فهرست مطالب

مجله عمران و پروژه - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 35، فروردین 1401)

عمران و پروژه
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 35، فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سمیه قربانی نوع* صفحات 11-28

    با گسترش و توسعه روز افزون پروژه ها و پیچده تر شدن آن ها، نیاز به ابزارهای جدید برای کمک به مدیریت پروژه ها الزامی است. از جمله ی این ابزارها مدیریت ریسک است، چرا که در یک محیط بی ثبات و نامعین، هر لحظه می توان انتظار وقوع رخدادهای خارج از برنامه و غیر منتظره را داشت. غالبا از دانش افراد خبره برای ارزیابی ریسک پروژه ها استفاده می گردد اما انسان ها همواره از کلمات و عباراتی در محاورات خود استفاده می کنند که مرزهای روشنی برای خود ندارند. برای برخورد با چنین کلمات و عبارات مبهمی از منطق فازی بهره گرفته می شود. تیوری مجموعه های فازی روشی است که کارایی خود را برای مدیریت عدم قطعیت هایی مشابه موارد ذکر شده در مورد پروژه های ساخت نشان داده است. سیستم خبره ی فازی عبارت است از یک سیستم خبره یا سیستم مبتنی بر دانش که برای استدلال داده ها از مجموعه یی از توابع عضویت و قواعد فازی به جای منطق دودویی استفاده می کند. برای سیستم های با عدم قطعیت زیاد که اطلاعات کافی و دقیقی نیز در دسترس نیست، رویکرد استدلال تقریبی فازی مطرح می شود. ورودی سیستم فازی می تواند اطلاعات نادقیق باشد و پردازش های سیستم نیز با بهره گیری از استدلال تقریبی انجام می شوند. در این تحقیق به بررسی ریسک های موجود در پروژه های عمرانی از طریق کسب نظرات خبرگان حوزه های کارفرمایی، مشاور و پیمانکاری پرداخته شد. با ارایه گام بندی سعی در شناسایی ریسک ها، ارزیابی آن ها و کنترل ریسک های با اولویت بالا با استفاده از منطق فازی و سیستم های خبره داشته ایم.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، منطق فازی، عدم قطعیت، سیستم های خبره، استدلال تقریبی
  • ابوالفضل یزدانی* صفحات 29-43
    کمبود منابع دولتی و نیاز شدید به تاسیسات زیر بنایی توسعه، دولتها را نیازمند جذب بخش  خصوصی در پروژه های زیربنایی کشورها کرده است، BOT  را می توان یک روش مطمین جذب سرمایه خصوصی دانست کشور ما نیز در سالهای اخیر به استفاده از این روش روی آورده است.با وجود تمامی مزایایی که برای سیستم BOT آورده می شود ولی تجربیات فراوانی از پروژه های BOTدر سراسر جهان می توان یافت که شکست خورده و یا حداقل به هدف مورد نظر در طرح نرسیده اند؛ اینها به ما در انتخاب این روش هشدار می دهند. ‫این تحقیق با هدف بررسی و رتبه بندی ریسک های داخل وخارج از پروژه در پروژه های ‪ BOT با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و تلفیق آن با پیمایش میدانی، ریسک های پروژه انتقال پساب خروجی تصفیه خانه شهرری به دشت ورامین شناسایی شده و در ادامه ریسک های شناسایی شده با استفاده از جمع آوری آرای خبرگان تحلیل و ارزیابی می گردد و اولویت بندی می شوند. جهت اینمنظور از ابزار پرسشنامه استفاده گردیده و برای تحلیل نتایج و داده های بدست آمده از پیمایش میدانی از نرم افزار SPSS24 ‪ بهعنوان قوی ترین نرم افزار تجزیه و تحلیل آماری استفاده شده است و برای استنباط از نتایج به دست آمده از پیمایش میدانی آزمون هاییدر مورد صحت پاسخ ها ، میزان اعتبار و پایایی پاسخ ها انجام شده است. جهت بررسی نرمال بودن داده ها از ضریب چولگی و ضریب کشیدگی ، جهت وضعیت مطلوب بودن متغیرها از آزمون تی تک نمونه و... استفاده شده است.
    کلیدواژگان: (ساخت، بهره برداری، انتقال)، مدیریت ریسک، پروژه های زیربنایی انتقال پساب خروجی تصفیه خانه شهرری
  • روزبه آقامجیدی*، رحیم حاجی باقری صفحات 44-54

    مطالعه و تحقیق روزافزون در مورد مواد تشکیل دهنده سازه های بتنی، باعث دستیابی به مصالحی شده، که استفاده از آن ها به نوبه خود توانسته است، اثرات شگرفی در تولید بتن بگذارد. بتن بدون تردید مهم ترین مصالح ساختمانی است، که تولید و مصرف آن روز به روز افزایش می یابد و تقریبا در همه سازه ها از آن استفاده می شود. عملکرد سیمان به عنوان یکی از اجزای اصلی فرآورده بتن همواره مورد توجه بوده است و با توسعه روز افزون صنعت سیمان ایران از نظر کمیت در زمینه تولید انواع سیمان، کنترل کیفیت سیمان با بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی بسیار مهم است. در تحقیق انجام گرفته سعی گردید تا عوامل موثر در مقاومت سیمان هیدراته مورد استفاده در بتن سازه های شهر شیراز مورد بررسی قرار گیرد و نتایج بررسی حاکی از کاهش مقاومت بتن بر اثر افزایش نسبت آب به سیمان و همچنین C3S و C2S دو ترکیب اصلی مسبب مقاومت سیمان هیدراته شده هستند.

    کلیدواژگان: مقاومت فشاری، سیمان هیدراته، سازه های بتنی، نسبت آب به سیمان
  • سمیه قربانی نوع* صفحات 55-72
    در عصر حاضر ریسک در تمام جنبه های زندگی وجود داشته و پروژه های عمرانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. وجود ریسک ها و عدم قطعیت ها در مراحل مختلف کار، عامل اصلی به موفقیت نرسیدن پروژه در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده ی آن است. مدیریت ریسک پروژه علم شناسایی، تحلیل و پاسخ دهی به ریسک در طول عمر یک پروژه بوده که به منظور کاهش و یا حذف احتمال یا اثرات وقوع پیامدهای منفی بر اهداف زمان، هزینه و کیفیت پروژه به کار گرفته می شود. تکنیک FMEA یکی از روش های تعیین ارزش ریسک می باشد که نه تنها خطاها و نواقصی که در سیستم و فرایند به صورت نهفته و آشکار وجود دارند را شناسایی می کند، بلکه با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه صحیح در صدد کاهش یا حذف آن ها نیز بر می آید. برای تجزیه و تحلیل ریسک های موجود در پروژه های عمرانی با عدم قطعیت هایی از نوع ابهام رو به رو هستیم و تیوری فازی ابزارهای ریاضی لازم را برای مقابله با داده های نامشخص و مبهم فراهم می کند. بر این اساس در این پژوهش مدلی مشتمل بر هفت گام اساسی بر مبنای تلفیق تکنیک FMEA و منطق فازی پیشنهاد گردید. ریسک های موجود در پروژه های عمرانی به کمک مطالعات و تحقیقات پیشین شناخته شد و پارامترهای موثر بر ریسک ها توسط خبرگان مقدار دهی گردید. با محاسبه عدد اولویت ریسک، رتبه بندی ریسک ها انجام گردید. علاوه بر این روشی برای محاسبه و نگاشت سطح ریسک ها، معرفی شد که نه تنها ریسک های بحرانی بلکه تمام اجزای پرخطر ساختار شکست ریسک پروژه را نیز شناسایی می کند. همچنین در راستای کاهش و یا حذف پیامدهای منفی ریسک های با اولویت بالا، اقدامات اصلاحی در تحقیق بررسی گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، FMEA، منطق فازی، عدد اولویت ریسک، ساختار شکست ریسک، اقدامات اصلاحی
  • هوشنگ پیری* صفحات 73-87
    در سراسر جهان، تاخیر یک موضوع مهم و رایج برای کارفرما، مشاور یا پیمانکار در هر پروژه ای است[13] دلایل تاخیر در پروژه های بزرگ راه آهن با توجه به ویژگی های کل سطح پروژه، بسیار پیچیده است[19] تاخیر در پروژه ها هزینه های زیادی را به کارفرما و پیمانکار تحمیل می کند، از این رو شناسایی علل تاخیر و رتبه بندی آن می تواند کمک شایانی در جهت موفقیت سایر پروژه ها باشد]1[در این مقاله، تحقیقات مختلفی که در حوزه عوامل موثر بر بروز تاخیر در پروژه های عمرانی ریلی و حمل ونقل صورت گرفته اند، مورد بررسی قرار گرفتند و عوامل کلیدی تاخیرزا در پروژه های ساخت و ساز ناشی از چهار منشاء کارفرما، پیمانکار، مشاور و سایر عوامل شناسایی شد. در بیشتر پژوهش ها روش گردآوری اطلاعات میدانی با پرسشنامه ساختاریافته و مصاحبه با رویکرد نظرسنجی بوده است. برای یافتن مقالات انگلیسی از google scholar  و مقالات فارسی از پایگاه civilica استفاده گردید، در این تحقیق علاوه بر مقالات داخلی در مورد علل تاخیر در پروژه های ریلی و عمرانی کشور از مقالات خارجی در مورد بررسی و علل تاخیر در پروژه های راه آهن کشورهای مالزی، اتیوپی، عربستان سعودی، چین و کره استفاده گردید. در نهایت مشخص گردید که 100% پروژه های عمرانی راه آهن از تاخیر زمانی رنج برده اند و مهم ترین عامل تاخیرزا در پروژه ها مربوط به عدم تامین اعتبار و عدم پرداخت به موقع مبالغ مالی به پیمانکار و عدم وجود برنامه ریزی مناسب بوده است.
    کلیدواژگان: تاخیرات پروژه، دلایل تاخیر، پروژه ریلی، راه آهن
|
  • Somayeh Ghorbani Noe * Pages 11-28

    As projects grow and develop and become more complex, new tools are needed to help manage projects. One of these tools is risk management, because in an unstable and uncertain environment, one can expect Out-of-schedule and unexpected events at any time. Experts' knowledge is often used to assess the risk of projects, but humans always use words and phrases in their conversations that have no clear boundaries. Fuzzy logic is used to deal with such ambiguous words and phrases. Fuzzy set theory is a method that has proven effective in managing uncertainties similar to those mentioned in construction projects. A fuzzy expert system is an expert or knowledge-based system that uses a set of fuzzy membership functions and rules to reason data instead of binary logic. For systems with high uncertainty where sufficient and accurate information is not available, the fuzzy approximation reasoning approach is proposed. Fuzzy system input can be inaccurate information and system processing is done using approximate reasoning. In this study, the risks in construction projects were investigated by obtaining the opinions of experts in the fields of clients, consultants and contractors. By providing steps, we have tried to identify risks, evaluate them, and control high-priority risks using fuzzy logic and expert systems.

    Keywords: Risk Management, Fuzzy logic, Uncertainty, Expert Systems, Approximate Reasoning
  • Abolfazl Yazdani * Pages 29-43
    Lack of government resources and severe need for infrastructure development facilities, governments need to attract the private sector in the country's infrastructure projects, BOT can be considered a reliable way to attract private capital, our country has also used this method in recent years. For all its benefits to the BOT system, there is plenty of experience with BOT projects around the world that has failed or at least failed to achieve its intended purpose; They warn us in choosing this method. The aim of this study was to investigate and rank the risks inside and outside the project in BOT projects using library studies and combining it with field surveys. The continuation of identified risks is analyzed and prioritized using expert opinion collection. For this purpose, a questionnaire was used and to analyze the results and data obtained from the field survey, SPSS24 software was used as the most powerful statistical analysis software and to deduce the results. From the field survey, Heider test was performed on the accuracy of the answers, the validity and reliability of the answers. In order to check the normality of the data, skewness coefficient and elongation coefficient, in order to optimize the variables, one-sample t-test, etc. were used.
    Keywords: (Construction, Operation, transfer), Risk Management, Infrastructure Projects, effluent transfer, urban wastewater treatment plant
  • Roozbeh Aghamajidi *, Rahim Hajibagheri Pages 44-54

    Increasing study and research on the components of concrete structures has led to the availability of materials, the use of which in turn has been able to have a tremendous impact on concrete production. Concrete is undoubtedly the most important building material, the production and consumption of which is increasing day by day and it is used in almost all structures. The performance of cement as one of the main components of concrete products has always been considered and with the increasing development of Iran's cement industry in terms of quantity in the production of cement, cement quality control by examining physical and chemical properties is very important. In this study, we tried to investigate the factors affecting the strength of hydrated cement used in concrete structures in Shiraz and the results indicate a decrease in concrete strength due to increasing the ratio of water to cement and also C3S and C2S are the two main compounds causing cement strength are hydrated.

    Keywords: Compressive strength, Hydrated cement, Concrete Structures, water to cement ratio
  • Somayeh Ghorbani Noe * Pages 55-72
    Nowadays, there is risk in all aspects of life and construction projects are not excluded of this rule. Existence of risks and uncertainties in different stages of work is the main reason for the project's failure to achieve its predetermined goals. Project risk management is the science of identifying, analyzing, and responding to risk over the life of a project that is used to reduce or eliminate the likelihood or effects of adverse outcomes on project time, cost, and quality targets. The FMEA technique is one of the methods of determining the value of risk that not only identifies the errors and defects that are hidden and obvious in the system and process, but also searches to reduce or eliminate them by taking the correct preventive measures. To analyze the risks in construction projects, we are faced with uncertainties such as ambiguity, and fuzzy theory provides the necessary mathematical tools to deal with vague and ambiguous data. Accordingly, in this study, a model consisting of seven basic steps based on the combination of FMEA technique and fuzzy logic was proposed. The risks in construction projects were identified with the help of previous studies and researches and the effective parameters on the risks were quantified by experts. By calculating the risk priority number, the risks were ranked. In addition, a method for calculating and mapping the level of risks was introduced, which identifies not only critical risks but also all high-risk components of the project risk Breakdown structure. Also, in order to reduce or eliminate the negative consequences of high-priority risks, corrective measures were investigated in the research.
    Keywords: Risk Management, FMEA, Fuzzy logic, Risk priority number, Risk Breakdown Structure, Corrective Measures
  • Hooshang Piri * Pages 73-87
    Around the world, delays are a common and common issue for the employer, consultant or contractor in any project [13]. The causes for delays in large railway projects are very complex given the characteristics of the whole project area [19]. Delays in projects impose a lot of costs on the employer and the contractor, so identifying the causes of delays and ranking them can be a great help for the success of other projects [1]. In this article, various researches in the field of factors affecting the incidence Delays in rail and transportation construction projects have been investigated, and key factors in delays in construction projects have been identified from four sources: employer, contractor, consultant, and others. In most studies, the method of collecting field information was a structured questionnaire and interviews with a survey approach. To find English articles ̒Google Scholar̓ and Persian articles were used from ̒civilica̓ database. In this study, in addition to domestic articles on the causes of delays in the country's railway and construction projects, foreign articles on the causes and delays railway projects in Malaysia, Ethiopia, Saudi Arabia, China and Korea were used. Finally, it was found that 100% of railway construction projects have suffered from time delays and the most important cause of delays in projects has been the lack of funding and timely payment of funds to the contractor and lack of proper planning.
    Keywords: Project Delays, causes for delays, Railway project, railway