فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال نهم شماره 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرهادی حسینی کندلجی*، داود محمودی نیا، بهروز صادقی عمروآبادی، محمدسعید ذبیحی دان صفحات 7-31

    نظام سرمایه داری از زمان وقوع انقلاب صنعتی، بحران های متعدد مالی، اقتصادی و بانکی را پشت سر گذاشته است. بحران های مالی، اقتصادی و بانکی اساسا نگران کننده هستند و نیاز به بررسی و تجزیه وتحلیل و تدوین سیاست های مناسب برای پیشگیری و مدیریت بحران وجود دارد. در این پژوهش، پس از سنجش شاخص بحران مالی بر اساس روش پیشنهادی جینگ و همکاران (2013) با استفاده از مدل اقتصادسنجی لاجیت، به بررسی تاثیر اندازه دولت و درجه باز بودن تجاری بر بحران بانکی در ایران طی دوره زمانی سال های 1350 تا 1396 پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد که اندازه دولت تاثیر مثبت و معناداری بر بحران بانکی داشته است. درواقع افزایش اندازه دولت منجر به افزایش بحران بانکی می شود. به همین دلیل، نقش دولت در اقتصاد باید کاهش یابد یا حداقل دولت در موارد ضروری در اقتصاد دخالت کند زیرا کاهش اندازه دولت در اقتصاد، رشد سرمایه گذاری و رشد اقتصادی را افزایش خواهد داد. درجه باز بودن تجاری تاثیر منفی و معناداری بر بحران بانکی داشته است و درواقع درجه باز بودن تجاری، بحران بانکی را کاهش داده است. با توجه به  این نتایج پیشنهاد می شود که کشور ایران در راستای دستیابی به اهداف رشد و توسعه اقتصادی، سیاست باز بودن تجاری از جمله کاهش تدریجی تعرفه های وارداتی را با جدیت بیش تری پیگیری کند.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، درجه باز بودن تجاری، بحران بانکی
  • فهیمه محبی نیا*، حسین صمصامی، مائده حسینی صفحات 33-69

    تیرلوال در سال 1979 با ارایه مدلی موسوم به مدل رشد تعادلی تراز پرداخت ها (BOPE)، ادعا نمود که رشد تقاضا توسط کسری تراز پرداخت ها مهار شده و بدین ترتیب دست یابی به نرخ رشد اقتصادی بیشتر محدود خواهد شد. عطف توجه در بررسی قانون تیرلوال با استناد به نقش بارز صادرات نفت در تامین منابع ارزی و نقش خطیر این منابع در رخدادهای تراز پرداخت ها در کشورهای نفتی از جمله ایران است. هدف در مطالعه حاضر در گام نخست، اعتبارسنجی فرم گسترده مدل تیرلوال موسوم به مدل رشد تعادلی(/ مقید) تراز پرداخت ها در اقتصاد ایران، طی دوره (1396-1360)، با استفاده از رویکرد فیلتر کالمن در قالب یک برآورد زمان-متغیر (TVP) است. مدل های با پارامترهای زمان-متغیر قادر است تغییرات موجود در ویژگی های ساختاری اقتصاد را که ممکن است بر روی کشش های تجاری تاثیر داشته باشد را در نظر گرفته و در مدل لحاظ نماید. در گام دوم با هدف بررسی عوامل تعیین کننده نرخ رشد BOPE در اقتصاد ایران به اثرگذاری 10 متغیر توضیحی مرتبط در دوره فوق با بهره گیری از تکنیک میانگین گیری بیزین (BMA) اقدام شده است. مزیت این رویکرد در بهبود تخمین میانگین و غلبه بر مشکل عدم اطمینان ناشی از تصریح مدل و عدم ثبات ضرایب است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که به طور کلی قانون تیرلوال برای اقتصاد ایران دارای اعتبار نبوده و تراز پرداخت ها محدودکننده رشد اقتصادی در ایران نیست. همچنین در راستای عوامل اثرگذار بر رشد تعادلی تراز پرداخت ها، این مطالعه نقش ترکیب تقاضای کل را به عنوان نیروی محرکه اصلی، هم در اثرات مستقیم آن بر کشش درآمدی واردات و هم در اثرات غیرمستقیم بر رشد صادرات از طریق تجمع سرمایه، به ویژه سرمایه گذاری دارایی های ثابت، برجسته می نماید.

    کلیدواژگان: نرخ رشد تعادلی تراز پرداخت ها، میانگین گیری بیزین، رشد صادرات محور، فیلتر کالمن، اقتصاد ایران
  • علی اصغر سالم، پریسا مهاجری، امیرحسین حمیدی فراهانی* صفحات 71-107

    با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی در ایران و با در نظر گرفتن احتمال محدود شدن دسترسی به منابع غذایی باکیفیت، در این مقاله به بررسی و برآورد تاثیر عوامل گوناگون بر چندک های مختلف توزیع شاخص قیمت مواد غذایی با استفاده از رویکرد رگرسیونی کوانتایل پرداخته شده است که توانایی شناسایی روابط غیرخطی را نیز دارد. در این مطالعه، اثر تغییرات متغیرهای کلان و سیاستی با تاکید بر ارزش افزوده بخش کشاورزی، نرخ ارز، حجم نقدینگی، شاخص قیمت جهانی مواد غذایی و شاخص حمایت دولتی بر شاخص قیمت مواد غذایی ایران در بازه زمانی 1383 تا 1398 به صورت فصلی بررسی شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای شاخص قیمت جهانی مواد غذایی و نرخ ارز در تمام چندک های توزیعی، تاثیری مثبت، معنادار و نهایتا غیرخطی بر شاخص قیمت مواد غذایی دارند. در حالی که ارزش افزوده بخش کشاورزی و شاخص حمایت دولتی به طور منفی، معنادار و غیرخطی بر متغیر وابسته تاثیرگذار است. همه متغیرها در تمام چندک ها دارای علامت یکسان بوده اند که نشان از هم جهتی آن ها در تمام طول توزیع دارد؛ اما شدت اثرگذاری آن ها متغیر بوده است. اثرگذاری متغیر حجم نقدینگی نیز در تمام چندک ها مثبت و معنادار برآورد شد و روند اثرگذاری آن با شیب نزولی است که نشان دهنده رابطه غیرخطی این متغیر با متغیر وابسته است. این متغیر در توزیع های پایین تورم مواد غذایی دارای بیشترین اثرگذاری بوده است که نشان از اثرگذاری بیشتر این متغیر نسبت به سایر متغیرها در تورم های پایین است.

    کلیدواژگان: شاخص قیمت مواد غذایی، نرخ ارز، سیاست پولی، رگرسیون کوانتایل
  • هانیه رضایی دهقی، علیرضا امینی*، علی اکبر خسروی نژاد، مجید افشاری راد صفحات 109-135

    بررسی اثرات نامتقارن دستمزد حقیقی بر میزان اشتغال به عنوان یکی از متغیرهای عملکردی بخش صنعت در ادبیات نظری و تجربی اقتصاد صنعتی در سال های اخیر موردتوجه اقتصاددانان این حوزه قرارگرفته است. بنابراین در مطالعه حاضر با بهره گیری از الگوی غیرخطی NARDL  و برای بخش صنعت ایران به ارزیابی اثرات نامتقارن دستمزد حقیقی بر میزان اشتغال این بخش طی دوره زمانی 1398-1365 پرداخته شده است [s1] [f2] . متغیرهای مورد استفاده در پژوهش شامل میزان اشتغال به عنوان متغیر وابسته و دستمزدهای حقیقی، ارزش افزوده و تحریم های اقتصادی به عنوان متغیرهای توضیحی مدل می باشند. آزمون عدم تقارن دستمزدهای حقیقی با استفاده از آزمون والد دلالت بر نامتقارن بودن این متغیر بر اشتغال بخش صنعت ایران در کوتاه مدت و بلندمدت دارد. از سوی دیگر افزایش دستمزد حقیقی بخش صنعت در بلندمدت تاثیر منفی و کاهش آن اثر مثبت و معنا دار بر میزان اشتغال این بخش داشته و ضریب تصحیح خطا نیز نشان دهنده سرعت بالای تعدیل خطای کوتاه مدت به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت دارد. متغیرهای ارزش افزوده بخش صنعت و تحریم های اقتصادی نیز به ترتیب دارای تاثیر مثبت و منفی و معنا دار بر اشتغال بخش صنعت در بلندمدت می باشند. بر اساس یافته های مطالعه پیشنهاد می شود سیاست گذاران اقتصادی و بخش صنعت از طریق افزایش ظرفیت تولید زمینه افزایش میزان اشتغال را فراهم آورند. از سوی دیگر کنترل نرخ تورم می تواند زمینه کاهش هزینه های استخدام کارفرمایان و تولیدکنندگان بخش صنعت را فراهم نموده و به افزایش تقاضای نیروی کار و اشتغال آن کمک کنند.

    کلیدواژگان: دستمزدهای حقیقی، بخش صنعت، اشتغال، اثرات نامتقارن، روش NARDL
  • رامین بشیرخداپرستی*، تینا مرضیهء صفحات 137-167

    امروزه با گسترش روند جهانی شدن و افزایش رقابت، امر صادرات جهت ایجاد مزیت رقابتی، رشد و رونق اقتصادی برای شرکت ها بیش از پیش حایز اهمیت شده است. در این پژوهش قصد بر این است که علاوه بر کمک به تکمیل ادبیات نظری به ویژه در جامعه آماری، شرکت های صادراتی را در توجه بیشتر به منابع نامشهود و استفاده بهتر از قابلیت های جذب دانش یاری کرده و به بهبود عملکرد آن ها کمک نماییم. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی شرکت های صنعتی فعال صادراتی در شهر ارومیه می باشد. در این پژوهش برای آزمون فرضیات، از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف جهت تست نرمال بودن داده ها استفاده شد و تجزیه وتحلیل داده ها از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی (Smart-PLS3) و (SPSS26) انجام گرفت. نتایج نشان داد که منابع نامشهود بر قابلیت های جذب دانش، نوآوری و عملکرد صادرات تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین قابلیت های جذب دانش بر نوآوری و عملکرد صادرات نیز تاثیر مثبت و معناداری دارد. در نهایت متغیر نوآوری نقش میانجی گری بین منابع نامشهود و عملکرد صادرات را دارد؛ این امر در قابلیت های جذب دانش و عملکرد صادرات نیز اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: منابع نامشهود، قابلیت های جذب دانش، نوآوری، عملکرد صادرات
  • جواد پورغفار، حیدر محمدزاده سالطه، مهدی زینالی*، ساسان مهرانی صفحات 169-198

    هدف اصلی این مطالعه بررسی شاخص های موثر بر استقرار نظام بودجه ریزی بر مبنای عملکرد به هنگام در ایران می باشد با توجه به اینکه نتایج این تحقیق می تواند در تدوین قوانین و مقررات بودجه ریزی مبتنی برعملکرد بخش عمومی مورد استفاده قرار گیرد، از نوع تحقیقات کاربردی می باشد. برای نیل به این هدف، پرسشنامه ای شامل 28 سوال از طریق مصاحبه با خبرگان امر توسط محققان طراحی گردید. اطلاعات پژوهش به صورت پرسشنامه با توزیع به صورت الکترونیکی و دستی و مراجعه مستقیم به افراد جامعه آماری در قالب 310 پرسشنامه طی سال 1400 جمع آوری شد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل اکتشافی نشان داد؛ از بعد عوامل محیطی؛ الزامات قانونی، پذیرش سیاسی و قوانین و مقررات (شفافیت و پاسخگویی)، اصلاح ساختار و وظایف سازمان برنامه و بودجه و توجه به سرمایه اجتماعی و ارتباطی از بعد عوامل انسانی؛ سیاست های انگیزشی و مدیریتی و از بعد عوامل سازمانی؛ وجود بانک اطلاعاتی جامع، زیرساخت ها و فناوری اطلاعات (مانند معماری سازمانی و وجود سیستم های یکپارچه با رویکرد گزارشگری یکپارچه) از دیدگاه فناوری اطلاعات، حذف فعالیت های فاقد ارزش افزوده، اصلاح زنجیره ارزش، استفاده بهینه از منابع سازمانی از دیدگاه فرآیندی و استقرار نظام برنامه ریزی استراتژیک، نظام حسابداری و حسابرسی (عملکرد مدیریت و عملیاتی) از دیدگاه برنامه ریزی و مدیریت عملکرد از عوامل اساسی موثر در استقرار بودجه ریزی بر مبنای عملکرد به هنگام در بخش عمومی ایران می باشد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، گزارشگری به هنگام، تحلیل اکتشافی
|
  • MIR Hadi Hosseini Kondelaji*, Davood Mahmoodinia, Behrouz Sadeghi, MohammadSaeed Zabihdan Pages 7-31

    Since the Industrial Revolution, capitalism has undergone numerous financial, economic and banking crises. Financial, economic, and banking crises are fundamentally apprehensive and there is a need to review, analyze and develop appropriate policies for prevention and management of crises. In this research, in addition to measuring the financial crisis index based on the method proposed by Jing et al. (2013), the Logit econometric model was used to estimate the model. we investigate the effect of size of government and commercial openness on the banking crisis in Iran during the period of 1350 to 1396. The results show that government size has a positive and significant effect on the banking crisis. In fact, increasing the size of the government will lead to an increase in the banking crisis. For this reason, the role of the government in the economy should be reduced, or at least the government intervenes in the necessary cases of economics, because reducing the size of the state in the economy will increase investment and economic growth. The degree of trade openness has had a negative and significant impact on the banking crisis, and in fact, the degree of openness of the business has reduced the banking crisis. Given these results, it is suggested that Iran, in pursuit of accession to the World Trade Organization, pursue a policy of commercial openness, including a gradual reduction of imported tariffs at a higher pace, in order to create more employment opportunities.

    Keywords: Size of Government Size, Trade Openness, Banking Crisis
  • Fahimeh Mohebbinia*, Hossein Samsami, Maede Hosseini Pages 33-69

    In 1979, Tirlwall introduced a model called the Balance of Payments Equilibrium (BOPE) model, stating that demand growth could be curbed by the balance of payments deficit, thus limiting further economic growth. The important point in examining the Tirlwall law is the important role of oil exports in providing foreign exchange resources and the important role of these resources in the balance of payments in oil-rich countries such as Iran. The aim of the present study, in the first step, is to validate the Tirlwall model by estimating the balance of payments equilibrium growth in the Iranian economy during the period (1982-2018) by using the Kalman Filter approach in the form of a Time-Varying Process (TVP). This method is able to consider the structural changes of the economy that affect trade elasticities and include them in the model. Then, the factors affecting the growth rate of BOPE in the Iranian economy have been studied by examining 10 related explanatory variables. For this purpose, Bayesian Model Averaging (BMA) technique has been used. The advantage of this method is in increasing the quality of average estimation and solving the problem of uncertainty due to model specification and instability of coefficients. The results of the study show that in general in the Iranian economy, the Tirlwall law is not valid and therefore the balance of payments does not limit effect on economic growth in Iran. Also, in examining the factors affecting the growth rate of BOPE, this study emphasizes the importance of the direct and indirect effect of aggregate demand on the income elasticity of imports and export growth through capital accumulation (especially fixed asset investment).

    Keywords: Balance of Payments Equilibrium Growth Rate, Bayesian Model Averaging, Export-Led Growth, Kalman Filter, Iranian Economy
  • AliAsghar Salem, Parisa Mohajeri, Amirhossein Hamidi Farahani* Pages 71-107

    Due to the increase in food prices and limited access to qualified food resources, the impact of various factors on different food price distribution multiplexes was studied in this paper using the quantile regression approach with having capability of identifying nonlinear relationships. This study examines the effect of macro and policy variables such as agricultural value-added, exchange rate, money supply, world food price index, and government support index on Iran's food price index in the period 1383:1 to 1398:4. The results indicate that; the world food price index and exchange rate have a significantly positive non-linear impact on the food price index in all distribution quantiles. While the value-added of the agricultural sector and the government support index have a negative non-linear effect on the dependent variable. All variables in all quantiles had the same sign throughout the distribution, but the intensity of their effect was variable. The effect of the money supply variable was also significantly positive in all quantiles and has a downward slope which shows the existence of a non-linear relationship between this variable and the dependent variable. This variable has had the greatest effect in the first quantiles of food inflation, which shows that this variable is more effective than other variables in lower inflation.

    Keywords: Food Price Index, Exchange Rate, Monetary Policy, Quantile Regression
  • Hanieh Rezaei Dehaghi, Alireza Amini*, Aliakbar Khosravinejad, Majid Afsharirad Pages 109-135

    The study of the asymmetric effects of real wages on the employment rate as one of the performance variables of the industrial sector in the theoretical and experimental literature of industrial economics in recent years has been considered by economists in this scope. Therefore, in this paper, by using of nonlinear NARDL approach, the asymmetric effects of real wages on the employment rate of the industrial sector in Iran during the period 1986-2019 have been examined. The empirical results of model estimation indicate that the effect of real wages is asymmetric on the employment of Iran's industrial sector in the short and long term. On the other hand, increasing the real wage of the industrial sector in the long run has a negative impact and decreasing it has a positive and significant effect on the employment rate of this sector and the error correction coefficient also indicates the speed, above the adjustment of short-term error towards equilibrium and long-term value. The value added variable of the industrial sector and economic sanctions also have a positive, negative and significant effect on the employment of the industrial sector in the long run, respectively. Based on the findings of this study, it is suggested that economic policy makers and the industrial sector increase employment through increasing production capacity. Furthermore, controlling the inflation rate can reduce the employment costs of employers and producers in the industrial sector and help increase labor demand and employment.

    Keywords: Real Wages, Industrial Sector, Employment, Asymmetry Effect, NARDL Approach
  • Ramin Bashirkhodaparasti*, Tina Marzieh Pages 137-167

    Today, with the expansion of globalization and increasing competition, the issue of exports to create a competitive advantage, economic growth and prosperity for companies has become more important than ever. In this study, in addition to helping to complete the theoretical literature, especially in the statistical community, we intend to help export companies to pay more attention to intangible resources and make better use of knowledge absorption  capabilities and help improve their performance. The statistical population of this study includes all active industrial export companies in Urmia. In this study, to test the hypotheses, Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normality of the data and data analysis was performed by structural equation modeling based on partial least squares (Smart-PLS3) and (SPSS26). The results showed that intangible resources have a positive and significant effect on knowledge absorption capabilities, innovation and export performance. Knowledge absorption capabilities also have a positive and significant effect on innovation and export performance. Finally, the innovation variable plays a mediating role between intangible resources and export performance; This also happens in the ability to absorb knowledge and export performance

    Keywords: Intangible resources, knowledge absorption capabilities, innovation, export performance
  • Javad Pourghaffar, Heydar Mohammadzadeh Salteh, Mehdi Zeynali*, Sasan Mehrani Pages 169-198

    The main aim of this paper is to investigate the indicators affecting the establishment of a real time performance-based budgeting system in Iran. Given that the results of this study can be used in the development of budget rules and regulations based on public sector performance, it is practical research. To achieve this purpose, a questionnaire consisting of 28 questions was designed by researchers through interviews with experts. Research information was collected in the form of a questionnaire that was distributed electronically and manually and referred directly to the statistical population in the form of 310 questionnaires during the year 1400. The empirical results of the exploratory analysis test showed; In terms of environmental factors; Legal requirements, political acceptance and rules and regulations (transparency and accountability), reform of the structure and duties of the program and budget organization and attention to social and communication capital in terms of human factors; Motivational and managerial policies and organizational factors; Existence of a comprehensive database, infrastructure and information technology (such as organizational design and the existence of integrated systems with an integrated reporting approach) from the perspective of information technology, elimination of valueless activities, value- chain reform, optimal use of organizational resources from a process perspective and the establishment of strategic planning system, accounting and auditing system (management performance and From the point of view of performance planning and management, it is one of the main effective factors in establishing real time reporting performance-based budgeting in the public sector of Iran.

    Keywords: Performance based Budgeting, Real Time Reporting, Exploratory Analysis