیش‏بینی کننده متغیر سازگاری فردی - اجتماعی باشند.
    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، سبک‏ های‏ شناختی، سازگاری فردی و اجتماعی، دانش‏ آموزان دختر
  • مریم قربانی، عطیه کامیابی گل*، علی علیزاده صفحات 195-224
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی راهبردهای یادگیری زبان دانشجویان کارشناسی رشته های زبان های خارجی دانشگاه فردوسی مشهد می باشد. همچنین در این پژوهش به بررسی متغیر هایی چون سن، معدل، رشته و تک زبانه/ آشنا با دو یا چند زبان پرداخته شد.

    روش

    شرکت کنندگان در این پژوهش شامل دانشجویان سال دوم کارشناسی رشته های زبان های خارجی بودند. ابزار های پژوهش شامل مصاحبه گروهی و پرسشنامه آکسفورد (1990) می باشد. برای تحلیل فرضیه ها و پاسخ به سوالات پژوهش از آزمون های آماری همبستگی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که دانشجویان از بین راهبردها، بیشتر از راهبردهای فراشناختی استفاده می کنند. همچنین نتایج نشان داد که بین تمام راهبردهای یادگیری (به غیر از راهبردهای جبرانی) و معدل ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد.تفاوت معناداری بین رشته های مختلف تحصیلی در استفاده از پنج راهبرد شناختی، جبرانی، فراشناختی، عاطفی و اجتماعی وجود داشت. در راهبردهای حافظه ای، جبرانی، فراشناختی و عاطفی تفاوت معناداری بین دانشجویان تک زبانه/آشنا با دو زبان/چند زبان وجود نداشت اما در راهبردهای شناختی و اجتماعی در این راهبردها تفاوت معناداری بین دانشجویان تک زبانه/آشنا با دو زبان/چند-زبان وجود داشت.

    نتیجه گیری

    این پژوهش با بررسی راهبردهای یادگیری زبان در رشته های مختلف، تاثیر آموزش و به کارگیری راهبردها را در پیشرفت زبان آموزان مورد تاکید قرارداد. آگاهی زبان آموزان از راهبردهای یادگیری در استفاده از آن ها بسیار حایز اهمیت بود. انجام این قبیل پژوهش ها در زمینه راهبردهای یادگیری می تواند زمینه آشنایی زبان آموزان و حتی مدرسان را در رشته های مختلف با راهبردهای یادگیری فراهم سازد.

    کلیدواژگان: راهبردهای مستقیم، راهبردهای غیر مستقیم، دانشجویان زبان های خارجی، یادگیری
  • مراد عبدی ورمزان، فتانه حسنی جعفری* صفحات 225-247
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس سنجش ابعاد زورگویی در نوجوانان انجام گرفت. روش مورداستفاده در ساخت مقدماتی گویه ها مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای مفاهیم نظری و اعتباریابی از طریق متخصصان با استفاده از ضریب نسبی روایی محتوا (لاوشه، 1975) و شاخص روایی محتوا (والتز و باسل، 1981) بود. برای بررسی اعتبار و نیز ساختار عاملی مقیاس از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از روش کمترین مربعات جزیی استفاده گردید. در بررسی روایی محتوایی از نظر متخصصان تعداد 40 گویه تهیه گردید و 35 گویه آن به تایید رسید. در بررسی اولیه با حجم نمونه 48 نفری، 3 گویه حذف و 32 گویه باقی ماند که مقیاس اولیه را تشکیل می داد. جامعه موردمطالعه تمام نوجوانان ایرانی در دامنه سنی 12 تا 19 سال بودند. نمونه گیری به شیوه در دسترس انجام گرفت و حجم نمونه 639 نفر بود. بررسی داده ها در تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که 29 گویه بار عاملی قابل قبول نشان داده اند و 3 گویه دیگر که فاقد بار عاملی موردقبول بودند، حذف شد. بررسی داده ها حاکی از آن بود که ساختار 3 عاملی بهترین برازش را در مدل ساختاری دارد و در مجموع 53/99 درصد از واریانس را تبیین می کند. تحلیل عاملی تاییدی و بررسی روایی و اعتبار گویه های باقی مانده نشان دادند که مقیاس سنجش ابعاد زورگویی در نوجوانان یک مقیاس خودگزارشی قابل اعتماد برای استفاده در پژوهش های مربوط به سنجش شیوع و تمایل به زورگویی و برتری طلبی است.
    کلیدواژگان: زورگویی، سنجش زورگویی، نوجوانان
  • محمدباقر ریحانی*، معراج درخشان، مریم شفیعی، محسن علیزاده، رقیه زارعی صفحات 249-270

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گر شناخت اجتماعی در ارتباط میان باور های هوشی و اشتیاق تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه های شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 تشکیل می دادند که از این میان تعداد 300 نفر (174 دختر و 126 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی و باور های هوشی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج جدول ماتریس همبستگی نشان داد که بین تمام متغیرهای پژوهش حاضر که شامل ابعاد شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی و باور های هوشی بود همبستگی معناداری در سطح 01/0 < p وجود دارد. باور افزایشی هوش دارای اثرات مستقیم بر ابعاد انرژی و شیفتگی تحصیلی می باشد. باور ذاتی هوش بر هیچ کدام از متغیرهای پژوهش تاثیر معناداری نداشت. در ادامه نتایج تحلیل مسیر حاکی از معناداری نقش واسطه ای شناخت اجتماعی در رابطه میان باور های هوشی و اشتیاق تحصیلی بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که شناخت اجتماعی و باور های هوشی دو مورد از عوامل اصلی برای بررسی اشتیاق تحصیلی می باشد.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی، باور های هوشی
  • محمد کهربائی کلخوران علیا*، مسعود شریفی، امید شکری صفحات 271-294

    احساس تعلق به مدرسه ویژگی روان شناختی مهمی است که بر سایر مولفه های مربوط به تحصیل موثر است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی گشتالت درمانی گروهی بر احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پایه دهم منطقه 4 شهر تهران بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه دهم منطقه 4 شهر تهران در سال 98-1397 بودند.17 نفر با توجه به آزمون غربالگری و ملاک های ورود به پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (9نفر) و کنترل (8نفر) جایگذاری شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای، تحت مداخله گشتالت درمانی گروهی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس پس آزمون و همچنین بعد از 3 ماه از هر دو گروه آزمون پیگیری دریافت شد و نتایج با یگدیگر مقایسه گردید. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد به طور کلی احساس تعلق به مدرسه در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل است (001/0=P و 08/19=F). همچنین اثربخشی مداخله بعد از گذشت 3 ماه پایدار بوده است (001/0=P و 72/46=F). براساس یافته های مطالعه حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که گشتالت درمانی گروهی بر افزایش احساس تعلق دانش آموزان پسر پایه دهم موثر است و این اثرگذاری از پایداری معناداری برخوردار است؛ به همین جهت از این روش مداخله می توان برای بهبود وضعیت احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پایه دهم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: احساس تعلق به مدرسه، گشتالت درمانی گروهی، گروه درمانی، پایه دهم، دبیرستان
  • معصومه استاجی*، جلیل فتحی، عارفه امینی فسخودی صفحات 295-325

    به منظور کمک به درک بیشتر نقش متغیرهای وابسته به معلم ، که در حوزهی آموزش زبان بسیار مورد توجه بودهاند، تحقیق حاضر به بررسی نقش خودکارآمدی1 و کارآمدی گروهی معلمان2 به عنوان عوامل پیشبینی کننده رضایت شغلی3 در میان معلمان زبان انگلیسی ایرانی میپردازد. بدین منظور، با استفاده از نمونه گیری دردسترس، با بکارگیری نمونه گیری دردسترس، یک نمونه 179 نفری از معلمان زبان انگلیسی در ایران سه پرسشنامه مربوط به سه متغیر خودکارآمدی معلم، کارآمدی گروهی معلمان، و رضایت شغلی را کامل نمودند. نتایج بررسیهای مدل معادلات ساختاری4 نشان دهندهی این بود که کارآمدی گروهی معلمان بیانگر 16.8 درصد از واریانس موجود در رضایت شغلی و خودکارآمدی معلم تبیین کنندهی 24 درصد از واریانس رضایت شغلی معلمان بود. اگرچه هر یک از این دو متغیر تاثیر منحصر به فرد معنیداری 5 بر روی رضایت شغلی داشتند، تاثیر خودکارآمدی از کارآمدی گروهی معلمان به عنوان عامل پیش بینی کننده در میزان رضایت شغلی بیشتر بود.

    کلیدواژگان: کارآمدی گروهی معلمان، خودکارآمدی، رضایت شغلی، مدل معادلات ساختاری، معلمان زبان ایرانی
  • مصطفی باقریان فر*، احمدرضا نصر اصفهانی، محمدرضا آهنچیان صفحات 327-364

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شاخص های مطلوب برای فعالیت های یاددهی و یادگیری دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها و میزان توجه به آن ها انجام شد. در پژوهش حاضر، از طرح ترکیبی و از نوع اکتشافی متوالی استفاده شد. در بخش کیفی با 20 نفر از متخصصان و اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور که در حوزه فعالیت های یاددهی و یادگیری صاحب نظرهستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان دانشگاه ها بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 360 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی، از روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته شده است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای تعیین روایی سوال های مصاحبه و پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از مقوله بندی باز و در بخش کمی از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد ده شاخص از منظر مصاحبه شوندگان مهم ترین شاخص های فعالیت های یاددهی و یادگیری بودند. یافته های کمی نشان داد میانگین عمل به شاخص های فعالیت های یاددهی و یادگیری در دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها نامطلوب بوده و نیاز به توجه بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، فعالیت یاددهی و یادگیری، رشته های علوم انسانی دانشگاه ها
|
  • Jalil Younesi *, Seyed Amin Mousavi Pages 1-40
    The aim of this study was to investigate the effect of geographical clustering on the estimation of ability parameter (before ranking) as well as the ranking of examinees in large-scale tests (such as national university entrance examination). The design of this study can be considered as survey and because of analyzing the data previously collected by the National Organization Educational Testing (NOET), this project can also be considered as a secondary data analysis. The statistical population of this project includes all the candidates of the Mathematics group who have participated in the national exam of 2013-2014. The sample used in this study includes data on 3,000 examinees in the mathematics group from regions (quota) one, two and three, that have been provided to researchers by the NOET. The main data used in this study are the examinees’ scored responses to test items (1 for a correct answer and 0 for an incorrect answer) and the code related to the selected quota. In summary, it can be concluded that differences between the three regions, or any type of clustering, is considerable when the level of analysis is the overall sample and beyond clusters. In such a situation, it is possible to observe a significant difference between rankings using different methods, even when the value of intra-class correlation (ICC) is very low (like this study).
    Keywords: quota, ability parameter estimation, Clustering, large scale assessment
  • Jamshid Heydari, Khadijeh Aliabadi *, Soghra Ebrahimi Q Avam, Saeid Poor Roustaei Pages 41-82

    This study executed for the development of thinking instructional design models based on Vygotsky's sociocultural theory. The research was a mixed-method and Research design was exploratory design. The design consists of two consecutive qualitative and quantitative parts. In the qualitative section, by using the thematic analysis method, the scientific texts selected by purposeful method, consisted of 18 books and 40 articles, study and analysis. Also interviewed with 6 people of instructional design and educational psychology experts by focus group method and model developed. In the quantitative part, the developed model was validated. For internal validation, a developed model associated with the Researcher made a questionnaire with the determination of validity and Reliability coefficient 0/72 in the Cronbach alpha method, for 15 experts for judgment send and data analyzed. From the extracted themes, experts selected 3 global themes and 15 organizing themes and presented a model after determining the interaction between them. Analysis of the data obtained from the implementation of a researcher-made questionnaire for model internal validation by one-sample t-test showed that the mean of the respondents' responses to each question was significantly higher than the average of the scores in each question and as a result, the model had appropriate internal validity.

    Keywords: instructional design model, thinking instruction design model, internal validation, Vygotsky's sociocultural theory
  • Ezatolah Ghadampour *, Leila Mansouri Pages 83-109

    The present study aimed to compare the religious attitudes, self-efficacy and academic adjustment among undergraduated students based on sex, as well as the power of each variable in predicting academic achievement. The study population included all students of faculty of literature and humanity in Islamic Azad university, Izeh branch; during the academic year of 2015-16. This was correlational and comparative study. The research sample consisted of 274 students (130 male and 144 female), who were selected by stratified random sampling method. Religious Attitude Questionnaire (Golriz & Braheni, 1975), Self-efficacy Scale (Sherer & etal, 1982), Academic adjustment Questionnaire (baker & siryk, 1986) have been used for data collection. also student's average scores were used to measure academic achievement. The data was analyzed by ANOVA, Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis. The result showed that there was significant difference between two groups of students in terms of academic self-efficacy and academic adjustment but there was no significant difference in their religious attitudes. The result of pearson correlation analysis indicated that there was no significant relationship between religious attitudes and academic achievement but there was significant relationship between self-efficacy, academic adjustment and academic achievement. stepwise regression analysis results also suggested that self efficacy and academic adjustment in female students and academic adjustment in male students are the most powerful predictors of academic achievement.

    Keywords: religious attitudes, self-efficacy, academic adjustment, Academic Achievement
  • Yousef Dehghani *, Negin Majdian, Seyed Ali Afshin, Mehdi Farazja Pages 111-135

    This study was aimed to examine effectiveness Mindfulness training on planning and cognitive flexibility of students with Learning Disability. This study was semi-experimental pre-test, post-test and follow-up with control and experimental group. The statistical population consisted of 202 third- to fifth-grade primary students with all kinds of learning disabilities who had been referred by the schools to the Center for Learning Disabilities of Bushehr province’s Department of Education. Of these, using convenience sampling and considering the requirements of the research project, 52 students were short-listed in the first stage, and of these, 40 students were selected and assigned to an experimental group and a control group (each group 20 students). The measurement tools consisted of Tower of London Test and The Wisconsin Card Sorting Test. The experimental group experienced the Mindfulness training group therapy in 8 sessions of 60 minutes once week and the control group did not receive any treatment. For statistical data analysis, variance analysis with repeated measures was used. Findings showed that Mindfulness training has a significant effect on planning and flexibility of students with Learning Disability and this effect remains unchanged in the two-month follow-up phase. Finally, we may conclude that Mindfulness training, as an effective and functional intervention, could be used to improve planning and flexibility of students with Learning Disability.

    Keywords: Mindfulness Training, Planning, Cognitive flexibility, learning disability
  • Azam Keshavarzi *, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Kianoosh Hashemian Pages 137-167
    This study aimed to comparison of the effectiveness of spiritual skills training and cognitive-social skills on school orientation in elementary school students. The method of the present study was a quasi-experimental pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of the present study included all fifth and sixth-grade female students of an elementary school in District 2 of Tehran who were studying in the academic year of 2019-2020 with a total of 234,356. Fifty-one students based on the proposal of Delavar (2011) were selected by multi-stage random cluster sampling method and randomly assigned to 3 groups. The research instrument included Positive Orientation toward School Questionnaire by Ahmadi (2017). In the present study, the first experimental group underwent 12 sessions of 90 minutes of cognitive-social skills training; The second experimental group underwent 12 sessions of 90 minutes of spiritual skills training and the control group did not receive any intervention. The Analysis of variance with repeated measures with mixed method was used to analyze the data. The results of the present study showed that the difference between the effect of spiritual skills training and cognitive-social skills training was significant only in the component of the sense of belonging to school (P<0.01, F=8.51) of orientation to school at the level of 0.01. Based on the results of the present study, it is suggested that students be taught cognitive-social skills and spiritual therapy as a course during the school year.
    Keywords: cognitive-social skills, school orientation, spiritual skills
  • Leila Zarei, Ali Shiravani Shiri * Pages 169-194
    The aim of the present study was to investigate the relationship between moral identity and cognitive styles with individual and social adjustment in female high school students in Abadeh Tashk. The statistical population of this study included all female high school students in Abadeh Tashk (150) per year in 2020. In this study, according to the framework of the statistical population, 108 students were selected. Moral identity, cognitive styles and individual and social adjustment questionnaires were used to collect data. The validity of the questionnaires was assessed and confirmed using content validity and reliability by Cronbach's alpha. Descriptive statistics, Pearson correlation statistics and multiple regression were used to analyze the data. The results showed that, among the components of cognitive styles, between the components of the learning method through watching and individual-social adaptation and between the components of the learning method through thinking and individual-social adaptation and between the components of the learning method through I did and individual-social adaptation established a positive relationship, among the components of moral identity, a positive relationship was established between the component of internalization and individual-social adaptation and between the components of symbolism and individual-social adaptation. The variables of cognitive styles in terms of components (the method of learning through thinking and the method of learning through doing) were able to positively predict the variable of individual-social adjustment. The variable of moral identity in terms of components (internalization and symbolization), Were able to positively predict the variable of individual-social adjustment.
    Keywords: Moral Identity, cognitive styles, Individual, Social Adjustment, Female students
  • Maryam Ghorbani, Atiyeh Kamyabi Gol *, Ali Alizadeh Pages 195-224

    The purpose of the present study was to examine the language learning strategies of undergraduate foreign language students at Ferdowsi University of Mashhad. Also, this study examines variables such as age, grade average, field of study and monolingual / familiar with two or more languages.

    Method

    This study’s participants included second-year undergraduate students of foreign languages. Group interview and a questionnaire (Oxford, 1990) were the research instruments of the study. Correlation and one-way ANOVA were used for statistical analysis.

    Results

    The results revealed that most of the learners used metacognitive strategies. The results showed that there was a significant positive relationship between all learning strategies (except for compensatory strategies) and GPA. There was a significant difference among various fields of studies in usage of five strategies of cognitive, compensatory, metacognitive, emotional and social. There was no significant difference between monolingual / familiar with two or more languages students regarding memory, compensatory, meta-cognitive and emotional strategies, but in cognitive and social strategies, there was a significant difference among monolingual / familiar with two or more languages students.

    Conclusion

    By examining learning strategies in different fields, this study emphasized on the impact of education and the application of strategies on language development of students. Learners' knowledge of learning strategies was very significant in using those learning strategies. Conducting such research studies on learning strategies can provide an opportunity for language learners and even teachers to become familiar with different learning strategies.

    Keywords: Direct Strategies, Indirect Strategies, Foreign Language Students, Learning
  • Morad Abdivarmazan, Fataneh Jafari * Pages 225-247
    The aim of this study was to construct and validate a scale for measuring the dimensions of Bullying in adolescents. The method used in the preliminary construction of the items was based on a library study of theoretical concepts and validation by experts using the content validity ratio coefficient CVR (Lawshe, 1975) and content validity index CVI (Waltz & Bausell, 1981). Structural equation modeling was used to evaluate the validity and factor analysis of the scale by using the Partial Least Squares Method. In the content validity phase, 40 items were prepared and 35 items were approved by experts. In the initial study with a sample size of 48 people, 3 items were removed and 32 items remained, which formed the initial scale. The study population was Iranian adolescents that Their age was 12 to 19. Sampling was done by available method and the sample size was 639 people. Examination of the data in exploratory factor analysis showed that 29 items had acceptable factor load and the other 3 items that did not have acceptable factor load were removed. Examination of the data showed that the 3-factor structure has the best fit in the structural model and explains 53.99% of the variance in total. Confirmatory factor analysis and validation of the remaining items showed that the scale of measuring bullying in adolescents is a reliable self-report scale for use in research related to measuring the prevalence and tendency to bullying and superiority seeking.
    Keywords: Bullying, Bullying Assessment, adolescents
  • MohammadBagher Reyhani *, Meraj Derakhshan, Maryam Shafei, Mohsen Alizadeh, Roghayeh Zarei Pages 249-270

    AbstractThe aim of this study was to investigate the mediating role of social cognition in the relationship between intelligence believes and academic engagement. The method of present study was descriptive and correlational research. The statistical population comprised all students in Shiraz city in the 95-96 school year, of which, 300 (174 girls and 126 boys) samples were selected by cluster sampling. Data were gathered by social cognition questionnaire, academic engagement questionnaire and intelligence believe questionnaire. The methods used for analyzing was Pearson correlation and path analysis. The results of the correlation matrix showed that there is a significant correlation between all variables of this study, which includes of social cognition, academic engagement and intelligence believe in the p < .0/01.increase intelligence had a direct influence on The vigor and dedication dimensions. Inherent intelligences had no significant relationship whit research’s variables. Following analysis revealed the significant mediating role of social cognition in the relationship between intelligence believe and academic engagement. In general, it can be concluded that the social cognition and intelligence believe are two of the most important factors for investigating the academic engagement.

    Keywords: social Cognition, Academic engagement, intelligence believe
  • Mohammad Kahrobaei Kalkhuran Olia *, Masoud Sharifi, Omid Shokri Pages 271-294

    A sense of school belonging is an important psychological trait that affects on other components of schooling. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group gestalt therapy on the sense of school belonging in tenth grade students in District 4 of Tehran. The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group and follow-up test. The statistical population included 10th grade male students in Tehran's 4th district in 2018-19. The final subjects(n=17) were randomly assigned to experimental (n = 9) and control (n = 8) groups. The experimental group underwent 8 sessins of group gestalt therapy and the control group did not receive any intervention. Then, after the test and also after 3 months, follow-up test was received from both groups and the results were compared with each other. The results of analysis of covariance showed that in general, the sense of scjool belonging in the experimental group is more than the control group (P = 0.001 and F = 19.08). Also, the effectiveness of the intervention was stable after 3 months (P = 0.001 and F = 46.72). Based on the findings of the present study, it can be concluded that group gestalt therapy is effective in increasing the sense of school belonging of tenth grade male students and this effect has a significant stability; Therefore, this intervention method can be used to improve the sense of school belonging in tenth grade students.

    Keywords: Sense of belonging to school, Gestalt group therapy, group therapy, Tenth Grade, High school
  • Masoomeh Estaji *, Jalil Fathi, Arefe Amini Faskhodi Pages 295-325

    Given the theoretical and practical shift of orientation, mostly in mainstream education, towards acknowledging the teachers as the key elements of any pedagogical program, a growing research base has increasingly substantiated that teachers are among the most significant players affecting student achievement in the world of classroom. As a result, teacher-related variables have enjoyed much popularity over the recent decades in both mainstream education and English Language Teaching (ELT). As an attempt to shed more light on teacher-related variables in EFL context, this study examined the role of collective teacher efficacy and self-efficacy as predictors of job satisfaction among Iranian EFL teachers. In so doing, a sample of 179 Iranian English as a Foreign Language (EFL) teachers were selected using convenience sampling to complete three surveys measuring these constructs. The findings revealed that collective teacher efficacy accounted for 16.8 % of the variance in job satisfaction, and teacher self-efficacy accounted for 24 % of the variance. Although each of them had a unique impact on teacher job satisfaction, teacher self-efficacy outweighs collective teacher efficacy as a predictor of teacher job satisfaction. Finally, the theoretical and pedagogical implications were discussed.

    Keywords: Collective teacher efficacy, self-efficacy, Job Satisfaction, structural equation modeling, EFL teachers
  • Mostafa Bagherian Far *, AhmadReza Nasr Esfahani, MohamadReza Ahanchian Pages 327-364

    The present study is aimed towards identification the indices of desirable teaching and learning activities in regard with the Humanity Courses for universities and the extent to which these indices are attention. In the present study, exploratory mixed-methods research was used. For the qualitative section, we underwent quasi-structured interviews with 20 distinguished and qualified experts and faculty members of universities having their expertise in teaching and learning activities design. Also, 360 of the students of universities comprised the quantitative statistical population. In the quantitative section, a descriptive-survey method was employed. This number of participants was selected using multistage cluster sampling method. To examine the reliability of interview questions and questionnaires, we recruited formal and content reliability. And, we used Cronbach's alpha coefficients to evaluate the validity of our questionnaires. We also employed descriptive and inferential statistics to wage on analyzing the data. The results indicated that the interviewees outlined 10 indices as the salient indices of teaching and learning activities. The quantitative data also indicated that the range and degree of implementing and corresponding to the indices of teaching and learning activities seem to be less than desirable. Therefore, it necessarily requires far more significant attention.

    Keywords: Higher education, teaching, learning activities, the Humanity Courses in universities