فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1401)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه آذرتاش، عبدالله شفیع آبادی*، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 1-17

    عدم تمایل به ارتباط جنسی در زنان، سبب بروز آسیب های روان شناختی و هیجانی متعدد در این افراد و کاهش رضایت زناشویی و افزایش فرسودگی زناشویی می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی_رفتاری بر کم میلی جنسی در زنان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان با کم میلی جنسی شهر تهران در سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 24 زن دارای کم میلی جنسی با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه-های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 12 زن). زنان حاضر در گروه آزمایش به مدت 8 جلسه طی دوماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان شناختی_رفتاری قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه تمایل جنسی (هالبرت، 1992) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس مختلط با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که درمان شناختی_رفتاری بر کم میلی جنسی در زنان تاثیر معنادار دارد (p <0/001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش کم میلی جنسی در زنان شود.

    کلیدواژگان: کم میلی جنسی، شناختی- رفتاری، زنان
  • سیما افسری راد، مژگان عارفی*، محسن گلپرور صفحات 19-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته غنی سازی ازدواج مبتنی بر واقعیت درمانی بر مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد داوطلب ازدواج بود که از مهرماه تا آذرماه 1398 به منظور مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی در سطح شهر اصفهان مراجعه نموده بودند. در این پژوهش تعداد 30 زوج با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). گروه آزمایش بسته غنی سازی ازدواج مبتنی بر واقعیت درمانی (8 جلسه) را طی دو ماه دریافت نمود. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا (1987) و پرسشنامه همدلی (جولیف و فارینگتون، 2006) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بسته غنی سازی ازدواج مبتنی بر واقعیت درمانی بر مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج تاثیر دارد (0001/0>p). بدین صورت که این بسته توانسته منجر به بهبود مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج شود.

    کلیدواژگان: افراد داوطلب ازدواج، بسته غنی سازی ازدواج مبتنی بر واقعیت درمانی، مسئولیت پذیری، همدلی
  • سمیرا انتظاری، علی اکبر سیف*، الهام فروزنده صفحات 41-67

    مطالعه حاضر توصیفی- پیمایشی و از حیث هدف کاربردی بود. نمونه پژوهش شامل 437 نفر از کلیه زنان شهر تهران در سال 1400 بود. در ابتدا با استفاده از جدول مشخصات دوبعدی گویه های پرسشنامه تنظیم شد و برای بررسی روایی سازه، از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد.نتایج نشان داد که 9 عامل با مقادیر ویژه بیشتر از یک، 5/60 درصد از واریانس کل نمره ها را تبیین می کند و ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از مولفه ها بیش از 6/0 بود. عامل های این پرسش نامه شامل: «عدم آگاهی و شناخت نسبت به مهارت های زندگی زناشویی، احساس ناخوشی و عدم شادی، نادیده گرفتن ارزش های زندگی متعهدانه، ملال در زندگی زناشویی، عدم شناخت نسبت به ارزش های زندگی مشترک،کنترل گری افراطی، تاثیر موقعیت های وسوسه انگیز، پاسخ به خشم فروخورده، عوامل مرتبط با نیازهای جنسی» است که می توانند علل رفتار فرازناشویی در زنان شهر تهران را تبیین کنند. نتایج تحلیل عامل تاییدی در تمامی موارد بزرگ تر از 5/0 بود و مقادیر پایایی ترکیبی در تمامی مولفه ها بزرگ تر از 7/0 به دست آمد؛ بنابراین پرسش نامه مذکور از روایی و پایایی مطلوبی بر خوردار بود و برای تشخیص و بررسی نوع و جهت نگرش نسبت به رفتار فرازناشویی مناسب است.

    کلیدواژگان: نگرش، رفتار فرازناشویی، زنان شهر تهران، تحلیل عاملی
  • محمد بهشتیان*، فاطمه عبدی صفحات 69-89
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیتی که ویژگی های شخصیتی و صمیمیت می تواند در پیش بینی طلاق داشته باشد؛ هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و صمیمیت به عنوان پیش بینی کننده های میل به طلاق در زنان متقاضی طلاق شهر تهران در سال 1397 بوده است.

    روش بررسی

    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زنان متقاضی طلاق و عادی شهر تهران در سال های 1397 می باشد. نمونه مورد نظر شامل 350 نفر بود که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه شخصیت (NEO) فرم بلند، پرسشنامه صمیمیت باگاروزی استفاده شده بود.

    یافته ها

    تحلیل آماری نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی و صمیمیت در سطح 01/0 توان پیش بینی طلاق را در زنان دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد ویژگی های شخصیتی و سبک های صمیمیت به صورت مثبت طلاق را پیش بینی می کند. همچنین با افزایش نمره فرد در ویژگی های شخصیتی و صمیمیت طلاق کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: طلاق، ویژگی های شخصیتی، صمیمیت، زنان
  • شراره روحی مطلق، زهرا افتخار صعادی*، بهنام مکوندی، فریبا حافظی صفحات 91-107

    هدف پژوهش، بررسی اثر بخشی آموزش مبتنی بر شفقت خود بر سرمایه روان شناختی و بهزیستی اجتماعی در مادران دارای کودک آهسته گام بود. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 مادر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های سرمایه های روان شناختی لوتانز و بهزیستی اجتماعی کییز استفاده شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه های آزمایشی تحت آموزش خود شفقتی (8 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ گروه گواه در لیست انتظار مداخله قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد، مداخله آموزش خود شفقتی بر افزایش سرمایه روان شناختی (05/0 <p) و بهزیستی اجتماعی (01/0 <p) در مادران دارای کودک آهسته گام اثربخش بود. بنابراین می توان، از آموزش خود شفقتی در کمک به مادران دارای کودک آهسته گام استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت خود، سرمایه روان شناختی، بهزیستی اجتماعی، مادرا، کودک آهسته گام
  • ژاسنت صلیبی* صفحات 109-137

    هدف پژوهش تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیت و هوش هیجانی در میان زندانیان زن جوان در شهر تهران بود. گروه نمونه در دسترس 202 نفر که به سه پرسش نامه شخصیت نیو ، هوش هیجانی شرینگ (1996) و گرایش به جرم تاناتنگ (2012) پاسخ دادند.داده های خام با نرم افزار آماری spss تحلیل شدند. یافته های پژوهش با استفاده از مدل آمار استنباطی رگرسیون چندمتغیر نشان داد ویژگی های شخصیت و هوش هیجانی در مجموع 53/6 درصد واریانس گرایش به جرم را تبیین میکند. ویژگیهای شخصیت روان آزرده خویی، برون گرایی، گشودگی به تجربه به ترتیب بیشترین میزان واریانس گرایش به جرم پیش بینی نموده . بنا برضریبR2 در مورد دو ویژگی شخصیتی موافق بودن و باوجدان بودن نشان داد حدود یک درصد از واریانس گرایش به جرم را درسطح اطمینان نودو نه درصد به نحو معکوس پیش بینی مینماید به نحوی که آزمون فرضیه ها در این مورد نشان داد ویژگی شخصیتی موافق بودن از هیچ تاثیر معناداری بر متغیر ملاک برخوردار نبوده ، ویژگی با وجدان بودن دارای تاثیر معکوس و بالایی در سطح اطمینان بیش از 99 صدم بر گرایش به جرم در زنان زندانی بود. هوش هیجانی نیز از تاثیر متوسط معکوس و معناداری بر گرایش به جرم برخوردار بود.

    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، هوش هیجانی، گرایش به جرم
  • ملیحه فدایی مقدم، حسن خوش اخلاق*، حسن رضایی جمالویی صفحات 139-166

    با وجود پژوهش های متعدد انجام شده در خصوص اثربخشی زوج درمانی شناختی مک کی و طرحواره درمانی بر کاهش تعارضات زناشویی تفاوتهایی در پایداری این دو رویکرد مشاهده شد و این تفاوت ها منجر شد تا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی این دو رویکرد درمانی بر تکانشگری و بهبود عملکرد رابطه در زوجین متعارض شهر قم انجام شود.طرح این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین دارای تعارض زناشویی شهر قم بود. 45 زوج برای هر 3 گروه آزمایش و گواه توصیه شد.دراین پژوهش از پرسشنامه های تکانشگری بارت و همکاران ویرایش یازدهم (2004) و عملکرد خانواده بر اساس الگوی مکمستراپستاین و بالدوین و بیشاپ (1950) استفاده شده است نتایج تحلیل یافته ها حاکی از آن بود که زوج درمانی شناختی مک کی و طرح واره درمانی بر تکانشگری و بهبود عملکردرابطه در زوجین دارای تعارض زناشویی شهر قم موثر بوده است (p<0/000 و 90/473=F)و اثربخشی زوجدرمانی شناختی مک کی بر بهبود عملکرد رابطه در زوجین بیشتر از طرحواره درمانی بوده است. با اینکه هردوروش نسبت به گروه کنترل اثربخشی معنی داری بر تکانشگری زوجین داشتند ولی بین اثربخشی این دو روش نسبت به هم در تکانشگری زوجین تفاوت معنیدارنبود.

    کلیدواژگان: تکانشگری، تعارض زناشویی، زوج درمانی شناختی مک کی، طرح واره درمانی، عملکرد رابطه
  • فهیمه قشقایی، علی دلاور*، جواد خلعتبری، عبدالله شفیع آبادی صفحات 167-200

    هدف ازپژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری راهبردهای مقابله ای بر اساس سرمایه های اجتماعی و روانشناختی با میانجیگری هوش معنوی در زنان سرپرست خانوار بود.پژوهش حاضر توصیفی ازنوع همبستگی و بر اساس معادلات ساختاری بود.جامعه موردمطالعه زنان سرپرست بهزیستی بود که در تیر-شهریور1398 به صورت طبقه بندی بعدی (سهمیه ای) ازشمیرانات،شهریار وشرق تهران نمونه گیری انجام شد.حجم نمونه باتوجه به تعدادمتغیرهای پژوهش،300 نفر درنظر گرفته شد.ابزار تحقیق پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای بلینگز و موس (CRI)؛ سرمایه های اجتماعی بولن (SC- IQ)؛ سرمایه های روانشناختی لوتانز (PCQ) وهوش معنوی کینگ (SSI) بود.داده ها ازطریق نرم افزار SMARTPLS-3 به منظور برآوردپارامترهای مدل موردبررسی قرار گرفت.نتایج نشان دادمدل برازش مطلوب را داشت و اگرچه اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای پیش بین ومیانجی برمتغیرملاک (راهبرد مقابله ای) معناداربود ولی این ارتباط با همه مولفه های راهبردهای مقابله ای معنادار نبود. نتیجه گیری رابطه مستقیم بین سرمایه های اجتماعی و روانشناختی باراهبردهای مقابله ای معناداربودولی رابطه سرمایه های روانشناختی با راهبرد حل مسئله معنادار شناسایی نشد. بعلاوه اگرچه رابطه غیر مستقیم بین سرمایه های اجتماعی ،روانشناختی و هوش معنوی با راهبردهای مقابله ای معناداربودولی با مولفه های راهبردی هیجان مداروجلب حمایت اجتماعی این ارتباط معنادار نشان داده نشد.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری، سرمایه های اجتماعی، سرمایه های روانشناختی، هوش معنوی، زنان سرپرست
  • زهرا نادری نوبندگانی*، فهیمه دهقانی صفحات 201-219
    هدف

    پژوهش بررسی نقش میانجی گری نشخوار خشم در رابطه بین سبک دلبستگی اضطرابی و راهبردهای حل تعارض در زنان در آستانه طلاق بود.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و نمونه پژوهش شامل 165 نفر از زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به دادگستری شهر یزد بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های راهبردهای حل تعارض استراوس و همکاران، سبک های دلبستگی کولینز و رید و نشخوار خشم ساکودولسکی و همکاران بود.برای ارزیابی داده ها از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده شد.

    یافته ها

     نشان داد شاخص های برازش مدل مفهومی پس از انجام اصلاحات جزیی در سطح قابل قبولی بوده اند و مدل ارزیابی شده با داده ها برازش خوبی داشت. اثر مستقیم سبک دلبستگی اضطرابی بر نشخوار خشم (55/0) و اثر مستقیم نشخوار خشم بر راهبردهای مذاکره (18/0-) و خشونت روانی (29/0) معنی دار بود اما اثر مستقیم سبک دلبستگی اضطرابی بر هیچ یک از راهبردهای حل تعارض معنی دار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان اینگونه استدلال کرد که سبک دلبستگی اضطربی در افراد می تواند به واسطه نشخوار افکار خشمگینانه بر راهبردهای حل تعارض مذاکره و خشونت روانی تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی اضطرابی، نشخوار خشم، راهبردهای حل تعارض، زنان در آستانه طلاق
  • اسماعیل ناصری* صفحات 221-243

    نوجوانی یک دوره حساس برای سوء مصرف مواد است. این پژوهش با هدف شناسایی همبسته های پیش بین سوء مصرف مواد در بین دختران نوجوان ایرانی انجام شد. با استفاده از روش مرور نظام مند مطالعات فارسی که با روش همبستگی عوامل خطر و محافظت کننده مرتبط با مصرف مواد روان گردان در دختران نوجوان را مورد بررسی قرار داده بودند در چهار پایگاه داده ای نورمگز (NOORMAGS)، سیویلکا (civilica)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، و پایگاه اطلاعات علمی ایران (irandoc) مورد جستجو قرار گرفتند. در بررسی 6 مطالعه ای که واجد معیارهای شمول این پژوهش بودند، 16 متغیر به عنوان عوامل خطر و 17 متغیر به عنوان عوامل حفاظت کننده از مصرف مواد شناسایی و گروه بندی شدند. در بین متغیرهای شناسایی شده، یک متغیر، همبستگی قوی، 17 متغیر همبستگی متوسط و 15 متغیر همبستگی ضعیف با متغیر ملاک مصرف مواد داشتند. در بین عوامل خطر، حال گرایی لذت طلب، هیجان خواهی و مقایسه اجتماعی و در بین عوامل محافظت کننده، خود مشاهده گری، خود تنظیمی و هوش اخلاقی بالاترین همبستگی را با متغیر ملاک مصرف مواد داشتند.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، دختران نوجوان، مصرف مواد، همبسته های پیش بین
|
  • Fatemeh Azartash, Abdoallah Shafiabadi *, MohammadReza Falsafi Nezhad Pages 1-17

    The lack of desire in sexual relationship in the women causes various psychological and emotional damages in these people and decrease of marital satisfaction and increase of marital burnout. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the women’s hypoactive sexual desire. the research method of the present study was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group and two-month follow-up stage. The statistical population of the study included the women with hypoactive sexual desire in the city of Tehran in 2019. 24 women with hypoactive sexual desire were selected through voluntary sampling method and randomly replaced into experimental and control groups (each group of 12 women). The women present in the experimental group received eight ninety-minute sessions of cognitive-behavioral therapy. Sexual desire questionnaire (Halbert, 1992) was used in the present study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 statistical software. the results showed that cognitive-behavioral therapy has significant effect on the women’s hypoactive sexual desire (p < 0.001) in a way that this therapy could lead to the decrease of women’s hypoactive sexual desire.

    Keywords: hypoactive sexual desire, Cognitive-behavioral therapy, women’s
  • Sima Afsari Rad, Mozhgan Arefi *, Mohsen Golparvar Pages 19-40

    The present study was conducted with the purpose of marital enrichment package based on reality therapy on the accountability and empathy of the marriage volunteers. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population included all marriage volunteers who attended consultation and psychological service centers for pre-marriage consultation in the city of Isfahan in the third quarter of 2019. 30 couples were selected through multi-stage clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 couples). The experimental group received eight sessions of marital enrichment package based on reality therapy during two-and-a-half months. The applied questionnaires included California personality questionnaire (1987) and empathy questionnaire (Jolif and Farington, 2006). The data from the study were analyzed through ANCOVA method via SPSS23 software. The results showed that marital enrichment package based on reality therapy is effective on the accountability and empathy in marriage volunteers (p < 0.0001) in a way that it succeeded in accountability and empathy in marriage volunteers. s.

    Keywords: Marriage volunteers, marital enrichment package based on reality therapy, Accountability, Empathy
  • Samira Entezari, Aliakbar Saif *, Elham Forouzandeh Pages 41-67

    The present study was a descriptive survey and applied in terms of purpose. The statistical population of the research consisted of 437 women of Tehran in 2021. The questionnaire items were adjusted using a two-dimensional profile table first. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to evaluate the validity of the structure. The results showed that nine factors with eigenvalues greater than 1 explained 60.5% of the total variance of the scores and Cronbach's alpha coefficient for each component was more than 0.6. Factors of this questionnaire including "lack of awareness and knowledge about marital life skills, feeling unhealthy and upset, ignoring the values of a committed life, boredom in marriage life, lack of knowledge about the values of cohabitation, extreme control, the effect of tempting situations, response to suppressed anger are factors associated to sexual needs" that can explain the causes of extramarital behavior in women of Tehran.The results of confirmatory factor analysis were greater than 0.5 in all cases and the values of combined reliability in all components were greater than 0.7. Therefore, the questionnaire had optimal validity and reliability and is suitable for diagnosing and evaluating the type and direction of attitudes toward extramarital behavior.

    Keywords: attitude, Extramarital Behavior, Women of Tehran, Factor analysis
  • Mohamad Beheshtiyan *, Fateme Abdi Pages 69-89
    Background and Aim

    Given the importance that personality traits and intimacy can have in predicting divorce, the purpose of this study was to investigate the relationship between personality traits and intimacy as predictors of divorce tendency in women. The divorce was filed in Tehran in 2018.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study included all women seeking divorce in the city of Tehran in the year 2018. The sample consisted of 350 individuals who were selected by multistage sampling. Data were collected using two long form Personality Inventory (NEO), baggage intimacy questionnaire.

    Results

    Statistical analysis of the results showed that personality traits and intimacy at 0.01 level can predict divorce in women.

    Conclusion

    The results of this study showed that personality traits and styles of intimacy positively predict divorce. It also decreases with increasing individual scores on personality traits and intimacy of divorce.

    Keywords: divorce, personality traits, intimacy, women
  • Sharareh Roohimotlagh, Zahra Eftekharsoadi *, Behnam Makvandi, Fariba Hafezi Pages 91-107

    This study aimed to investigate the effectiveness of Self- Compassion Focused Training on psychological capital and social well-being in mothers with Slow paced children. From this population, 30 mothers were selected using a purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The Lutens and Keys Social Welfare Questionnaires were used to collect data. The research method was experimental with a pretest-posttest design with the control group. The experimental groups underwent self-compassion training (8 sessions of 90 minutes); The control group was placed on the waiting list for intervention. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that self-compassion education intervention was effective in increasing psychological capital (p <0.05) and social well-being (p <0.01) in mothers with slow-moving children. Therefore, self-compassion training can be used to help mothers with slow-moving children.

    Keywords: Self- Compassion Focused Training, Psychological Capital, Social well-being, mothers, Slow paced child
  • Jacenthe Salibi * Pages 109-137

    The studys aim was to determine the relationship between personality features and emotional intelligence with criminal tendency of women prisoners in Tehran.sample number was 102 that answered three questionnaires named.Neo Five-Factor Inventory of Personality Feature.emotional intelligence Shring ,criminal tendency and sub-hypothesis, SPSS statistical software was used to calculate descriptive statistics and Inferential multivariate regression statistics were applied to test hypothesis.The study findings showed that variable of personality features and emotional intelligence explain in total 53.6% of variance of the criminal tendency. Furthermore it has seen that the features of neuroticism personality, extroversion, and openness to experience can explain most to the least rate of variance in tendency among woman and have the most positive effect on the criminal tendency. According to the R2 coefficient, the being agreeable personality feature has no significant effect on criterion variable, while the feature of being conscientious has reverse effect . About the relationship between emotional intelligence and criterion variable of criminal tendency, regression analysis showed that predictor variable explains % 31.8 from variance of criterion variable and that has moderate, reverse and significant effect on criminal tendency of women prisoners.

    Keywords: personality features, emotional intelligence, criminal tendency
  • Maliheh Fadaei Moghadam, Hasan Khoshakhlagh *, Hasan Rezaei Jamaloei Pages 139-166

    This study aimed to determine the effect of emotion focused therapy on emotion regulation and social isolation in women with social anxiety the research method was semi-expert-mental, and the research design was two groups with three stages (pre-test and post-test and follow up design). To carry out the research, from first referred women to counseling centers with social anxiety in Isfahan city in 2020, 30 women were selected and randomly assigned into one therapeutic group (with 15 people) and a control group (with 15 people). Emotion regulation questionnaire (Grats, 2004), social isolation questionnaire (Rasell, 1976) and social anxiety (canor,2000) was used to measure the dependent variable in the pre-test and post-test and follow-up. The group of emotion focused therapy received 10 session of treatment. The data were analyzed with the use of multivariate analysis of covariance (MANOVA). The results showed that there is a significant difference between emotion focused therapy With control group in emotion regulation, and social isolation in post-test after controlling for pretest (p<0/01).

    Keywords: emotion focused therapy, emotion regulation, social isolation, social anxiety
  • Fahime Ghashghaei, Ali Delavar *, Javad Khalatbari, Abdollah Shafiabady Pages 167-200

    The purpose of this study was to model the structural equations of coping strategies based on social and psychological capital through the mediation of spiritual intelligence in female-headed households. The present study was a descriptive correlational study based on structural equations-September 2017, sampling was done from Shemiranat, Shahriyar and East of Tehran (from Tehran) as the next classification (quota). The sample size was considered as300people according to the number of research variable Blings and Mouse(CRI);Bolen Social Capital(SC-IQ);Lutans Psychological Assets (PCQ) King Spiritual Intelligence(SSI)Data were analyzed using SPSS and SMARTPLS-3 software to estimate the model parameters.The results showed that the model had a good fit and although the effects Direct and indirect predictors and mediators of property variables(coping strategy)were significant, but this relationship was not significant with all components of coping strategies. Conclusion Direct relationship between social and psychological capital with significant coping strategies Buddoli relationship of psychological capital with No significant problem solving strategy was identified. In addition, although the indirect relationship between social capital, psychological and spiritual intelligence with coping strategies was significant, but with emotional components and attracting social support, this relationship was not shown to be significant. 

    Keywords: structural model, social capital, capital Psychology, spiritual intelligence, Female-headed households
  • Zahra Naderi Nobandegani *, Fahimeh Dehghani Pages 201-219
    Aim

    The study aimed to investigate the role of anger rumination in the relationship between anxious attachment style and conflict resolution strategies in women on the verge of divorce.

    Method

    This was a descriptive-correlational study and the sample included 165 women seeking divorce from the Yazd Judiciary who were selected by convenience sampling method. The instruments included Strauss et al.'s Conflict Resolution Strategies Questionnaire, Collins and Read Attachment Styles, and anger Ruminant scale of Sukhodolsky et al. Structural equation model and Amos software were used to evaluate the data.

    findings

    showed that the fit indices of the conceptual model after minor corrections were at an acceptable level and the evaluated model had a good fit with the data. The direct effect of anxious attachment on anger rumination (0.55) and the indirect effect of anger rumination on negotiation (-0.18) and psychological aggression (0.29) was significant but the direct effect of anxiety attachment was not significant on any of conflict resolution strategies.

    Discussion and Conclusion

    Based on the obtained results, it can be argued that the style of anxious attachment in individuals can affect negotiation conflict resolution strategies and psychological violence through the rumination of angry thoughts.

    Keywords: anxious attachment style, anger rumination, problem solving strategies, women on the verge of divorce
  • Esmaeil Naseri* Pages 221-243

    Adolescence is a sensitive period for substance abuse.The aim of this study was to identify the predictive correlations of substance abuse among Iranian adolescent girls. Using the systematic review method, Persian studies that examined the risk and protective factors associated with the use of psychoactive substances in adolescent girls in four databases of NORMAGS, civilica, The University Jihad Scientific Database (SID) and the Iranian Scientific Database (irandoc) were searched. In 6 studies that met the inclusion criteria of this study, 16 variables were identified and grouped as risk factors and 17 variables as protective factors. Among the identified variables, one variable had a strong correlation, 17 variables had a moderate correlation and 15 variables had a weak correlation with substance use. Among the risk factors of Present-Hedonistic, sensation seeking and social comparision and among the protective factors of self-observation, self-regulation and moral intelligence had the highest correlation with substance use.

    Keywords: systematic review, adolescent girls, substance use, predictive correlations