فهرست مطالب

خانواده و بهداشت - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1400)

نشریه خانواده و بهداشت
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره تیموری، مینا مجتبایی*، سید محمد رضازاده، امین رفیعی زاده صفحات 11-26
    مقدمه

    این پژوهش جهت بررسی اثر بخشی زوج درمانی مبتنی بر شفقت خود بر نشخوار خشم و صمیمیت زناشویی در زنان آسیب دیده از خیانت همسر انجام شده است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح مورد استفاده در آن از نوع آزمایشی همراه با پیش آزمون  پس آزمون با پیگیری است. جامعه تحقیق شامل کلیه زوجین درگیر با مسئله خیانت زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی ایرانمهر در سال 99 در رشت بود که از میان آنها  20 زوج (40 نفر)  با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از  پرسشنامه های ساخودولوسکی و صمیمیت زناشویی تامپسون و واکر استفاده شد. جلسات زوج درمانی به مدت  8 جلسه  2 ساعته (هر درمان یک جلسه دو ساعته) و  به صورت هفتگی اجرا گردید پس از گذشت سه ماه از جلسات درمان جهت سنجش اثر ماندگاری درمان زوجها در یک جلسه پیگیری شرکت کردند داده ها با استفاده از روش های آماری آنالیز واریانس با مقادیر تکرارشونده تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تفاوت بین میانگین های پیش آزمون و پس آزمون از نظر آماری معنادار بوده زوج درمانی مبتنی بر شفقت خود بر کاهش نشخوار خشم (3/62 F= و 0001/0P=) و افزایش صمیمیت زناشویی (05/88  F=و 0001/0P=) در زنان آسیب دیده از خیانت همسر تاثیر داشته است. 

    نتیجه گیری

    مداخلات زوج درمانی مبتنی بر شفقت خود باعث کاهش نشخوار خشم و افزایش صمیمیت زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی شفقت خود صمیمیت زناشویی نشخوار خشم
  • رزیتا پارپایی، حسن امیری*، مختار عارفی صفحات 27-39
    مقدمه

    رضایت زناشویی به معنای نگرش مثبت و لذت بخشی است که زن و شوهر از جنبه های مختلف روابط زناشویی خود دارند. پژوهشگران امروزه به دنبال یافتن عوامل مرتبط با رضایت زناشویی هستند. پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل علی رضایتمندی زوجین با میانجی گری رابطه مادر فرزند بر اساس مولفه های ویژگی شخصیتی انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه ششم دبستان های پسرانه و دخترانه شهر شیراز همراه با مادرشان بودند که از میان آنها 260 نفر براساس پیشنهاد رایکو و مارکونلیدز (2006) به عنوان نمونه به روش تصادفی منطقه ای از نه منطقه آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه پنج عامل شخصیت نیو، مقیاس زوجی انریچ و روابط والد فرزندی فاین، مورلند و شوبل استفاده شد. داده ها با روش آماری همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها بین عامل شخصیتی روان آزردگی و رضایت زناشویی رابطه منفی نشان دادند، ولی عوامل شخصیتی انعطاف پذیری، برون گرایی، توافق پذیری و مسیولیت پذیری با رضایتمندی زوجین رابطه مثبت داشت. همچنین متغیر رابطه مادر و فرزند رضایت زناشویی را در جهت مثبت پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که صفات شخصیتی به عنوان پیش آمادگی هایی که افراد با خود در روابط زناشویی وارد می کنند می توانند بر سازه های میانجیگر از جمله رابطه مادر و فرزند اثرگذار باشند بنابراین، رضایت زناشویی تحت تاثیر عوامل درون فردی به ویژه ویژگی های شخصیتی می باشد. نتایج حاکی از آن بود که ویژگی های شخصیتی با نقش میانجی ارتباط مادر فرزند می توانند رضایت زناشویی را تبیین کنند (P≤ 0/01).

    کلیدواژگان: ارتباط مادر فرزند رضایتمندی زوجین مولفه های ویژگی شخصیتی
  • ندا گلچین، مالک میرهاشمی*، حسن پاشاشریفی صفحات 40-56
    مقدمه

    این پژوهش به منظور بررسی الگوهای ساختاری بر اساس تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، نیازهای بنیادی روان شناختی با  نقش سرسختی روان شناختی به عنوان میانجی با استرس ناباروری در زنان و مردان نابارور انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان نابارور شهر تهران می باشد. بدین منظور 200 زن و 200 مرد با تشخیص ناباروری اولیه و ثانویه مراجعه کننده به مراکز ناباروری شهر تهران در سال 98 به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس، پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان، پنج عاملی ذهن آگاهی، ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی و سرسختی روان شناختی استفاده شد. سپس، داده ها با استفاده از نرم افزارهایSPSS  و Amoss و با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که همه متغیرها ضریب مستقیم معناداری با متغیر وابسته اصلی دارند، اما با توجه به معنادار بودن ضرایب غیرمستقیم و مستقیم در مدل زنان می توان گفت که سرسختی به صورت جزیی رابطه بین این متغیرها را میانجی گری می کند. اما در مدل مردان نقش میانجی سرسختی به دلیل عدم معنادار بودن ضرایب غیرمستقیم تایید نشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، در رابطه با تاثیر غیرمستقیم سرسختی بر استرس ناباروری می توان چنین گفت که تمام افراد در مواجهه با شرایط استرس زا واکنش های درستی انجام نمی دهند، بر اساس نتایج این پژوهش افراد سخت رو در مواجهه با موقعیتهای مختلف اجتماعی، احساس توانایی و تعهد بیشتری می کنند. آنها مطمین هستند که با اتخاذ روش های مناسب و بهره گیری از روابط و حمایت های اجتماعی، قادر به مبارزه و رفع موانع مختلف زندگی می باشند، بنابراین، پیشنهاد می شود تیم های بهداشت و سلامت با آگاهی از این مسایل در درمان و بهبود استرس افراد نابارور تدابیر بهتری را بیاندیشند.

    کلیدواژگان: استرس ناباروری تنظیم شناختی هیجان ذهن آگاهی نیازهای بنیادی روان شناختی سرسختی
  • محمدرضا فیضی لفمجانی، ولی الله فرزاد*، علی دلاور، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 57-73
    مقدمه

    هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی دو روش درمان تعهد و پذیرش و شناخت درمانی بک برروان رنجوری و درون گرایی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و با استفاده از انتخاب آزمودنی ها در گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویانی هستند که در بازه زمانی فروردین ماه 1393 تا شهریور 1398 به مرکز مشاوره و خدمات بهداشت روانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر مراجعه نمودند. حجم نمونه به تعداد 45 نفر دانشجو بود که به روش نمونه گیری هدفمند ازجامعه آماری انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (15نفر)، آزمایش شناخت درمانی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. هر دوگروه آزمایشی به مدت 10 جلسه90 دقیقه ای در معرض آموزش قرار گرفتند و برای گروه کنترل (گروه سوم) هیچ گونه مداخله ای انجام نگرفت. محتوای مداخلات در گروه های آزمایشی   ACTوCT در10جلسه براساس بسته آموزشی ارایه شده است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا 2- فرم باز سازی شده بود. در این پژوهش از مدل آماری اندازه گیری مکرر ترکیبی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد «درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد» بیشتر از «شناخت درمانی بک» بر متغیرهای، «روان نژندی» و «درونگرایی» موثر می باشد (001/0)؛

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها نتیجه گرفته می شود که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند بر بهبود روان نژندی و درون گرایی دانشجویان موثر واقع شود

    کلیدواژگان: تعهد و پذیرش شناخت درمانی بک روان نژندی درونگرایی دانشجویان
  • شبنم محمدیان، پرویز عسگری *، بهنام مکوندی، فرح نادری صفحات 58-69
    مقدمه

    خانواده به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای اجتماعی نقش مهمی در شکل گیری شخصیت افراد دارد. رضایت، مطلوبیت، خشنودی، کیفیت و کارکرد مطلوب خانواده عوامل مهم و تاثیرگذار بر رشد و شکوفایی اعضای خانواده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر طرحواره درمانی بر اجتناب شناختی، اضطراب و همدلی در زنان متاهل شهر اهواز انجام شد.

    روش پژوهش

     روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز به دلیل ناسازگاری زناشویی در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش، 30 نفر از زنان متاهل بودند که به صورت نمونه گیری دردسترس، انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های خرده مقیاس اضطراب، پرسشنامه اجتناب شناختی سکستون و داگاس و مقیاس صفات همدلی باتسون بود. اعضای گروه آزمایش، به صورت گروهی تحت طرحواره درمانی در 9 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل برنامه مداخله ای دریافت نکرد. پیگیری مداخله 45 روز پس از پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. داده ها با روش کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری توسط نرم افزار SPPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر اجتناب شناختی، اضطراب و همدلی تفاوت معنی داری وجود داشت (0.001p<). به عبارت دیگر، طرحواره درمانی باعث کاهش معنی دار اجتناب شناختی و اضطراب و افزایش همدلی در افراد متاهل شد (0.001p<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در متغیرهای وابسته‌ (اجتناب شناختی، اضطراب و همدلی) بین گروه های طرحواره درمانی و گواه تفاوت معنی‌دار وجود داشت. همچنین نتایج در دوره 45 روزه تداوم داشته است. همچنین با توجه به نتایج پژوهش حاضر، از برنامه طرحواره درمانی می توان در جهت کاهش اجتناب شناختی و اضطراب و افزایش همدلی در زوجین دارای تعارض بهره برد.

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، اضطراب، سازگاری زناشویی، طرحواره درمانی، همدلی
  • سید نادر محمدزاده، غلامحسین انتصارفومنی، جعفر شهبازی* صفحات 70-80
    مقدمه

    اخلاق یکی از دغدغه های همیشگی جوامع بوده است. نگرانی از افت و خیز اخلاق و میزان پایبندی به اصول اخلاقی و نتایج ناگوار آن، سبب شده است حجم عظیمی از گفتارها و مکتوبات متفاوت، درباره این مولفه بنیادین انسانی شکل بگیرد.

    روش پژوهش

    مطالعه مقایسه ای میان این رویکردها و تفاوت در نگاه ها، نشان می دهد موضوع اخلاق و رشد اخلاقی، واجد جنبه های کثیری است که هر یک از آنان در جای خود مهم و اساسی است. برخی از آنان به مبادی اخلاق و بنیان های نظری و مفاهیم اخلاق پرداخته اند. برخی دیگر به پیامدها و آثار فردی و اجتماعی، عدم رعایت موازین اخلاقی توجه کرده اند. این مقاله به روش اسنادی (کتابخانه ای) و با بهره گیری از سخنان امیرالمومنین(ع) انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که از دیدگاه امام علی(ع) در هر جامعه آدمیان در عین استقلال، هویت و روح جمعی دارند و اصالت هم با فرد است و هم با جمع. در چشم انداز علی(ع)، انسان در هر شرایطی مسیول است و هیچ‎گاه انسان را شرطی شرایط تلقی نمی نماید.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش به این نتیجه می رسیم که سبک زندگی امام علی(ع) یکی از بهترین و با ارزش‎ترین الگوهای زندگی است که در خود، بهترین شاخصه های برخورد با دیگران را به ‎همراه دارد. یکی از زیباترین ابعاد زندگی امام علی(علیه‎السلام) شیوه زندگی اجتماعی(اخلاق اجتماعی) ایشان است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع) اخلاق رشد اخلاقی اخلاق اجتماعی
  • بهاره سادات شیروانی، مرضیه عابدینی، فاطمه دینکانی، مونا مهدی نسب، فرشاد صمدی * صفحات 81-95
    مقدمه

    سلامت روان کارکنان شرکت پتروشیمی باتوجه‌به ماهیت و حساسیت شغلی آن‌ها از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان شیوع اختلالات روانی در کارکنان شرکت پتروشیمی خراسان در سال 1399 می‌باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی و به لحاظ هدف از نوع غربالگری می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت پتروشیمی خراسان در سال 1399 یعنی 2000 نفر بود که با روش طبقه‌ای نسبتی باتوجه‌به رده شغلی و به نسبت جامعه آماری و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 254 نفر تعیین شد. از پرسش‌نامه شخصیتی چندوجهی می‌نه سوتا جهت جمع‌آوری داده‌ها استفاده و داده‌ها از طریق نرم‌افزار spss-24 تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که شیوع کل اختلالات 3/43 درصد است و کارکنان بیشتر دارای اختلال خودبیمارانگاری (7/15 درصد)، افسردگی (00/15 درصد) و اسکیزویید (5/16) می‌باشند. همچنین درصد بیشتری از کارکنان در معرض اختلال خودبیمارانگاری (8/26 درصد)، افسردگی (6/23 درصد) و اسکیزویید (2/27 درصد) می‌باشند. همچنین بین زنان و مردان از نظر وضعیت اختلال‌های خودبیمارانگاری، شیدایی خفیف و ویژگی‌های مردانه و زنانه تفاوت معناداری با یکدیگر وجود داشت و در اختلال‌های خودبیمارانگاری و افسردگی نیز بر اساس سطح تحصیلات کارکنان تفاوت معناداری وجود داشت. اما بین کارکنان در شیوع اختلالات روانی باتوجه‌به نوع قرارداد، سابقه کاری، رده سنی وضعیت تاهل آن‌ها تفاوتی وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    باتوجه‌به میزان شیوع اختلالات روانی در کارکنان شرکت پتروشیمی، اهمیت و حساسیت شغلی آن‌ها و نیز اختلاف نتایج بین مطالعات متعدد همه‌گیری‌شناسی، انجام پژوهش‌های همسو با روشی یکسان در سایر شرکت‌های پتروشیمی و نیز معاینات ادواری به ‌منظور کنترل سلامت روانی کارکنان لازم و ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، سلامت روان، غربالگری، کارکنان شرکت پتروشیمی
  • فاطمه صغری کربلایی هرفته، سارا طاهری*، غلامرضا ثناگو محرر، خدیجه سیفی صفحات 96-112
    مقدمه

    خانواده باید یک نهاد نیرومند برای روابط اجتماعی پایدار در میان بستگان، منشاء بیان و تجلی هیجان ها، کانون صمیمی ترین روابط در میان افراد و پرورش فکر، ذهن، خلاق و ارتقاء روح در نظر گرفته شود، لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش تلفیقی غنی سازی روابط زناشویی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی، اضطراب و طلاق عاطفی زنان دارای همسر معتاد به مرحله اجرا در آمد.

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه زنان دارای همسر معتاد مراجعه‌کننده کلینیک های ترک اعتیاد و کمپ های درمانی ترک اعتیاد و سازمان های مردم نهاد مربوطه در سطح شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل داد که براساس ملاک‌های ورود و خروج به پژوهش، به صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های اضطراب و افسردگی و طلاق عاطفی پاسخ دادند. به این ترتیب 30 نفر از زنان دارای همسر معتاد، به شکل تصادفی در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش تلفیقی غنی سازی روابط زناشویی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و سطح استنباطی (تحلیل کواریانس چندمتغیره) تحلیل شد.

     یافته‌ها

    نتایج حاکی از کاهش معنادار میانگین افسردگی (320/0 = p)، (024/1= F)، اضطراب (638/0 = p)، (226/0= F) و طلاق عاطفی (540/0 = p)، (789/6= F)،   زنان دارای همسر معتاد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (01/0≤p).

    نتیجه‌گیری

    بنابر یافته های پژوهش، آموزش تلفیقی غنی سازی روابط زناشویی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی یک روش مبتنی بر عقل سلیم و درگیری هیجانی است که می توان از آن در جهت کاهش آسیب های ناشی از افسردگی، اضطراب  و طلاق عاطفی زنان دارای همسر معتاد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، آموزش تلفیقی، روابط زناشویی، شناخت درمانی، غنی سازی، طلاق عاطفی
  • فریبرز باقری*، مینو سادات امین زاده، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 113-131
    هدف

    رفتار مصرف کننده و رفتار خرید آنی طی دهه های اخیر یکی از موضوعات مورد توجه محققان حوزه بازاریابی بوده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل روانشناختی موثر بر رفتار خرید آنی بود.

    روش تحقیق

     این مطالعه کیفی با استفاده از رویکرد پدیدار شناسی و با هدف درک تجارب افراد دارای رفتار خرید ناگهانی و پیامدهای آن انجام شد. از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و 10 نفر به عنوان نمونه بانوجه به قاعده اشباع و تکراری شدن مطالب تعیین شد. جهت کدگذاری اطلاعات مفاهیم، سازه های فرعی و اصلی به تفکیک حوزه طبق تیوری استراوس و کوربین تعیین شد. در مصاحبه ها مفاهیم استخراج و پس از تلخیص مفاهیم تکراری فیلتر شد، سپس بر اساس آن ها، سازه های فرعی و اصلی استخراج گردید.

    یافته ها

    طبق یافته ها شرایط علی شامل دو مقوله محرک ها و عامل فرهنگی بود، مقوله محرکی شامل محرکات درونی و بیرونی ای بود که باعث بروز رفتار خرید آنی شده بود، و مقوله فرهنگ شامل باور، نگرش و قالب های فکری مطرح شده توسط نمونه پژوهش بود. همچنین حضور دیگران، قیمت و جذابیت نیز عاملی تعیین کننده به عنوان پیش بین بروز رفتار خریدآنی مطرح گردید. مقوله مهم دیگر در بروز رفتار خریدآنی باورها و قالب های فکری شرکت کنندگان بود که باتوجه ریشه دار بودن این افکار در هنجارها و ارزشهای فرهنگی به عنوان مقوله فرهنگ و عامل علی کدگذاری شد. پیامدهای تجربه خرید آنی در سازه های فرعی خوشایند و ناخوشایند نامگذاری گردید..

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که طبق نتایج مصاحبه ها پیامدهای منفی هم به لحاظ کمی و هم کیفی بیشتر از پیامدهای مثبت بود

    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، رفتار خرید آنی، فرهنگ
  • نبی مرادی، صفورا عرب، علی حیدرنیا، مونا مهدی نسب، فرشاد صمدی* صفحات 132-143
    مقدمه

    جنسیت هر فرد بخش مهمی از هویت‌اش را تشکیل می‌دهد و در بردارنده‌ی تصویری است که هر فرد به عنوان یک مرد یا زن از خود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی کیفی مشکلات خانوادگی افراد ترانس قبل و بعد از عمل جراحی بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و توسط روانشناس و با ابزارمصاحبه‌ای نیم‌ساختارمند بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان و مردانی بود که از طریق نهاد‌های تحت نظر مثل دانشگاه‌های علوم پزشکی، بهزیستی و هلال احمر به عنوان ترانس تشخیص داده شد. نمونه آماری به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شد و پرسشنامه‌ها بین آن‌ها توزیع شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های کیفی و استخراج مقوله‌های مورد نظر از آن، از روش کلایزی بهره گرفته شد.

    یافته‌ ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مشکلات خانوادگی افراد ترانس قبل از عمل جراحی شامل مخالفت خانواده همراه با آسیب جسمی و روانی، طرد از خانواده، محرومیت از حقوق، تفکر منفی خانواده نسبت به عمل بود و مشکلات خانوادگی آن‌ها پس از عمل جراحی شامل عدم پذیرش هویت جدید از سوی خانواده و ترک خانه بود.

    نتیجه‌گیری

    بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که دیدگاه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حاکم در خانواده و عدم شناخت درست اختلال هویت جنسی باعت ایجاد مشکلات فراوانی برای افراد دارای این اختلال می‌شود.

    کلیدواژگان: ترانس، سلامت روان، عمل جراحی، پذیرش هویت
|
  • Zohreh Teymoori, Mina Mojtabaei *, Seyedmohammad Rezadeh, Amin Rafeizadeh Pages 11-26
    Introduction

    This study was conducted to investigate the effectiveness of self-compassionate couple therapy on rumination of anger and marital intimacy in women affected by infidelity.

    Method

    This research is quasi-experimental and the design used in it is experimental with pre-test-post-test with follow-up. The study population included all couples involved in marital infidelity who referred to Iranmehr Counseling and Psychological Services Center in Rasht in 2020. Among them, 20 couples (40 people) were selected as the sample by available sampling method Sakhodolovsky and Thompson and Walker marital intimacy questionnaires were used to collect data. Couples therapy sessions were performed for 8 sessions of 2 hours (each treatment was a two-hour session) and weekly. After three months of treatment sessions, couples participated in a follow-up session to assess the duration of treatment. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The difference between pre-test and post-test means was statistically significant and Self-compassionate couple therapy has been shown to reduce anger rumination (F = 62.3 and P = 0.0001) and increase marital intimacy (F = 88.05 and P = 0.0001) in women affected by infidelity

    Conclusion

    Self-compassion couple therapy interventions reduce anger rumination and increase marital intimacy and using this therapeutic approach in counseling centers to help incompatible couples to improve and reduce marital problems, increase satisfaction, especially in couples affected by infidelity is very effective.

    Keywords: marital intimacy marital infidelity rumination of anger Self, Compassion
  • Rozita Parpaee, Hasan Amiri *, Mokhtar Arefi Pages 27-39
    Introduction

    Marital satisfaction means a positive attitude which couples gain from different aspects of life. The researchers nowadays in search of factors related to marital satisfaction. The purpose of this study was to test the causal model of couples’ satisfaction by mediating role of mother-child relationship based on personality trait components.

    Method

    This research was applied in terms of purpose and correlational in terms of descriptive method. The statistical population included both sexes of boys and girls in grade six of primary schools and their mothers in Shiraz city. The sample was 260 individuals according to Raykov and Marconlides (2006) who were selected by stratified random sampling from 9 part of Educational System of Shiraz city to collect research data from NEO Personality test, ENRICH Couple Scale and Fine, Moreland and Schwebel parent-child relationship were used. Data analysis was performed by Pearson correlation and structural equation modelling.

    Results

    Findings showed significant negative correlation between neuroticism and couples’ satisfaction but positive correlation with extraversion, openness experience, agreeableness and conscientiousness. Also, the mother-child relationship variable predicts couples ‘satisfaction in a positive direction.

    Conclusion

    Personality traits, as the preconceived forms of engagement by individuals in marital relationships affect the mediating structures including the mother child relationship. Therefore, couples’ satisfaction affected by intrapersonal factors in particular personality traits. The results also revealed that personality trait components with mediating role of mother-child relationship has the capacity to determine marital satisfaction (P≤ 0/01).

    Keywords: couples satisfaction mother, child relationship personality trait components
  • Neda Golchin, Malek Mirhashemi *, Hasan Pashasharifi Pages 40-56
    Introduction

    This study was conducted to evaluate structural patterns based on cognitive regulation of emotion, mindfulness, and basic psychological needs with the role of psychological Hardiness as a mediator of infertility stress in infertile men and women. 

    Methods

    The method of the present study is descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population includes all infertile men and women in Tehran. For this purpose, 200 women and 200 men with primary and secondary infertility diagnosed referring to infertility centers in Tehran in 2018 were selected by multi-stage random sampling. To collect the data, the Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS), Cognitive  Emotion Regulation questionnaire, Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Basic Needs Satisfaction in General Scale (BNSG-S) and Psychological Hardiness were used. Then, the data were analyzed using SPSS and Amoss software and confirmatory factor analysis and structural equation modeling. 

    Results

    The results showed that all variables have a significant direct coefficient with the main dependent variable, but considering the significance of indirect and direct coefficients in the female model, it can be said that Hardiness mediates the relationship between these variables in detail. However, in the male model, the role of Hardiness mediation was not confirmed due to the lack of significant indirect coefficients. 

    Conclusions

    According to the results of this study, according to the indirect effect of Hardiness on infertility stress, it can be said that not all people react properly to stressful conditions. Faced with different social situations, they feel more empowered and committed. They are confident that they will be able to fight and overcome various barriers to life by adopting the right methods and taking advantage of social relationships and support, so it is recommended that health teams be aware of these issues. Think of better measures to treat and improve the stress of these infertile people.

    Keywords: Infertility Stress Cognitive Emotion Regulation, Mindfulness Basic Psychological Needs Psychological Hardiness infertile men, women
  • Muhammad Reza Feizi Lafmajani, Valiyollah Farzad *, Ali Delavar, Anahita Khodabakhshi Pages 57-73
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of commitment and acceptance treatment and Beck's cognitive therapy on the suffering and introversion of students of Islamic Azad University, Islamshahr Branch.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and follow-up with the control group and using the selection of subjects in the experimental and control groups. The statistical population of this study is students who referred to the Mental Health Counseling and Services Center of Islamic Azad University, Islamshahr Branch from April 2014 to September 2019. The sample size was 45 students who were selected by purposive sampling from the statistical population and were randomly assigned to three groups of acceptance and commitment therapy experiments (n = 15), cognitive therapy (n = 15) and control (n = 15). Both experimental groups were trained for 10 sessions of 90 minutes and no intervention was performed for the control group (third group). The content of the interventions in the ACT and CT experimental groups was presented in 10 sessions based on the training package. The content of the interventions in the ACT and CT experimental groups was presented in 10 sessions based on the training package. The research instrument included a Minnesota Multidimensional Personality Questionnaire 2- Reconstructed Form. In this research, the statistical model of repeated measures measurement has been used.

    Results

    The results showed that "group therapy based on acceptance and commitment" is more effective on variables, "neuroticism" and "introversion" than "Beck cognitive therapy''. (0.001);

    Conclusion

    Based on the findings, it is concluded that group therapy based on acceptance and commitment can be effective in improving students' neuroticism and introversion.

    Keywords: Beck cognitive therapy Commitment, acceptance introversion neuroticism students
  • Shabnam Mohammd, Parviz Asgari *, Behnam Makvandi, Farah Naderi Pages 58-69
    Introduction

    The family as one of the most important social institutions has an important role in shaping the personality of individuals. Satisfaction, desirability, contentment, quality and optimal functioning of the family are important and influential factors on the growth and prosperity of family members. The aim of this study was to investigate the effect of schema therapy on cognitive avoidance, anxiety and empathy in married women in Ahvaz.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population included all married women who referred to counseling centers in Ahvaz due to marital incompatibility in 2020. The sample consisted of 30 married women who were selected by available sampling and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). Data collection tools included Anxiety subscale questionnaire from SCL-90 (1973), Sexton and Dagas Cognitive Avoidance Questionnaire (CAQ) (2008) and Batson Empathy Traits Scale (BEA) (1983). The members of the experimental group underwent group therapy schemas in 9 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention program. Follow-up intervention was performed 45 days after post-test in experimental and control groups. Data were analyzed by multivariate and univariate covariance using SPPS software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of cognitive avoidance, anxiety and empathy (p<0.001). Schema therapy effectively decreased anxiety and cognitive avoidance and also increased empathy among couples with low marital adjustment in the experimental group (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that there was a significant difference in the dependent variables (cognitive avoidance, anxiety and empathy) between schema therapy and control groups. Also, the results lasted for a period of 45 days. Also, according to the results of the present study, schema therapy program can be used to reduce cognitive avoidance and anxiety and increase empathy in couples with conflict.

    Keywords: Anxiety, Cognitive avoidance, Empathy, Marital adjustment, Schema therapy
  • Seyednader Mohammadzadeh, Gholamhosein Entesarfoomani, Jafar Shahbazi * Pages 70-80
    Introduction

    Introduction Ethics is one of the frequent concerns of societies. Concern of the decline in morality and the degree of adherence to the ethical principles and its consequences, has led to a huge volume of different discourses about this fundamental human element.

    Method

    A comparative study of these approaches and differences in looks indicates that the issue of ethics and ethical growth is subject to many aspects, each of which is important in its place. Some have dealt with the principles of ethics and theoretical foundations and ethics concepts. Others have paid attention to outcomes and personal and social impacts, lack of moral standards. This paper has been done by documents (library) and using Imam Ali words.

    Results

    The results indicate that from the viewpoint of Imam Ali (as)in any society of men, they have a collective identity and spirit, and originality is both equal and plural. In the outlook of Ali, man is in charge of all circumstances and never regards man as condition condition

    Conclusion

    based on the results of this study, we conclude that the lifestyle of Imam Ali is one of the most valuable and most valuable patterns of life in which he has the best features of dealing with others. One of the most beautiful aspects of life of Imam Ali is the way of social life.

    Keywords: Imam Ali Ethical Growth Morality
  • Bahareh sadat Shirvani, Marziyeh Abedini, Fatemeh Dinkani, Mona MehdiNasab, Farshad Samadi * Pages 81-95
    Introduction

    The mental health of the employees of the petrochemical company is of special importance due to their nature and job sensitivity. The aim of this study is to determine the prevalence of mental disorders in employees of Khorasan Petrochemical Company in 2019.

    Methods

    The method of the present study is descriptive and screening in terms of purpose. The statistical population of the present study was all employees of Khorasan Petrochemical Company in 2019، ie 2000 people، which was determined by the relative class method according to the job category and relative to the statistical population and using the Cochran's formula، the sample size was 254 people. The Minnesota Multidimensional Personality Questionnaire (MMPI) was used to collect data and the data were analyzed using SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that the total prevalence of disorders is 43.3% and most employees have self-morbidity (15.7%)، depression (15.00%) and schizoid (16.5%). Also، a higher percentage of employees are exposed to autism (26.8%)، depression (23.6%) and schizoid (27.2%). There was also a significant difference between men and women in terms of morbidity، mild mania and masculine and feminine characteristics. There was a significant difference in self-morbidity and depression disorders based on the level of education of employees. But there was no difference between employees in the prevalence of mental disorders according to the type of contract، work experience، age group and marital status.

    Conclusion

    Considering the prevalence of mental disorders in petrochemical company employees، their importance and job sensitivity and also the difference between the results between various epidemiological studies، conducting consistent research in the same way in other petrochemical companies and periodic examinations to control employees' mental health. It seems necessary.

    Keywords: Employees of the petrochemical company, Mental disorders, Mental health
  • Fateme Soghra Karbalai Harafteh, Sara Taheri *, Gholamreza Sanagoo Moharr, Khadijeh Setfi Pages 96-112
    Introduction

    The family as a small social unit is one of the most important institutions in society. In fact, every family should be a brick of the walls of a society and the main center for preserving traditions and customs, as well as respected and precious values, a strong institution for lasting social relations among relatives, the source of expression and expression of emotion. To be considered the center of the most intimate relationships between people and the cultivation of thought, mind, creativity and the promotion of the soul,Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of a combination of training on enrichment of marital relationships and mindfulness-based cognitive therapy on depression, anxiety and emotional divorce of women with addicted spouses.

    Method

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group .The statistical population consisted of all women with addicted spouses who referred to addiction treatment clinics and treatment camps for addiction treatment and relevant non-governmental organizations in Isfahan in 1398. Based on the inclusion and exclusion criteria, the sample was sampled in Available selection And answered questionnaires on anxiety, depression, and emotional divorce. Thus, 30 women with addicted spouses were randomly selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 in each group).The subjects in the experimental group underwent a combined training of enrichment of marital relationships and mindfulness-based cognitive therapy for 8 sessions of 90 minutes, but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed at two levels of descriptive (mean and standard deviation) and inferential level (multivariate analysis of covariance).

    Results

    The results showed a significant decrease in the mean of depression (p = 0.320), (F = 1.024), anxiety (p = 0.638), (F = 0.226) and emotional divorce (p = 0.540). (F = 6.789), women with addicted spouses were in the experimental group compared to the control group (p≤0.01).

    Conclusion

    According to the research findings, combined education of enrichment of marital relations and cognitive therapy based on mindfulness is a method based on common sense and emotional conflict that can be used to reduce the damage caused by depression, anxiety and emotional divorce in women. Used by an addicted spouse.

    Keywords: Integrated Education, Enrichment Marital Relationships, Cognitive Therapy, Depression, Anxiety, Emotional Divorce
  • Fariborz Bagheri *, Mino Sadat Aminzadeh, Mehdi Zare Bahramabadi Pages 113-131
    Introduction

    Consumer behavior and instant buying behavior has been one of the topics of interest for marketing researchers in recent decades. Therefore, the aim of this study was to investigate the psychological factors affecting instant purchase behavior.

    Methods

    This qualitative study was conducted using a phenomenological approach with the aim of understanding the experiences of people with sudden buying behavior and its consequences. Purposeful sampling method was used and 10people were selected as the sample according to the rule of saturation and repetition of content. In order to encode the concept information, the sub-main and main structures were determined separately according to Strauss and Corbin's theory. In the interviews, the concepts were extracted and after summarizing the duplicate concepts, then the sub-main and main structures were extracted based on them.

    Results

    According to the findings, causal conditions included two categories of stimuli and cultural factor, stimulus category included internal and external stimuli that caused immediate buying behavior, and culture category included beliefs, attitudes and thought patterns proposed by Was a research sample. Also, the presence of others, price and attractiveness were the determining factors as predictors of purchasing behavior. Another important category in the emergence of purchasing behavior was the beliefs and thought patterns of participants, which was coded as a category of culture and causal factor due to the rootedness of these thoughts in cultural norms and values. The consequences of the instant purchase experience in pleasant and unpleasant sub-structures were named.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that according to the results of the interviews, the negative consequences were both quantitatively and qualitatively greater than the positive consequences.

    Keywords: psychological factors, instant shopping behavior, Culture
  • Nabi Moradi, Safoora Arab, Ali Heydarnia, Mona Mehdinasab, Farshad Samadi * Pages 132-143
    Introduction

    Each person's gender is an important part of his / her identity and contains the image that each person has of himself / herself as a man or a woman. The aim of this study was to qualitatively evaluate the family problems of trans people before and after surgery.

    Methods

    The method of this study was qualitative and by a psychologist with semi-structured interview tools. The statistical population of the study included all men and women who were identified as trans through the supervised institutions such as universities of medical sciences، welfare and the Red Crescent. Statistical sample was selected by purposive sampling method and questionnaires were distributed among them. In order to analyze qualitative data and extract the desired categories from it، Klaizi method was used.

    Results

    The results showed that trans family problems before surgery included family opposition with physical and psychological harm، family rejection, deprivation of rights، negative family thinking about surgery and their family problems after surgery. It included the family not accepting a new identity and leaving home.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that the prevailing cultural، social، political and economic perspectives in the family and lack of proper recognition of sexual identity disorder cause many problems for people with this disorder.

    Keywords: Trans, mental health, surgery, Identity acceptance