فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 81 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا احدی فر، رضا رنج پور*، زهرا کریمی، جعفر حقیقت صفحات 11-44

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل درون و برون سازمانی (عوامل کلان اقتصادی) موثر بر اهرم بانکی در بانک های منتخب ایران با لحاظ ضرایب شیب ناهمگون و پدیده وابستگی مقطعی جملات اخلال است. بدین منظور از تخمین زن های میانگین گروهی طی دوره زمانی 1395-1378 برای 10 بانک منتخب کشور استفاده شد. آزمون های تشخیصی بیانگر صادق بودن فرضیه های ناهمگونی ضرایب شیب و وابستگی مقطعی جملات اخلال است که برای این منظور از تخمین زن میانگین گروهی تعمیم یافته (AMG) استفاده شد. طبق نتایج، متغیرهای ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی تاثیر مثبت و معنادار بر اهرم مالی بانکی و در مقابل متغیر اندازه بانک تاثیر منفی و معنادار بر اهرم بانکی دارند. در بین متغیرهای کلان اقتصادی نیز تورم و نرخ بهره حقیقی تاثیر مثبت و در مقابل رشد اقتصادی تاثیر منفی معنادار بر اهرم مالی بانک های منتخب تحت بررسی دارند.

    کلیدواژگان: اهرم مالی بانکی، عوامل سازمانی، عوامل کلان اقتصادی، ضرایب ناهمگون
  • رضا تهرانی، مهشید شاهچرا، سعید فلاح پور، زینب بیابانی* صفحات 45-77
    بحران مالی سال های 2007 تا 2009 میلادی، توجه مضاعف نهادهای بین المللی به مقوله مقررات گذاری بانکی را در پی داشت. در این راستا کمیته بال به منظور اعمال نظارت بانکی موثر اقدام به بازنگری و ارایه معیارها و الزامات جدید در حوزه مقررات بانکی همچون بازنگری در الزامات کفایت سرمایه، ارایه الزامات نقدینگی و نسبت اهرمی کرد. به طور کلی، شواهد حاکی از آن است که نسبت های سرمایه تاثیر منفی و معنادار بر بانکداری خرد، بانک های بزرگ اروپایی و رشد سایر وام ها در زمینه کاهش بازپرداخت بدهی و «تنگنای اعتباری» در دوران بحران مالی پس از سال 2008 میلادی را در جهان داشتند. علاوه بر این، شاخص های نقدینگی اثرات مثبت، اما همراه با خطا را بر رشد وام دهی بانک نشان می دهند که این امر تاکیدی بر لزوم در نظرگرفتن ویژگی ها و رفتارهای ناهمگنی بانک ها در زمان اجرای سیاست های نظارتی و مقرراتی جدید است. در این مقاله با بهره گیری از داده های بانکی کشور در بازه زمانی سال های 1385 تا 1397، اثر همزمان مقررات جدید نقدینگی و سرمایه با الهام از الزامات بال 3 و براساس دستورالعمل جدید بانک مرکزی در قالب یک سیستم معادلات همزمان مورد بررسی قرار گرفته است. به عبارت دیگر، مساله ای که در این مقاله بدان پرداخته می شود آن است که برقراری همزمان مقررات سرمایه ای و نقدینگی توسط بانک ها آن ها را در چه شرایطی قرار خواهد داد. مطابق با نتایج به دست آمده الزامات نقدینگی و الزامات سرمایه ای مکمل یکدیگر هستند. براساس نتایج این تحقیق، ارتباط میان ریسک نقدینگی (معکوس نسبت تامین مالی پایدار) و کفایت سرمایه مثبت است. بنابراین، با بالاتر رفتن ریسک نقدینگی در بانک ها برقراری الزامات سرمایه ای مطابق با مقررات بال 3 امکان پذیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: الزامات نقدینگی، کفایت سرمایه، کمیته بال، نظارت بانکی
  • نرمین داودی، حسن حیدری* صفحات 79-119
    عادات عمیق و نقش آن در رفتار مخالف چرخه ای مارک آپ قبلا مطالعه شده است، اما قدرت اثر آن بر پایه نوع و میزان چسبندگی قیمت با ورود عادات عمیق به منحنی فیلیپس، ممکن است نتایج مطالعات قبلی به دست آمده را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل در این مطالعه با استخراج منحنی فیلیپس نیوکینزی تلفیقی با الگوی کریستیانو و همکاران (2005) به عنوان یکی از الگوهای جدید قیمت گذاری، تحت عادات عمیق مصرفی و ماندگاری عادات به بررسی اثر همزمان چسبندگی قیمت و عادات عمیق در انتقال شوک پولی و مالی با طراحی یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی با رویکرد تغییر رژیمی (MS-DSGE)، متناسب با اقتصاد ایران پرداخته شده است. نتیجه حاصل از برآورد مدل طراحی شده و توابع عکس العمل آنی متغیرها، کاهش یک دوره ای مارک آپ به دلیل وجود عادات عمیق و سپس افزایش مارک آپ و تورم پس از یک دوره به دلیل نقش قوی تر چسبندگی قیمت در هر دو رژیم است. همچنین وجود عادات عمیق مصرفی نتوانسته اثر منفی ثروت ناشی از شوک مخارج دولت را جبران می کند و در مقایسه با قدرت تورم انتظاری ضعیف بوده و در نهایت، تورم افزایش می یابد. در مجموع از نتایج این مطالعه مشخص می شود که عادات عمیق نمی تواند همزمان با حضور چسبندگی قیمت در مکانیزم انتقال شوک های پولی و مالی عامل غالب و برنده باشد؛ با این وجود، طبق توابع واکنش آنی به دست آمده، می تواند دلیل محکمی برای تاخیر یک دوره ای در افزایش تورم ناشی از اعمال شوک ها باشد.
    کلیدواژگان: عادات عمیق مصرفی، چسبندگی قیمت، منحنی فیلیپس تلفیقی، شوک پولی، شوک مالی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی مارکوف- سوئیچینگ
  • علی اصغر سالم*، حبیب مروت، رضا بختیاری نژاد صفحات 121-154
    در عصر حاضر و در چرخه در حال شتاب فناوری های نوین، فناوری اطلاعات و ارتباطات در همه کشورها به سرعت در حال رشد است و ورود آن به عنوان تکنولوژی غیررقابتی با ظرفیت استفاده نامحدود، به عرصه کاربرد همگانی و زندگی اجتماعی، نشان دهنده پتانسیل آن برای تاثیرگذاری بر رفاه جامعه است. در این پژوهش با استفاده از داده های تابلویی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تابع رفاه اجتماعی آمارتیا سن ارزیابی می شود. قلمرو مکانی پژوهش استان های ایران و دوره زمانی آن سال های 1390 تا 1395 است. بنابر آزمون هاسمن، برآورد مدل با اثرات ثابت ارجحیت دارد و برای رفع ناهمسانی واریانس و همبستگی مقطعی در مدل پژوهش از روش حداقل مربعات تعمیم یافته امکان پذیر استفاده شده است. یافته های این پژوهش حکایت از تاثیر معنادار و مثبت فاوا بر رفاه اجتماعی دارد. همچنین متغیرهایی چون صنعتی شدن، هزینه های دولت و شهرنشینی بر رفاه اجتماعی اثری معنادار و مثبت و تورم نیز اثری معنادار و منفی دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، رفاه اجتماعی، رشد اقتصادی، توزیع درآمد
  • جواد طاهرپور*، فاطمه رجبی، حجت الله میرزایی، حبیب سهیلی صفحات 155-196
    هدف این مطالعه بررسی پیامدهای پیدایش ویروس کرونا بر بازار کار ایران است. برای این منظور تحولات شاخص های کلیدی بازار کار در 4 ماه نخست پس از همه گیری کرونا، تحلیل و با استفاده از یک الگوی خودرگرسیون برداری (VAR) به تخمین اثرات گسترش کووید-19 پرداخته شد. نتایج نشانگر آن است که شیوع همه گیری منجر به وقوع پدیده کارگران دلسرد شده و نرخ مشارکت نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش 3/7 درصدی داشته است. با در نظر داشتن تغییرات فصلی بازار کار، حدود 5/1 میلیون نفر شغل خود را به دلیل شیوع کرونا از دست داده اند. همچنین حدود 810 هزار نفر برای دریافت بیمه بیکاری ثبت نام کرده اند که 60 درصد از 750 هزار نفر مشمول در بخش خدمات شاغل بوده اند. بررسی توابع ضربه واکنش بیانگر آن است که در دوره مورد بررسی با افزایش در تعداد مبتلایان اعلام شده، تعداد متقاضیان بیمه بیکاری نیز افزایش و تا 6 دوره (روز) است. این یافته ها اثرگذاری سریع و شدید ویروس کرونا بر بازار کار ایران را تایید می کند و ضرورت بهبود نظام رفاه اجتماعی برای حمایت از اقشار آسیب پذیر را در بحران حاضر و بحران های آتی آشکارتر می کند. حمایت از کسب وکارها به خصوص حمایت های اعتباری، بیمه ای و... نیز می تواند مشکلات بنگاه ها را کمتر کرده و از افزایش تعداد بیکاران بکاهد.
    کلیدواژگان: کووید-19، همه گیری، بازار کار، بیکاری، بیمه بیکاری
  • ادریس کریمی*، زهرا فتوره چی، محمد حسن زاده صفحات 197-229
    در دهه های اخیر، تحریم های بین المللی به یک ویژگی متداول و تکراری در تعاملات سیاسی بین دولت ها تبدیل شده است. ایالات متحده آمریکا کشوری است که بعد از جنگ جهانی دوم، بیشترین تحریم های اقتصادی را اعمال کرده است. همچنین چندین اقدام توسط یک سازمان چندجانبه مانند سازمان ملل در سال های اخیر اعمال شده است. این مطالعه سعی در آشکار ساختن اثر تحریم های اقتصادی سازمان ملل و ایالات متحده آمریکا بر شاخص فلاکت در 41 کشور تحریم شده طی سال های 2018-1991 با استفاده از یک روش و داده های جدید را دارد. الگوی نهایی به صورت داده های ترکیبی نامتوازن و با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) برآورد شده است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که تحریم های سازمان ملل و ایالات متحده آمریکا تاثیر قابل توجهی بر شاخص فلاکت دارند. همچنین اثر مثبت و افزایشی ناشی از اعمال تحریم های جامع اقتصادی سازمان ملل متحد بر شاخص فلاکت، بیشتر از تحریم های ایالات متحده آمریکا است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، تحریم های اقتصادی، سازمان ملل، شاخص فلاکت
|
  • Alireza Ahadifar, Reza Ranjpour *, Zahra Karimi Takanlo, Jafar Haghighat Pages 11-44

    The purpose of this study is to investigate the effect of intra-organizational and macro factors affecting banking leverage in selected Iranian banks in the presence of heterogeneous slope coefficients and cross-sectional dependence of residuals. For this purpose, the mean group estimators were used from 1999 to 2018 for selected 10 banks. Diagnostic tests showed that the hypotheses of cross-sectional dependence and heterogeneity of slope coefficients can not be rejected, so, the Augmented Mean Group estimator (AMG) was used. According to the results, the variables of credit risk and liquidity risk have positive and significant effects while the bank size has a negative and significant effect on bank leverage. Among macro and extra-organizational factors, inflation and real interest rates have positive effects and economic growth has a significant negative effect on the financial leverage of selected banks.

    Keywords: Banking Financial Leverage, organizational factors, Macroeconomic factors, Heterogeneous Coefficients
  • Reza Tehrani, Mahshid Shahchera, Saeid Fallahpour, Zeinab Biyabani * Pages 45-77
    The financial crisis of 2007-2009 led to the redoubled attention of international institutions to the issue of banking regulation. In this regard, the Basel Committee to exercise effective banking supervision reviewed and introduced new standards and requirements in the field of banking regulations, such as capital adequacy requirements, providing liquidity requirements, and leverage ratio. On the whole, studies show that capital ratios have significant and negative impacts on large European bank-retail-and-other-lending-growth in a context of deleveraging and “credit crunch” in Europe over the post-2008 financial crisis period. Additionally, liquidity indicators have positive but perverse effects on bank-lending growth, which supports the need to consider heterogeneous banks’ characteristics and behaviors when implementing new regulatory policies. In this article, by using the data of the Iranian banks during 2006-2018, the simultaneous effect of the new liquidity and capital regulations, inspired by the requirements of Basel Committee and based on the new instructions of the Central Bank, has been studied. In other words, the issue addressed in this paper is what conditions the simultaneous implementation of capital and liquidity requirements by banks will put them in. According to the results, liquidity requirements and capital requirements are complementary. Based on the results, the relationship between liquidity risk (Inverse of Net Stable Funding Ratio) and capital adequacy is positive. Therefore, with the increase of liquidity risk in banks, it will not be possible to establish capital requirements following the provisions of Basel III.
    Keywords: Liquidity requirements, Capital Adequacy, Basel Committee, banking supervision
  • Narmin Davoudi, Hassan Heidari * Pages 79-119
    The role of deep hapbit in countercyclical behavior of mark-up and its impact on the transmission of monetary and fiscal shocks have already been studied, but its strength in the presence of Philips curve with price stickiness is not clear. The purpose of this study is to develop a New Keynesian Philips Curve (NKPC) following Cristiano et al. (2005), to investigate the simultaneous effect of price stickiness and deep habits on monetary and fiscal shock transmission using Markov- switching stochastic dynamic general equilibrium (MS-DSGE) model for the Iranian economy. The results of impulse-response functions show reducing markup for one period due to deep habits and then increasing markup and inflation after a period due to a stronger role of price stickiness. Moreover, although the negative effect of wealth due to government spending is compensated by deep habits consumption and thus makes consumption increase, it is weak in comparison to the strength of expected inflation, and therefore, inflation increases eventually. Overall, the results of this study indicate that deep habits cannot be a dominant factor in the transmission of monetary and fiscal shocks, but according to the obtained impulse response functions, it can be the strong reason to delay increasing inflation. Also, deep habits consumption can be a good reason for increasing consumption and compensating of the negative effect of wealth due to fiscal shock.
    Keywords: Deep habits, Philips curve, Markov-switching DSGE, Monetary Policy, Fiscal Policy
  • Ali Asqhar Salem *, Habib Morovat, Reza Bakhtiarinejad Pages 121-154
    Nowadays, Information and Communications Technology is growing rapidly due to the considerable increase in using knowledge-based theories in all countries, especially in developing economies such as Iran. As a non-competitive technology with unlimited use capacity, Information and Communications Technology entry in the general application and social life shows its potential to affect social welfare. This study will evaluate the impact of Information and Communications Technology on Sen's Social Welfare Index in Iranian provinces using data from 2011 to 2016. The paper uses Feasible Generalized Least Squares method to capture variance heteroscedasticities and cross-section correlations. The results indicate that Information and Communications Technology has a significant and positive effect on Iranian social welfare. Moreover, variables such as industrialization, government spending, and urbanization have a substantial and positive impact on social welfare. The inflation rate, on the other hand, has a significant and negative effect.
    Keywords: Information, Communication Technology, social welfare, Economic Growth, Income Distribution
  • Javad Taherpoor *, Fateme Rajabi, Hojjatollah Mirzaei, Habib Soheili Pages 155-196
    The aim of this study is to investigate the impacts of the coronavirus outbreak on Iran’s labor market. To do so, we analyzed changes in key indicators of the labor market in the first four months of the outbreak. In addition, the dynamic effects of COVID-19 are estimated using a vector autoregression model (VAR). Results show that spread of the pandemic has led to an increase innumber of discouraged workers. The participation rate has fallen by 3.7 percentage points, compared to the same period last year. Considering seasonal variations in the labor market, nearly 1.5 million people have lost their jobs due to the coronavirus contagion. Also, around 750 thousand people applied for unemployment benefits which are 60 percent of the claims filed by former service sector employees. The results indicate that during the study period, the increase in confirmed cases of infections increased the number of jobless claims and the number of unemployed persons. Our findings confirm rapid and substantial changes in the Iranian labor market caused by the coronavirus and highlight the necessity of improving the social welfare system for supporting vulnerable groups in the current crisis and future crises. Supporting businesses, especially credit, insurance, etc., can also reduce the problems of businesses and reduce the number of unemployed.
    Keywords: COVID-19, Pandemic, Job Market, Unemployment, unemployment insurance
  • Edris Karimi *, Zahra Fotourehchi, Mohammad Hassanzadeh Pages 197-229
    In recent decades, international sanctions have become a common feature of political interactions between governments. In particular, the United States is the country which has imposed the most economic sanctions since World War II. Moreover, several actions have been taken by multilateral organizations like the United Nations in recent years. This study seeks to unveil the effect of UN and US economic sanctions on the misery index in a panel of 41 sanctioned countries during 1991-2018. The model is estimated as unbalanced panel data using the Generalized Least Squares (GLS) method. The results of this study indicate that UN and US sanctions have a significant impact on the misery index. Furthermore, the positive and incremental effect of comprehensive UN economic sanctions on the misery index is greater than that of the United States.
    Keywords: the United States, Economic sanction, United Nations, Misery Index